Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre Vise (2) – visul lucid

Vezi articolul precedent. Visul lucid este un eveniment petrecut intr-o stare de somn, în care persoana care visează este conştientă că visează şi că visul este în curs de desfăşurare. În timpul viselor lucide, există posibilitatea de a exercita un anumit control asupra visului, a personajelor şi tuturor caracteristicilor acestora, precum şi testarea “What If” (Si daca ar fi posibil”) a unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puţin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. Visele lucide sunt cel mai adesea extrem de realiste, prezentând şi o ascuţire a acurateţei simţurilor celui ce are visul lucid. Visul lucid este in mod obisnuit o experienta rara. Desi o mare parte a oamenilor relateaza ca au avut cel putin o data in viata un vis lucid, doar 15-20% dintre oameni au trait visuri lucide.

Primele studii stiintifice despre posibilitatea de a ramane lucid in timpul visului, de a sti ca visezi in timp ce visezi, au fost prezentate pe larg de catre doctorul olandez Frederick van Eeden in 1913, relatand 14 ani de experienta personala in visul lucid si analizand 352 de astfel de visuri. De asemenea, el este cel care a introdus termenul de “vis lucid” pentru a semnifica „claritatea mentala” in timpul unui vis.

Van Eeden considera visul “o stare in care senzatiile fizice, fie ele viscerale, interne sau periferice nu pot ajunge in minte direct, ci doar sub forma unor simboluri„. Van Eeden relateaza ca prima data a constientizat in timpul visului ca viseaza, continuandu-si visul, ca urmare a urmatorului eveniment care se desfasura in vis: plutea deasupra unui peisaj cu copaci desfrunziti, iar perspectiva asupra ramurilor copacilor se modifica foarte natural pe masura ce trecea pe deasupra lor. Atunci a reflectat, gandindu-se ca imaginatia lui nu ar fi putut imagina niciodata o perspectiva atat de frumoasa. Si brusc, si-a dat seama ca viseaza si ca in continuare corpul lui doarme in pat, dar Eul lui are un alt corp, cu care se poate misca in vis…Ulterior a experimentat diverse actiuni in timpul visului (ca de exemplu strigate foarte tari), care nu interferau absolut deloc cu corpul fizic, care dormea si se odihnea in continuare; sotia lui Eeden remarcand ca absolut nimic nu s-a intamplat cu el in timp ce striga sau alerga in vis, corpul continuand sa doarma foarte linistit. Legat de timpul la care apar visurile lucide, el a constatat ca peste 90% dintre acestea apar intre orele 05 si 08 dimineata.

Visurile lucide încep într-unul din următoarele moduri. Unul este aşa numitul vis lucid iniţiat în vis (conform noţiunii din engleză, dream-initiated lucid dream, abreviere, DILD), care este iniţiat ca un vis obişnuit, după care, la un moment dat, cel ce visează realizează că visează. Celălalt mod este numit vis lucid iniţiat în starea de veghe (conform noţiunii din engleză, wake-initiated lucid dream, abreviere, WILD), în care subiectul trece direct din starea de veghe în starea de vis, fără nici o (aparentă) discontinuitate în conştientizarea întregului proces.

Visul lucid iniţiat în starea de veghe (WILD) – se poate realiza printr-o tehnica cunoscuta pe numele de „Somnul intrerupt.” Aceasta tehnica se bazeaza pe o o teza a dr. Stephen LaBerge, care a dezvoltat-o in timpul cercetarilor asupra visului lucid realizate la Institutul Luciditatii din Palo Alto, California. LaBerge a sesizat ca luciditatea apare mai usor in timpul visurilor scurte din timpul somnului de dupa amiaza. Concluzia la care a ajuns cercetand mai profund acest aspect este ca perioadele de veghe intre perioade de somn maresc probabilitatea de a deveni lucid in timpul visului. Tehnica presupune trezirea dimineata cu o ora mai devreme decat de obicei; se ramane treaz 30 de minute, iar apoi se adoarme. Studiile realizate au aratat ca tehnica sporeste probabilitatea de avea un vis lucid de 15-20 de ori.

Marturii despre posibilitatea de a fi constient in timpul visului ne-au ramas din vechime: Aristotel, Sf. Augustin, maestrul sufi Ibn El-Arabi. Despre fenomenul visului lucid se poate citi si in Noul Testament in Evanghelia dupa Matei – Matei 1:20; Matei 2:12, Matei 2:13, Matei 2:19, Matei 2:22; Matei 27:19 . (Chiar cititi ar fi extrem de interesant dupa ce ati parcurs acest articol).

Visul lucid este prezent si in Yoga-nidra, adica Yoga in vis. Practica isi gaseste tehnica in scrierele Vedice, in special in Upanişade (majoritatea Chandogza, partea mai noua a Upanişadelor, care este construita intr-o stare de vis lucid). Upanişade au fost datate în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. O alta Yoga care se foloseste de visul lucid este Milam, din nefericire nu o cunosc suficient. Milam face parte dintr-o suita tantarica tibetana pe care nici macar nu am experimentat-o.

Mircea Eliade isi compensa lipsa de somn cu ajutorul visului lucid. Eliade a introdus visul lucid in unele din lucrarile lui beletristice, in special in “Domnisoara Christina”, “Sarpele” si nuvelele fantastice “Secretul doctorului Honigberger”,  “Nopti la Seranpore”.

Un alt visator lucid experimentat a fost marele fizician Richard Feyman, laureat al Premiului Nobel. Feyman descrie cu un umor extrordinar fenomenul si beneficiile lui, cred ca in cartea “What Do You Care What Other People Think?” (Ce-ti pasa ce gandesc altii?) fenomenul si beneficiile lui.

PS. Aveti in linkul lui Feyman (pe Wikipedia.Ro) cateva filmulete Youtube, intitulate “Take the world from another point of view”, mare placere sa-l asculti 🙂

P.P.S. Un articol nou pe Curs de Guvernare – Moralitatea asasinatului politic
P.P.P.S. Aveti o caricatura sub titlul 1000 de cuvinte. Incercati sa-i dati un titlu, multumesc!

Bibliografie:

Frederik van Eeden (1913). „A study of Dreams”. Proceedings of the Society for Psychical Research 26.
Watanabe Tsuneo (March 2003). „Lucid Dreaming: Its Experimental Proof and Psychological Conditions”. Journal of International Society of Life Information Science (Japan);
LaBerge, S. (2000). „Lucid dreaming: Evidence and methodology„. Behavioral and Brain Sciences 23 (6): 962–3;
Barrett, Deirdre and Namara, Patrick, The New Science of Dreaming Volume 2, Praeger Publishers, 2007;
Robert Bruce & Brian Mercer “Mastering astral projection: 90-day guide to out-of-body experience” . ISBN 0-7387-0467-9.

Written by Theophyle

06/05/2011 la 8:11 pm

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Creanga, wake-up!!!

  STRAJNIK

  06/05/2011 at 8:13 pm

 2. Resalut 🙂
  Domnul theophyle , poate ne dati si un link legat de ” curs de guvernare „. 🙂
  Chiar visind cu ochi deschisi , nu reusesc sa gasesc articolul . 🙂
  Cer scuze anticipat . 🙂

  Ștefan A.

  06/05/2011 at 8:31 pm

 3. Salut Stef 🙂
  Inca nu a aparut. Trebuie sa apara in cateva minute 🙂

  Theophyle

  06/05/2011 at 8:34 pm

 4. buna seara.
  Dintr-un sir de vise ( ca sint incorporat a doua oara) intinse pe o perioada de vreo 20 de ani (nu, nu e minciuna) doar odata mi-am dat seama ca visez.
  Nu am facut armata grea, dar nu mi-a placut deloc. Cred ca visele despre care vorbesc le-am avut pentru ca mai ramasese sa fac plantoane schimbul doi pe anii aia. 😉
  Pe scurt, zeci de ani visam ca sint la armata si realizam ca fusesem incorporat a doua oara. Ma uitam in jur si nu-mi vedeam fosti companioni; turbam de ciuda si imi repetam (in vis) „da` ce ,eu sint mai prost”?
  Am avut si un avantaj: dupa armata, colegii de munca erau chemati la instructaje la unitatile militare, ore dupa masa sau scosi din productie cite 2-4 saptamini.
  Eu ma luptam cu visele. Pina cind in vis, iarasi incorporat fiind, am realizat ca am fost de mai multe ori incorporat si, evrika! ca eu visez.
  Din acea noapte au mai trecut zeci de ani si nu am mai visat armata.
  Doar ca, in vara lui `89 am fost chemat la Comisariat la Timisoara cu specificatia ca voi fi trimis ori la Metrou ori la niste sere la Vilcea. Norocul meu ca sef al Comisariatului era un verisor primar.

  victor L

  06/05/2011 at 8:42 pm

  • Buna seara Victor 🙂
   partea a doua cu varul ta a fost o realitate LUCIDA 🙂

   Theophyle

   06/05/2011 at 8:45 pm

  • Visez,sau ti-ai pus o pila? 😆

   ela

   06/05/2011 at 8:54 pm

 5. Buna seara,
  Trebuie sesizat CNA ul, doamna visatoare trebuia sa apara dupa ora 2200.
  Titlul pentru caricatura: Furtuna de nisip, unul fara picioare cara un tip.

  Creanga

  06/05/2011 at 8:55 pm

  • Tipul avea arma cu baioneta si-ochelari de bicicleta. Cel ce era calarit un pericol a zarit, arata cu destu in zare dand directia la catare.

   Creanga

   06/05/2011 at 9:04 pm

 6. Theophyle salut.
  Da, foarte lucida si reala. Hazul a fost ca in ziua cind m-am prezentat la Timisoara, varul era plecat in delegatie la Turnu Severin si un medic militar caruia i-am soptit ca sint verisor cu … a strigat : „apt, urmatorul”.
  Iar un plotoner majur cind am incercat si la el mi-a spus tapan: „mergi acasa si dimineata te prezinti cu valiza”.
  Disperat i-am dat verisoarei un telefon si aflind ca a doua zi varul revine i-am spus ca daca nu ma amina fug peste granira.
  – – Stai drace linistit si vino miine ca vorbesc eu cu el.
  Cind m-am prezentat la lucru peste vreo doua zile, secretarul de partid (care fusese initiatorul) mai ca nu turba de ciuda.
  Dar revenind la visele mele nu-mi dau seama ce reactie s-a produs de nu m-am mai visat incorporat din moment ce mi-am dat seama ca visez.
  (Inca o remarca: visez rar, dar foarte rar, in culori, dar sint culori stridente si imi dau seam ca e vis.)

  victor L

  06/05/2011 at 9:05 pm

  • Sa o luam metodic:
   1. Nu visezi rar, un om obisnuit are intre 20-40 de vise pe noapte. Tu nu ti minte ce ai visat si asta nu’i bai.
   2. Daca visezi in culori inseamna ca esti impresionist, ma refer la arta 😆

   Theophyle

   06/05/2011 at 9:09 pm

 7. In timp ce Stefan viseaza, Strajnik la primul comentariu atenteaza, eu merg sa numar la vise, 20-40 mi-au fost promise. 🙂

  Creanga

  06/05/2011 at 9:15 pm

  • Cranga, sa nu razi ca statistica este absolut clara. Se numara pe monitorul de test fara probleme! Monitorul la care este conectat subiectul iti arata exact cand incepe sa viseze individul si face si un sunet ca studentul care noteaza sa nu fi adormit si el 😆

   Theophyle

   06/05/2011 at 9:18 pm

 8. Seara buna,
  Se poate face o legatura intre visul lucid si visul premonitoriu? Sau visul premonitoriu de fapt este un vis lucid?

  mar

  06/05/2011 at 9:26 pm

  • mar buna seara 🙂
   1. Visul lucid este un vis pe care il declansezi tu (voluntar daca cunosti tehnica sau involuntar din an in paste)

   2. Daca ai declansat un vis lucid si ai o legatura psihologica puternica cu cineva (unii numesc asta telepatie) poti primi informatii care pot fi numite premonitii.

   Theophyle

   06/05/2011 at 9:29 pm

   • Adica unul este emitator si la „capatul” firului se afla receptorul. Am citit in urma cu ani o carte despre cercetarile facute de rusi si americani in acest domeniu.
    Legat de declansarea visuluic-pct. 1, in cazul meu daca in subconstient stiu ca am scapat ceva, sau ma preocupa un lucru de facut „incepe distractia”. Calcule in somn, revizuiri, uneori liste.
    In studentie era dezastru, ptr. ca tb sa „curat” memoria de informatie ca sa pot acumula alta. De regula ce invatam, „repetam” in somn.
    Nu mai vorbesc de visele premonitorii 😦

    mar

    06/05/2011 at 9:43 pm

    • Nimic rau in asta 🙂

     Theophyle

     06/05/2011 at 9:45 pm

 9. Theophyle,
  visez foarte mult si retin multe vise ; in culori spuneam ca visez rar.

  victor L

  06/05/2011 at 9:26 pm

  • rare ori cineva retine daca viseaza sau nu in culori 🙂

   Theophyle

   06/05/2011 at 9:46 pm

   • Eu visez doar in alb negru . Dar ce vise ! 🙂

    Ștefan A.

    06/05/2011 at 9:53 pm

    • Ce, ce? Sa nu-mi spui, mai bine!

     Theophyle

     06/05/2011 at 9:55 pm

     • Nu sti ce pierzi ! 😆

      Ștefan A.

      06/05/2011 at 9:58 pm

 10. Caricatura – In cautarea fetei morgana calare pe Geronimo.

  mar

  06/05/2011 at 9:58 pm

 11. Sal`tare, taica, si noroc ! 🙂
  Cred ca si catelu` meu visa pisici colorate.
  Alerga prin somn ca un nebun (isi misca labutele rirmic), maraia si latra.
  Asta cand nu sforaia cumplit, mult mai tare decat mine.
  Nu-mi ramanea decat sa incerc sa adorm inaintea lui… 😆

  Tzepelica

  06/05/2011 at 9:59 pm

  • Pisici colorate 😦 poate oase ca Pluto.
   Si eu am un motan persan care sforaie.

   mar

   06/05/2011 at 10:02 pm

   • Salut @timi 🙂
    toti cateii /motanii care au nasul turtit sforaie. Al meu poate trezi un regiment. Cate o data vreau sa-i cumpar un amortizor fonic ca la noile elicoptere 🙂

    Theophyle

    06/05/2011 at 10:06 pm

    • 🙂

     mar

     06/05/2011 at 10:10 pm

    • N-avea nasu` turtit da` trufa lui era ca trompeta regimentului. 😆

     Tzepelica

     06/05/2011 at 10:13 pm

    • Avea Coanda un brevet de amortizor fonic. 🙂

     Tzepelica

     06/05/2011 at 10:21 pm

 12. Mi-am impus uneori sa visez ceva, dar nu am reusit niciodata.
  Iar sa reiau un vis dupa ce m-am trezit (si visul mi-a placut), culcindu-ma imediat, am reusit o singura data.
  Visele in culori, pe care mi le amintesc la trezie, sint doar foste idile ale tineretii.

  victor L

  06/05/2011 at 10:01 pm

  • Povestea este ventilatia (cantitatea si calitatea oxigenului din aer) si temperatura din camera.

   Theophyle

   06/05/2011 at 10:07 pm

 13. Idei pt. caricatura :
  Membrii selecti la “Handi-Club”.
  Simbioza chior-olog.
  A nimerit orbu` Braila (carat in spate de olog).
  Daca esti chior, cauta un olog sa-ti arate drumu`.
  Alergi ca un olog si nimeresti ca un chior.
  N-are un chior in buzunar, are doar unu` in carca.
  Chioru` trage, schiopu` patzeste.

  Sau (preferata mea):
  Ministri ai guvernului Boc, incercand sa nimereasca luminita de la capatul tunelului.

  Tzepelica

  06/05/2011 at 10:19 pm

  • hihihi, chioru si ologu vor sa-mpuste surdu.
   si mai intai ii striga :”stai, ca trag!”

   luminita

   06/05/2011 at 10:29 pm

   • Ar merge si :
    „Sefu` PNL si copilotu` (Ponta), incercand sa dea jos guvernu`” 🙂

    Tzepelica

    06/05/2011 at 10:34 pm

 14. Poate nu stiti ce viseaza unii:
  „Un tip elegant iese dintr-un supermarket împingînd un coş plin cu şampanie, caviar, mezeluri fine si alte bunatati.
  Cînd să le bage în portbagajul BMW-ului, observă un individ slab, prăpădit,
  care umbla de colo-colo rupînd ierburi de la marginea drumului.
  – Dar ce faci omule, acolo?
  – Adun iarbă ca să mănînc. Trebuie să duc şi la copii, că nu mai avem nimic de mancare, domnu’…
  – Aşa?! Păi atunci, uite cartea mea de vizită şi veniti să mîncaţi la mine acasă!
  – E frumos din partea dumneavoastră, domnule, dar am 8 copii, plus nevasta…
  – Şi mai bine! Veniţi cu toată familia!
  – Sunteţi foarte generos! Numai că, din copii, unii sunt deja căsătoriţi, au şi ei copii… N-ar fi frumos ca noi sa mancam, iar altii din familie sa rabde de foame!
  – N-are-a face, să vină toţi! La mine acasă iarba e… uite-aşa de înaltă. Dacă sunteti mulţi, în 3 ore terminaţi!”

  victor L

  06/05/2011 at 10:34 pm

 15. Justitia romana oarba, calare pe un adevar schiop, la vanatoare de infractori.

  luminita

  06/05/2011 at 10:34 pm

  • ..si oarba (coana Justitia) striga din cand in cand : „ii vad ! ii vad !” 😆

   Tzepelica

   06/05/2011 at 10:41 pm

 16. Ar merge, cred, si :
  „Alianta USL incercand sa impuste electoratul”
  sau :
  „Lina si Gherghina, siameze de succes din politica bastinasa”

  Tzepelica

  06/05/2011 at 10:53 pm

 17. Ptr. monitoriarea lui Bin Laden CIA a folosit tehnica de ultima generatie. Citesti si nu stii unde se termina realitatea si incepe fictiunea.
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-8597199-spionii-cia-monitorizau-osama-bin-laden-luni-zile-dintr-ascunzatoare-secreta-fara-serviciile-secrete-pakistaneze-aiba-habar.htm

  mar

  06/05/2011 at 10:57 pm

 18. Buna seara 🙂
  Am avut pe parcursul bietii, mai multe vise, continuate.
  – Primul vis (cu de altfel cele mai multe episoade, a fost ca zbor. Dadeam din maini si zburam, la inceput ma ridicam incet, apoi tot mai mult. Stiu ca incercam sa trec peste anumite cladiri mai inalte (le recunosteam – erau din Oradea), asa ca imi lungeam ascensiunea zburand in cerc pana la altitudinea necesara. Manevrele erau logice (am facut planorism in tinerete), faceam tonouri, zburam uneori cu vantul in fata, faceam tot felul de manevre acrobatice. De asemenea la aterizare, aveam grija sa am mereu vant de bot. Ciudat visul acesta a fost in multe episoade, in fiecare imi aminteam si traseul strabatut in visele anterioare.
  Dupa moartea sotiei, am avut cativa ani in care visam ca eram impreuna, culmea, stiam ca e moarta, stiam ca ne-am intalnit si in visele anterioare. Uneori discutam ce a facut in spital (in visul anterior), sau ce s-a mai intamplat de la ultima intalnire. Stiam ca ea nu mai e, dar nu ma miram, si ea stia asta, am retinut si conversatii in care imi vorbea fiind constienta ca nu mai e.
  Ambele vise (dar nu au fost singurele, erau continuate, erau ca episoadele unui serial si totusi cu legatura intre ele. Stiam ca sunt vise si visam continuarea. De multe ori ma trezeam si stiam ca visul va continua, daca nu imediat, in seara urmatoare, sau in saptamana urmatoare sau in luna urmatoare. De asemenea simteam si cand se terminau, stiam ca nu va mai urma si toate aceste vis s-au terminat atunci.
  Nu m-am gandit niciodata la asta pana acum.

  DanSu

  06/05/2011 at 11:04 pm

 19. buna seara
  ce vise,in viata reala sunt cosmaruri
  citesc si eu presa ro prima data saptamana asta si ce vazui
  lege pentru dublarea filmelor in limba romana
  motivatie sa nu se impuna limbile straine
  autor victor socaciu
  concluzia prostia e infinita
  p.s. apropo de comentarii/pe gandul din 76 cite erau cind am citit 76 il injurau sau il faceau bou pe socaciu

  intamplator

  06/05/2011 at 11:11 pm

  • Seara buna, uneori ca sa scapi de cosmarul din viata reala te rogi sa visezi frumos. Ba mai mult, daca se poate este ideal sa visezi cu ochii deschisi 🙂
   Socaciu un bou cu pretentii, un sinistru care vrea sa apara in fata. Ce nu intelege nenea asta este faptul ca in Romania, buna rea, marea masa stie sa citeasca – macar atat 😦

   mar

   06/05/2011 at 11:18 pm

 20. bonsoir,
  frumoasa & interesanta postare.

  am avut la viata mea multe visuri (vise?, cum este corect?) lucide.
  iar in copilarie visam mult ca zbor, ca ma prabusesc, dar inainte de a ma prabusi ….ma trezeam
  🙂

  skorpion

  06/05/2011 at 11:12 pm

 21. Va mai plictisesc cu un vis intins pe mai multi ani: visam ca zbor, si o facea numai cind eram in pericol din cauza a ceva ce facusem. Pina intr-o zi (vorba sa fie, ca era noapte), cind am aterizat in cutea unui satean, mai in virsta, care ma simpatiza in viata de zi cu zi, dar care s-a indreptat spre mine cu o furca de grajd, murdara, si ma tot intreba „dece, dece?” N-am reusit sa-l intreb ceva ca s-a repezit cu furca si a infipt-o in mine. Dar cam tirziu, caci m-am trezit.
  De atunci nu am mai visat ca zbor si imi pare rau: era o senzatie extraordinara.
  NB,
  puteti sa rideti de visele mele, si sa ma credeti mincinos, dar tot ce am relatat azi s-a petrecut in noptile mele de somn. A fost, cum sa zic? o realitate. Dormita de mine.

  victor L

  06/05/2011 at 11:40 pm

 22. VictorL
  nu trebuie să fii modest. Prin comparație cu mine ești un monument de normalitate. Eu visez în continuare. 😀 😀

  filadel

  07/05/2011 at 12:31 am

 23. Super tare!!!

  kushter

  07/05/2011 at 2:03 am

 24. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  07/05/2011 at 9:37 am


Comentariile sunt închise.