Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ministerul [de] Afaceri Interne prezintă: Caracatita II

Noul scandal de tip “caracatita”, explodat astazi la Constanta, ne arata trei lucruri clare: (1) retele infractionale de tip mafiot isi au rezidente politice transpartidice; (2) penetrarea executivului cu personaje care apartin acestor retele este aproape un fapt divers; (3) contractele mafiote se fac sub comanda politica ce protejeaza pe membrii infiltrati in executiv.

In practica lucrurile stau cam asa: (1) rezidenta politica a mafiei a fost in cazul de fata Senatorul PD-L Mircea Banias; (2) reprezentantul mafiei, penetrat in functie de raspundere in aparatul MAI, a fost Laurentiu Mironescu care a ocupat functia de  secretar general al ministerului; (3) activitatea consta in introducerea unor marfuri in Romania (interesant ce marfuri), protejand anumite transporturi navale pentru a nu fi controlate si supuse taxelor fiscale; (4) caracatita respectiva isi avea tentaculele in portul de destinatie si era formata din directorul adjunct de la Grupul Nave al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Sorin Patrascu si la Bucuresti din directorul directiei Accize si Operatiuni Vamale Bucuresti, Lucan Marius Cotizo (ce nume predestinat!).

Acum trei zile am scris despre un document numit “EU Organised Crime Threat Assessment (OCTA) 2011” intr-un articol publicat pe Curs de Guvernare sub titlul ”Drepturile omului împotriva oamenilor”. Scriam in articolul respectiv:

Tragedia adevarata este faptul ca zeci de caracatite nationale si multi-nationale, formate din mafioti deghizati in oameni de afaceri respectabili, traficanti amarati, carausi de droguri si marfuri ilicite, politicieni de toate soiurile, politisti, procurori si judecatori fac parte din aceste caracatite nationale si multinationale. Suficient sa vezi intreaga imagine ca sa poti intelege lucruri simple care se petrec in Romania.

Din nefericire a fost probat numai la doua zile dupa publicarea lui. Am inclus si “protestele” vehemente ale MAI, care aratau cam asa:

MAI a contestat unele concluzii din raportul OCTA, pe care le considera nefundamentate, precizand, intr-un comunicat, ca Europol nu a tinut cont de observatiile autoritatilor romane facute anterior publicarii documentului. Indiferent daca contestatiile MAI au fost sau nu justificate in totalitate, cred ca cele mentionate in raport sunt atat de periculoase ca daca numai 80% din ele sunt adevarate, toti avem o problema!

Nu a tinut cont de unele contestatii, bineinteles ca NU! Acum avem si dovada de ce nu s-a tinut cont. Aveti aici contestatiile MAI si raspunsul Europol, traduse in limba romana si postate initial pe EUObserver.

Trei intrebari simple si probabil retorice:

1. Cum ajung oameni de genul lui Laurentiu Mironescu in posturi de o asemenea responsabilitate fara a primi avizele necesare de la serviciile care se ocupa cu acest gen de avizari.
2. De ce rapoarte de genul OCTA 2011 ( “EU Organised Crime Threat Assessment 2011”) sunt bagatelizate de autoritatile romanesti, fiind caracterizate inclusiv de Ministerul de Externe: Ministrul de externe Teodor Baconschi a criticat sambata Europol, afirmand ca incearca sa gaseasca pretexte pentru a-si justifica propria activitate, in replica la raportul ce estimeaza ca grupurile infractionale din sud-estul Europei ar putea profita de pe urma aderarii Romaniei la Schengen. „Oricat ar fi de stimabil Europol, sigur ca incearca sa identifice diverse pretexte care sa justifice propria sa activitate”, a declarat ministrul de externe intr-o emisiune la TVR1. „In acelasi timp cred ca e putin concludent sa operam cu ipoteze si cu amenintari virtuale„, a adaugat seful diplomatiei romane. (sursa:TVR)
3. Cand in sfarsit cineva va incepe sa curete cu adevarat acest minister numit Ministerul de Afaceri Interne – adica ei intre ei!

Written by Theophyle

23/05/2011 la 7:36 pm

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna seara,
  vin si io cu o solutie (luati-o si ca o gluma nereusita) : MAI poate fi reformat, adica sa nu mai auzim de asemenea arestari la virf, doar cind o sa ajunga USL la guvernare 😉

  victor L

  23/05/2011 at 7:55 pm

  • de aici provine disperarea USL. Daca retelele sunt dezmembrate iar celulele prin groaza de DNA, ‘geaba vine USL la putere, ioc lovele. Organizarea unei noi retele ia mult timp si intre timp bat creditorii USL la usa.

   cinic

   24/05/2011 at 4:04 pm

 2. la prima intrebare raspunsul e simplu: retelele de interese sunt atit de vaste incit respingerea numirii lui de catre sri ar fi periclitat intreaga operatie devoalata astazi;
  daca este adevarat ce a transpirat-respectiv introducerea de combustibili fara plata tva&accize,CU VAPORUL-asta este prima lovitura majora,in inima contrabandei;chestia cu tigarile e un mizilic fata de sumele eludate la combustibili;
  deci,mai bine il tii acolo 6-7 luni decit sa periclitezi o operatie de asemenea anvergura

  intamplator

  23/05/2011 at 7:58 pm

 3. Salut 🙂
  Avem nevoie de un Hercule. Asta face cat cele 12 munci la un loc.

  Diana

  23/05/2011 at 8:02 pm

 4. Resalut
  Romania post 1989 a fost „creata” pe scheletul securitatii si a fostei nomenclaturi PSR si UTC . Cooptind ceva fosti puscariasi dar si foarte multi turnatori . Ca urmare , aceste embrioane a „democratiei originale” au subit divizari (cum ne invata biologia 🙂 ) . Exact cum partidul unic , PCR , transformat in FSN a subit si el divizari .
  Fiecare aceasta divizare a devenit o „gasca” infometata dupa bani care vin doar impreuna cu puterea . 🙂 Sau cu ajutorul criminalitatii organizate . Amestecul intre mafie si politica este atit de intim incit este imposibil pentru cetateanul de rind sa vada diferenta .
  Bineinteles ca avem mafiosul grosolan , prost si in general cu putina scoala care se vede imediat . Lanturi groase de aur la git , inele pe multe degete , masini scumpe si „pitipoance ” in interior . 🙂
  Cel mai periculos este mafiosul cu scoala patruns in politica nu din nobletea idealurilor ci pentru a cistiga mai mult financiar . Figura care actioneaza din umbra . Aceastea sint cei mai periculosi. Din pacate si repet din nou , Romania este condusa de grupuri criminale cu legea in mana . Pe care o fac tot ei . Aceasta este majoranta reala . Cine nu se „lipeste” unei astel de „gasti”, este izolat , criticat , tinut jos pentru a nu devenii un pericol „activitatii” .
  De remarcat ca aceasta ” caracatita ” care incearca sa conduca tot si sa stoarca maximul de profit din orice , prin politicizarea aparatului de stat a patruns in toate sectoarele . Nu conteaza ca vorbim de MI , sanatate , justitie , invatamint ,s.a.m.d. Gastile sint peste tot si functioneaza optim . 😦
  Acesta este principalul motiv pentru care Romania a fost , este si va fi o tara saraca . Mafia sau mai bine zis grupurile mafioase se dezvolta si intaresc doar acolo unde saracia e mai mare . Nu au nici un interes in dezvoltare , progres . Si atunci acapareaza toate resursele perpetuind mizeria materiala dar si umana .

  Ștefan A.

  23/05/2011 at 8:07 pm

 5. PSR a se citi PCR . 🙂

  Ștefan A.

  23/05/2011 at 8:10 pm

 6. http://www.luju.ro
  in dreapta sus la search scrieti ridzi si cautati penultimul rezultat
  „Esalonul II al MTS controleaza banii ministerului

  Constatarile Curtii de Conturi sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, niciunul dintre inaltii functionari ai ministerului, care au semnat in realitate platile care au facut obiectul acuzatiilor cercetate de DNA, nu a fost pus sub invinurie, ci audiati in simpla calitate de martori. Cu atat mai mult cu cat, spun surse judiciare avizate, unii dintre directorii care au facut platile fara aprobarea ministrului Ridzi, au recunoscut ca au modificat documentele de plata ori care au stat la baza acestora, ferindu-se sa fie stiuti de fostul ministru pentru a nu le fi blocate operatiunile financiare. Constatarile Curtii de Conturi sunt de natura sa nasca banuiala legitima ca Ridzi a fost debarcata prin scandalul dosarului penal declansat de DNA, pentru ca o grupare cu iz infractional din esalonul II a ministerului sa poate cheltui banii dupa cum le dictau anumite interese de care ministrul ori nu avea stiinta, ori nu fusese de acord cu ele. „

  Emil

  23/05/2011 at 8:28 pm

 7. Stat in stat, asa este MAI ! Greu se mai curata o astfel de caracatita, mai ales ca si in timpul comunismului MI era stat in stat … 😦

  Nu cred ca exista retete miraculoase, ce au facut alte state trebuie sa facem si noi … la noi mai grav chiar, bine scrie Stefan, grupuri fac legea!

  CFG

  23/05/2011 at 8:31 pm

 8. Buna seara, buna seara.
  Lovitura cred ca are increngaturi importante ptr ca am citit pe Hotnews ca PSD a si inceput sa guite pe marginea „razbunarii politice”. Intreb si eu ca taranca: daca tot s-au dus la Constanta pe Mazare cand il leaga?

  clemycali

  23/05/2011 at 8:33 pm

 9. Salutare salutare! 🙂

  Vesti interesante tare, baietii au fost monitorizati din 2010 de SRI si DNA, nimeni altcineva nu a stiut 😆

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exclusiv-cine-i-a-turnat-pe-senatorul-banias-si-secretarul-mironescu-226132.html

  Cetatean

  23/05/2011 at 8:52 pm

  • Banias nu era omul lui Blaga in organizatia PDL Constanta?

   clemycali

   23/05/2011 at 9:38 pm

   • ba da, a candidat pentru functia de vicepresedinte si a pierdut.

    Cetatean

    23/05/2011 at 9:42 pm

 10. Blaga la b1

  ela

  23/05/2011 at 9:07 pm

 11. nu are inportantzä, sä cadä totzi talharii,

  dar sä-i si condamne.

  cand ajung la judecätorii coruptzi, dau NUP:

  ASTA TREBUIE SÄ SE TERMINE:

  theo

  23/05/2011 at 9:13 pm

 12. solutie:min de interne desfiintat.politia desfiintata.dati toti afara si apoi anagaji oameni onesti.asa s a procedat intr o tara in care presedintele a ajuns la concluzia ca peste 50%din politisti erau corupti.recladit un minister nou cu specialisti .se poate.ar fi un cutremur la nivel intern dar cand tumoare se extinde,azi tai un cap maine apar 2,elimini corpul gazda al tumorii.si un articol interesant aici:http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011052458725/Actualitate/Cum-a-facut-bani-familia-lui-Mircea-Badea-pe-spatele-poetului-Vasile-Voiculescu.html

  zigzag

  23/05/2011 at 9:34 pm

  • Georgia, au dat afara pe toti din Politie, au anjagat o treime cu salarii de 8 ori mai mare!

   CFG

   23/05/2011 at 9:50 pm

 13. Seara buna,
  Mircea Andrei 😦 la B1, penibil cu explicatii puerile 😎

  mar

  23/05/2011 at 10:04 pm

 14. @ CFG,
  asa zice dna Mungiu. Dar dupa cite o vad de otravita si de pornita pe tot ce-i romanesc nu-mi vine sa-i dau crezare.

  victor L

  23/05/2011 at 10:10 pm

 15. salve,

  curatenia generala a inceput odata cu instalarea lui Basescu /decembrie 2004, dar merge extrem de greu pentru ca aceasta caracatitza transpartinica asociata cu parlamentari, oameni politici, buzinesmeni de carton si o parte din ziaristi (& televiziuni) au cam cangrenat societatea romana…

  dar se merge inainte. DNA a fost si este fenomenal in tot ce a facut pina acum, chiar daca si acolo mai exista scapari (aka corupti).

  skorpion

  23/05/2011 at 10:20 pm

  • de acord
   probabil ca asta o fi si unul din motivele pentru care serviciile secrete romanesti colaboreaza asa de strins cu cele din us&uk;
   curatenia a inceput -am senzatia-intii acolo
   dna este ce se vede/ce nu se vede probabil ca nici nu se poate spune/e cert multa munca si deloc usor
   azi e prima data cind a ” transpirat” clar ca sri e puternic implicat in actiunile dna

   intamplator

   23/05/2011 at 10:26 pm

 16. Organizare pe paliere 😦 mai lipseau procedurile 😦 „Potrivit DNA, grupul infracţional din Portul Constanţa era organizat pe şase paliere. Primul, de conducere şi control al grupului, îi are ca artizani pe Eugen Bogatu şi Alin Pilcă, cei care trasau sarcinile către branşa de execuţie. O altă ramură se ocupa de protecţia externă.”
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/furtuna-penala-in-paradisul-coruptiei-226187.html

  mar

  23/05/2011 at 11:26 pm

 17. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  24/05/2011 at 8:51 am


Comentariile sunt închise.