Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O analiză la firul ierbii

O încercare eşuata. Dupa acel dureros fiasco avut dupa sustinerea Noii Republici, am avut doua posibilitati: prima sa ne limitam la ceea ce am fost intotdeauna, un blog cu un potential mai mult sau mai putin semnificativ in formarea unor pozitii civice si politice, cu orientare doctrinara de dreapta “pura”, fara incercarea de a deveni hipermarket de idei folosindu-ne de ambigua sintagma centru…dreapta. Sau sa devenim o platforma ideologica pentru promovarea si propagarea ideilor noastre. Am ales o a doua alternativa.

Incerc inca o data sa fiu clar – ceea ce sustinem noi este un conservatorism liberal, care poate si doreste sa-si gaseasca aliati in toate celelalte curente de dreapta – de la liberalism si pana la crestin-democratie – la modul in care le intelegem noi. Nu vom accepta niciodata un naţionalism deşănţat, xenofobie si cea mai mica incercare de stirbire a drepturilor omului.

Nu dorim sa ne transformam in politicieni, dorim sa promovam si daca este necesar sa formam politicieni diferiti de cei de astazi, acesti pigmei morali, care se numesc clasa politica si deveniti elite ale ticalosiei, falsului si plagiarismului intelectual.

Practic cum o vom face a depins de doua evenimente. Primul care s-a consumat ieri si al doilea care probabil se va intampla in zilele urmatoare. Singurul politician “en titre”  pe care il sustinem fara rezerve este dna Monica Macovei, din simplul motiv – ea a facut exact ceea ce a promis, transformand discursul propriu in actiuni politice cu o finalitate practica.

Despre adevaratul fir al ierbii, un exemplu de urmat. Tea Party s-a format la inceputul anului 2009 si poarta numele vestitului “Ceai din Boston” (Boston Tea Party), când la 16 decembrie 1773 un grup de oameni deghizati în indieni a aruncat în apele oceanului încărcătura de ceai de pe trei vase englezesti si a declansat evenimentele care au generat razboiul de independenta al statelor Americane impotriva Imperiului Britanic.

Majoritatea membrilor miscarii “Tea Party” sunt membrii sau simpatizanti ai aripei conservatoare a partidului Republican din Statele Unite. Detinand opinii libertariene, membrii miscarii s-au revoltat impotriva legislatiei de relansare sustinuta de administratia Obama  si militeaza impotriva risipei guvernamentale, dificitul federal, si in general impotriva asa numitelor masuri de relansare economice care nu prea reusesc sa relanseze economia americana.

Aceasta miscare a luat fiinta pe blogul unei tinere pe numele de Keli Carender (azi la varsta de 29 de ani), purtatoarea nickului Liberty Belle, numele blogului fiind Redistributing Knowledge (Redistribuirea cunoasterii). Liberty Belle este absolventa a universitatii din Oxford, Anglia (Educatie, Matematica si Economie).

Miscarea “Tea Party” nu are o conducere centrala si este de fapt o federatie de organizatii locale, care are cam 20 de mii de militanti si mai mult de 250 de mii de sustinatori. In 2009 au organizat cateva sute de demonstratii pe teritoriul Statelor Unite (vezi lista), in 2010  numarul demonstratiilor se apropie de cateva mii (vezi o lista partiala). Desi politicienii republicani se feresc de ei ca “necuratul de tamaie” multi membrii ai partidului candidati la alegerile locale sau centrale, au reusit sa obtina suportul lor cu bune sanse de a castiga alegerile. Singurul politician republican vizibil care si-a declarat sustinerea acestei miscari a fost Sarah Palin.

Participantii la adunarile si demonstratiile organizate de “Tea Party” incearca sa promoveze un nou “Contract pentru America”, compus din 10 puncte programatice:

  1. Controlarea constitutionala a oricarei initiative legislative.
  2. Stoparea initiativelor ecologiste care conduc la reducerea locurilor de munca si disparitia unor intreprinderi americane prin relocarea lor in afara Statelor Unite.
  3. Aprobarea bugetelor federale numai in cazul cand acesta sunt echilibrate fara a adanci deficitele existente astazi.
  4.  Simplificarea sistemului de taxe.
  5. Controlul tuturor agentiilor federale si aprobarea constitutionalitatii lor.
  6. Limitarea cheltuielilor guvernamentale la nivelul incasarilor.. Abrogarea legislatiei “serviciilor medicale”  care a fost votata in 23 martie a.c.
  7. Abrogarea legislatiei “serviciilor medicale”  care a fost votata in 23 martie a.c.
  8. Autorizarea si finantarea initiativelor  energetice pentru o mai mare independenta energetica.
  9. Abrogarea fondurilor alocate pentru “proiecte prioritare” (emarks) pana la echilibrarea bugetului federal.
  10. Reduceri de  taxe pentru relansarea economiei americane.

Nici un politician democrat nu a semnat acest “contract.” Cativa politicieni din sudul Statelor Unite au aderat la acest contract majoritatea politicienilor republicani au formulat un document numit “Commitment to America.” Care include cateva din punctele propuse de membrii “Tea Party”. Articol scris de mine si publicat in Contributors pe data de 16.10.2010.

O analiza de la @Cetatean confirma ceea ce se intampla si s-a intamplat. Daca astazi USL este la putere, MRU a fost debarcat din functia de Prim-Ministru, Presedintele Romaniei amenintat cu suspendarea si impiedicat sa isi exercite atributiile constitutionale, daca CCR este amenintata de un Prim Ministru plagiator si tupeist, daca in decurs de o luna si 14 zile de la la instalare acest Prim Ministru (« cel mai cinstit ! »)  a epurat politic toata administratia si toate ministerele, acestea se intampla numai si numai pentru ca PDL-ul si-a atins toate limitele: Vasile Blaga a urlat la Monica Macovei, Elena Udrea l-a executat pe Cristian Preda pentru crima de lez-Prigoana, Sebastian Lazaroiu a fost concediat de Emil Boc din functia de ministru pentru ca se suparase Broscoiul Oltean (dau doar cateva exemple).

Acest PDL, care datoreaza absolut totul lui Traian Basescu, a ratat pana si tinta de 25% la locale (tinta extrem de scazuta pentru un partid cu pretentiile PDL), reusind performanta de a aduna, daca punem si puzderia de aliante locale, in jur de aproximativ 23% din totalul voturilor. Stalpii partidului si filialele lor au pierdut pe linie, cu exceptia notabila a mult-hulitului Emil Boc, cel caruia Vasile Blaga ii transmitea, inca din in februarie 2011, urmatorul mesaj de avertisment :

« În primul rând trebuie să susţinem Guvernul nostru, care, după cum spunea domnul prim-ministru, trebuie să se ţină de cuvânt şi să termine cu măsurile dure care trebuiau luate. Avem promisiunea că s-au cam terminat, pentru că nu poţi întinde prea mult aţa, că s-ar putea rupe ».

Si ata s-a rupt, iar MRU a fost destituit prin motiune de cenzura. Nu pentru ca romanii nu au mai suportat masurile de austeritate, ci pentru ca Frunzaverde si alti parlamentari, care au candidat in „echipa Blaga” la Conventia Nationala a PDL din 2011, au trecut, aprinsi subit de dorul unei „drepte puternice”, in partidul lui Antonescu-Voiculescu. Evident, Vasile Blaga nu a considerat sa dea o explicatie pentru ca oamenii cu care el a candidat in echipa au dezertat sau ca la Senat parlamentarii PDL au plecat in stoluri spre USL, sub atenta lui privire de vultur.

Acum: viitorul imediat. Dupa alegerile locale, pierdute glorios cu un chinuit 23% (cu aliante cu tot), PDL se pregateste sa se incoloneze in perspectiva alegerilor parlamentare in spatele lui Vasile Blaga, omul ridiculizat de gargaragiul Oprescu in 2008. Blaga nu promite nimic, nici nu are ce promite unui partid debusolat si care si-a atins limita. Politrucii din PDL, care l-au hulit pe Boc pentru ca i-a tarat, alaturi de Basescu, in marsul fortat al reformei, se aliaza in mod natural in spatele lui Blaga, fesenistul din cretacic, de la care nu mai spera altceva decat negocieri cu USL pentru ca viata lor in Opozitie sa nu fie prea dura. Blaga va candida la presedintia PDL si, in uralele politrucilor care au pierdut glorios la locale si care se considera de neinlocuit in PDL, probabil ca va invinge zdrobitor la vot echipa Macovei-Voinescu-Preda iar partidul va reusi „multumitorul” scor de 25% la parlamentare si va intra in Opozitie. Astfel, epoca Basescu se va fi incheiat, iar partidul va reveni la matca lui de partid-balama.

Ce m-a scos insa din sarite au fost urmatoarele declaratii ale greilor PDL despre viitorul politic al lui Mihai Razvan Ungureanu:

  • Blaga: « Eu l-as vrea intr-un proiect alaturi de PDL, nu este inca membru al PDL si as dori sa-si foloseasca potentialul pentru a participa la o astfel de constructie cu oameni cat mai multi din societatea civila, alaturi de care vom veni si noi. „Ca sa-si maximizeze potentialul, va trebui sa dovedeasca ca aduna oameni pe langa dansul ».
  • Videanu : « Mihai Răzvan Ungureanu este, din punctul meu de vedere, un om politic cu mare potenţial şi cred că ar putea să aducă, într-o alianţă cu PDL, acea plusvaloare de care am avea nevoie pentru a câştiga alegerile ».
  • Valeriu Stoica : « Premierul Ungureanu de unul singur nu poate mobiliza electoratul de dreapta, dar are capacitatea ca intr-o echipa sa reuseasca acest lucru si aceasta echipa trebuie sa cuprinda si PDL … Dreapta de care vorbim astazi, indiferent cum s-ar construi nu poate face abstractie de fenomenul politic PDL, pentru ca electoratul PDL de astazi este majoritar de dreapta ».

Traducerea ar suna cam asa : MRU, care a picat din cauza tradatorilor din PDL, sa faca o constructie politica de « dreapta », in care PDL-ul nereformat sa intre ca atare (pentru ca merita !), iar dupa aceea, greii din PDL sa il joace pe degete pe MRU si pe cei din platforma lui, conform principiului « discutam in partid si votam, iar dupa aceea mucles ! ».

Ei bine, nu ! Lucrurile nu mai merg asa ! PDL-ul nereformat al lui Blaga, Oltean, Videanu (al naibii, extrem de activ de cateva zile !), Flutur, Udrea, etc. nu mai este in postura de a pune conditii nimanui, cu atat mai putin unor oameni ca MRU si Monica Macovei. Creditul greilor din PDL s-a terminat de mult, au aratat care le este limita de gandire si actiune politica, comedia numita « PDL, partid de dreapta » s-a terminat.

MRU, Monica Macovei, Cristian Preda [n.r. decoamdata respectivul s-a aciuit sub aripa lui Blaga] si Ioan Stanomir  au anuntat acum cateva zile ca vor crea o platforma electorala numita Initiativa Civica de Centru Dreapta.

Aceasta platforma electorala va propune candidati la alegerile parlamentare din 2012 si are un scop declarat: atragerea electoratului de dreapta, insa care nu ar mai vota (si pe buna dreptate) PDL-ul, din cauza modului in care acest partid s-a comportat cat a fost la putere. Cum spune MRU: « Experienta mea din aceste luni imi spune ca este nevoie de un alt mod de a face politica. Ca este nevoie de un alt mod de a administra aceasta tara. Ca este nevoie de o improspatare evidenta a clasei politice. Ca este nevoie de figuri politice noi care sa aiba in spate o experienta profesionala remarcabila ».

Pentru a veni cu propunerile noastre concrete il asteptam pe MRU, pe care il vom sustine NUMAI daca vom vedea clar unde si cu cine se va indrepta spre promovarea unor idei care noua ni se par importante. Deci inca cateva zile mai asteptam ca sa vedem cum vom actiona!

399 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. BUna ziua Theophyle,
    salutare prieteni.

    Noi numai asteptam pe nimeni. Am inceput sa construim, sa schimbam, sa actionam. Un motiv este acesta: http://www.imondo.ro/blog/?p=4497

    Asta nu inseamna ca nu suntem deschisi la colaborari. 🙂

    Andrei

    01/07/2012 at 2:30 pm

    • erata: „nu mai”, „Buna ziua”… Mi-am pierdut abilitatea de a comenta pe blog? 🙂

      Andrei

      01/07/2012 at 2:31 pm

      • 😆
        o sa o recapeti!

        Theophyle

        01/07/2012 at 2:33 pm

  2. Buna Andrei 🙂
    Foarte bine faci. Uni imbatranesc asteptand. Ai toata sustinerea noastra 🙂

    Theophyle

    01/07/2012 at 2:32 pm

  3. Buna ziua,
    Poate avem o speranta cu justitia (nu cu Corlatean):
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-membri-din-csm-solicita-mentinerea-monitorizarii-justitiei-sunt-riscuri-la-adresa-989.html

    Dupa cum am vorbit acum cateva zile pe blog, au dat de gustul independentei . Cred ca USListilor nu le vine sa creada!

    cedric

    01/07/2012 at 2:43 pm

    • Salutari 🙂

      M-a socat si pe mine aceasta stire, ma pregateam sa o citez aici 🙂 Cred ca e pentru prima data cand CSM nu neaga importanta si utilitatea MCV.

      Radu

      01/07/2012 at 2:50 pm

      • Cedric, Radu salut!
        Nu rebuie sa ne sochezez nimic. Este legitim si este singura lor polita de asigurare!

        Theophyle

        01/07/2012 at 2:52 pm

        • Salut 🙂

          Ma socheaza faptul ca vine de la CSM. Care pana nu demult a fost in mod constant un opozant al ideii de MCV. Altfel da, e legitim si, in actualui context, o polita de asigurare necesara si pentru ei si pentru noi.

          Radu

          01/07/2012 at 3:04 pm

  4. Si noua ne trebuia un Boston Tea Party, mai stringent decit pentru americani.
    Mai stringent pentru ca daca SUA nu devenea independenta ar fi ajuns politic un fel de Australia sau Noua Zeelanda ceea ce nu pare chiar asa de rau.
    2
    Din pacate un MRU va trrebui sa sprijinim chiar daca se logodeste cu MN, pentru ca alt politician tinar de calibrul lui nu avem. – Eu as spera ca Funeriu sa intre pe un pol de dezvoltatre politica , si va garantez ca sunt multi profesionisti si oameni cu cap in tara asta care l-ar sprijini.
    3
    Oricum crearea unei constelatii a dreptei mi se pare si mie salutara. (stiti ca am fost destul de reluctant la ideea ca NR sa devina peste noapte partid politic ) Ne va spune Cetatean, Th sau juristi cum ar putea sa participe aceste grupuscule la alegeri , fara sa fie legal sprijinite de un partid … ca NR sau PNTCD caci de pdl…ul lui Blaga…. Exista o forma legala in afara de cea cu independentii ?

    lastnightmusic

    01/07/2012 at 2:47 pm

    • TDS-ule,
      de data asta o facem cum trebuie! Ne-am saturat de impostori 😦

      Theophyle

      01/07/2012 at 2:50 pm

  5. Legat de MRU si PDL. De ceva vreme PDL incearca, pe diverse voci, so confiste potentialul politic al lui MRU. Vezi diversele declaratii ale lui Blaga, Udrea, si altii din PDL. O problema mare aici e ca prin declaratiile lor ii fac un mare rau lui MRU. Ar fi mai bine sa taca. Pe de alta parte, MRU a fost, pana acum, consecvent unei atitudini rezervate, sintetizata de el foarte bine prin „fiti ungurenii mei”. Cu alte cuvinte, daca ma vreti veniti voi la mine, eu nu am sa vin la voi. Sper sa mearga in continuare pe aceasta linie, fiindca in momentul in care va manifesta cea mai mica forma de subordinare fata de PDL va pierde enorm. PDL nu are decat sa se iluzioneze ca poate fi motorul coagularii dreptei, dar cu Blaga in frunte cred ca si-au exprimat foarte clar directia viitoare. Care nu e ce vrea lumea de la ei. Daca vroiau sa dea un semn clar de reformare aveau cateva variante mai mult decat credibile.

    Off topic: unul din punctele cheie din emisiunea lui Cristoiu cu MRU de vineri cred ca e intrebarea: „Pe cine a reprezentat Ponta la Bruxelles”. Cred ca vom asista la dezvoltari interesante de la aceasta intrebare. Mai ales in conjunctie cu subiectele de politica externa care au fost tratate la Bruxelles, cum ar fi, de exemplu, Siria.

    Radu

    01/07/2012 at 2:57 pm

    • Radule, sa nu uitam ca si MRU a fost in campanie alaturi de candidati si filiale ale PDL. Cred ca au fost multe variante elaborate la Cotroceni, nu-mi dau insa seama daca ceea ce se intampla acum este prevazut si conform unui plan A,B sau C, sau pur si simplu suntem hic et nunc.

      Eduard

      01/07/2012 at 3:42 pm

  6. Excelenta cererea celor 4 judecatori. Societatea civila adicatelea noi nu putem face, semna un apel catre bruxelezi in ideea de pastrare a MCV ului ?

    lastnightmusic

    01/07/2012 at 3:01 pm

  7. saluttare din nou Theophyle all 🙂
    acu` ceva timp(vreo 3 saptamani,adica dupa locale) spuneam ca ar fi de dorit ca Blaga sa dea dovada de altruism.Se pare ca e vorba doar de „instinct de conservare”,eu inca mai sper ca nu(de tot).Faptul ca MRU nu a fost invitat si i se pun conditzii arata cam inspre ce s-ar indrepta pdl si in acelasi timp invita ca MRu sa priveasca realist(dar si pragmatic) relatzia cu pdl.
    Eu inca nu pot sa zic nimic(ptr. ca nu stiu,sunt f.multe variabile) zilele care urmeaza par a fi decisive in planul asta politic.
    Adevarat ca nici timp nu prea mai e 😦 practic e vorba de o contra pondere la 90% din clasa politica actuala.Cu ce oameni ? Cu ce institutzii de partea acestora ? Pare a fi sarja cavaleriei poloneze in fatza tunurilor.

    mircea

    01/07/2012 at 3:07 pm

  8. Salut din nou
    Daca aveti stomac de crocodil aveti diseara show Vine Ponta la Antena, la 19.00.
    Merci Mircea. Am raspuns la postarea anterioara

    ion

    01/07/2012 at 3:14 pm

    • 🙂

      mircea

      01/07/2012 at 3:20 pm

  9. asta da stire :lol; cu csm-ul trebuie sustzinutzi
    mona hot lips isi cauta oole.

    mircea

    01/07/2012 at 3:16 pm

  10. Buna ziua.
    In conditiile in care se va merge la alegeri cu Legea din 2008, PDL trebuie sa mearga separat. Acei 15% ii va dreptul sa fie un jucator destul de important pe esicherul politic. Evenimentele politice si jucatorii din arena politica sunt intr-o continua schimbare si nimeni la ora actuala nu stie care va fi rezultatul alegerilor din iarna. Nici macar USL-ul nu mai vorbeste de castigarea alegerilor, de cele 60% procente samd. USL a avut maxim 49% la locale si de aici sunt intr-o cadere libera. Si liderii USL la fel.
    Eu cred ca miscarea lui Ungureanu trebuie sa participe singura la alegeri pentru ca atat PDL cat si ICD vor obtine destule locuri in viitorul Parlament fie de pe locul 1, fie de pe locul 2 sau 3. Voturile nu se mai pierd.
    Mai departe, in functie de scorurile din alegeri se pot face si desface destule aliante electorale, inclusiv cu un PNL neantonescian. Stiu eu pe cineva care e expert in astfel de lucruri.

    ribelalu

    01/07/2012 at 3:19 pm

    • ribelalule salut!

      PDL sub Blaga a incetat sa fie un partid eligibil pentru o dreapta adevarata! Din punctul meu de vedere ei au devenit un PSD-B

      Theophyle

      01/07/2012 at 3:23 pm

      • Dumneavoastra o spuneti direct. Eu am vrut sa fiu mai elegant 🙂

        ribelalu

        01/07/2012 at 3:25 pm

        • Eleganta costa. Exemplu practic se numeste Victor Ponta\, premier. Numai pentru asta astia merita spulberati. NU UITATI cine l-a transformat pe Ponta premier – PDL!!!!!

          Theophyle

          01/07/2012 at 3:28 pm

          • Ponta premier este singura sansa a dreptei. Cu un premeier PDL, fie el si MRU, dreapta nu avea nici o sansa. Romanii au memoria scurta. Ei tin minte numai istoria recenta. Acum pot face comparatie.
            Mintea aia limpede pe care o stim cu totii gandeste cu multi pasi inainte mutarile. Daca vreti o comparatie este ca un meci de sah intre Kasparov si campionul de sah la juniori pe Capitala din nu stiu ce an, Remus Cernea.

            ribelalu

            01/07/2012 at 3:35 pm

          • buna Theophyle 🙂
            dar daca a fost o „conspiratie” prin care pdl sa-si recastige credibilitatea dupa experimentul usl(lazaroiu)
            Poate ca imping lucrurile inspre absurd(FV sa nu fi cuplat la asa ceva considerand ca e prea riscant ? prea multzi penali si-n pdl ? )
            Eu cred ca merita sa asteptam cateva zile asa cum ai spus.Sedintza parlamentului e aproape.

            mircea

            01/07/2012 at 3:38 pm

    • asta deja suna bine 🙂 salve
      dar cum ? „miscarea lui Ungureanu trebuie sa participe singura la alegeri „

      mircea

      01/07/2012 at 3:25 pm

      • Adica fara PDL

        ribelalu

        01/07/2012 at 3:25 pm

        • ok,fara pdl.
          ramane cum ? tds 2:47

          mircea

          01/07/2012 at 3:30 pm

      • Pot sa si explic: In viitorul parlament vor fi prezente mult mai multe partide: PSD, PNL, PC, UDMR, PDL, ICD (cu NR inclus), PPDD, UNPR poate. Basescu desemneaza premierul si nu este obligatoriu sa-l desemneze de la USL ci poate desemna pe oricine are cetatenie romana, intrucat niciun partid nu va obtine 50%.
        Mai departe este posibil orice, inclusiv ruperea unor partide.
        P.S. asta daca se va merge pe legea din 2008. Sa asteptam insa motivarea CCR. USL va incerca sa mai faca o lege favorabila pe ultima 100 de metri daca gaseste portite.

        ribelalu

        01/07/2012 at 3:31 pm

        • ok, ok, intrebarea mea ramine: ICD(cu NR inclus sau neinclus ) cum participa la alegeri ? Se roaga de Neamtu sau de APavelescu sa ii puna pe listele lor sau cum ?

          lastnightmusic

          01/07/2012 at 3:41 pm

          • Stiu ei :). Ma depaseste acest lucru. Important este sa-si desemneze repede oamenii sa nu se mi intample ca la locale cand cu o luna inainte de alegeri nu se stia cine sunt oponentii USL-istilor desemnati si cu un an inainte.

            ribelalu

            01/07/2012 at 3:45 pm

          • MRU spunea ca, daca va exista un curent de opinie in interiorul ICCD favorabil transformarii in partid politic, se va transforma in partid politic.
            Si mie imi pare ca avand destule lacune la o prima vedere strategia Basescu-MRU, dar… sa vedem.

            Eduard

            01/07/2012 at 3:52 pm

        • Ribe 🙂
          daca usl il suspenda (aici buldoaga are ceva de spus) poate ca vrea ca sa-l impinga pe pirat intr-o situatzie de negociere ptr. vu in interiorul celor 30 de zile cand ar mai putea fi convocata o sed.parl.
          ramane insa problema icd-cu nr inclus(e partid ? asa cum scrie la const.,poate fi ? City a explicat cate ceva)
          Eu recunosc,nu stiu 🙂

          mircea

          01/07/2012 at 3:45 pm

          • Cum sa-l suspende fara niste legi si hotarari constitutionale? Si daca vrea Blaga, poate cere aviz de constitutionalitate Cotroceniul.
            In ceea ce priveste ICD-ul cred ca exista precedentul Conventiei. Era formata atat din partide cat si din ONG-uri.

            ribelalu

            01/07/2012 at 3:50 pm

            • ar fi atacata imediat cu precedentul cd-constantinescu &comp,si cred cu sanse mari de reusita

              mircea

              01/07/2012 at 3:57 pm

            • si precedentul UDMR – care la fel este constituit din miscari politice, ong-uri si alte alea.

              Sare'n Ochi

              01/07/2012 at 4:25 pm

    • curect

      mae

      01/07/2012 at 4:51 pm

  11. „”Deci inca cateva zile mai asteptam ca sa vedem cum vom actiona!””
    „…de data asta o facem cum trebuie! Ne-am saturat de impostori…””

    De ce nu organizati un sondaj (dezbatere) pe site in care sa cereti opinii despre cum veti actiona (cum veti face)? In care sa fie acceptate doar propuneri si pareri despre cum s-ar putea actiona?

    tiberiu2009

    01/07/2012 at 3:32 pm

    • 1. Am facut sondaj (de fapt 2)
      2. o sa ne sfatuim si cu „consiliul inteleptilor” pe care l-am constituit cand am sustinult NR.

      Theophyle

      01/07/2012 at 3:36 pm

      • Exista urme (pe site) despre acele sondaje ?

        tiberiu2009

        01/07/2012 at 3:38 pm

        • Nu si nu vor fi! Nu are rost sa donam informatii (cred eu pretioase) adversarilor. Am facut-o in trecut si am gresit!

          Theophyle

          01/07/2012 at 3:41 pm

          • de acord Theophyle
            bunatatea ta si a lui City a fost luata drept slabiciune 😦

            mircea

            01/07/2012 at 3:49 pm

  12. Titlu la Realitatea: Basescu, bun de suspendare.

    Eduard

    01/07/2012 at 3:49 pm

  13. De ziua justitiei fara numar, fara numar
    Fostul secretar de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare/ Laszlo Borbely: Clar un proces politic
    HotNews.ro

    ion

    01/07/2012 at 3:55 pm

    • Borbely vrea sa spuna: Politicienii trebuie sa fie intangibili in Romania. Daca vreunul e condamnat inseamna ca e un proces politic 🙂

      lastnightmusic

      01/07/2012 at 3:58 pm

  14. Buna ziua dle. Theophyle,

    „il asteptam pe MRU, pe care il vom sustine NUMAI daca vom vedea clar unde si cu cine se va indrepta spre promovarea unor idei care noua ni se par importante.”

    eu subscriu 100/1000 la acest lucru. De prea multe ori mi-am inghitit cu amar dezamagirea. Dar eu sunt o persoana atat de modesta si normala, incat nu stiu cat de mult ajuta adeziunea mea. In plus, acum ma rog la semnalul wireless sa nu dispara ca pot posta. Va doresc o zi buna.

    Giorgia

    01/07/2012 at 4:02 pm

    • cam mica sustinerea ta !
      🙂

      skorpion

      01/07/2012 at 4:04 pm

  15. HELLO,

    cum sa construiesti dreapta???

    cu cine?

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/ciordistan-9797527

    skorpion

    01/07/2012 at 4:03 pm

  16. Buna ziua la toata lumea 🙂

    Permiteti-mi sa revin la un obicei pe care toata lumea mi-l cunoaste de pe vremurile cand debutasem pe Politeia: comentariile-fluviu 😉

    I. Ce ati citit mai sus in postare, scris de mine („O analiza de la @Cetatean confirma ceea ce se intampla si s-a intamplat”), a fost predat lui Theophyle pe data de 20 iunie 🙂

    Alegerea lui Blaga ca Presedinte al PDL simplifica, pentru noi, cei din societatea civila, multe lucruri, si complica pentru cei din clasa politica 😉 Despre ce complica inca nu voi discuta, insa voi insista putin asupra a ceea ce simplifica.

    Voi porni de la doua postari ale altor comentatori avizati din blogosfera: Bleen si Barbu Mateescu. Ambii merita credit (nu total, insa mare).

    1. Zice Bleen („PDL=FSN”, Blogary, 17 iunie 2012):

    „Liderii PDL confundă PDL cu PD și au impresia că bazinul ăla de 2.2 milioane de votanți e al PD-ului. Nu e al PD-ului. Ăla e în mare parte bazinul CDR, DA, PD, PNL. PDL-ul celor 2 milioane de votanți s-a născut în siajul lui Băsescu și a atras de partea sa o bună parte din militanții și votanții PNȚcd, CDR, PNL etc. Absolut toți militanții și votanții pedeliști pe care îi cunosc vin din zona aia. Personal, nu cunosc pe nimeni care să fi votat PD în 2000, 1996 sau 1992. Asta e marea fractură dintre liderii PDL și marea masă a votanților PDL….Să se uite Blaga, Videanu, Berceanu, Hava și Stănișoară pe ea, să vadă cîți dintre votanții PD-FSN a moștenit PDL și cîți dintre votanții PNȚ, PNL, CDR, DA a moștenit. Ăia trăiesc în altă lume. Într-o lume a lor, pedistă, și uită că Băsescu i-a făcut oameni, i-a scos din căcat. Băsescu și votanții PNȚ, PNL, CDR. Să le zică dracului cineva că sînt singuri, că din PD-ul fesenist doar ei au mai rămas! Și Berceanu, și Blaga, și Videanu, chiar și Boc cîteodată, vorbesc despre vremurile de aur ale PD, despre perioada romantică, cînd ei o frecau jertfnic și sacrificial în opoziție”.

    Subscriu aprope in totalitate acestei analize. Nici eu nu cunosc printre membrii familiei mele si prietenii mei pe cineva care sa fi votat din 2008 incoace PDL-ul pentru ca incepand cu anii 1990 au votat PD-ul. Nimeni! Insa cunosc o droaie de fosti votanti PNTCD. Acum, nu neg ca PDL-ul are clientela de partid si oamenii din teritoriu care aduc citeva sute de mii de voturi, sobolanii care asteapta sa roada si ei ceva si care voteaza PDL-ul pentru ca inainte votau PD-ul. Insa PDL-ul nu are tipul de electorat captiv pe care il are PSD-ul. Cei care voteaza PDL-ul sunt, cu exceptia fostilor votanti PD, oameni care voteaza cu PDL pentru ca adera (constient sau aproape instinctiv), la agenda reformista a Presedintelui. Daca exista ceva de ultim resort in mintea votantului PDL de azi, care a votat totusi PDL dupa masurile de austeritate si dupa galetile de laturi mediatice aruncate impotriva lui Boc (in procente la alegerile locale de anul asta, aceasta inseamna aproape vreo 16 direct pentru PDL si vreo 5% pentru aliantele in care PDL avea o pondere de 7 la 1, conform unor analize pe care le-am citit: total 21-22%), acest ceva e setea de reforma si de alt fel de politica. o sete pe care unii o recunosc si pe care uni o simt fara a o putea verbaliza sau exprima. Setea dupa statul de drept si dupa domnia legii, dupa exercitiul de a merge la referendum si dupa dorinta de a vedea politicieni in catuse. Pentru acestia, a vota USL nu e niciodata o optiune. Daca era, votau acum, in iunie. Nu vom sti poate niciodata exact cat la suta din cei 21-22% care in iunie au votat PDL sunt electorat dur, PD, si cati sunt electorat care sprijina neconditionat agenda Presedintelui si vad in PDL un vehicul. Insa putem fi siguri de un lucru: electoratul captiv al vechiului PD nu trece de 7-10%. Restul e electorat pur Basescu.

    2. Zice Barbu Mateescu („Cine sunt cei care au incredere in MRU?”, Socciologica.blogspot.com, 22 mai 2012).

    Cei care au incredere in MRU si intr-o initiativa civica sunt clasificabili pe trei grupuri:

    a) „Votanţii pe linie: „am încredere în Traian Băsescu şi în MRU, votez sigur PDL.” Vorbim de un grup mic, hotărât şi dinamic de 7-8% din populaţie [aceeasi cifra am avansat-o si eu mai sus, ca alectorat dur PD]. Faptul că pentru ei nu există alternative solide la PDL (spre deosebire de situaţia CDR în 2000) garantează că acest partid va obţine cel puţin 15% din voturi în toamnă. Pentru votanţii-pe-linie, MRU este un bonus, dar nu era absolut necesar – ei ar fi votat PDL oricum”.

    b) „Reformiştii dezamăgiţi. Mai mult de un sfert dintre susţinătorii lui Mihai-Răzvan Ungureanu sunt oameni care susţin proiectele preşedintelui Băsescu, dar nu mai au încredere în PDL [eu estimez, din voturile obtinute de PDL la locale, ca acestia reprezinta 10-15%. Sunt oameni care au votat PDL pentru ca USL nu era o optiune] . Mihai Răzvan Ungureanu va face apel la singurul izvor de legitimitate pe care acest grup îl acceptă – mesajele preşedintelui Băsescu – şi va pune acceptul pe lupta împotriva USL. Mulţi dintre aceşti „reformişti dezamăgiţi” ar fi votat oricum, în silă, pentru PDL. Mihai Răzvan Ungureanu reprezintă o garanţie că ei vor face acest lucru. Nu este exclus ca, în funcţie de modul în care MRU şi PDL interacţionează, aceştia să renunţe la a mai avea încredere în MRU, trăgând concluzia că „a devenit unul de-al lor.” Probabilitatea votului anti-USL-adică-pro-PDL rămâne înaltă chiar şi în acest caz.”.

    c) „Speranţa. Grupul cel mai mare este format din cei care au încredere mare sau foarte mare în MRU, dar nu ar vota PDL şi nici nu au încredere în Traian Băsescu (16% din populaţia cu drept de vot, adică aproape 3 milioane de persoane). În februarie, ei reprezentau un sfert din cei care aveau încredere în MRU. Acum ponderea lor a crescut la 50%. Aici se pot găsi susţinători ai altor partide, persoane puţin interesate de politică şi non-votanţi”.

    Aici Barbu Mateescu e putin radical, si nu as merge pa mana lui: cei care ar vota MRU, dar nu ar vota PDL si nici Basescu, nu sunt asa de multi. Insa intrebarea e: de ce art vota MRU? Pentru ca el e charismatic si pentru ca ei doresc un alt fel de lider si de politica. Evident, nu toti l-ar vota in real, insa din cele 16% procente, MRU poate atrage, in situatia in care conduce o platforma electorala, macar 1/3, adica vreo 5%.

    Unde vreau sa ajung? Continuarea in partea a doua, imedia! 😆

    Cetatean

    01/07/2012 at 4:09 pm

    • Salut cetatean!
      vreau sa ma refer la un singur aspect din ceea ce ai scris mai sus, si anume
      „16% din populaţia cu drept de vot, adică aproape 3 milioane de persoane”.

      Asta inseamna ca populatia cu drept de vot din RO insumeaza 19 milioane de persoane,
      ceea ce nu poate fi adevarat.
      !9 milioane este totalul populatiei, de la varsta de o zi si pana la o suta de ani.
      Am mai vazut in diverse analize ante si post alegeri locale aceeasi socoteala procentuala cu privire la scoruri, total eronata dupa parerea mea.
      Ar fi interesant de stiut exact cate persoane cu drept de vot exista la ora actuala in Romania.
      Recensamantul recent ar fi trebuit sa evidentieze corect acest aspect , foarte important.

      luminita

      01/07/2012 at 4:35 pm

      • nu eu am scris, ci Barbu Mateescu. Pe mine nu cifra absoluta m-a interesat, ci procentul de 16%, din care am zis ca MRU poate atrage cel putin 5%.

        Cetatean

        01/07/2012 at 4:48 pm

      • Ce am scris eu: dacă 16% este aproape 3 milioane, dar nu chiar, înseamnă că 100% este de 6 ori „aproape 3 milioane dar nu chiar”, deci sub 18 milioane de persoane. Semnificativ sub 18 milioane, întrucât diferenţa „până la 3 milioane” este multiplicată de 6 ori.
        Care e situaţia: Conform rezultatelor recensământului recent, există 20,2 milioane de români. 19 milioane sunt cei aflaţi în România, dar … diaspora votează. În mod tradiţional populaţia peste 18 ani este estimată ca fiind 85% din cea totală (există variaţii, dar sunt greu de luat în calcul acum). 85% din 20,2 milioane = 17,17 milioane, adică semnificativ sub 18 milioane.

        Barbu Mateescu

        01/07/2012 at 4:54 pm

    • De acord cu toata lumea.
      Acum pun si eu o intrebare: oare blogosfera dezbinata de dreapta nu ar trebui sa faca macar un armistitiu? 😉

      ribelalu

      01/07/2012 at 4:50 pm

      • probabil in scurt timp se va pune si problema asta.

        Cetatean

        01/07/2012 at 5:12 pm

      • 🙂
        Mai ales ca usLASII&Co. isi continua campania „strans uniti”; ma uit pe A3, acum.
        Buna ziua.

        emil

        01/07/2012 at 5:25 pm

  17. II. Unde vreau sa ajung?

    MRU a vorbit in emisiune la Cristoiu de o „plaforma electorala” care va propune „candidati comuni”.

    Ce spunea MRU este reglementat de articolele 32-35 din legea 14/2003:

    „Art. 32.
    (1) Partidele politice pot realiza si alte forme de asociere cu formatiuni nepolitice, legal constituite, cu scopul promovarii unor obiective comune.
    (2) In protocolul de constituire a formelor de asociere prevazute la alin. (1) se vor mentiona denumirea, semnul permanent – daca este cazul -, organizatiile aliate, obiectivele asocierii, modul de organizare si factorii de decizie si acesta va fi depus la Tribunalul Bucuresti, pentru a fi inscris in registrul altor forme de asociere a partidelor.

    Art. 33.
    Partidele politice membre ale aliantelor politice sau ale altor forme de asociere isi pastreaza personalitatea juridica si patrimoniul propriu.

    Art. 34.
    Orice modificare in componenta aliantei politice sau in protocolul de asociere se comunica la Tribunalul Bucuresti pentru inregistrare, potrivit prevederilor art. 28 si 29.

    Art. 35.
    Obiectivele aliantelor politice, precum si modul lor de organizare trebuie sa se conformeze prevederilor art. 2 si 3, cu exceptia participarii cu candidati in alegeri, care este optionala„. Deci se poate.

    O platforma electorala inscrisa juridic de felul „PDL-ICCD-Noua Republica-si altii”inseamna trei lucruri:

    1. Polarizare a scenei politice in doua mari blocuri: anti-USL versus USL. Chestia asta simplifica mult dezbaterea pe coordonate politice care nu ajuta noua plaforma: modernitate versus restaturatie, MRU versus Ponta-Antonescu, stat de drept versus stat mafiot, etc. La nivel de naratiune politice, platforma politica va practica un discurs anti-sistem, in care sistemul e restauratia pesedista.

    2. Platforma va permite o regrupare a celor trei mari grupe de electorat anti-USL (electoratul dur PD, electoratul refrmist care sprijina agenda Presedintelui, electoratul care vrea altceva si il vede pe MRU ca „altceva”) fara insa a necesita clarificari doctrinare aprofundate. Urgenta stoparii USL-ului va pune in plan secund problema unui PDL nereformat, a unei Noi Republici conduse de un june fara experienta si fesenist in gandire, a lui MRU fara „activ” in teritoriu. Acestea sunt probleme care nu pot fi clarificate pe vreme de razboi electoral, insa faptul ca va fi o platforma electorala [deocamdata nu discutam subtilitatile alcatuirii si mecanismele de co-decizie] va face ca fiecare din categoriile de votanti relativ eterogene intre ele dar care au un obiectiv comun (sunt anti-USL) sa se sprijine reciproc: unii vor vota util, altii cu entuziasm, altii de frica USL, altii de ciuda, etc. Insa in fond, numeric, platforma electorala va impiedica fragmentarea voturilor anti-USL. Ea va fi clar declarata de centru-dreapta si anti-USL, iar cei care o vor vota pot fi atat cei care au votat PDL acum, la locale (sa zicem 22-23%, cat a avut PDL singur sau in aliante), cat si votantii lui MRU (sa zicem, inca vreo 5%, cum am afirmat anterior), cat si votantii NR (ci Dumnezeu or mai fi, sub 1%).

    In fond, miza e atingerea pragului de 28% vot politic (cat a avut PDL-ul in anul de glorie 2008) si castigarea unui numar suficient de mare de colegii electorale cat sa nu ia USL 50+1 din mandate. Respingerea de catre CCR a legii VU si mentinerea legii 35/2008 (a propos, USL va incerca prin toate mijloacele sa modifice legislatia electorala si data alegerilor de anul asta prin OUG) fac posibil de atins cele doua obiective: atingerea unui numar de voturi cel putin egal cu al PDL in 2008 si coborarea USL sub 50% din mandatele din Parlament.

    Ce se intimpla dupa aceea, e in mana Presedintelui care numeste un PM.

    Cetatean

    01/07/2012 at 4:27 pm

    • subscriu. exact asa ceva am scris si eu ca si comentariu la postarea anterioara – si in contra-partida la valul de aruncari pe burta strict impotriva PDL. cunosc cele 2 comentarii la care ai facut referinta in preambul si, mai mult, le-am recomandat spre lecturarea la vremea lor. de la ele pornind si de la repartitia votului la alegerile locale, am ajuns la aceeasi concluzie ca si tine – polarizarea luptei impotriva USL, clarificare doctrinara ulterioara alegerilor generale. fascistii din USL nu trebuie lasati sa calareasca tara. iar oile feseniste ratacite de turma PSD nu trebuie manate in tarcul PPDD – acesta este rostul PDL cu Blaga in frunte. asa ca tare as vrea sa-i rog pe fitilistii de serviciu sa se abtina in alegatii – sau sa se clarifice ei insisi doctrinar (macar fata de noi, astia care citim, ne citim si ne formam pareri pe acest blog). obiectivul principal acum este ingroparea celor care nu se afiseaza dar se simt cum colcaie in spatele lui Ponta si Antonescu.

      Sare'n Ochi

      01/07/2012 at 4:36 pm

    • Este perfect prezentat un fenomen destul de complex si care va desena harta opozitiei de dreapta. Multi ar trebui sa il salveze si sa il reciteasca atunci cind vin cu intrebarile pe care le-au pus in ultimele luni. Vine totusi si momentul in care trebuie determinati algoritmii de stabilire a candidatilor (in situatia in care formatia lui mru nu are timp sa devina partid si in situatia in care – fie vorba intre noi : MN este o secatura lipsita de caracter)

      lastnightmusic

      01/07/2012 at 4:36 pm

    • O mică corectură: PDL a avut la parlamentarele din 2008 un vot politic de 32% la Camera Deputaţilor şi 33% la Senat.

      Barbu Mateescu

      01/07/2012 at 5:00 pm

      • Merci 🙂 asa e, tocmai verificasem, insa, prins cu nou comentaru, nu am mai rectificat 🙂

        Cetatean

        01/07/2012 at 5:08 pm

  18. Excelenta cerinta celor 4 membri CSM de a se mentine MCV, aprob si aplaud! Bravo, baieti, v-a venit mintea la cap! 😆

    Cetatean

    01/07/2012 at 4:31 pm

  19. Cetatean,
    Salut. Excelenta analiza. Aici este locul unde dreapta se va constitui electoral. Dincolo de asta, si sunt convins ca ai observat, trebuie sa existe un proiect pe termen lung. PDL-ul a trecut, ca si USL, prin victorii de etapa uitand viitorul. Proiectul inseamna crestere de lideri, castigare de credibilitate, fapte si nu vorbe, aliante, transparenta, proceduri, dar mai ales proiecte.

    Andrei

    01/07/2012 at 4:34 pm

  20. cei 3 muschetari care erau 4, si sunt 4, fac ceva bun, sä i sustzinem, cum?

    au fäcut o petitzie??????????s-au le scrie cineva.?

    theo- nona

    01/07/2012 at 4:42 pm

  21. iabadabadabaduuu !
    salut City 🙂
    Deci se poate.
    Dar sunt sa zicem ingrijorat.Victoria psd in 2000 a fost posibila cred si din cauza de vadim-prm dar si din cauza „cacofoniei” cdr,prea multzi,prea m ulte voci,ineficientza etc.
    Se poate pastra in conditziile anului 2012 o astfel de sperantza ?

    mircea

    01/07/2012 at 4:43 pm

    • de aceea exista in 2012 PDL- aripa Blaga. sa nu se transforme PPDD in noul Vadim. ce-i asa de greu de inteles? pana acum, in toate aliantele pe care le-a facut PD (ulterior PDL) a fost partidul tradat. tradat de PNL in alianta D.A., tradat de catre PSD – pentru sansa de-a castiga presedintia cu Geoana, de catre UDMR (astia oricum tradeaza din interes imediat si meschin) si la final chiar de catre cei cu care s-a umflat in 2008 – desi li s-a spus sa nu o faca.

      Sare'n Ochi

      01/07/2012 at 4:48 pm

      • asa sa fie Sare 🙂
        sa avetzi tastatura aurita.Totzi,tu City 🙂

        mircea

        01/07/2012 at 5:02 pm

  22. primul lucru

    Ponta demisia!

    in germania ca si in ungaria, zilnic totzi au scris, iesit in stradä
    plagiatorii sä plece.

    Ponta demisia.

    theo- nona

    01/07/2012 at 4:47 pm

  23. De acord cu tine, @Cetatean, dar sa incercam sa raspundem la cateva intrebari:
    1. Care va fi pozitionarea platformei de centru-dreapta fata de Traian Basescu? Unii vor dori apropierea, unii distantarea de acest ‘om politic al trecutului’;
    2. Este posibil sa apara o noua categorie de votanti, destul de importanta: anti-PDL, anti Basescu, anti-MRU, care a votat USL sperand la schimbarea promisa, dar care isi vede acum promisiunile inselate de cei pe care i-a votat de ritmul rapid cu care se succed erorile guvernului. Putem presupune ca vor vota acestia cu ICCD? Personal, cunoscand cateva exemple, consider ca nu vor vota in veci PDL sau orice le miroase lor a Traian Basescu.
    3. Vor vota cei anti-USL, dar profund dezamagiti de PDL, o miscare care contine PDL ca vioara 1?

    Eduard

    01/07/2012 at 4:49 pm

    • Nu cred ca va fi nevoie in mod direct de o poziti. Tb reprezinta marele reper al scenei politice, orice face un politician sau un partid e automat raportat la TB, chiar daca politicianul sau partidul nu ia pozitie. De aceea am sus ca platforma nu va avea nevoie de clarificari doctrinare importante, ci doar minimale: plaforma de centru-dreapta, anti-USL, pro-Justitie. Cei care voteaza TB constient isi recunosc aizi agenda, cei care voteaza PDL in orice situatie vor vota PDL, iar cei care nu mai au incredere in TB vor vota pentru platforema in care exista MRU, un politician altfel.

      Cetatean

      01/07/2012 at 5:11 pm

      • vezi mai jos postarea privind capacitatea unei aliante de a aduce voturi si din afara ei: alianta DA. Analiza e a lui Barbu Mateescu.

        Cetatean

        01/07/2012 at 5:13 pm

  24. ei ataca tot timpul si il scuzä pe impostor,

    nu läsatzi locär, trebuie ca Ponta plagiatorul sä plece.

    DEMISIA PONTA:

    theo- nona

    01/07/2012 at 4:51 pm

  25. voi brodatzi si vretzi sä mobilatzi casa,

    dar incet, mai intai afarä cu PONTA:

    theo- nona

    01/07/2012 at 4:53 pm

  26. Baieti (si fete, evident 🙂 ), am scris ca cele 3 curente (votantii PD duri, electoratul TB si cei care il voteaza pe MRU si vor un altfel de politica) au un numitor comun abisal: votul anti-USL, care e totuna cu aderarea la agenda Presedintelui (ca unii o fac entuziast, ca altii o fac in sila, ca altii o fac din calcul, e acelasi lucru).

    Insa in fond, electoratul plaformei electorale (MRU a zis ca are in cap numele care va fi inscris pe buletinele de vot, insa nu il zice, deci e stabilit) e cel despre care am scris mai sus:

    „Setea dupa statul de drept si dupa domnia legii, dupa exercitiul de a merge la referendum si dupa dorinta de a vedea politicieni in catuse. Pentru acestia, a vota USL nu e niciodata o optiune”.

    Trimit la o alta analiza pertinenta a lui Mateescu. Citez abundent.

    http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/lectia-aliantei-da.html

    „Două treimi din voturile pentru Alianţa DA au venit din afara electoratelor dure PNL, CDR sau PD.

    Dacă aceşti votanţi nu s-ar fi alăturat Alianţei DA şi ar fi stat acasă, rezultatul alegerilor din 2004 ar fi fost:

    PSD 46%
    PRM 16%
    Alianţa DA 14%

    Alt mod de a privi lucrurile: este vorba de la fel de mulţi votanţi cât a avut PDL la locale, acum câteva săptămâni – un pic peste 2 milioane de oameni.

    Cine erau aceşti oameni care au dat viaţă Alianţei DA? […]

    76% nu erau mulţumiţi de banii pe care îi aveau.
    71% erau de acord cu afirmaţia „corupţia a crescut în timpul guvernării PSD”.
    72% erau nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de modul în care funcţiona justiţia.
    81% erau nemulţumiţi de activitatea guvernului Năstase în ceea ce priveşte nivelul de trai.

    Veniseră târziu alături de ADA. Doar jumătate votaseră cu ADA sau cu partidele componente la alegerile locale care avuseseră loc cu câteva luni mai devreme, o cincime votând PSD. De altfel, trei sferturi spuneau că votează cu „Alianţa DA”, nu cu PD sau PNL, lucru care în sine sugerează o apropiere relativ recentă de acest proiect politic dar şi minimalizarea importanţei partidelor componente.

    Fuseseră atraşi şi menţinuţi alături de Alianţă printr-un marketing ireproşabil. Alianţa DA livrase exact mesajele de care aceşti oameni aveau nevoie: 77% aveau încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu, 86% în Th. Stolojan.

    Cu un discurs mai „soft”, Alianţa DA ar fi pierdut mulţi dintre aceşti votanţi care s-ar fi dus la PRM. Care erau pentru aceşti oameni cele mai importante două atribute ale unui preşedinte al României? „Să lupte împotriva corupţiei din ţară” (89%) şi „să impună ordinea şi disciplina” (88%). Prin comparaţie, a avea un preşedinte bun familist era important pentru 56%, iar să fie susţinut de partidul favorit – 54%. În acest context, nu te va mira că aproape o treime aveau încredere mare sau foarte mare în Corneliu Vadim Tudor.

    Ce s-a întâmplat cu aceste două milioane de persoane? Este rezonabil să presupunem următoarele:

    1. au convins cunoscuţi sau membri mai recalcitranţi ai familiei să îl voteze pe Traian Băsescu în turul doi al alegerilor prezidenţiale (pentru fiecare două voturi primite în turul unu, candidatul ADA a mai obţinut încă unul în manşa decisivă).

    2. s-au plasat de partea lui Traian Băsescu în conflictele din perioada 2005-2009, în special la momentele suspendării şi turului doi al alegerilor din 2009. Mesajele anti-corupţie au rămas relevante pentru ei şi pentru că Traian Băsescu a ştiut să le menţină în prim-plan.

    3. după momentul mai 2010 şi în timpul guvernării Boc, în funcţie de educaţie şi perspective, s-au îndreptat spre PPDD, USL sau au rămas alături de PDL/Traian Băsescu.

    Într-o măsură mai mare decât CDR, Alianţa DA s-a bazat pe susţinerea unui grup care căuta soluţii urgente la injustiţia din societate. Pare ciudat să ne gândim la acest lucru, dar PD putea la fel de bine să rămână un partid de stânga, sau să devină un partid care să se adreseze populaţiei rurale şi nu numai într-o cheie strict creştină, sau să devină un partid orientat spre nevoile antreprenorilor şi corporatiştilor. Aceşti două milioane de votanţi i-au obligat însă pe Traian Băsescu şi pe partidul său să urmeze altă cale.

    Traian Băsescu nu a uitat niciodată de ce a fost votat; PDL – prins între PLD-işti şi dorinţa de a-l urma pe Traian Băsescu fără a înţelege ce face el de fapt – a pierdut mulţi din aceşti votanţi, unii rămânând totuşi alături de partid în numele simpatiei faţă de preşedintele în funcţie.

    Nota bene: aceşti oameni nu s-au volatilizat, iar furia lor nu a dispărut – climatul economic care ameninţă viitorul copiilor sau nepoţilor lor i-a făcut mai sensibili ca oricând, iar scandalurile de corupţie le atrag atenţia mai mult decât restului electoratului. Chiar şi în clipa de faţă, ei sunt în primele rânduri ale electoratelor USL, PDL şi PPDD. Voturile lor au fost aproape un sfert din cele exprimate la alegerile locale. La alegerile parlamentare vor reprezenta un procent mai mare”.

    Asa-i ca incepem sa vedem mai clar cine e electoratul TB si de ce a castigat alianta DA? Nu pentru ca PNL si PD si-au mobilizat „oamenii nostri din teritoriu”, visul lui Blaga. Ci pentru ca Traian Basescu a spart tiparele (luand voturi din afara electoratului captiv al PD si PNL) si a atins inima oamenilor promitandu-le Justitie si Dreptate.

    Exact ce vedem sub ochii nostri, odata cu incarcerea lui Nastase. Fiti siguri ca electoratul care l-a votat pe TB, dar si alti oameni care de regula nu voteaza, scarbiti, nu au uitat promisiunile din 2004, care acum incep sa se realizeze: functionarea Justitiei. Daca mai adaugam si modul in care Guvernul Ponta actioneaza, vom avea in toamna un tablou care se apropie foate mult de cel din 2004, cu cateva date schimbate:

    – Justitia a inceput sa functioneze si trebuie aparata
    – Guvernul USL si-a dat arama pe fata si nu mai are ce promite
    – exista un vector charismatic ca MRU si inca un vector care e garantia continuarii reformelor Justitiei: Monica Macovei
    – electoratul PPDD, oricat de troglodit ar fi el, a fost „fragezit” de discursurile lui Diaconescu despre „ciocoi” si despre „drepatatea pentr popor” si e foarte posibil, ca intr-o batalie infernala in care Justitia a miza, sa se comporte volatil si sa mearga, in parte, spre platforma MRU, nu spre USL.

    Cetatean

    01/07/2012 at 5:07 pm

    • justitia mircea,justitia,justitia… mi-au ramas cuvintele astea City 🙂
      😆 mai , ce-mi place 🙂
      Traian Băsescu nu a uitat niciodată de ce a fost votat;
      PDL – prins între PLD-işti şi dorinţa de a-l urma pe Traian Băsescu fără a înţelege ce face el de fapt – a pierdut mulţi din aceşti votanţi, unii rămânând totuşi alături de partid în numele simpatiei faţă de preşedintele în funcţie.
      …Traian Basescu a spart tiparele (luand voturi din afara electoratului captiv al PD si PNL) si a atins inima oamenilor promitandu-le Justitie si Dreptate. 😆 super 🙂

      mircea

      01/07/2012 at 5:55 pm

    • Buna seara. Ma intrebam cine sa mai fie alaturi de MRU. Uitasem de Monica Macovei. Se pare ca la romani a prins foarte tare ideea tandemurilor politice… foarte buna analiza! Din pacate, PD a fost format de Roman & Co ca un partid de 15-20% si aceeasi mentalitate se vede si acum; dar poate ma insel si este doar o strategie de stopare a defectarilor din partid si, macar formal, o distantare de Traian Basescu pt atragerea unor procente in plus la alegeri. Pe de alta parte, atat de mare este inversunarea unora impotriva lui Traian Basescu incat ma intreb sincer ce sanse in plus ar avea MRU si Monica Macovei perceputi ca apropiati ai lui Traian Basescu si de aceea au fost lasati „low profile” …

      drivas

      01/07/2012 at 7:01 pm

  27. Buna seara tuturor 🙂

    Super analiza, Cetatean 🙂 Cred ca va mai fi ceva, daca MRU se tine de ceea ce a spus. Intr-o declaratie spunea ca tinteste acel procent de 50% care nu vine la vot, dezamagiti de partidele romanesti atat de dreapta cat si de stanga. Ca sa atinga un astfel de obiectiv, ar trebui sa existe o propunere / propuneri in afara tiparelor actuale, ar trebui sa fie ceva nou pe-acolo. Nu stiu care este profilul celor ce nu voteaza, dar banuiesc ca este interesant, altfel nu spunea MRU ceea ce a spus. Cred …

    RR

    01/07/2012 at 5:08 pm

  28. Cetätean,
    nu stiu sä expun asa frumos lucrurile, dar exact asa gandesc si eu
    exact asa. unora le este fricä sä spunä Bäsescu, dar se bucurä de politica
    si ce s-a realizat , datoritä darzeniei lui.si a incä 2-3 oameni ce au
    ,lucrat pt. independenta justitziei si multor alte intrepinderi.

    USL este o haitä nemancatä, ce face slusi , dar vai si amare de romani
    Ponta si haita USL, nu a fäcut nimic, totul se scumpeste.

    urgent trebuie sä plece Ponta.

    Ponta demisia.

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:18 pm

  29. Ziua buna .
    Reformatorii astia reciclati sint de speriat . 😆
    In rest , salut boborul . Aer cald , mare plata ca scindura (adica fara urma de valuri) ,calda si sarata . Deseara ne vom racorii cu ceva bere . 🙂

    stefan60

    01/07/2012 at 5:18 pm

    • Ziua buna oameni buni,

      Eu sunt convins, ca politic, o asociatie condusa de MRU, MM, Funeriu s.a., poate strange multe voturi. Singura problema este ca nu este mult timp si trebuie actionat rapid, fara ezitari. Sper ca MRU sa isi dea seama ca s-aincheiat capitolul PNL si PDL si a inceput capitolul iccd.

      eugeni

      01/07/2012 at 5:31 pm

  30. politica este pe voturi si aliante.
    aliantele in RO par mai stabile dupa o confruntare electorala, cele facute inainte nu sint corecte.
    la locale pentru PDL nu a votat PD, tocmai din cauza ca L nu a fost un L de calitate (cu putine exceptii).
    despre dreapta , la noi lipseste traditia si cea care exista nu se foloseste (noi de ea si ea de noi).
    cred ca un om de dreapta este T. Paleologu relativ tinar, cu traditie.
    vezi cazul NR care ca si partid isi permite sa faca selectie,si mai grav ca selectia este facuta de persoane care nu cred ca sint cele mai autorizate.
    partidul nu poate sa fie de nisa, el este o organizatie, teoretic, deschisa celor care din diverse motive adera la, sa zicem, un set de valori.
    partidul pate deveni un partid de nisa mult mai tirziu mai aproape de maturitatea lui.
    cred ca nu este bine sa divizam ceea ce numim centru dreapta.

    mae

    01/07/2012 at 5:24 pm

    • Parerea mea este ca Paleologu poate fi orice, epigon al batranului Paleologu, profesor, mistocar cu staif, uneori bufon dar niciodata ideolog de dreapta, om de administratie sau politician adevarat.

      Inganduratul

      01/07/2012 at 7:06 pm

  31. Pe antena3, un titlu interesant
    STATUL DE DREPT, SUB ASEDIU
    La ce se refera? Pai ne spun Ursu, Giurascu&Co.

    emil

    01/07/2012 at 5:29 pm

    • Alistar, Diaconu care se intreaba (sinceri)
      De ce trebuie sa fie serviciile secrete sub controlul presedintelui si nu al Guvernului.
      Ursu, vorbeste despre „restrangerea dreptului de exprimare”

      emil

      01/07/2012 at 5:30 pm

      • Pentru ca Presedintele este cel care are atributiuni in chestiunile militare si de securitate a statului

        ribelalu

        01/07/2012 at 7:10 pm

  32. Buna seara,
    1/Excelenta analiza @Cetatean.Eu indraznesc insa sa sugerez ca platformei lui MRU nu i se va mai da o tenta doctrinara ci una civica .Cu ajutorul lui Ponta si al nostru evident lupta politica se va da intre tendintele dictatoriale ale USL si societatea civila care isi apara drepturile.
    In acest mod MRU va putea sa coaguleze pe cei nemultumiti sau speriati de ambitiile USL .Lansata tema luptam contra dictaturii ,resentimentele fata de Basescu sau Boc vor dispare sau se vor diminua in fata unui pericol mult mai mare.

    2/In ceea ce priveste lPDL ul ,chiar daca Blaga va juca conform obiceiului pe toate fronturile,probabil ca la nivel local sunt destule organizatii care vor merge deschis sau tacit pe mina lui MRU.

    3/Salut din toata inima ideea lui Ponta de a capta atentia publicului USL ist intr o emisiune pe Latrina 3 la concurenta cu meciul Spania- Italia.Sa vedem cine va cistiga la audienta.

    4?Rog precizati daca miine la 19 ne pplimbam la muzeu deoarece am o droaie de prieteni ce doresc sa vina si a ramas sa le confirm distractia.

    tucu2

    01/07/2012 at 5:32 pm

  33. dece nu este Ponta inpärat?dl Alistar e un maimutzoi stupid.

    PONTA , este un impostor o jigodie ordinarä, profitoate si arivistä

    ca si Alistar, intretzinutul mafiotzilor.si l-ar vrea pe toate,.

    si eu vreau sä disparä HAITA ROSIE USL:

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:39 pm

  34. Ponta demisia!

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:40 pm

  35. Gata, Antena 3 a decretat: si Andreea Vass a plagiat. Dupa Udrea, Kovesi, acum si Vass. Mi se pare cel putin suspect faptul ca sunt acuzate vesnicele tinte dintotdeauna. Urmeaza Daniel Morar si Emil Boc?

    Eduard

    01/07/2012 at 5:40 pm

  36. ciorile de pe antene, croncänesc ca bolsevicii.

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:41 pm

  37. Buna ziua 🙂
    o previziune care s-a transformat in certitudine, felicitari C!

    mar

    01/07/2012 at 5:41 pm

  38. turnätorul VOICULESCU; a cumpärat diplomele ????????

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:43 pm

  39. Excelenta analiza, Cetatean. Multumiri.
    Ce facem cu electoratul care nu vrea sa mai aleaga raul cel mai mic dintre doua rele?
    Cei mai multi pe care ii intalnesc astazi sunt anti USL convinsi dar pun semnul egal intre PDL si TB. Aparent se feresc si de MRU pentru ca TB l-a girat.

    Momentan offtopic dar necesar in curand: foarte multi sunt cei care nu vad in ceeace s-a petrecut in ultimele zile o amenintare directa la adresa lor. Spera doar ca USL nu va iesi pentru ca s-au facut de ras si nu le trece prin cap ca amenintarile si incalcarile de constitutie din ultima perioada sunt lovituri mult mai adanc date. Ceva modalitati de a-i face sa vada asta in afara de restauratia completa? Altfel oameni pentru care ai fi jurat ca sunt intregi la minte.

    moldoveanu

    01/07/2012 at 5:46 pm

    • moldoveanu, cand MRU isi va lansa platforma, vom sti mai multe 🙂 si atunci se vor clarifica multe. Cum a zis tucu, va fi o platforma civica, insa care va propune candidati.

      Cetatean

      01/07/2012 at 5:55 pm

  40. Blaga anunta cu surle si trimbite ieri ca PDL intra in campanie electorala azi, de la ora 15 zero zero. Cine zicea ca nu este un organizator bun? Asa orar nemtesc mai rar. Deocamdata ora 15 zero zero a venit si a trecut si de la PDL nu se aude nici musca biziind. O buna dovada de consistenta si purtare previzibila, sa nu se socheze electoratul, PDL intra in campanie dupa cum a facut opozitie pina acum, printr-o liniste mormintala.

    Aha

    01/07/2012 at 5:47 pm

    • intrarea in campanie inseamna: analizam si apoi luam pauza de gandire.

      Cetatean

      01/07/2012 at 6:12 pm

    • Informatia exacta este ca incepe campania electorala de maine, ora 15.00.

      Inganduratul

      01/07/2012 at 7:11 pm

  41. Liviu Pop: Premierul Ponta ar putea cere CNATDCU daune morale. „In 45 de zile am facut in mediul academic mai mult decat au facut alti ministri”

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12671633-liviu-pop-premierul-ponta-putea-cere-cnatdcu-daune-morale-45-zile-facut-mediul-academic-mai-mult-decat-facut-alti-ministri.htm

    Are dreptate. A facut.

    moldoveanu

    01/07/2012 at 5:52 pm

  42. DA; un primitiv ca pop, a distrus tot ce era bun in mediul academic
    numai asa o javrä incultä , se poate läuda singurä.

    Ponta poate cere daune mamei lui, cä la fäcut prost.

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:56 pm

    • Ca veni vorba de mama:
      Despre mama lui Adrian Nastase, in libertatea de ieri
      „Elena Năstase are un apartament pe str. Naum Rimniceanu din sectorul 1. Locuinţa, care a aparţinut, la începutul anilor ’80, lui Adrian Năstase, este evaluată la aproximativ 80.000 de euro. O a doua casă a fost obţinută de Elena Năstase în 1994, după ce a revendicat- o în numele unei mătuşe decedate, Elena Ciolan. Valoarea imobilului este estimată la 500.000 de euro. A treia proprietate, aflată în cartierul Primăverii, este un apartament de 130 de mp cumpărat în aprilie 2001, când fiul ei era premier. Valoarea de piaţă a acestei locuinţe se ridică acum la peste 350.000 de euro.

      Mai mult: Mama lui Năstase a aflat ce a păţit fiul ei pe patul de spital – Ştiri interne | Libertatea.ro ”
      Alta matusa aici.
      Se pare ca e o reteta de familie 😦

      emil

      01/07/2012 at 6:04 pm

  43. Pop chiar e cretin, mai bine dispare, nu realizezä nimic.

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:57 pm

  44. diploma lui Liviu Pop; ESTE FALSÄ, el de altfel e un primitiv, un prost.

    theo- nona

    01/07/2012 at 5:59 pm

  45. Credeti ca este posibil ca PDL-ul sa se fractureze si aripa reformatoare sa migreze catre un alt partid/platforma? Ce se va intmpla cu Boc, va accepta „tutela” Buldogului cu dinti de carton si transformarea partidului in balama?

    mar

    01/07/2012 at 5:59 pm

    • inca nu stim, depinde de Monica Macovei si MRU.

      Cetatean

      01/07/2012 at 6:00 pm

  46. eu cer daune morale, cä m-am simtzit jignitä, sä fiu reprezentatä,
    de un impostor, ilegitim. ca Ponta.

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:00 pm

  47. Salut Theophyle,

    In asteptarea postului „Vine trenul” adaug cateva observatii legate de acesta:

    – incercari de platforme ideologice online de formare / maturizare a unor oameni politici au mai fost, sunt si vor mai fi. (Din umilele mele cunostiinte conservatorismul liber nu a fost foarte bine reprezentat la acest capitol). Pana acum consecinte majore ale acestor demersuri nu prea s-au vazut;

    – ca sa obti tehnic acest lucru trebuie o solutie care sa permita o interactiune mai eficienta intre cei care dialogheaza. Pentru un volum mic de replici un grup de distributie emailuri (Yahoo! / Google / facebook Groups este suficient. Pentru un blog cu un numar de 100 de comentarii pe post este mai indicat un forum. Aici recomand platforma gratuita phpBB (cea mai buna platforma de forum de pana acum);

    – un pas si mai sofisticat sa construiesti o platforma oline este chiar un soft de comunitate virtuala gen facebook. socialengine.net si phpfox.com sunt numai cateva exemple de solutii la cheie in acest sens. Atentie: daca se intra in zona asta, incep si niste investitii de achizitie soft. Un buget minimal pentru o solutie decenta il estimez la cca. 600-1000 USD;

    – cand apare o platforma de comunicare online (forum) sau o retea de socializare online (socialengine sau phpfox) apare necesitatea unei solutii mai bune de gazduire a saitului + copii de siguranta periodice ale saitului + niste administratori dedicati a saitului. Prin topicul urmarit (ideologie politica) si prin natura unui public erudit cu acces la informatii mai mult sau mai putin confidentiale, problema securitatii si confidentialitatii datele publicate pe sait va fi una majora;

    Mult succes, voi urmari atent, asa cum am facut-o mereu, miscarile Politeia. Daca vei avea nevoie de consultanta (gratuita) pe partea de planificare platforma si alegere solutii tehnice si daca crezi ca eu sunt persoana potrivita, te rog sa ma cauti pe privat.

    acspot

    01/07/2012 at 6:03 pm

    • Strict referitor la servere rezistente la atacuri si incarcare mare dar si la alte caracteristici tehnico-juridice ca privacy – cea mai rezistenta platforma de pana acum testata si dovedita este cea a Google – blogger.com. Astia au grija de date si rezista la incercari de scoatere din functiune masive. Au istoric atat pe partea asta cat si pe partea de a rezista cererilor guvernelor de a da date despre autori. http://www.criminalitate.info/2012/06/studiu-efforg-suportul-acordat-vietii.html

      moldoveanu

      01/07/2012 at 6:16 pm

      • Salut,
        blogger.com nu este nici forum, nici retea de socializare :). Este doar echivalentul wordpress.com.

        acspot

        01/07/2012 at 6:37 pm

        • Da mai acspot blogger.com este o platforma a lui google
          Si nu il contrazice: moldoveanu ca moldoveanu da… e unul din putinii specialisti in criminalitate informatica de la noi

          lastnightmusic

          01/07/2012 at 6:43 pm

    • Eu propun o Joomla cu jsocial pt partea de social. Extensibila si cu majore avantaje media fata de orice alta platforma

      Mircea Rusu

      01/07/2012 at 9:47 pm

      • Sal Mircea,
        Sper sa nu fiu ridicol cand spun ca nu stiam de Joomla :). Pare o platforma solida si are un mare avantaj: este gratuita.
        Poate vom vedea intr-o zi Politeia avand si o componeta de social. Avand in vedere volumul mare de comentarii cred ca merita luata in calcul o dezvoltare a blogului cu servicii aditionale.

        acspot

        01/07/2012 at 10:15 pm

        • Pm pt detalii

          Mircea Rusu

          02/07/2012 at 9:43 am

  48. PDL, nu se v-.a desfintza, dar ii vrem vocali, cu program
    nu cu drägäläsenii la adresa cabotinilor si javrelor USL:

    jos PONTA

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:03 pm

  49. Apropos de partidul balama. Sunt o groaza de partide care se vor balama. UDMR, PDL, PPDD, PNL, NR. Vreau sa atrag atentia sefilor de partid ca numai 1(unul) maxim 2 (doo) partide pot fi balama. Tre’ sa se hotareasca 🙂

    eugeni

    01/07/2012 at 6:03 pm

  50. Ponta trebuie sä plece urgent:

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:05 pm

  51. Posibil offtopic. Daca e prea, rog sa ma trageti de maneca: 🙂
    Dupa comentariul fluviu, plin de miez al lui Cetatean, va propun o incercare semi-literara si sper mai relaxata trimisa catre prieteni intr-una din zilele in care prea multi imi spusesera ca nu mai exista nici o alternativa si ca s-ar implica dar nu ai unde intre „mafihotii” din toate partidele.

    CU LOCOMOTIVA DE LA ALBA CA ZAPADA LA FATA MORGANA

    Este fascinant din punct de vedere psihologic fenomenul baleierii electoratului intre nou si vechi in decursul a putine cicluri electorale.

    O organizatie nou aparuta capteaza initial sustinerea unei mase largi a votantilor. Cu cat sunt mai mari nemultumirile fata de vechile structuri, cu atat mai mare sustinerea si succesul la scrutin obtinute de o noua idee. Cu cat este mai „fresh” platforma, cu atat sunt mai actuale idealurile inglobate si nevoile carora le raspunde, oferind speranta si culegand voturi. Pe aceasta platforma se promoveaza oamenii noi, se creaza branduri individuale sau de grup care atrag si au sanse sa devina piloni sau sa preia rolul de locomotiva a unei miscari. Gata, am format trenul, avem locomotiva, sa pornim:

    Initial sustinerea e maxima si marja de manevra e larga. Este momentul cel mai propice pentru schimbari dramatice, existand disponibilitatea maselor sa le accepte sperand in realizarea idealurilor pe care le-au votat. Euforia trece insa repede, iar expectanta atingerii binelui visat pune o presiune crescanda asupra locomotivei care trebuie sa confirme rapid si pe un parcurs cat mai lung.

    Pe drum, peisajul nevoilor se schimba functie de realitatea concreta. Acum vrem la munte, maine vrem la mare, poimaine acasa – toate imagini ale idealului maselor la un moment dat. Locomotiva inca puternica capteaza aceste sugestii si ajusteaza ruta de parcurs, facand calatoria una placuta pentru electorat.

    Dar in timp oamenii obosesc, masinariile se uzeaza, lupta cu rezistenta la inaintare si cu subansamblele care mai cedeaza ocupa tot mai mult timpul celor care iau decizii. Acestia incep sa amane reluarea contactului cu realitatea si sa ignore semnalele care indica faptul ca idealurile nu mai coincid cu parcursul. La extrem, in faza de uzura maxima, ignorarea se transforma in impunerea unei realitati sub egida „noi suntem la varf, noi stim mai bine”. Iar de aici incolo parcursul trenului este clar.

    Orice calatorie are un sfarsit. Orice proiect politic are un parcurs dar are si un final. Capacitatea deplina a unei persoane de a exercita o functie are si ea limita ei. Ca doar muritori suntem. Daca anii de reusite in functie ar fi insotiti de grija de a aduce in loc oameni noi cu priza la realitatea momentului, organizatia ar avea sansa unei durate matusalemice in timp. Daca in loc de a capta talentele doar pentru a le controla si bloca in ascensiunea lor, le-am promova facand pasul inapoi la momentul oportun, trecerea la senectutea politica ar fi una glorioasa. Ar fi o situatie Win-Win-Win pentru partid, lideri dar si pentru electorat.

    Priza la realitate pe care o are sau nu conducerea unui partid este imediat perceputa atat de mase cat si de structurile de la baza partidului. Masura in care sugestiile noi despre parcursul de urmat ajung in programul organizatiei precum si frecventa cu care noii oameni sunt promovati, constituie indicatori ai tineretii si adaptabilitatii unei organizatii si sunt perfect percepute de electorat. Pentru a evita socul la vederea diferentei dintre sondajele comandate si scorul la vot este recomandata masurarea permanenta a acestor parametri.

    Am pornit in aceasta mica analiza de la imaginea pe care o da suma idealurilor si nevoilor electoratului de la un anumit moment si de la faptul ca in timp aceasta imagine este schimbatoare. Mai exista o imagine pe care electoratul o pastreaza aproape – cea a trecutului – sub forma ideii „nici atunci nu era bine dar nu era asa de rau”.

    Evident ca si aceasta imagine difera de la generatie la generatie, dar indiferent continut, este pastrata aproape deoarece gandul la ea ofera o alternativa la temerile prezentului dupa un parcurs aventuros intr-o directie pe care am incercat sa o schimbam dar nu ne-am putut face auziti.

    In lipsa unei miscari politice noi care sa sumeze nevoile actuale, la primele alegeri facem rocada in speranta ca macar imaginea aceea a trecutului va avea mai multe in comun cu ceeace simtim si cu nevoile pe care le avem. Si uite asa calatoria continua spre noi imagini ale idealului catre care tindem, cu speranta ca nu se vor schimba prea mult pana vom ajunge la ele si mai ales ca nu se vor volatiliza lasand loc desertului.

    P.S. Dar ce se intampla ulterior cu locomotivele si trenurile care au pierdut contactul cu dorintele calatorilor? Cautati-le intre procentele de sub 1% de la alegeri. Le vedeti alergand de colo-colo, predicand aceleasi idei care la un moment le-au adus gloria si neintelegand de ce nu mai au nici macar ecou. Un cimitir de trenuri inca in miscare.

    moldoveanu

    01/07/2012 at 6:05 pm

  52. MOLDOVEANU;

    DAR CINE ESTI TU?
    cum te chiamä? TE OCUPI DE DIVERTISMENT? S-AU DE DIVERSIUNI?

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:10 pm

    • Pentru Moldoveanu garantez eu. Il cunosc bine !
      Acum nu stiu cine garanteaza pentru mine .. dar asta e alta caciula 🙂

      lastnightmusic

      01/07/2012 at 6:19 pm

    • deci se pare ca am sarit calul cu postarea respectiva. Scuze.
      Nu sunt decat un cetatean prea nerabdator sa vad contracarata nenorocirea din ultimele zile sperand ca nu trebuie sa plec din tara.
      Poate ar trebui sa stau mai pe margine dar sunt un pic la faza la care totul pare ca se misca prea lent fata de gravitatea pe care o vad eu in evenimentele din ultima perioada.

      moldoveanu

      01/07/2012 at 6:21 pm

      • nu ai sarit calul, te-ai luat dupa ala care a dat tonul la postari fluviu, adica eu 🙂

        Cetatean

        01/07/2012 at 6:46 pm

      • Salut,
        Nu ai sarit calul absolut de loc! Chiar mi-a placut 🙂

        Theophyle

        01/07/2012 at 9:21 pm

      • Multumesc. Sunteti binevoitori. 🙂

        moldoveanu

        01/07/2012 at 10:26 pm

  53. buna seara ! felicitari pentru postare. e adevarat : Monica Macovei este singurul politician roman in care am incredere 100 %.si pentru Europa, doamna Macovei este echivalentul a 100 % respect si incredere!

    zigzag

    01/07/2012 at 6:11 pm

  54. se pare iar vin läcustele.

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:12 pm

  55. dna Macovei; este o mare doamnä si un f. bun jurist,
    din päcate , javrele USL, nu suportä adevärul si de aia laträ la ea.

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:15 pm

  56. Moldoveanu,

    Am incercat sa citesc ce ai scris. I-am mai dat o sansa. Mi s-a parut un speculativ, si presarat cu truisme. In principiu un comentariu trebuie sa fie scurt si la obiect, exceptand atunci cand comunica ceva important, o analiza pertinenta. Pentru mine, ceea ce ai scris nu se incadreaza nici la important nici la pertinent.
    Sau poate gresesc eu.

    eugeni

    01/07/2012 at 6:19 pm

    • E drept ca un text nu trebuie sa aiba mai mult de 500 cuvinte caci nu il citeste nimeni.
      Dar la comenturi pe blog e mai rau. Ne plictisim dupa 2 fraze 🙂

      lastnightmusic

      01/07/2012 at 6:22 pm

    • Multumesc. Am inteles. Gata cu chestiunile offtopic si cu incercarile de genul asta. Scuze inca o data tuturor.

      moldoveanu

      01/07/2012 at 6:28 pm

      • lasa, ca unii le citesc 🙂 adica aia care si scriu comentarii fluviu!

        Cetatean

        01/07/2012 at 6:33 pm

      • salut
        Stiu pe unii care citesc cu bucurie comentariile. Mie mi-a placut.

        ela

        01/07/2012 at 6:44 pm

        • si mie .

          luminita

          01/07/2012 at 6:58 pm

  57. vreau sä ajungä la dl. Blaga intrebarea:

    dece nu luptä sä scoatä porcul färä ochi ANDON si turnätorul Paslaru

    din Parlament????, , sentintzä definitivä, s-au au turnätorii nevoie de lefuri,
    ,
    si uslinosii de voturi.??????

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:21 pm

  58. eugeni,

    diversiuni……………………………färä valoare.

    theo- nona

    01/07/2012 at 6:22 pm

  59. Salutare lume bună. 🙂
    O postare regal urmată de comentarii la cel mai înalt nivel. Chapeau!

    Tiberiu Orasanu

    01/07/2012 at 6:22 pm

  60. Salutare ! 🙂
    Daca ar fi sa aleg o capetenie a „dreptei”, as inclina catre Monica Macovei.
    E mult mai incisiva/perseverenta, comunica mai bine decat toti ceilalti candidati.
    Chestii care atarna foarte greu.

    Tzepelica

    01/07/2012 at 6:28 pm

    • aprob pozitiv si merg pe mana ei 100%, a aratat ce si cat poate, nu are nevoie sa promita verzi si uscate.

      Cetatean

      01/07/2012 at 6:32 pm

    • Cred ca a aparut si la noi o Margaret Thatcher, sper sa nu gresesc.

      mar

      01/07/2012 at 7:00 pm

  61. http://cluj.citynews.ro/din-oras/protestele-revin-piata-unirii-clujenii-protesteaza-impotriva-premierului
    „Dorim să ne arătăm indignarea față de abuzurile recente ale lui Ponta și a echipei sale, și anume de a ascunde plagiatul, și de a desființa o comisie care s-a pronunțat în acest sens. Nu pot să vă spun pentru câte zile vom protesta, sau pentru câte zile vom veni aici, dar dorim să atragem un semnal de alarmă față de declarațiile controversate pe care câțiva miniștri le-au făcut, printre care Corățean și Rus”, a declarat un clujean prezent la protest.
    Iată câteva dintre mesajele afișate pe pancarte: „ICR – Institutul Comunist Român”, „Schimb comisii preț avantajos”, „Vrem o comisie pentru înființarea tuturor comisiilor”, „Dau la schimb citat din Ponta pentru citat din Platon. Superofertă”.

    Sare'n Ochi

    01/07/2012 at 6:45 pm

    • Da mai baieti, dar faceti si un film de citeva minute de pus pe youtube
      Apoi trimiteti linkul la bloage si bineinteles la B1 . Turcescu l-ar difuza cu multa placere.

      Cuviantul de ordine: oricre ati face, puneti si pe Youtube 🙂

      lastnightmusic

      01/07/2012 at 6:50 pm

  62. Lacheul prefraudare Parvulescu a declarat la RRA, „ca o hotarare tb respectata/genereaza efect dupa publicarea in MO, ori nepublicarea deciziei CC l-a indreptatit pe Ponta sa mearga la Bruxelles”. Naparcile incep sa graiasca, urata increngatura 😦

    mar

    01/07/2012 at 6:47 pm

    • Puiu Hasotti:
      „ca, din principiu, nu poate fi de acord cu parerile acesteia. ”
      un om cu principii, nu?

      emil

      01/07/2012 at 7:01 pm

      • De pe HN, legat de comisia care a decis ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat
        aparut la 15.28, azi
        🙂

        emil

        01/07/2012 at 7:06 pm

        • l-a lovit caldura in cap 😦

          mar

          01/07/2012 at 7:15 pm

  63. sa zicem ca are dreptate, pe forma. Eu insa vizeaza fondul, si planul e sa atace CCR pentru a o decredibiliza.

    Cetatean

    01/07/2012 at 6:48 pm

  64. Buna seara
    Multumesc dragi prieteni pentru analize. Am mult de invatat si iau si notite; sa nu ma acuzati de plagiat mai incolo 🙂 cand veti vedea ca incerc sa materializez cateva din sugestiile voastre.
    Sa n-avem vorbe.

    ela

    01/07/2012 at 6:51 pm

    • din partea mea, poti prelua tot ce scriu eu, cum preia si sare, la orice ora. Are mana libera.

      Cetatean

      01/07/2012 at 6:55 pm

  65. Sry daca am fost prea dur. Eu scriu adesea off topic. (daca nu tot timpul). Daca TDS garanteaza , atunci eu aprob. (pozitiv). Dar nu am fost pregatit. 🙂 .
    Pe de alta parte Cetatean si-a castigat dreptul, dealungul atrei+ ani, atat prin continut cat si prin forma. 🙂

    eugeni

    01/07/2012 at 6:59 pm

    • Thx. Lucram la forma si continut si daca nu ne scot astia internetul din priza si daca se aproba, si la durata. 🙂

      moldoveanu

      01/07/2012 at 11:39 pm

  66. @Moldoveanu

    Un PS nteresant.

    Ce s-a intamplat cu „locomotivele”?:) si gandul ma duce la Iliescu

    eugeni

    01/07/2012 at 7:00 pm

    • Lista e lunga. Un adevarat muzeu din care se pot trage invataminte pt un nou proiect.

      moldoveanu

      01/07/2012 at 11:33 pm

  67. eugeni, ce drept oi fi castigat?

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:01 pm

    • Citoaien,

      Tu vezi lucrurile dintr-un pdv pe care eu nu il stapanesc, vorbesti o limba, pe care eu nu o vorbesc si astept „traducerea”.

      Asa ca automat tu trebuie sa pui in comentariu ortografia si sintaxa, regulile limbii acesteia.

      Sunt multe lucruri care mi se lamuresc cand scrii tu un comentariu.

      Scue pentru ditirambe , promit sa nu se mai repete 🙂

      eugeni

      01/07/2012 at 7:08 pm

  68. pe antena un individ mustind de inteligenta, analist militar 😆 demonstreaza ca, zic sondajele i proportie de 41%, probele pe care a fost condamnat Nastae erau insuficiente :mrgreen:

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:07 pm

    • Analist militar? O fi unul din gasca lui Dogitu aaa, asta, Dogaru?

      EuCuMine

      01/07/2012 at 7:08 pm

    • Ce coincidenta:
      „Pentru 42 la suta, dintre romani, Soarele se invarte in jurul Pamantului,”
      Sa fie intamplatoare?
      Eu cred ca si in exemplul meu ar trebui sa intervina democratia 🙂 iar Soarele si Pamantul sa se supuna 😦
      Din categoria
      „Cativa politicieni, in frunte cu Adrian Severin, se minunau, acum cativa ani, de existenta a doua molecule de hidrogen in formula apei. Erau ingrijorati si spuneau ca trebuie sa luam masuri urgente, iar romanii nu trebuie sa mai bea asemenea apa” bihidrogenata” ” 🙂
      Actualitate > Social > romani
      Sambata, 31 Iulie 2010, ora 19:29
      Sursa: Ziare.com

      emil

      01/07/2012 at 7:14 pm

    • La furt si proxenetism nu exista dovezi directe. Nici sefii de banda nici pestii nubfac contracte scrise cu hotii, respectiv curvele. ei de asta se leaga, ca nu apare semnatura lui Nastase. Ei bine, tocmai pentru ca nu apare a primit doar 2 ani. daca aparea primea 10.

      ribelalu

      01/07/2012 at 7:18 pm

    • Pe cine au sondat sondajele? pe uselistii din Sparlament?
      Dar de cand o decizie a Instantei se interpreteaza cu sondaje?
      Decat sa tot sondeze mai bine s-ar apuca de forat in platoul continental al Marii Negre, ca si asa ne mananca banii de pomana, puturosii si habarnistii astia.

      luminita

      01/07/2012 at 7:26 pm

  69. Buna seara,
    RTV -news alert – Ponta si Antonescu in sedinta la sdiul PSD, discuta despre suspendarea lui Basescu, puterea pregateste o mare surpriza maine in parlament

    😦 nenorocitii….

    Ioana

    01/07/2012 at 7:11 pm

    • suspendarea nu poate avea loc fara avizul CCR. Si ala consultativ si (deocamdata e in vigoare amendamentul Sova) avizul de constiutionalitate, pe hotararile Parlamentului.

      Tineti minte declaratia lui Ponta?

      „Alegerile parlamentare ar putea avea loc la începutul lui noiembrie sau pe 2 decembrie”.

      Tot ce va face USL are legatura cu incercarea de a decala alegerile. Constitutional nu se poate, insa vor incerca.

      Cetatean

      01/07/2012 at 7:15 pm

      • nu mai am absolut niciun motiv sa cred ca vor respecta vreo lege, sunt convinsa ca vor calca in picioare pana si „cotorul” constitutiei, legile si regulile nu exista pentru ei si chiar ma tem ca sunt in stare de orice

        Ioana

        01/07/2012 at 7:18 pm

      • salut city! sa presupunem ca ar incepe demersurile de suspendare. deocamdata in vigoare este acea lege care prevede ca presedintele e suspendat de 50% +1 din cei cu drept de vot ? modificarea care au facut o ei in parlament cu 50% + 1 din cei prezenti a intrat in vigoare ?

        zigzag

        01/07/2012 at 7:26 pm

        • Este contestata la CCR, deci mai e mult pana va deveni realitate. Daca Presedintele e suspendat pe 4 iulie, si CCR da aviz pe 5 iulie, referendumul se organizeaza pe ‘regulile jocului’ din 4 iulie. Avantaj noi. C-asa e-n tenis.

          Eduard

          01/07/2012 at 7:58 pm

    • Oare dau ucaz prin care trec Romania in subordinea Guvernului si o redenumesc Pontania?

      Rad ca sa nu plang… 😥

      EuCuMine

      01/07/2012 at 7:16 pm

      • Daca fac asta vom plange toti 😦

        mar

        01/07/2012 at 7:17 pm

  70. off-topic. Ovidiu scrie un articol pe care si eu l-as fi scris aproape la fel, daca as fi avut timp.

    http://lacoltulstrazii.ro/2012/07/01/ministrul-pop-dezinformeaza-cnatdcu-are-atributii-legale-clare-de-verificare-a-eticii-profesionale/

    Felicitari lui 😆 Din articol se vede cat de corect a procedat CNATDCU si ce ticalos a fost ministrul Pop.

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:12 pm

    • De acord, Cetatene X, da’ ce ne facem cu cei care nu stiu sa citeasca? Il punem (articolul) pe muzica?
      🙂

      emil

      01/07/2012 at 7:22 pm

      • nu, il citim noi si ne bucuram de confratii din blogosfera care scriu articole bune. Cine stie, poate are de gand Ponta sa mearga in Justitie contra CNATDCU 😉 Va pierde glorios.

        Cetatean

        01/07/2012 at 7:42 pm

  71. Bună seara !
    Sunt de acord cu tot.
    Poate că îi acord puțin mai multă încredere lui MRU dar după experiența cu MN, despre care nu cunosc prea multe amănunte pentru că nu am avut timpul necesar să-i urmăresc acțiunile, vă cred pe voi toți pe cuvânt.

    dictaturajustitiei

    01/07/2012 at 7:19 pm

  72. A scris cineva ca Blaga a declarat ca PDL a intrat in campanie electorala. Udrea a intrat mai demult. A declarat deja cu cateva zile inainte ca va candida in colegiul 25 (parca). Cu astia nu vor invinge in veci USL-ul.
    P.S. Eu nu am nimic cu doamna Udrea. Din contra. Insa ar fi cazul sa faca un pas inapoi. E tanara si are timp sa revina.

    ribelalu

    01/07/2012 at 7:21 pm

    • Colegiu 25

      Elena Udrea PDL 43.43%
      Luminita Anghel PSD-PC 28.50%
      Radu Munteanu PNL 16.45%
      Rezultatele din 2008
      Si daca nu e „ajutata” prea tare, iese din nou 🙂

      emil

      01/07/2012 at 7:25 pm

      • Domnule profesor de data asta va fi altfel. Atunci nu a avut adversari. De data asta se va lupta in mod sigur cu un „greu” USL care are sansa sa intre si de pe locul 2.

        ribelalu

        01/07/2012 at 7:28 pm

        • Vorbim 🙂

          emil

          01/07/2012 at 7:37 pm

  73. Eu zic sa nu ne ambalam deocamdata. Nu stim ce au de gand aia din USL, insa putem banui. Nu au prea mult spatu de manevra, insa tocmai de aia ataca, pentru ca sunt in criza de timp si de idei. Sa stam deocamdata fara sa ne panicam inutil, oricum vom afla la momentul potrivit. Insa tineti minte un lucru: cu cat ataca mai la disperare, cu atat se poate ghici panica din USL pentru ca nu mai au vreme de vechile manevre tactice. si cine pregateste din guga batalii, nu prea are sansa sa le castige.

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:21 pm

    • Timpul lucreaza puternic in defavoarea lor. pana in noiembrie vor avea cea mai puternica scadere de popularitate din istoria Romaniei. De la locale nu a mai aparut niciun sondaj de opinie. Maximul a fost 49%, scorul de la alegeri. De acum incolo USL nu are cum sa obtina mai mult de 50% din numarul parlamentarilor. Ca sa obtina din nou Guvernarea le trebuie si Presedentia in mod obligatoriu. Cu Basescu la Cotroceni sunt mancati.
      Pana la toamna USL are doar doua obiective:
      1 Sa organizeze alegerile (sa ramana la guvernare)
      2. Sa-l dea jos pe Basescu.
      Parerea mea este ca nu vor reusi niciunul.

      ribelalu

      01/07/2012 at 7:27 pm

    • cred ca usl stii fac galagie folosind latrinele ptr a le ridica moralul bizonilor captivi dupa electrosocurile primite saptamana trecuta.

      zigzag

      01/07/2012 at 7:28 pm

    • Interesant este ca mai devreme a facut unele declaratii transmise in direct de Realitatea Tv in vreme ce A3, comenta pe aiurea! In aceeasi declaratie, Andreea Paul Vass a mai vorbit si despre acuzele aduse prin iarna familiei si despre niste procese castigate pe tema respectiva. 🙂
      PS La Realitatea Geoana si Vijulie (jurnalista?) fac „critica” PDL si a lui Basescu 🙂

      emil

      01/07/2012 at 7:30 pm

    • Misoginismul USL este deadreptul scârbos, cred că e un element strategic în politica PSD – USL.

      dada

      01/07/2012 at 7:39 pm

  74. Buna seara. Stiti la ce ma gandeam? Situatia de acum nu seamana cumva cu cea din 2008, cand PSD a muscat din ispita venirii la guvernare si la sfarsitul anului „s-a petrecut ce s-a’ntamplat” (cit. Toparceanu). Vreau sa zic ca USL s-a repezit la guvernare fara legitimitatea unor alegeri parlamentare si o rezerva consistenta de parlamentari..
    Eu credeam ca-i va da peste cap criza economica, da’ vad ca Ponta e deja fragezit. Oricum, tot respectul pentru gandirea structurata a gazdei noastre. Si eu cred ca nu mai e cazul sa urmam/aprobam/iubim/uram pe cineva fara discutie si rezerve, ci sa avem obiective bine stabilite si sa sprijinim pe cei care si le insusesc. Evident, politicienii sunt in general enervanti, dar nu e din fericire necesar sa-i luam acasa…

    dica

    01/07/2012 at 7:28 pm

  75. CTP are un articol surprinzator de decent in Gandul. Ii mai scapa o mica perie, insa per total este comestibil.

    ” „De vreo două mii şi ceva de ani, de la Aristotel şi Platon, toţi cei care au scris teze de doctorat pe filozofie, pe politică, pe ştiinţe sociale, toţi au plagiat. Repet, de la Aristotel încoace şi Platon, pe tehnic de la Newton şi Einstein, toată lumea a plagiat”.

    Am ascultat şi am privit această zicere fascinat. Prostia abisală e o floare rară a naturii umane, la fel de rară ca geniul. Prostia mediocră, ca şi inteligenţa mediocră, fac legea în viaţa publică românească, aşa că, întrucât genii nu mai este, s-a terminat, un cosmos de prostie născut din gura unui ministru de interne e o delicatesă pentru minte, inimă şi literatură.”

    EuCuMine

    01/07/2012 at 7:29 pm

  76. Pai daca doar 53% dintre romanii antenisti cred ca Basescu e vinovat pentru arestarea lui Nastase este tragic. Sondajul e facut de CCSB adica de institutul lui Felix. Pai astia pana sa puna intrebarea cheie, perpelesc intervievatul o jumatate de ora sa-l aduca unde vor ei.
    Antena 3 chiar si asa incearca sa-l rastalmaceasca:
    Doar 34 % dintre antenisti cred ca USL va iesi intarit dupa aceasta afacere Nastase. Pentru analistul militar insa 34% inseamna majoritatea cetatenilor tarii.

    ribelalu

    01/07/2012 at 7:33 pm

    • am mai vazut o cifra data de a3: 24% Basescu popularitate. Sper ca pentru asta era. Treceam de la un canal la altul si era sa scap telecomanda cand am vazut cifra. E mai mare decat inainte de alegeri sau mi se pare mie ? ( nu mai vorbim ca este subevaluata )

      RR

      01/07/2012 at 7:59 pm

  77. Se pare ca PDL-ul si-a pus in cap diaspora. La RRA a fost un reprezentant al diasporei, de la Munchen care este suparat ca a tb sa intervina ca sa ia cuvantul si ca William Branza nu reusit. Se pare ca listele au fost facute de miercuri. Nu stiu la ce post a candidat William Branza. Cred ca tipul este si un fel de corespondent al RRA-ului.

    mar

    01/07/2012 at 7:34 pm

  78. vom vedea in Parlament. E clar ca de la niste disperati te poti astepta la orice, si eu am niste banuieli (insa, asa cum am zis, nu le spun, sa nu le dau idei). iar suspendarea lui Basescu nu e singura.

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:35 pm

    • mai City 🙂 postarea de azi analiza ta si comentariile au fost grozave,vorba lui Tibi 🙂
      Esti ca un farul din Alexandria ptr. navigatori ca mine,mai cu vasle mai cu catarge in intunericul noptzii 🙂
      sa va dea Cel de sus sanatate tie,Theophyle,Bsk,tuturor de pe acest blog 🙂 inclusiv mie
      Finala va avea un „gust” aparte dupa asa un aperitiv 😆

      mircea

      01/07/2012 at 7:54 pm

      • sa ne dea Domnul la toti putere si sanatate 🙂

        Sa traim sa il vedem pe Nastase facand puscarie toata perioada, si sa ii vedem si pe altii la zdup!

        Cetatean

        01/07/2012 at 8:04 pm

  79. VlASTON pe cai mari : MRU+Monica Macovei+Noua Republica adica 2 oameni+ UN PARTID

    Ar putea agrega un nou pol politic,…bla, bla O inviorare a viitoarei campanii electorale, profitand de deruta si caderea libera in care se afla acum principalele partide, PSD, PDL, PNL.

    lastnightmusic

    01/07/2012 at 7:42 pm

  80. Ha ha ha…Basescu are popularitate de 24% chiar dupa sondajul A3 (multumiti si f multumiti de actovitatea Presedintelui). Adica e in crestere puternica :)))
    Pai atat aveau Ponta si Antonescu inainte de locale. Acum nu mai spune nimeni cat au :))
    24% este cel mai bun scor al Presedintelui dupa multa multa vreme.

    ribelalu

    01/07/2012 at 7:43 pm

    • Tipul de care scriam mai sus a spus ceva de genul asta „Traian Basescu este Presedintele Diasporei ptr. ca este sigurul care sa referit la toti romani,de pretutindeni. In Diaspora este iubit ptr. ca este Presedintele nostru”. Cred ca daca un uslamist a auzit emisiunea, maine o scot din grila.
      Mai ales ca invitatul, Catalin Stefanescu, a scapat doua soparle dure legate de plagiat.

      mar

      01/07/2012 at 7:51 pm

    • 😆 sa-l suspende 😆 chiar daca trec peste orice norma constitutionala .a dat strechea in ei

      mircea

      01/07/2012 at 7:57 pm

  81. Vlaston sa candideze impotriva lui Antonescu daca se crede tare. Asa, ca intre fosti si actuali pseudo-liberali.

    Cetatean

    01/07/2012 at 7:43 pm

  82. In asteptarea sesinii extraordinare a Parlamentului, va rog sa aveti in minte decizia CCR nr. 120/2004, 766/2011 si 21/2008, precum si art. 142 din Constitutie („Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei”) si art. 1, al. 5 din Constitutie („In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”).

    Mai multe nu va zic, sa nu ziceti ca nu astept pregatit sesiunea 😈

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:02 pm

  83. Doamne, ce minciuni scoate Ponta pe gura. Incredibil 😆

    Eduard

    01/07/2012 at 8:03 pm

  84. Pe B1, un alt mitocan usLAS: Dan Mihalache 🙂

    emil

    01/07/2012 at 8:04 pm

  85. da, cica e gata cu austeritatea, de acuma curg pomeni in europa.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:05 pm

  86. salut!
    analistu’ a-nceput în forţă pe A3 cu o odă „pt cel mai mediatizat premier al României”. Eu nu am apucat epoca de aur, dar sunt mulţi care s-au uitat la tv şi atunci şi acum… şi mă intreb şi eu: cât de proşti să fie unii români ca să înghită pe nemestecate astfel de manipulări ordinare.

    Mă doare bunul simţ când mă uit la A3. :))

    dmariuss

    01/07/2012 at 8:05 pm

  87. Theo, salut.

    În legătură cu „conservatorismul liberal” pe care-l afirmați, poți să ne explici cum se raportează acesta la valorile etice tradiționale, viața (de la concepție la moartea naturală), familia, credința?

    Mulțumesc.

  88. Dupa parerea lui, si a multor analisti care i-au insuflat aceasta idee, intre Romania si Polonia sunt foarte multe apropieri de natura istorica, politica, geopolitica, etc….
    Ce fraier Basescu, nici nu s-a gandit la asta. Noroc cu Ponta.

    Eduard

    01/07/2012 at 8:07 pm

    • Doar prin anii’ 80 erau ceva deosebiri; si la nivelul structurii agriculturii dinainte 🙂

      emil

      01/07/2012 at 8:14 pm

    • Copy-lotu’ recunoaşte că a citit politeia :))))

      dmariuss

      01/07/2012 at 8:16 pm

      • unde, ca nu am fost atent? ce a zis?

        Cetatean

        01/07/2012 at 8:17 pm

        • G/M,vorbea de ideea unui parteneriat strategic cu Polonia pe care i-au sugerat-o mai mulţi analişti şi mi-am adus aminte de nişte discuţii pe tema asta aici, de acum un an sau mai bine 🙂

          dmariuss

          01/07/2012 at 8:24 pm

  89. multe minciuni am mai trait sa vad spuse de acest cretin de PM.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:13 pm

    • E mai prost decat prevede Codul Penal.

      luminita

      01/07/2012 at 8:19 pm

  90. ha ha ha ha ha
    sondaj CCSB – USL 64 % intentie de vot !!!!! ce gogomanii…..

    Ioana

    01/07/2012 at 8:17 pm

  91. Sondaj CCSB prezentat ‘in esclusivitate’ la Antena 3:
    USL – 64%
    PPDD – 15%
    PDL – 13%

    😆

    Eduard

    01/07/2012 at 8:17 pm

    • cecesebica i-ar s-a uitat in fundul patronului Voiculescu. i-a numarat Turambar hemoroizii boss-ului si i-a dat cu crestere la plagiat.

      Sare'n Ochi

      01/07/2012 at 8:30 pm

      • auci 😆

        mar

        01/07/2012 at 8:39 pm

  92. ups… voi incerca sa discut cu Blaga (pt VU), un politician mai deschis la minte …..

    Ioana

    01/07/2012 at 8:19 pm

  93. Mai ia cineva cate o gura de lamaie la 5 minute, ca mine?

    Eduard

    01/07/2012 at 8:19 pm

    • Ai rezistat mai mult de 5 min? Parca m-as uita la un documentar din 1949 despre chiaburi, legionari, intelectuali si lupta de clasa care trebuie data cu aceste elemente potrivnice. Nu mai au nicio limita, ca Dumnezeu n-au avut niciodata…

      drivas

      01/07/2012 at 8:32 pm

  94. „impiedicandu-ne Curtea Constitutionala” – a repetat de 2 ori
    deci prima calcata in picioare va fi Curtea Constitutionala

    Ioana

    01/07/2012 at 8:20 pm

    • Mimica lui Ponta spune multe. Vor incerca sa atace CCR („blocaje constiuttionale”).

      Deci, revedeti ce am scris mai sus, cititi Deciziile CCR nr. 120/2004, 766/2011 si 21/2008, precum si art. 142 din Constitutie (“Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei”) si art. 1, al. 5 din Constitutie (“In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”).

      Eu sunt pregatit.

      Cetatean

      01/07/2012 at 8:24 pm

  95. il omoara decizia CCR pe VU. De aici i se va trage.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:20 pm

  96. Hai ca fac deja spam, dar nu ma pot abtine.
    Ce fata de om serios are Radu Tudor. Are si un tic, strange din ochi la fiecare 3 secunde 😆

    Eduard

    01/07/2012 at 8:21 pm

    • Mucenicilor 🙂

      ovidiu

      01/07/2012 at 8:26 pm

    • şi eu mă amuz cu anteniştii.. dar în doze mici, altfel mă apucă dracii 🙂

      dmariuss

      01/07/2012 at 8:27 pm

  97. Domnilor, va admir rezistenta 🙂

    mar

    01/07/2012 at 8:24 pm

  98. tot ce decide guvernul e atacat la CC, tot ce decide parlamentul este atacat la CC….
    (deci iar CC….)

    Ioana

    01/07/2012 at 8:24 pm

  99. Da, vor ataca CCR.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:25 pm

    • sa ne fereasca Dumnezeu….dar asta simt si eu

      Ioana

      01/07/2012 at 8:26 pm

  100. Stiu cum o vor face, insa nu spun, caci poate au in cap o varianta mai soft, si nu vreau sa le dau idei 🙂

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:28 pm

  101. spuneti-ne doar ca nu vor reusi, indiferent de varianta adoptata

    Ioana

    01/07/2012 at 8:29 pm

    • Ioana, numai Dumnezeu si CCR insasi ii poate opri 🙂

      Cetatean

      01/07/2012 at 8:32 pm

      • again… doar daca nu ne impiedica CCR sa-i intrebam pe cetateni !

        Ioana

        01/07/2012 at 8:33 pm

        • Crezi ca degeaba am trimis la deciziile alea ale CCR de mai sus?

          Cetatean

          01/07/2012 at 8:38 pm

          • da, stiu deciziile… tocmai de aceea am vrut sa evidentiez ca ponta se cocentreaza acum pe CCR nu pe Dl.Basescu
            Presedintele va fi „next subject”

            Ioana

            01/07/2012 at 8:42 pm

  102. De fiecare data cand minte sau nu vrea sa spuna ce are in cap, Ponta se uita cu ochii mijiti, tine buzele stranse si are un zimbet subtire, fortat.

    Sa tineti minte.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:30 pm

  103. Acelasi sondaj CCSB:
    Trebuie Traian Basescu suspendat?
    46% – Da, cat mai urgent, deoarece a incalcat de nenumarate ori Constitutia
    20% – Da, dar doar daca va incalca Constitutia
    19% – Nu, pentru ca nu a incalcat Constitutia

    Eduard

    01/07/2012 at 8:32 pm

  104. Ponta a folosit de doua ori „blocaj” cu referire la CCR si o data cu referire la Presedinte.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:32 pm

  105. Hopaaaaaaaaaa
    Demisie comuna: sa plece amandoi.

    Eduard

    01/07/2012 at 8:33 pm

    • Deci Ponta stie ca e mort, si vrea sa il traga dupa el pe Prezident.

      Eduard

      01/07/2012 at 8:34 pm

  106. vor alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:34 pm

  107. si solutia Ponta – demisioneaza si el si TB si apoi se merge in fata oamenilor la alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. Evident .. Constitutia nu conteaza, Ponta l-ar lasa sa candideze

    RR

    01/07/2012 at 8:35 pm

    • a cazut in capcana, dovada ca a facut propunerea in mod neserios e ca „uitase” ca Presedintele e la al doilea mandat.

      Cetatean

      01/07/2012 at 8:36 pm

  108. ce cacealma…. sunt dispus sa demisionez daca si presedintele demisioneaza

    Ioana

    01/07/2012 at 8:35 pm

  109. Hahaha, a cazut in capnaca Ponta, caci a uitat ca Presedintele nu mai poate candida, s-a dat de gol singur ca e cacialma! 😆

    Propunerea nu are obiect. Basescu nu mai poate candida, sa se verifice.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:35 pm

  110. M-am uitat in continuare la B1 (acuzat de antiusLAMISM 🙂 ); Dan Mihalache era tare greu de oprit in mitocanie si minciuni. Dar cel care se „informeaza” doar de la TV, ce sa creada? Si cat STIE?
    Eu, repet, cred ca asta e o chestiune mai grea decat pare 🙂

    emil

    01/07/2012 at 8:37 pm

  111. Ii pune lui Jean-Claude Junker minciuni in gura, o declaratie de sustinere a lui Nastase.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:37 pm

    • Cetatene, ce crezi ca fac 90% din cei care aud asta?
      Il cred?
      Nu il cred?
      Nu e de joaca 😦

      emil

      01/07/2012 at 8:38 pm

    • O fi zis si ala, mai stii? Si-o fi adus aminte de partidele de vanatoare cu Bombonel.
      Ce sa spun, politicienii nu trebuie umiliti intr-o tara europeana. Ba trebuie umiliti, sa fie dati drept exemplu.

      Eduard

      01/07/2012 at 8:41 pm

  112. dece sä plece bäsescu cä ponta este un mitocan impostor.ß
    ce a incälcat Bäsescu?

    asa por spune, tot usl-ul e criminal si trebuie inchis,
    dar dece?

    CRIN-CRETIN ASTA SI VREA ALEGERI ODATÄ

    theo- nona

    01/07/2012 at 8:37 pm

    • în toamna asta e singura şansă a lui Crin să ajungă preşedinte…

      dmariuss

      01/07/2012 at 8:45 pm

  113. Mă dor urechile la ce vorbe îi pune Ponta în gura lui Jean-Claude Juncker. Dacă-şi va vedea spusele sus+numitul în presa europeană? 😡

    dmariuss

    01/07/2012 at 8:38 pm

    • nu ar putea cineva sa-l informeze si sa obtina si o reactie?

      Ioana

      01/07/2012 at 8:39 pm

      • eu nu-l cunosc personal 🙂 dar sincer, chiar dacă ar fi 100% adevărat, tot e o măgărie, deoarece Juncker i-ar fi spus să-i transmită lui AN, nu pe tembelizor.

        dmariuss

        01/07/2012 at 8:42 pm

      • Fara suparare: ce facem cu reactia?
        Ca multe adevaruri sunt „necunoscute” masei de votanti; eu chiar cred ca asta conteaza extrem de mult 🙂

        emil

        01/07/2012 at 8:45 pm

        • ce sa facem? difuzam informatia.

          Cetatean

          01/07/2012 at 8:47 pm

          • Cetatene, te rog sa nu neglijam aritmetica: unde? si la cati ajunge? „adevarurile” se stabilesc si in functie de ceea ce auzi. Cand il aud pe Dan Mihalache, ce sa cred? Nu eu care citesc si pe aici 🙂

            emil

            01/07/2012 at 8:51 pm

        • eu fac cunoscute aceste adevăruri celor din jurul meu.. şi mă bucur că în ultimul timp, nimeni nu prea mai are contra-argumente, încep să vadă şi ceilalţi „cel mai cinstit guvern”

          deocamdată nu ştiu ce aş putea face mai mult, aş veni mâine cu voi la guvern, dacă n-aş avea concurs de angajare în Ct. Dar, cum uslaşii nu prea se dau plecaţi la critici/proteste, voi veni la urm[toarele.

          dmariuss

          01/07/2012 at 8:51 pm

          • Ai si tu dreptate: conform legii numerelor mici trebuie sa ajunga la toti; in cat timp? Asta nu ne mai spune legea aia 🙂

            emil

            01/07/2012 at 9:09 pm

  114. Mihalache este un sobolan infect, un caracter de mafiot sleios

    ce nu as mai dorii sä väd , in politica romaneascä.

    theo- nona

    01/07/2012 at 8:39 pm

    • Ai PERFECTA dreptate dar…restul care il aud, cu ce compara spusele lui? Ca sa stabileasca adevarul?
      Mihalache: „curtea s-a pronuntat in afara competentei ei”

      emil

      01/07/2012 at 8:41 pm

      • nu conteaza ce spune ala.

        Cetatean

        01/07/2012 at 8:48 pm

        • Si eu as vrea; din pacate, „istoria” dovedeste ca muuulti il consideracinstit. Stiu ca nu e usor dar nu cred ca e un motiv de neglijat. Cu regret, constat ca multi uita asta 😦
          PS D’asta ma ia cu frica 🙂

          emil

          01/07/2012 at 8:53 pm

  115. sondajele de mai sus, sunt rahat cu perj.

    sä vedem ce v-a spune presa sträinä, cand v-a afla hotzie ,plagiatul si
    alte afaceri dubioase de familie.

    theo- nona

    01/07/2012 at 8:43 pm

  116. Facem un rezumat a ce a zis Ponta si ce se poate deduce:

    1. Il omoara decizia CCR pe legea VU. Reamintesc, legea VU a fost declarata in unanimitate neconstiutiona, in intregime. Aproape sigur ca sigur ca a fost declarata asa pe motiv ca nu e voie sa modifici legea in an electoral (asa a motivat CCR respingerea comasarii). In aceasta situatie, Parlamentul nu poate face nimic, se ramine la legea din 2008.

    2. Vorbeste de blocaje cu referire la CCR si la Basescu.

    3. Vrea alegeri prezidentiale si parlamentare simultan si face targuri neconstitutionale.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:43 pm

  117. ponta face propuneri de troc, insa el e in dezavantaj, are mandat doar pentru 6 luni inca, iar Basescu inca 2 ani, de ce ar demisiona Basescu? 😉

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:46 pm

    • nu vrea decat sa intarate „poporul”

      Ioana

      01/07/2012 at 8:48 pm

    • s-au reintors la vechea tactica ce le-a adus succes: Basescu e vinovat. Si daca nu sunt alegeri anticipate si de aia si de aia.

      RR

      01/07/2012 at 8:53 pm

  118. cred cä dl.j- v-a auzii, ce porumbei a scäpat din gurä impostorul
    deci USL, contestä mai departe prin declaratzii justitzia si cc.

    este f- grav.

    theo- nona

    01/07/2012 at 8:47 pm

  119. insa trocul lui Basescu nu il accepta: demisie contra revizuire a Constitutie.

    Curva tinara consumata, Ponta asta.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:48 pm

  120. Ponta este un handicapat,

    cu cat il atacä pe presedinte si vrea sä-l suspende, v-a plätii imens.

    abia acum vede cä acest carlam mitocan, a mintzit, nu le-a adus nimic.

    a fäcut romanii si scoala romaneascä de ras.

    Ponta demisia.

    theo- nona

    01/07/2012 at 8:50 pm

  121. E pe undeva o poza cu Ponta in ghilimele?

    emil

    01/07/2012 at 8:54 pm

  122. Pe Ponta nu l-a ales nimeni (sau ma rog cativa). Pe TB l-au ales cateva milioane. Cu ce drept Ponta vrea sa faca targul acesta?

    Ponta este mai periculos decat pare. Asta in principiu din cauza ca este viclean gen Dinu Paturica. Nu are nici un scrupul. Minte cum respira.

    eugeni

    01/07/2012 at 8:54 pm

  123. da, Parlamentul va incerca sa ‘deblocheze” situatia. E clar: Parlamentul ca sari la gatul CCR si apoi a Presedintelui.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:54 pm

    • Cred ca asta este calea. Sa vedem CSM-ul cum reactioneaza.

      eugeni

      01/07/2012 at 8:56 pm

  124. Mihalache este o mare canalie, are un limbaj nonverbal care cere suturi…..”usor cu plagiatul pe scari” :mrgreen: Astia insnulta toti oamenii cinstiti care au muncit ptr. o diploma 😦

    mar

    01/07/2012 at 8:54 pm

  125. Parlamentul va sari la CCR si la Presedinte.
    Insa a cam pierdut majoritatea, de ieri 11 deputati USL au iesit din Parlament prin demisie publicata in M. Of.

    Cetatean

    01/07/2012 at 8:56 pm

  126. Da dar ii are pe cei de la pdl cu Blaga in frunte.

    eugeni

    01/07/2012 at 8:57 pm

  127. noroc ca audienta e minima in seara asta. am inteles ca e meci important, ceva. Nici macar bunul meu vecin psd nu se uita la a3 acum. Si asta e de bine :))

    RR

    01/07/2012 at 8:58 pm

    • 🙂
      Eu am sa ma mai uit la Turcescu.

      emil

      01/07/2012 at 9:02 pm

      • si eu am migrat. O chestie spusa de fii-mea ( are 12 ani si a azuit doar cateva zeci de secunde ce spunea Ponta) : nenea asta parca stie ca in cateva zile trebuie sa faca ceva ce nu-i place dra nu are incotro si incearca disperat sa induplece, sa caute alta solutie.

        RR

        01/07/2012 at 9:22 pm

  128. Astia is ca lupii…

    drivas

    01/07/2012 at 9:00 pm

  129. Dupa multa vreme (2009), mi-am calcat pe suflet si am reusit sa urmaresc jumatate din emisiunea lui Radu Tudor de pe A3. Personal, consider ca acest Radu Tudor este bolnav psihic, incarcat cu ura. Efectiv, incita la nesupunere civica. Incerc sa inteleg ce se petrece in mintea celor care urmaresc A3, cum se lasa manipulati si prostiti zi de zi. Vis a vis de Ponta, minte frumos si convingator. Daca nu se vor ridica voci si nu se vor intreprinde actiuni, cat mai repede, impotriva acestor manipulari, viitorul se prefigureaza a fi rosu cu tente de sumbru.
    Ma duc sa termin si cealalta jumatate de lamaie… 😦

    subway

    01/07/2012 at 9:01 pm

    • Ponta e un terminat ca politician datorită plagiatului. Dacă nu era dat în vileag, mă tem că ne-ar fi ingropat pe toţi, uitaţi-vă la Iliescu, la 82 şi tot mai scoate politică pe gură.

      Mi-a plăcut că ponta şi-a comparat furtul unui doctorat cu spartul unui geam la 15 ani! Sigur bagatelizarea asta i+a deranjat pe mulţi.

      dmariuss

      01/07/2012 at 9:34 pm

  130. MM la b1

    eugeni

    01/07/2012 at 9:01 pm

  131. Robert Turcescu vorbeste despre ce a zis Ponta. Astia sunt nebuni, ne transforma in Grecia 😦

    mar

    01/07/2012 at 9:01 pm

  132. ce este la B1??

    theo- nona

    01/07/2012 at 9:03 pm

    • regal, Theo – nona 🙂

      mar

      01/07/2012 at 9:07 pm

  133. Cristoiu este mortal…… era treaz (Ponta)?? 😛

    mar

    01/07/2012 at 9:03 pm

  134. la Turcescu participa Cristoiu, Andronic, Tapalaga si parca am vazut-o si pe MM

    cedric

    01/07/2012 at 9:04 pm

  135. Este si MM

    cedric

    01/07/2012 at 9:04 pm

  136. trebuie iesit in stradä urgent, ca si in ungaria si alte tzäri
    zilnic si färä pauzä, altfel vä mänancä bolsevici USL.

    theo- nona

    01/07/2012 at 9:05 pm

    • Il vreau pe Ponta in ghilimele 🙂

      emil

      01/07/2012 at 9:10 pm

  137. doi pe-un balansoar. O fi vazut filmul/piesa ? 😆
    se balansau pe o panza de paianjen 😆
    ce bluf.Sa zici ca demisionezi impreuna cu piratul.
    In searaasta Ponta a vent cu un aer de usurare in suflet.Si-a dat seama ca a pierdut partida si vrea ca prin prabusirea sa sa fie cat mai multe daune inamicilor. ha-ha .In rest s-a comportat ca pana acum.Zambeshte idilic iar cand spune brasoave are o privire stranie 😆
    cetatenii sa decida ??? 😆

    mircea

    01/07/2012 at 9:11 pm

    • ai vazut si tu privirea aia stranie si expresia fetei care il tradeaza?

      De fiecare data cand minte sau nu vrea sa spuna ce are in cap, Ponta se uita cu ochii mijiti, tine buzele stranse si are un zimbet subtire, fortat.

      Cetatean

      01/07/2012 at 9:17 pm

      • 😆 are un fatzau(vorba lui sare) care-i tradeaza starile sufleteshti uneori ca la un copil

        mircea

        01/07/2012 at 9:28 pm

      • am vazut si eu. limbaj non verbal de panarama care nu se poate controlo dar incearca prin replici sa para ” descurcaret”. o caricatura. asa premier redus la minte nu cred ca a existat pe teritoriul Romaniei.

        zigzag

        01/07/2012 at 9:29 pm

  138. Salut,
    Imi permit cateva opinii dupa 1 litru de limonada fara zahar baut la fiecare 5 min.
    – USL-ul e torpilat rau. Ponta va juca la cacealma. Nu au nici o strategie pana in toamna, ce sa mai vorbim de vreun plan.
    – Pentru Ponta cred ca e inceputul sfarsitului.La un moment dat am avut impresia ca a repetat ca Pres. scoate dosare de acum 12 ani. Nu cred ca se referea la teza. Spuneti-mi cand a murit acel procuror Panait.
    – Nu cred ca vor incerca sa-l suspende pe Pres. in aceasta sesiune extraordinara
    – Dpdv. constitutional parlamentul nu va putea sa scoata CCR din cursa.Ointimideaza pentru urmatoarele decizii

    ion

    01/07/2012 at 9:11 pm

    • 2002.

      Ponta va juca la cacialma, cu singura arma: Parlamentul va incerca incalcarea Constitutiei si incalecarea CCR. Nici eu nu cred ca vor incerca sa il suspende acum pe Presedinte, insa vor incepe un razboi cu CCR.

      Cetatean

      01/07/2012 at 9:16 pm

  139. Usl are sondaje proaspete si vrea sa grabeasca alegerile pentru a-si mentine macar procentele pe care le are acum. Altfel nu-mi explic logica declaratiei Copylotului: http://m.b1.ro/stiri/politica/victor-ponta-propun-sa-demisionez-si-eu-si-traian-basescu-pentru-alegeri-parlamentare-si-prezidentiale-anticipate-32075.html

    Mircea Rusu

    01/07/2012 at 9:16 pm

  140. Ponta vrea sa se „sacrifice” pentru tara ca sa demisioneze impreuna cu TB. Asta inseamna ca , asa cum zice Ion, usl este torpilat si cred ca „batranii” simt pamantul miscanu-se sub picioare. Se cauta o modalitae de iesire „decenta” din stuatia asta.

    eugeni

    01/07/2012 at 9:16 pm

    • da.

      Insa e strategie dubla:

      1. Pentru oameni zice una.
      2. In Parlament va face alta.

      Cetatean

      01/07/2012 at 9:18 pm

      • Oamenii uita. Asta a fost modul de actiune al comunistilor din 1950 pana astazi.

        eugeni

        01/07/2012 at 9:20 pm

        • pe maimutoiul asta nu il uita usor lumea. de cand a venit la guvernare a dezamagit asteptarile si alora care erau fani ilici din 90. am auzit pensionari pesedisti pur sange care se intrebau cum poate partidul sa l tina pe asta pe post de presedinte

          zigzag

          01/07/2012 at 9:33 pm

  141. „premierul a declarat că i-a solicitat preşedintelui un mandat pentru reuniunea Consiliului European, însă acesta a refuzat, în urma unor conversaţii „nu foarte plăcute” „. 🙂

    eugeni

    01/07/2012 at 9:23 pm

  142. tonta e deja cu frica in oase . si cel mai rau se teme de oameni. de proteste. acest golan trebuie sa primeasca inzecit ceea ce gasca de la grivco a orchestrat in ianuarie. unde apare copilotul trebuie fluierat si injurat.cedeaza rapid pentru ca este un golan mincinos. blaga daca are putina imaginatie are obligatia ca atunci cand vine tonta sa si tina discursul in parlament sa umple balcoanele de la parlament cu oameni si cu pancarde ” ponta modialu mars afara javra mincinoasa-demisia!” . noi nu l putem urma pe tonta in parlament dar blaga si roberta pot demonstra ca nu sunt blat cu usl si sa aduca la sedinta oameni! sa faca din sedinta de marti un circ de sa nu stie sinistrul nostru premier pe unde sa fuga acasa. cica sa demisioneze si el si Basescu. da ce tupeu ai mai ponta …ponta demis si anchetat ptr uzurpare de calitati oficiale , nu trocuri neconstitutionale! la rahova cu tine mai ponta .si i ati si socrul sforar dupa tine .

    zigzag

    01/07/2012 at 9:24 pm

  143. Buna seara din nou.
    Am vazut si eu inceputul perversiunilor sexuale ala analistului Tudor cu Ponta. Ce am observat?
    Conform sonjaului facut de CCSB (Felix & co):
    – USL 64% intentie de vot dupa ce la alegeri si inaintea acandalurilor Nastase si Ponta aveau 49% (cel putin 20% peste real)
    – Traian Basescu popularitate 24% (cea mai mare popularitate din ultimii 3 ani, probabil e mai mare)
    – Doar 46% ar vota demiterea Presedintelui. (in mod sigur nu sunt atati)
    – Ponta o tot dadea inainte ca principalul adversar este Dan Diaconescu.
    Comcluzia?
    USL s-a prabusit in sondaje si coroborat cu respingerea VU, trecerea in pozitie neutra sau chiar impotriva a unor trusturi de presa fidela si razboiul contra justitiei si mediului cultural si academic putem spune ca USL se afla intr-o situatie dezastruasa.

    ribelalu

    01/07/2012 at 9:32 pm

    • pune si faptul ca de azi s a scumpit energia iar de aici vor urma alte scumpiri. pe oamenii simpli asta ii doare. le a promis mariri de pensii , de salarii si ce ofera in schimb ? scumpiri si scandal, uzurpare, plagiat ?

      zigzag

      01/07/2012 at 9:36 pm

  144. da! respingerea VU de anul asta e o arma atomica, arunca in aer orice calcul si sondaj.

    Cetatean

    01/07/2012 at 9:35 pm

    • sa asteptam contracandidati puternici in circumscriptiile unde candideaza tonta si chuky. vom avea primii 2 presedinti de partid ramasi someri .un MRU in circumscriptie cu tonta si MM versus chuky ii trimite pe cei 2 la pensie. 🙂

      zigzag

      01/07/2012 at 9:38 pm

    • …Văzându-l atât de prost (cuvântul -informat- a fost șters la corectură, scuze)… 😆

      mircea

      01/07/2012 at 9:56 pm

    • In interesul invatamantului, desigur. Norocul ei ca am absolvit scoala aia cam de multa vreme 🙂

      emil

      01/07/2012 at 10:00 pm

  145. al doilea sacrificiu ritualic al usl
    Ponta sacrificandu-se pe altarul dragostei de tzara incearca sa salveze usl luandu-l de mana pe pirat aruncandu-se in spumele marii.Tzeapa de 2 ori.Piratul stie sa inoate si ii va da drumul pontanacului.
    A 2-a tzeapa,va trebui ca sa spuna ca a fost o gluma cand va fi luat la intrebari.
    Ce usor se poate renuntza la „succesurile” vietzii,un doctorat si un post de premier 😆
    e groasa rau ptr. uslasi,trendul e ca-n montagne russe fara centuri de sigurantza

    mircea

    01/07/2012 at 9:43 pm

    • Nu cred ca au curajul sa-l suspende pe Basescu INAINTE de alegeri; ar insemna sa ii lase „gura sloboda” 🙂 Si nu au asa curaj 🙂

      emil

      01/07/2012 at 9:53 pm

      • da, vor incerca sa il suspende in asa fel incit sa cupleze referendumul de demitere cu alegerile parlamentare, insa si pe astea vor vrea sa le decaleze, sa le faca mai devreme.

        Cetatean

        01/07/2012 at 10:00 pm

        • Cetatene, ce crezi ca ar face Basescu daca nu il mai obliga nimic la tacere ?
          Asa, ca parere 🙂

          emil

          01/07/2012 at 10:02 pm

          • ce ar face? ce a facut si pana acum, insa de 100 ori mai rau 🙂 spune tot ce stie!

            Cetatean

            01/07/2012 at 10:04 pm

      • din arta razboiului,adaptat
        da-i spatiu de retragere caci altfel curajul devine disperare 😉
        ..
        poate cel mai bine acum ar fi ca piratul sa nu iasa la conferintza. sa vedem ses.parl.
        nu exclud o mana de ajutor eu,daca ashtia se arunca prea tare pe ccr.

        mircea

        01/07/2012 at 10:10 pm

  146. E pe undeva o poza a lui Ponta calcand in piciore tara, legea si restul?
    Ponta intre ghilimele, desigur

    emil

    01/07/2012 at 9:52 pm

  147. Hai ca a inceput meciu, uitati-va la el si ascultati B1 🙂

    Cetatean

    01/07/2012 at 9:55 pm

    • Exact asta e reteta si la mine 🙂

      Eduard

      01/07/2012 at 10:03 pm

  148. Cata dreptate are Cristoiu: „eliminarea coruptiei TREBUIE inceputa cu SLUGILE”
    🙂

    emil

    01/07/2012 at 10:07 pm

  149. da, ia-le uneltele si nu vor mai putea actiona. baga frica de DNA in unelte si ei vor fi incapabili sa obtina ce vor.

    Cetatean

    01/07/2012 at 10:08 pm

  150. Mircea,
    mai usor cu pianu pe scari in ceeea ce priveste prabusirea USL in sondaje. Putini oameni realizeaza la aceasta ora pericolul, iar marea majoritate nu intelege unde suntem azi. Problema USL nu este acum legata de castigarea alegerilor ci de a-si apara penalii de justitie. Tot mai multe institutii fundamentale refuza pozitia ghiocelului. De aceea am spus ca USL-ul e torpilat. Ponta a incercat in aceasta seara sa prosteasca poporul cu tiranul Basescu. Nu vedeti jocul lor Basescu forteaza DNA, ANI, CCR, Curtea Suprema prin santaj si prin faptul ca acolo sunt angajati slugile lui. Realitatea pare sa fie alta Indiferent Functionarii incep sa iasa din pestera lui Platon si sa vada lumina.

    ion

    01/07/2012 at 10:09 pm

    • e foarte posibil ca unii functionari sa prinda si ei gust de stat de drept.

      Cetatean

      01/07/2012 at 10:10 pm

    • ion 🙂
      perfect de acord cu tine,am zis-o de mai mult timp

      mircea

      01/07/2012 at 10:24 pm

  151. City,
    Crede-ma pentru ei Suspendarea Lui Basescu e o miza falsa. Grav este ca poporul nu vede inca acest joc murdar si slab Concluzia mea: pel anga ca USL e Evil este si o adunatura de prosti. Depinde cat e proportia de dobitocism in societate.

    ion

    01/07/2012 at 10:17 pm

    • sspendarea e miza finala, insa nu pot ajunge acuma la ea.

      Cetatean

      01/07/2012 at 10:23 pm

  152. Pop instruit de Turcescu despre Comisia aia 🙂

    emil

    01/07/2012 at 10:20 pm

  153. Pop depune plangere penala impotriva CNATDCU.

    E mancat Pop, daca se merge in instanta, oierde.

    Cetatean

    01/07/2012 at 10:21 pm

    • Coincidenta „pura” 🙂

      emil

      01/07/2012 at 10:23 pm

    • Nu va mai conta. Se vor fi stins demult ecourile acestui scandal pana atunci. El incearca sa isi legitimeze actiunile din punct de vedere legal.

      Eduard

      01/07/2012 at 10:25 pm

  154. da, comunistii au vrut mereu sa se acopere cu acte, aparent legale.

    Cetatean

    01/07/2012 at 10:26 pm

  155. Uhuuu.. 2-0 Spania 🙂

    Eduard

    01/07/2012 at 10:30 pm

    • cam aspru dar meritat

      mircea

      01/07/2012 at 10:36 pm

  156. Liviu Pop este IMBECIL de-a dreptul. UN SINISTRU!

    Sare'n Ochi

    01/07/2012 at 10:35 pm

  157. da, e si descreierat.

    Cetatean

    01/07/2012 at 10:36 pm

  158. O sluga mai mare ca Pop nu am auzit in ultimii 20 de ani. Este incredibil cat de dobitoc poate sa fie acest sidicalist, un jeg urat mirositor :mrgreen:
    El este desteptul si restul lumii sunt praf. Sa te fereasca Bunul Dumnezeu de prostul asezat in functie de raspundere si care se crede mai sus de lege 👿

    mar

    01/07/2012 at 10:36 pm

  159. acest sindicalist obnubilat este un PRIMITIV, CRETIN, MINCINOS si IDIOT. banuiesc ca asa aratau goriloiii gen ZERONI din anii 50. IMPUTITANIA asta sub-umana ar trebui scos cu suturi in cur din Bucuresti!

    Sare'n Ochi

    01/07/2012 at 10:38 pm

  160. City,
    Hai ca o spun altfel: Noi USL vrem ca functionarii unor institutii fundamentale sa revina in pestera lui Platon dar nu putem sa o spunem verde in fata si atunci facem asta prin ricoseu cu suspendarea Presedintelui. Defapt de aceea proasta de Tonta a adus de doua ori in discutie CCR.

    ion

    01/07/2012 at 10:40 pm

    • da, daca au vazut ca institutia nu raspunde la comenzile lor, ameninta cu Parchetul.

      Ce bine le-ar prinde loc procurorii din epoca Stanoiu! 🙂

      Cetatean

      01/07/2012 at 10:46 pm

    • as zice chiar mai mult Ion.
      Amenintzarile faztise ,prin ricoseu cum le numesti cu suspendarea,au devenit fade fara consistentza reala ptr. ca acele institutii au intzeles originea,izvorul si motivatzia acestor castane la mantinela.Un motiv in plus ptr. privirea lor socata 😉

      mircea

      01/07/2012 at 10:56 pm

  161. Modalitatea de a avea slugi obediente a stangi era sa pui oameni incompetenti in conducere. Stiind foarte clar ca de acolo zboara de la prima adiere de vant daca nu au protector, atunci asculta si executa zelos toate poruncile. Cea mai mica eroare este dramatica pentru ei. Iata-l pe pop.

    eugeni

    01/07/2012 at 10:42 pm

    • 🙂
      Nu ii mai ziceti plagiat, Domnule Cristoiu! Ziceti FURT !

      emil

      01/07/2012 at 10:51 pm

  162. suntem in plin razboi al USL cu izvorul statului de drept si cu institutiile care il garanteaza: CCR, Presedintele si ICCJ.

    Cetatean

    01/07/2012 at 11:00 pm

  163. La B1; aflam si un nume?
    De tradator de la PDL cu ipoteca de 220.000 euro.

    emil

    01/07/2012 at 11:03 pm

    • Catalin Croitoru 🙂 Va mirati?
      Poate e doar coincidenta de suma 🙂

      emil

      01/07/2012 at 11:03 pm

      • de 3 zile e numele acesta pe Mme Blogary 😀

        Sare'n Ochi

        01/07/2012 at 11:05 pm

        • da, stiu de el, insa daca a fost adus in discutie, sa discutam.

          Cetatean

          01/07/2012 at 11:06 pm

          • zice Bleen ca avem de-a face in ceea ce-i priveste pe Antenescu, Tonta si Marga cu ceva in zona tradarii nationale – ceva extrem de grav (ca hint a dat numele lui Ronald Reagan). ce crezi ca ar putea fi. zice ca este ceva atat de grav incat nu va fi data publicitatii niciodata.

            Sare'n Ochi

            01/07/2012 at 11:14 pm

            • gitenstein a venit neanuntzat la cotroceni in 27 iunie.
              cu o zi inainte de summit

              mircea

              01/07/2012 at 11:46 pm

  164. Hoopaa! Catalin Croitoru a fost ala cu ipoteca!

    EuCuMine

    01/07/2012 at 11:04 pm

  165. catalin croitoru cu ipoteci: aproape 600.000 euro. de aia a trecut la USL.

    Cristoiu zice la erau doi sforari la USL care cumparau parlamentari la bucata in ziua motiunii la MRU.

    Cetatean

    01/07/2012 at 11:05 pm

  166. iaca de asta e bine sa fii sarac si fara ipoteci. Nu tye poate cumpara nimeni si nu esti cu nimic santajabil.

    Cetatean

    01/07/2012 at 11:07 pm

    • Stia el Nea Nelu ce zicea… 👿

      EuCuMine

      01/07/2012 at 11:07 pm

  167. Sa ne relaxam.
    De pe fb
    „Ultimul banc pe piata: fostul presedinte al Ungariei isi rescrie teza de doctorat. Ponta nu o poate face fiindca coordonatorul lui de lucrare este la inchisoare!”

    emil

    01/07/2012 at 11:08 pm

  168. Incredibil ce se spune la Cristoiu 😦

    mar

    01/07/2012 at 11:10 pm

  169. croitoru – credit scaden in 2038, iar el are 58 de ani. 352.000 euro.

    Ce om normal primeste un astfelcde credit?

    Cetatean

    01/07/2012 at 11:10 pm

    • Shparlamentar, evident.

      EuCuMine

      01/07/2012 at 11:11 pm

  170. Un articol exceptional:

    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=83&cam=2&leg=2008&pag=5&idl=1

    Cazul Adrian Nastase a fost cel care a dat semnalul. Si a starnit un adevarat soc. Un intangibil in inchisoare? Asta i-a speriat pe altii. Ati vazut cat de repede si-a dat demisia din Parlament Dan Voiculescu, invocand un motiv stupid? De fapt, omul si-a dat demisia pentru ca, nemaifiind parlamentar, va fi judecat de o instanta inferioara, nu de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a aratat ca, dupa ce a scapat de sub controlul personajului veninos care e senatorul PSD Catalin Voicu, poate sa taie in carne vie. Carne ce ar putea fi a lui Dan Voiculescu, cel care a reusit, total legal, suntem siguri, sa cumpere cateva hectare de teren la un pret de DOAR 75 de ori mai mic.

    Poate n-ati observat in ultimul timp, dar avem un val de condamnari destul de grele. S-a dus Ioan Avram Muresan, fostul ministru al Agriculturii, a intrat la inchisoare si Sorin Ovidiu Vintu, dar si „praduitorul RAFO”, Iacobov. Cea mai reusita condamnare, probabil cea care le-a facut posibile pe celelalte, e insa a lui Catalin Voicu. Cum se vor simti toti autorii de tunuri, toti oamenii care au invartit Romania si care sunt in judecata acum? Rau, foarte rau. Din fericire pentru noi. Mai e speranta.

    Cetatean

    01/07/2012 at 11:13 pm

  171. Catalin Ivan a achitat cheltuielile jurnalistilor de casa ai lui Ponta.

    EuCuMine

    01/07/2012 at 11:14 pm

    • Asta este seful delegatiei PSD la Parlamentul European.

      EuCuMine

      01/07/2012 at 11:16 pm

    • SIEU citit, comentat si punctat 🙂

      emil

      01/07/2012 at 11:23 pm

    • Un comentariu amuzant citit la articolul la care ai facut referire :))
      Autor: Jax

      „MULTI au PORNIT RAZBOAIE

      …putini au mai apucat sa fie martori la semnarea pacii.Viorel este invins deja,dar el sarmanul,n-a aflat! Unde-i „his sidekick”,Adormescu? Asta nu-i spune nimic? Unde-i Iliescu? Putem ,totusi,raspunde la intrebarea: „unde-i Nastase…?” Ha,ha,ha! „

      subway

      01/07/2012 at 11:38 pm

  172. Daca vor face modificari la DNA se vor impusca singuri in cap. la ora de max. audientza

    mar

    01/07/2012 at 11:23 pm

  173. Interesanta teoria lui Tapalaga despre singurul motiv al realegerii lui Blaga 🙂

    emil

    01/07/2012 at 11:24 pm

    • Ca-i bun samsar de vite. 👿

      EuCuMine

      01/07/2012 at 11:28 pm

      • Si vitele din PDL sa nu tradeze 🙂

        emil

        01/07/2012 at 11:31 pm

  174. Sondajul CCSB e real doar daca s-a facut a doua zi dupa alegerile locale.Si eu ma simteam demoralizat atunci.
    Dar acum situatia e schimbata radical,are dreptate Ribelalu la 9.32pm.
    O eventuala suspendare a lui Basescu acum e extrem de riscanta pt uslinosi.

    papiciulo

    01/07/2012 at 11:33 pm

  175. Ca fapt divers, o curte de apel din Grecia a declarat legile 3833/2010 si 3845/2012 neconstitutionale din cauza violarii articolelor 4, 22, 23, 25, 28 si 106 din Constitutia Greciei.

    Ce sunt legile respective?

    Legile ce ratifica memorandumul cu FMI.

    EuCuMine

    01/07/2012 at 11:34 pm

  176. Interesant ce spune Mircea Marian pe B1 si anume ca Ponta nu a dat declaratii ziaristilor romani prezenti la summitul de la Bruxelles, din teama de a nu fi intrebat despre plagiat si despre agenda reuniunii.

    luminita

    01/07/2012 at 11:49 pm

  177. dacä tot riscä presedintele . trebuia sä-l trimitä in judecatä pe Ponta si Marga

    romanii dacä nu väd nici acum distrugerea institutziilor, manipularea si
    lucräturile mafiote ale lui Ponta , cu trantorul crin, in interesul mafiotului
    Voiculescu , este grav.

    voalat totzi din platou, au vorbit de iesitul in stradä.placarde, fluturasi, presä sträinä
    informatzi UE:
    ION Rus, este un gogoman, ce poate fii acuzat:-sunt convorbirile.

    theo- nona

    01/07/2012 at 11:49 pm

  178. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12672552-catea-observatii-despre-pdl-blaga-frunte.htm

    [..]Din acest punct de vedere, relevanta este pretentia enuntata de Blaga de a face din PDL catalizatorul unificari dreptei. “PDL trebuie sa fie axul unificarii fortelor de centru dreapta, alaturi de oameni precum Mihai Razvan Ungureanu sa construiasca un pol care sa se opuna stangii socialiste”[..]

    Ne aliem dupa care noi care suntem mai mari va inghitim. Imi aminteste de jalea din filialele PLD cand la centru, fara anunt prealabil s-a hotarat si faptuit rapid inghitirea de catre PD a noului partid care avusese un scor excelent la primele alegeri la care a participat.

    Ce a urmat a fost eliminarea unul cate unul din algoritmul de functii a nou venitilor acolo unde s-a putut. Sunt multe polite ramase neplatite inca de atunci. Toata lumea in filialele pe care le-am cunoscut avea senzatia ca PD nu isi merita „L”-ul adaugat. In anii care au urmat multi sperau ca L-ul sa se rupa la loc in partid independent.

    moldoveanu

    02/07/2012 at 12:01 am

    • Da,am mai zis si eu,inghitirea PLD-ului a fost una din cele mai mari greseli ale lui Basescu.

      papiciulo

      02/07/2012 at 12:04 am

      • Artizanii au fost cei care acuma spera sa faca aceeasi figura cu MRU si oricine mai vrea sa intre in cursa pe dreapta. S-au speriat ingrozitor de scorul obtinut in cateva luni. E aceeasi idee… dar care a functionat atunci. Sa vedem daca mai tine acum.

        moldoveanu

        02/07/2012 at 12:12 am

      • Parerea mea despre PLD:
        „e aripa care a sustinut ALIANTA DA si care voiau sa continue; inclusiv unificarea”

        emil

        02/07/2012 at 12:23 am

  179. cea mai ordinarä jigodie , ce meritä sä fie trimis la zdup, este plagiatorul
    Ponta, care a fäcut si face mult räu romaniei, a trädat si
    transmis multe lucruri inafarä, el si haita rosie, sunt criminalii romanilor.

    vOICULESCU este un mafiot cu intreaga fam., iar Borbely, trebuie judecat, pt. multe……………

    theo- nona

    02/07/2012 at 12:05 am

  180. nu este adevärat. liberalii care au venit, au fost buni.Presedintele a fäcut
    bine, ca pdl au avut cel mai mare succes. PDL se v-a unii cu MRU SI VOR
    face o dreaptä ,sper adeväratä.
    chiar dacä dureazä, dar VOR REUSII, färä ca criminalii USL;sä ajungä sä distrugä tot.

    :

    theo- nona

    02/07/2012 at 12:11 am

    • De acord, au fost buni. La acel moment. Dar vine o vreme in care poate e mai bine ca cel mic si mai proaspat sa il inghita pe cel mare, si nu invers. Desi la imaginea pe care o are Blaga si la suspiciunile curente e posibil sa faca mai mult rau daca repeta miscarea in acelasi sens PDL inghite MRU si rezulta PDL-U.

      La acest moment poate e de preferat o alianta fara ingurgitare si care sa tinda sa ocupe scena iar ulterior sa alterneze aceste partide in loc sa mai avem alternarea cu PSD.

      moldoveanu

      02/07/2012 at 12:19 am

    • Iertare, nu am vazut partea despre PLD 🙂 Asa ca…

      emil

      02/07/2012 at 12:26 am

  181. Eu ce sper , in legatura cu ICCD, este ca sa ia multe voturi la parlamentare. Daca pdl este partidul „primarilor” iccd mi se pare ca ar fi asociatia de dreapta a parlamentarilor.

    In mod normal pdl o sa intre in conflict cu iccd. Va fi o adevarata lupta. Blaga se va alia chiar cu usl impotrva ICCD.

    eugeni

    02/07/2012 at 12:27 am

  182. romania si politica, peste tot se schimbä doctrinele, nu sunt stricte
    fiecare are socetatea,caracterele si cerintzele ei. politicile trebuiesc fäcute
    pt. oameni, nimeni nu poate confisca o necesitate cä e de stanga, s-au dreapta
    dar sunt in schimbare si este bine asa, depinde de nivelul la care se face.

    stilul asta USL, este primitiv, depäsit se face cu oameni redusi,präfuitzi,arivisti.
    Ponta trebuie sä disparä, a luat dela nästase si ilici, ce este mai räu-

    theo- nona

    02/07/2012 at 12:27 am

  183. Blaga nu v-a mai face compromis cu USL;

    STIE
    cä v-a trebuii sä plece imediat, dar in PDL, sunt si oameni minunatzi

    eu astept mutarea, celui mai bun politician roman.

    theo- nona

    02/07/2012 at 12:31 am

    • Pe asta mizez si eu 🙂

      emil

      02/07/2012 at 12:40 am

    • Ce stie? ca nu este bine sa faca troc ca sa il dea jos pe MRU? Si totusi l-a facut si este presedinte de partid

      eugeni

      02/07/2012 at 1:03 am

  184. noapte buna 🙂

    mircea

    02/07/2012 at 1:27 am

  185. Buna Dimineata,
    Postare noua!

    Theophyle

    02/07/2012 at 7:57 am

  186. Buna dimineata, cu toate ca avem postare noua ma refer la cea veche (sunt un intarziat si reactionez greu dar heh, sunt de la Cluj -ma mira Sare’n’Ochi mereu cu viteza de reactie 🙂 daca nu l-as cunoaste personal si n-as sti unde are casa, aj jura ca e din alt oras 😛 )

    Si de la Cluj, un mesaj, nu un comentariu:

    In data de 15 Iulie IMPRES va fi prezent la lansarea platformei lui MRU.

    Sa zicem ca dupa 15 va fi mai mult decat un observator.

    Scopurile noastre:
    – promovarea si -speram- adoptarea noului sistem de autonomie universitara si higher education management in ciuda unei impotriviri pe care o banuim atroce din partea dinozaurilor universitari; program si sistem propuse deja spre dezbatere pe impres.org

    Credem ca fundatia unui stat civilizat sta in educatie. Fara un sistem de HE care sa produca oameni cu principii, caracter si profesionalism, sansa noastra e nula.

    – modificarea sistemului fiscal in sensul celor gandite de apropiatul nostru colaborator Gabriel Biris (detalii pe impres.org pentru cateva chestiuni punctuale, sistemul intr-o noua paradigma va fi enuntat in curand dar urmeaza logica demult promovata de Biris: taxare fara exceptii si sanse egale tuturor operatorilor economici
    – o noua politica agricola, vom munci si vom veni in scurt timp cu propuneri tehnice, in acest moment exista o declaratie de intentii si o schita de program
    – programe de politici sectoriale liberale, dar dincolo de ideologii si doctrine, incercand sa fim tehnici de data asta si nu sentimentali sau orientati spre votanti mai degraba decat spre bunastarea cetateanului
    – intarirea resursei civice locale, care sa aiba un cuvant de spus in sens atat comunitar cat si ca individ rational. Numai aceasta resursa locala poate constitui forta necesara, prin aglomerarea celor care converg spre aceleasi scopuri si idei, pentru scoaterea de pe scena politica a dinozaurilor care ne conduc si ne spun cu cinism ca nimic nu va merge pe dreapta fara PDL – asta cred cu tarie.

    Nu spun nimic de politicieni si nimic de politica.
    Cata vreme politica este stiinta si arta guvernarii si cata vreme guvernarea se face prin aplicarea de politici sectoriale, fara sa devenim tehnocratici sau elitisti, cred ca implementarea unor idei de felul celor pe care le sustinem noi si Res Publica dar si MRU nu va lasa loc actualei generatii de politicieni – ei nu se mai pot adapta mai mult decat declarativ la o astfel de evolutie.

    Postez rar dar postez lung, sa imi iasa bine media de cuvinte pe luna 🙂

    Morar Calin

    02/07/2012 at 11:23 am


Comentariile sunt închise.