Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Max despre bogati si saraci

Am mai avut doua discutii cu Max, discutii pe care le-am redat aici si aici.

In discutia de astazi, penultima din cele patru, voi incerca sa rezum niste lucruri despre care se vorbeste foarte putin in media romaneasca. Vom discuta cu Max despre situatia “poor man-rich man” in versiunea damboviteana. Oamenii foarte bogati nu sunt iubiti prea mult nicaieri in lume, in Romania si mai putin. Daca bogatii adevarati ai lumii nu prea sunt “de vazut”, cei romani apar oricand si oriunde in modul cel mai ostentativ, provocator si urat posibil. Bineinteles nu toti, o mare majoritate, mult mai mare decat in occidentul atat de mult ravnit si imitat de noi, romanii.  241-1

Max ii imparte pe bogatii nostri intr-o structura care are la baza patru nivele suprapuse cronologic. Max considera ca o  parte a nomenclaturii, in special cea care se ocupa cu relatiile internationale ale statului comunist (legitime sau nu) au simtit sau au stiut sa anticipeze de pe la mijlocul anilor ’80 ceea ce s-a intamplat in 1989.  Romanii, diferit de polonezi, cehi sau unguri, nu au avut o diaspora bogata niciodata. Cei cativa romanii bogati sau foarte bogati din diaspora romaneasca au sters trecutul lor romanesc din biografii sau s-au conectat serios la regimul comunist al lui Ceausescu, prestand servicii contra cost. Nomenclatura comertului exterior a “privatizat” de facto relatiile statului roman cu alte tari, insusind aceste legaturi si materializandu-le in afaceri proprii. De multe ori, acesti oameni si-au insusit si creantele statului, inclusiv fonduri in numerar. Al doilea nivel de imbogatiti au fost rezidentii nomenclaturii economice din Romania, care s-au pus la dispozitia imediata a noului regim, participand direct sau prin interpusi la noua redistribuire a resurselor statului; din acest nivel fac parte si cei care au protejat pe acesti oameni, de multe ori si santajat. Al treilea nivel de imbogatiti au fost facilitantii serviciilor de mediere intre capitalul stain care patrundea treptat in Romania si institutiile nefiresc de firave ale noii democratii romanesti. La aceasta categorie s-au alaturat si o mare parte din politicienii tranzitiei, cei care au facut zeci sau sute de milioane din comisioanele fara de care nu puteai face nimic in Romania. Aceste comisioane au circulat cu “liftul” de jos in sus pana la cele mai inalte nivele ale administratiilor PSDR, CDR si PSD.  O ultima categorie a acestui nivel (al III-lea) sunt imbogatitii „foametei de capital” de pe la sfarsitul anilor ’90 dupa, dezastrul Ciorbea-Radu Vasile, asa numitii “baroni ai compensatiilor.”

Ultimul nivel de mari imbogatiti ar fi imbogatitii privatizarilor lui Nastase (2001-2004) si cei ai imobiliarelor in perioada lui Tariceanu 2005-2008.  Acestia sunt de fapt acei novo-capitalisti ai anilor ’90, care au reusit sa-si reinvesteasca capitalul facut in primul nivel de imbogatire si sa devina din multi-milonari in dolari (sau euro) in miliardari.   Bineinteles sunt zeci de exemple, nu voi numi nici unul. Toti stim exact cine, cum si cand acesti mari bogatasi si-au facut averea lor ostentativa.

Despre saracii patriei vom vorbi intr-o ultima postare – din discutiile mele cu Max, prietenul meu.

Written by Theophyle

31/10/2009 la 6:54 pm

Publicat în Analize, Civic, Diaspora, Opinie

Tagged with ,

91 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna seara,
    Tiriac si Nastase in ce categorie intra?

    Andrei

    31/10/2009 at 7:52 pm

  2. Ilie Nastase 🙂

    Andrei

    31/10/2009 at 7:53 pm

  3. @andrei, salut 🙂
    citat ” s-au conectat serios la regimul comunist al lui Ceausescu, prestand servicii contra cost.”

    Theophyle

    31/10/2009 at 8:04 pm

  4. Theophyle, salut,

    1. Bogatia, ca si saracia, este temporara;
    2. Foarte multi confunda afacerile cu o ocupatie liber profesionista. De aceea vorbesc de Tiriac, pentru ca el are afaceri, adica sisteme de obtinere de profit fara ca proprietarul sa fie prezent in afacere.
    3. Exista situatii in care un angajat intr-o agentie a statului, „conectati serios la regimul comunist al lui Ceausescu, prestand servicii contra cost” au venituri mai mari decat un proprietar de afacere. Asta nu le da calitatea de oameni de afaceri.

    Subiectul e mai complex. Max are dreptate dar obiectul analizei sale nu sunt oamenii de afacere ci, asa cum spuneai si tu, oamnii care au acumulat o avere. Iar acestea pot sa dispara la fel cum au venit. De aceea spun ca sunt temporare.

    Andrei

    31/10/2009 at 8:25 pm

  5. Buna seara!
    Tulburator de adevarat si culmea,tulburator de identificat in constiinta marii majoritati a romanilor.
    De neanteles pentru mine e urmatoarea idee: cum , in ciuda tuturor evidentelor(sociologic si statistic enuntate) romanii au un cult al bogatiei si bgatilor dar paradoxal neaga saracia lucie in care multi traiesc cu proiectii naucitoare precum soarta, norocul, etnia sau si mai grav istoria…

    andrzej

    31/10/2009 at 8:26 pm

  6. andrzej,

    Salut. Romanii au cultul proprietatii, nu al bogatiei. Pentru al doilea caz e nevoie de educatie financiara, ceea ce nu se face in scoala.

    Andrei

    31/10/2009 at 8:27 pm

  7. Patriciu a spus la un moment dat ca daca il lasi fara nici un ban in Piata Universitatii, el tot va ajunge miliardar. Deci, el e unul dintre cei din nivelul 0, predestinatii, alesii. E drept ca s-ar putea sa fii invatat metoda furaciunii de la stat, si sa mai aiba foar problema identificarii victimei. Se pregateste Georgia?

    Sluga La Sisif

    31/10/2009 at 8:33 pm

  8. buna seara

    interesanta tipologia bogatasilor romani, ca si episoadele anterioare
    ar fi bine daca s-ar materializa intr-o publicatie academica, poate scrie max un articol mai lung cu cifre si date

    razvan

    31/10/2009 at 8:38 pm

  9. Buna seara la tota lumea, incerc sa raspund tuturor.

    Theophyle

    31/10/2009 at 8:45 pm

  10. Razvan , pe la sfarsitul lui noiembrie a.c. Max publica o carte care se ocupa cu redistribuira bogatiei nationale in Estul Europei. Eu am citit-o, este fenomenala. Sunt sigur ca nu va fi tradusa in Ro. Promit sa traduc capitolul si sa-l public.

    Theophyle

    31/10/2009 at 8:47 pm

  11. Sluga La Sisif, buna seara. Ceea ce a uitat sa precizeze dl Patriciu sunt constructiile efectuate in orientul mijlociu in anii ’80 si legaturile lui intense cu comertul exterior din acea vreme :).

    Theophyle

    31/10/2009 at 8:50 pm

  12. Andrei, adevarat si o sa vedem asta extrem de repede, criza poate fi benefica uneori.

    Theophyle

    31/10/2009 at 8:51 pm

  13. Patriciu a invatat sa fure la scara MACRO.Are si conexiunile deja facute : KGB-ul
    A declarat ca la anul vrea sa cumpere cateva banci din Asia…

    despinavestea

    31/10/2009 at 8:53 pm

  14. theophyle, prieteni, salut!

    Am o revelatie, citind postarea asta si aflând de cartea lui Max! peste cativa ani, ar fi posibil(oare?) sa se studieze aceasta istorie economica a „tranzitiei”(la diferite nivele, dar neaparat in universitatile de profil!)in cifre fapte, personaje? Cu date sigure, studii de caz si de situatii, subiecte de cercetare,burse, doctorate, etc. Asta ar fi normal intr-o societate normala, nu?

    noradamian

    31/10/2009 at 8:58 pm

  15. nora, buna seara. Se face chiar astazi in Statele Unite. Noi aici nici macar nu intelegem cat interes academic exista fata de tranzitia est-europeana.

    Din nefericire multe din aceste lucrari se ocupa de simptomele si rezultatele acestei tranzitii. Putin sunt academici care sunt interesati in cauzele ei.

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:01 pm

  16. Max apreciaza ca in acesti 20 de ani au fost „instrainati” din patrimoniul statului Roman intre 190 la 320 de miliarde de dolari 😦

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:03 pm

  17. asta e o veste f. buna 🙂
    sa vedem in ce mood o sa fim la inceputul lui dec.

    razvan

    31/10/2009 at 9:11 pm

  18. razvan, dupa anul nou eu nu voi fi in tara cel putin 5-6 luni. In orice caz vom continua discutiile incepute indiferent cine va castiga alegerile. Sper bineintele sa-mi la tara in maini bune, in orice caz vom fi impreuna 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:13 pm

  19. theophyle, naucitor!Explicabil, dac-ar fi sa rememoram tragicele furturi: a revolutii, istoriei(!!) a sanselor de functionare normala si libera a institutiilor, furtul tarii, de fapt! 😦

    Si cand te gandesti ca asta continua si acum, in ciuda atator evidente, plus documente,plus dovezi!…
    E extrem de greu sa intelegi cauzele orbirii, a pozitionarii unor compatrioti inteligenti, cultivati si inafara jocurilor murdare, de partea raului,un rau ireversibil care poate sa ne-nfunde definitiv in mizerie si injustitie, in locul mocirlos in care vor sa ne duca cei de care scrie Max…

    noradamian

    31/10/2009 at 9:20 pm

  20. Theophyle,

    Succes in tot ceea ce faci. Sunt convins ca oriunde vei fi, vei reprezenta cu profesionalism Romania.

    Astept si eu cartea lui Max (un link, ceva?)

    Andrei

    31/10/2009 at 9:22 pm

  21. @andrei, lucrez in zilele astea la traducerea capitolului „romanesc” (114 pagini), va fi postat impreuna cu iesirea carti pana la sfarsitul lunii viitoare, sper inainte de alegerile celui de al doilea tur.

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:26 pm

  22. Pentru cei care au citit postarea de mai sus, ca sa ne intelegem BINE, conu Costache a facut bani si pe timpul lui ceasca 🙂

    Patriciu has an extensive background in the real estate industry, having completed during the 80’s more than forty housing and commercial projects in Romania and more than 25 luxury residential complexes, offices and hotels in the United Arab Emirates.

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:31 pm

  23. Da, stim foarte, foarte, foarte bine CINE a facut bani pe timpul lui ceasca

    despinavestea

    31/10/2009 at 9:36 pm

  24. Nora, in fiecare zi, doresc sa abandonez blogul asta si sa ma ocup de ceea ce m-am ocupat tot timpul, carti si istore. In fiecare zi hotarasc sa nu renunt, pentru ca este datoria mea si celor care sunt cu mine sa ne strigam adevarul, poate totusi oamenii ne vor intelege efortul si pasiunea noastra de a sluji aceasta nefericita societate in care totii traim.

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:39 pm

  25. Theophyle,

    „Toata viata fugim de durere si cautam placerea” – Anthony Robbins

    „Daca faci ceea ce altii nu fac, vei ajunge sa ai ceea ce altii doar isi doresc sa aiba” – Zig Ziglar

    Asa ca, desi nu dau sfaturi, cineva trebuie sa faca si munca cu blogul, adica partea neplacuta. Beneficiile vor fi insa mult mai mari decat crezi acum. Impactul internetului asupra educatiei si informarii populatiei inca nu poate fi cuantificat.

    Andrei

    31/10/2009 at 9:48 pm

  26. Andrei, eu cred in civism. Eu cred ca cineva cu adevarat trebuie sa faca treaba, o fac. 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 9:55 pm

  27. Important este ca o faci bine. Vei vedea. 🙂

    Andrei

    31/10/2009 at 9:59 pm

  28. Andrei, eu ma consider in primul rand o punte intre intelectualul american si cel roman (de fapt ambi romanii de origine). Fii aceluiasi popor 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:01 pm

  29. salutare tuturor 🙂
    Theophyle, demersul tau cu acest blog si tot ceea ce faci tu in sprijinul acestei tari, cu mijoacele tale, este foarte important. e la fel de important ca fiecare lucru pe care il facem fiecare din noi pentru a schimba ceva in aceasta tara. numai de la nivel individual avem sanse sa evoluam ca popor. asa ca nu te da batut (stiu ca n-o vei face :)). e greu, uneori, si pare inutil, dar sunt convinsa ca in final, fiecare gest al nostru conteaza.

    elicearea

    31/10/2009 at 10:02 pm

  30. eli, salut 🙂 da conteaza sa incercam impreuna ceva diferit de ceea ce au facut subiectii acestei postari 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:04 pm

  31. Th, intrutotul de acord 🙂

    elicearea

    31/10/2009 at 10:07 pm

  32. theophyle,stiu! Intr-un fel si la mine se-ntampla lucrul asta… 🙂

    noradamian

    31/10/2009 at 10:08 pm

  33. un citat din interviul lui Norman Manea (unul dintre cei mai celebrati scriitori romani din SUA):

    Romania este o combinatie stranie de burlesc si bizantinism. (…) La 20 de ani de la caderea tiranului, descoperim, o data cu deschiderea dosarelor, ca multi oameni respectati erau necinstiti. Descoperim ca 80% dintre preotii la care oamenii veneau sa se spovedeasca erau informatori ai serviciilor secrete”,

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:11 pm

  34. dupa 20 de ani aflam asta, cum naiba Basescu sa nu fie urat?

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:13 pm

  35. ThPh,

    Max i-a uitat pe ofiterii de securitate, au fost 10.000 de bucati in decembrie 1989,

    din care foarte multi au intrat in „business”*ul romanesc.

    Multi din ei aveau bani pusi deoparte in strainatate inca pe vremea lui ceasca, un exemplu ar fi si voiculescu, un caz de analizat, mai ales si acel vapor cu ciment, exportat in decembrie 1989, banii neintrati niciodata in statul roman…

    Apoi sa nu uitam ca marile companii, corporatii straine, care cind intrau sau voiau sa intre in Romania li se indica exact persoana din Romania care sa fie directorul general pe zona Romaniei…de regula acesti directori generali erau din structura secu….

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 10:16 pm

  36. Skorpi, citeste cu atentie 🙂

    Al doilea nivel de imbogatiti au fost rezidentii nomenclaturii economice din Romania, care s-au pus la dispozitia imediata a noului regim, participand direct sau prin interpusi la noua redistribuire a resurselor statului; din acest nivel fac parte si cei care au protejat pe acesti oameni, de multe ori si santajat

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:18 pm

  37. si a mai spus ceva norman manea, lucru pomenit de mine saptamina asta inr-un mod similar…

    ca avem o democratie kafkiana

    exact cuvintul kafkian l-am amintit si eu cind veneam de pe plantatie si citeam ce s-a mai intimplat in spatiul politic…

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 10:18 pm

  38. skorpi, adevarat, mi-am aminit expresia ta 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:20 pm

  39. ThPh,

    astia cine sint??

    imbogatitii “foametei de capital” de pe la sfarsitul anilor ’90 dupa, dezastrul Ciorbea-Radu Vasile, asa numitii “baroni ai compensatiilor.”

    minerii care primeau 15 salarii compensate?

    ofiterii care au fost dati afara din armata prin 1997 ca sa ne aliniem armata cf. Nato??

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 10:21 pm

  40. Mda, referitor la linkul tau:

    Le pouvoir revient à un ancien haut cadre du Parti, Ion Iliescu, élu président à deux reprises (1990-1996 puis 2000-2004). Iliescu mise non pas sur la transparence vis-à-vis des crimes du passé, mais sur l’oubli. Sans tenir de discours nostalgique, il veut tourner la page, voire la brûler. „Il porte une lourde responsabilité. Il n’avait aucun intérêt à ouvrir la boîte de Pandore, explique Alexandru Gussi, historien et conseiller du président actuel, Traian Basescu. Au contraire, Iliescu soutenait l’idée d’une démocratie originale, reposant sur une certaine tranquillité

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:23 pm

  41. teofil

    am incercat sa-ti urmez invitatia de a combate pe site-ul cu mostenirea ateniana; n-am putut, n-am energie pt tot felul de sofisme si rationamente contrafactuale;
    in schimb mi-am adus aminte de o interventie aici a dlui FT care sugera ca oprescu e marginalizat in sondaje etc, ca are mai mult in realitate, ca nu stiu ce, nu stiu cum; si ca un facut, ce-am citit eu in 22:
    Aflat in vizita electorala la Craiova, Sorin Oprescu a fost insotit doar de citiva profesori de la Spiru Haret, relateaza HotNews.ro. Craiovenii fie nu l-au recunoscut, fie au fost dezinteresati, trecerea lui Oprescu pe strazile orasului stirnind un interes foarte scazut.
    http://www.revista22.ro/oprescu-in-turneu-electoral-la-craiova-insotit-de-profesorii-de-la-spi-6899.html

    razvan

    31/10/2009 at 10:25 pm

  42. PETITparis, e OK am linkul mai sus si citat 😆

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:25 pm

  43. razvan, tineretul din zilele noastre 😆

    Theophyle

    31/10/2009 at 10:26 pm

  44. tupeu voiculescian, cind Le Monde a vrut sa-i puna niste intrebari:
    Le passé n’est pas notre souci.
    javra dracului!
    normal ca nu are grija trecutului…..
    canalia!

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:00 pm

  45. skorpi, de ce ar avea? Nimeni nu il aminteste, nimeni nu-l intreaba cum si unde si-a facut banetul.

    In cartile politiste americane se spune intodeuna ca daca urmaresti banul descoperi criminalul, probabil si in realitate este adevarat 😦

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:03 pm

  46. este f. clar ca nu se doreste acest lucru si acum vine si generatia tinara, care nici ea (decit cu exceptii) nu este interesata ce s-a intimplat „inainte erei” lor…

    tinerii spun:

    dar ce ma intereseaza ceausestii, securistii, activistii…

    ati fost niste fraieri…

    de ce nu v-ati revoltat???
    intrebare asta i-a pus-o unui prieten fiul sau.

    asta a fost demult de tot…..

    eu vreau un prezent bun si un viitor si mai bun, nerealizind ca acest lucru are la origine tot politicul…

    etc

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:06 pm

  47. cel mai groaznic lucru din interviu mi s-a parut justificarea delatiunii:
    „Il a dit qu’il avait été volontaire pour collaborer. Que son but était de me protéger, en donnant une meilleure image de moi à la Securitate”
    umanism voiculescian, ce mai

    razvan

    31/10/2009 at 11:08 pm

  48. skorpi. Cand intalnesc astfel de oameni ii intreb un singur lucru: ” sti cum ar fi aratat Romania daca nu s-ar fi furat acesti 200-300 de miliarde de dolari” ?

    Oamenii nu inteleg ca acesti bani au fost banii lor. Nu inteleg cum ar fi aratat educatia, santatea sau infrastructura cu acesti bani.

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:10 pm

  49. razvan, omul este de pus la zid. punct

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:11 pm

  50. si mai stiu o chestie, de la un securist pe bune, spunea dupa revolutie ca ei primeau mult mai multe denunturi decat aveau nevoie, ca tot timpul i se bagau biletele pe sub usa; reeducarea a avut succes, omul nou exista

    razvan

    31/10/2009 at 11:12 pm

  51. razvan, stiu. Cred ca maine voi publica ceva in acest sens. 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:14 pm

  52. numai un istoric ca crin gaseste motive de optimism antropologic
    semidoctu’ de crin, asta cred ca in america intorcea burgeri si dadea cu mopu’ la mcdonald’s

    razvan

    31/10/2009 at 11:17 pm

  53. da, razvan, omul nou exista si a fost chiar desavirsit in ultimii 20 de ani, din pacate si in rindul tinerilor pe o alta cale (tv, sex, dispretul petnru cultura, politica.. orice, doar banul sa existe)

    legat de banii aceia, eu citisem prin 2007 ca un grup de consultanti germani calculasera ca suma insusita de o mina procentual foarte mica de oameni din totalul Romaniei, reprezenta cam 100-120 miliarde euro..dar se pare ca valoarea raptului este mult mai mare….

    acum, mi-aduc aminte cum un director de fabrica pina in 1989, imediat dupa chiar prin ianuarie 1990 scotea utilajele pe gardul fabricii, iar acum este un prosper om de afaceri..
    caci si directorii de fabrica au furat ca in codru,
    masini/utilaje bune, relativ bune si folosibile au fost pur si simplu trimise la casare, adica acasa la ei…

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:19 pm

  54. ThPh,

    cred ca despre raptul dintre 1990-2009 din Romania se pot scrie vreo 10 volume…

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:20 pm

  55. razvan, am intors burgeri 2 ani in america, ce sa fac trebuia sa traiesc. Dar in cei 20 dea ani dupa am reusit sa fac CORECT ceea ce nu as fi facut in Romania niciodata.

    Crin nu este istoric, nu are cum sa fie. Un om care nu vorbeste cel putin 3 limbi straine la perfectie NU POATE fi istoric. L-am vazut in limba franceza, ca engleza nu stie de loc, asa ca frate sa ne lase cu aburelile. Apropo, a publicat ceva in viata lui?

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:22 pm

  56. skorpi, crede-ma adevarati potentati ai Romaniei nici nu sunt in top 300 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:24 pm

  57. teofil, trebuie sa scrii o carte despre intamplarile prin care ai trecut, ar fi ceva interesant, nu ca proza romaneasca contemporana care ma ucide prin plictiseala (cu exceptiile de rigoare)

    razvan

    31/10/2009 at 11:26 pm

  58. Th,
    Buna seara,
    Ref.:
    „…pe la sfarsitul lui noiembrie a.c. Max publica o carte care se ocupa cu redistribuira bogatiei nationale in Estul Europei. Eu am citit-o, este fenomenala. Sunt sigur ca nu va fi tradusa in Ro”

    Mare pacat ca nu va fi tradusa si in RO!

    Mai mult ca sigur ca bogatii nostri nu se vor ingramadi sa ajute in vreun fel cu fondurile necesare acoperirii costurilor reclamate de aceasta traducere/editare, mai ales daca din aceasta intreprindere nu le revine un oarece profit.
    Ca despre mecenat nu cred ca este cazul sa vorbim.

    cati

    31/10/2009 at 11:28 pm

  59. da, ThPh,
    partial ai dreptate..

    cit despre crin, eu cred ca prietenii mei il depasesc din multe puncte de vedere net pe crin, care nu este istoric, ci incearca sa ascunda ca este ….isteric
    :mrgreen:

    de fapt cantonescu = o nulitate invelita in cuvinte mestesugite..
    acum trebuie sa recunoastem ca nu toti stiu sa si vorbeasca,
    frumos sau urit, nu conteaza…ca cantonescu..dar in rest?
    in 15 ani de parlamentarism a chiulit vreo 90%, oare ce facea in acel timp??? a promovat doar 1-3 legi tot in 15 ani..adica nu a facut nimic..
    si acest individ vrea sa devina presedinte?

    de fapt el nu vrea, il impinge dyadya patriciu, la fel cum face cu geolgau,
    in tandem cu papasha…

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:28 pm

  60. razvan, din nefericire eu TREBUIE sa traiesc din ceea ce scriu, asa ca cine naiba cumpara carti in romaneste si inca despre un amarat de profesor, vanzator de hamburgher, comis voiajor si tamplar care facea cutii de fructe, fost medic, fost marinar si pana la urma istoric 😆

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:30 pm

  61. orangeskorpion

    oamenii aia au facut ce au facut (si fac si azi) pt ca n-am avut judecatori si procurori ca lumea
    toate ingineriile alea financiare erau usor de demascat de cineva care stia sa citeasca si aplice codul penal
    eu personal sunt convins ca vantu, patriciu, voiculescu etc intr-o piata libera n-ar rezista mai mult de 30 de secunde, ar da faliment instantaneu

    razvan

    31/10/2009 at 11:31 pm

  62. skorpi, chestia cu Crin este inca o inscenare pentru a asigura inca cateva miliarde furate, pentru baieti care au pierdut multi bani cu aceasta criza si sunt la fundul gamelei 😆

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:34 pm

  63. cati, fi fara grija cartea va iesi si in limba romana chiar daca o voi face eu pe banii mei. 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:35 pm

  64. teofil, suna a roman picaresc ce spui acolo

    sunt de acord, trebuie sa castigam banuti din ceva, dar, ca profesionist al culturii, stii cu siguranta ca niste constrangeri pot duce la opere mai bune decat niste carti izvorate din dorinta de a epata sau de fi in trend cu restul lumii (asa cum se scrie azi, din pacate)

    razvan

    31/10/2009 at 11:36 pm

  65. waooo, ThPh, ce istorie…

    ai fost si marinar???
    te pomenesti ca atunci l-ai cunoscut pe pirat???
    mi-ar placea sa aflu circumstantele in care l-ai cunoscut pe basescu….

    anyhow esti un WINNER al vietii!
    felicitari!

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:39 pm

  66. razvan
    11.31 p.m.

    da, ai perfecta dreptate, asta spun si eu, ca nici unul nu a avut nici macar o idee geniala cit un degetar, ci au supt la tzitza statului…

    orangeskorpion

    31/10/2009 at 11:40 pm

  67. Th,
    Putem contribui si noi. Fiecare cu cat putem.
    Stii pilda biblica cu banul vaduvei.
    Eu ma inscriu cu tot dragul.

    cati

    31/10/2009 at 11:40 pm

  68. razvan, dragostea mea a fost si va ramane istoria (altora).

    Cred cu mare convingere ca istoria este „asigurarea” din fata pericolelor cu care societatea umana traieste.

    Istoria trebuie sa fie „paratraznetul” care ne da siguranta ca nu vom gresi inca odata cum am gresit in trecut.

    Din nefericire noi inca nu am invatat sa ascultam glasul ei, sper ca o vom face de voie sau nevoie 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:45 pm

  69. skorpi, da am fost si da si la restul 🙂

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:46 pm

  70. Th,
    Asa putem facem si noi ceva. Nu putem astepta ca toate/totul „sa se faca”.
    Si-asa ne-am procopsit (mai ales inainte de 89)numai cu tampenii omagiatoare.
    Macar acum avem libertatea de a face noi ceea ce statul nu face in materie de carte. Daca ne unim.
    Pe vremea aia … ehe, statul avea grija sa nu apara carti de esenta contondenta la adresa regimului.

    cati

    31/10/2009 at 11:46 pm

  71. cati, multzam, nu-i nevoie chiar nu. avem slava Domnului resurse 😆

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:47 pm

  72. Oameni buni,

    trebuie sa intelegeti ca pana la urma Istoria Romaniei post decembriste se va scrie, nu ca istorie platita si finantata ci ca istorie adevarata scrisa de oameni care nu au si nici nu vor avea nici un interes financiar.

    Poporul roman o merita si noi o datoram parintilor nostri si copiilor nostri.

    Theophyle

    31/10/2009 at 11:51 pm

  73. teofil,
    o sa iti raspund cu o vorba a lui andrei plesu care spunea ca cele mai profunde scrieri despre arta apartin amatorilor; poti deci sa incerci ca prozator amator, nu trebuie sa devii romancier full time
    nu te mai bat la cap, ca esti baiat mare :), dar la cum scrii tu (ma refer la cele cateva intamplari relatate pe blog de-a lungul timpului) si la cum se prezinta prozatorii romani actuali, ar fi o pierdere

    razvan

    31/10/2009 at 11:55 pm

  74. Th,
    Sa te ajute Domnu’ in sporirea necontenita a resurselor!

    Oricum resurse sufletesti ai cu caru’. Se vede asta prin ceea ce faci aici pe blogul tau; e o mana cereasca pentru noi muritorii de rand care avem ocazia sa ne infruptam si sa ne rasfatam cu articolele tale.
    Sunt ca o pavaza impotriva laturilor din media romaneasca, in marea ei parte.

    De unde dai, sa izvorasca!

    E o vorba din popor.

    cati

    31/10/2009 at 11:56 pm

  75. Clasa politica tine Romania in loc

    Romania „pare sa nu-si poata face curatenie in propria ograda” din punct de vedere politic, desi are un potential economic ridicat, datorita fondurilor „incredibile” pe care le-ar putea atrage si folosi pentru a contracara efectele crizei, a spus directorul general al Erste Group, Andreas Treichl,

    orangeskorpion

    01/11/2009 at 12:00 am

  76. multzumesc @cati, multumesc @razvan.

    Theophyle

    01/11/2009 at 12:02 am

  77. Skorpi, noi o stim, ei o stiu. Poporul inca nu a realizat. „trezeste-te romane” este numai o sintagma poetica si numele imnului national, din nefericire.

    Theophyle

    01/11/2009 at 12:04 am

  78. dar, apropo de popor,

    peshtele de la cap se-mpute, deci tot politicienii trebuie sa scoata poporul din mocirla, mlastina…(vezi Bismarck, de exemplu)

    dar fiind in Ro o democratie (kafkiana :)) poporul trebuie sa puna pe 11.11.2009 si cel tirziu pe 6.12.2009 punctul pe i !

    🙂

    noapte buna, dragi prieteni!

    orangeskorpion

    01/11/2009 at 12:07 am

  79. noapte buna tuturor

    razvan

    01/11/2009 at 12:08 am

  80. Skorpi, sa speram ca o vor face 🙂
    noapte buna prietene 🙂

    Theophyle

    01/11/2009 at 12:09 am

  81. orangeskorpion,
    Buna seara,
    Eu nu vad ca ar fi o fatalitate inca doua luni de plata pentru parazitii privilegiati.
    Daca nu m-am inselat deja, mie mi s-a parut ca pana si geoana a lasat-o mai moale dupa intrevederea cu cei de la FMI. geoana afirmand ca are in vedere rezolvarea punctelor ramase in suspans: legea pensiilor, a salarizarii unice, a reformei fiscale etc.Inclusiv o formula juridica pentru aprobarea bugetului pe 2010.

    cati

    01/11/2009 at 12:11 am

  82. noapte buna prieteni.

    Maine avem cateva postari interesante. Multumesc ca ne-am citit si sper ca si maine vom avea cateva clipe sa fim impreuna. 🙂

    Theophyle

    01/11/2009 at 12:11 am

  83. Noapte buna, oameni buni!
    Si de toata isprava.

    cati

    01/11/2009 at 12:12 am

  84. theophyle, eu cred ca mai trebuie sa adaugi si „traducator” si mai ales „scriitor”!

    Iar pentru un scriitor toate experientele, intamplarile, bunele si relele sunt „materiale pretioase”

    noradamian

    01/11/2009 at 12:14 am

  85. Noapte buna tuturor! 🙂

    noradamian

    01/11/2009 at 12:15 am

  86. Buna dimineata la toata lumea 🙂

    Pstare noua 🙂

    Theophyle

    01/11/2009 at 11:06 am

  87. Salut,

    Am lipsit ieri, dupa ultimul comentariu.
    Am mai ajutat un foarte bun scriitor din america, Ovidiu Hurduzeu, prin a face reclama cartii „Romania profunda” dar si prin promovarea Distributismului, atat pe site-ul meu cat si pe Daily Business, unde corespondez.

    Daca ai nevoie de promovare, cu cea mai draga inima, te rog sa nu eziti sa apeelzi la seviciile mele.

    Andrei

    01/11/2009 at 11:34 am

  88. Andrei, multumesc mult. O voi face si inca o data multe multumiri pentru ajutorul propus. 🙂

    Theophyle

    01/11/2009 at 11:41 am


Comentariile sunt închise.