Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Constitutia poporului « suveran » si Republica Judecatorilor (II)

Postat de @Cetatean

Motto: « Suveranitatea naţională aparţine poporului român » (art.2. al.1. din Constitutie).

Precizare: Continuam astazi serialul inceput pe data de 22 iunie (cu episodul in care comentam raspunsul CCR pe marginea proiectului de revizuire a Constitutiei inaintat de Presedintele Romaniei). Cei care nu au citit primul episod o pot face accesind linkul acesta.

*****

Constitutia noastra, la articolul 124, alineatul 3 ne spune foarte frumos ca : « Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii ». Tot ea ne mai spune, la alineatul 1 al aceluiasi articol 124 ca « Justiţia se înfăptuieşte în numele legii ».

Blindati cu inamovibilitate constitutionala impotriva prezumatelor intereferente politice si nerecunoscind decit legea drept singura autoritate in fata careia se pleaca, judecatorii din Romania, de la cea mai prafuita si mai uitata judecatorie dintr-un oras de provincie pina la solemnul Complet de 5 (fost 9) al ICCJ, par a fi, fiecare in sine si luati in corpore, imaginea intruchipata a dreptatii. Caci ce alta garantie in afara de independenta, inamovibilitate si de actiunea doar in numele legii le-ar putea face viata de judecatori (cu pensii speciale) mai usoara ?

Totusi, proiectul de revizuire a Constitutiei trimis de Traian Basescu la CCR pentru examinare isi propune modificarea articolului anterior citat astfel : « Judecatorii sunt independenti si se supun numai Constitutiei, legii si deciziilor Curtii Constiutionale ».

Aceasta modificare a fost comentata de CCR, in decizia 799/2011 prin care s-a pronuntat asupra propunerii de revizuire a Constitutiei (citez selectiv, inlaturind pasajele inutile prezentului articol). Citez :

« Propunerea de completare a alineatului (3) vizează înlocuirea formulării sintetice şi cuprinzătoare pe care o conţine în prezent Constituţia la o formulare enumerativă, care cuprinde, pe lângă lege, Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale. Modificarea reprezintă o aplicare a dispoziţiilor art.1 alin. (5) din Constituţie, potrivit cărora „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, coroborate cu cele ale art.142 alin.(1), conform cărora „Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei” […]

De asemenea, Curtea a constatat că, în acord cu jurisprudenţa sa, spre exemplu Decizia Plenului Curţii Constituţionale nr.1/1995 privind obligativitatea deciziilor sale pronunţate în cadrul controlului de constituţionalitate, puterea de lucru judecat ce însoţeşte actele jurisdicţionale, deci şi deciziile Curţii Constituţionale, se ataşează nu numai dispozitivului, ci şi considerentelor pe care se sprijină acesta.

Astfel, Curtea a reţinut că atât considerentele, cât şi dispozitivul deciziilor sale sunt general obligatorii şi se impun cu aceeaşi forţă tuturor subiectelor de drept [sublinierea autorului]. În consecinţă, Parlamentul, Guvernul, instanţele judecătoreşti [sublinierea autorului], respectiv autorităţile şi instituţiile publice urmează, în aplicarea legii criticate, să respecte cele stabilite de Curtea Constituţională în considerentele şi dispozitivul deciziei. (De exemplu, prin Decizia nr.1.415 din 4 noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.796 din 23 noiembrie 2009, sau prin Decizia nr.414 din 14 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.291 din 4 mai 2010.)

În considerarea acestor raţiuni, Curtea apreciază că propunerea de completare a dispoziţiilor art.124 alin.(3) este redundantă, obligaţia judecătorilor de a se supune Constituţiei şi de a respecta deciziile Curţii Constituţionale fiind deja consacrată prin norme constituţionale [sublinierea autorului]. Mai mult, sintagma constituţională în vigoare în prezent, „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”, reprezintă garanţia constituţională a „nesupunerii” judecătorului unei alte puteri, unor alte persoane sau interese, dinăuntrul sau din afara sistemului judiciar, şi a „supunerii” sale doar legii, astfel încât orice structură de subordonare sau de comandă asupra acestuia este exclusă şi nu îi poate afecta independenţa.

Noţiunea de „lege” este folosită în sensul său larg, care include şi Constituţia, ca Lege fundamentală, dar şi toate celelalte acte normative, cu forţă juridică echivalentă legii [sublinierea autorului] sau inferioară acesteia, care constituie ansamblul normativ pe care trebuie să se fundamenteze actul de justiţie ». SURSA

Ca sa rezum argumentatia CCR, totul e perfect in cea mai buna dintre lumile posibile, Constitutia lui Iliescu si al lui Iorgovan e scrisa mai concis decit Tablele Legii ale lui Moise iar orice modificare a articolului 124 este pur si simplu « redundanta », deci inutila. Asa cum este el formulat, art.124 ii obliga deja pe magistrati sa respecte Constitutia, legile si deciziile CCR iar Presedintele Romaniei nu sesizeaza ca articolul respectiv are deja inscrise in el toate garantiile constitutionale posibile ale unei infaptuirii unei Justitii mai corecte, mai drepte si mai transparente decit a existat vreodata pe acest pamint romanesc.

Cu tot respectul (moderat) datorat unei institutii ca CCR, trebuie sa marturisesc ca niciodata nu am vazut mai multa naivitate juridico-politica (reala sau inchipuita ?) si mai mult comportament de strut care isi ascunde cele 9 capete stacojii in nisip. Inainte de a glosa pe marginea asa-zisei « redundante » a modificarilor propuse de Traian Basescu, CCR ar fi trebuit sa se intrebe (si cind spun CCR ma refer explicit la fiecare din cei 9 judecatori) la motivatia unei modificari precum cea dorita de Presedintele tarii in articolul 124. De ce s-ar apuca cineva sa modifice un articol din Constitutie mai clar decit cristalul si mai taios ca otelul in rolul lui de prezervare a independentei magistratilor ? Ce ar cistiga statul de drept din Romania printr-o modificare dorita de Presedinte si socotita, totusi, inutila, de catre CCR ?

Modificarea articolului 124 in sensul mentionarii explicite a supunerii pe care toti magistratii o datoreaza nu doar legii, ci si Constitutiei si deciziilor Curtii Constitutionale are o explicatie binecunoscuta de noi, cetatenii obisnuiti ai acestei tari, insa voit ignorata de CCR : au existat cazuri in care (dez)onoratii magistrati, independenti, inamovibili si supusi « numai legii », au decis ca ei sunt indreptatiti sa NU respecte nici Constitutia, nici legile, nici deciziile CCR. Si, culmea, au facut-o chiar « in numele legii », cum ii sta bine unui magistrat care viseaza si in somn articolul 124 din Constitutie.

******

Dintre ocaziile in care magistratii au aratat ca ei pot decide, aparent « in numele legii », sa incalce legea si sa isi bage picioarele in statul de drept, astazi ne vom referi la una singura : problema sporurilor magistratilor.

Cetatenii acestei tari au putut constata cit de bine interpreteaza magistratii articolul 124 din Constitutia iorgovaniana cind a fost vorba de « drepturile lor ». In aparenta supusi « numai legii », magistratii si-au (re)acordat sporuri pe care Guvernul si Parlamentul le eliminasera prin lege votata in plen  si publicata in Monitorul Oficial.

Incepind cu anul 2006, judecatorii si procurori de la diferite instante au dat Ministerul Justitiei si/sau Ministerul de Finante in judecata pentru a obtine diferite sporuri (detaliere mai jos) :

i) pentru perioade pentru care legea NU prevedea asa ceva
ii) pentru a primi diferite sporuri chiar si dupa ce acestea au fost eliminatu prin lege votata de Parlament.

Intrebarea care se pune, pentru a intelege grozavia juridica a situatiei, e urmatoarea : cind magistratii dau pe cineva in judecata (Guvernul, Papa Pius ori Mos Craciun), cine judeca ? Tot magistratii ! Ce sansa au ei, in corpore, de a cistiga un astfel de « proces » de mascarada ? Una maxima. Evident, cind magistratul X da in judecata Guvernul/Parlamentul ca nu ii mai acorda sporuri, nu va judeca tot el (ar fi prea de tot), insa va judeca colegul Y, care si el a dat in judecata Guvernul, iar X si Y isi vor da mina cu mina si se vor spala unul pe altul pe obrajori pronuntind, unul pentru altul hotariri prin care (ce uimire !) isi atribuie unul altuia ceea ce legea nu le mai dadea.

Ca sa vedeti ce inseamna celeritate in cazul unui proces cu miza speciala pentru magistrati (ziarul din care citez face referire doar la situatia de la Craiova, insa si in alte parti a fost la fel) : « Procesul sporului pentru judecători a ajuns la Curtea de Apel Craiova într-o vineri, pe 10 aprilie 2009, şi a primit termen, iniţial, pe 18 iunie 2009. Aşa a decis computerul Curţii de Apel Craiova. Judecătorilor nu le-a picat însă tocmai bine acest termen. … judecătorii au recurs la o „şmecherie avocăţească“: au solicitat preschimbarea termenului pentru următoarea zi lucrătoare, adică luni 13 aprilie. „Este o procedură legală, iar solicitarea de preschimbare a termenului a fost acceptată, în condiţiile în care nici Ministerul Justiţiei – cealaltă parte din proces – nu s-a opus“, a explicat judecătorul Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al acestei instanţe ».

Urmarea ? Dupa un proces ultrarapid de trei zile, magistratii au avut (cu ce emotii !) cistig de cauza in lupta cu Guvernul: « Aşa se face că, pe 13 aprilie, completul de judecată a dat dreptate colegilor judecători de la Curtea de Apel Craiova, prin decizia instanţei dispunându-se completarea dispozitivului hotărârii date de Tribunalul Dolj, în sensul că s-a recunoscut acordarea sporului de 50% şi pentru viitor. Imediat, un certificat conţinând dispoziţiile de pe minuta (decizia) judecătorilor a fost trimis de completul de judecată Compartimentului Contabilitate de la aceeaşi instanţă, care a purces la recalcularea drepturilor salariale, astfel că, în aceeaşi săptămână, cei peste 40 de judecători vizaţi – inclusiv preşedintele instanţei, magistratul Costel Drăguţ – şi-au primit diferenţa de bani rezultată din acordarea unui spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică. Şi nu era vorba de o sumă micuţă, ci de aproximativ 2.500 de lei (net) pentru fiecare judecător. Suma se va adauga lunar la salariul fiecarui magistrat ». SURSA

Insa aceste procese ultra-rapide (am citit undeva si despre un proces care s-a desfasurat intr-o singura zi !) sunt exceptia. De regula se intimpla contrariul: aminari peste aminari pina cind cel inculpat scapa, mai ales daca este fost politician si primeste 50 (cincizeci!) de aminari in 5 ani (din 2006 in 2011), pina cind se ajunge la prescriptia speciala care lasa inculpatul (Vasile Savu, fost lider al minerilor, fost deputat PSD, cercetat pentru fapte savirsite in perioada mandatului 2000-2004) mai curat ca Arielul. SURSA

Revenind la « procesele » mascarada ultra-rapide in care erau in joc sporurile magistratilor, ele s-au intimplat nu numai la instantele inferioare, ci si la nivelul cel mai inalt, la ICCJ :

« Ministerul Finantelor a pierdut cele cinci procese intentate de cele mai importante institutii din magistratura, pentru plata sporului de suprasolicitare neuropsihica (50% din salariu). Judecatorilor Curtii Supreme au decis acest lucru, ei acordandu-le aceste drepturi colegilor de la Consiliului Superior al Magistraturii, dar si celor de la Institutul National al Magistraturii si de la scoala Nationala de Grefieri. Presarate cu ironii la adresa ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, si cu pledoarii acide ale aparatorului celor aflati in slujba justitiabilului, cele cinci procese-maraton de ieri s-au incheiat cu un verdict asteptat: judecatorii si-au facut dreptate. Reprezentantul Ministerului a cerut rejudecarea proceselor pe motiv ca i-a fost incalcat dreptul la aparare. A fost combatut insa rapid de aparatorul partilor adverse, care a calificat drept “talhareasca” ordonanta prin care guvernul a blocat plata sporurilor pentru magistrati » (rog a se observa dimensiunea pur politica a acestui pseudo-proces). SURSA.

De departe cele mai relevante decizii pentru problema sporurilor magistratilor auto-acordate in dispretul legii, Constitutiei si cetatenilor acestei tari sunt doua decizii ale ICCJ din 2007 si 2008.

In Decizia nr. XXXVI din 7 mai 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectiile Reunite, a decis ca „Judecatorii, procurorii si ceilalti magistrati, precum si persoanele care au indeplinit functia de judecator financiar, procuror financiar sau de controlor financiar in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei beneficiau si de sporul pentru vechime in munca, in cuantumul prevazut de lege ».

Un an mai tirziu, avem Decizia nr. XXI din 10 martie 2008, decizie prin care ICCJ a hotarat ca, „in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 47 din Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, constata ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, calculat la indemnizatia bruta lunara, respectiv salariul de baza brut lunar, si dupa intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 83/2000, aprobata prin Legea nr. 334/2001″.

Tragind linie, intre 2006 si 2009 au fost deschise de magistrati vreo 3000 de procese impotriva Ministerului Justitiei pentru recuperarea de tot felul de sporuri care fusesera taiate prin lege : « In perioada 2006-2008 s-au înregistrat 768 de acţiuni având ca obiect sporul „anticorupţie” de 30% precum şi a celui de 40%, 805 acţiuni având ca obiect plata sporului de vechime în muncă, 893 de acţiuni având ca obiect plata sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, 381 de acţiuni având ca obiect plata sporului de confidenţialitate, 18 acţiuni având ca obiect plata tichetelor de masă, 19 acţiuni având ca obiect plata contravalorii primelor de asigurare, 25 de acţiuni având ca obiect plata sporului „de periculozitate„, 46 acţiuni având ca obiect plata sporului „de permanenţă” şi 46 de actiuni avid ca obiect sporul de “calculator” ».SURSA

Deja mi s-a facut rau cu atitea sporuri. Pentru a nu lungi prea mult pelteaua juridica si pentru a feri onoratii cititori ai blogului de tensiunea arteriala crescinda, imi permit sa mai avansez doar o cifra : estimarea (aparent realista) din luna august 2011 a revistei Kamikaze in legatura cu toate « drepturile salariale » cistigate de magistrati in instante. Cit ne costa joaca magistratilor de-a  supunerea « numai legii » : «  Dacă vă luati leafa în ultima zi a lunii, înseamnă că deja ati ajuns în faza în care vă împrumutati de la colegii cu salarii mai mari, de la rude, vecini de scară, amanti, pusculita copilului, pensia lu’ tataie. Deci, e un moment numai bun să aflati că, în acest moment, magistratii români au de încasat de la Ministerul Justitiei, pe lîngă salariile pe care si le iau lunar, drepturi salariale restante de 2.200.000.000 RON. Adică, în litere, două virgulă două miliarde lei noi, adică peste 500 milioane Euro. Si e vorba doar de niste sporuri salariale neplătite. Neplătite de Ministerul Justitiei pentru că Guvernul le abrogase, acum niste ani, dar pe care magistratii (procurori si judecători) le-au recistigat în instantă. Adică la locul lor de muncă. Deci, si le-au dat singuri înapoi. Pînă să si primească banii (MJ ne-a anuntat că va plăti, în perioada 2012 – 2014, numai 1,7 miliarde RON), magistratii au reusit să blocheze conturile ministerului, care e deja executat pentru neplata a numai vreo 6,3 milioane RON din alea două miliarde ».SURSA.

Acum, cu referire la toate aceste pseudo-decizii ale Justitiei prin care magistratii insisi isi acordau sporuri salariale desi legea votata de Parlament le abrogase, CCR insasi s-a pronuntat in una dintre dintre cele mai frumoase si totusi mai perverse decizii ale ei : este vorba despre Decizia 838 din 2009.  Despre ea aceasta decizie, in episodul urmator.

(va urma)

Written by Theophyle

06/09/2011 la 2:52 pm

70 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Articolul ala trebuie citit asa: Judecatorii sint independenti, inclusiv de supunerea acordata legii. 500 de milioane de euro? Unde-i Ponta cu sindicatele si cu pensionarii, ceva de genul: aici sint ingropate salariile si pensiile dumneavoastra?

    Aha

    06/09/2011 at 3:06 pm

  2. Buna ziua,
    abia astept continuarea articolului si concluziile daca decizia CJUE a anulat toate aceste hotariri.
    Acum Funeriu face declaratii. Se transmit la b1.

    cedric

    06/09/2011 at 3:10 pm

    • salut! 🙂

      Cedric, ai putintita rabdare 😉 Va trebui sa traduc in limbaj de blogger miza colosala a deciziei CJUE pentru lupta impotriva Sandeilor.

      Cetatean

      06/09/2011 at 3:18 pm

  3. Hopa, vorbeste de clasificarea universitatilor

    cedric

    06/09/2011 at 3:12 pm

  4. Bravo lui Funeriu, a dat militaria jos din pod. Sa vedem ce mai au de cartit toti cei care l-au criticat pana acum.

    cedric

    06/09/2011 at 3:20 pm

  5. Cetatean, l-ai ascultat pe Funeriu? Nu tin minte lista cu clasificarea universitatilor, cele mari intra in prima categorie (adica Buc., Cluj, Iasi , Timisoara si ISE Buc) plus vechile universitati de medicina.
    Abia astept sa vad lista scrisa.

    cedric

    06/09/2011 at 3:23 pm

  6. am deschis fix dupa ce a zis asta, nu am auzit nume de centre universitare 😦

    Cetatean

    06/09/2011 at 3:24 pm

  7. Ziua buna,
    C. multumiri ptr. explicatii si luminare, felicitari ptr. articol 🙂 Se pare ca mai in gluma dar mai ales in serios, am ajuns la o casta a magistratilor, lucru care nu este deloc bine.
    Legat de suma datorata, marturisesc ca m-a speriat si ar tb. sa puna pe ganduri orice om normal din aceasta tara.

    mar

    06/09/2011 at 3:24 pm

    • placerea mea, mar 🙂

      Cetatean

      06/09/2011 at 3:29 pm

  8. Cetatean

    06/09/2011 at 3:26 pm

  9. Funeriu: „Cei care au picat sa isi urmeze cursul vietii asa cum si l-au asternut pana acum”.. E vorba de cei picati la bac. Imi place ca e intransigent, nu plange pe umarul lor ca cei din opozitie (Andronescu, Antonescu , Marga etc)

    cedric

    06/09/2011 at 3:38 pm

  10. buna ziua,

    absolut sinistru ce scrii in mod excelent, stimate cetatene @cetatean,
    in mare stim si noi,

    este jale, este nedrept, este kafkian tot ce se intimpla in Ro mereu surprinzatoare…

    si totusi in afara de „stadion” chiar nu se poate face absolut nimic ca sa nu le returnam
    (caci noi le dam banii astia!!!!!!!) nimic magistratilor?????????????????

    nedreptatea – este calificativul principal pentru aceasta tara,
    atunci cind unii ies la pensie cu 430 lei pe luna, cu 365 lei pe luna (dupa 38-40 de ani de munca),
    iar altii au salarii mai mari ca in Germania sau alta tara puternic dezvoltata!!!

    ceva, cineva ar trebui sa faca cumva ceva!!!

    CEDO?

    ar putea rezolva asta?
    sa le dea Nyet magistratilor rapaci, avizi dupa bani sub orice forma si fara pic de constiinta ??!!

    abjecte personaje!
    cu unul danilet in frunte!

    skorpion

    06/09/2011 at 3:41 pm

    • skorpi, partea nemeritata de magistratii care iau pensie speciala desi nu au vechimea minima conform legii inseamna 80 milioane euro pe an (datele Ministerului de Finante, martie 2010). Banii astia sunt luati de magistrati care au vechime ca jude/procuror de 2-3 ani si restul de umplutura. Vezi taierea Motului 1-2-3.

      Cit despre CEDO, datile viitoare 😉

      Cetatean

      06/09/2011 at 4:04 pm

  11. Senatul a papat banii 😀 In mod normal nu ar tb. sa faca relocare bugetara.
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/geoana-se-milogeste-pentru-bani-la-boc-236661.html

    mar

    06/09/2011 at 3:41 pm

    • De asta trebuie sa ramana o singura Camera, doua ne costa prea mult.

      cedric

      06/09/2011 at 3:44 pm

    • asa cum in aceste zile/luni si poate urmatorii ani milioane de cetateni umbla cu buzunarele goale de la salariu la salariu, de la pensie la pensie, asa sa stea si senatul Ro macar 3 luni fara bani….

      corect, @cedric, sa sa reduca parlamentul la maxim 300 parlamentari

      skorpion

      06/09/2011 at 5:41 pm

  12. Ceapa lor de magistrati. Punct.

    Aha

    06/09/2011 at 4:27 pm

  13. Aha, o sa iti vina acus sa le zici si de usturoi 😉 Ceapa e prea soft…

    Cetatean

    06/09/2011 at 4:28 pm

    • La partea a doua sfirsim cu o tocana.

      Am vazut ca e obiceiul ca toti cei care intra in politica sa fie gratulati cu fripturisti care vor la ciolan. Eu zic ca un fripturist din asta ca Funeriu ar trebui si la justitie, altfel parca vad ca diverse universitati ramase pe dinafara vor da statul in judeca si o gasca de magistrati va hotari ca legea educatiei incalca nu stiu ce alta lege, iar bani diistribuiti preferential la universitatile de top este o discriminare. Dupa care vor amenda statul sa plateasca 500 de milioane si la categoria Spiru Haret.

      Aha

      06/09/2011 at 4:41 pm

  14. Aha, exista o limita si la intins coarda de catre magistrati. Deja au trecut de punctul de rupere, cu pretentiilor lor salariale, cu Sandelismul lor si cu deciziile in favoarea infractorilor (Vantu, etc).

    Mie personal mi-a trecut pina peste cap si nu mai suport si am de gind sa explic la toata lumea care le sunt mecanismele.

    Cetatean

    06/09/2011 at 4:45 pm

  15. Asta seara la ora 21, Sebastian Lazaroiu la b1, in emisiunea lui Cristoiu.
    Foarte multe evenimente azi legate de justitie, invatamant, ca nu mai stiu ce sa citesc mai intai. Noroc ca sunt vesti foarte bune, iar Funeriu mi-a produs o satisfactie pe care n-am mai simtit-o demult.
    Daca macar jumatate din ministrii guvernului ar fi fost ca el, eram departe.

    cedric

    06/09/2011 at 4:49 pm

  16. acuma vedem o parte din miza bataliei epice pe Legea nationala cu Geoana, CCR (de doua sau trei), blocajul din Senat…
    Peste citeva saptamini se declanseaza alagerile pentru rectori si va fi vot universal in toate universitatile, din ce stiu eu.

    Rectozaurii pleaca in Jurassic. Marga ii conduce.

    Cetatean

    06/09/2011 at 4:55 pm

  17. „Legea educatiei nationale”

    Cetatean

    06/09/2011 at 4:56 pm

  18. Ptr. ca s-a pomenit de Funeriu, am citit ceva antologic „să nu vă coborâți la nivelul lui Crin Antonescu, eu am lucruri serioase de făcut, am de condus un minister”.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministrul-funeriu-despre-dezastrul-de-la-bac-culpa-este-colectiva-trebuie-sa-ne-o-asum-94453.html

    mar

    06/09/2011 at 5:07 pm

  19. Buna ziua la toata lumea!
    Felicitari Cetatean!
    Cine doreste sa citeasca:

    http://desydemeter.wordpress.com/2011/09/06/giovanni-bellini-pala-di-pesaro/
    🙂

    desydemeter

    06/09/2011 at 5:12 pm

  20. sarut mina, stimata doamna, merci pentru complimente 🙂

    acum va vizitez si eu!

    Cetatean

    06/09/2011 at 5:15 pm

  21. Deci daca Presedintelui nu-i convine o lege a parlamentului poate sa mearga cu jalba la CCR. Aia din parlament in opozitie pot merge cu jalba la CCR daca nu le place o lege a alora de la putere. S-ar putea crede ca CCR face ce vrea. Cu o diferenta. CCR nu se poate apuca de capul ei sa se pronunte, trebuie sa faca o sesizare cineva din afara. Nu se poate introduce ceva de genul asta si pentru judecatori? Adica magistratii sa nu aiba voie sa se autosesizeze si sa dea statul in judecata intr-o problema care-i priveste numai pe ei.

    Aha

    06/09/2011 at 5:28 pm

  22. Exista un principiu de drept: Nemo judex in sua causa.

    magistratii romani au sarit peste lectia asta. In chestiunea banilor, nu aveau nici un drept sa isi acorde salarii si sporuri. Am sa explic data viitoare ce dracovenii au facut, timpenii de iti sta mintea la semnal.

    Cetatean

    06/09/2011 at 5:35 pm

    • Ha ha, imi aduc aminte ca si voda Nastase vota singur in nu stiu ce comitie daca sa dea voie la DNA sa-i faca perchezitie inculpatului Nastase. Se pare ca e boala tipica.

      Aha

      06/09/2011 at 6:13 pm

      • pai e chestia cu imunitatea parlamentara, pe care CCR vrea sa o mentina, sub pretext ca e nu stiu ce „drept” al demnitarului ales. Au scris in decizia 799/2011 niste aberatii de te sperii.

        Cetatean

        06/09/2011 at 6:16 pm

        • „Pentru aceste considerente, si vazand ca prin proiectul legii de revizuire a Constitutiei este eliminata inviolabilitatea parlamentarului, adica acea imunitate de procedura care protejeaza parlamentarul impotriva urmaririlor penale abuzive sau vexatorii, institutia imunitatii parlamentare fiind astfel golita de continut, Curtea constata ca modificarea propusa sub acest aspect este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art. 152 alin. (2) din Constitutie”.

          Exista drepturi fundamentale ale omului, si drepturi fundamentale ale parlamentarului…. Insa despre asta, in episoadele urmatoare 😉

          Cetatean

          06/09/2011 at 6:23 pm

  23. Pentru cine vrea o descriere a modului in care se deruleaza „procesele” in care magistratii sunt si reclamanti, si judecatori:

    http://www.infolegal.ro/cum-se-deruleaza-procesele-prin-care-judecatorii-si-procurorii-isi-obtin-sporurile-salariale/2009/07/22/

    Dosarele au venit din toata tara: de la Suceava si Podu Turcului pâna la Gorj si Cornetu – Ilfov. Avizierul salii E01, unde erau repartizate cauzele, era prea mic pentru zecile de liste unde erau însirati reclamantii. Listele care anuntau cine sunt „partile” într-un dosar nu reuseau sa cuprinda toate numele pe o singura foaie A4. Însiruirea celor 30, 40, chiar 60 de nume se facea pe doua, trei, chiar patru coli de hârtie. Astfel ca, atunci când listele n-au mai încaput la avizier, au fost lipite pe rama de jos a avizierului si lasate sa curga pâna la nivelul gleznelor. Asa se face ca unii dintre cei 2.000 de reclamanti si avocatii lor îsi cautau numele ghemuindu-se lânga standul cu liste.

    Cetatean

    06/09/2011 at 5:57 pm

    • Felul în care au procedat magistraţii reclamanţi seamănă izbitor cu un atac DoS asupra serverelor. Obstrucţie pe faţă.

  24. Numai un idiot puturos poate sa faca o asa urare „Crin Antonescu, i-a urat premierului Emil Boc sănătate, dar nu şi putere de muncă” :mrgreen:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-isi-doreste-emil-boc-de-ziua-sa-944497.html

    mar

    06/09/2011 at 6:45 pm

  25. Buna seara, buna seara. Sunt in pauza intre clase. Am vazut cateva reactii ale rectorilor pe Hotnews. S-a anuntat lista clasificarii universitatilor ? 🙂

    clemycali

    06/09/2011 at 7:12 pm

    • Am citit. Mi se pare totusi mult prea generoasa clasificarea, in special ptr universitatile din categoria a 3-a. Faptul ca inca li se permite sa organizeze programe de masterat este prea mult.

      clemycali

      06/09/2011 at 7:21 pm

      • E vorba de numarul de masterate, si de faptul ca sunt directionate doar pentru unele departamente. Diavolul sta in detalii 😉

        Cetatean

        06/09/2011 at 7:24 pm

  26. „Ponta a spus că, în opinia PSD şi USL, alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc înaintea celor locale, acestea neputând fi amânate”.

    Individul e absolut idiot. Nu permite Cosntitutia asa ceva, nici daca Basescu si Parlamentul ar cadea la un acord si Basescu ar dizolva Parlamentul, acesta nu poate fi dizolvat cu 6 luni inainte de alegeri, deci din mai 2012 pina in noiembrie 2012 nu se pot face alegeri parlamentare „anticipate”, cum vrea USL-ul.

    Nota 2 la constitutionalism. El si Sova 😆

    Cetatean

    06/09/2011 at 7:21 pm

  27. Sorry, Parlamentul nu poate fi dizolvat cu 6 luni inainte de terminarea mandatului Presedintelui. Greseala mea, nota 2 pentru mine. Mai doarme si batrinul Homer.

    Cetatean

    06/09/2011 at 7:27 pm

  28. Adevarul este totusi un adevar! Individul este un mare idiot! 🙂

    Theophyle

    06/09/2011 at 7:30 pm

    • Deja a devenit un pleonasm sa spui ” idiotul Ponta”. :mrgreen:

      luminita

      06/09/2011 at 7:42 pm

  29. Salutari la toate lumile !
    V-a scapat cumva ? ca io acum am dat peste ea :
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/maria-basescu-bun-gust-si-discretie-944429.html

    La multi ani, doamna Basescu!

    Si „hai, Romania!” ca avem meci international, bre, in seara asta,
    inauguram stadionul oparitului.

    luminita

    06/09/2011 at 7:37 pm

    • salut Lumi 🙂 Hai Romania!

      Theophyle

      06/09/2011 at 7:44 pm

  30. Cetatean

    06/09/2011 at 8:35 pm

    • Mie nu mi se pare cine stie ce sloganul asta , „Romania e in miscare”.
      Ca doar n-o fi pe nasalie, cu mainile pe piept.
      Ca si cu frunza madamei Udrea…
      Iertata-mi fie indrazneala afrontului. 😉

      luminita

      06/09/2011 at 9:16 pm

  31. O jigodie ordinara, un om de nimic, care ar vinde-o si pe ma-sa pentru un pumn de arginti:
    http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/cand-jurnalistul-devine-colportor-1118966

    cedric

    06/09/2011 at 9:13 pm

    • Un abject.
      Tanase adjectiv.
      Imi amintesc de emisiunile pe care le facea la latrinitatea cu Dinescu, pe vremea cand eram in tara.
      Atata promo pompos se irosea pentru acea emisiune care nici umoristica nu era, nici serioasa.
      O sushanea de radio santz, in care Tanase nu ducea nici o idee si nici o fraza pana la capat, iar Dinescu ii tinea isonul , facand gargara ieftina.
      Eu ma gandeam ca mai jos de atat nu se poate ajunge, dar involutia are si ea legile ei.

      luminita

      06/09/2011 at 9:27 pm

  32. Din cate am inteles s-a dus dreaqu si gazonul lui Oparescu, inca din prima repriza.
    Sper sa nu cada si vreo tribuna pana la final.
    Lucrare de profesionisti, inaugurata cu pompa.

    luminita

    06/09/2011 at 10:12 pm

  33. luminita, Oprescu va ramine in istorie ca omu’ cu cel mai mare cirnat. Atit.

    Cetatean

    06/09/2011 at 10:16 pm

  34. Domle, brazde ca alea care sar din gazonul faimosului stadion, asa scoate tractorul la tara 😆

    Avem stadion, gazonul e un fleac. Sa aiba Oprescu cu ce se lauda in 2012.

    Cetatean

    06/09/2011 at 10:25 pm

  35. O rusine gazonul asta.Pana nu ne dam in petec nu se poaet. La cati bani a costat stadionul asta, a iesit o nenorocire de gazon.
    Sa-l aud pe Tolontan daca va fi la fel de vocal ca in alte cazuri!

    cedric

    06/09/2011 at 10:39 pm

  36. Tolontan? Un amarit care se vrea mare jurnalist de investigatie insa se fereste de investigat moguli ca un slugarnic ce este.

    Cetatean

    06/09/2011 at 10:42 pm

  37. Seara buna, se stia de cateva zile ca sunt probleme cu gazonul. Cel care a fost solicitat sa-l „reanimeze” a fost Oprisan – firma pe care o are.
    Ba mai mult, dupa fiecare utilizare tb sa se ivesteasca 40.000 EUR ptr. refacere 😦
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/gazonul-de-pe-national-arena-trebuie-schimbat-944335.html

    mar

    06/09/2011 at 10:48 pm

  38. Bun articol, felicitari Cetatean 🙂
    Seara buna tuturor.

    CFG

    06/09/2011 at 10:50 pm

  39. salut si merci 🙂

    Cetatean

    06/09/2011 at 10:55 pm

  40. Daca tot s-a pomenit de gazon, a mai iesit la iveala o afacere de famiglie 😦
    Nu vrau sa fiu cinica dar o intrebare tot pun – de ce taman firma fratelui Oprisan s-a gasit sa montezez gazonul ?
    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/baronul-gazonului-ce-va-f-e-grija-de-afacerile-mele-236730.html

    mar

    06/09/2011 at 11:10 pm

  41. @Politeia
    În preambul, vorbeşti despre „Constitutia noastra, la articolul 124, alineatul 3 ne spune foarte…”
    Apreciez faptul că actuala lege fundamentală nu mai atrage demult pasiuni între constituţionalişti atunci când vine vorba despre nou..

    About Food

    06/09/2011 at 11:11 pm

  42. Pentru ca PDL e partidul stat care ar face orice sa ramina la putere si USL este Fat Frumos care vine cu palosul si ne scapa de dictatorul Basescu.

    Cetatean

    06/09/2011 at 11:19 pm

  43. 😦 Comedia absurdului sau cand nu mai ai limte in a te face de mirul lumii!
    http://www.adevarul.ro/actualitate/Diaconu_si-a_examinat_sotia_si_a_angajat-o_cu_10_0_549545612.html

    mar

    06/09/2011 at 11:33 pm

  44. un scirbos, asa se mai miorlaie la irtv si se preface ca e lovit in inima lui de liberal de „regimul Basescu”, de imi vine sa vomit. un parvenit, asteapta un ciolan de ros de la idolul lui, Chucky.

    Cetatean

    06/09/2011 at 11:42 pm

  45. C. nici cei de la PDL nu sunt ingeri, dar cad vezi jivinele astea ca fac pe victimele si oropsitii opozitiei te umpli de o mare scarba. De fapt lor le este extrem de bine, au afaceri infloritoare si nu sunt intrebati de sanatate ptr. sunt victimele sistemului.

    mar

    06/09/2011 at 11:49 pm

    • jivinele din PSD si PNL Nnici nu intra in discutie. Cu aia din PDL ma rafuiesc eu la alegeri, ca pe ei i-am votat. din 2, voir revota 1 politician daca mai candideaza in colegiul meu, al doilea are deja miliarede de nile negre.

      Cetatean

      06/09/2011 at 11:53 pm

  46. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    07/09/2011 at 7:15 am

  47. […] Precizare : Celelalte doua episoade anterioare le gasiti aici si aici […]


Comentariile sunt închise.