Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Oxford Analytica si presa din Romania.

Nu stiu daca trebuie sa fiu multumit de rezultatele demersurilor mele in monitorizarea presei on-line din Romania  si de concluziile aproape identice la care a ajuns si una din prestigioasele institutii de analiza politica din lume, Oxford Analytica.

Oxford Analytica este una din cele mai prestigioase firme de consultanta si analize strategice din lume. A fost fondata in 1975  de Dr. David Young, fost angajat al Consiliului de Securitate American. Firma publica rapoarte bazate pe “open source intelligence” (adica surse publice). Printre Clientii acestei firme se numara guvernul Statelor Unite si inca 18  guverne din lume , institutii internationale din toate domeniile, inclusiv marile firme din sectorul privat.   

Oxford Analytica are acces la lucrarile stiintifice si analizele din diferite domenii ale aproximativ  o mie de savanti din lume. Localizat in Oxford Anglia si in legatura cu multi dintre savantii ei, firma nu are relatii formale cu aceasta universitate. Pentru mai multe detalii puteti accesa situl lor, aici. Pentru cunoscatorii limbii engleze propun si acest link (aici) sau acesta (aici).    Cei care nu au abonament, puteti folosi optiunea “request a trial.” (aici)

86-1

In ZDD-ul de Duminica aceasta, 8 Septembrie, vom aduce fragmente din ultima lor analiza (din 29 August 2009) referitoare la presa din Romania “ROMANIA: Media no longer play positive political role” (ROMANIA: Media nu mai joaca un rol politic pozitiv). Redau cateva citate pe care le puteti citi si in EVZ-ul de astazi, aici.

…Strategia televiziunilor lui Vîntu şi Voiculescu este să reducă interesul publicului pentru politică. Această strategie a avut efect la alegerile parlamentare din 2008, când mai puţin de 40% din electorat s-a prezentat la urne….

…Analiza think-tankului britanic – care are ca subiect „influenţa trusturilor de presă în bătălia pentru putere” – mai arată că Vîntu a avut două întâlniri „bine mediatizate” cu rivalul lui Băsescu, Mircea Geoană, şi se bănuieşte că trustul Realitatea-Caţavencu îl susţine pe liderul PSD. Oxford Analytica aminteşte şi de faptul că proprietarul televiziunilor Antena, Dan Voiculescu, „un politician cu un background în comerţul exterior în era comunistă”, este aliat cu PSD de peste un deceniu…

…Potrivit acestei analize, presa nu mai este un loc unde se discută „serios” viitoarele opţiuni de politică, ci pare a fi hotărâtă să învenineze competiţia prezidenţială dură care se desfăşoară în această toamnă….

Mai multe si mai detaliat in ZDD-ul de 6 septembrie 2009.

Written by Theophyle

04/09/2009 la 1:53 pm

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ochiul celor de la Oxford Analytica este ager.Trusturile de presa romanesti invenineaza competitia prezidentiala si odata cu ea votantii.Mai e putin si electorii se se vor lua la bataie asa cum fac si politicienii. 🙂

  dora

  04/09/2009 at 2:27 pm

 2. Salve all
  am picat pe acelaşi subiect. Nu-i bai. 😀

  filadel

  04/09/2009 at 3:23 pm

 3. @filadel, nici o problema.

  Theophyle

  04/09/2009 at 3:38 pm

 4. Dora, astia de la OXAn sunt profesionisti, asa ca 🙂

  Theophyle

  04/09/2009 at 3:39 pm

 5. am urmarit la TV timp de 15 minute pe geniile presei romanesti
  :mrgreen:
  ctp si jalnicul hurezeanu
  cum incearca sa desfiinteze oxford analitica…

  mai mult nu am mai rezistat…
  cica bietul dr. David Young se rasuceste in cripta (ctp dixit)..
  bleah, jalnici ziaristi..

  orangeskorpion

  04/09/2009 at 5:56 pm

 6. orangeskorpion

  04/09/2009 at 6:30 pm

 7. @skorpi, CTP-ul este mai bun de 1000 de academici din lume 🙂

  Theophyle

  04/09/2009 at 6:37 pm

 8. Am vazut si eu o mostra de cum se cade in penibil din motive de „salariu dupa buget, coane Fanica”: il aduc pe „sociologul” pentru unii, PSD-istul pentru prieteni, Alin Teodorescu, (pentru detalii: http://www.infonews.ro/modules.php?name=News&file=print&sid=123268 ) care da cu toporul in priza si spune ca raportul este un Ctrl+C/Ctrl+V din 2004. Si ca membrii din Romania ai Oxford Analytica sunt niste nimeni, simpatizanti PD-L.
  Daca ne intrebam atunci cine a iesit presedinte, sa le fie gura aurita!

  Andrei

  04/09/2009 at 7:40 pm

 9. Andrei
  este o minciuna sfruntata, am cele doua rapoarte in „Full”,nu pot sa le public din cauza copyright-ului dar am trimis un mail astazi cu acuzele si cererea unei permisiuni de a le publica sper ca o sa-mi dea Ok-ul repede 🙂

  Theophyle

  04/09/2009 at 7:51 pm

 10. Postare noua 🙂

  Theophyle

  04/09/2009 at 7:52 pm

 11. Cum spuneam in precedentul post, blogurile conteaza. Am citit si nu am intervenit a propos de raportul Oxford Analytica (pe care nu am putut sa-l citesc 🙂 150$ stiu sa-i cheltuiesc bine si de una singura) … ceva nu ma convinge. Nu ma refer la reactiile nesocotite (in TV, ziare) a personajelor care s-au implicat, voluntar sau pe perspectiva (nu neaparat imediata) a unei revanse (la propriu si la figurat) pe masura.
  Daca acasa la mine, imi dau seama, am reflexele bine antrenate si stiu cum sa ma orientez cand privesc amestecurile externe (bine dispusa la noi puncte de vedere, intotdeauna) nu acelasi lucru mi se intampla pentru Romania … dar ceva nu m-a convins si astazi, citind un … BLOG, a sunat clopotelul … nimic nou sub soare, citez: România este o chestie excentrică, de care îţi aduci aminte când şi când, în context „exotic”, ca să fiu politicos … Nu cred că analiza asta e o mână de ajutor dată lui Băsescu. … Miza este alta , restul il gasiti aici

  Cred ca are multa dreptate. Nu este intamplator ca o asemenea perspectiva nu a fost nici macar atinsa de „comentatori”, in cunostinta de cauza sau nu … n-as sti sa apreciez, vazand „nivelul” acestor dezbateri. Ce dezastru.

  viviana

  05/09/2009 at 2:46 pm

 12. viviana, am citi si nu tine (cel putin pentru la mine). Analiza nu sta in picioare. In zilele noastre presa nu mai este o afacere. In afara de asta prefer pe Ringier la orice ora din zi si noapte, ei nu au sonde si nici afaceri imobiliare. Asa cum am spus analiza pe blogul acela este vesnica poveste „nu ne vindem tara, o dam pe gratis” Blogul este si de stanga si cam tampitel 🙂

  Theophyle

  05/09/2009 at 3:00 pm

 13. imi permit sa-ti spun ca „pacatuiesti” de un punct de vedere vadit anglo-saxon … europa, latina, e o alta „mancare de peste”, Germania e un caz a parte … vom trai si vom vedea.
  Stanga sau Dreapta (nu te impiedica in asemenea amanunte) nu mai este nici o diferenta – in fapte – de mult timp; astazi asistam la disolutia totala (ideologie, partide, adevar, convingeri, siguranta) si cand e vorba de afaceri (imobiliare, sonde) nu se cauta cu nasuri rafinate, fiecare teritoriu are caracteristicile sale … America nu a ajuns inca sa-i standardize pe toti si pe toate semanand Haosul. E o limita la care nu ma indoiesc ca vor incerca sa puna rimediu … vom trai si vom vedea, e prea complicat pentru mine 🙂

  viviana

  05/09/2009 at 3:36 pm

 14. viviana esti un om destept si cult. Trebuie sa intelegi ca fiecare om are istoria lui care-l impovareaza cu o subiectivitate mai mult sau mai putin fatisa.

  Eu nu-i voi ierta niciodata pe „rosii,” niciodata pentru nimicirea a doua generatii de intelectuali si nici pe cei vestici (rosii) care au tacut din gura acceptand aceasta crima abjecta.

  Theophyle

  05/09/2009 at 4:14 pm

 15. Viviana
  Stînga sau Dreapta n-au existat nici înainte, niciodată. Ele au fost (dacă păstrăm temporal referirea ta) două concepte care încercau să numească stări de fapt ale realității politice. Sînt convins că acele realități politice există și astăzi și am renunțat să le mai denumim Stîngă sau Dreaptă numai fiindcă avem nevoie de un instrument de măsură mai precis, de o granularitate mai fină pentru a descrie sau desemna coerent existența și manifestarea lor.
  În același mod ai putea vorbi și de liberalism, de exemplu. În Europa este exact inversul a ceea ce se înțelege ân America.

  Blogul acela se vrea a unui jurnalist, … liberal, … de stînga. Theo l-a clasat excelent din prima. Cînd ți se propune o analiză clară, lucidă, despre chiar domeniul tău de activitate nu dai vina pe Alina Mungiu Pippidi. 🙂

  filadel

  05/09/2009 at 5:51 pm


Comentariile sunt închise.