Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Miezul zilei 4/5 – “proxeneţii politicii”

Majoritatea oamenilor cred ca politica este “curva”, eu nu cred. Daca nu este transformata, ea nu este, nu are de ce sa fie. Politica este un instrument prin care comunitatea isi alege optiunile de administrare a spatiului comun si statul gestioneaza prin alegerile acestei comunitati felul in care se va face aceasta administrare.  Intr-un cuvant, electoratul hotaraste CINE trebuie sa faca treaba pe o perioada agreata si legiferata, alesul comunitatii TREBUIE sa faca ceea ce a promis.

Aici intervin doua probleme dificile, care complica ipoteza enuntata mai sus. Prima problema ar fi legata de comunitate, care reprezentata prin electoratul ei nu stie ce vrea, sau poate vrea lucruri care nu sunt posibile intr-o realitate existenta. A doua problema ar fi ca cel ales (singular sau plural) nu este capabil sa administreze problemele comunitatii, sau a promis mai mult decat realitatea o permitea. In aceasta clipa s-a terminat teoria! De aici incepe practica.

Practica sustine ca STATUL trebuie sa previna aceasta situatie mincinoasa sau generata de incompetenta prin institutii care sa mentina echilibrul dintre promisiuni si respectarea lor. Un parlament care sa aiba o opozitie care poate prelua guvernarea imbunatatind-o si o institutie de arbitraj, care tinand seama de lipsa de eficienta a celor alesi sa-i intrerupa mandatul pentru o noua guvernare sau sa propuna noi alegeri. In Romania aceasta institutie de arbitraj se numeste Presedintia.

Cand acest echilibru  nu functioneaza eficient intr-o  democratie liberala, lucrurile genereaza neincredere si indiferenta. Romania a devenit o democratie indiferenta.   Mai mult decat atat, jocul politic a fost transformat intr-un disputa peste capetele electoratului si nu in folosul lui.

Din cauza democratiei indiferente ascensiunea la treburile comunitatii a devenit o parodie silita, prin care competitorii genereaza false animozitati si false obiective, prin scenarii de  manipulare a electoratului produse de asa zisi consilieri electorali. Din aceasta clipa politica se prostitueaza, consilierii fiind de fapt proxenetii acestei prostituari. 

Consilierea politica, inclusiv cea electorala, este oriunde in lume o meserie legitima si onorabila daca tine cont de cateva reguli scrise si nescrise. In Statele Unite aceasta ocupatie a devenit necesara din aceleasi motive din care a devenit necesara si in Romania – democratia indiferenta. Singura diferenta este prestatia acestor consilieri. Acolo ei sunt meseriasi, aici ei sunt proxeneti. Finkelstein nu va lucra niciodata pentru stanga-liberala si Axelrod nu va lucra niciodata pentru dreapta-conservatoare. La noi Guşa si Andronic migreaza cu caravana printre toate partidele, dependenti de fiecare nivel de prostituare a partidului respectiv. 

Pozitia Presedintiei fata de guvernarea Boc a fost si este una legitima si necesara, asa cum a fost legitima si interventia lui Iliescu in guvernarea Nastase, cand a denuntat capitalismul de cumetrie (nu am crezut niciodata ca am sa-l amintesc pozitiv pe Iliescu intr-un articol semnat de mine, asta a fost insa adevarul!).

Sper ca Presedintele Romaniei vede ceea ce si noi vedem, noi cei care l-am votat pe el si pe Boc. A venit timpul remanierii! Guvernul Boc nu este capabil sa-si continue drumul spre nicaieri, miza este mult prea mare! Noi toti cei care l-am votat si cei care nu l-am votat, suntem aceasta miza.

P.S. A doua imagine este cea originala a statului Botswana, prima fiind una retusata si caricaturala  pe care am primit-o de la amicul nostru Richard, care are un blog extrem de interesant si care merita vizitat.

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ei, acum p[ot sa inaugurez si eu comentariile spunand ca imi place postarea .
    E limpede ca lacrima si concisa .

    luminita

    04/05/2010 at 3:12 pm

    • luminita,
      sunt prea „rascopt” pentru standardele duble. Scriu intotdeuna ce gandesc 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:06 pm

  2. Uite ca indemnul tau a fost ascultat si sint si altii care vor sa faca ceva cu Justitia…

    „Razboi declarat de magistrati Consiliului Superior al Magistraturii:UNJR si AMR Cluj ataca in justitie doua numiri la Curtea Suprema” pe Hotnews.

    Poti fi sustinuti cumva?

    Tio

    04/05/2010 at 3:17 pm

    • @Tio,
      sigur ca-i vom sustine. Citesc materialele relevante. 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:07 pm

  3. Salut, singura obiectie e ca bancnota aia trebuia sa fie de doar 5 …

    Dan Selaru

    04/05/2010 at 3:22 pm

    • Dane, Salut 🙂
      inflatie prietene, dar are si acoperire daca ma gandesc bine si numar 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:09 pm

    • multumesc nicole , am citi linkul 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:09 pm

  4. Thanks, admiral. Ma miram eu ce e cu invazia pe blogul meu.

    richard

    04/05/2010 at 3:53 pm

    • My pleasure 😆

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:10 pm

    • Am citi gabhryel, si-o merita din plin. Cine se „culca” cu Felix o merita pana unde poate sa ajunga. Ma refer la umbrela 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:17 pm

  5. salve,

    la noi in eterna si fascinanta Ro de 20 de ani avem bordel de prostituate-politicieni…care bordel, de fapt, a fost mostenit de la bordelul comunisto-bolshevic – cu kurve cu tot aka fosti activisti etc.
    :mrgreen:

    legat de videanu – oare videanu chiar sa fi refuzat sa-l sustina pe „prostituata” voiculescu?
    ar fi o bila alba pentru el, care se alatura unor bilutze negre..
    🙂

    orangeskorpion

    04/05/2010 at 4:20 pm

    • Skorpi,
      „mda s-a dus sa-l refuze la o agapa amicala la clubul diplomatilor impreuna cu fata lui Felix.

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:25 pm

    • e o biluţă albă printre multe bile negre 🙂

      gabhryel

      04/05/2010 at 4:25 pm

      • In nici un caz, dar in nici unul. Crede-ma cunoastem povestea + detalii 😦

        Theophyle

        04/05/2010 at 4:25 pm

  6. ThPh,

    aha, cu kamelia, nu?
    🙂

    orangeskorpion

    04/05/2010 at 4:26 pm

    • Sigur prietene, fara ea nu se poate. Fata lui tata nu?

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:32 pm

  7. FMI arată sindicatelor şi altora interesaţi pisicoanţa: mărirea taxelor şi a TVA.

    gabhryel

    04/05/2010 at 4:42 pm

    • gabhryel,
      zvonul este o porcarie. A fost pusa pe piata de Newsin, agentia lu’ peste a lui Vantu. Orice stire publicata de aceasta „agentie” este o manipulatie.

      Crede-ma ca stiu ce spun. FMI nu vorbeste de taxe vorbeste de bani si are sugestii, cel putin cateva per capitol.

      Se vorbeste de limitarea cheltuielilor bugetare si marirea taxelor pe proprietati ale cetatenilor care au mai mult decat o casa, etc.

      Theophyle

      04/05/2010 at 4:49 pm

      • mă gîndeam că s-ar putea să fie o intoxicare…

        dar dacă se va fîsîi „bomba”, e în avantajul guvernanţilor: răsuflăm uşuraţi şi acceptăm mai uşor alte măsuri 🙂

        gabhryel

        04/05/2010 at 5:03 pm

  8. 🙂
    Ziua buna Theophyle all
    (conform newsin) rtv : se maresc tva la 25% si cota unica(imp) la 20%
    A se citi :
    Pe parcursul negocierii cu fmi ,trustul nostru rtv se straduieste din rasputeri sa faca presiuni publice asupra guvernului pentru a nu mari cele doua taxe,venind astfel in intampinarea cetatenilor romani pentru a nu le fi afectat si mai mult nivelul de trai,nivel diminuat nu atat de criza economica mondiala cat de incompetenta crasa guvernantilor actuali.
    La plecarea fmi.
    Trustul nostru continua cu eforturi marite presiunile publice, dovedind odata in plus atasamentul si compasiunea fata de cetatenii romani din administratiile de stat si locale cu spectrul foametei si al somajului in gand, din aceleasi motive ca la primul alineat.
    La o luna de la plecarea fmi.
    Ca urmare a presiunilor exercitate de trustul nostru media,guvernul a inteles ca o majorare a celor doua taxe,ar fi catastrofala pentru economia noastra,aceste presiuni fiind principalul motiv pentru care inca dansele nu au foat marite.Va multumim ca apreciati efortul depus de noi.Iar noi vom continua cu acelasi devotament sa va sustinem cauza.
    La 2 luni de la plecarea fmi.
    La fel.
    La 3 luni.
    Daca intr-un tarziu guvernul va majora cele doua taxe,sa stiti dragi telespectatori ca in ciuda eforturilor noastre disperate de a veni in intimpinarea dvs,telespectatori fideli si inteligenti ce ne sunteti,ca nu am reusit sa va satisfacem dorintele in ciuda eforturilor noastre extraordinare.Batalia noastra dar,si a voastra,cu guvernul corupt si incompetent condus de omul dictatorului,nu a fost egala si sortii nostri de izbanda au fost mici.Va multumim pentru sustinere.
    La 4 luni.
    FMI incepe o noua runda de negocieri cu guvernul pentru urmatoarea transa de imprumut.
    Stimati telespectatori ati urmarit revolutia romana in direct.A transmis pentru dvs.din studioul 4 rtv……………….. si cu voia dvs.ultimul pe lista.

    mircea

    04/05/2010 at 6:11 pm

    • mircea, salut 🙂
      o frumoasa relatare a stirilor transmise de Realitatea paralela 🙂

      Theophyle

      04/05/2010 at 6:25 pm

      • 🙂
        Salut Theophyle. Multzumesc 😆
        Poate-i un joc „politicianist”(de tip flying lure) si atunci vorba lui @ Gabi „..dar dacă se va fîsîi “bomba”, e în avantajul guvernanţilor: răsuflăm uşuraţi şi acceptăm mai uşor alte măsuri 🙂 ” ..

        mircea

        04/05/2010 at 6:41 pm

        • Nu stiu daca vom rasufla mai usurati, pentru ca totusi nimic nu se prea face si bani nu’s pentru toate angralele necesare.

          Vor fi biruri dar nu astea 🙂

          Theophyle

          04/05/2010 at 6:49 pm

    • Mircea,
      exact asa relateaza iRealitatea stirile cotidiene.
      Daca nu esti cat de cat informat ai putea crede ca incepand de maine dimineatza se va prabusi tot, si tzara si blocurile si afacerile .
      Si nu se vor mai plati nici pensiile , nici salariile , nici alocatiile , nici ajutoarele sociale.
      Toate incepand neaparat de maine.
      Iar „maine” , adica a doua zi ,ei o iau de la capat.
      Sunt mizerabili.
      Si cand se mai gaseste cate cineva in studiou sa ii contrazica i se reteaza imediat avantul cu stereotipii de genul :
      „pe noi cu ce ne incalzeste asta ????!!?!???”

      luminita

      04/05/2010 at 7:28 pm

      • Lumi 🙂

        mircea

        04/05/2010 at 8:03 pm

    • Orange 🙂
      Daca as fi rau as zice ca se muta „coruptia” de la nivel local ,contractant-ordonator de credit(buget local-primaie) la nivel central min.dezv.
      anrmap ar fi trebuit sa zbarnaie cu controalele.Probabil nu si-au facut suficient treaba si actele aditionale au intrecut orice masura(30000E/apt !!! )
      Dar nu sunt rau cu blondele de la drept 😆

      mircea

      04/05/2010 at 7:50 pm

    • Buna seara, buna seara. Am vazut ce a aruncat madam Udrea ca din intamplare. Cred ca cucoana vorbeste ca sa nu sa creada ca e cumva pe lista remaniabililor. Iar Boc tace ptr ca nu are ce sa spuna. Din pacate.

      clemycali

      04/05/2010 at 7:57 pm

      • 🙂
        Clemycali saru`mana
        Pe undeva blondina ar avea dreptate.Cand o fi vazut „dezmatul” din administratiile locale,cel putin in privinta asta cu reabilitarile termice,si nemaiavand incredere in felul in care se gestioneaza lozul de catre subordonati,pe relatia asta o fi zis ca e mai bine sa se treaca prin mana sa.E cu doua taisuri..
        Nu stiu daca inca poate fi suspectata de ceva.Poate doar de „anvergura” politica 😆

        mircea

        04/05/2010 at 8:27 pm

  9. 🙂
    Theophyle
    Sunt cativa oameni la rtv care-mi plac,nu meritau aiureala mea. 😆
    Dar ai dreptate.Si eu cred ca cele doua masuri ar fi exagerate,trebuie gasite alte artificii care sa nu ne loveasca atat de tare.Oricum ,cu disponibilizarile astea eu cred ca ar fi bine sa fie facute foarte repede.Cateva luni bune,pana pe la sfarsitul toamnei,ar fi de trecut mult mai usor decat in prag de iarna sa fii dat afara.Guvernul asta trebuie sa rezolve pachetele legislative importante si sa faca disponibilizarile necesare,abia apoi sa absoarba efectul social printr-o remaniere,parerea mea.
    Ingrijorarea e ca nu prea se ofera alternative pentru disponibilizati(recalificari,demararea unor mici afaceri etc-fara finantarea unui deficit mare nu prea vad o relansare).

    mircea

    04/05/2010 at 7:23 pm

  10. Iata ca apar si eu ! 🙂
    Salut la toti !
    Domnul Boc a ajuns la capat de linie .
    Sint delus ca a pierdut timp si nu a aratat adevarata stofa a ardelenilor . (asta pt. ca am o f. buna parere de noi ardelenii) 🙂
    Cred ca e ora sa se puna un guvern de specialisti care sa faca ce trebuie ! Adica reforme ca distanta pentru a ajunge ca Grecia nu este mare!
    Cind scriu reforme nu ma refer doar la cele economice sau fiscale . Includ in primul rind reforma justitiei si a luptei impotriva coruptiei .
    Pestele se impute de la cap si este inutil sa cauti evaziunea la coada ca asta este efectul direct a spagii legalizate .
    Fac si un exemplu italian . De azi .
    Ministrul dezvoltarii a demisionat dupa ce a fost anchetat privind achizitia unei locuinte de 600.000 euro, la Roma .
    -In prima faza a declarat ca este persecutat de justitie .
    – Azi a declarat ca nu stie cine a platit casa lui si da demisia pentru a se putea apara in proces ! 🙂
    NOTA: Citi din voi nu stiu cine a platit casa in care locuiti ? 😆
    In Italia , justitia inca mai functioneaza si nu se uita in fata la nimeni !

    Stefan A.

    04/05/2010 at 7:25 pm

    • Stefan,
      sunt aproape inexistenti liderii politici si non politici care sa poata conduce Romania actuala.
      Pentru unul care cunoaste putin situatia pot sa iti spun ca este haos prin administratia din Ro.
      Sigur ca bun crestin cred in minuni 😉

      Dan Masca

      04/05/2010 at 8:29 pm

  11. mircea,
    cred ca ti-am raspuns mai sus, nu mai am timp sa caut, tre’ sa ies .

    luminita

    04/05/2010 at 7:30 pm

  12. Stefan,
    ce inseamna „sunt delus” ?
    e in italiana sau in clujeana ? 😯

    luminita

    04/05/2010 at 7:47 pm

    • Luminita , am vrut sa scriu : sint dezamagit !
      Delus e in o italiana de balta . 🙂
      Nu exista echivalent in „clujeana ”
      In scimb , buzunar se spune in ardeleneste , buzujeb ! 🙂

      Stefan A.

      04/05/2010 at 8:04 pm

      • Stefan,
        ok !
        cred ca delus vine de la deziluzionat.
        Sau mai degraba vitzavercea.

        luminita

        04/05/2010 at 8:30 pm

  13. Buzujeb? Ioi!

    Turnofftheglory

    04/05/2010 at 8:14 pm

  14. Romania a devenit locul in care esti pro sau contra, unde nuantarile sunt inutile si invectiva si zvonul arme politice.
    O Romanie cum nu mi-am dorit.

    Turnofftheglory

    04/05/2010 at 8:15 pm

  15. Astazi m-a socat dragostea unora pentru Gabriel Resurces. De neinteles.
    Ma supara ca Videanu e in toate, se baga in energie atomica, in eoliene, isi cauta finantare la Marmosim si lista de magarii continua. Nu l-am auzit sa isi bata mintea cu firmele in blocaj financiar si somerii ce tot vin, sa se agite pentru firmele mici si sa execute gigantii ce isi amana datoriile.
    In schimb e mare prieten cu Nastase ce i-a facut cadou Marmosim.
    Cam la fel sta problema cu berceanu ce se baga la Q7 si impozite, erodeaza masiv imaginea propriului partid, dar la el in curte, in PDL Dolj si la minister nu se zbate de loc.
    Remaniere in toamna? Pai cine rezista pana in toamna?

    Turnofftheglory

    04/05/2010 at 8:20 pm

    • Turnofftheglory.
      Partidele(toate) traiesc din spaga , nu din cotizatile membrilor (cifra din cotizatii este ridicola in comparatie cu „donatile”)
      Deci este normal sa se preocupe de „afacerile” care pot aduce bani seriosi la partid.
      Berceanu , Videanu , Udrea nu sint „mintile iluminate” a partidului . Sint cei care stiu cum se aduc venituri serioase la partid . Fiecare guvernare (indiferent de partid , coalitie) a avut acest obiectiv principal .
      Ce bilanturi REALE au aceste partide cind iese la suprafata ca PSD are 8 milioane euro datorii ? Si chestia asta iesita la suprafata doar dupa iesirea din guvernare . Vezi ca la nivel judetean , orasenesc , aceiasi logica !

      Stefan A.

      04/05/2010 at 8:30 pm

    • Eu cred ca nu.
      Nu mi-am pus nici patrunjel anul asta. 😉

      luminita

      04/05/2010 at 8:32 pm

  16. eu nu mai cred in nici o minune !!!

    orangeskorpion

    04/05/2010 at 8:30 pm

    • Pai tu crezi ca ar recunoaste ca „jegosii” aia de romani le pot bloca netul ? 🙂
      Pentru multi italieni , roman = tigan sau = hot / criminal sau prostituata ! 🙂
      Adica sub clasa umana !
      Stiu ce spun !

      Stefan A.

      04/05/2010 at 8:43 pm

  17. Buna seara la toata lumea 🙂
    Postare noua 🙂

    Theophyle

    04/05/2010 at 8:39 pm

  18. Stefan, sint convins ca stii ce spui,
    de acord cu tine,
    iar adincirea crizei va adinci in continuare si falia dintre oameni, dintre tari, popoare…sper ca mai mult de atit nu va fi, adica fereasca de un razboi..

    orangeskorpion

    04/05/2010 at 8:52 pm


Comentariile sunt închise.