Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

40 de ani in deşert

Moise i-a plimbat in deşert 40 de ani pe sclavii evrei scoşi din Egipt; orice drum ar fi parcurs prin acest desert (peninsula Sinai) ar fi durat cel mult o jumatate de an. Intreaba comentatorii Bibliei, de ce 40 de ani? Raspunsul a fost intotdeauna simplu si aproape unanim acceptat (din punct de vedere spiritual): trebuiau sa treaca doua generatii pentru ca cei nascuti si crescuti in libertate sa poata prelua treburile obştei. Caracterul biblic pe nume Moise nu ar fi fost eligibil in zilele noastre nici pentru un post de consilier intr-o primarie de sector, si totusi  Dumnezeu L-a ales. Moise a fost un bâlbâit  (Exodul 4:8-4:14); a trebuit ca fratele lui Aron sa vorbeasca cu faraonul pentru ca saracul Moise nu putea sa o faca coerent. Pana aici primul tratat politologic din istoria omenirii ar face sa-l cititi pentru ca si acolo veti putea intalni probleme extrem de actuale, inclusiv oligarhi care-si tradeaza obstea pentru binele propriu. 

Toata aceasta introducere nu este pentru a justifica cei 20 de ani “primiti” de la Brucan cu „prelungirea” de inca 20 de ani anuntata de la fostul lui coleg Iliescu, ci pentru a incerca sa vedem daca exista o sansa reala de a curata clasa politica concomitent sau independent de reforma propusa de Traian Basescu.   

Personal cred ca reformarea clasei politice bazata pe datele sustinute de mine in postarea precedenta este putin probabila. Cat as sustine eu pe toti reformatorii din toate partidele si mai ales din partidul al carui simpatizant sunt, ea este imposibila in realitatea caracteristica majoritatii electoratului actual. Legatura intre toate partidele si clientela lor politica este de nezdruncinat, inca. Electoratul trebuie adus la urne si convins sa aleaga partidul (oricare ar fi el) – el este adus de activisti. Mobilizarea costa bani si posturi in caz de victorie electorala. Activistii costa bani si functii, ei sunt platiti cu banii clientilor financiari ai partidelor si cu functii generate de guvernare. Aceasta formula genereaza dependenta continua care duce la incompetenta pe toate palierele administratiilor locale si centrale.

Nici o reforma politica  nu va putea corecta aceasta stare de lucruri in viitorul apropiat. Singurul lucru care poate si trebuie facut este impunerea unei legislatii clare si curatarea justitiei de clientela politica si de şpagari. Totul va incepe de la justitie si se va termina in salile tribunalelor romanesti; aici sunt total de acord cu amicul Dan Selaru, desi mi se intampla cam rar in chestiuni politice. 

Written by Theophyle

07/01/2010 la 11:35 am

138 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Prin desertul luciditatii, spre cinism? 🙂

    richard

    07/01/2010 at 11:51 am

  2. @richard Salut!
    Nu spre cinism spre realitate.

    Theophyle

    07/01/2010 at 11:53 am

  3. Salut, Theophyle!

    Ai perfecta dreptate cu Justitia. Astept savad cine isi redepune dosarul pentru presedintia ICCJ, noile Coduri de procedura (penala si civila, parca) si mai ales noul val de procese ale celor care sunt chemati zilele astea la DNA. A propos: aseara, primarul Iasului, Nichita, spunea doua lucruri :

    – ca el a fost chemat pe 8 decembrie la DNA (desi nu e prima data, el a mai fost chemat si anul trecut pentru un proces legat de concesionarea unui enorm teren in centrul orasului catre un mafiot local specialist in construit malluri, si pentru situatia CEtTasi), spunind ca dosarul este instrumentat politic.

    – ca, atentie, „noua conducere psd trebuie sa asigure liderilor membrilor din teritoriu care au muncit mult pentru partid”.

    HALUCINANT, idiotul de primar psd-ist exprima cu voice tare crezul oricarui politician: oamenii nostri de la centru trebuie sa ne apare de Justitie.

    Dovada faptului ca mi-e teama ca intii trebie curatate partidele pentru a avea legi ale justitiei bune…mama lui de cerc vicios 😦

    Cetatean

    07/01/2010 at 11:54 am

  4. Errata:

    Nichita spunea: „– ca, atentie, “noua conducere psd trebuie sa asigure PROTECTIE liderilor membrilor din teritoriu care au muncit mult pentru partid”.

    Protectie impotriva justitiei, probabil.

    Cetatean

    07/01/2010 at 11:55 am

  5. Am obosit spunand : cheia e la Justitie !
    Se poate incepe cu aplicarea corecta a legislatiei existente.
    Corectarea ei poate fi facuta in timp, in paralel cu adoptarea legislatiei UE (avem si astfel de obligatii).
    Problema e la personal, acolo trebuie umblat cu prioritate.
    Adica promovari pe baza de competenta si sanctiuni dure, cand nu se poate altfel.
    Cu Justitia de tip „Barbuleasca/Pivniceru” mergem in faliment.

    Tzepelica

    07/01/2010 at 11:56 am

  6. Cetatean, salut!
    Au baietii astia sunt de o nesimtire crasa. Cum a spus acea doaman „ciocu mic acum noi suntem la guvernare”, merita totul, nu?

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:07 pm

  7. Ilicescu nu mai face tam-tam de ziua lui.
    Chiar pleaca din Bucuresti.
    Anu` trecut, cativa studenti i-au aprins lumanari pe trotuar…s-o fi speriat ? 🙂

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/881765/Iliescu-de-Sf-Ion-fara-oaspeti/

    Tzepelica

    07/01/2010 at 12:07 pm

  8. @timi, salut!
    Stiu ca tu ai sustinut intodeuna aceasta idee si chiar apreciez f. mult aceasta parere a ta. 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:09 pm

  9. Tzepelica, Basescu a inteles:

    – Barbuleasca a primit un REJECT mare de la Base.
    – componenta CSM va fi modificata pentru ca reprezentantii sociatatii sa aiba o pondere mai mare. Componenta actuala a CSM

    Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat, 2 sunt reprezentanţi ai societăţi civile (din organizaţii profesionale ale juriştilor, consilii profesionale ale facultăţilor de drept acreditate, asociaţii şi fundaţii care au ca obiectiv apărarea drepturilor omului) şi validaţi de Senatul României. Restul, membri de drept, sunt ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei şi respectiv procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei 14 membri fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori. Prima secţie este compusă din 9 judecători iar cea de-a doua din 5 procurori. (wikipedia)

    Lista http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=920302

    Categoric, nr reprezentantilor societatii trebuie crescut de la 2 la 5. Ministrul justitiei, procurorul general si Presedintele ICCJ trebuie sa nu fie dinozauri din sistem (care tin, ca desemnare, de Presedintele si Guvernul Romaniei). Punindu-ne intr-o ipotetica situatie de vot in CSM, reformistii rebuie sa aiba majoritatea, aduca din 19 sa fie minim 10. Pentru asta trebuie creata o masa de presiune din interior, care sa fie reformista. Eu cred ca Basescu are ceva in cap cind propune marirea nr. de reprezentanti ai societatii…

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:11 pm

  10. O postare interesanta a clar-obscurului Danilet, cindva un virf de lance al judecatorilor reformatori, astazi un pic mai moale;

    http://cristidanilet.wordpress.com/2009/10/25/numirea-presedintelui-iccj/

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:12 pm

  11. @Cetatean,
    Dpmdv Danilet s-a compromis total prin pozitia lui militanta in cazul „grevei” justitiei. Tipul chiar nu-mi place.

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:15 pm

  12. @Theophyl
    Salut ! 🙂
    @cetatean
    Doamne ajuta ! 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 12:17 pm

  13. Theophyle, total de acord cu tine in chestiunea Danilet.

    sunt curios sa vad cine va candida pentru ICCJ. Barbuleasca deja isi stringe catrafusele din birou. Basescu trebuie sa numeasca pe cineva reformator, si va numi, sunt sigur. Legea ii da voie sa respinga propunerile CSM, daca le motiveaza. Legea nu prevede ce s intimpla in caz de conflict cu csm-ul, insa cred ca csm-ul nu va avea tupeu sa o propuna din nou pe Barbuleasca.

    Am remarcat la Basescu, in dezbatere, o extrem de fina ezitare in a raspunde la intrebarea daca o va numi pe Barbuleasca. Chiar s-a bilbit putin. Se vedea, daca erai atent, un pic de enervare la el, a fost o situatie in care a trebuit sa isi dezvaluie prematur planurile. Sepr ca are planuri extrem de solide in legatura cu csm.

    Iata ce declara Basescu pe tema reformei Justitiei (scuze pentru modul de afisare al diacriticelor, nu reusesc sa le fac sa reintre in normal si nu pot edita manual toate diacriticele):

    „Carmen Constantin: Apropo de modul în care funcŃionează justiia, domnule presedinte, până la urmă ce putem face să avem procese mai scurte, decizii mai puŃin contestate? Mandatul dumneavoastră pe anticorupŃie stim că nu v-a mulŃumit până în momentul acesta, dar cum putem face să avem o percepŃie măcar mai bună în privinŃa luptei anticorupŃie?

    Traian Băsescu: Intrarea în funcŃiune a noilor coduri, care simplifică foarte mult procedurile. Codurile au fost adoptate, sunt în Monitorul Oficial. 1 ianuarie 2011 este momentul în care aceste coduri trebuie să intre în vigoare. Să sperăm că vor trece foarte repede prin parlament si codurile de procedură, si atunci procesele în justiŃie se vor simplifica.

    Cătălin Striblea: SpuneŃi dumneavoastră în mai mult discursuri din ultima vreme că trebuie modificată si structura CSM.
    Traian Băsescu: Da, o dată cu modificarea ConstituŃiei, cu revizuirea ConstituŃiei, este clar că structura care răspunde de activitatea procurorilor si judecătorilor este CSM. Acolo sunt doar doi reprezentanŃi din afara mecanismului justiŃiei. Sigur că este foarte greu să speri că într-un astfel de club
    care este ales prin votul judecătorilor si procurorilor vor fi foarte frecvente sancŃiunile la adresa judecătorilor si procurorilor. Si atunci eu cred că CSM trebuie lărgit cu o mai largă participare a cetăŃenilor care nu sunt din justiŃie, selectaŃi poate chiar aleatoriu pe criterii regionale, nu stiu pe ce criteriu, dar este clar că a avea un CSM format numai din judecători si procurori si cu doar doi reprezentanŃi ai societăŃii civile, nu este suficient. Trebuie să lărgim participarea justiŃiabililor, dacă vreŃi.

    Cătălin Striblea: Astăzi vorbiŃi de atribuŃiile CSM. Vă aduc aminte însă că în urmă cu patru ani s-a produs o modificare legislativă astfel încât CSM să nu mai fie cel care numeste procurorul-sef al Parchetului General, o modificare pe care aŃi susŃinut-o la data respectivă. Astăzi cum mai vedeŃi
    lucrurile?

    Traian Băsescu: La fel.
    Cătălin Striblea: La fel. Deci decizia tot politică?
    Traian Băsescu: Nu decizie politică, pentru că….
    Cătălin Striblea: Ministrul, CSM, presedinte.
    Traian Băsescu: Da, pentru că nu se poate merge pe ideea că vom crea un sistem total izolat de celelalte puteri ale statului. V-as aduce aminte că si presedintele Înaltei CurŃi de CasaŃie si vicepresedinŃii Înaltei CurŃi de CasaŃie se numesc tot prin decret al presedintelui României. Deci presedintele este cel care trece prin toate cele patru puteri…, prin toate cele trei puteri, nu si prin presă, a patra. Adică, îl găsiŃi pe presedinte în CSM, îl găsiŃi pe presedinte cu dreptul de a da oricând mesaje parlamentului si îl găsiŃi pe presedinte în guvern, participând la sedinŃe sau putând să convoace guvernul pentru a-l consulta”

    http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=6917:rtv-interviu-ce-preedintele-traian-bsescu-la-realitatea-fm-1&catid=38:politic&Itemid=434

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:27 pm

  14. @ Tzepelica, in Ro pana si Justitia e handicapata fiind inca mostenirea otravita de la comunisti 😦

    O Lege a lustratiei este inca de dorit ca sa se faca curatenie.

    Dupa care o sa va gasiti si voi in aceiasi situatie in care ne gasim noi in Italia 😆 cu Berlusconi (oligarhul european la putere) care este la al treilea mandat in care continua sa se ocupe de problemele sale cu Legea, „opozitia” in practica nu mai exista in cursa la imbogatire cu orice pret, … 😆

    Nu va spun ce surprize se descopera zi dupa zi in legea de buget pentru anul viitor: privatizarea Ministerului apararii. Nu, nu scrie privatizare, au inventat o societate pe actiuni (precum la Halliburton atat de draga lui Cheney) care sa se ocupe cu gestiunea la 3-4 miliarde de euro = zestrea Ministerului.

    viviana

    07/01/2010 at 12:29 pm

  15. @Cetatean, multumesc pentru citate si pentru link, nu am cunoscut datele discutiei 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:30 pm

  16. @viviana, Salut!
    Interesante date (privatizarea apararii). O singura intrebare. Daca maine ar fi in Italia alegeri cine credeti ca le va castiga? 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:32 pm

  17. Cu placere, Theophyle!

    Mie mi s-a aprins un bec cind am auzit de modificarea schemei CSM. Asta da lovitura, daca o reuseste Basescu, in CSM sunt cei mai perfizi dinozauri. Pina si cei de la Curtea Constitutionala s-au mai inmuiat si il sprijia pe Basescu in proportie de 90% cind e vorba de un conflict cu alte puteri ale statutului…

    A propos, abia astept 2010 si 2011:

    2010 – Basescu va numi un nou membru in locul lui Lazariu (sau poate chiar pe acesta, desi as prefera un jurist mai solid),
    2010 – expira mandatul lui Vida, un alt judecator va fi numit de Camera deputatilor.
    2011- Cochinescu, psd, numit de Senat, isi termina mandatul. Un alt judecator va numit de Senat.

    Dupa aceste numiri, ar mai ramine trei psd-isti in Curte: Predescu, Gaspar si Cojocaru.

    Remarcati, sper, ca in 2001 PSD isi impunea la Curte patru (!!!) membri dintr-un foc: Cochinescu (nmit de Senat), Petre Ninosu (Iliescu), Şerban Viorel Stănoiu (Iliescu iarasi!) şi Ioan Vida (Camera).

    Baietii se blindau bine in 2001 pentru 9 ani…care au expirat intre timp 🙂

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:42 pm

  18. Mi-ai tras un pumn in maldarul meu de iluzii utopice. Mi-e ciuda sa iti dau dreptate. Prietene eu nu mai pot.

    turnofftheglory

    07/01/2010 at 12:43 pm

  19. „There’s no business like war business” zice Douglas Matten de la Fundatia Razboi si Pace din New York, razoiul a fost, este, si va fi mereu o buna afacere. Pentru cine nu trebuie sa combata.
    Baga de seama „coincidenta”: a intrat in functie Tratatul de la Lisabona si campania mediatica cu „terorismul” 😦

    avem alegeri (din nou) in martie: administrative.
    – in momentul asta nu stiu sa-ti spun decat ca „opozitia” e in criza grava, foarte grava = nu au candidati (pe care sa se puna de acord)!
    – Berlusconi nu se vede de o luna de zile timp in care s-a auzit numai de 2 ori la telefon cu partidul lui.
    – La sfarsitul lunii ianuarie Berlusconi trebuie sa se prezinte in Tribunal

    viviana

    07/01/2010 at 12:47 pm

  20. TOG, cine ti-a tras un pumn? Theophyle, viviana, Tzepelica, eu?

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:48 pm

  21. @TOG, rabdare si…tutun. Esti tanar, ai timp. Poate gresesc ce sa-ti spun 😦

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:50 pm

  22. @viviana, multumesc pentru date 🙂 Intersant, poate Berlusconi este pe la vre-un plastician sau dentist pentru refacerea fetei si a danturii 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 12:52 pm

  23. A propos de PSD si de ce cerea Nichita de la Iasi de la noua conducere a PSD „protectie pentru liderii din teritoriu”.

    Iata ca si altii psd isti din teritoriu vor protectie si garantii: „Viorel Stefan a explicat ca prin introducerea unor asemenea „garantii” se incearca protejarea primarilor social-democrati si a consiliilor judetene”

    http://www.ziua.net/news.php?data=2010-01-06&id=48557

    Baietii cred ca se va repeta schema Tariceanu: desi stam in opozitie, primim bani pe ascuns. Baieti din psd , sper desertul va fi arid si traversarea lui cit mai lunga, pina dupa 2014! 😉

    Cetatean

    07/01/2010 at 12:53 pm

  24. Buna ziua tuturor…
    @cetatene, vrei sa spui ca Petre Hidosu’ mai traieste? Nu-i nimeni destul de tinar pentru cat traiesc astia 😦
    Dureros subiect…Cred ca totul trebuie schimbat din temelii. Mie una cel mai bun mi se pare sistemul juridic din State. Din cate stiu acolo „pricinile” se rezolva repede si corect. Pe aici mori cate 10 ani cu dreptatea in brate…
    Ce rost are ca la fiecare lege sa publici si „norme de aplicare” (parca asa se cheama…). Chestie mai greoaie rar stiu…
    Si apoi reforma justitiei cere oameni competenti. La nu stiu ce concurs desfasurat recent, aproape ca nu au existat „note de trecere”…

    Diana

    07/01/2010 at 1:01 pm

  25. Cetatean, sper ca „protejarea” va fi compusa din jandarmi pe drumul spre DNA sau procuratura 😆

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:01 pm

  26. Diana, buna ziua!
    Din nefericire imposibil. Justitia romaneasca si-a ales sau au fost impus sistemul judiciar francez, total diferit de cel anglo-saxon, care bineinteles este mult mai eficient. Greu de intors acuma 😦

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:03 pm

  27. Salut prieteni,
    Pentru reformarea clasei politice asteptam un semn,
    Un astfel de semn poate veni de la PDL ca de la ceilalti nu ai ce astepta.
    Din PDL asteptam un semn de la cei in care ne-am pus speranta.
    Un semn a dat C Preda cu toata gura si S Voinescu cu jumatate.
    Semnul urmator este decisiv. Eu nu il astept cum il asteapta toata lumea de la TB ci il astept de la colegii de speranta ai lui Preda adica: Voinescu cu toata gura, TRU, MMacovei, Paleologu.
    Sa ma ierte marea speranta alba MMacovei, daca tace chitic cum a tacut si cind cu EBA (ma rog atunci nu era momentul) atunci cind ?
    Degeaba incerci sa reformezi o tara daca nu reformezi partidul cel mai tare si cel mai progresist (aparent) din tara.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:04 pm

  28. @TDS, salut!
    Nu cred ca vom mai primi multe semnale in curand. Vom trai si vom vedea.

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:12 pm

  29. Diana, Ninosu a murit in 2008. Basescu a numit un inlocuitor pina in 2010, apoi va numi un alt membru CCR pe 9 ani.

    Theophyle, ca bine zici! Ce protectie tare le-ar trebui baietilor din psd, cu luptatori Acvila reactivati 🙂

    TDS, cred ca am mai spus-o, pararea mea este ca MM inca nu a fost aruncata in lupta politica pe scena din Romania din diverse calcule. Hai sa ne reamintim ca la un moment dat alta MM era a doua persoana care se bucura de cea mi mare incredere, dupa Basescu si a fost neutralizata (mare parte, si din vina ei). Aceasta MM trebuie protejata, cel putin pentru un timp, cred eu. Inca suntem in faza frecusului politic, nu a masurilor reformatoare spectaculoase. A trecut abia o saptamina din 2010. Greul abia incepe. Pe 22 ianuarie vom vedea noii candidati pentru ICCJ. Mutarea lui Basescu va da startul reformei in Justitie. Deja mutarea anterioara (respingerea Barbuleascai) a pus foc la butoi.

    Cetatean

    07/01/2010 at 1:14 pm

  30. he he 🙂 l-au prigonit pe CPreda
    Vad ca au hackeruit blogul lui cp wwww.cristianpreda.ro

    De fapt i-au ascuns pagina idex
    Poate fi vazut de aici:
    http://cristianpreda.ro/index.php.disabled

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:14 pm

  31. Theophyle sunt mai optimist decit tine de data asta 🙂
    Da Doamne sa am dreptate.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:15 pm

  32. A reparat-o. Chestia asta ma sperie crunt. Dupa incidentul cu Andreea Vass asta cu Cristi preda arata ce a mosit Ritzi la tineret. Daca Traian and Co continua astfel, daca nu vad naibii ranit balegarul, imi bag picioarele si intru intr-o opozitie acerba. Prefer sa ma simt sanatos la cap si nemurdarit de magariile asta. Cand sustii un om si niste idei exista o limita de jos care nu se atinge. In momentul asta, electoratul propriu se poate trasforma intr-un adversar acerb la culoarea portocalie.
    Exista o limita in toate.

    turnofftheglory

    07/01/2010 at 1:18 pm

  33. Cetatean,
    Hai las-o atunci pe MM.
    Dar restul : de la A Anastase,Avramescu, Antal, la T – Tru – de la astia astept sa sara la bataie

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:19 pm

  34. @TDS, nu’i vorba de optimism sau pesimism e vorba de REALISM 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:21 pm

  35. @TOG, cred ca ai dreptate. DPMDV, incerc acum sa gandesc o pozitie legata de candidatura lui HonPrig in Bucuresti, cred ca voi face un sondaj printre cititori legat de pozitia pe care sa o adaptam in aceast subiect.

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:23 pm

  36. @Theophyle – salut – francezul cand e prost e cu adevarat prost. Daca un lucru este simplu, il complica, daca e deja complicat, atunci sa te tii 🙂
    Mie mi-a scos primii peri albi un manual de matematica de Henri Cartan & Jacques Dieudonne. Ma rog, am fost nevoita sa-l tocesc, profu’ nostru nu voia sa auda de altceva, si pe vremea aia nu puteam sa-mi aleg cursurile. In timp, m-am invatat minte si cautam la biblioteca manuale americane sau scrise de autori scoliti in state, sau chiar…rusesti (rusii aveau o scoala de mate si fizica buna).

    Diana

    07/01/2010 at 1:24 pm

  37. Theopyle,
    1
    Atunci sa adoptam sloganul de odata tineretului vesteuropean :
    Fiti realisti ! Cereti imposibilul. 🙂
    2
    Am vazut o reclama idioata, azi dimineata la rtv- :
    …..pentru copii cu gust de portocala
    Boc o avea gust de portocala ?

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:27 pm

  38. UTS, ce ar fi daca am lua o pauza de Boc, PDL si tot rahatul lor ordinar? Macar azi. Sincer, nu vad de ce sa ne batem capul. Nu se vrea. Nu se va face.

    turnofftheglory

    07/01/2010 at 1:31 pm

  39. Salut TOG,
    OK luam pauza de boc:
    Mai este restaurant pe faleza cu yahtul lui Carol II – Libertatea ?
    Tot buna e saramura de somotei tot pe faleza in restaurantul ala circular de sticla ? 🙂

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:38 pm

  40. TDS, TRU va sari, insa deocamdata isi revine din saltul de pe bloc 😉

    Avramescu musai trebuia sa ia pozitie pina acum.

    Anastase are ea niste interesa in BPN din moment ce a insista pentru un PLD-ist (Sandu) la Comunicatii.

    Uitati-va un pic pe ce declara Sandu:

    „Din punctul meu de vedere intentionez ca pana in 2010-2011 sa fie introdus internetul in banda larga in toata Romania [ in alt interviu declara ca are ca prioritate „extinderea reţelelor de comunicaţii în mediul rural”] In al doilea rand vreau ca serviciul universal sa devina operational pana la sfarsitul acestui an, iar din punctul de vedere al sistemelor IT am cateva obiective foarte clare….Mergem apoi pe e-educatie, unde vreau sa traspun toate programele scolare pe suport informatic si tot ce inseamna programa de la clasa I pana la a XII – pana la sfarsitul anului cu aprobarea Ministerului Invatamantului. Am o colaborare cu Ministerul Sanatatii pe e-sanatate prin care le vom face cel mai mare portal de urmarire a tot ce inseamna achizitii in sistemul de sanatate si ajungem pana la colaborarea cu Ministerul Mediului pe e-dezastre”.

    Dincolo de latura festivista a declaratilor sale, Serban asta si insistenta lui pe internet are vreo legatura cu virajul lui Basescu spre bloguri si spre presa neaservita? Sau cu reforma in Educatie? Sau cu atentia lui Basescu spre modernizarea satului si a Agriculturii (iarasi: el a impus ministrul agriculturii). Sigur, Roberta l-a sprijinit, pentru ca ministrul e vicepresedinte al PDL Prahova. Avem deci o intarire a prezentei Prahovei in structurile Biroul politic national al PDL (Sandu nu e singurul prahovean care urca in structurile PDL, coroborati cu: „Senatorul Iulian Bădescu, câştigător în Colegiul 2 Slănic-Ploieşti Nord, a fost ales, la finalul săptămânii trecute, purtător de cuvânt al Grupului PD-L din Senat. Bădescu, cel care a reuşit performanţa de a-l lăsa acasă pe Alin Teodorescu, unul din greii PSD, este membru al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii” ).

    Interesante miscari in esalonul 2 PDL.

    Cetatean

    07/01/2010 at 1:39 pm

  41. Cetatean,
    Intre altele are legatura cu preturile extraordinar de nerusinate la orice licitatie din domeniul e. S-au facut site-uri de 5000 euro cu 500.000 si portal de 20.000 euro cu 1.5 milioane euro. Si vor urma multe altele. Daca achizitionezi o caramida cu 500 euro toata lumea te arata cu degetul dar in domeniul achizitiilor soft nu sare in ochi la omul de pe strada.
    Vor apare multi multimilionari in euro si multi factori de decizie in licitatii bogati fara sa croncane nimeni.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:46 pm

  42. TDS, buna observatie. Nu stiam de astea, urmaream doar pozitionarile in pdl. Inseamna ca avem un aspirant la titlul Ridzi II. DNA-ul trebuie sa fie foarte atent.

    Cetatean

    07/01/2010 at 1:48 pm

  43. Bine v-am regasit! (Si ce bine ca v-am regasit 🙂 )

    Theophyle, cand Moisa a mers cu evreii orin desert, ca le-a impus niste reguli de convietuire si ei au invatat sa traiasca altfel. Dar la noi, in acesti 20 de ani, si ce reguli mai erau s-au stricat. Asupra generatiilor noi s-a actionat in sens rau.

    Cei „40 de ani” la noi nu au inceput. Si ai dreptate, clasa noastra politica nu poate fi resapata. Trebuie inlaturata si izolata. Ar fi necesara pentru ea o noua lege a lustratiei.

    val

    07/01/2010 at 1:49 pm

  44. Dom Sandu ar trebui sa stie ca in Romania avem mai mult internet de mare viteza decit sa zicem Franta.
    Ar trebui sa ii lasam mai intii pe englezi sa-si acopere tara cu broadband, iar noi sa electrificam ce nu am electrificat, sa canalizam unde nu am canalizat si sa ne spalam pe miini cu apa si sapun.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 1:52 pm

  45. @val, Aiurea el le-a dat in cap cat cuprinde. El si justitia Divina. Adu-ti aminte de povestea cu Vitelul de aur si cu oligarhul Core si adu-ti aminte cum Dumnezeu i-a pedepsit pe cei care nu l-au ascultat 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:52 pm

  46. @TDA, misto titlu de articol, multumesc pentru inspiratie 🙂

    Fiti realisti ! Cereti imposibilul

    Theophyle

    07/01/2010 at 1:54 pm

  47. UTS, a avut grija candidatul UDMR la presedentie sa supervizeze o vanzare mascata catre o companie engleza. E reparat si scos la Vanzare la 21 de milioane de lire sterline sub numele Nahlin.

    turnofftheglory

    07/01/2010 at 1:57 pm

  48. lustratia e imposibila din pdv practic din 2 motive: (i) e f. probabil sa fie contestata cu succes la curtea constitutionala si la CEDO si (ii) oricum, pt a fi deplin aplicabila ave nevoie de judecatori ca lumea

    legile pe care le avem sunt bune si suficiente, daca mai innoim un pic legislatia pe baza acquis-ului; sa le facem sa mearga, asta-i smecheria

    razvan

    07/01/2010 at 1:58 pm

  49. Baieti si fete, ce faceti voi pe 3 februarie, la a 6-a aminare a unui proces?

    http://www.cotidianul.ro/patriciu_va_fi_citat_cu_mandat_de_aducere_in_dosarul_rompetrol_daca_nu_se_prezinta_pe_3_februarie-106348.html

    Raspuns: il acuzam pe Basescu ca vrea dictatura in Romania! 😉

    Cetatean

    07/01/2010 at 2:07 pm

  50. Si fiti atenti si aici:

    „Procurorii au finalizat, în data de 8 septembrie 2006, urmărirea penală în dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital, şi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru şapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret”.

    Cit despre greva magistratilor si solidarizarea Realitatii cu ei…

    „Procesul a fost amânat până acum din lipsă de procedură, pentru că un inculpat nu s-a putut prezenta, dar şi din cauza protestului magistraţilor”.

    Bune aminari a mai avut Patriciu, insa de data asta, are interes sa isi comande niste pijamale dungate calduroase. 🙂

    Cetatean

    07/01/2010 at 2:11 pm

  51. ziua buna politeiene si politeieni ! 🙂

    tibi

    07/01/2010 at 2:14 pm

  52. 1.Pana la un punct, din perspectiva mea (evident subiectiva!) aveti dreptate! Am o rezerva in ce priveste ”alesii”… Eu as fi votat cu Moise, si acum as vota si cu un balbait, cu un diform, cu un ciudat! As vota cu oricine despre care as crede ca valoreaza ceva, ca are intentii laudabile si ca e un ”ales” in sens profund (nu stiu daca si divin!). Doar sa nu fie un ”ales” de circumstantza, pe criteriul ca nu avem acum altul mai bun!
    2. Ar fi tare instructiv, cred, pentru studiile psiho-politologice pe care le faceti (si e bine ca le faceti!) sa aflati cateva marturii ale unor presedinti de comisii de votare; de pilda faptul ca AU AVUT NORMA SA ANULEZE UN ANUMIT NUMAR DE VOTURI!!! Ex: ca sa iasa EBA, fiecare presedinte din sectia de votare a trebuit sa anuleze 3 voturi! Sursa nu e imaginara.
    Ca sa iasa Base, fiecare sefisor din PDL a avut ”norma” sa aduca la vot pro Basescu 20 de oameni! Carora le-a promis ca-i face nus ce sefi de scara de bloc!!!!
    Sursa e perfect reala.
    Deci, Teofil, EU NU MAI CRED IN ALESI! NICI MACAR IN „ALESII POPORULUI” Si mai stiu de la biserica un lucru: nu poti FURA SI PROSTI LA NESFARSIT! Pana la urma vine nota de plata!
    Cu drag!

    Elena

    07/01/2010 at 2:14 pm

  53. @Cetatean, nu stiu de ce am simtamantul ca se va fasai pana la prescriere ca in cazul Vantu 😦

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:14 pm

  54. Reformarea clasei politice din Romania ? Ad Calendas Graecam !

    tibi

    07/01/2010 at 2:15 pm

  55. Elena, salut!
    Va propun sa cititi cam intr-o ora postarea mea pe Politea Doctrinara despre „tirania majoritatii” cred ca Veti regasi ideiile exprimate acolo 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:17 pm

  56. @tibi, Salut!
    Primul rand Justitia dupa aia mai vedem. Nimic nu se poate face inainte de asta!

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:18 pm

  57. Teofil

    Reforma in justitie nu are cum sa fie adoptata cu majoritatea parlamentara actuala.
    Nu cu Nicolicea sprijinind legile necesare curatirii sitemului juridic, incepind cu sa spunem, celeritatea actului juridic.

    Pariem ca Dinu Patriciu isi amina iar procesul ?

    tibi

    07/01/2010 at 2:24 pm

  58. @Theophyle

    De fapt, se spune ca bataia e rupta din rai. N-ar strica sa primeasca si oligarhii nostri cel putin niste scatoalce 😛

    val

    07/01/2010 at 2:28 pm

  59. Intr-o justitie OK nu ar fi posibil sa-ti amani procesul la nesfarsit…

    Diana

    07/01/2010 at 2:31 pm

  60. tibi, probabil ca asta va face, aproape sunt sigur ca se va gasi o chichita pentru asta 😦

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:40 pm

  61. @val, Mda’ , parca si Dumnezeu nu ne prea ajuta in ultimul timp 😦

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:41 pm

  62. @Diana, pentru asta am si spus totul incepe si se termina acolo 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 2:42 pm

  63. […] here: 40 de ani in deşert This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  64. Am reusit sa intru pe blogul d-lui Preda, dar la articolul de ieri, „Mediatice”, unde discutiile continua.
    M-a consternat atitudinea cuiva, numita ELENA, care pur si simplu il face pe C Preda „sluga” care a bemneficiat de pomana data de PDL ca sa ajunga parlamentar.
    Nu e singura interventie de acest fel. Ce se intampla, oameni buni? O fi o diversiune foarte subtila, menita sa izoleze PDL?
    O fi adevarata lor fatza?

    val

    07/01/2010 at 3:03 pm

  65. @val, nu cred.
    Cred ca eu as fi zburat aceasta persoana in doi timpi si trei miscari. Exista o limita de limbaj pe care cineva o pate suporta. Cred ca Preda este mult prea permisiv fata de limbaj. Orice parere este acceptata, limbajul trebuie sa fie politicos si decent.

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:12 pm

  66. Moise a reusit sa-si conduca poporul prin desert 40 de ani pt. ca nu s-a gindit nimeni sa supuna la vot daca face bine sau nu.
    Daca ar fi fost inventat „plebiscitul”, nu se mai invirteau atita, o luau de-a dreptul! Azi, democratic, cred si ca facerea lumii in 7 zile ar cadea la vot.Sau ar trece daca Domnul ar „da” cite ceva.Asa ca in Romania vom avea alta clasa politica cind vom avea alt popor.Orice schimbare se va petrece greu si incet.
    Noroc ca totusi populatia se „reinnoieste” natural.Da’ si asta, dureaza!

    mitica

    07/01/2010 at 3:15 pm

  67. mitica, salut!
    Sa nu vorbim de cele 10 porunci care in nici un caz nu treceau in Parlamentul Romaniei 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:17 pm

  68. Teofil

    10 porunci ?

    NICI MACAR UNA NU TRECEA ! 😀

    ***************

    servus val ! 🙂

    salut mitica ! 🙂

    servus diana ! 🙂

    salut elena ! 🙂

    salut tinere ! 🙂

    salut cetatean ! 🙂

    salut timi ! 🙂

    salut TOG ! 🙂

    servus viviana ! 🙂

    salut ALL !

    tibi

    07/01/2010 at 3:24 pm

  69. Ziua buna all!

    Moise Guran prevesteste
    Ca-n Dunare nu va fi peste
    Libertatea pericol public
    Si au dat-o pe un mic
    Comisionul a fost incasat
    Galatiul s-a imbatat
    Pe mal, bineinteles
    Pe-o imitatie de succes
    Justitie se va face
    Cand gura-mi va tace
    Voi fi oale si ulcele
    Voi uita de poezele
    Desertul ne va cuprinde
    Ochii nu ii vom inchide
    Eu, cel mai prost la semafor
    Sau poate daltonist chior
    Lumea tot trece pe rosu
    Eu tot astept cu cosu
    Legea cand vom respecta
    ‘Inainte’ vom inainta

    Creanga

    07/01/2010 at 3:26 pm

  70. tibi, mai ai dreptate, acum cand ma gandesc, chiar ai dreptate poate „asta cu parintii”, totusi, nu crezi?

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:27 pm

  71. @Creanga, salut voios!
    aici poate ai dreptate, desi esti tanar si sunt sperante:

    Justitie se va face
    Cand gura-mi va tace
    Voi fi oale si ulcele
    Voi uita de poezele

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:29 pm

  72. Salut Theophyle,

    Am citit ultimele articole si pot spune ca surprinzi prin fiecare noua postare: sunt idei corecte, bine puse in context, de bun simt. Lupta cu mentalitatea omului politic se pare ca nu este noua: surprinzator este cum de oameni de un nivel intelectual si moral ajung sa aiba puterea si cum de cei care ar merita-o nu si-o doresc.

    Salut prieteni,
    Din fericire nu ma pricep la politica. Sau din pacate, de aceea va citesc si va admir. In afara partinismului evident fata de presedintele Basescu, politica nu ma atrage. Asta nu inseamna ca nu va citesc cu placere. 🙂

    Andrei

    07/01/2010 at 3:30 pm

  73. Cat despre semnificatia desertului, cred ca este schimbarea in sine: atunci cand drumul pe care mergi esti singur, cu intrebarile existentiale, axiologice sau gnostice la care nu afli raspuns pentru ca nu se vede oaza ca destinatie. Unii se intorc din lipsa de raspunsuri, de repere, din durere.

    Cei 40 de ani sunt simbolici.

    Andrei

    07/01/2010 at 3:33 pm

  74. Gossip: Criza intre Economistii blogger si Economistii V.I.P.

    Premiul Nobel pentru Economie 2009 are cateva defecte printre care acela de a fi un economist de tip „keynesian” care iubeste la nebunie planurile statale de stímuluri fiscale pentru economie ca ne invoca unul la fiecare 6 luni de zile (Down is up) 😆

    Si in timp ce Paul se distreaza facand pe Bloggerul „de asalt”, un altro „Economist de urlet” se distreaza in felul sau… nici mai mult, nici mai putin „Owl large” Nouriel Roubini (cel care a prevazut criza „thread and the sign”) s-a dezlantiut in dansuri la o sarbatoare V.I.P.ssss organizata de oligarhul rus Abramovich … fotografiindu-se (strans) imbratisat And Lots Of Ladies 😆

    viviana

    07/01/2010 at 3:39 pm

  75. Andrei, Salut!

    si noi te citim pe tine desi si noi nu prea intelegem in meseria ta. Am citit de 10 ori chestia cu WordPressul nou si nu am inteles nimic, sa nu mai vorbim de imobiliare, acolo chiar sunt tabula-rasa 🙂

    Desertul este intotdeuna locul in care se poate gandi in liniste. Nu uita ca cele trei relgii abrahamice si-au primit revelatiile in desert.

    Optiunile sunt intotdeuna ale noastre chiar daca realitate este amara.

    Dac oamenii vaceau rationamente de felul pe care-l facem astazi, nu ar fi existat Crestinism, nu?

    Poate eu gresesc, poate sunt prea realist poate totusi ceea ce scriu va trezi niste sentimente morale si putina speranta.

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:40 pm

  76. … fotografiindu-se (strans) imbratisat And Lots Of Ladies 😆

    viviana

    07/01/2010 at 3:41 pm

  77. @Theophyl
    Eu sunt optimist
    Arareori trist
    Ca melcul inaintam
    Injuram si asudam
    De fapt, doar eu injur
    Negru pare tot mai pur
    Spun si eu precum Andrei
    Va admir, si stau in tei
    Va mai citesc cu placere
    Dupa ce vin de la bere

    Creanga

    07/01/2010 at 3:42 pm

  78. viviana,
    tebuie sa-ti spun ca l-am scos pe Steiglitz/Krugman din readerul meu si pe Nouriel Roubini nu l-am suportat niciodata. Desi tradus biblic are un nume de inger, adica ingerul rubiniu, mi se pare ca tipul a avut mai mult noroc decat alti economisti, desi peronal cunosc unul care a prezis acelas lucru ca Roubini, fara insa PR de care sa bucurat ultimul.

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:44 pm

  79. Ca sa nu va plictisiti aveti doua postari interesante, prima despre Tirania majoritatii

    http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/01/democratie-sau-tirania-majoritatii.html

    Si a doua „sezoniera” cateva adevaruri despre Ioan Botezatorul:

    http://theo-phyl.blogspot.com/2010/01/excursus-sfantul-ioan-botezatorul.html

    Theophyle

    07/01/2010 at 3:51 pm

  80. alt gossip a propos de Berlusconi, citeste aici

    Din pacate pentru el intre timp si Papa Ratzinger, Papa Benedetto XVI, a fost la randul sau „asaltat” si rezultatul mediatic rezulta injumatatit … Toti se intreaba ce pregateste in afara unei (sau unor) noi intervetii chirurgice intre care cea pentru nas lipsea la apel 😆

    viviana

    07/01/2010 at 4:00 pm

  81. Prieteni, e groasa treaba cu Preda, asta nu isi baga mintile in cap 🙂

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6792874-audio-video-cristian-preda-solutie-era-emil-boc-candideze-sectorul-1-unii-stramba-din-nas-pdl-boc-fost-desemnat-din-nou-premier.htm

    Citeva lucruri sar in ochi la declaratiile lui (nu am ascultat fisierele inca):

    – „Sunt unii care stramba din nas, inclusiv in PDL, dar n-au curajul s-o spuna, ca Boc a fost desemnat din nou premier” (cred ca se refera la greii partilului, nu la tineri)

    – „Sunt multi, cu oameni fara notorietate, care vorbesc si care nu sunt luati in seama. Vorbesc in aceste mici cercuri de partid, in care si pe mine incearca unii sa ma impinga sa le folosesc ca unic context al dezbaterii” – organizatiile teritoriale?

    – „Sa nu cumva sa plateasca societatea pentru astfel de mofturi, mofturi de a candida in momentul in care nu vezi nici macar deosebirea intre ceea ce inseamna colegiul in care canididezi si proiectul reformarii statului” – Preda se gindeste la epoca post 21012 post-Basescu

    – „Cred ca Monica Macovei de pilda e alaturi de mine.” – de fapt, o invita altauri de el.

    Super interesant.

    Cetatean

    07/01/2010 at 4:15 pm

  82. Theophyle,

    Nu gresesti.

    Ieri am cumparat cartea lui Paul Gottfried „Miscarea conservatoare” si am citit ceva din ea, mai ales ca autorul este evreu trait in SUA in comunitate de evrei est-europeni. Interesant este modul cum vede neoconservatorii evrei si fricile lor cu care vor sa conduca lumea: globalizarea, fascismul si rasismul.

    E un desert artificial in care vor sa fim aruncati pentru siguranta lor.

    Abia astept sa termin cartea.

    Andrei

    07/01/2010 at 4:25 pm

  83. Am si o surpriza pe care o am pregatita din 17 decembrie si nu stiu cum sa o „impachetez”.

    Andrei

    07/01/2010 at 4:26 pm

  84. Rasfoind presa(cita mai este), uitindu-ma la tv., cred ca am gresit spunind ca daca pe vremea lui Moise s-ar fi pus la vot ar fi mers drept la tinta.Cred ca daca ar fi aparut si ziaristii, analistii si societatea civila ar fi si acum in mijlocul desertului.Dezbatind.Unii propunind directii, si altii, fara a propune ceva in loc, demonstrind de ce nu-i buna directia propusa.Demolindu-se orice directie de actiune posibila.Tragindu-se concluzia ca, totusi, nici sa stai pe loc nu-i bine.Si luind-o de la capat cu dezbaterea.Cum se intimpla, acum, la noi!

    mitica

    07/01/2010 at 4:29 pm

  85. @Cetatean 🙂
    CPreda chiar nu isi baga mintile in cap.
    Mai trebuie vreo doi: Voinescu, inca unul (Preda ar vrea-o pe MMacovei) si ar fi dinamita curata pentru oligarhii PDL

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 4:29 pm

  86. @Cetatean, omul are principii si lupta pentru el, asa-l face dpmdv omul care trebuie sustinut. Noi il sustinem 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 4:29 pm

  87. Andrei, las ca pana la urma te aranjezi tu cu impachetatul 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 4:32 pm

  88. Sper ca cei „multi, oameni fara notorietate, care vorbesc si care nu sunt luati in seama” din PDL invocati de Preda sa fie realmente mai multi decit credem noi.

    Cetatean

    07/01/2010 at 5:02 pm

  89. @Cetatean sper si eu 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 5:06 pm

  90. CP a incalcat „deciuplina” de partid, n`asha ?
    Propun o mustrare scrisa cu avertisment.
    Sau un vot de blam, to`ashi. 🙂

    Da` ceilalti unde`s ?
    De ce-l lasa singur ?
    S-au ascuns toti, probabil…asteapta sa vada in ce directie sa strige…
    Neam de slugi.

    Tzepelica

    07/01/2010 at 5:12 pm

  91. Da’ chiar timi
    Unde’i Boureanu, Raluca Turcan ? Ca Tru… stiu. El e cu: gata cu idealizmu’ ca sor gatat alegerile. Acum e cu pragmatizmu’ 🙂

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 5:17 pm

  92. Si eu astept cu nerabdare alte reactii. Sper ca dl. Preda sa nu fie singur…

    Diana

    07/01/2010 at 5:20 pm

  93. @TDS
    Isi numara paralele…tremura nadragii pe ei…

    Tzepelica

    07/01/2010 at 5:20 pm

  94. Buna seara,

    Nu sunt de acord cu modul in care dl. Preda intelege sa isi faca cunoscute opiniile. Cu continutul opiniilor sunt insa de acord….
    Domnia sa este memebru de partid, europarlamentar PDL si, in aceasta calitate, ar trebui sa urmeze niste canoane, niste reguli de transmitere a mesajelor.
    Apropos de Prigoana jr., ca membru de partid, cand armata e la lupta pentru colegiul 1, nu poti in mijlocul luptei sa tragi in cei din armata ta. O poti, eventual, face dupa 17 ianuarie, indiferent care e rezultatul…dar, nu in mijlocul luptei…altfel iti nimicesti propria armata….nici nu mai conteaza cine e reprezentantul armatei sau cum a ajuns sa reprezinte armata intr-o batalie electorala….scopul e unul pana in ziua alegerilor….victoria….
    Dl. Preda nu e in situatia noastra….noi suntem bloggeri, persoane neinregimentate, nu facem parte dintr-o organizatie….astfel incat putem oricand sa spunem orice….cand faci pasul intr-un partid, o organizatie politica ai o responsabilitate, nu poti ataca organizatia in momente cheie….altfel, in acea organizatie se instaleaza dezordine, infrangerea si, implicit….esecul sigur (vezi caz psd in perioada 2005-2007).
    Nu sunt, asadar, de acord cu cristian preda….cu ideile da, sunt de acord…nu sunt de acord cu modul de a proceda….si o spune o persona care s-a pozitionat extrem de durimpotriva desemnarii Elenei Udrea ca minstru (inclusiv cu intrebari foarte dure catre greii pdl)….dar, regulile sunt reguli…..

    liviu

    07/01/2010 at 5:21 pm

  95. liviu, Buna Seara!
    Ai vorbit exact ca un brav membru de partid. Permite-mi sa-ti amintesc cat de ingrijorat erai de posibilitatea a proape certa ca Basescu sa-si piarda mandatul.

    Noi aici te-am linisti si ti-am explicat ca noi avem incredere in „inteligenta colectiva”

    Nimic nu s-a schimbat la noi, inca credem in inteligenta colectiva si inca sustinem pe cei care vor fi intodeuna in pericolul de a fi minoritari.

    Asa suntem noi fraeri, dar si fraerii castiga nu? pragmaticule.

    Ii FMiC lu maimutoiul asta de Prigona si lu’ tasu’ si ma doare in cot daca castiga sau nu.

    Theophyle

    07/01/2010 at 5:27 pm

  96. Buna seara!

    La multi ani!

    Caldura mare si uscaciune teribila in desertul asta al nostru! Mi-e teama ca Moise mioritic a ajuns in oaza postelectorala si se distreaza privindu-ne cum ne invartim bezmetici prin arsita.

    Jos palaria pentru domnul Preda! Sper sa fie sustinut si de altii din partid, ca altfel o sa facem santuri prin desert.

    Boc, dupa parerea mea, poate fi caracterizat intr-un singur fel: prostia harnica!

    maraco

    07/01/2010 at 5:28 pm

  97. Inca un greu pdl caruia ii pica greu Preda:

    http://www.ziua.net/news.php?data=2010-01-06&id=48600

    @Liviu: „Domnia sa este memebru de partid, europarlamentar PDL si, in aceasta calitate, ar trebui sa urmeze niste canoane, niste reguli de transmitere a mesajelor”

    Confunzi regulile de transmitere a mesajelor cu libertatea de exprimare. Faptul ca exista „reguli” de transmitere a mesajelor nu inseamna ca mesjele trebuie sa ramina secrete si ascunse pubicului inaintea transmiterii. Preda nu e obligat sa astepte Congresul pentru a-si depune un memoriu cu nr. de inregistrare la registratura PDL. A fi membrul unui partid nu inseamna a cere aprobarea partidului pentru ce spui.

    Oricum, Preda e consilierul lui Basescu, e cel mai potrivit sa faca valurile astea. In plus, nici un greu nu are tupeul sa se ia de el pe fata, s-ar face de ris. Deocamdata, ii atrag atentia ca „blogurile nu se pune”. Ba se pune, stimabililor, se pune!!!

    Cetatean

    07/01/2010 at 5:31 pm

  98. maraco, salut!
    Cred ca este sustinut, si dac tre’ sa face santuri facem, poate gasim si niscavai petrol 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 5:34 pm

  99. Liviu
    spui ca esti de acord cu ideile dlui CP dar nu cu metodele.
    AdicA iti doresti sa fie puse in practica.
    Acum povestea este ca oamenii rai cei ce se impotrivesc punerii in practica a ideilor, sunt cei aparati de paragrafe si de cotloanele din Modrogan.
    Vrei sa astepti 5 ani sa plece TB si de voie de nevoie sa se reformeze partidul lui BerceanuBlagaUdxreaBoc ?
    Cred ca nu.

    Esti din aceia care cind a vazut filmul cu Caltabosh luind spaga primul gind era daca inregistrarea era sau nu cu voie de la politie ?

    Ducind ideea la maxim domnul Preda face parte dintr-o organizatie, care are citiva sefi ce conspira impotriva poporului care i-a ales.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 5:34 pm

  100. @liviu – iarta-ma, dar mai da-le incolo de reguli. Doar n-o sa-i lasam pe rinoceri sa traiasca bine mersi de dragul regulilor, n’asha? (cum ar zice tzepi :))
    Uneori trebuie sa intelegi ca exista lucruri mai pretioase decat regulile…
    @cetatene – de acord 🙂

    Diana

    07/01/2010 at 5:36 pm

  101. Iar Liviu,
    C Preda nu este un chelea su…i, cum insinua Oltean
    ci a publicat ceva carti de politichie :

    a) evoluţia gândirii politice româneşti:

    * Modernitatea politică şi românismul (Ed. Nemira, 1998);
    * Occidentul nostru (Ed. Nemira, 1999);
    * Staulul şi sirena. Dilemele unui marxist român (Ed. Nemira, 2002);
    * Contribuţii la istoria intelectuală a politicii româneşti (Ed. Meridiane, 2003);

    Regimul partidele si sistemul politic din RO.jpg

    b) istoria liberalismului:

    * Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938-1960 (Editura Universităţii din Bucureşti, 2000);
    * Liberalismul (Ed. Nemira, 2000; ed. II, Ed. Humanitas, 2003);
    * Mic dicţionar de gândire politică liberală (Ed. Humanitas, 2004);

    c) sisteme electorale în istoria politică a României:

    * România postcomunistă şi România interbelică (Ed. Meridiane, 2002);
    * Partide şi alegeri în România postcomunistă (Ed. Nemira, 2005);
    * Regimul, partidele si sistemul politic din România (Ed. Nemira, 2008) [13]

    .

    În total, a publicat peste 60 de studii şi articole ştiinţifice în volume colective şi în reviste de ştiinţe politice din ţară şi din străinătate.

    În paralel, a lucrat ca traducător şi colaborator al editurilor Humanitas[14], Babel, Anastasia, Meridiane şi Nemira[15].

    Este coordonator al colecţiilor de ştiinţe politice: Societatea politică (la Ed. Nemira, 1998-2002), Polis (la Ed. Humanitas, 2003-2004) şi Biblioteca de politică (la Ed. Nemira, din 2004) [16]. A fost redactor la revistele Sfera Politicii (1992-1996) şi Polis (1995-1997).

    Din anul 2001, este editor al revistei „Studia politica”[17].

    De asemenea, a colaborat sau colaborează la revistele „22” (din 1996), Dilema (din 1994), Cartea (1995-1996), Litere, Arte & Idei (1992-1996) şi Observatorul cultural.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 5:40 pm

  102. Baieti, trebuie sa il intelegem pe Flutur: favoritul lui, Orest Onofrei, a pierdut Agricultura in favoarea amaritului aluia de expert european pe agricultura si cu doctorat in agronomie, impus de Basescu…Acuma apare Preda asta, unul cu nu-s-ce-studii la Paris, si il critica pe juniorul competent Prigoana? Eiii…las ca il urechem noi la Congres! 😉 Ce e aia bloguri?! Disciplina de partid primeaza, ideile e pe locul doi!

    Cetatean

    07/01/2010 at 5:40 pm

  103. Exact asta spuneam si eu….noi putem spune orice…inclusiv sa ne doara in cot de soarta lui Prigoana senior sau junior….putem face ce vrem….nu cred ca un membru marcant al unui partid poate avea un comportament similar, indiferent din ce partid face parte…pdl, psd sau pnl…..astea sunt principiile mele despre functionarea unei organizatii si incerc sa separ ceea ce mi-ar placea de ceea ce cred ca sunt regulile intr-o organizatie….o chestiune de principiu….In general, intr-o organizatie, vedetismele nu sunt bine venite…..
    Ca sa nu existe discutii….nu-mi place candidatura lui Prigoana, o antipatizez puternic pe EBA si E. Udrea…ii consider parveniti si nici nu sunt membru de partid……
    Cred ca intr-o organizatie, trebuie sa te bati sa-ti impui ideile in interior si, numai dupa ce constati ca esti total ignorat, poti face apel la opinia publica…, dar, fa mai intai primul pas in interiorul organizatiei…scopul nu este sa devii vedeta, ci sa vrei sa schimbi cu adevarat organizatia, cauzand cat mai putine prejudicii imaginii acesteia in opinia publica….stiu o sa spuneti ca si udrea strica imaginea….dar, asta e ideea …..nu e nevoie sa pun si eu inca o caramida la stricarea imaginii….nu gresesc si eu, pentru ca ceilalti gresesc….

    liviu

    07/01/2010 at 5:44 pm

  104. Zice dom FLUTUR (cel cu oile fluorescente pe dealuri, si cu apa de pasti adusa cu avionul )
    „”Poate mai putin pe bloguri si mai mult in dezbaterile din interiorul unui partid”

    Pai domnu’ Flutur, daca nu apar pe bloguri cu siguranta ca nu apar nici in dezbaterile din interior. E la mintea cocosului 🙂

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 5:44 pm

  105. Liviu
    Eu cred ca din interior nu merge neam !
    Daca mergea, nu aparea acum Udrea cu doua ministere.
    Daca mergea Ritzi ar fi sters-o mai repede.

    Acum aud ca Udrea face 100.000 de apartamente prin ANL pentru tineri pentru inchiriere. O parte din bani ii ia din vinzarea actualelor 25.000 apartamente facute prin ANL 🙂
    Sa ne intelegem. Si astea 25.000 au fost facute din banii nostri pentru inchirere.
    Ele au fost date pe ochi frumosi, iar ochii frumosi acum le cumpara.
    Asa va fi si cu cele 100.000 vor fi date pe ochi frumosi, iar apoi vor fi vindute acelorasi.
    Si in plus sa vezi nene contracte de constructii, de borduri etc …

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 5:51 pm

  106. Baieti si fete, ne mutam putin in stinga: apare un partid de stinga, spre disperarea lui Iliescu. 😉

    http://impactnews.ro/Politic/Noul-partid-de-st%C3%A2nga-se-va-numi-Uniunea-pentru-progres-27131

    Si Realitatea.net

    Ministrul Apărării Gabriel Oprea se pregăteşte să lase tunica de independent pentru cea de membru, chiar preşedinte de partid. Oprea ar urma să lanseze în primăvara acestui an, o nouă formaţiune politică – Uniunea pentru Progres (UpP), după cum ne-au declarat mai mulţi senatori din grupul independenţilor din Parlament. Toţi cei contactaţi erau la curent cu proiectul şi deschişi să adere la el.

    „E o discuţie de principiu. Ne gândim la un nou proiect politic şi ăsta a fost unul din motivele pentru care am plecat. Poate suntem câţiva tineri care vor să mai facă ceva pentru ţara asta. La început toţi ne-am gândit că ăsta este proiectul. Discuţiile au existat înainte de sărbători şi le vom relua acum. Va fi un partid de centru”, ne-a declarat senatorul Laurenţiu Chirvăsuţă, fost la PSD. Sorin Chivu, un alt senator până de curând social-democrat, crede că viitorul partid va fi de centru-stânga. UpP va susţine guvernul spune acesta. „PSD a plecat de la guvernare şi ce s-a întâmplat, a fost rău pentru ţară”, afirmă Chivu.

    Senatorul Ovidiu Mărcuţianu, plecat din PNL, crede că noul partid va fi lansat în primăvară, atunci când doctrina, statutul şi bazele sale vor fi gata. Mărcuţianu nu exclude ca şi alţi parlamentari să mai adere la viitorul partid. Un alt senator, fostul selecţioner Anghel Iordănescu, un apropiat al ministrului Apărării, Gabriel Oprea, a confirmat şi el pentru REALITATEA.NET, discuţiile despre viitorul partid. Spune însă că nu a luat o decizie. „În acest moment sunt independent. Vom vedea în ce direcţie mă voi îndrepta”, a afirmat acesta.

    Cetatean

    07/01/2010 at 5:53 pm

  107. Si nu cred ca pentru a iti spune parerea in interior e nevoie de memorii cu nr. de inregistrare…..

    liviu

    07/01/2010 at 5:55 pm

  108. Sunt curios de ce dl. Preda nu a obiectat la momentul desemnarii ministrilor…..Ne-ar putea spune unde a prezentat pozitiile sale, la acel moment, in interiorul partidului ?
    Eu cred ca nu le-a prezentat nici in interior nici in exterior….
    Nu stiu ceva nu imi place…asta e parerea mea…..

    liviu

    07/01/2010 at 6:00 pm

  109. @TheoPh, are si desertul avantajele lui, uitasem de petrol :)!

    @liviu, mie imi este clar un lucru. Izbucnirea domnului Preda nu este un gest impulsiv si iresponsabil. Este clar ca nu exista in PDL o masa critica de reformatori si ca daca se lucreaza doar in interior nu se va reusi nimic. In schimb, daca domnul Preda demonstreaza ca are greutate in voturi portocalii si numerosi sustinatori, s-ar putea sa nu mai fie asa de simplu pentru dinozauri. Ar trebui, dupa parerea mea, sa apara voci din PDL care sa-l sustina. Tacerea asta intrerupta doar de maraielile baietilor cu „experienta” nu-mi place.

    maraco

    07/01/2010 at 6:01 pm

  110. Liviu, asa ai sugerat: „ar trebui sa urmeze niste canoane, niste reguli de transmitere a mesajelor”.

    Hai sa inchidem subiectul „Preda nu actioneaza corect”, ca nu ai dreptate.

    Cetatean

    07/01/2010 at 6:03 pm

  111. Domn` ghinarar cu 4 stele, Oancea : „suntem cativa tineri care…”
    Heheheeeee…
    Sigur, grupul de tinere sperante Oancea, Nicolicea si Iordanescu.
    Tare, tare de tot ! 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:19 pm

  112. Astia s-au nascut sperante si vor muri tineri 😉

    Cetatean

    07/01/2010 at 6:22 pm

  113. @Liviu
    Care va sa zica, victoria lu` Prigorius, cu orice pret.
    Nu conteaza restul.
    Parca mai era unu`, un florentin pe la 1500, care zicea la fel.
    In adaptarea damboviteana, „ciocu` mic !” pana castigam mandatu`. 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:24 pm

  114. Cu berea am glumit
    Rima asa a iesit
    Alcool nu servesc
    In schimb, bloguiesc
    Sper ca incap pe aici
    Pe la juniori pitici
    Iordanescu tanar copt
    Generalul barba cot
    N-a tras cu arma
    Dar a tras la pastrama
    Pupa icoana fierbinte
    E un tanar fara minte
    Oancea iar se fastaceste
    In partid nu prea vorbeste
    Partidul progresului
    Succesul congresului

    Creanga

    07/01/2010 at 6:25 pm

  115. @cetatean
    Tata Puiu & Nicolicea !
    Un partid de centru…sau de centru-stanga…sau de centru-dreapta…
    Ma rog, nu mai conteaza, n`asha ? 🙂 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:27 pm

  116. Hopaaaaa, omul-cu-broscoiul (Oltean) are cuvintul:

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6793436-ioan-oltean-lupta-este-deschisa-pentru-orice-functie-pdl-inclusiv-cea-presedinte.htm

    Deci asa, greii viseaza la scaunul lui Boc? Ei pe naiba, e doar o amenintare ca daca se atenteaza la functiile lor, vor atenta si ei la functia lui Boc. Simt in vorbele lui Oltean o prefacuta detasare, insa senzatia mea este ca lucrurile vor evolua mai repede decit cred ei. Valurile facute de Preda sunt mai mari decit se asteptau ei, daca intr-un partid cu disciplina de fier ca PDL-ul in doua zile presedintele si doi vicepresedinti se obisesc sa raspunda unuia care tot atriga pe bloguri si la TV ceva de modernizare.

    Cetatean

    07/01/2010 at 6:28 pm

  117. @Creanga
    Partidu` tinereilor
    Cu “vlaga” batraneilor
    Si capu` nebuneilor…
    Brava, bai derbedeilor ! 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:31 pm

  118. Oltean e „omu` care vegheaza”… 🙂
    Ochiu` si timpanu`, n`asha ?

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:33 pm

  119. seara buna,

    citit tot.
    nu am comentarii………..deocamdata, pentru ca le-ati spus voi
    🙂

    orangeskorpion

    07/01/2010 at 6:34 pm

  120. He, he
    Oltean cu fata de ilegalist , cu mustata de ICFrimu si cu afaceri in energie viseaza la manipulari inalte 🙂

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 6:34 pm

  121. @Tzepelica
    Joc in stanga, joc in spate
    Mut in dreapta, dau din coate
    Iar la centru, sut si gol
    Progresul e cam nasol

    Creanga

    07/01/2010 at 6:34 pm

  122. @skorpi
    Salut !
    Am mai lasat si pt. acu` tau, nu te sfii. 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:35 pm

  123. tzepelica,
    nu ma sfiiesc;
    am o singura teorie. Solutia este in JUSTITIE si cit mai repede.
    sa vezi ce urgent s-ar curata clasa politica.
    ma intreb CITI nu au facut afaceri ilegale, afaceri cu statul dubioase, citi nu au profitat de legi valabile doar 24 de ore…etc…

    deci JUSTITIA!!!!

    orangeskorpion

    07/01/2010 at 6:38 pm

  124. Theophyle,

    as vrea sa-ti trimit un E-mail care circula la nivel de birocrati canadieni….. e bine de vazut si analizat. Pe ce adresa ?

    canadianul

    07/01/2010 at 6:40 pm

  125. @skorpi
    Daca-ti amintesti de cand spuneam eu chestia asta, da` nu ma baga nimeni in seama… 🙂

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:43 pm

  126. Preda ataca la baioneta: pe blog, la Realitatea TV, la RFI, la 22.

    De data asta, atacul la greii pdl e fatis:

    „Greii partidului ar trebui să participe la această dezbatere. Dacă nu vor intra în acest dialog, cred că vor pierde ocazia de a defini statutul real pe care îl au în acest partid.

    O modernizare a PD-L presupune si schimbarea garniturii de la virf. Dar, in primul rind, o dezbatere pe cel putin trei teme: relaţia cu societatea, structurarea organizaţională a partidului şi identitatea doctrinară. Dacă PD-L este capabil să-şi asume această dezbatere, are o şansă să se modernizeze. Dacă nu vrea să-şi asume această dezbatere, cred că are o problemă. Partidul si-a deschis porţile, anul trecut, unor oameni care veneau din alte zone decât cea a acestei oligarhii postcomuniste. Dacă va şti să utilizeze această experienţă, va avea o şansă să arate altfel decât acuma, putând răspunde acestor provocări ale modernizării aşezate şi sub semnul european”, spune Preda in interviul acordat Revistei 22.

    In caz contrat, spune Cristian Preda, „dacă pui în locul unui oligarh prăfuit unul ceva mai puţin ofilit, nu vei rezolva absolut nimic. Nu schimbi funcţionarea unui partid dacă singura problemă este trecerea în carantină a cuiva obosit din pricina acestei oligarhizări”.

    Cristian Preda atrage insa atentia ca lucrurile ar trebui privite mai degrabă din perspectiva unei construcţii, iar scopul dezbaterii nu este acela de a „distruge pe cineva”.

    „Eu văd lucrurile într-o perspectivă instituţională, o perspectivă a construcţiei unui partid modern. Dacă introducem, daca acredităm ideea unui război, s-ar putea să fie un război fără învingători”, conchide Cristian Preda.

    Cetatean

    07/01/2010 at 6:43 pm

  127. tzepe,

    si eu am pus accentul de foarte mult timp(ani), dar din pacate slaba miscare, inclusiv oameni in care am crezut (ma refer la cristi danilet) m-au dezamagit cu ocazia grevei magistratilor…

    oare chiar nu va fi niciodata justitie adevarata in Ro??

    sa speram….dar m-am cam saturat sa tot sper,
    am sperat 20 de ani
    si
    nu mai spun cit am sperat si inainte de 1989 (de exemplu, sa crape ceasca)
    :mrgreen:

    revin mai tirziu

    orangeskorpion

    07/01/2010 at 6:46 pm

  128. Nu mai este nevoie am gasit link-ul…. Vedeti , cam asa sunt facuti politicienii alesi in State : de rasul lumii

    http://www.snopes.com/photos/politics/solitaire.asp

    canadianul

    07/01/2010 at 6:46 pm

  129. Am uitat sa dau sursa:

    http://revista22.ro/cristian-preda-modernizarea-pd-l-presupune-schimbarea-garniturii-de-la-7410.html

    Fiti atenti la evolutie: de la HonPrig, Preda a ajuns rapid la tema schimbarii garniturii greilor pdl. „O modernizare a PD-L presupune şi schimbarea garniturii de la vârf”. Categoric, ce face el e planuit dinainte.

    Cetatean

    07/01/2010 at 6:47 pm

  130. @skorpi
    Ce spuneam acu` 4 ani (2005) :
    „Tzepelica (…@yahoo.com, IP: 82.208.174…)2005-07-29 13:42
    CHEIA E TOT LA JUSTITIE…
    …unde niste procurori tineri, competenti, obiectivi si neinregimentati ar putea resuscita PNA-ul.
    Am vedea, atunci, multe frunti/cefe/burti pline de osanza PSD-ista asudand la greu si pregatindu-si periutele de dinti si …binemeritata pijama.
    Caci vin si va intreb : unde e promisa lupta anticoruptie ?”

    http://www.ziua.net/f.php?data=2005-07-29&thread=181633&id=93565

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:47 pm

  131. Vedeti cum isi cere scuze un politician alegatorilor sai… oare pe cand si in Romania ? Alegeri nominale adevarate…..

    canadianul

    07/01/2010 at 6:48 pm

  132. Canada, salut!
    asta-i mailul blogului:

    aboutread@gmail.com

    Theophyle

    07/01/2010 at 6:50 pm

  133. @cetatean
    Dpdv teoretic/doctrinar, CP matura cu ei pe jos.
    Sa vedem ce poa` sa faca practic.
    Pt. ca trebuie sprijinit,

    Tzepelica

    07/01/2010 at 6:50 pm

  134. Va ziceam eu sa fiti un pic mai optimisti.
    Are si tinerelul stangaci dreptate din cind in cind 🙂
    Luati-va popcorn la punga mare !

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 6:54 pm

  135. Stiu ca voi primi „castane”, dar „iuresul” d-lui Preda e o dovada cel putin de naivitate daca nu de prostie.Zicea d-lui ca ar fi trebuit sa candideze Boc, nu Prigoana.Asta da, „inteligenta” politica!N-are Boc destula treaba ca prim-ministru, n-are destule probleme cu bugetul.Trebuia sa faca si campanie electorala.Si daca ar fi cistigat(sa nu spunem in ce situatie s-ar fi pus pierzind) ce activitate ar fi putut avea ca parlamentar?!Ar fi fost parlamentar doar cu numele, ca activitate efectiva……Asta doar, si mie-mi spune multe despre cit il duce mintea pe d-l Preda cind iese dintre cartile de politologie.Ca sa nu vorbim de crearea oportunitatii pt. tonomati de a mai ataca PDL si pe Basescu.Am si vazut la iRealitatea cum comentau situatia Norica Nicolai si Ciuvica.Si asta-i doar inceputul.Indiferent de intentiile bune ale sale, momentul si mai ales modul in care a ales sa se manifeste nu foloseste nici PDL, si nici ideilor sale(asta in situatia in care chiar voia sa le puna in practica si nu sa faca „valuri mediatice”).

    mitica

    07/01/2010 at 7:05 pm

  136. Mitica,
    Chestia cu Boc candidat in locul lui Honorius23 e vorba de carambol ca la biliard, e vorba de second thought.

    Eu cred ca e foarte nimerit ales momentul.

    Din ce zici inseamna ca nu poti face nimic in tara asta de frica lui Norica si Ciuvica la antena 3 🙂 🙂 🙂
    Astia ar gasi ceva de criticat si la un Rols Royce.

    Un tanar de stanga

    07/01/2010 at 7:10 pm

  137. Postare Noua 🙂

    Theophyle

    07/01/2010 at 7:14 pm

  138. nas vrea sa fiu in desert sa nu stiu ce sau cum o sa fie ziua de maine si cu toate impracamintele dupa ei si nici nu stiu limba lor(*):bz

    roberta

    22/01/2010 at 7:18 pm


Comentariile sunt închise.