Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

NATO: Un pod prea departe

Dupa multe discutii si dezbateri in toate cancelariile Euro-Atlantice, NATO a fost silit in sfarsit sa preia comanda extrem de nedorita de catre americani asupra operatiunilor din Libia. Operatiunile din Libia au inceput, dupa cum stiti, sambata trecuta sub egida ONU (rezolutia 1973). Constituirea unei zone de excludere aeriana (NFZ) a fost obiectul rezolutiei ONU si s-a efectuat rapid, fara prea multe dificultati tactice.

Constituirea acestei NFZ a salvat in ultimul minut centrul insurgentei anti-Gaddafi, orasul Libian – Bengazi,  si implicit intreaga insurgenta impotriva dictatorului.  Dupa salvarea orasului s-a incercat cu un succes limitat si crearea unei umbrele aeriene care ar fi trebuit sa-i ajute pe rebeli sa recucereasca zonele pierdute in vestul tarii, implicit zonele rafinariilor petrolifere din regiunea Brega – Ras Lanuf. Succesul aerian a fost deplin, problema a fost, este si va fi si in perioada urmatoare lipsa unei forte insurgente serioase, capabila de a infrunta armata loiala aproape in totalitate pe care o poseda regimul lui Gaddafi. In doua cuvinte – salvati dar neputinciosi.

Cateva concluzii legate de conflict:

1. Trecerea comandei de la o alianta NFZ la NATO introduce foarte putine elemente de ordin tactic in desfasurarea operatiunilor militare. Cel mai important ar fi participarea Turciei.
2. Germania continua sa fie in afara acestei operatiuni militare cu sau fara NATO.
3. Politic, SUA este absolvita de implicarea directa, desi generalii americani vor conduce aceste operatiuni inclusiv  cu participarea majoritatatii efectivelor militare. Italia castiga si ea politic, nimic insa nu se schimba militar. Politic Nicoleon Sarkozy nu mai este conducatorul cruciadei. Nota de plata va fi colectiva. NATO, plateste!
4. Insurgentii care s-au dovedit neputinciosi militar nu primesc nimic mai mult decat au primit pana acum.

Cateva scenarii posibile:

A. Gaddafi paraseste Libia. Improbabil, cel putin atata timp cat detine controlul capitalei si majoritatea teritoriilor la vest de Adjabyia.
B. O parte din apropiatii lui Gaddafi vor incerca sa defecteze, gasindu-si adapost in afara Libiei (dna Clinton a amintit posibilitatea). Probabilitate extrem de mica.
C. Insurgentii reusesc sa cucereasca zonele petrolifere si sa ajunga pana la orasul natal a lui Gaddafi, Sirte. De facto, insurgentii detin una dintre cele doua zone petrolifere ale Libiei, inclusiv toata provincia Cyrenaica. Militar, improbabil la ora actuala.
D. Se dezvolta un conflict de uzura, cu posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste in Europa comise de elemente adormite sau noi, recrutate de regimul Gaddafi. Posibil, si cu un grad de probabilitate ridicat, daca Gaddafi rezista inca o luna.
E. Eliminarea lui Gaddafi si instaurarea unui regim in Est (Cyrenaica) condus de insurgenti si in Vest (Tripolitania) de mostenitorii lui Gaddafi. De facto “somalizarea” Libiei. Posibil, cu un nivel de probabilitate medie.
F. Eliminarea lui Gaddafi si acolitilor lui si atragerea celor doua triburi care il sustin pe Gaddafi. Libia ramane unita sub influenta Franco-Britanica. Improbabil acum. Posibil daca insurgentii cuceresc Sirte.

Personal cred ca scenariile D si E sunt cele mai plauzibile. Despre surprizele pe care le-au avut Occidentali si pe care le pot avea in continuare intr-o postare viitoare. Daca este sa amintesc una, atunci este vorba de sustinerea mult mai larga pe care o are Gaddafi decat s-a crezut. De voie s-au nevoie, occidentalii vor trebui sa recunoasca totusi ca majoritatea libienilor il sustin pe Gaddafi si insurgentii sunt minoritari. In nici un caz conflictul nu este unul care s-a construit printr-un PR deosebit de abil in Occident. Vorbim de reimpartirea resurselor si conflicte tribale. Daca asta este parte din jocurile democratice, atunci este si pentru democratie.

Multe multumiri Maestrului Devis Grebu pentru ilustratia atasata articolului.

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ziua buna tuturor,

    Nu am inteles ultima fraza: „(… reimpartirea resurselor si conflicte tribale.) Daca asta este parte din jocurile democratice, atunci este si pentru democratie.”
    Probabil sunt eu prea obosit 😦

    Mai este Misurata (inclusiv portul) in mainile insurgentilor cum apare pe harta?

    Multumesc 😀

    CFG

    25/03/2011 at 4:00 pm

    • CFG,
      sfarsitul a fost ironic 🙂
      Misurata de facto este in mainile lui Gaddafi desi este insemnata in verde.

      Aliatii au distrus tancurile lui Gaddafi care erau in afar orasului. In oras nu au bombardat pentru ca ar fi facut victime civile. Numai centru orasului mai este in mainile insurgentilor.

      Portul a fost cucerit de Gaddafi.

      Theophyle

      25/03/2011 at 4:29 pm

    • Am vazut,
      sper sa nu fie nimic 😦

      Theophyle

      25/03/2011 at 4:29 pm

  2. Cum se descurca insurgentii cu…foamea? A trecut mai mult de o luna de opozitie si, in mod normal, stocurile de alimente sunt pe sfirsite. Sa nu-mi spuneti ca le aduce mOTANul covrigi in coada…

    STRAJNIK

    25/03/2011 at 4:34 pm

    • Salut 🙂
      deocamdata toata lumea sta bine cu papica 🙂 Poate numai in Misurata care este inconjurata stau mai prost. Rebelii din Est primesc ceea ce au nevoie din Egipt, Gaddafi este aprovizionat prin sud si din Algeria.

      Pentru Gaddafi nu exista o problema de bani si pentru rebel la fel. Au pus mana pe ca 200 de milione de dolari aflati in bancile din Bengazi si Tobruk. Deci deocamdata toti manaca.

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:06 pm

  3. Buna ziua!
    O buna analiza.Eu cred ca sunt sanse bune ca rebelii sa puna mina pe Ajdabiya. Daca nu pun mina pe acest oras care este un important nod rutier cu conexiuni bune atit spre Benghazi, Tobruk, Sirte si interiorul Libiei, rebelii nu pot ajunge sa controleze o mare parte din Libia.Titlul este corect, ca sa se poata realiza infringerea lui Ghaddafi trebuie sa se lege Misurata de Tobruk.Misurata este ca si Arnhem din operatiunea Market Garden „a bridge too far”.Daca se mai pierd 4-5 zile va cadea si Misurata si rebelii nu vor putea pune mina pe resursele petroliere ale Libiei.De asemenea nu se vor putea lega de rebelii din vest.

    bigone

    25/03/2011 at 5:12 pm

    • Salut bigone 🙂
      ai inteles bine. La asta exact s-a referit „autoru'” 🙂

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:24 pm

  4. Salut Theophyle,

    Si eu cred ca scenariul D este cel mai probabil. Cel putin pana la lansarea unei ofensive terestre…
    Sa fie vreo legatura intre incidentul de la Otopeni si conflictul din Libia???

    Cristian Medelean

    25/03/2011 at 5:13 pm

    • Salut Cristian 🙂
      Da, unul din cele doua este probabil. Nu stiu inca nimic despre ceea ce s-a intamplat la Otopeni. Sper sa stiu mai tarziu si sa dau pe post 🙂

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:25 pm

  5. KGB-u` s-a dovedit mult mai eficient, in `89. 😆
    Sarkozy e doar un pitic politic ce actioneaza coleric/impulsiv (nu i-as da nici carnet de conducere auto).
    Cu cat se lungeste, cu atat Gaddafi isi pastreaza sansele.
    O actiune pornita prost, care are toate sansele sa nu se termine fericit.

    Tzepelica

    25/03/2011 at 5:34 pm

    • salut @timi 🙂
      mda’ nu arata prea bine. De fapt arata mai prost decat am scris. Din nefericire nu am avut timp sa incrucisez surse. Am sa continui o data la doua, trei zile sa va tin la curent 🙂

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:36 pm

    • N-am sa pierd ocazia sa va redau, integral, contraeditorialul lui Alin Ionescu aparut pe 19 martie in AC.
      Intre timp, turcii s-au hotarit sa-l lase fara jucarie pe micul Napolion.

      „În Franţa, la anul, vor fi alegeri prezidenţiale. Marine Le Pen, fata celebrului Jean-Marie Le Pen, acel Vadim din neamul lui Asterix, începe să stea din ce în ce mai bine în sondaje şi la conducerea FN. Dominique Strauss-Kahn, vine tare dinspre stînga. Un sondaj din 7 martie realizat de Harris Interactive şi Le Parisien o dădeau pe Le Pen în fruntea întenţiilor de vot cu 24%, urmată de Strauss-Kahn cu 23% şi de Sarkozy cu 21%. Un altul, realizat de CSA pentru la Depeche du Midi arăta aceeaşi ordine, doar că diferenţa dintre Le Pen şi ceilalţi doi apărea ca fiind mult mai mare, undeva la vreo 10%. Sarko, săracul, ştie că se duce în jos şi, ca orice politician disperat, se agită şi face valuri prin politica externă. A simţit că e momentul să iasă cu pietul bombat în faţa Europei şi să recunoască, pe 10 martie, Consiliul Naţional de Tranziţie Libian drept “reprezentantul legitim al poporului libian”.

      Care va să zică Franţa e curajoasă, e prima voce a democraţiei şi a Europei, are sînge în instalaţie şi tărie în organe. Nu ştiu de ce, dar parcă recunosc aceeaşi voce a fermităţăţii de circumstanţă, acelaşi cocoşism republican cu care Sarkozy se instalează de fiecare dată la cîrma unei situaţii de criză, după ce se uită atent prin sondaje ca să vadă cum stă. N-a trecut mult şi Gaddafi i-a răspuns cu o flegmă amicală peste ochi. Fireşte, Gaddafi e un dictator şi un criminal, genul de şef de trib care a ştiut să treacă cu brio de la suliţă la Kalaşnickov, dar care a ştiut şi ştie în continuare şi să-şi vîndă bine petrolul şi să ameninţe cu imigranţi Europa civilizată. E puţin penibil pentru Sarko să vină acum să se ia de “prietenul” său, de acela care, în 2007, cu ocazia vizitei oficiale în Franţa, îi cerea voie să-şi pună cortul pe peluza hotelului Marigny.

      De fapt, e banal de trist să aflăm ceea ce ştim deja: dictatorii africani sau de aiurea sînt perfecţi pentru marile democraţii europene/americană atîta timp cît asigură prin forţă militară şi poliţia politică stabilitatea unor false democraţii post-coloniale şi ne permit nouă să le exploatăm resursele. Cînd treaba pare să se împută şi dicatorii cad în closetul răzbunării populare, democraţiile nobile clamează dreptatea şi deplîng soarta popoarelor care au îndurat opresiunea cu Kalaşnikovul pus la ceafă. Ca de fiecare dată, cei care au ţinut rahatul în mînă, pretind că-l ţineau de partea curată atunci cînd sînt nevoiţi să-l arunce.

      În martie 2009, cu puţin timp înainte de aterizarea lui Sarkozi pe pămînt democratic congolez, pe aeroportul din Kinshasa ateriza un jet privat în care era madam Anne Lauvergeon, CEO a grupului nuclear francez Areva, Ana Atomică, cum e alintată de americani. O tipă căria numai dacă îi vezi poza pe net te sperii şi-ţi vine să te ascuzi sub pat. Pare un fel de Margaret Tatcher a industriei nucleare, deci vă daţi seama ce tare e la negocieri. În tot cazul, chiar în timpul vizitei lui Sarkozy, Areva a semnat un acord cadru prin care beneficia de dreptul exclusiv de prospecţiune şi extracţie a zăcămintelor de uraniu din toată Republica Democratică Congo.

      Cît de democratică era această republică o ştia perfect şi Sarkozy din moment ce preşedintele RD Congo, Joseph Kabila, făcuse prin 2006 nişte alegeri atît de corecte că-ţi venea să dai cu căciula după negri. A modificat ca cu mouse-ul Constituţia mutînd vîrsta prezidenţiabilă de la 35 la 30 de ani astfel încît el să poată fi ales “democratic”, fireşte, cel mai tînăr preşedinte din lume. Culmea, chiar a fost ales! Azi, după nenorocirea din Japonia, se discută în Franţa despre posibilitatea reducerii dependenţei Hexagonului de energia atomică. Ok, să se discute, dar vă daţi seama cîte ape poate să strice această discuţie. În plus, imaginaţi-vă că-l apucă dracii pe bravul popor congolez şi vrea să-l trimită la plimbare pe Kabila. Ce va face atunci Sarko? Fireşte, se va alătura luptei pentru democraţie a poporului congolez prieten. Şi-atunci să nu-i dai oarece dreptate şi panaramei ăleia de Gaddafi?”

      STRAJNIK

      25/03/2011 at 5:55 pm

      • 🙂 Multumesc! Cunoastem Nicoleon!

        Theophyle

        25/03/2011 at 6:02 pm

  6. Titlul, elegant ales, ma trimite sa recitesc cindva : Un pod prea indepartat (A bridge too far) ce Cornelius Ryan 🙂

    Un tanar de stanga

    25/03/2011 at 5:45 pm

    • Salut TDS 🙂 da, si cu triplu talc 😆

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:48 pm

      • Frumos (titlul, ideea, talcul) 🙂

        CFG

        25/03/2011 at 6:04 pm

  7. Salut ALL!

    Teofil, cu lecţiile astea de politică, de istorie şi de strategie militară, vom fi pînă la urmă mai docţi decît 90 % dintre şparlamentari! 🙂

    Tinere, te grăbişi tu repede cu cartea lui Ryan, de parcă io’ nu puteam să o amintesc. 😀

    tiberiuorasanu

    25/03/2011 at 5:51 pm

    • Tibi, pot sa te asigur ca si fara ajutorul meu, majoritatea cititorilor blogului sunteti mai docti decat 99% dintre parlamentarii Romaniei. 😀

      Theophyle

      25/03/2011 at 5:53 pm

    • Salut tibi, prietene
      M-am obisnuit cu the Economist sa caut 2 sau mai multe tilcuri in titluri. Acum dupa cum se „misca” Theophyle caut si la el multiple intelesuri, ca le cam obisnuieste. 🙂

      Un tanar de stanga

      25/03/2011 at 5:55 pm

      • daca nu ajung la Misurata in timp util si nu reusesc sa cucereasca zona petroliera de est. Razboiul lor e pierdut 🙂

        Theophyle

        25/03/2011 at 6:04 pm

        • …si nu mai au parasutisti polonezi … 🙂

          Un tanar de stanga

          25/03/2011 at 6:09 pm

          • Planul avea deficiente, intel a fost cu gauri, executia a fost cum a fost … polonezii au asigurat evacuarea 😦

            Acum exista CH-47 si altele, dar fiind in oras cred ca mai greu cu evacuarea …
            Cum scrie Theophyle, Sirte pare nodul … 🙂

            CFG

            25/03/2011 at 6:23 pm

  8. theo,

    un lucru este sigur, multzi politicieni portocalii, citesc zilnic postärile tale.

    theo

    25/03/2011 at 6:00 pm

    • Salut Theo, sper ca mai si invata ceva 🙂

      Theophyle

      25/03/2011 at 6:01 pm

    • Mar acolo se va lasa urat de tot. Libia e joc de copii. Tata lui Bashar, Assad cel batran a omorat 15 mii in Alepo prin 70 si ceva.

      Theophyle

      25/03/2011 at 6:06 pm

      • Lool 😦

        mar

        25/03/2011 at 6:14 pm

    • Bleg e mai nene poporul roman; primeste exemple mura in gura sa se revolte contra tiranului : Egipt, libia acum Siria si el nimic ! mamaliga ! Unde mai pui ca si liderii astia de sindicat pe care contam, sunt prinsi ca fura acum cind i-am anuntat : fratilor faceti si voi o pauza pina scapam de dictator ! Da ei… s-au obisnuit saracii de douazeci de ani asa…

      Un tanar de stanga

      25/03/2011 at 6:06 pm

  9. ceva frumos ca sa ne aminteasca ca exista si o alta Libie 🙂

    http://theo-phyl.blogspot.com/2011/03/libia-leptis-magna.html

    Theophyle

    25/03/2011 at 6:28 pm

  10. „Cercetatorul si exploratorul Teodor Gheorghe Negoita, primul roman care a atins Polul Nord, in 1995, a incetat din viata, miercuri, la varsta de 64 de ani, anunta Societatea de Geografie din Romania si revista Terra Magazin.”

    http://www.ziare.com/stiri/deces/a-murit-primul-roman-care-a-ajuns-la-polul-nord-1084036

    Tzepelica

    25/03/2011 at 6:36 pm

    • „… doctor in stiinte chimice, initiatorul Programului Roman de Cercetari Polare (1987), participant la 14 expeditii in Arctica si Antarctica, singurul roman care a atins Polul Nord (1995), directorul Institutului Roman de Cercetari Polare (din 1994) si presedintele Fundatiei Antarctica Romana (din 1996), reprezentantul Romaniei la Tratatul Antarctic (din 1997), Comitetul Stiintific de Cercetari Antarctice si Consiliul Managerilor Programelor Nationale Antarctice (din 1998), Liderul statiei romane Law-Racovita” (din 2006), conform Institutului de Cercetari Polare.

      A publicat 60 de lucrari stiintifice si politice in domeniul cercetarilor arctice si antarctice, 43 de lucrari publicate in volumele unor manifestari stiintifice internationale, patru carti editate in limba engleza, „Antarctic and Arctic Research”, vol. I (2000), vol. II (2004), vol. III (2005), vol. IV (2006), doua carti publicate in limba romana.

      Infiinteaza prima Statie Romaneasca de Cercetari Stiintifice Polare „Law – Racovita”, Australia-Romania, Dealurile Larsemann, Antarctica de Est (2006), 69 grade 23’16″S, 76 grade 22’47″E. Pentru prima data in istoria tarii noastre tricolorul si numele Romaniei figureaza pe noua harta a unui continent.”

      Probabil ca foarte putini romani stiu cine a fost… 😦

      Tzepelica

      25/03/2011 at 6:46 pm

      • Multumesc @timi 😦 am citit, imi parea rau. A fost inca un om in putere!

        Theophyle

        25/03/2011 at 6:51 pm

  11. Postare noua 🙂

    Theophyle

    25/03/2011 at 7:27 pm

  12. […] Follow this link: NATO: Un pod prea departe […]

  13. […] o privire rapida asupra ultimului articol scris de mine pe subiectul insurgentei din Libia (NATO: Un pod prea departe).  In articolul respectiv am desenat 6 scenarii diferite si am optat pentru doua din ele ca cele […]

  14. […] dat de noi acum doua saptamani – “Conflict and chaos in Libya” . Vezi postarea relevanta (NATO: Un pod prea departe). Astazi este clar pentru toata lumea ca rebelii nu-l pot invinge pe Gaddafi si ca fara un ajutor […]


Comentariile sunt închise.