Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

About

with 2 comments

Politeia este un cuvant in limba greaca clasica, similarul in mare masura cuvantului latin civitas. Daca-l veti cauta in cateva dictionare sau enciclopedii veti putea fi surprinsi de multitudinea traducerilor. Politeia este si titlul original al operei lui Platon, Republica.  Aristotel s-a folosit de acest cuvant pentru a defini (intr-un fel) constitutia sau oranduirea Polisului.

In versiunea cea mai autoritiva a lexiconului greco-englez Perseus,  cuvantul este tradus exact ca sinonimul lui latin – “conditiile si drepturile cetateanului si ale societatii intr-un stat”. Aceasta este exact lucrul pe care eu in noul meu blog, cu acelasi nume, doresc sa ma ocup. 

Trebuie de mentionat ca nu este un blog politic in sensul ordinar al cuvantului, ci este in primul rand un demers cetatenesc. Opţiunile mele politice sunt cunoscute si din cateva din postarile proprii pe blogurile mele si din comentarii pe care le fac pe alte bloguri.

Am hotarat sa deschid acest blog pentru a curăţa si a cruţa blogurile mele, care au alta menire decat parerile mele proprii si subiective si poate de comentarii politice ale cititorilor, care nu au legatura cu subiectele postate si care au inceput sa se imulţeasca si se vor imulţi cu zi ce trece in viitorul apropiat.

Blogul nu este contra nimanui, dar este pro-Romania, asa cum as dori sa o vad eu si asa cum cred doriti majoritatea voastra sa o vedeti. Un stat de drept, in care dreptatea se face si se vede, in care toti suntem egali in fata legii si in care cetateanul are si drepturi si nu numai obligatii.

Apartenenta noastra la Uniunea Europeana nu a reusit sa miste mai nimic in aceasta tara (in afara preturilor). Nici justitia, nici educatia, nici agricultura si nici clasa politica nu s-au miscat spre acest proiect, care trebuia sa ne ajute  sa recuperam anii intunecati ai comunismului. In sfarsit, o mare parte din noi au inteles ca nimic nu se va “da”, si ca de fapt noi Romanii vom trebui sa ne schimbam singuri, asa cum au facut-o Spaniolii si Irlandezii inaintea noastra. Spun Spanioli pentru ca si ei au iesit dintr-o dictatura la fel de intunecata, si spun Irlandezi pentru ca ei au fost intr-o situatie economica  mai proasta decat a noastra.  

Acesta este scopul noului blog, sper ca vom aborda subiecte interesante si le vom trata cinstit, si tot sper ca veti vizita acest blog si-l veti ajuta cu opiniile voastre.

Ma puteti contacta daca doriti  la aboutread@gmail.com

Written by Theophyle

06/08/2009 la 8:56 am

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Am o intrebare simpla: De ce nu gasesc aici persoane adevarate (ma refer la cel/cei care scriu pe acest blog)? De ce totul este sub anonimat? Am vrut sa vad cine scrie pe acest blog si cand am dat de pagina „About” se pare ca este despre blog si nu despre persoana din spatele lui.
  Am ceva de spus? Ma autentific (adica automat imi asum cele scrise) si spun exact ce am de spus. La fel si adresa de email. Ce zici „Theophyle”? Tu? 😉

  Seara faina sa ai.

  Marius Corîci

  05/10/2011 at 12:03 am

  • ti-a raspuns? totusi cei care comenteaza stiu cu cine vorbesc . Probabil suntem mult prea neinteresanti ca stim stim cine e in spate.

   mihaela

   02/02/2012 at 11:48 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s