Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dreptate şi frăţie! Durerile facerii…

În anul 1843, toamna, în casa generalului Nicolae Mavros (cumnat cu domnitorii Ghica din 1822 – 1842) aflată pe actuala stradă Domniţa Anastasia, colţ cu strada (de azi) I.Brezoianu ia fiinţă Societatea Secretă „Frăţia” având lozinca „Dreptate, Frăţie” şi având ca fondatori pe Nicolae Bălcescu, Christian Tell şi Ion Ghica. (Cu piciorul prin Bucuresti V de Ion Cogan – Conexiuni nr. 19, septembrie 2006)

Adoptând deviza “Dreptate-Frăţie” – deviză născută treptat în gândirea politică românească, începând din timpul revoluţiei din 1821 – societatea “Frăţia” a avut de la bun început nu numai o acoperire, ci şi o altă deschidere decât societăţile secrete anterioare. Sub paravanul unei activităţi literare legale, ea grupează în jurul său tineretul intelectual din ţara Românească, dar şi tineri patrioţi din Moldova şi Transilvania. În cadrul “Societăţii Literare”, de la început, pe lângă iniţiatori, au activat tineri ca Ion Voinescu II (în locuinţa căruia se întruneau săptămânal şedinţele literare), Cezar Boliac, Dimitrie Bolintineanu, dar şi ardelenii August Treboniu Laurian şi Nicolae Bălăşescu; prin Ion Ghica, stabilit un timp la Iaşi, se stabileau legături cu patrioţii moldoveni, iar la data constituirii legale a “Asociaţiei Literare”, în februarie 1845, se afla la Bucureşti Mihail Kogălniceanu, alături de acesta făcând parte din societate alţi cărturari moldoveni (Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi ş.a.), iar din Transilvania, pe lângă cei menţionaţi, George Bariţiu, Timotei Cipariu ş.a. Între membrii “Asociaţiei” – inclusiv ai “Frăţiei” – se număra şi un membru al Adunării Obşteşti, dizolvată în 1844. Bineinteles ca rusii au fost informati de  Generalul Mavros, informatorul lor, care juca la ambele capete fiind si in acelasi timp si  socrul lui Ion Ghica si „tainuitorul” arhivei „Frăţiei”! (Vezi o sursa aproximativa).

Bineninteles ca si “Frăţia” generatiei de la 1848 s-a nascut din…greseala:

Într-o noapte prin culesul viilor, pe la 1843, pe când lumina lunei începea a se contopi în razele diminetei şi ajunsesem în dreptul caselor lui Simeon Marcovici, după un mic sfat între noi doi, în răspântii, în loc s-o luăm la deal, pe la Oteteleşeanu, să ieşim la mine acasă, ne-am hotărât să urmăm pe strada Brezoianu, să ieşim la Mihai-Vodă şi d-acolo s-o apucăm spre Filaret, să ne ducem să dejunăm cu câte o pereche de cârnaţi trandafiri şi un pahar de must. Ne apropiasem de biserica Sfinţii Apostoli, când întâlnim în cale pe căpitanul Tell, mergând spre cazarma lui de la Mihai-Vodă; şi ne luăm câteşitrei pe drum înainte, pe subt Mitropolie, la viile din deal. Cu cât ne suiam pe coastă, cu atât vorbirea noastră devenea mai aprinsă. Subiectul discuţiunei era acel de toate zilele şi de toate serile. Ne imputam unul altuia lipsa de patriotism şi de energie; ne făceam răspunzători de starea nenorocită şi umilită a ţarei, aşa că la întoarcerea noastră în vale, la fântână, jurasem să ne consacrăm patriei cu trupul şi cu sufletul, ne legasem fraţi de cruce şi că fiecare dintre noi trei să se supuie, cu pericolul vieţei şi al averei, la hotărârile celorlalţi doi; chiar în ziua aceea ne-am adunat de am alcătuit statutele şi regulamentele „Frăţiei”.

Iniţiaţii erau formaţi în grupuri a câte zece, fiecare frate cunoscând numai pe şeful său imediat, diacon, preot sau arhiereu, acel care-l catichisese, îl iniţiase, de la care şi prin care primea ordine şi instrucţiuni şi căruia datora ascultare şi supunere cu pericolul vieţei şi al averei, păstrând secretul cel mai absolut. Deviza era: Dreptate, Frăţie.

Statutele, scrise în cifre cu cheie, erau păstrate la mine în bibliotecă, în scoarţele Algebrei lui Bourdon. La mai 1848, când m-am decis să mă duc la Constantinopol, am dat acel volum în păstrarea Bălcescului, dar el peste două zile mi l-a adus înapoi, zicând că se temea de vreo percheziţiune sau d-o arestare şi că-l credea mai în siguranţă la mine. La plecarea mea din Bucureşti am pus acea carte împreună cu alte cărţi şi cu notele şi caietele mele din şcoală într-o ladă pe care am lăsat-o în beciu de sub scară, în casa generalului Mavru de la Jicniţă, unde locuiam, astăzi legaţiunea Italiei, casă care a ars în 1856, când devenise spital militar în timpul ocupaţiunei austriece. Acolo, împreună cu casa, s-au mistuit în cenuşă cărţile, hârtiile, tablourile, mobilele şi cu toate obiectele ce posedăm. ” (Ion Ghica către Vasile Alecsandri, XXVII, Epistola Nr. 1 – Nicu Balcescu, Londra, 25 octombrie 1886)

Asa a fost atunci! Cum zic Ion Iliescu si Victoras Ponta – Nicolae Bălcescu, Christian Tell, Ion Ghica, Cezar Boliac, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi şi ardelenii August Treboniu Laurian, Nicolae Bălăşescu au fost toti fascisti – al naibii fascismul asta!

Written by Theophyle

16/10/2011 la 3:23 pm

33 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Theophyle

    16/10/2011 at 3:51 pm

  2. Suntem iar la vremea mustului…

    • Asa este Doina – vremea mustului 🙂

      Theophyle

      16/10/2011 at 7:49 pm

  3. ai uitat sa mentionezi ca respectiva ” Fratie” si ai sai membri erau francmasoni.

    mucenicul

    16/10/2011 at 4:59 pm

    • Mucenicule salut 🙂
      Nu am uitat – am omis! Alte vremuri alti masoni 🙂

      Theophyle

      16/10/2011 at 7:41 pm

  4. Asta cu nascutul din greseala este ca si cu inventatorii care inventeaza din intamplare.

    tibi

    16/10/2011 at 5:37 pm

  5. Tovarasi 🙂
    Sa apara ceva nou fara aprobarea conducerii ? ( indiferent de culoare)
    Are dreptate Iliescu . 🙂 Din 1947 nu se vede asa ceva . 😆
    Nu pot fi de cit fascisti . 😆 (auzi domle , inventeaza de capul lor fara sa consulte „organele” ) 🙂

    Ștefan A.

    16/10/2011 at 5:42 pm

    • Ziua buna oameni buni,

      Iliescu incepe sa imbatraneasca. A uitat de stagurile legionare care ar falfai ridicate de Hitler. Steaguri vazute de el insushi in cateva randuri din ’89 incoace, todeauna cand „fascistii” si „hitleristii” aveau ceva de spus si justifica represiunea violenta. Mare noroc avem ca nu mai este la putere.

      eugeni

      16/10/2011 at 5:54 pm

      • Asta scoate teroristii, iredentistii si fascistii din maneca ori de cate ori i se pare ca ii este amenintata pozitia. Eu zica ca NR incepe sa insemne ceva si pentru ei , altfel nu scoteau artileria grea din pod.Vezi iliescu,Boda, Tatulici si cati altii. Din pacate, tehnicile de dezinformare prind si la cine nu te astepti.

        ela

        16/10/2011 at 6:57 pm

    • Am scris cu o greseala monumentala . 🙂 de cit 😆
      drept pedeapsa voi cere sa intru in PSD .

      Ștefan A.

      16/10/2011 at 5:59 pm

      • Stefane ,nu ai CV potrivit, dar, daca anunti ca donezi lingourile, poate ai vreo sansa 🙂

        Loda

        16/10/2011 at 6:47 pm

  6. Salve Căuzaşilor!
    Bine v-am regăsit!

    Tiberiu Orasanu

    16/10/2011 at 5:56 pm

    • salve tibi 🙂
      bine te-ai intors!!!

      Theophyle

      16/10/2011 at 7:44 pm

  7. Off topic dar nu ma pot abtine… Zile, saptamini bune de aici inainte, un scandal ca cel al judecatorilor invinuiti de DNA, de exemplu, va fi eclipsat in media din Romania de accidentul mortal provocat azi de Serban Huidu. Evident cazul a intrat in colimatorul posturilor de televiziune, „breaking news”, etc. Dar comparatia facuta pe la ora 18:20 de prezentatoarea de la iRealitatea TV are sanse buna sa ramana de neclintit in top, mult timp de aici inainte. Spunea fata „…ghinioanele avute de familia lui Serban Huidu o aseamana cu familia Kennedy…” (sic!)

    Observator

    16/10/2011 at 6:28 pm

  8. Se poate compara Dreptate si Fratie din 1848
    cu
    Dreptatea si Fratie din 2011 ???

    multumesc!

    skorpion

    16/10/2011 at 6:28 pm

    • Skorpi :
      Se poate, dar asta nu inseamna ca, automat , sunt la fel:) Orisicat, de cand am citti ultima fraza din postarea lui Theophyle incerc sa plasez pe cei de pe acest bolg alaturi de marile nume enumerate de el ;pentru ca, poate involuntar, dupa cum e formulata fraza rezulta ca a-i face ,,fascisiti’ pe unii membrii ai NR (o prostie cat China dupa parerea mea) este echivalent cu a te lua de sacrele nume din istoria noastra.Pana la urma, modestia ne omoara 😉

      Loda

      16/10/2011 at 6:45 pm

      • mai bine modestia decat reaua credinta si/sau chiar prostia ranchiunoasa.

        Sare'n Ochi

        16/10/2011 at 6:47 pm

    • Salut skorpi 🙂
      in mare da! Scoliti afara, fara contaminarea fanariota cu idealuri curate! Chiar DA!

      Theophyle

      16/10/2011 at 7:45 pm

  9. Buna seara,
    Iliescu pune eticheta de „fascisti” pentru ca nu poate intelege: Noua Republica s-a nascut in afara si impotriva sistemului iliescian.

    Andrei

    16/10/2011 at 6:56 pm

    • he,he,intelege mai binedecat iti inchipui!

      ela

      16/10/2011 at 6:58 pm

      • Buna seara Ela, 🙂
        Eu raman la parerea mea: la cat au asimilat miscarile civice si ONG-urile, la cat au inundat partidele in 90 cu securisti si penabili, Iliescu nu mai crede ca se poate naste ceva „out of control”.

        Andrei

        16/10/2011 at 7:16 pm

  10. seara buna tutulor,
    poate vreti sa vedeti cine vrea sa ocupe Bucurestii:
    http://www.blogary.ro/2011/10/universul-asistential/#comment-49038
    merita citeva minute; este halucinant.

    victor L

    16/10/2011 at 7:25 pm

    • Buna Victoer 🙂
      asta’i viata pe mine ma indigneaza indignarea lor!

      Theophyle

      16/10/2011 at 7:43 pm

  11. Theophyle, am un mare semn de intrebare vis-a-vis de: „casa generalului Nicolae Mavros (cumnat cu domnitorii Ghica din 1822 – 1842) aflată pe actuala stradă Domniţa Anastasia, colţ cu strada (de azi) I.Brezoianu ”
    Asa cum apare pozitionata in fragmentul din Planul lui Radu Olteanu (reconstituire a centrului Bucurestilor 1847-1854) casa Mavros se gasea (aprox.)…. pe actuala strada Doamnei. 🙄
    O fi vorba despre două proprietati distincte, cea din „1843, toamna” si alta proprietate ( figurata in Planul lui Radu Olteanu) pozitionata ” În spatele Hanului Castrisoaiei,acum un veac si jumatate se gasea casa lui Alecu Ghica: Dupa 1850, noul proprietar va fi generalul Nicolae Mavros (1786-1868)”.
    <a href="http://ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=2462&quot; Sursa

    Chibit

    16/10/2011 at 7:46 pm

  12. Cum vad ei crizele capitalismului 🙂
    cursul scurt

    Un tanar de stanga

    16/10/2011 at 8:24 pm

  13. misto de tot

    Preşedintele CSM: „Sunt magistraţi la închisoare care au pensii de peste 10.000 de lei”

    detalii miine in EVZ…

    skorpion

    16/10/2011 at 9:42 pm

    • acum „tinerii reformisti” din CSM au ocazia rara sa rupa pisica !!!!!

      si sa se pozitioneze pe partea buna a justitiei.

      o vor face?
      vor avea curajul?

      skorpion

      16/10/2011 at 9:44 pm

  14. testament?

    tibi

    16/10/2011 at 10:08 pm

  15. Primarul Nichita tocmai l-a facut Cetatean de Onoare pe rectorul Astarastoae. Parca tot ce fac astia e doar sa ne sfideze….

    „Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind fraudarea unei licitaţii cu fonduri europene, a anunţat cu ocazia primirii titlului de cetatean de onoare al Iasiului că va candida pentru un nou mandat de rector, dar şi la şefia Colegiului Medicilor din România, urmând să revină şi în politică, transmite Mediafax”

    Twisted

    16/10/2011 at 10:34 pm

  16. Buna seara,
    Si aici este vorba tot despre fratie, dar de o cu toul alta natura – fratia periculoasa a interlopilor cu politicienii si reprezentanti ai autoritatilor statului.
    http://www.adevarul.ro/actualitate/Lista_lu-_-Butoane_0_573542978.html

    mar

    16/10/2011 at 11:18 pm

  17. Buna seara cauzasilor, vorba domnului Orasanu, si mai ales o seara buna lui Theophyle! Potrivita postare azi. Romanii parca au nevoie acum mai mult decat oricand sa li se povesteasca cine sunt, ca sa poata sa spere cu mai mult curaj si claritate sa fie ceva mai nobil de cat ne vad francezii, sau italienii, decat rusii sau nemtii sau chiar americanii. Sa nu uite ca mereu au fost voci limpezi si curajoase care au facut mai mult decat poate se va afla vreodata. Dar acele sacrificii au fost facute, acei oameni au existat, si alti romani le vor face iarasi, in ciuda lui Ion Iliescu, Ponta, Vanghelie, Udrea , Antonescu, Boc, Patriciu, Vantu, Felix etc … lista asta pare fara sfarsit. Doar pare. E o lista finita. Din pacate foarte, foarte lunga. Uneori pare ca nu vom avea destule generatii de cauzasi cati pui o sa faca lista asta. Sa speram ca nu.

    Ca Iliescu si Ponta si toata lista vor sau nu, ca suntem noi gata sau nu, vine o noua toamna incoace, cu must nou. Acuma depinde si de noi, cum folosim teascul!

    Sanatate si voie buna, pe langa Dreptate si Fratie!

    Gavrila

    17/10/2011 at 12:39 am

  18. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    17/10/2011 at 7:42 am


Comentariile sunt închise.