Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Opiniile “Politeía”

with one comment

 

Cuvântul opinie poate fi înţeles în mai multe perspective, fie ca o declaraţie neargumentată, ca un punct de vedere, asupra unui anume obiect, proprietate, relaţie, eveniment, sau atribuire de valoare, fie ca afirmaţie argumentată a unui specialist care îşi foloseşte competenţa pentru a descrie sau determina, o anume stare de lucruri într-un interval oarecare al acţiunii sau cunoaşterii umane.

Opinia mai poate fi neutră sau implicantă. Opinia implicantă presupune o dependenţă oarecare între propunătorul de opinie. Opiniile implicante se asamblează în acele zone ale realităţii apte de a primi măsuri evaluant –valorizante, generatoare de satisfacţii, indispoziţii sau chiar suferinţe, precum spaţiile culturale, sportive, politice, religioase, unde subiecţii sunt cuplaţi prin diferite, condiţionări, sau aşteptări de realizare, a unui eveniment dat.

Politeía are si a avut intotdeauna opinii implicate! Politeía nu este contra nimanui, dar este pro-Romania, asa cum as dori sa o vad eu si asa cum cred doriti majoritatea voastra sa o vedeti. Un stat de drept, in care dreptatea se face si se vede, in care toti suntem egali in fata legii si in care cetateanul are si drepturi si nu numai obligatii.

Horia-Roman Patapievici:

„Costul progresului moral şi intelectual este spulberarea confortului sufletesc, care se bazează pe consens şi conformism. Totul trebuie să poată fi supus criticii (nu injuriei!), inclusiv convingerile noastre cele mai scumpe. Iar acest lucru, recunosc, este ofensator. Dar e preţul pe care trebuie să-l plătim: de dragul libertăţii, al autenticităţii, al progresului intelectual şi moral trebuie să apărăm dreptul la existenţă al discursurilor critice ofensatoare. Ofensatoare nu doar pentru alţii, ci şi pentru noi. Ofensatoare nu doar la adresa ideilor pe care le dezaprobăm, ci şi la adresa valorilor pe care le preţuim. Oricât de greu ne-ar fi să acceptăm acest lucru, libertatea de opinie merită, cred, acest sacrificiu emoţional.”

Written by Theophyle

09/07/2010 la 1:09 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna ziua! Multumindu-va frumos pentru opiniile pe care le impartasiti si cu noi, cei mai tineri, as vrea sa va adresez o rugaminte: puteti pune in vreun format accesibil sintezele istorice la care faceti referire in „Lumea in care traim: cicluri si agregate”?
    Ma intereseaza perioada 1400 – 1100 î.Hr, si mi-ati „plimbat salamul prin fatza nasului” cu linkul asta protejat 🙂 : http://theophyle.wordpress.com/2009/04/27/before-the-bible-6-when-civilization-collapsed/. Cand am vazut ca mai sunt si 6 la numar m-am gandit cu „ciuda” la bunatatile la care nu am acces :).
    Daca deci veti putea pune cumva la dispozitie informatiile de acolo v-as fi recunoscator. Daca nu se poate, oricum va multumesc pentru tot ce oferiti zilnic cititorilor blogurilor publice.

    Cu stima,
    Emanuel Murariu

    alterema

    04/04/2012 at 1:10 pm


Lasă un comentariu