Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Cine işi aminteşte de Mitică Filipescu?

In cartierul buzoian “Poştă”, pe strada Dimitrie Filipescu, municipiul Buzău, exista un grup scolar cu acest nume. Nu stiu cat sau ce  cunosc elevii acestui grup scolar despre istoria acestei personalitati, la fel cum nu-mi dau seama cat de cunoscut publicului contemporan este acest Dimitrie.

Memorat pe numele de Mitică Filipescu, respectivul a fost un mare erou al romanilor, bineinteles uitat si ignorat de poporul caruia i-a apartinut si caruia i-a dedicat viata. Mitică Filipescu (1808-1843) a murit in inchisoare, la varsta de numai 35 de ani.

Mitică Filipescu intruchipeaza intr-un fel sau altul situatia societatii romanesti din totdeauna.  Fiu al unei familii de boieri români, care ajunge pe scena politicii romanesti prin  Iordache Filipescu (1765-1855), mare ban şi caimacam al Olteniei (1830), caimacam al Ţării Româneşti în 1842, ministru de justiţie în 1847 şi între 1849-1854. Alta ruda apropiata a lui Mitică Filipescu a fost vestitul “Vulpoi”, Alexandru Filipescu (1775-1856), poreclit Vulpe, datorită vicleniei cu care a purtat tratativele cu Tudor Vladimirescu, care pana la urma si-a gasit obstescul sfarsit printr-o tradare foarte putin clarificata. Vulpoiul a fost si ministru de externe, membru al comitetului de redactare a Regulamentului Organic şi mare ban în timpul domnitorului Gheorghe Bibescu.

Mitică Filipescu s-a alaturat aripii progresiste a vechii famili boieresti. Conform celor scrise de Neagu Djuvara, lucrurile stau cam asa:

Tânarul Mitică Filipescu, primul nostru doctor în drept de la Paris si care, cu toate ca apartinea uneia dintre cele mai puternice familii boieresti din Muntenia, poate fi considerat, prin proiectul sau politic, ca primul om politic socializant din tara noastra. Filipescu a murit în închisoare. O data cu el fusese închis si tânarul Nicolae Balcescu, care va juca un rol de frunte în revolutia de la 1848. In închisoare se îmbolnaveste el de tuberculoza („oftica” i se zicea pe atunci) care-l va doborî de tânar”. Neagu Djuvara – O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri – p.76.

Primul doctor in drept, Procuror al Tarii Romanesti si revolutionar. Dimitrie (Mitică) Filipescu şi profesorul francez I. A. Vaillant pun bazele unei societăţi secrete, a cărei activitate începe cu 1840. Mişcării i s-au alăturat la scurt timp Nicolae Bălcescu, D. Macedonski, Cezar Bolliac, Marin Serghiescu, Constantin Telegescu şi alţii. Societatea îşi propunea să militeze pentru independenţa ţării, pentru instaurarea unei republicii democratice, pentru egalitatea în faţa legii şi constituirea unei armate revoluţionare. Dimitrie (Mitică) Filipescu a participat activ prin sustinere si amendarea primei Constitutii progresite de pe teritoriul Romaniei, cunoscuta astazi pe numele “Constituţia Cărvunarilor.”

Constituţia Cărvunarilor a fost un proiect de constituţie care încerca introducerea unui sistem modern de guvernare în Principatele Române. Ea formula pentru prima dată principiul constituţional al domniei legilor şi al separării puterilor în stat. A fost elaborată la Iaşi şi supusă dezbaterii pe 13 septembrie 1822. Numele de „Cărvunari” face aluzie la carbonarii italieni (Carboneria). Constituţia prevedea principii inspirate din ideologia Revoluţiei franceze: respectul pentru proprietate, egalitatea în faţa legilor, libertatea persoanei, etc. Sursa: Enciclopedia Romaniei.

Marea lui nenorocire este poate si nenorocirea societatii romanesti atunci si in mare parte si in zilele noastre – dezbinarea, tradarile si mult prea mult ego in gandire si actiune. Dimitrie (Mitică) Filipescu, impreuna cu prietenii lui asociati ai miscarii , a fost arestat de nimeni altul decat marele viitor revolutionar Nicolae Golescu, viitor semnatar al „Proclamaţiei de la Islaz”,  pe atunci agă al Poliţiei, care instrumenteaza anchetarea şi acuzarea în procesul fondatorilor societăţii secrete (1840), condusă de marele boier Dimitrie Filipescu.

Dimitrie (Mitică) Filipescu este arestat si impreuna cu Balcescu sunt internati la Manastirea Snagov, unde el va muri dupa doi ani de inchisoare. Fara indoiala ca acest erou uitat al Romaniei nu a fost primul care si-a sacrificat viata pentru idealuri, dar a fost primul care si-a dorit modernizarea, democratizarea si unitatea romanilor in tara lor. Ingropat in biserca Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, nu departe de Palatul Victoria, cred eu ca merita astazi o lumanare de amintire si recunostinta.

Astazi, cand poate se aprind sperantele unei noi miscari pentru civism, democratie si intelegere, ar trebui sa ne amintim ca Noua Republica isi are radacini vechi si multi eroi uitati, dar care fiecare in felul sau au participat la constructia pe care noi o dorim si astazi.

190 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Este exact articolul pe care îl așteptam. Mulțam fain Theophyle.
  Ar mai fi la fel de interesant unul despre „Dreptate și Frăție”. Cel puțin pentru mine.

  Sper să nu fie primul comentariu. 🙂

  filadel

  30/09/2011 at 4:59 pm

 2. multzumesc mult theo, este teribil de interesant , sincer mi-ai deschis un apetit de cunoastere.

  sper ca f. multzi tineri, sä asculte si citeascä.

  theo

  30/09/2011 at 5:08 pm

 3. sper sä aibä si rezultat, magistratzii sä nu tragä de timp, si sä dea NUP.

  PT. starea precarä a romaniei, vina cea mai mare, o are JUSTITZIA:

  theo

  30/09/2011 at 5:13 pm

  • Multumesc Theo,
   vezi tu, din nefericire pe astia ii uitam. Tinem minte numai jigodiile 😦

   Theophyle

   30/09/2011 at 5:16 pm

 4. Uite asa ar trebui scrisa istoria si in manuale, cine a avut copii la scoala dupa ’90 intelege ce vreau sa spun, anume ca din aceste carti lipseste povestea, exact ceea ce ar starni elevilor curiozitatea si pasiunea pentru aceasta frumoasa materie.

  luminita

  30/09/2011 at 5:34 pm

 5. I hear you… Mai tine minte cineva de cate ori a ars Stefan cel Mare Braila? 🙂

  Twisted

  30/09/2011 at 5:37 pm

  • de doua ori in 1462 si in 1470

   Theophyle

   30/09/2011 at 5:49 pm

 6. Buna ziua prieteni,
  Verificati daca ati primit pe email buletinul informativ nr. 2. Inca mi s-au intors 3 mesaje ca negasite, deci nu au scrise corect adresa. La ora 18.00 pleaca baza de date catre NR, iar incepand de azi, ora 18.00, toate adeziunile de pe blogul iMONDO merg DIRECT pe http://www.nouaromanie.ro.

  Andrei

  30/09/2011 at 5:37 pm

  • Andrei

   30/09/2011 at 5:38 pm

   • Am semnat de doua ori. Nu am primit nici un buletin.

    Rodica Volintiru

    30/09/2011 at 7:47 pm

    • Salut Rodica 🙂
     Merge greu, astazi au schimbat cateva lucruri pe IT. Am sa transmit doleanta dumneavoastra. Multumesc pentru rabdare 🙂

     Theophyle

     30/09/2011 at 7:50 pm

     • Multumesc back!

      Rodica Volintiru

      30/09/2011 at 7:52 pm

   • Seara buna,
    Andrei nici nu am primit al doilea buletin,pe cel de ieri l-am primit

    Gabriela

    30/09/2011 at 10:38 pm

  • La mine nu a ajuns, cel de ieri a fost primit.

   mar

   30/09/2011 at 6:13 pm

   • mar merge mai greu. Nici eu nu le-am primit. M-am dus sa-l iau 🙂 vorbesc eu cu voluntarii de la IT 🙂

    Theophyle

    30/09/2011 at 7:51 pm

    • le-am primit. am deschis o pagina nou si le-am postat acolo cu link la sursa spre informarea celor care doresc sa se informeze.

     Sare'n Ochi

     30/09/2011 at 8:22 pm

    • cred ca avem probleme cu IT-ul, eu am transmis pe adresa data de andrei 🙂

     mar

     30/09/2011 at 9:27 pm

  • a ajuns si l-am trimis mai departe

   ribelalu

   30/09/2011 at 6:28 pm

 7. Ziua buna, Dragi comeseni,Dragi gazde si patrupezi,(dogs and cats) :),

  Sunt nume pe care le-am auzit demult, din timpul scolii, le-am uitat. Multumesc, Teophyle, de aduceri aminte atat de necesare.

  As dori sa atrag atentia asupra: http://www.rodicaculcer.ro/, pasajul la care ma refer:;
  „Este adevarat ca pe internet a aparut miscarea Noua Republica, cu theophylepoliteia.wordpress.com ca varf de lance. Nivelul intelectual este desigur cu totul altul, dar eu tot am o temere: nu cumva in culise se afla tot papusarii Miscarii Populare”.

  Aceasta inseamna doua lucruri:

  1. RC citeste acest blog si il apreciaza,
  2 Devenind public, responsbilitatea luarilor de pozitie devine foarte mare.

  eugeni

  30/09/2011 at 5:38 pm

  • eugeni,
   catzelul meu zice ca a citit-o pe d-na Culcer inca de acum 3 zile. 😆 😆

   luminita

   30/09/2011 at 5:49 pm

   • Eu numai astazi l-am vazut, sry. (eu am pisica, poate de aia :), doarme toata ziua)

    eugeni

    30/09/2011 at 5:55 pm

    • Cred ca este firesc sa citeasca ptr. ca Theophyle a semnalat aparitia blogului.

     mar

     30/09/2011 at 6:07 pm

 8. Foarte bine venit si bine scris articolul. Au fost oameni care au luptat pentru binele altora, exista astfel de radacini in istoria tarii.
  Este interesant cum ego-ul si / sau interesul personal poate sta la baza a atat de multe stricaciuni 😦

  CFG

  30/09/2011 at 5:41 pm

  • sa completez ultima afirmatie…sau de binefaceri;
   mihai viteazul n-a unit cele trei provincii ca erau romanesti
   oricum remarcabila postarea; imi dau seama cit de putin stiu

   intamplator

   30/09/2011 at 5:58 pm

   • Din nefericire toti il stiu pe Nicolae Golescu „marele revolutionar de la ’48” ajuns si premier si sef al senatului care a tradat de 3 ori. Pe Mitica Filipescu & Co. pe Cuza a fost capul „monstruasei coalitii” si pe Carol I – „Republica de la Ploiesti. Asa se scrie istoria. A murit acoperit de onoruri si putred de bogat. Incarnrea lui e sigur Hrebenciuc 😦

    Theophyle

    30/09/2011 at 6:02 pm

    • Chit ca istoria NU se repeta putem si trebuie sa invatam din ea, altfel vom REPETA greselile!

     CFG

     30/09/2011 at 6:04 pm

    • Constat ca tradarea a fost politica de stat si tradatorii au primit ranguri si onoruri, ba mai mult unii au ajuns sefi de stat, au mandatul incheiat si inca dau sfaturi 😦
     Ce pacat ca nu ne cunoastem istoria adevarata si este trist ca nu se face ceva in acest sens.

     mar

     30/09/2011 at 6:11 pm

    • Nu tot asta e Golescu care l-a bagat la puscarie pe Balcescu?

     Twisted

     30/09/2011 at 6:35 pm

     • ba da, el e!

      Theophyle

      30/09/2011 at 6:40 pm

 9. O postare frumoasa de la @demeter 🙂

  http://desydemeter.wordpress.com/2011/09/30/albrecht-durer-2/

  Theophyle

  30/09/2011 at 5:55 pm

 10. Buletinele informative devin tot mai bune … cel de astazi este ‘greu’, cu multe in el :), numai bun de distribuit, mai ales ca vine WEEKEND-ul ! Mai trebuie vorbit cu cat mai multi …

  CFG

  30/09/2011 at 6:03 pm

 11. Cred ca mesajul lui Theophyle este unul oportun, inainte de toate. Tema este spiritul de sacrificiu si sper ca tinta sa priceapa. Pentru mine, articolul asta aduce certitudinea ca morocanosul da semne de trezire.

  judex

  30/09/2011 at 6:24 pm

 12. Buna
  Ma bucur ca theophyle prezinta figuri ale istoriei ce demonstreaza ca avem de ce sa fim mandri ca suntem romani.
  Sincera sa fiu, nu am avut parte de profesori care sa spuna povestea.

  ela

  30/09/2011 at 6:26 pm

  • Ela, nici eu si cred ca suntem multi care am facut istorie varianta romantata si cosmetizata 🙂
   In schimb in facultate (am facut un semestru de istorie economica) am avut un prof care-i injura pe rusi la fiecare cuvant, si era in 1986.

   mar

   30/09/2011 at 6:36 pm

   • Singurul prof adevarat de istorie a fost d-l Jager,pe care l-au mazilit din motive politice de la universitate. Facuse studiile la Heidelberg.Un trimestru,dupa care nu l-am mai vazut.
    Cand povestea, aveai impresia ca te afli intr-un film in palatele romei antice sau ca Darius bate la portile liceului.
    In rest, dascali ce aveau obsesia datelor, a cifrelor, de ziceai ca esti la ora de mate.

    ela

    30/09/2011 at 7:10 pm

   • Am discutat despre asta cu colegii mei si am ajuns la concluzia ca toti profesorii de istorie erau antisovietici. Nu stiu daca si cei de istorie economica (ex. Radu Vasile 🙂 ). Dar partidul, ca era in toate si republican, incuraja cu discretie asta.

    Hronic

    30/09/2011 at 7:10 pm

    • Te rog frumos, era asistent si umbla manga.

     mar

     30/09/2011 at 7:24 pm

     • lector 🙂

      Hronic

      30/09/2011 at 7:41 pm

      • posibil, nu a fost la grupa mea 😦

       mar

       30/09/2011 at 8:11 pm

    • Nu erau numai antiruşi, dar şi antisemiţi.

 13. Eu din acest articol retin in principal ideea ca este gresit sa actionezi in secret.
  Asumarea transparentei totale asupra tuturor actiunilor de catre cei care vor sa faca (si) politica (si deci si administratie) este obligatorie.
  Si eu cred ca ideea transparentei totale asupra proiectelor (planurilor ) si asupra rezultatelor materializarii lor ar trebui sa fie principala arma a unei organizatii potential castigatoare.

  tibi

  30/09/2011 at 6:33 pm

 14. Salut prieteni 🙂
  Daca doriti sa puneti pe blogul/site-ul vostru pagina de adeziuni la Noua Republica o puteti face simplu urmind instructiunile de aici. http://host.ia.ro/cod/ Adeziunile vor merge direct la site-ul mama

  lastnightmusic

  30/09/2011 at 6:50 pm

  • Nu stiu, mie imi nasol – nu stiu de ce 😦

   Theophyle

   30/09/2011 at 7:10 pm

   • wordpress-ul mai face figuri deoarece nu ii convine sa pui formulare de phishing pe platforma lor.Noi o rezolvam intrind in codul sursa. Daca, nu si nu e un html-ist prin preajma , atunci se creaza o poza cu copacul, pe ea se scrie un text de tip adeziuni aici, iar poza se linkeaza catre site-ul mama.

    lastnightmusic

    30/09/2011 at 7:16 pm

    • Multumesc, vad eu ce fac 🙂

     Theophyle

     30/09/2011 at 7:19 pm

    • Ca pagina noua ar trebui sa mearga …
     Cum il bagi in thema folosita pe WP? Se poate doar din dashboard?

     CFG

     30/09/2011 at 7:21 pm

     • Merge, conform indicatiile lui TDS dar imi iese o aiureala intreaga 😦 Vad eu ce fac. Il am backup pe Andrei care de la inceput a a preluat adeziunile noastre!

      Theophyle

      30/09/2011 at 7:24 pm

   • cel mai bine este sa faceti cum am facut eu cu un link catre pagina mama pus la vedere pe blog.

    Sare'n Ochi

    30/09/2011 at 8:26 pm

 15. TDS,

  Mutzam fain, am incercat tot felu’ de „improvizatii”. Ce ai trimis tu merge la fix.

  eugeni

  30/09/2011 at 6:58 pm

  • se pare ca din cauza ce este blogspot

   eugeni

   30/09/2011 at 7:25 pm

 16. va propun un foarte interesant material pe care l-am publicat pe Politeia Europeana:

  Poveste cu ţigani în Estul Europei

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/09/30/poveste-cu-tigani-in-estul-europei/

  Theophyle

  30/09/2011 at 7:39 pm

  • Seară bună, Theophyle! 🙂

   Aia nu mai e poveste, e deja tragedie!
   Sper ca Danubiul să fie suficent de sigur ca pârjolul să nu se întindă și la noi!
   Toate cele bune și spor la ce ai început, omule cu o mie de mâini! 😀

   oldhashu

   30/09/2011 at 8:15 pm

   • Salut Hashule 🙂
    sper si eu. Sunt insa destul de linistit. Noi sutem mai molcomi si jandarmii nostri sunt mult mai supli. 🙂

    Theophyle

    30/09/2011 at 8:18 pm

    • Urasc „molcomeala” asta 😦

     Diana

     30/09/2011 at 8:27 pm

  • Salut 🙂
   La ei, ca si la noi, justitie de „kko”, politie pusa pe spagi sau tremurand de frica si stat maximal si slab.
   Motivele de nemultumire sunt aceleasi ca si ale noastre aici.
   Guvernul lor nu e mai breaz decat guvernul iepurila Boc, doar cu ceva mai multa imagine. Sunt sanse ca alde Raskov sa nu pateasca nimic.

   Diana

   30/09/2011 at 8:18 pm

 17. Eu cred ca ar trebui cooptat si partidul revolutionar dac in miscare 😀 … Nu mai dau link ca iar se supara dacii

  Radu Ionescu

  30/09/2011 at 7:57 pm

  • dac sunt oameni…onorabili – de ce nu! Pe daci, romani, cumani cine doreste 😀

   Theophyle

   30/09/2011 at 8:00 pm

 18. Teophyle,

  M-am gandit mult la decalogul de ieri. Sunt unele puncte care sunt perfectibile in nuanta, dar cred ca trebuie adaugat puntul 0 (al 11 lea 🙂 ) al decalogului. Asupra libertatii de gandire, increderea in puterea de discernamant a membrilor NR sau ceva similar.
  Pe mine ma obsedeaza acea referire la posturile radio/tv facuta in manualul de lupta. Mi se pare ca ar limita dreptul la informare. (chit ca eu nu urmaresc A3 sau irtv) . A fi capabil de a decela manipularea de adevar este o informatie are te ajuta sa argumentezi corect diferendele, o calitate care trebuie exersata. Mai mult ofera (pe buna dreptate) o cale usoara de a fi atacat.

  My 0.02$ 🙂

  eugeni

  30/09/2011 at 8:03 pm

 19. Ca sa vedeti cine ar trebui sa planga fiindca se muta Nokia:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/lista-cu-cele-mai-mari-salarii-de-la-nokia-romania-947812.html

  luminita

  30/09/2011 at 8:12 pm

  • Salut luminita
   Pentru o multinationala chiar erau mici salariile alea . Nu e gluma .
   Salariu barosan 🙂 dar si revoltator se obtine la firmele de stat. Ca nu e normal sa platesti unu la Eximbank cu peste 20.000 euro/luna ( ca e o banca mica si de kkt 🙂 ) doar pentru faptul ca e ruda cu un om politic .
   In sistemul bugetar sint niste rechini de te doare capul .

   Ștefan A.

   30/09/2011 at 8:21 pm

   • Intr-adevar, Stefan, dar discrepantza e totusi prea mare intre salariile muncitorilor si cele ale sefilor romani.
    De la 180 de euro la 10.000 de euro e mare diferentza. Si aici nu vorbim de patroni, ci de angajati.

    luminita

    30/09/2011 at 8:56 pm

 20. „…respectivul a fost un mare erou al romanilor, bineinteles uitat si ignorat de poporul caruia i-a apartinut si caruia i-a dedicat viata…”

  Exacta remarca. Defineste destul de bine poporu mult romanesc din toate timpurile moderne. Si aici trebuie schimbare la multimi din orase-sate.

  A A

  30/09/2011 at 8:13 pm

  • Salut, lumi! 🙂

   Pai e în pericol și gravatarul lui @ Cetățean, nu ?! 😀

   oldhashu

   30/09/2011 at 8:19 pm

   • pai las’ ca-i pazim noi gravatarul pana luni ca weekendul asta a primit permis-de-voie 😆

    Theophyle

    30/09/2011 at 8:21 pm

  • Aha 🙂
   Mai asteptati calatorii in USA fara viza ? 😆

   Ștefan A.

   30/09/2011 at 8:22 pm

   • NOTA . 🙂
    De remarcat ca atunci cind au vazut cei din magazin 3 tiganci cu rochii lungi , au crezut ca sint arabe cu burka . 🙂 O fi crezut ca sint ceva neveste de milionari care vin sa faca cumparaturi . 😆 😆

    Ștefan A.

    30/09/2011 at 8:26 pm

    • 😆

     ela

     30/09/2011 at 8:31 pm

    • Salut, F16! 🙂

     Nepricepuți yankeii! D’acu să-si pună detectoare de miros dak ei nu stiu ce dreak e „odorul” ce le intra în magazin! :mrgreen:

     Tu stai linistit că F22 te veghează! Așa ca între noi, wingmenii! 😉

     oldhashu

     30/09/2011 at 8:43 pm

     • Salut F-22 🙂
      Nu sint obisnuiti americanii cu tiganii nostri in uniforma clasica (poale lungi si naframa in cap ) 🙂
      Gipsy americani sint mai spre hipies nu spre harabiș . 😆 Tot a pornit de la acesta mica confuzie invatatura de minte . 🙂
      Vegheaza ca in sera asta chiar ca sint un pic jos . 🙂

      Ștefan A.

      30/09/2011 at 8:49 pm

      • F16,

       O să-i învețe nevoia! 😀

       Veghez! Over ❗

       oldhashu

       30/09/2011 at 8:55 pm

 21. Salut din nou!

  Ultima strigare: mai este cineva care a trimis adeziunea pe blogul iMONDO si nu a primit ultimul buletin info (dupa ce ati verificat in spam sau junk)?

  Daca nu ati primit, trimiteti email la andrei@imondo.ro. In cazul in care ati primit email-ul cu buletinul informativ, inseamna ca e OK. Cei care au aderat pe http://www.nouarepublica.ro inca mai trebuie sa astepte trimiterea BI, avantaj Politeia. 🙂

  La ora 18.00 s-a facut transferul adeziunilor dvs. catre http://www.nouarepublica.ro ca baza de date printabila. Astfel ca adeziunile ajung acolo inclusiv cele care se pun de acum inainte pe blogul iMONDO.

  Multumesc pentru intelegere, sunt lucruri pe care le rezolvam pe rand. 🙂

  Andrei

  30/09/2011 at 8:35 pm

  • Niciun email, niciun raspuns, asa ca serviciile au fost de calitate. 🙂

   Andrei

   30/09/2011 at 9:10 pm

 22. Salut Theophyle,
  Am uitat si am pus mai multe linkuri in ultimul comment. Am intrat la moderare. 😦

  Andrei

  30/09/2011 at 8:36 pm

 23. Buna seara!
  Ma numesc Andrei Florian, de profesie inginer, bucurestean de dreapta, si vin aici de pe cunoscutul si apreciatul blog „Copacul din Padure”, blogul lui Viq, la indemnul amicilor mei: filadel, tiberiu orasanu, sare in ochi, si multi altii. Am sosit aici pentru ca am cateva intrebari pentru cei doi membri ai BPN, Cetatean si Theophyle, al viitoarei formatiuni politice.
  Pentru inceput, as dori sa aflu daca BPN al „Noua Republica” si-a format o opinie asupra afacerii de la Rosia Montana.

  FuriousWordPressRipper

  30/09/2011 at 8:55 pm

  • Salut Furiosule 🙂
   Cetatean este in concediu pana luni 🙂 Eu am parerile mele care – sunt ale mele si nu coincid intotdeauna cu cele ale amicilor mei. De multe ori conving de alte ori sunt convins. Din cate stiu NR nu are o opine dar sunt sigur ca va adopta una a majoritatii membrilor. Personal sunt impotriva dezvoltarii miniere la Rosia Montana dar nu din cauza ecologismului!

   Theophyle

   30/09/2011 at 9:01 pm

   • Salut, Teofil! 🙂
    Eu l-am îndemnat pe furios ca, dacă are ceva de cîrtit împotriva ta, să o facă pe blogul tău, nu la copac. Filadel a spus, la fel. 😀

    Tiberiu Orasanu

    30/09/2011 at 9:06 pm

    • Multumesc tibi. Am raspuns si eu cum stiu! 🙂

     Theophyle

     30/09/2011 at 9:07 pm

 24. @Theophyle, pe jumatate m-ai castigat, dar faptul ca nu poti vorbi in numele viitoarei formatiuni politice, adica in lipsa lui Cetatean, ma determina sa fiu rezervat.
  A doua intrebare, de zece puncte, se refera la vesnica dilema cu oul si gaina. Ce a fost mai intai, proiectul unei formatiuni politice sau articolul care a determinat aparita formatiunii pe care o pregateau cei de pe Blogary?

  FuriousWordPressRipper

  30/09/2011 at 9:11 pm

  • fw
   La chestia asta ţi-a răspuns deja, TOG.

   Tiberiu Orasanu

   30/09/2011 at 9:15 pm

  • Omule drag,
   vreau sa intelegi eu imi asum parerile 100%. Vezi blogul asta de la inceputul lui si pana astazi nu ai sa vezi un cuvant care nu a fost adevarat si si /sau retractat de mine. Nu-l cunosc personal pe M. Neamtu nu l-am vazut niciodata – ne-am citit. Punct. Am primit de la TOG un manifest l-am amendat impreuna cu cetatean si l-am publicat am stiut ca daca nu o vom face au sa treaca inca doua luni de dialoguri sterpe. Am fost intrebat ieri care sunt intentiile mele – asta a fost raspunsul pe care ti-l dau si tie

   Eu sunt calauza care aduce poporul pe malul Iordanului. Cei care vor conduce sunt cei care au traversat pustiul Eu voi ramane omul care a fost fericit si a avut onoarea. Nu, eu voi ramane si va voi privi cum veti cuceri meterezele. Daca va fi nevoie sau cineva imi va cere ceva, am sa o fac cu placere.

   https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/09/29/framantari-privind-subiectul-%e2%80%93-%e2%80%9czis-si-facut%e2%80%9d/#comment-166162

   Theophyle

   30/09/2011 at 9:18 pm

   • @Theophyle, multumesc frumos de raspunsuri, pentru ca, din discursul de la B1Tv al lui Mihaita Neamtu, eu am inteles ca a fost luat prin surprindere de aparitia unei miscari cu pretentii de partid politic, in timp ce voi sustineati ca aderati la proiectul unei formatiuni de acest tip. Pot trage concluzia ca Mihaita a fost surprins nu de oportunitatea ivita ci de adeziunea voastra?
    Ma inteb asta, pentru ca observ ca Mihai nu are in spatele sau decat pe voi, desi platforma Blogary i-a fost gazda pana acum. Altfel spus, exista intre Politeia si Blogary un parteneriat sau sunteti doua platforme care adera la un proiect semnat de insusi Mihai?

    FuriousWordPressRipper

    30/09/2011 at 9:28 pm

    • FW,
     nu stiu care sunt exact relatiile si nici nu ma prea intereseaza! Deobicei imi vad de treburile mele fiind complet lipsit de orogliu in sensul politic al cuvantului. Chestie de varsta!

     Theophyle

     30/09/2011 at 9:40 pm

     • @Theophyle, apreciez ca raspunsurile dumneavoastra sunt oneste si va declar, tot atat de onest, ca eu, in locul domnului Neamtu, inainte sa declar public ca ma intovarasesc cu cineva in vederea unei constructii, oricare ar fi constructia in cauza, as fi cautat cautat macar sa ma vad cu cei care pornesc la drum. Nu va aduc niciun repros dumneavoastra, desigur, si respect dorinta dumneavoastra de a starui in anonimitate.
      Va multumesc.

      FuriousWordPressRipper

      30/09/2011 at 9:48 pm

      • FW, majoritatea celor vechi pe acest blog imi cunosc numele – si sl MN imi cunoaste numele. Sunt iconoclast total nu vreau sa devin nici conducator, nici guru si in nici un caz politician. Nu-mi rezerv nici un job de nici un fel – acum sau niciodata. 🙂

       Theophyle

       30/09/2011 at 9:55 pm

 25. Şi dragă Teofil, apropo de mişcare.
  Mă voi implca imediat ce mă întorc din concediu. Vorbim pe mail ce şi cum. Bine ? 🙂

  Tiberiu Orasanu

  30/09/2011 at 9:14 pm

  • multumesc tibi 🙂

   Theophyle

   30/09/2011 at 9:20 pm

  • Ia-uite, alt bucurestean care pleaca in concediu! 😆
   da’ nu v-a facut Oprescu Pasajul Basarab, nu v-a facut stadion, nu v-a renovat si muzeul Antipa?!?!?!?
   si voi nimic, plecati aiurea, nerecunoscatorilor.

   luminita

   30/09/2011 at 9:21 pm

 26. Acum Furiosul o sa traga concluzia ca Theophyle nu e Basescu.
  Ca pe el de fapt identitatea personului il interesa prima si intaia oara, de-aia s-a si recomandat frumos, cu nume si prenume.

  luminita

  30/09/2011 at 9:15 pm

 27. buna seara,

  citi s-au inscris pina acum in N.R.?

  skorpion

  30/09/2011 at 9:20 pm

  • stiu numai de la noi – adica cei care s-au inscris prin Politeia pana ieri la pranz. Lista fiind reimisa de Andrei Astazi am bagat eu cateva zeci de mailuri pe care le-am primit din strainatate

   Theophyle

   30/09/2011 at 9:22 pm

   • super, super!
    🙂

    skorpion

    30/09/2011 at 9:27 pm

    • Skorpi,
     Sper ca ai citit ieri asta. Astia sunt oamenii comunitati noastre care s-au inscris prin iMondo (Andrei)

     http://www.imondo.ro/blog/?p=4045

     Dpa ce am citit mi-am pus mainile in cap la ce responsabilitate m-am legat!

     Theophyle

     30/09/2011 at 9:31 pm

 28. Furiosu’,
  ce e aia BPN? 😯

  luminita

  30/09/2011 at 9:26 pm

 29. Da lumi, da, plecăm! 🙂
  Pasajul l-am lăudat, stadionul nu, la Antipa trebuie să ajungă ilicescu nu eu, 😛 , aşa căăă, plec în Spaniaaa. 🙂 Da’ mă întorc şi vă spun eu alea, alea… 🙂 Bine ?
  ps. tu de ce nu spui ce vezi (mai detailat) p’acoloşa pe unde eşti ? 🙄

  Tiberiu Orasanu

  30/09/2011 at 9:36 pm

  • nu mai dau nici o informatie si nu mai acord nici un interviu de pe aicisha, sunt o pragmatica zgarcita. 😆

   luminita

   30/09/2011 at 9:44 pm

 30. S-o fi saturat si Furiosul de facut naveta intre Politeia si Blogary de dimineata pana noaptea tarziu,
  de-aia a venit cu chestionarul aici, sa-si puna in ordine dusmanii din lista de prieteni. 🙄

  luminita

  30/09/2011 at 9:40 pm

  • Lumi, ai si maturoiul 😀 Bag seama ca te-ai informat!

   mar

   30/09/2011 at 9:47 pm

 31. Breee, da răi mai sunteţi, zău aşa. 🙂
  Vine un pinguin simpatic să vă pună întrebări legitime şiii, voi ce afceţi ?
  Hm? Îi tăiaţi aripile ? Nu-i fromos, vorva lu’ viq. 😀

  Tiberiu Orasanu

  30/09/2011 at 9:42 pm

  • lasa, ca il consoleaza maine (E)loda.

   luminita

   30/09/2011 at 9:46 pm

   • Vezi ca prietena ta a fost vizita 🙂

    mar

    30/09/2011 at 9:48 pm

   • Ce-l durea pe Furiosul -parerea lui Theophyle despre Rosia Montana- asta ca sa vada daca are aceeasi opinie ca Basescu si apoi sa-si suceasca ligamentele facand conexiuni. hihihi!

    luminita

    30/09/2011 at 9:53 pm

  • Acuma n-o sa mai zboare. 😀

   Andrei

   30/09/2011 at 9:47 pm

   • ei,ash!

    ela

    30/09/2011 at 9:48 pm

 32. Va rog! Omul serios a avut intrebari la subiect sper ca am raspuns. Fiecare om este un potential sustinator – inclusiv Loda care din nefericire este de stanga!

  Theophyle

  30/09/2011 at 9:48 pm

  • Cred ca daca depunem putin efort o mutam la dreapta 🙂 Am vazut ca a aparut in ziua anuntului extrem de rapid.

   mar

   30/09/2011 at 9:50 pm

   • Imi cer scuze, n-am putut sa ma abtin. 😆
    (dar stiu ca Furiosul are simtul umorului si sper ca nu s-a bosumflat)

    luminita

    30/09/2011 at 9:57 pm

    • lumi
     fw n-are simţul umorului ci, spiritul humoradului şi te pot asigura că este un încasator veritabil, nu se bosumflă şi nici nu se dezumflă. 😛 Persistă! 🙂

     Tiberiu Orasanu

     30/09/2011 at 10:03 pm

 33. Da Teofil, omul a avut aici, întrebări la obiect şi a primit răspunsul cuvenit, de la tine. Sper ca şi data următoare cînd mai are întrebări, să le pună tot aici, nu în alte părţi.

  Tiberiu Orasanu

  30/09/2011 at 9:56 pm

 34. Mi-aș dori să păstrăm această transparență pentru totdeauna. 🙂 Chiar îmi place.

  filadel

  30/09/2011 at 9:59 pm

  • Fili, altfel nu se poate!

   Theophyle

   30/09/2011 at 10:01 pm

   • Trebuie să fie o demonstrație exemplară 🙂 ?. Toată lumea (unii recunosc alții se fac că plouă) este cu ochii pe noi. Putem greși în multe feluri dar nu la acest capitol. N-o spun pentru tine personal – o spun pentru noi toți. Dacă ținem linia pe transparență, sinceritate totală, modestie, lipsă de orgoliu personal, dedicație nu poate exista înfrîngere sau eșec fiindcă cererea pe „piața” politică românească este atît de mare încît e foarte greu să fie satisfăcută.

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/in-sfarsit-devenim-o-natiune-am-vazut-luminita/

    filadel

    30/09/2011 at 10:49 pm

  • Eu zic ca se poate, suntem oameni cu capul pe umeri, cu pretentii de la noi si care gandim aproximativ la fel. Mai in gluma dar mai ales in serios, cred ca suntem o comunitate, chiar si virtuala.

   mar

   30/09/2011 at 10:06 pm

 35. Salut Theophyle, prieteni politeieni,
  sunt si eu pe aici, facem tot ce putem pentru „Dreptate si Frăţie” 🙂

  noradamian

  30/09/2011 at 10:03 pm

  • Servus Nora,
   O mare bucurie sa te avem aproape si un mare castig pentru Noua Romanie. 🙂

   Andrei

   30/09/2011 at 10:05 pm

  • sarut mana Nora 🙂
   Dreaptate su Fratie!

   Theophyle

   30/09/2011 at 10:07 pm

 36. Rosia Montana ? Misto . Cine si cit baga in buzunar ? Ca de partea de cistig rezervata statului roman nu am citit nicaieri nimic . 😦 Tipic mioritic .

  Ștefan A.

  30/09/2011 at 10:04 pm

 37. Dl prof Vlaston a vazut luminita 🙂
  S-a intrupat Alba ca Zapada.!

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/in-sfarsit-devenim-o-natiune-am-vazut-luminita/

  Un tanar de stanga

  30/09/2011 at 10:04 pm

  • Da, am citit. Multa bucurie in ultimele zile, prin 89 – 90 era asa, sa speram ca este de bine 🙂

   mar

   30/09/2011 at 10:07 pm

   • Las ca vine Ponta la guvernare si va aresteaza pe toti . 🙂

    Ștefan A.

    30/09/2011 at 10:10 pm

    • Stefan, tu vrei sa finalizam canalul Dunare – Bucuresti cu costuri minime 😆 Sa nu zici de doua ori, mai ales ca am vazut un film de groaza la TVR aseara.

     mar

     30/09/2011 at 10:12 pm

     • De data asta vor accepta la canal numai intectuali cu doctorat in strainatate 🙂
      Cei cu doctorat la universitatea din Caracal vor fi in Guvern sau la Academie

      Un tanar de stanga

      30/09/2011 at 10:18 pm

      • Sau ma rog, astia doar cu masterat in strainatate vom avea locuri la spitalul de psihiatrie Poiana Mare unde pe vremea lui Ceau se facea psihiatrie politica

       Un tanar de stanga

       30/09/2011 at 10:21 pm

      • Mai TDS-ule nu cred ca Dumnezeu crede ca am pacatuit atat de mult ca sa-i lase pe astia doi sa conduca tara! Chiar nu cred – chiar daca drumurile Lui sunt de multe ori ascunse. Dupa patru ani cu astia, chiar nimic nu va conta. Lacustele astora sunt MUUULt mai hamesite decat cele ale portocaliilor

       Theophyle

       30/09/2011 at 10:22 pm

       • Theophyle
        Astia 2 , Ponta & Crin daca vor conduce 🙂 vor face exact cum face Boc acum . Strict dupa ordinele FMI si BCE . Nu exista o alta strada . Eventual si in extremis , sa invatati sa numarati salariile in RON cu milioanele in scurt timp . La asa ceva se va rascula lumea in tara . Tovarasul Iliescu stie ca asta ar fi moartea stingii mioritice . Revolta .

        Ștefan A.

        30/09/2011 at 10:27 pm

     • Documentarele privind fscismul , nazismul si comunismul sint mereu tragice .

      Ștefan A.

      30/09/2011 at 10:21 pm

      • fascism nu fscism

       Ștefan A.

       30/09/2011 at 10:22 pm

       • Stefane din nefericire lucrturile alea s-au petrecut!

        Theophyle

        30/09/2011 at 10:23 pm

       • Mai Stefane nu de ei mi-e frica – ci de baronii lor hamesit deja de ani de zile. Lacustele vor fi gingase fata de ei!

        Theophyle

        30/09/2011 at 10:31 pm

 38. MIhail Neamtu

  Astazi la Arad cu Marius Lazurca si Valeriu Nistor.

  Tot mai multi suporteri formali si informali ai proiectului Noua Republica: de la prof. Daniel Vighi din Timisoara pina la Cristian Ghinea, Radu Simandan sau Bogdan Glavan (economisti)..

  skorpion

  30/09/2011 at 10:23 pm

  • vezi skorpi ce am facut noi? niste bloggeri amarati 😆

   Theophyle

   30/09/2011 at 10:24 pm

   • Prinde mişcarea rădăcini şi tulpini. Tot înainte! 🙂

    Tiberiu Orasanu

    30/09/2011 at 10:27 pm

    • sa speram tibi 🙂

     Theophyle

     30/09/2011 at 10:31 pm

     • Prinde dragă Teofil, prinde. Ştiu ce spun. Nasul meu, rar mă înşeală! 🙂

      Tiberiu Orasanu

      30/09/2011 at 10:48 pm

  • Bă da’ nu poți să dai și tu link-u?! 😆 Astea trebuie puse pe tapet de toată lumea.

   filadel

   30/09/2011 at 11:22 pm

 39. Eu o sa votez NR, fiindca o vad ca ultima sansa sa curatam partidele anilor 90 de pe scena.

  bigone

  30/09/2011 at 10:40 pm

  • bigone sper ca va lua suficient timp pentru o coagulare serioasa si niste programe coerente

   Theophyle

   30/09/2011 at 10:44 pm

 40. tot Stefan Vlaston cu un truism ce trebuie mentionat
  Rolul important in constituirea acestei constiinte de neam il are internetul. Si retelele de socializare. Ne uneste facebook-ul, faptul ca ne transmitem unii altora informatii, un mod de gandire coagulat. Iar cei care vad incotro merge suvoiul, se iau si ei dupa ceilalti.

  asa e. fara internet, CTP si Tuca erau depozitarii adevarului in continuare

  Un tanar de stanga

  30/09/2011 at 10:40 pm

  • Optimist dl Vlaston, sa speram ca are dreptate si ca luminita nu este o locomotiva.

   Theophyle

   30/09/2011 at 10:45 pm

   • 😆
    in rest , cit o fi trebuit sa sufere o gramada de romani pentru a se bucura asa de repede de o noua miscare .

    Ștefan A.

    30/09/2011 at 10:47 pm

    • Parca tu nu sti?!

     Theophyle

     30/09/2011 at 10:51 pm

 41. În discursul rostit în Camera Comunelor în 1936, Winston Churchill – la acea vreme un personaj izolat şi aspru criticat – spunea următorul lucru:

  “Lucrurile rele petrecute în trecut ne sunt de folos pentru acţiuni eficiente în prezent”.

  cred ca ni se potriveste si noua …….

  skorpion

  30/09/2011 at 10:52 pm

  • Skorpi
   In un alt discurs faimos acelasi om a spus : tot ce pot sa va promit , lacrime si singe .

   Ștefan A.

   30/09/2011 at 11:00 pm

 42. Exploziv ! Din surse sigure: Farmaciile au fost golite de heparine,antivitamine K,
  in fiecare judet liderii PSD au primit sarcina sa cumpere toate cantitatile de cumarina si indanediona.

  Un tanar de stanga

  30/09/2011 at 10:53 pm

  • M-am interesat si am aflat !! ca toate medicamentele astea au o caracteristica : sunt anticoagulante,
   Am inteles !!! 🙂
   USL a remarcat ca in romania se coaguleaza ceva miscari de dreapta si incearca sa diminueze efectele 🙂 🙂

   Un tanar de stanga

   30/09/2011 at 10:58 pm

   • lasa frate ca avem noi in stoc – cat cuprinde!

    Theophyle

    30/09/2011 at 10:59 pm

   • 🙂

    Andrei

    30/09/2011 at 11:02 pm

  • La ce dracu se folosesc medicamentele astea ?

   Ștefan A.

   30/09/2011 at 10:59 pm

   • Sunt anti-coagulante – Glumeste TDS-ul 🙂

    Theophyle

    30/09/2011 at 11:00 pm

    • Ca glumeste am inteles inainte dar la medicamente nu ma pricep . In afara de aspirina si piramidon . 🙂

     Ștefan A.

     30/09/2011 at 11:03 pm

  • le a fost transmisa sarcina tarziu: pesedoii sunt rechemati la oastea lui vantu si au primit batiste noi pe post de „inregistrari cu ghita”.ghita „pretenu” nu ghita de la portita.portita sper sa se inchida dupa ei. 🙂

   zigzag

   30/09/2011 at 11:04 pm

 43. Buna seara, buna seara.
  Am venit si eu ca toanta la spartul targului si intreb: pe ce dau click ca sa ma alaturi miscarii?

  clemycali

  30/09/2011 at 11:00 pm

 44. m am inregistrat de 2 ori dar n am primit niciun email .

  zigzag

  30/09/2011 at 11:15 pm

  • www. imondo.ro raspunde garantat daca ai complectat bine .
   Inca nu sint baietii cu tehnica ultra moderna si ultrasofisticata care raspunde imediat si in automat . 🙂 Ai un pic de rabdare .

   Ștefan A.

   30/09/2011 at 11:19 pm

 45. Astia se des-coaguleaza http://www.evz.ro/detalii/stiri/piedone-a-demisionat-din-toate-functiile-din-pc-947803.html
  piedone se poate coagula spre UNPR. Doar are permis si de tanc sau de tractor luat tot la Pitesti 🙂

  Un tanar de stanga

  30/09/2011 at 11:30 pm

 46. NU mai știu dac-am dat-o pe asta:

  http://forum.computergames.ro/91-politica/780071-noua-republica.html

  Geeks discută. Informația se răspîndește.

  filadel

  30/09/2011 at 11:50 pm

 47. filadel

  30/09/2011 at 11:54 pm

  • Noapte buna!

   mar

   30/09/2011 at 11:57 pm

 48. Pentru cei cu blog pe WordPress.com, codul furnizat dupa amiaza de TDS (/ TOG) nu poate fi folosit.
  WP nu permite javascript: „Users are not allowed to post JavaScript on WordPress.com blogs.”
  http://en.support.wordpress.com/code/
  Mie mi-a luat ceva timp sa ma prind de chestia de mai sus …
  HTH

  CFG

  01/10/2011 at 12:29 am

  • onclick=”javascript:_gaq.push([‘_trackEvent’,’outbound-article’,’http://nouarepublica.ro’]);”

   CFG

   01/10/2011 at 12:31 am

   • am scris asta mai sus. Merge si pentru wordpress.com – blogul lui TOG e wordpress – al meu la fel, dar trebuie sa intram un pic in cod pentru asta si avem nevoie de acces la parole ceea ce in general creaza disconfort. Merge direct pentru wordpress-urile care sunt gazduite pe serverele clientilor nu pe cel al lui wp, si binenteles la alti furnizori decit wordpress , si evident pe orice website doresti. Am putea neutraliza complet chiar si marele wordpress dar asta ar lua ceva timp si nu e eficient. Oricum scriptul e valabil pt majoritatea situatiilor.
    wp s-a dezvoltat foarte mult. Noi il folosim pentru magazine virtuale, si pentru cms uri ce nici cu gindul nu gindesti ca ar fi posibile. Cum am scris mai sus ei stiind ca poti folosi la multe softul lor, isi iau precautii cum este js de care vorbesti . O zi buna 🙂

    Un tanar de stanga

    01/10/2011 at 7:56 am

    • Salut,
     Eu am gasit un formular (se descarca gratis ca si modul/widget wordpress) la care se seteaza campurile (primul este gata setat, doar am adaugat Nickname si Mesaj, parca), iar la setari se trece adresa de email unde sa ajunga formularul. L-am verificat inainte sa se anunte implicarea Politeia si a functionat foarte bine, iar aseara cu cei de la Noua Republica si mesajele de sustinere au ajuns la ei.

     Nu am introdus scriptul din motive de design (verde cu portocaliu pentru butoane) si pentru ca are introdusa o componenta de la TOG de Facebook (verificati site-urile unde sunt introduse scripturile si ma veti vedea acolo). 🙂

     Astept ca cei care gestioneaza site-ul nouarepublica.ro, o data cu implementarea CMS – ului sa trimita si scriptul astfel incat datele sa nu mai fie trimise ca email ci sa intre direct intr-o baza de date MySQL unde sa poata fi gestionate in timp real.

     Andrei

     01/10/2011 at 9:20 am

  • Sunt convins ca merge inclusiv pe WP.com cand ai acces la cod. Eu vorbeam de cei ca mine care folosesc dashboard si cel mult iau o tema pentru WP.
   Varianta cu widget pentru WP pare promitatoare si nu trebuie sa stii html, css, js, cms … poate si culorile vor fi la fel peste tot (verde cu albastru nu verde cu portocaliu!), cred ca acest aspect este important.

   CFG

   01/10/2011 at 11:27 am

  • Io am amputat din cod doar chestia cu facebuc, că mi se iţea ca o cămaşă prin prohabul deschis. În rest, Java tea a ieşit bine.

 49. Galeata cu pixeli

  01/10/2011 at 8:52 am

 50. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  01/10/2011 at 9:12 am


Comentariile sunt închise.