Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

OxAn: Jocurile politice abat atentia de la economie

Oxford Analytica (OxAn) este o prestigioasa firma de consultanta si analize strategice din lume. A fost fondata in 1975  de Dr. David Young, fost angajat al Consiliului de Securitate American. Firma publica rapoarte bazate pe “open source intelligence” (adica surse publice). Printre clientii acestei firme se numara guvernul Statelor Unite si inca 18  guverne din lume, institutii internationale din toate domeniile, inclusiv marile firme din sectorul privat.

OxAn publica rapoarte referitoare si la situatia din Romania acoperind diverse domenii din viata publica si politica a tarii. Consider aceste rapoarte corecte, inclusiv majoritatea concluziilor respective. Unul din cele mai importante rapoarte OxAn a fost cel referitor  la media romaneasca “ROMANIA: Media no longer play positive political role (ROMANIA: Media nu mai joaca un rol politic pozitiv). Raport publicat in perioada de dinaintea alegerilor prezidentiale (27 august 2009), raport criticat de corifeii presei romanesti, care insa a fost de o corectitudine exemplara din punctul meu de vedere. Bineinteles ca Traian Basescu a fost acuzat   ca ar fi platit pentru acest raport, prostie mai mare decat capul acuzatorilor.

Raportul actual numit “ROMANIA: Political games distract minds from economy” (ROMANIA: Jocurile politice abat atentia de la economie) este si el un raport corect, bazat pe date concrete si adevarate. Clar ca raportul nu a fost facut de un roman pentru ca el contine o gresala fundamentala pe care un consilier roman la un nivel de felul celor care lucreaza la OxAn nu ar fi facut-o.

TOATE componentele acestui raport au fost analizate si pe acest blog si mai toate au fost comentate de editorialisti blogului, in frunte cu @Cetatean, @Scorpi, @Tzepelica, @Bascaliosul si @Creanga le-a si versificat.  

Raportul analizeaza obiectivele lui Basescu in cel de-al doilea mandat si le mentioneaza in felul urmator: Reforma constitutionala (Constitutional reform); Reforma sistemului electoral (Electoral reform);  Promovarea breselor in  [a unor] partide (Promoting party break-ups); Divizarea opozitiei (Splitting opposition). Basescu intelege ca reformele pe care el le promoveaza se pot obtine numai cu ajutorul unei majoritati de trei sferturi din Parlamentul Romania, aceasta este tinta.  Bucuria anti-basesciana cu care a fost primit rezumatul acestui raport poate fi stinsa extrem de rapid de fraza “Speculation that Basescu may seek to remove the constitutional bar on presidents serving more than two consecutive terms is probably exaggerated: he is aware that promoting such an amendment would provoke an outcry”, care mentioneaza ca de fapt povestile despre tendintele dictatoriale ale lui Basescu au fost / sunt exagerate, nu ne paste  un asemenea pericol.

Concluzia raportului: Politica romaneasca este extrem de personalizata, proiectul Presedintelui se prezinta efemer [avand in vedere datele actuale] si distrage atentia politicului de la provocarile economice si nu permite reluarea cresterii economice. 

The current focus of discussion in Bucharest is the president’s health: he is rumoured to be ailing. That, in itself, is an indication of how personalised Romania’s politics have become. Still, the Basescu political project is likely to prove ephemeral, and by distracting the policy-making elite from crucial economic challenges, will further delay Romania’s stunted return to growth.

 Avand in vedere situatia in care ne aflam, semnez si eu sub aceste concluzii. Este mult de facut dar acum economicul trebuie sa aiba intaietatea  politicului.

PS. Exista pe net o versiune a raportului, care a fost putin “coafata” si vopsita in naunte de blond cu sageti albastre. Ne vom intoarce cu cateva completari.

Written by Theophyle

12/03/2010 la 10:46 am

82 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. bună dimineaţa. well, nu e nevoie ca cineva să fie mare expert sau analist ca să-şi dea seama de lucruri de bun-simţ precum importanţa economicului sau aberaţiile privind pretinsa dictatură a lui Băsescu. în schimb e nevoie să nu fie răuvoitor

    Camil Stoenescu

    12/03/2010 at 11:32 am

    • @Camil, salut 🙂
      oamenii au scris si de aceasta data lucruri de bun simt si adevarate. Pacat ca pe politicienii nosti ii doare in c*r de noi si de tara. Baselu’ iese bine din raport, adica asa cum este 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 11:45 am

  2. o să fie o presiune enormă asupra guvernării Boc anul ăsta:
    sindicatele şi televiziunile mogule – instrumentele de atac ale alianţei nomenklaturist-oligarhice – sunt în stare să arunce ţara în haos ca să-şi realizeze interesele

    anul acesta se va da cea mai mare bătălie cu sistemul ticăloşit

    gabhryel

    12/03/2010 at 11:40 am

    • @gabi, salut 🙂
      Sper ca nu, altfel ajungem ci metroul la Acropole, pe bune 😦

      Theophyle

      12/03/2010 at 11:46 am

  3. Buna, Theophyle! Buna, prieteni! 🙂

    Vorbind despre Basescu si reforma constitutionala care oculteaza, conform OxAn, problemele economice. Tocmai am citit pe Hotnews interviul lui Marko Bella.

    Tineti-va bine:

    – Bella vrea ca Presedintele sa fie ales de Parlament ;-), insa e constient ca electoratul nu vrea asa ceva. Aici se vede clar disjunctia dintre electorat si reprezentant. Reprezentantul isi permite sa vorbeasca in numele sau personal, regretind ca cel pe care, chipurile, il reprezinta, nu gindeste ca el. (Semnalez asta pentru a arata ca la noi in politica s elucreaza cu un concept slab de reprezentare: a reprezenta inseamna „a vorbi in locul cuiva absent, spunind ce vreau eu”, iar nu „a promova interesele cuiva absent, luptind pentru ele”)
    – renuntarea la sintagma „stat national” din Constitutie (ce surpriza, ce supriza!)
    – parlament bicameral (Senatul ca reprezentant al regiunilor, care, culmea, nici nu sunt constituite. Amicul Bella uita ca nu avem nici stat federal, nici argumente istorice pentru a face din Senat un organ ales indirect, de reprezentantii regiunilor, eventual alesi pe liste de partid).

    Interesant, proiectul lui Bella, cu exceptia eliminarii referintei la statului national, e foarte apropiat de cel al PSD: pastrarea bicametralismulu isi alegerea senatorilor in mod indirect, de electorii regionali, astia fiind oamenii de partid cu anumite fucntii (consilieri judeteni si locali, presedinti de CJ, primari). Si PNL-ul este de acord cu asemena varianta, ceea ce duce la urmatoarea concluzie: batalia pe revizuirea Constitutiei va avea ca ax central Senatul. Baietii incearca cu orice chip nu numai sa pastreze senatul, ci sa il sustraga votului direct. Exemplul Frantei (Senatul ales indirect, de electorii regionali) arata clar ca un astfel de senat este practic un „cimitir al elefantilor” unde se refugiaza vechii politicieni expirati care isi exercita de acolo dreptul de blocaj al unor reforme importante. Insusi de Gaulle a esuat in a transforma Senatul intr-o camera aleasa in mod direct.

    E clar ca batalia va fi dura, pentru ca Basescu i-a virit intr-un colt de unde nu prea mai au scapare, Senatul, ales indirect, ar fi ultima reduta in care s-ar ascunde e sanctiunea electoratului. Baietii nu vor ceda, pentru ca asta ar insemana moartea actualei clase politice, lasata in bataie votului direct (eventual in doua tururi), in colegii. Prevad deja un conflict institutional intre Presedinte si Parlament (PSD+PNL+UDMR: nu au 66%, ca sa treaca in forta o modificare in sensul dorit de ei), cu medierea Curtii Constitutionale (in noul format, dupa 7 iunie), si cu o noua jurisprudenta interesanta pe marginea articolului 2 din Constitutie, jurisprudenta care va clarifica conceptul de „reprezentare” si raportul dintre poporul suveran, care s-a pronuntat pe o tema la (alin.1), si reprezentantul care incearca sa il ignore, exercitind suveranitatea in nume propriu (art.2, alin. 2).

    Cetatean

    12/03/2010 at 11:55 am

    • Buna Ziua @Cetatean 🙂
      Am citit si eu ideile „perfidului Albion”, nu cred ca sunt nautati si pentru asta vad indreptatite parerile OxAn.

      „Still, the Basescu political project is likely to prove ephemeral”

      Trebuie sa mai asteptam putin ca sa intelegem cum crede Basescu rezolvarea. Cu „mocovul sau cu bata” 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:05 pm

      • Theophyle, cu o bita in forma de morcov! 😉

        Cetatean

        12/03/2010 at 12:07 pm

  4. ideologii şi conducătorii „stîngii” sunt cei mai abjecţi oameni politici: deoarece exploatează slăbiciunea şi sărăcia oamenilor pentru a dobîndi puterea

    au mizat şi mizează întotdeauna pe o carte cîştigătoare: întotdeauna vor exista săraci pe care să-i poată manipula

    mai mult decît atît: sărăcia trebuie întreţinută ca să îşi justifice „crezul” politic

    cînd aud de „roşu” văd roşu în faţa ochilor
    🙂

    gabhryel

    12/03/2010 at 11:58 am

    • @Gabi cum sa nu vezi rosu in fata ochilor cand vezi asa ceva 😦

      http://www.romanialibera.ro/editorial/a179930-psd-scutierul-moscovei.html

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:07 pm

      • Theophyle, am citit asta noapte articolul. Traian Ungureanu si-a spalat, in ochii mei, pacatul (ramas la nivel de intentie) de a se arunca de pe bloc 😉 Ar trebui promovata stirea asta, sa se stie ce fel de europarlamerntari trimitem, pe liste, la Bruxelles.

        Nu voi intelege in viata mea motivatia europenilor de mucava care invita rusii in casa lor si le ofera gratis tot ce au: libertate si bogatii. Pentru astia eu as reinfiinta institutia ostracizarii: direct in Siberia, partriot rus camuflat!

        Cetatean

        12/03/2010 at 12:11 pm

        • @Cetatean, scriu eu despe asta asta in postarea viitoare 🙂

          Uita-te in raspunsul meu pentru @Creanga ca sa vezi greseala din raport, exact gresala pe care tu ai demonstrat-o imposibila acum cateva zile 🙂

          Theophyle

          12/03/2010 at 12:15 pm

  5. Neatza!

    De raport abia am aflat
    Nicidecum nu am rimat
    Nici in august nu stiam
    La cirese culegeam
    Dar, ca sa nu raman dator
    Am sa spun de dictator
    Tot ce-i de la marinar
    Este rau, asta e clar
    Si de inventa o roata
    Nu, e mai buna patrata
    OXAN spune ca deviaza
    Iara criza defileaza
    O sa ajunga totalitar
    Cand Geoana va fi magar
    Cresterea ne e oprita
    Justitia incetinita
    Noi batem pasul pe loc
    Cu al 5 lea guvern BOC

    PS
    Raportul „contine o gresala”
    Ca nu-i Basescu in boala?

    Creanga

    12/03/2010 at 12:02 pm

    • @Creanga este in raport o gresala in cazul Curtii Constitutionale pe care @cetatean a combatut-o si a aratat ca este imposibila, la asta m-am referit:

      Teodor Melescanu, a former foreign minister and PSD member, has just announced that he wishes to fill a vacancy on the country’s Constitutional Court, which is appointed by parliament. This is an indication that the constitutional games that Basescu is playing can also be played against him.

      Lucru pe care @cetatean l-a combatut si a demosnstrat imposibilitatea numirii 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:11 pm

  6. salut, Theophyle

    crezi că le pasă dacă ajungem în situaţia Greciei?
    îi pasă lui Iliescu, lui Patriciu, lui Voiculescu, lui Vîntu?
    îi pasă sistemului care se vede zguduit din temelii?
    le pasă privilegiaţilor pe care îi vizează reforma?

    gabhryel

    12/03/2010 at 12:04 pm

    • @gabi, citeste linkul de mai sus daca nu l-ai citit inca, ca sa vezi ce inseamna tradare si tradatori!

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:08 pm

  7. Cand ai 800.000 de someri in spate, nu poti sa nu recunosti prioritatea economicului, chiar daca esti in opozitie.
    Problema o constituie, insa, amatorismul la toate nivelurile, inclusiv la nivel de decizie.
    Parlamentul este plin de amatori/nulitati profesionale/profitori.
    In partide, hatzurile le tin afaceristii „de succes”/finantatorii, care au devalizat statul si si-au plantat la conducere chiulangii si maimutzoi, clovni sau muieri nurlii, marionete perfecte.
    Numiti (pe criterii politice) in functii de decizie, ministri, secretari de stat etc. au pretentia ca sunt doctori in economie si avanseaza strategii/politici de tot hazul, gandite pripit/neevaluate, cu efecte deplorabile.
    Iar consilierii…mai bine nu mai vorbim…
    In conditiile astea, atacurile care se dau din toate directiile sunt doar atacuri de imagine, cu armament usor si cu multe artificii colorate si pocnitori, menite sa distraga atentia si sa pacaleasca gugustiucii care isi pierd jumate din zi la televizor, urmarind „telenovela” cu sufletul la gura, fara sa–si dea seama ca o traiesc in direct.

    Tzepelica

    12/03/2010 at 12:10 pm

    • @timi salut,
      pe cuvant sunt in raport cate paragrafe de parca tu le-ai scris si cineva le-a tradus in engleza 😆

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:13 pm

      • Cunosc drama mai bine decat ei, o traim doar pe propia piele.
        Numai cine n-are ochi sa vada, nu vede. 😦

        Tzepelica

        12/03/2010 at 12:15 pm

        • „propria”, scuze.

          Tzepelica

          12/03/2010 at 12:17 pm

        • @timi, pe cuvant. Citeam ieri si am inceput sa rad, sti de ce pentru ca sunt sigur ca suntem cititi cat cuprinde si avem si dovada. 🙂

          Theophyle

          12/03/2010 at 12:22 pm

  8. Grupul Vanghelie-Voicu-Radoi scoate sindicatele de la Metrou in strada. Sindicalistii lui Vantu scot in strada profesorii. La iRTV vad tituluri ca „Boc, incoltit de sindicate”. Se stringe funia la par, din trei parti: Justitie (ICCJ+CCR. off-topic: nu m-ar mira ca in interceptarile ambientale ale lui Voicu sa apara si numele lui Geoana, cum a aparut in interceptarile lui SRS-Chiriac, cind acesta din urma zicea ca Geoana a vindut functii pe bani), salarizare (salut negocieri pe ramura, daca se adopta in forma definitiva legea salarizarii, salut presiuni ale unor sindicalisti pe viata), Constitutie (nici Parlamentul nu va mai putea fi o ascunzatoare sigura de Justie oentru Voicu, Nastase, etc).

    Baietii se apara cu ce pot, arunca in Basescu cu tot c ele pica in mina: sindicate, Senat ales indirect, zvonuri cu boala, milionul de someri (culmea, nu au fost proteste cind mediul privat a concediat oameni, cind insa vine vorba de Stat…).

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:16 pm

    • @Cetatean, nu cred ca mai prind vrajelile astea, chiar nu mai vad cum.

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:23 pm

  9. Adica exista o versiune falsa a raportului?
    E clar ca se ascute/profesionalizeaza „lupta de clasa”.
    Chiar daca Internetul e un loc de refulare, de revarsare a urii/frustrarii milenare, cred ca textul autorului de care pomensti in postarea anteriora e un profesionist si nu un student.

    Tio

    12/03/2010 at 12:25 pm

    • @tio, salut 🙂
      eu nu sunt fraierul nimanui. Platesc 150 USD si primesc marfa adevarata nu ce prelucrata 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:26 pm

    • @Tio, profesionist in pastele masi. Un profesionest nu se ocupa de garagra atat de inflamatorie!

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:28 pm

      • Ba. Demesul nostru, al blogarilor, pleaca de la premiza ca situatia din Romania e una accidental temporara dar eu sint din ce in ce mai convins ca e una intetionata si mentinuta cu toate mijloacele posibile. As sustine chiar ca situatia se va inrautati/radicaliza dupa disparitia (faliment, etc) anumitor canale de dezinformare.

        Dezinformarea vine in mai multe versiuni si pt audinte diverse…si iata ca unele sint referite chiar si in raportul OxAn…

        Tio

        12/03/2010 at 12:46 pm

        • @tio, tu pe blogul tau nu ai scris de un car de timp. Pune si tu mana si continua sa scri omule. 😦

          Theophyle

          12/03/2010 at 1:51 pm

  10. Theophyle, merci! Am vazut raspunsul pentru Creanga. Reiau aici argumentul pentru care Melescanu NU poate ajunge la CCR:

    Constitutia Romaniei, art. 143: „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

    18 ani de practica juridica (avocat, judecator, procuror) sau de invatamint JURIDIC (Facultatea de Drept). Or, Melescanu a facut Dreptul la Facultatea de Drept din Bucureşti (1959-1964) si preda (sau a predat) la Facultatea de STIINTE POLITICE a Universitatii Bucuresti. Sigur, cursurile au in titulatura „Drept…etc etc”, dar NU sunt juridice.

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:27 pm

    • Dar Mele are 20 de ani de practica in aparatul de stat , a fost sef de APR , a fost ministru , a fost chiar si ministru 2 in 1 si ministru 3 in 1 ,
      acum nu are si el dreptul elementar sa-si odihnesca ciolanele la CC , dupa atata „da-i si lupta , da-i si lupta ….ca la pashopt , ma-ntelegi ” ?!?!
      😀 😛 😀 😛

      luminita

      12/03/2010 at 12:36 pm

  11. Deci, Theophyle, ne citesc chiar OxAn? 😉

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:28 pm

    • in fiecare zi am 3-4 Google translate in Engleza de la un Ip de la care eu am cumparat raportul 😆

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:32 pm

      • Hahaha, asta e tare de tot! 🙂 🙂 🙂 Ar trebui sa ceri niste bani inapoi si sa iesim odata toti de aici la o bere, daca tot furnizam material pentru OxAn.

        Cetatean

        12/03/2010 at 12:33 pm

        • La o bere putem iesi si fara banii lor 🙂

          Theophyle

          12/03/2010 at 1:52 pm

  12. salut

    am vazut niste filmari artistice pe site-ul antena 3, erau intre 50 si 100 de manifestanti la guvern, dar filmati in asa fel incat sa para ca tot bucurestiul iesise in strada

    razvan

    12/03/2010 at 12:30 pm

    • @razvan, traiasca manipulatorii romani. mancai-ar tata pe drum spre faliment :mrgreen:

      Theophyle

      12/03/2010 at 12:33 pm

  13. Iar i-a pirns Basescu in off-side pe baieti 😉

    „Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România ca preşedintele Traian Băsescu să devină membru de onoare, Administraţia Prezidenţială precizează că iniţiativa nu a primit acordul preşedintelui sau al instituţiei prezidenţiale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

    Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, potrivit sursei citate, că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi „sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice”.

    „Preşedintele mulţumeşte membrilor AOSR pentru iniţiativa lor, dar din motivele expuse anterior nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR”, se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei (Mediafax)

    Iliescu cind da isi inapoi titlul de academician? Ca l-am vazut foarte guraliv.

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:35 pm

    • Astia scoliti la Moscova nu dau nimic inapoi, niciodata. 🙂

      Tzepelica

      12/03/2010 at 12:40 pm

    • Asta o sa-i ridice tensiunea Lodei , tocmai ieri se indigna pe subiectul acesta.

      luminita

      12/03/2010 at 12:41 pm

      • Nu-mi ridica tensiunea, dimpotriva, ma binedispune : pana si Basescu si-a dat seama de ridicolul sitatiei de a face membru de onoare al unei Academii a unui tip care a citit cartile de joc si de cinci ani citeste Levantulo” 🙂 Bravo lui ca nu si-a pierdut simtul ridicolului si nu accepta atat pupincurism !!!

        Loda

        12/03/2010 at 12:57 pm

        • Lumy:
          Totusi, curios mi de pare ca Basescu nu a respins ab initio propunerea ci, se pare, s-a RTAZGANDIT dupa ce a vazut reactia publica;de pe Hotnews:
          ,,Reprezentantii aceleiasi institutii sustin ca au primit acceptul Administratiei Prezidentiale si ca urmeaza ca presedintele sa stabileasca o data la care sa isi ridice titlul si sa tina un discurs.
          ….Secretarul stiintific, Doru-Sabin Delion, sustine ca institutia a notificat si Administratia Prezidentiala si ca din partea Presedintiei ar fi primit un raspuns pozitiv.”

          Loda

          12/03/2010 at 1:20 pm

  14. cetatean,
    scuze, nu stiu unde mi-a fugit comentul adineauri , asa ca il reiau , ca mi-a ramas in mouse :

    Dar Mele are 20 de ani de practica in aparatul de stat , a fost sef de APR , a fost ministru , a fost chiar si ministru 2 in 1 si ministru 3 in 1 ,
    acum nu are si el dreptul elementar sa-si odihnesca ciolanele la CC , dupa atata “da-i si lupta , da-i si lupta ….ca la pashopt , ma-ntelegi ” ?!?!
    😀 😛 😀 😛

    luminita

    12/03/2010 at 12:38 pm

    • Or sa-i echivaleze „gradele”, nici o problema.
      In Ro se poate orice, n`asha ?

      Tzepelica

      12/03/2010 at 12:42 pm

    • @salut, lumi 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:07 pm

  15. Theophyle, a propos despre rusofili si tradatori, ai vazut postarea amicului Riddick? Insa pare-mi-se ca ai vazut si emisiunea de la TV.

    http://riddickro.blogspot.com/2010/03/don-pedro-vrea-discretie.html

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:40 pm

    • @Cetatean, am vazut-o si am sa si scriu ceva despre 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:08 pm

  16. Cetatean

    legat de Melescanu: e f. probabil sa se sustina ca activitatea lui didactica se asimileaza cu cea ceruta de constitutie, desi fiind text de drept public, e de stricta interpretare;
    uita-te la cv-ul lui vida, e intr-o situatie similara
    probabil va fi o noua sesizare a curtii constitutionale

    razvan

    12/03/2010 at 12:41 pm

    • 🙂 Ce se vor face acum toţi vărsătorii de ură, ce au mărunţit ieri toată întâmplarea? Dar seful cel mare Papaşa, care s-a grăbit să-l aşeze pe Băsescu lîngă Ceauşeşti?
      Rămân, se pare, Ceauşeştii, el şi Cristoiu drept cei mai notorii între academicieni.

      🙂 Mă prăpă’ de râs!!!!

      Ina Eyre

      12/03/2010 at 12:58 pm

      • @ina, salut 🙂
        niste clovni, care si-au gasit nasul 🙂

        Theophyle

        12/03/2010 at 1:08 pm

  17. Razvan, Vida macar a lucrat 11 ani ca lector la Facultatii de Drept a UBB. E in domeniul juridic.

    Melesanu nu are nici macar anii astia.

    Constitutia e clara, actiivtate JURIDICA sau invatamint JURIDIC superior. Daca se ajunge la sesizarea CCR, Melescanu pierde.

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:47 pm

    • eu am alte date: 11 ani la stefan gheorghiu (cv de pe site-ul ccr)
      pe text sunt de acord cu tine, dar eu nu cred ca lansau propunerea fara sa se bazeze pe ceva
      om vedea

      razvan

      12/03/2010 at 12:53 pm

      • @razvan, de cand ei chiar se gandesc serios la ceva 🙂

        Theophyle

        12/03/2010 at 1:09 pm

  18. Strecuratul apei cu sita este o veche ocupatie romaneasca si asa cum cum spunea vrednicul roman Petre Tutea acum 20 de ani:”aflarea in treaba este ocupatia de baza aromanilor”…
    Mai usor cu doctrinenele pe scari , mai ales cand treptele(economia) sunt putrede.
    Va doresc o zi buna tuturor!

    Andrzej

    12/03/2010 at 12:50 pm

  19. Ai dreptate, ma refeream la Stefan Gheorghiu, am scris UBB din greseala (acolo a facut studiile).

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:55 pm

  20. Razvan, se bazeaza pe procedura simpla a votului: PSD+PNL au 66 de voturi in senat, Puterea are 71. Marja fragila, e destul ca 3 de la putere sa lipseasca la vot sau sa voteze cu PSD+PNL (ma gindesc la citiva UDMR-isti), si Melesanu trece, procedural. Astia cred ca pot vota si daca afara ploua.

    Cetatean

    12/03/2010 at 12:57 pm

  21. Oricum tema propusa „se muleaza” perfect pe actualitate, iar cei de la OxAn, dau dovada de profesionalism atunci cand cand afirma ca:”The current focus of discussion in Bucharest is the president’s health: he is rumoured to be ailing. That, in itself, is an indication of how personalised Romania’s politics have become. Still, the Basescu political project is likely to prove ephemeral, and by distracting the policy-making elite from crucial economic challenges, will further delay Romania’s stunted return to growth.” si in fapt recunosc cu inteligenta ca politica romaneasca ” le cam sacapa” neintegrandu-se in tiparele de dansii cunoscute.

    Abea de acum poate va incepe si aici o dezbatere adevarata si constructiva privind viitorul Romaniei.

    Andrzej

    12/03/2010 at 12:58 pm

    • @Andrzej salut 🙂

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:10 pm

  22. Theophyle :
    Exista undeva o versiune in romana a Raportului, caci nu stapanescc suficient de bine engleza ca sa pot comenta pe citatele originale. Scuze grava carenta in educatie 🙂

    Loda

    12/03/2010 at 1:00 pm

    • @Loda, salut!
      nu, nu exista. Am cerut aprobarea de la ei sa traduc niste parti esentiale, probabil o sa o acorde asa cum au facut-o si data trecuta. Pe la mijlocul saptamanii viitoare am sa public traducerea daca am sa primesc OK

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:06 pm

  23. Ok, daca vei reusi, voi citi si eu si daca o sa am ce, o sa comentez in cunostiinta de cauza. In alta ordine de idei, astept proteste energice (nu din partea ta desigur) privind diversiunea-heringul rosu cu privire la cazul Melescanu, care nu are nici in clin ,nici in maneca cu Oxgord Analytica 🙂

    Loda

    12/03/2010 at 1:23 pm

  24. nici un red herring:
    „Clar ca raportul nu a fost facut de un roman pentru ca el contine o gresala fundamentala pe care un consilier roman la un nivel de felul celor care lucreaza la OxAn nu ar fi facut-o.”
    acest paragraf din postarea lui Teofil se refera exact la Melescanu
    https://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/03/12/oxan-jocurile-politice-abat-atentia-de-la-economie/#comment-46029

    razvan

    12/03/2010 at 1:30 pm

    • @razvan, gand la gand cu bucurie 🙂 Mama ce timing 😆

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:33 pm

      • 😉

        razvan

        12/03/2010 at 1:36 pm

      • Ba este red hering ,pentru ca Raportul am inteles ca nu se ocupa de melescanu ca persoana(este mentionat nu disecat), cum s-a dezvoltat pe blog si de asemenea a fost reintrodus ,,academicianul de onoare” si nu de catre mine; exact pentru acest subiect ,,veninos’ s-a protestat ieri, de, era ,,crima de leznmajestate’ si trebuia sa se incerce(doar) sa fiu pusa la colt. ! Nu ma victimizez, dar nici nu raman datoare ,in vremuri de criza nu e bine sa ai datorii 🙂 (mai bine virgule in plus).

        Loda

        12/03/2010 at 1:57 pm

  25. Valeu, valeu! piciorul
    Sa vina acum doctorul
    Cu Goagal daca traduce
    Rima mea …se cam duce
    Vorbim pe langa subiect
    Presa intra-n faliment
    Tzepe, sigur si precis
    Romania a descris
    Romanul tot gugustiuc
    Condus de acelasi lup
    Incompetenti si habarnisti
    Cu prieteni securisti
    ‘Oxgorod’ costa cam mult
    Dar pe Theo il ascult
    De clapaug au gresit
    Tarziu pe @Cetatean au citit
    Si senator si decan
    7 functii de ciolan
    Nu scapam de dinozauri
    Si de tineri brontozauri
    Inainte dragi politieni
    Sa scapam de militieni!

    Creanga

    12/03/2010 at 1:37 pm

    • @Creanga, cam asa iese tradus 😆
      Valeu, valeu! leg
      Doctor to come now
      With goagea if translate
      … My rhyme is about lead
      We talk off-topic
      Driven into bankruptcy n
      TzEPE, safe and accurate
      Romania has described
      Novel all pigeon
      Led by the same wolf
      Incompetent habarnisti
      With friends Securitate
      ‘Oxgorod’ cost too much
      But Theo listened
      The long-eared are wrong
      Late on @ citizen have read
      And senator and dean
      7 functions of bone
      Do not get rid of dinosaurs
      And young brontozauri
      Before the police dear
      Get rid of militia!

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:48 pm

      • 😀 😀 😀

        Hahaha, credeam ca tu ai rimat
        Hihihi, piciorul era dedicat
        De-o pricepe, foarte bine
        Daca nu, o sa suspine

        Creanga

        12/03/2010 at 1:53 pm

        • @Creanga, hai ca se poate intelege ceva, totusi nu este gibrish 🙂

          Theophyle

          12/03/2010 at 2:16 pm

  26. Melşcanu o să invoce activitatea universitară:

    Profesor de Drept internaţional public la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti 1992

    deci e profesor de 18 ani 🙂

    https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=9c148cba-956a-4a60-805a-c53d508a133e

    şi, la o adică o să cumpere încă 3-4 senatori cu bani, care se vor da bolnavi şi nu vor participa la şedinţă

    gabhryel

    12/03/2010 at 1:40 pm

    • @gabi, sper ca magaria asta chiar nu se va intampla!

      Theophyle

      12/03/2010 at 1:46 pm

  27. gabhryel, daca vor forta la vot numirea lui Melescanu, se va ajunge la sesizarea CCR, pentru ca se incalca direct Constitutia, art.143. Acolo nu se vorbeste de „echivalarea” activitatii universitare de predare a tehnicilor de aschiere a lemnului (de pilda) cu predarea unei discipline JURIDICE. PDL trebuie sa propuna un individ care are 18 ani vechime si care nu are nevoie de echivalari, pentru ca „anvergura” lui Melescanu in drept sa se arate asa cum este ea: pina la genunchiul broastei si chiar mai jos.

    Cetatean

    12/03/2010 at 1:52 pm

    • Pai si Boc e toto profesor de drept constitutional la o facultate de Stiinte politice, doar ca la Cluj ;asta inseamna ca nu a activitat in domeniul juridic? El stie?

      Loda

      12/03/2010 at 2:00 pm

      • hai mai @Loda, ce Boc vrea sa fie judecator la CC?

        Theophyle

        12/03/2010 at 2:01 pm

        • Inca nu ?! 😉 Nu, dar chiar ma intereseaza si nu stiu unde sa caut, predarea la facultatea (drept) nu se considera vechime in domerniul juridic ?(fiul meu e asistent la drept, dar chiar la facutla, la Cluj) ?

          Loda

          12/03/2010 at 2:53 pm

  28. teofil

    esti sub orice critica: ai facut red herring la propria postare 🙂
    si eu am gresit, recunosc; ma duc sa fac penitenta, scriu pe tabla de 100 de ori „basescu e dictator”

    razvan

    12/03/2010 at 2:24 pm

    • @razva, asa sa faci, la colt pe coji de nuca 😆

      Theophyle

      12/03/2010 at 2:25 pm

    • ei,
      si io mi-am tras deunazi doua perechi de palme si m-am dus singura la coltz sa fumez on kent dupa ce il suparasem pe Theophyle intr-un mod absolut impardonabil . 😉
      Deci se poarta si la alte case mai mici .
      Sau , ma rog, pe la coltzul lor. 😛

      luminita

      12/03/2010 at 3:16 pm

  29. Postare noua 🙂

    Theophyle

    12/03/2010 at 2:26 pm

  30. […] post: OxAn: Jocurile politice abat atentia de la economie This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  31. Salut, Theophile!
    Dintr-o conjunctură aparte, abia acum am aflat cum mi-ai atribuit o poziţie onorabilă, dar nemeritată (cel puţin deocamdată).
    În acestă privinţă înţeleg bunele tale intenţii şi n-am nicio îndoială în întregul lor, dar consider că între editorialist şi comentator m-ai plasat cu prea multă bunăvoinţă în extrema „stimulativ-olfactivă” departe de contribuţiile mele antertioare şi prea aproape de punctul meu sensibil, legat de valoarea de principiu a adevărului exprimat.
    Observaţia mea nu se constituie într-un reproş şi sper că nu o vei interpreta astfel.
    N-aş vrea nici să crezi că n-am observat sensul unei propuneri anterioare de-a ta (când ai aruncat o mănuşă), doar că am preferat să-mi vină timpul când voi fi pe deplin convins de posibilităţile mele reale de a-mi respecta o eventuală formă pe care să te poţi baza, între promptitudine şi promisiune.
    Deocamdată, disponibilităţile mele de timp au o discontinuitate mai mult obstrucţionistă decât nefavorabilă şi am urmărit să mă menţin în limite cel puţin asemănătoare cu graniţele certitudinii. Nu de puţine ori, am fost nevoit să renunţ la intenţia de formula câte un comentariu sau chiar de a continua unul început. Când voi fi pe-aproape şi voi avea motive întemeiate, voi interveni şi sper să adopt o frecvenţă sporită.
    Te asigur de toată consideraţia mea şi de cele mai rezonabile gânduri.

    Băşcăliosul

    12/03/2010 at 9:38 pm

    • Băşcăliosule, salut 🙂
      te apreciez sincer si nu te oblig cu absolut nimic. Daca vrei a fost o semn de apreciere pentru contributiile tale oricat de rare ar fi. Take your time 😆

      Theophyle

      12/03/2010 at 9:45 pm


Comentariile sunt închise.