Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Orientul Mijlociu si Nordul Africii – Pe drum spre confruntare / Partea a Doua

Nota: Acest articol este o sinteza a unor analize publicate sau in curs de publicare de “Politeia Geopolitical Analyses” .

Partea a Doua – Peninsula Araba / Arabia Saudita si Emiratele din Golf.

Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendentii de sex masculin ai regelui Abd Al Aziz Al Saud, Quranul este Constitutia regatului si jurisprudenta saudita este bazata pe Shari’a (legea islamica derivata din comentariile Quranului). Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un forum national, “Consiliul Consultativ”, care este compus din 150 cetăteni sauditi numiti de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ. Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor si are propriile sale comitete si o capacitate limitată de a discuta despre legislatia propusă, dar functia sa principală este de a-l consilia pe rege. De facto, Regatul este guvernat de Rege si un Consiliu de Coroana condus de mostenitorul tronului, care de cele mai multe ori este adevaratul guvernant absolut. Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. Arabia Saudita este condusa astazi de Regele Abdullah (bin Abdulaziz) al-Saud (87 de ani), care  il succede la tron fratelui său, regele Fahd, la moartea acestuia (1 august 2005); a fost print mostenitor din 1982 si conduce efectiv de la 1 ianuarie 1996, când, din motive de sănătate, Fahd nu mai este apt să-si exercite prerogativele regale. Oficial preia tronul la 3 august 2005.

Toate pozitiile cheie in Regatul Saudit sunt ocupate de clanul celor  7 Sudairi (dupa moartea Regelui Fahd si a Printului Sultan); au ramas numai 5 frati de sange: Abdul-Rahman, Nayef, Turki, Salman si Ahmed. Dupa moartea moderatului fost Print Mostenitor  (Sultan bin Abdulaziz),  a fost numit Nayef bin Abdulaziz, considerat conservator si islamist. Arabia Saudita a fost si este  bastionul  wahabismului si al Islamului Salafit, pozitionandu-se de partea extrema a Islamului, lucru care insa niciodata nu a influentat nici politica externa si nici esenta comerciala a vanzarilor de carburanti. Important de mentionat este ca familia Ibn Saud are protectie contractuala cu “beneficiarii occidentali” pe baza a trei contracte care mentioneaza ca atata timp cat petrolul forat va ajunge la beneficiarii contractuali, Casa Ibn Saud este ferita de “neplaceri”.

Din punct de vedere militar, Regatul Saudit are una  dintre cele mai bine echipate armate din lume.  Din cauza dorintei lor de  satisface toate marile puteri, echipamentul armatei saudite este atat de diversificat ca eficienta militara a armatei este de multe ori pusa sub semn de intrebare. Corpul de blindate este construit din echipamente americane (350 M–1A2 Abrams si 450 M60A3 Patton) si franceze (300 AMX–30). Colac peste pupaza, sauditii trebuie sa primeasca anul acesta 200 de tancuri Leopard din Germania. Situatia aviatiei saudite este si mai ciudata. Saudia detine cam 300-350 de avioane de lupta de trei feluri – americane: F-15 Eagle so F-15E Strike Eagle, “europene”: Eurofighter Typhoons si britanice: Tornado IDS.  Pentru oricine intelege armata, este clar ca problemele logistice ale sauditilor sunt extrem de complicate. La sfarsitul anului trecut (29 decembrie 2011) Statele Unite si Arabia Saudita au semnat un contract de vanzare a 84 de avioane de F-15 si modernizarea altor 70 de aparate, pentru suma totala de 29,4 miliarde de dolari. Flota Saudiei nu este semnificativa, sauditii bazandu-se pe Flota a V-a americana. Armata saudita mentine sub arme cam 300 de mii de soldati. Armata regulata compusa din 200 de mii de soldati si ofiteri si o Garda Nationala, bine echipata si bine antrenata, compusa din 1000 de mii de ofiteri si soldati. Bugetul militar al Saudiei se numara printre cele mai ridicate din lume (top 10) ceva la nivel de 35-45 de miliarde USD. Armata Saudita este comandata de Ministrul, Printul Salman (7 Sudairi) si Seful de stat major General Locotenent, Salih ibn Ali al-Muhaya.

Problemele Arabiei Saudite. Saudia are la ora actuala 3 probleme majore, toate generate de Iran:

  1.  La granita de sud-vest cu Yemenul; insurgenta shiita din Sa’dah (regiune populata majoritara de shiiti in nordul Yemenului), numita si rebeliunea Houthi, condusa din 2004 de clericul shiit Hussein al-Houthi. Amestec direct al Iranului prin gardienii revolutiei (fortele Quds) si  prin proxiul libanez, Hezbollah.
  2. La granita de est in Bahrain; ocupata de facto de armata saudita, venita in apararea dinastiei sunnite Al Khalifa, care stapaneste Bahrainul majoritar shiit de secole.  Deocamdata revolta shiita a fost calmata. Si aici amestecul Iranului este evident.
  3. In provincia de est a regatului; in ultima luna au avut loc lupte destul de aprige intre o gherila şiita si armata Saudita. Luptele au loc in guvernoratul estic Qatif, in localitatea al-Awamiya. De mentionat ca regiunea estica este cea mai bogata in zacaminte de petrol ale Arabiei Saudite si se afla la granita cu celelalte state ale Peninsulei Arabe. Important este de mentionat ca locul unde au loc aceste altercatii se afla intr-o peninsula care iese in Golful Persic si, “incidental”, acolo este si unul dintre cele mai mari porturi petroliere ale statului saudit.

Scenarii posibile. Toate scenariile posibile conduc la o ciocnire probabila intre Arabia Saudita si Iran intr-un orizont de timp care poate fi intre 3 luni – 3 ani. Optez pe perioada mai scurta. Nici Arabia Saudita, la fel ca Israelul, nu-si poate permite un Iran “nuclear”. Singura amanare in timp ar fi numai daca sauditii nu vor “gasi” o alianta suficient de puternica impotriva Iranului sau daca Iranul se va retrage din planul nuclear. Ambele probabil imposibile. Conform ultimilor stiri din regiune, Arabia Saudita si-a gasit deja alianta dorita (vezi aici).

Statele din Peninsula Araba.

Emiratele Arabe Unite (EAU). Emiratele Arabe Unite au o populaţie de 4,5 milioane de cetăţeni. EAU sunt o federatie a celor sapte emirate, cu un sistem juridic bazat pe Constitutia din 1971, fără alegeri si partide politice. Fiecare emirat are o considerabilă autonomie politică, juridică si economică. Presedintele aceste Uniuni este Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Din populatie,  doar 20% s-a născut pe teritoriul Emiratului; 23% sunt imigranţi de origine iraniană, 50% sunt imigranţi din sudul Asiei şi restul de 7% este compus din imigranţi din alte ţări. Singura mare problema a acestei uniuni este demografica. Numarul mare de straini care lucreaza in Emirat si lipsa de egalitate in libertatile civice sunt un butoi de pulbere care poate sa explodeze pe timp de criza.

Fortele armatei ale EAU sunt nesemnificative, desi bugetul militar anual depaseste 10 miliarde de USD. Vorbim de o armata mai mica de 12 mii de soldati si ofiteri, cu o aviatie de 100-120 de aparate de zbor F-16 si Mirage 2000.  Majoritatea ofiterilor acestei armate sunt formati in UK. In unele arme conducerea este efectuata de ofiteri iordanieni.

Problemele EAU. Mare problema a acestei uniuni este demografica. Numarul mare de straini care lucreaza in Emirat si lipsa de egalitate in libertatile civice sunt un butoi de pulbere care poate sa explodeze pe timp de criza.

Scenarii posibile. In cazul unei conflagratii regionale impotriva Iranului, EAU se va pozitiona de partea Arabiei Saudite. In viitorul mediu, doua scenarii posibile pot fi posibile. Vor fi “inghititi” prin afiliere Arabiei Saudite sau se vor alatura unei federatii sunite cu sunitii irakieni. Deocamdata au fost si sunt aparati militar de aliatii americani din zona, Egiptul si Israelul (dupa legea desertului – inamicul inamicului meu este prietenul meu). Caderea Egiptului este  o mare lovitura pentru acest Emirat.

Omanul. Omanul este un sultanat ereditar. Seful statului este Sultanul Qaboos bin Said Al Said (71). Sultanul actual poate fi considerat un despot-luminat, Omanul fiind considerat de UNDP (United Nations Development Programme) tara cu cel mai inalt nivel de dezvoltare umana in ultimii 40 de ani. Cu o populatie de 2,7 milioane de locuitori, Omanul este aproape un stat neutru in “nebunia” Orientului Mijlociu. Cu o economie bazata pe extractiile de petrol si rafinarea lui, dar si pe zacaminte importante de cupru si aur, cetatenii tarii o duc bine. Bunastarea este asigurata de intelepciunea sultanului Al Qaboos. Ce se va intampla dupa moartea lui, probabil scenariul desenat pentru Emirate va exista si aici.

Qatar. Qatarul este un alt Emirat arab din aceasta regiune. Condus de Emirul Hamad bin Khalifa (59), care la randul lui este ereditar si absolut, are o populatie de 1,8 milioane de locuitori, majoritatea lor suniti, cu o minoritate substantiala shiita. Qatarul a semnat in 24.2.2010 un tratat de aparare cu Iranul, transformand de facto tara in protectorat Iranian. Important de mentionat ca Al Jazeera, postul de televiziune pan-arab, care si-a castigat locul in media mondiala cu ajutorul subiectelor controversate pe care le transmite, este proprietate personala a Emirului bin Khalifa. Deci pentru militantii in favoarea libertatii presei, avand in vedere cele scrise mai sus, va puteti da seama cel fel de libertate si obiectivitate poate avea Al Jazeera. Si Qatarul este o ţară bogată în gaze naturale şi petrol; conform CIA World Factbook este a doua ţară din lume ca PIB pe cap de locuitor. Relatiile dintre Qatar si Israel au fost ambivalente si au fost intrerupte in 2009, dupa interventia israeliana in Gaza.

Scenarii posibile pntru Qatar. Qatarul incearca sa joace un joc dublu cu multe probleme, consecintele pot fi la fel de problematice pentru acest emirat. In cazul unei conflagratii, Qatarul va fi de iure neutru, de facto va ajuta Iranul.

Kuwait (Kuweit). Kuweit este un alt Emirat arab din aceasta regiune. Condus de Sheicul Sabah (IV-lea) Al-Sabah (82), care a predat o parte din prerogativele conducerii absolute Parlamentului, dupa o criza dinastica , organizand alegeri democratice. Kuwaitul, cu o populatie de 3,6 milioane de locuitori,  a fost subiectul unei invazii Irakiene in 1990 si a declansat primul Razboi din Golf. Din aceasta populatie, numai 1 milion sunt cetateni ai statului. Cetatenia kuwaita este acordata numai celor nascuti din parinti kuwaitieni.  Astazi Emiratul este considerat un “port avion terestru” al Statelor Unite. Kuwaitul este considerat aliat NATO si SUA, de fapt un fel de protectorat American. Cu zacaminte de petrol uriase (numarul 5 in lume), pe un teritoriu mic, a fost (si este) revendicat de Irak ca teritoriu care face parte din fosta colonie Britanica. Kuwaitul si-a construit o armata care este formata din 15 mii de soldati si ofiteri, o Garda Nationala care intretine si ordinea interna si o aviatie destul de consistenta. Bugetul militar actual este cam de 6-7 miliarde de USD.

Scenarii posibile pntru Kuwait. Fara nici un dubiu, in cazul unei conflagratii regionale, Kuwait va face parte dintr-o coalitie anti-Iraniana. Si aici exista posibilitatea de a fi “inghititi” prin afiliere Arabiei Saudite sau se vor alatura unei federatii sunite, cu sunitii irakieni. Problema majora este populatia shiita a Emiratului, care este aproape egala cu cea sunita. Avand in vedere ca shiitii vad Iranul ca protector, sunt posibile probleme de afiliere.

Urmeaza Partea a Treia  – Iranul

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salut 🙂
    Cum ziceam in alta parte , toti seichii astia , sultanii sint tineri de numai . 🙂 Cel putin cu un picior in groapa si in o dictatura asta e cel mai mare pericol . In zona asta loviturile care au rasturnat guverne , familii regnante , au fost ceva absolut normal . Surprize care pot distruge si cele mai bine gindite planuri strategice de a da Iranul peste cap.

    Ștefan A.

    05/02/2012 at 1:45 pm

    • Buna ziua, Stefan A.

      Poti sa fi sigur ca de facto, tarile respective sunt conduse de oameni mai tineri toti scoliti in occident. Batranii sunt expusi in vitrina pentru a asa este traditia acolo. Deci probabil ca nu acolo vor fi surprizele. Cel putin asta este parerea autorului 🙂

      huniad

      05/02/2012 at 1:55 pm

      • Buna, tuturor!
        Intr-adevar, in KSA batranii sunt priviti cu deosebit respect la fel ca in Asia. Au si un rol decizional dar si de mentinerea echilibrului in familii/triburi cat si in conflictele cu alte triburi.
        In ceea ce priveste tinerii scoliti in occident este aici un paradox care pe mine m-a surprins placut. Regele prin autoritatile de resort chiar incurajeaza studiile in strainatate existand chiar burse consistente pentru tinerii doritori. Bursa aceea nu este mica ci dimpotriva, din ce am discutat cu vreo 2-3 tineri cat am fost in KSA, imi spuneau ca-si permiteau sa-si plateasca cazarile, taxele de scolarizare, bani de trai si chiar sa trimita periodic bani acasa „celor multi”. 🙂
        Oricum, a la longue, e de vazut pana unde li se va permite tinerilor scoliti in afara accesul in structurile cu sistem decizional.

        uitaroH

        05/02/2012 at 4:26 pm

  2. buna ziua;
    ” optimist”=un pesimist bine informat=@theophyle
    3 luni pina la 3 ani;nu stiu de ce x luni pare mai probabil;sa ne pregatim de schimbat centrala pe gaz cu centrala pe lemne,sa ungem spitzele la biciclete sa avem seminte la indemina pentru recolta proprie;cel putin va fi ” bio” si o oaie-doua pentru lapte si brinza;
    tot se lauda generatia asta ca nu a avut nici un razboi major
    in cazul in care se petrece ceva acolo,e o singura certitudine:nu va fi un conflict local

    intamplator

    05/02/2012 at 2:03 pm

    • Buna ziua @Intamplator,
      Zice Theophyle ca poate:

      Singura amanare in timp ar fi numai daca sauditii nu vor “gasi” o alianta suficient de puternica impotriva Iranului sau daca Iranul se va retrage din planul nuclear. Ambele probabil imposibile.
      Cine stie poate mai exiusta o sansa 😦

      huniad

      05/02/2012 at 2:09 pm

      • Salut ,

        culmea mai exista o solutie cel putin pentru aminare si destindere si anume o noua criza care sa mute cel putin interesul pentru o perioada de pe acest subiect si sa dea de lucru un pic celor care fac strategii paguboase, care in opinia mea sunt anumite cercuri americane.
        Solutia este in mana Greciei. Asta daca vor avea curajul sa adopte cea mai buna solutie pentru ei si Europa, pe termen mediu si lung bineinteles, adica sa refuze orice bailout si sa isi declare falimentul. Stiu ca multa lume nu este de acord cu acest lucru, inclusiv o mare parte din comunitatea acestui blog insa implicatiile avute de aceasta miscare a GRECIEI vor fi foarte complexe si interesante si paradoxal vor ajuta foarte mult EUROPA si va da ceva de lucru in schimb intregii comunitati mondiale.

        Marian

        05/02/2012 at 3:58 pm

    • hehehe e invers 🙂 optimistul bine informat = pesimistul

      Un tanar de stanga

      05/02/2012 at 2:23 pm

  3. Buna ziua, va urmaresc cu foarte mare interes postarile zilnice, cat si o parte din comentariile foarte bune realizate de comunitatea blogului.
    Este pentru prima oara cand las un comment, insa subiectul cade exact pe o tema care se leaga si clarifica niste ipoteze si concluzii de ale mele, parte a unui mic studiu sa il numesc asa.
    Concluzia mea intarita si de acest set de articole, este ca aceasta criza din OM nu este alimentata prosteste de adiministratia SUA dupa parerea mea, ci este un joc nebunesc al unor interese americane din industria petrolului si a armamentului.
    Bugetele uriase de aparare ale statelor din OM cat si cheltuielile nebunesti ale bugetului american al apararii alimenteaza aceaste conturi.
    Razboiul din golf si apoi toate miscarile in OM au fost facute astfel incit pretul petrolului sa explodeze nebuneste spre 100 USD, sau chiar 180 USD in 2008, cu profiturile de rigoare pentru companiile petroliere americane. Daca analizati variatia cererii si a consumului pentru perioada 2001 – 2011 veti constata o crestere doar de aprox 10-15% a consumului global, care nu avea cum sa conduca la o cresterea pretului mediu in perioada analizata de 5 ori fara o manipulare a pietii.
    Dupa caderea pretului la sf anului 2008 si inceputul lui 2009 la nivelul de 33 de USD/ barilul , tot prin manipulari si asa zisa revolutie araba, pretul a urcat din nou spre 100 USD.

    Din toate aceste miscari EUROPA a iesit cel mai rau. De fapt analiza mea era o corelatie intre criza datoriilor in EUROPA si evolutia pretul petrolului respectiv impactul avut de aceasta evolutie asupra tarilor UE. Din pacate canalele de propagare a acestei evolutii sunt 2 : cresterea deficitului balantei externe si in acelasi timp prin majorarea pretului caresterea cheltuielilor cu energia respectiv diminuarea puterii de cumparare atit a bugetului de stat cat cel mai important a bugetului populatiei.
    Aceste efecte sunt amplificate bineinteles de dependenta UE de resurse energetice. La nivelul UE dependenta medie de resurse atrase este de aprox 50%. Insa surpriza, dependenta statelor PIIGS este de aprox 85%. Cam mare coincidenta.
    Ca sa fie si mai si, singurele tari cu dependenta mai mica decit media care sa fie oare: bineinteles UK, FRANTA , GERMANIA , OLANDA si tarile Nordice. Adica asazisele performere. Observ acum ca aceste state au putut beneficia oarecum si prin exporturile lor de tehnologie catre armatele OM, adica au reusit sa ia ceva bani inapoi din banii cheltuiti aiurea pe un pret al petrolului aberant , insa PIIGS au reusit oare sa exporte ceva? Probabil ca nu, poate cu exceptia ITALIA prin industria de LUX sa fi recuperat ceva.
    Cifrele brute sunt si mai sugestive.

    Din pacate EUROPA nu a stiut sau nu a vrut sa analizeze aceasta problema.Prin implicarea si sustinerea razboielor nebunesti purtate in OM , sau LIBIA mai recent, nu face decit sa isi spolieze cetatenii si mai nou mai adera si la sanctiunile asupra IRANULUI.

    Sunt mult prea multe de spus, insa pentru un comment cred ca am scris prea mult.

    Marian

    05/02/2012 at 2:44 pm

    • Buna ziua Marian,
      Sunt lucruri esentiale in care cred ca aveti dreptate. Dorinta de a vinde armament si de a face comert cu bunuri la care se poate castiga multi bani este bineinteles o parte din problema. Dar nu cea mai importanta, desi de multe ori lucrurile chiar arata asa.

      OM se afla din multe puncte de vedere in locul unde se afla Europa la inceputul secolului al XX-lea. Vedem acolo exact fenomenele pe care le-am vazut in Europa inainte Primului Razboi Mondial cu fenomene pe care le-am vzdut inaintea Celui de al II-lea Razboi Mondial.

      Adevarat problema este evoluitia istorica si sociala a acestei parti a omeniri. Nu, nu numai „capitalistii” occidentali sunt devina ci si societatile locale care au rams in urma evolutiei sociale si culturale.

      Despre Europa, ce sa va spun. Arata exact cum arata Comisarul de Externe a Europei, dna Ashton – palida si urata!

      Theophyle

      05/02/2012 at 4:01 pm

      • Buna ziua din nou,

        stiu ca postul meu pare un pic socialist si alimentat de teoria conspiratiei.
        Insa din pacate faptele nu fac decit sa impinga gandirea catre complicitatea americana si limitarea creditului neconditionat acordat pietii libere. Afirm acest lucru cu mare tristete si impotriva convingerilor mele liberal-conservatoare.
        Dna Ashton, care a fost o concesie acordata UK in speranta ca va mai taia din tendinta antiEU a opiniei publice si politice din UK, nu a facut decit sa slabeasca capacitatea de reactie a UE pe tema politicilor externe. Oare sa fie si asta o coincidenta sub acoperirea UK, a carei afinitate mai degraba proamericana decit proeuropeana nu tb sa o mai discutam?

        Intradevar situatia din teren din OM este foarte complexa, insa Europa ar fi avut o sansa sa dea o nota diferita solutiilor aplicate acolo, daca ar fi vrut , ar fi putut si ar fi fost lasata sa isi exprime opiniile in concordanta cu valorile europene astfel incat societatile din zona sa se dezvolte in consecinta.
        Insa alinierea la razboiul impotriva terorismului si sprijinirea acestuia nu a facut decit sa compromita total sansa Europei de a se afirma pe planul politicii externe, chiar daca pina atunci mai mult prin vocea Frantei.
        Cred ca Europa ar putea sa faca ceva in plus in zona tocmai din invatamintele acumulate de popoarele care o compun din istoria WW I si WW II, cat si daca ar accepta folosirea experientei in gindirea orientala a acestei parti de Europa (Grecia, Rom, Bulgaria ). Ca sa nu mai vorbesc de rolul pe care UE l-ar fi putut avea in zona prin relatia cu Turcia daca procesul de integrare al acestei tari ar fi fost real si nu tergiversat cum este acum. Coincicenta probabil.

        Reafirm ideea avuta in postul ca raspuns la commentul lui huniad, ca Europa are prin falimentul Greciei si prin mecanismele care s-ar declansa, sansa istorica de a redesena actuala arhitectura. Bineinteles numai sa vrea sa foloseasca aceasta oportunitate. Stiu ca pare incredibil sa sustin ca falimentul Greciei ar putea crea aceasta fereastra de oportunitate insa sunt multe lucruri care se vor intimpla si care vor fi atit de evidente incat Europa nu va avea cum sa nu le fructifice.
        Daca insa se lasa purtata in jocul indatorarii, nu va face decit sa sfirseasca total asuprita si cel mai probabil destramata.
        Legat de acest lucru inca o coincidenta: SUA si companiile din SUA au cea mai mica expunere posibila pe tarile PIIGS, insa au expuneri importante pe CDS-uri, car nu ar fi activate daca Grecia nu si-ar declara falimentul.
        Sa mentionez si legatura Goldman Sachs cu situatia actual a Greciei?
        Sau cele 3 agentii de rating americane si declaratiile lor care pun paie pe foc?
        Si exemple de legaturi ar fi foarte multe altele care sa demonstreze ca actuala criza din Europa nu este intimplatoare.
        De asta consider eu ca seria articolelor dvs legate de OM au legatura cu criza din Europa si fac parte din acelasi scenariu.

        Marian

        05/02/2012 at 6:15 pm

        • Marian, salut 🙂
          Te asigur ca Europa din punct de vedere geopolitic nu exista. Il parafrazez pe Kissinger care intreba cinic acum 30 de ani ca „cand vreau sa vorbesc cu Europa cui ii telefonez?” Cand Franta vrea sa faca afaceri cu X si Germania tot cu X – prietenia Merkozy nu mai exista. Despre restul opiniilor dumneavoastra as raspunde asa:

          1. Politicienii Greciei au mintit si au furat. Deci merita sanctionati. Din punctul asta de vedere sunt absolut sigur ca asta se va si intampla.
          2. Constructia politica Europeana trebuie regandita si refacuta. Cu mai putin birocrati la Bruxelles si cu mult mai putin politicieni second-hand.
          3. OM are o logica diferita decat ceea ce incercati dumneavoastra sa sustineti. Rationalul dumneavoastra nu prea are ce cauta pe meleagurile respective. Evolutia politica nu gaseste scurtaturi de drum daca nu exista calauze destepte si cu multa bravura. Acolo oamenii de acest gen sunt omorati. Vezi Sadat si Rabin.

          Theophyle

          05/02/2012 at 6:29 pm

  4. Buna ziua all 🙂

    daca doritzi sa vedeti tablouri poftitzi in vizita :

    http://desydemeter.wordpress.com/2012/02/05/pictori-americani-mary-cassatt-1/

    desydemeter

    05/02/2012 at 2:51 pm

  5. Interesul poarta fesul. Iar interesele sint diverse.
    Petrolul, industria armamentului, schimbarea starii actuale ori pastrarea starii actuale.
    China si Rusia opunindu-se propunerii din CS referitoare la Siria, si uneori la Iran, tot din interes o fac: petrol si armament, plus o situatie din tarile respective care seamana cu a lor.
    Cind s-a prabusit Turnul din Babilon multi/unii au cazut in cap si e greu cu ei acum.

    victor L

    05/02/2012 at 3:57 pm

  6. Buna ziua
    As dori si eu sa ma abonez la Politeia Geopolitical si sa imi vina si mie pe mail articolele de acolo.

    Alex

    05/02/2012 at 4:26 pm

    • Ati spus ca peste cateva zile se vor putea noi abonati.

      Alex

      05/02/2012 at 4:28 pm

      • da, cand vom reusi tehnic sa rezolvam niste probleme.

        Theophyle

        05/02/2012 at 4:30 pm

  7. Salutare!
    Adevărat, în EAU sunt mulţi emigranţi dar eu unul nu cred că vor protesta. Cei din Asia de S sunt docili, au familii în ţară pe care le susţin, dacă protestează, imediat ajung la aeroport. Duc lipsă de femei, poate de aici să iasă ceva scântei (probabil emigranţii sunt în principal bărbaţi) „The population of the UAE has a skewed sex distribution: With a male/female sex ratio of 2.2 for the total population and 2.75 for the 15–65 age group, the UAE’s gender imbalance is the highest in the world.”

    Creanga

    05/02/2012 at 5:41 pm

    • Salut Creanga
      Problema se poate rezolva prin reorientarea exportului mioritic de femei . Asa si peste ceva ani vom avea nu doar un presedinte dar si un seic . 🙂

      Ștefan A.

      05/02/2012 at 6:05 pm

      • Stefane, ei vor musulmance. De unde sa mai exporti din Romania? Acum cica ar fi doar 19 milioane (probabil si aceasta cifra este umflata).

        Creanga

        05/02/2012 at 6:19 pm

      • A mai incercat si Lady Di si uite ce s-a intamplat.

        @Curiosul

        05/02/2012 at 7:57 pm

    • salut Creanga 🙂
      ati avut un cutremur ieri. Nu prea serios dar totusi. La subiect, Ai iesit la timp din nebunia aia.

      Theophyle

      05/02/2012 at 6:08 pm

      • Salut, aici nici nu imi dau seama daca e cutremur sau vecinul de deasupra. :). Cel mai mare cutremur in Montreal a avut 5.8 grade, in 1732. Cutremurele aici sunt ultima grija. 🙂
        Da, am iesit la timp, miroase a praf de pusca.

        Creanga

        05/02/2012 at 6:16 pm

        • Martie – aprile maximum mai 😦

          Theophyle

          05/02/2012 at 6:37 pm

  8. Armata irakiana a fost instruita de americani, dar naravurile le-au ramas. Cica un colonel din vechea armata punea soldatii irakieni sa se tarasca dezbracati la 50 de grade. Americanii le-au spus ca nu se face asa ceva, in SUA poti ajunge la puscarie daca iti bati joc de soldati. Colonelul a renuntat la acest gen de antrenament, acum nu ii mai are pe cap pe americani, oare ce va face?
    Echipament au dar nu prea il folosesec. Doar un exemplu, desi au sute de busole, folosesc doar una, strang soldatii gramada si le arata cum functioneaza. Mai usor sa faci inventarul cand materialul este in cutii decat la soldati. Daca ar pierde din echipament, anchete peste anchete, bani opriti, asa ca ca pana la urma nimeni doreste sa se mai implice.

    Creanga

    05/02/2012 at 6:34 pm

    • cunosc mentalitatea 😀 Pentru asta i-am raspuns amicului @marian ca problema este de un secol diferenta!

      Theophyle

      05/02/2012 at 6:38 pm

      • Sa mai spun atunci despre profesionalism. Cum am bagat de seama ca in turnurile de control sunt irakieni? Simplu, am vazut rufe intinse la soare langa turn, chiar i-am vazut cum luau masa la umbra turnului. Mai tarziu au aparut si antene pentru televizor, turnul era un fel de casa pentru ei, acolo mancau, se spalau si probabil dormeau.
        Coca cola?ne intrebau mai mereu soldatii irakieni ce erau de paza. Daca nu coca cola, macar apa…. Se poate sa fi fost saraci, dar cand porti uniforma armatei, reprezinti tara, trebuie sa fii mandru, nu sa cersesti.
        Cred ca sunt secole nu un secol, parerea mea.

        Creanga

        05/02/2012 at 6:53 pm

  9. Postare noua!

    Theophyle

    05/02/2012 at 6:42 pm


Comentariile sunt închise.