Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Orientul Mijlociu si Nordul Africii – Pe drum spre confruntare / Prima Parte

Nota: Acest articol este o sinteza a unor analize publicate sau in curs de publicare de “Politeia Geopolitical Analyses” .

Prima Parte –  Magreb (Nordul Africii)

Maroc Islamiştii Partidului Justiţie şi Dezvoltare (PJD) au câştigat alegerile legislative din  25 noiembrie,  obţinând 107 mandate din totalul de 395.  PJD avea 47 de deputaţi în formula anterioară a camerei de 325 de membri. Această victorie l-a obligat pe  regele Mohamed al VI-lea să aleagă din cadrul acestui partid  prim-ministrul responsabil de formarea unui Guvern de coaliţie. Partidul Istiqlal (Independenţă) al actualului premier Abbas El Fassi a obţinut 60 de locuri, iar Adunarea Naţională a Independenţilor (RNI) a ministrului Economiei şi Finanţelor, Salaheddine Mezouar, a obţinut 52 de locuri. In ultima perioada au avut loc cateva demonstratii serioase ale tinerilor someri care se asteptau la mult mai multe reforme democratice. Situatia in Maroc este deocamdata stabila, dar tensionata.

Tunisia. La alegerile care au avut loc in Tunisia la sfarsitul lunii octombrie 2011 au participat  peste 90% din cei 4,1 de milioane de cetateni inregistrati pentru vot. Conform unor surse independente, se pare ca ar mai exista 3,1 milioane de cetateni cu drept de vot, insa acestia nu s-au inregistrat sau nu au fost inregistrati. Castigatorii scrutinului au fost islamistii partidului Nahda (Enada). Comisia electorală din Tunisia a anunţat că Nahda (Enada) a câştigat 90 dintre cele 217 locuri din Adunarea Constituantă, care va elabora o nouă constituţie. Partidul a fost interzis timp de 20 de ani de fostul preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali. La 12 decembrie 2011, Moncef Marzouki, fost activist impotriva regimului dictatorial al lui Ben-Ali, a fost ales Presedintele Tunisiei. Marzouki, a fost pana la alegerea lui ca presedinte  al statului, liderul partidului secular de centru-stanga (Patidul Congresului Republican – CPR, Congrès pour la République). Aceasta alegere a fost facuta pentru a calma spiritele interne, in special ale intelectualitatii seculare, dar si ale occidentului. Gest care se pare ca a reusit. Marea problema a Tunisiei (dar si a Europei) este a migratiei masive a multor specialisti necesari reconstructiei tarii.

Libia. Asa cum am precizat, in aproape toate analizele legate de revolta si razboiul civil libian, lucrurile nu sunt rezolvate si nici nu vad solutii de compromis care pot duce la o rezolvare pasnica a vechilor conflicte, atenuate de aliante ad-hoc intre vechii adversari. Pentru a nu merge prea departe, am sa mentionez numai conflictele lunii ianuarie 2012:

  • In ziua de 3 ianuarie au avut loc lupte in capitala tarii, Tripoli, intre doua militii “revolutionare”. Una din Tripoli si cealalta din Mistrata  din cauza unor prizonieri apartinand militiei din Misrata arestati de cei din Tripoli – rezultatul 7 morti si cam 40 de raniti. Cei din Misrata s-au retras.
  • In perioada dintre 14-16 ianuarie au avut loc lupte crancene intre doua militii situate in doua orase apropiate de  granita de nord-est a Libiei cu Tunisia, Gharyan si Asbi’a. Rezultatele au fost 38 de morti si 140 de raniti.
  • In perioada dintre 21-22 ianuarie au erupt in Tripoli conflicte armate intre militii rivale si intre aceste si forte ale CNT (Consiliul National de Tranzitie). Nu au fost date publicitatii date despre victime.
  • La 23 ianuarie s-a anuntat ca orasul Bani-Walid, fost bastion al familiei Gaddafi, a fost reocupat de rebeli, de asta data pro-Gaddafi. La 24 ianuarie, fortele loiale guvernului CNT au fost izgonite din oras. La 25 ianuarie, liderii tribului Warfallah, fostul aliat principal al familiei Gaddafi, au anuntat ca in nici un caz nu este vorba de o incercare de restauratie a vechiului regim, ei dorind insa sa-si asigure libertatea de actiune in orasul considerat de ei centrul lor administrativ si politic.

Cea mai mare problema in regiune consta in inceputurile unei destabilizari rapide a statului Mali din sudul Libiei. Stat in care s-au retras mercenarii fostului regim si mii de luptatori din triburile Tuarg, care sunt organizati intr-o formatiune para-militara numita MNLA (National Movement for the Liberation of Azawad – Miscarea de Eliberare a regiuni Azawad) . Azawad este o regiune care cuprinde si parti din teritoriul statului Mali si considerata de Tuareg ca teritoriul lor de bastina.   MNLA are ca aliati ramasitele teroristilor AQIM (al Qaeda in the Islamic Maghreb), desi ambele parti, in special MNLA, contesta acest fapt cu multa tarie. Despre destabilizarea tarilor sub-sahariene intr-o alta analiza.

Libia concluzii:  Libia este aproape complet destabilizata. Majoritatea oraselor, in afara de Tripoli si Bengazi, sunt guvernate de militii diferite, care nu au nici o intentie de a depune armele. Vechile dispute tribale continua si sunt chiar mai intense ca niciodata. CNT (Consiliul National de Tranzitie) este intr-o masura foarte mica guvernantul Libiei de dupa razboiul civil. Singurul lucru pozitiv ar fi ca industria petroliera s-a intors la o capacitate de productie de 65-70% din cea dinaintea razboiului. De mentionat ca instalatiile petroliere sunt asigurate de forte speciale ale Legiunii Straine franceze si trupe comando britanice.

Egipt. Situatia din Egipt este poate cea mai tragica din aceasta regiune. Rezultatele alegerilor din Egipt au fost exact cele anticipate de noi cu multe luni in urma. Fratii Musulmani s-au intors si inca cum! Fratii Musulmani au castigat 47% din mandatele de deputati, primele organizate dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Partidul Libertatii si Dreptatii (PLJ), rezultat din miscarea Fratilor Musulmani, a castigat 235 de locuri din cele 498 disputate in acest scrutin, care s-a desfasurat in mai multe etape, incepand din 28 noiembrie 2011. PLJ are 127 de deputati alesi in sistem proportional si 108 alesi prin scrutin uninominal cu doua tururi. Pe pozitia a doua s-a clasat partidul fundamentalist salafist al-Nour, cu 121 de locuri (circa 24%), in timp ce partidul liberal Wafd a reusit sa obtina numai 9% din mandate. Zece locuri suplimentare in Parlament vor fi atribuite de seful Consiliului militar care conduce tara, maresalul Hussein Tantawi. PLJ a anuntat ca si-a ales secretarul general, Saad al-Katatni, ca presedinte al Adunarii Poporului (camera inferioara), conform acordului cu celelalte formatiuni ca acest post sa revina formatiunii parlamentare celei mai numeroase. Clar ca buna ziua,  ca rezultatele alegerilor din camera superioara (Senat – Shura) incepute pe 29 ianuarie si care se vor termina la data de 22 februarie, nu vor fi altele decat cele care au fost inregistrate in camera inferioara. De mentionat ca daca in toata perioada revoltei de aproape 3 luni au murit intre 800 – 850 de persoane, dupa “pacificarea Egiptului” si victoria Primaverii Arabe in Egipt au murit mai mult de 1000 de persoane, din care 600 in perioada alegerilor care continua.

Fraţii Musulmani si alte partidele fundamentaliste salafiste detin cam 70% din puterea legislativa a Egiptului. Mai mult decat sigur ca ei vor influenta si promulgarea noii Constitutii, care fara nici un dubiu va fi una islamista. Junta generalilor condusa de Tantawi are doua alternative – sa coabiteze cu islamul fundamentalist sau sa continue sa guverneze Egiptul . Ambele nu pot satisface nazuintele democratice ale cetatenilor egipteni. Un lucru este absolut clar. Sperantele  Occidentului  că Egiptul va rămâne un factor de stabilitate în regiune, aliat al Statelor Unite şi un vecin bun pentru Israel s-au rispit si par astazi ireale. Despre ultimele evenimente petrecute in ultimele 3 zile nici macar nu cred ca este nevoie sa amintesc. La Port Said in ciocnirile dintre galeriile de fotbal au murit 73 de fani (meci între echipa Al Ahly -Cairo şi Al Masry) alti 1.000 de fani au fost raniţi. Ieri si alaltaieri, cateva mii de manifestanti s-au adunat in deja celebra Piata Tahrir din Cairo, simbol al miscarii de protest de la inceputul anului trecut, in semn de protest fata de violentele sangeroase produse in urma cu o zi la un meci de fotbal in Port-Said.  Protestatarii, care scandau slogane impotriva autoritatii militare si politiei, voiau sa inainteze inspre Ministerul de Interne, insa au fost blocati de un cordon de politisti care i-a dispersat folosind grenade lacrimogene.

Problema adevarata in Egiptul de astazi este diferenta majora intre asteptarile si realitatile  existente. Regimul militar care a condus Egiptul in perioada de dupa revolta si demolarea regimului Mubarak este contestat de majoritatea publicului egiptean avand in vedere ca structura instituţiilor a ramas aproape neschimbată. Traiul egiptenilor  este chiar  mai putin bun decat in timpul lui Mubarak, viaţa de zi cu zi fiind marcată de lipsa alimentelor de bază şi de creşterea infracţionalităţii.

Maine voi publica Partea a doua care va cuprinde  Peninsula Araba , Iran, Irak si   Partea a treia care va cuprinde  Israel, Palestina, Iordania, Liban si Siria.

97 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. triste zone, tristi oameni – biete marionete ale intereselor altora.
    traiesc si ei miracolul „revolutiei”…

    off topic (cu scuze): http://sareinochi.com/2012/02/04/turnatorii-nus-deleanu-felix-porumbacu-se-cred-tara-ei-bine-romane-tara-te-vrea-prost/

    Sare'n Ochi

    04/02/2012 at 5:04 pm

    • Salut sare,
      Din nefericire foarte repede problemelr lor pot deveni si preoblemele noastre 😦 Ce putin din punct de vedere energetic.

      Theophyle

      04/02/2012 at 5:28 pm

      • cred c-am sa trec pe alcool 😀
        ieftin si bun si nu lasa urme la ardere (decat pe ficat – dar rezolvam cu medicamente…)
        sper sa se treaca pe solutii alternative – pentru arabi vad ca petrolul le este blestemul ultimelor 2 secole – macar noi ca ce-om fi fost pe aceste meleaguri avem de 2000 de ani blestemul sarii si al aurului.

        Sare'n Ochi

        04/02/2012 at 5:57 pm

  2. sal`tare tutulor,
    Constatarea asta „Problema adevarata in Egiptul de astazi este diferenta majora intre asteptarile si realitatile existente” nu este doar a Egiptului.
    In Romania noastra este la fel; asteptarile noastre dupa ce am obtinut dreptul de a vedea lumea sint atit de mari, incit „relitatile existente” nu ne vor permite niciodata sa ajungem la „asteptari”.
    Pen`ca, degeaba ai dorinta, daca nema putirinta.
    NB,
    nici nu cred intr-o stabilizare a situatiilor din norgul Africii. Libia si Egiptul mi se par cele mai greu de stabilizat. Ce s-a intimplat la acel meci de fotbal mi se pare inimaginabil si de aia nu vad pacea in jurul piramidelor ori a sondelor libiene.

    victor L

    04/02/2012 at 5:22 pm

    • Victor,
      salut, acolo si aici problemele sunt destul de apropiate. Coruptie, ineficienta, politicieni rapciugosi.Mare diferenta intre Libia si Egipt, nu ca problemele pentru omul de rand ar fi altele. din nefericire „unitatea nationala” se obtine prin conceptia dusmanului din afara si un razbel mai mic sau mai mare 😦

      Theophyle

      04/02/2012 at 5:35 pm

  3. Buna seara,
    cred ca multa saracie, multa inapoiere si multa ura acumulate nu pot duce la schimbari miraculoase in bine.
    In plus, ca de obicei, revolta populara facuta cu multe victime este acaparata de unii care doar asteapta ca cei vechi sa fie inlaturati pentru a se instala imediat, cu promisiuni la inceput apoi cu aceleasi represiuni.
    Nici nu stiu ce sa zic: poate tragedia este lipsa unor lideri cu adevarat onesti. Din pacate asa e peste tot dar oamenii nustiu despre experienta altora , spera si pana la urma sunt inselati.

    cedric

    04/02/2012 at 5:32 pm

    • cedric salut 🙂
      din nefericire acolo exista si un fenomen diferit de orice cunoatem noi – extremismul religios si fantismul absolut nerational.

      Theophyle

      04/02/2012 at 5:37 pm

  4. salut prieteni , 🙂
    @cedric, Nu se pune problema liderilor onesti. Liderii sunt lideri si trebuie struniti.
    Poporul este cel care isi alege liderii si dupa aia ii corecteaza. Atunci cind cultura politica este la piciorul broastei, iar poporul poate fi minuit de papusari si ademenit cu jucarii ne asteptam la ce e mai rau. Asemanarea noastra cu Nordul africii si diferenta noastra fata de civilizatiile de tip protestant este data de aceasta lipsa de cultura si activism politic. Richard Nixon ar fi devenit presedinte pe viata daca poporul american i-ar fi permis

    Un tanar de stanga

    04/02/2012 at 5:53 pm

  5. oare asistam la o noua intoxicare marca FELIX-DELEANU?
    Premierul Emil Boc a declarat sambata ca nu a primit nicio comunicare oficiala la Guvern cu privire la inceperea urmaririi penale in cazul sefului Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, relateaza Agerpres. Potrivit dezvalurilor facute vineri de postul Romania TV in emisiunea „Secrete de stat”, procurorii DNA au deschis un dosar nou pe numele lui Blejnar si al lui Codrut Marta, fostul sau sef de cabinet, pentru instigare la evaziune fiscala.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11419050-premierul-sustine-nu-primit-nicio-comunicare-oficiala-legata-inceperea-urmaririi-penale-impotriva-lui-sorin-blejnar.htm

    Sare'n Ochi

    04/02/2012 at 6:07 pm

  6. victor L

    04/02/2012 at 6:23 pm

  7. Buna seara, buna seara. Triste realitati si din pacate foarte previzibile dealtfel. Eu n-am sa inteleg niciodata ce a sperat lumea occidentala, Washingtonul in primul rand, de la primavara araba si de ce a crezut ca partidele islamiste nu vor prelua puterea. Ceea ce inseamna ca in locul unui singur Iran vor exista mai multe si mult mai periculoase ptr interesele geo-strategice. Vreau sa vad moaca trioului de intelepti _Obama-Clinton_Biden cand Fratia Musulmana o sa ceara desfiintarea bazei americane din Egipt si va rupe tratatul de pace cu Israelul.

    clemycali

    04/02/2012 at 6:53 pm

    • Salut Clemy,
      Sper sa nu vezi. Ei vor deveni istorie pana atunci. Cum naiba Dumnezeu a reusit sa uneasca 3 incompetenti intr-o singura administrate. 😦

      Theophyle

      04/02/2012 at 7:00 pm

      • Sper desi perspectivele ptr noiuembrie nu sunt din cale afara de incurajatoare. Minuni insa se mai intampla.

        clemycali

        04/02/2012 at 7:38 pm

        • Si greseli catastrofale 🙂

          Theophyle

          04/02/2012 at 7:40 pm

  8. Buna seara
    Theophyle, sa spunem ca in cativa ani SUA (NATO?) va domina economic, militar sau politic intreaga zona araba, uzand de aceste „primaveri arabe” sau mini-razboaie. Odata problema energetica rezolvata pentru „Vest” (cel putin pe termen scurt (30-50 ani), cum crezi ca vor evolua relatiile blocului estic global (China, Rusia+sateliti, Coreea de Nord) cu blocul Vestic (UE, SUA, statele sud-americane)? Stiu, e o intrebare cu raspuns presupus, dependent pana si de „bataia de aripi a unui fluture”, dar chiar as vrea un pic de detasare de „imediat” si citit un pic in „globul de cristal” … Poate un exercitiu de gandire (chiar steril dpdv al realitatii) ne mai relaxeaza un pic pe sfarsit de saptamana 🙂

    Twisted

    04/02/2012 at 7:28 pm

  9. Buna seara! Privitor la Libia cred ca ne indreptam spre cea mai plauzibila optiune a scenariului tau pentru Libia: secesiunea.Oamenii astia nu au credinta necesara pentru a fi o singura natiune, mi se pare ca avem de-a face cu o noua Iugoslavie.

    bigone

    04/02/2012 at 8:00 pm

  10. Sara buna oameni buni, gazde primitoare,

    Atat vreme cat Ponta si Crin ne apara de dictatura, ei vor fi in stare sa uneasca tarile si sa inceapa dialogul (l-au fortzat pe TB sa dialogheze daramite China, Rusia , SUA, Tarile arabe, iran, Africa, Antarctica(ida). Acu’ Bruxelu’ , stie tot. Nimeni nu se mai poate ascunde…..

    Ca in basmele romanesti, cu un ochi rad cu celalat plang :).
    In toata harababura asta, vom avea doi clowni sa ne conduca, raspunzatori de politica externa. Rusia este colea…….zambind cu inteles pentru cine este interesat, dammit.

    eugeni

    04/02/2012 at 8:04 pm

  11. Buna seara! 🙂

    Absolut corecta orientarea pro-atlantista a lui Basescu. Din 2004 pina acum, Romania s-a afirmat ca tara care vrea sa lase in urma vechiul tipar de politica externa „negociem cu toti, nu suntem cu nimeni” care ne tinea in zona gri a Europei (zona gri care inseaamna de fapt pro-Rusia). Romania, Polonia, Cehia s-au pozitionat ca tari Intermarium, adica „Noua Europa” care este extrem de suspecta in relatia cu Rusia si care se vrea un partener pe termen lung al USA.

    Faptul ca razboiul rece ne gaseste cu tratat pentru scut la Deveselu in una dintre primele, daca nu prima baza militara ruseasca construita in Romania in anii 1950, spune multe.

    Cetatean

    04/02/2012 at 8:22 pm

    • asa e/toata lumea uita ce a incercat tariceanu in 2007/nu mai zic de mentinerea de catre iliescu a lui vasile ionel la cotroceni/nu mai zic de vizitele lui gioana la moscova-inca neelucidate( acum ma gindesc,nu cumva s-o fi crezut vreun” locotenent gheorghe global „?)
      nu ma mai intorc in 99 ,cind cu survolul ce pozitie a avut pdsr

      intamplator

      04/02/2012 at 9:12 pm

      • intimplator, eu nu uit manevrele baietilor din 2007, cind se retrageau toti din Irak, il suspendau pe Basescu, cumparau 48 de avioane Gripen noi… super atlansiti baietii aia!

        Cetatean

        04/02/2012 at 9:24 pm

  12. Seara buna
    La multi le va iesi pe nas democratia asta proaspata . 🙂
    PS . Rusia nu poate „lasa ” Siria . Au contracte pentru 5 miliarde dolari in armamente de dat Siriei . In afara de materii prime si arme , Rusia nu exporta altceva . Vreti sa moara de foame tovarasi ? 😆
    China are investitii in desfasurare in Iran . Plus ca in mentalitatea chineza , oricare „sula in coastele ” 🙂 americanilor e o buna arma pentru „tratative ” . 😆
    Cind insasi nemtoaica blonda merge „la cersit ” bani chinezilor , sa nu subevaluam interesele comunistilor capitalisti din China pe arena mondiala . „fiecare mars incepe cu primul pas” a spus un chinez si sint perfect consecventi .

    Ștefan A.

    04/02/2012 at 8:46 pm

    • buna seara @stefan
      tare dezamagit sunt;am incercat sa vad daca teveurile mogulului vostru cere demisia lui napolitano , a lui monti si alegeri anticipate ca n-au facut fata la 10 cm zapada la roma si pe tangentiale
      niente/slab mogul aveti

      intamplator

      04/02/2012 at 9:05 pm

      • scuze in loc de ” cere” rog cititi ” cer” ;deh,igas e boala care se ia

        intamplator

        04/02/2012 at 9:06 pm

        • 😆

          Ștefan A.

          04/02/2012 at 9:34 pm

  13. off topic, Sorry Teophyle 🙂

    Ma uit la B1 si vad ce va spune fiecare la alegeri.
    Ma apuca groaza. PSD-ul va da si imparti, lapte, miere, pentru saraci, scrasnirea dintzilor pentru bogatzi. Mai putzin A.Nastase care face apel si o sa castige…..

    eugeni

    04/02/2012 at 8:53 pm

  14. ” sa NE ridem” (cred ca asa ar spune igas si nu numai)
    sursa evz

    Astăzi, după vidoconferința cu prefecții, Traian Igaș a mai scos din „vastul” vocabular o frază memorabilă: „Nicio localitate nu este vădită de energie electrică”.

    Întrebat dacă sunt multe sate izolate, Igas s-a străduit și a dat un răspuns care a reușit performanța de a nu lămuri pe nimeni: „În momentul de faţă, nicio localitate nu este vădită de energie electrică, iar în ceea ce priveşte accesul nostru către localităţile izolate pot spune că elicopterele SMURD de la Tulcea, Iaşi, Târgu Mureş şi Arad sunt sunt operaţionale. Avem probleme în momentul de faţă la Bucureşti, nu putem să ridicăm elicopterele, dar să sperăm că pe parcursul zilei o vom putea face”, a declarat ministrul

    intamplator

    04/02/2012 at 8:54 pm

  15. buna seara

    ce se intimpla in OM este tragic; imi imaginez un iran cu bomba A,fundamentalisti in egipt o sirie legata omblical de iran,un liban legat ombilical de siria&iran si ..tacimul e complet

    enigma-eu cred ca este mai degraba secretul lui polichinelle- o reprezinta pozitia arabiei saudite; le-a aratat pisica iranienilor in bahrein,incearca sa controleze irak-ul si (nu e nici o surpriza) e extrem de neutra fata de israel;
    vorba veche ” dusmanul dusmanului meu este prietenul meu” pare a fi mai actuala ca oricind;
    israeleul nu mai are rabdare;adevarul este ca e in pericol letal ca stat-poate la fel de mult ca in 1948,la constituire-: mii de rachete iraniene ramase in liban dupa esecul intervenmtiei in gaza,un egipt imprevizibil,in cel mai bun caz neprietenos ,si un iran cu bomba si rachete cu raza medie ….
    citeodata ma gindesc ca Vechiul testament a prevazut toate astea….( Ieremia)

    intamplator

    04/02/2012 at 9:02 pm

    • Salut @ intamplator,
      putina rabdare le deslusim noi weekendul asta 🙂

      Theophyle

      04/02/2012 at 10:49 pm

  16. Buna seara,
    Off topic. Au scos vuvuzeau si pe sticla din Romania, dupa discursul „aplaudat la scena deschisa” de la Bruxelles au inceput sa-l expuna alaturi de ideile fabricate in laboratorul Demodecicului 👿
    Evolueaza la B1.

    mar

    04/02/2012 at 9:13 pm

    • La cine te referi: la „impecabilul” Ponta sau la „tanara speranta” a doamnei AMP?

      clemycali

      04/02/2012 at 9:19 pm

      • Nu, este un tip care a demisionat de la Cernea/verzii 🙄 si a mers la Bruxelles sa sustina punctul de vedere al protestatarilor din Piata Universitatii. Am inteles ca este lector la Universitate.

        mar

        04/02/2012 at 9:25 pm

        • l-au intrebat de ce nu infiinteaza un partid. El spune (si sunt de acord cu el) ca mai important decit un nou partid este o miscare care sa previna derapajul partidelor oricare ar fi ele

          Un tanar de stanga

          04/02/2012 at 9:28 pm

          • Este vorba de cretinul de Claudiu Craciun, „civilul” care a luat cuvintul „despre libertate” si pe care il lauda Antonescu? Craciun, lector la SNSPA, fosta Stefan Gheorghiu, acel „civil” Craciun?

            Cetatean

            04/02/2012 at 9:31 pm

            • Exact, exact. Asa il cheama. Fost student al lui AMP, lector la SNSPA si caruia madam Mungiu ii prooroceste succes in politica. In editorialul in care il califica „impecabil” pe Ponta dupa care a fugit in strainatate siind ca zgarietura pe tastatura o sa fie prost primita in tara. Curajul intruchipat doamna in cauza.

              clemycali

              04/02/2012 at 9:35 pm

          • Si tu ai crezut, ca eu nu :mrgreen: Poate sunt eu sceptica, dar este asa cusuta cu atza rosie ca te duce ca un fir trasor la aia care l-au aruncat la Arhitectura.

            mar

            04/02/2012 at 9:32 pm

        • Exact, protejatul AMP. Imi scapa numele, parca Catalin sau asa ceva.

          clemycali

          04/02/2012 at 9:30 pm

          • Nu am stiut, inseamna ca nu am gresit cu „firul trasor”.

            mar

            04/02/2012 at 9:35 pm

      • Cine este „tanara speranta” ?
        Tipul lucreaza la SNSPA, am preluat gresit informatia.

        mar

        04/02/2012 at 9:30 pm

        • Ala e. Daca citesti ultimul editorial al lui AMP in RL ai toata biografia individului, inclusiv endorsemntul ptr intrarea lui in politica.

          clemycali

          04/02/2012 at 9:32 pm

          • mercic 🙂

            mar

            04/02/2012 at 9:36 pm

          • am cv-ul lui, un papagal sorosian care a lucrat in Guvernul Tariceanu, la SGG.

            Dă clic pentru a accesa

            Cetatean

            04/02/2012 at 9:36 pm

            • astia indopati cu burse de Soros ca dupa aia sa paraziteze societatea civila si sa faca cordasie cu anumiti politicieni se apara si se sustin intre ei: nu degeaba il laudas AMP.

              Nu dau doi lei pe bursierii Soros, sunt niste ahtiati dupa functii politice. Avem dovada.

              Cetatean

              04/02/2012 at 9:38 pm

              • Sunt atat de tampiti ca devin previzibili. L-au aruncat in piata cu un CV cu picatele si mirositor, iar el vorbeste de societate civila. Nu mai vorbesc de legatura SNSPA, Parvulescu.

                mar

                04/02/2012 at 9:44 pm

              • Pai sunt toti legati prin interese si contracte guvernamentale: Parvulescu, AMP, Mircea Toma, etc. Este de mirare ca nu s-a gasit pana acum nimeni sa scrie despre reteaua asta de interese care capuseaza societatea civila.

                clemycali

                04/02/2012 at 9:55 pm

            • Papagalul asta o fi fost oare ceva mai mult decat student ptr madam AMP? Ma intreb ptr ca prea l-a ridicat in slavi purcica.

              clemycali

              04/02/2012 at 9:39 pm

              • 😀

                mar

                04/02/2012 at 9:41 pm

              • i-a carat geanta cu dulciuri :mrgreen:

                Cetatean

                04/02/2012 at 9:41 pm

              • Mar si noi ar trebui sa fabricam in laborator cum zici tu niste tineri de dreapta pentru lupta civica
                Pacat ca tinerii nostri de dreapta vor sa fie deputati, senatori oricum in cascavalul politic

                Un tanar de stanga

                04/02/2012 at 9:58 pm

            • Asta e nasol: tinerii de stanga fac miscari si devin din ce in ce mai coerenti si bataiosi pe felia lor
              Cei de dreapta se inghesuie spre partidism
              O fi bine , o fi rau ? 🙂
              .

              Un tanar de stanga

              04/02/2012 at 9:42 pm

              • TDS,
                tinerii astia de stanga (nu tu) daca nu ar fi fabricati intr-un laborator ar fi super OK, dar asa vor exista si vor gandi ca metorii producatori.

                mar

                04/02/2012 at 9:47 pm

  17. In urma cu un an, tot intr-o sambata Theophyle avertiza ca lucrurile vor sta extrem de urat in Siria. Se pare ca previziunea a fost corecta.
    Din pacate lucrurile in zona incep sa scape de sub control, iar interventia Rusiei sa duca la o lupta intre doi poli de putere cu rezultate greu de controlat. Butoiul cu pulbere are fitilul aprins, sa speram ca este suficient de lung ca sa poata fi sectionat si stins 😦

    mar

    04/02/2012 at 9:23 pm

    • Nu e 😦

      Twisted

      04/02/2012 at 9:55 pm

      • mar, Twisted,
        va asigur ca va fi mai nasol decat mi-am inchipuit!

        Theophyle

        04/02/2012 at 10:52 pm

  18. High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not
    cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/2/5cfe15e0-4cca-11e1-8741-00144feabdc0.html#ixzz1lRX23keO

    nu stiu cum e cu ACTA,incerc sa ma obisnuiesc;
    personal cred ca Rogoff este un mare ginditor economic
    mai jos un extras din ft( lunch with rogoff,editoria care merita mereu citit cu creionul in mina)

    The financial crisis has made many of Rogoff and Reinhart’s observations a central part of the debate about sovereign debt. Their finding that recoveries from debt-driven recessions are slower than recoveries from business cycle recessions is regularly cited. The two authors are also associated with the idea that when a state’s debts exceed 90 per cent of gross domestic product, they will reduce the economic potential of the country.

    I suggest that the US is still comfortably short of this level – but am swiftly corrected. If you count federal and state debts and, crucially, add in unfunded debts in the social security system, then Rogoff thinks that America’s debt levels are well over 120 per cent of GDP.

    So how long will it take for the US and Europe to “deleverage” and get their debt crises under control, I ask. “The US still has a few years to go – and the EU could have a decade,” he replies

    intamplator

    04/02/2012 at 9:32 pm

  19. Salut @intimplator
    In Italia nimeni nu cere demisii ca au cel putin un pic de decenta intelectuala . Asa cum nimeni nu urla „iesi afara javra ordinara ” imbracind uniforma militara . Nici macar „civilii” italieni nu au asemenea „sloganuri” .
    Diferenta de educatie , cultura . In general si fara sa neglijam exceptile . 🙂
    Mogulul italian (e doar unu , Silvio 🙂 ) a dat interviu la FT . Se retrage din „prima linie a politicii” . Adica nu mai vrea sa fie nici prim ministru nici presedinte . Dupa cum a fost „debarcat” de la conducere , o hotarire de bun simt .
    PS . Silvio Berlusconi a declarat in presa italiana . ” nu sintem iresponsabili sa cerem demisia domnului Monti ” .
    Diferente dar colosale . 🙂

    Ștefan A.

    04/02/2012 at 9:33 pm

    • Buna Stefan 🙂
      au inaintea noastra mai mult de un secol. Noi am ramas unde am ramas pentru a convenit clasei politice in totalitatea ei 😦

      Theophyle

      04/02/2012 at 10:53 pm

  20. cred ca solutia logica a ” dictatorului” basescu este sa preia si functia de antrenor al nationalei de fotbal;
    sursa: rl

    Aproximativ 600 de suporteri ai principalelor echipe de fotbal din ţară au protestat, sâmbătă seară, în municipiul Sibiu, scandând lozinci împotriva Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi a şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, informeaza Mediafax.

    Protestul suporterilor, care a avut loc sâmbătă seară în municipiul Sibiu, s-a încheiat în jurul orei 20.00, fără a se înregistra incidente pe traseu

    intamplator

    04/02/2012 at 9:39 pm

  21. Craciun:”Jos Baescu!”este strigatul celor care mor de foame. WTF?!

    Cetatean

    04/02/2012 at 9:41 pm

    • mai ceva ca in Somalia 😦 Sunt nebuni, sincer.

      mar

      04/02/2012 at 9:48 pm

    • Te roade invidia ca nu avem si noi un tanar portdrapel al dreptei in piata ?

      Un tanar de stanga

      04/02/2012 at 9:49 pm

      • deloc.

        Cetatean

        04/02/2012 at 9:53 pm

        • Avem. E (de) Craciun :))

          Twisted

          04/02/2012 at 9:56 pm

          • Nu e de-al nostru, ai nostri vor sa fie senatori si deputati

            Un tanar de stanga

            04/02/2012 at 9:59 pm

            • Cine-s „ai nostri” ?

              Twisted

              04/02/2012 at 10:07 pm

  22. @theophyle

    Nu chiar la nivel de doctorat, dar totuşi poţi detalia:

    „4. In 3 luni vom avea un razboi destul de greu in OM;”
    Doar nu se bagă pe Iran 😦
    Sau întâi se va „elibera” Siria?

    „6. Rusii vor castiga in viitorul apropiat si vor pierde totul in viitorul mai indepartat;”

    Ups!
    Ne interesează tare-tare mult ce vor pierde şi vor câştiga ruşii.
    Îmi aduc aminte de o scenă din „Război şi pace” – deşi ficţiune, cred că-i foarte clară pentru noi: când Napoleon îi reproşează trimisului rus: „dacă împăratul vostru mi-ar fi fost prieten, i-aş fi dat aceste frumoase provincii „. Moldova şi Muntenia ….

    elena

    04/02/2012 at 9:42 pm

    • Filmul era japonez ? sau pasamite sovietic ? 🙂 🙂 Si daca Napoleon nu a apucart da daruiasca Moldova, rusnakul si-a luat-o singur 🙂

      Un tanar de stanga

      04/02/2012 at 9:52 pm

      • 😛

        mar

        04/02/2012 at 9:53 pm

      • cartea, nu filmul
        prin volumul III

        elena

        04/02/2012 at 9:55 pm

        • Aaaa…. cartea
          Volumul 3 e scris de un francez ?

          Un tanar de stanga

          04/02/2012 at 10:00 pm

      • Napoleon a „murit” in drum spre Moscova. Singura sansa de a invinge „monstrul” sovietic e sa-l izolezi. Economic. In ziua cand Uniunea Europeana nu va mai depinde energetic de Rusia, istoria va „reporni” sa miste.

        Twisted

        04/02/2012 at 10:05 pm

    • Vor castiga bani multi si influenta in Europa, pana cand se vor „elibera” gazele de sist in Polonia-Romania-Bulgaria. Apoi va incepe o perioda de independenta energetica fata de Moscova (no matter the cost) in Europa. Abia atunci vom vedea coltii ranjiti ai Rusiei-mama.

      Twisted

      04/02/2012 at 9:59 pm

    • Rabdare elena :),
      Sper ca voi dezlusi tot scenariul pe care il vad plauzibil in cele doua postari care urmeaza 🙂

      Theophyle

      04/02/2012 at 10:45 pm

  23. Cat despre „societatea civila”… cine mama dracu’ e ea, ce vrea si daca mama ei stie ce face cand iese in drum la joaca? De cand ma reprezinta pe mine ala de striga in PE: Politishanz, lisan tu za pipal”. Cand mama naibii l-am mandatat io pe ala sa se scalambaie in PE, in fata Doamnei Macovei? Pai as putea zice si io: „Sparge-ti-as fata de mocofan, nu vreu sub nici o forma/culuare/shape or color sa revina comunistii la putere, sa „dea de la ei” pensii si salarii si lapte si rahat invelit in ciocolata pe drumurile patriei. Io vreau inca 250k bugetari in somaj, vreau stabilitate pe curs leu/euro, vreau reforma ministerului de interne cu predarea a 45% din atributii catre ministerul justitiei. Bine?! Iar ONG-urile uslamiste sa manance de sub coada strutocamilei Poantonescu daca le e foame! Scurt

    Twisted

    04/02/2012 at 10:19 pm

  24. Se pare ca hidrantul a secat cu efecte dramatice asupra psihicului celor care l-au sprijinit – Hurezeanu.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-a-plecat-paleologu-gonit-de-vehementul-hurezeanu-964882.html

    mar

    04/02/2012 at 10:25 pm

    • numai nu improasca cu saliva Hurezeanu…
      i l-au condamnat pe Nastase, normal ca-i distrus.

      Sare'n Ochi

      04/02/2012 at 10:32 pm

    • Hidrantu’ e la racoare, n-a secat da’ e imposibil de atins din afara. Multi vor fi in sevraj in perioada urmatoare 😀

      Twisted

      04/02/2012 at 10:34 pm

      • inca nu este la inchisoare. Deci lucrurile sunt inca deschise!

        Theophyle

        04/02/2012 at 10:55 pm

  25. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este ca noi nu intelegem ce va insemana barilul de petrol la 180 sau 200 de USD peste cateva luni. KKaciosi de politicieni se ocupa de porcari cand lume intra in cea mai nasoala perioada dupa Razboiul ce Mare 😦

    Theophyle

    04/02/2012 at 11:00 pm

    • o sa intelegem rapid, cand vor exploda preturile 😦 Sa vezi atunci strategii si defilari de politicieni la tv-uri. Ca sa priceapa ce se intampla in OM tb sa aiba si notiuni de geopolitica, strategie, cultura generala…adica sa se informeze si sa aiba cunostinte solide.

      mar

      04/02/2012 at 11:14 pm

  26. partea cea mai rea, economic vorbind, este ca o sa avem o combinatie ciudata de deflatie cu inflatie. La alimente vom avea inflatie de exemplu. La imobiliar ma astept la o deflatie. In general, o saracire generala a populatiei. In medie nu cred ca va fi o inflatie mare dar sectorial va fi foarte mare.
    De exemplu in Canada dobanda la ipoteca imobiliara este de 4% pe 10 ani si 3% pe 5 ani fix.

    eugeni

    04/02/2012 at 11:25 pm

    • strict parere de inginer, nu de economist deci luati-o cu un pic de „sare si piper” cum zice francezu’

      eugeni

      04/02/2012 at 11:27 pm

  27. Salut Theophyle
    Ca vesnicul tinar mos Silvio a fost botezat de tine Sergio , treaca- mearga .
    Ca pe mine ma botezi din Ștefan in Șterfan (la 10:53), e ceva de neinteles . 🙂 Sti mai bine ca razboaiele au inceput din motive mult mai puerile . 😆
    Sau ai ceva tu cu astia din Italia ? 😆

    Ștefan A.

    04/02/2012 at 11:47 pm

    • Stefan

      o vorba cu mult adevar spune ca:

      la un razboi sunt 1000 de motive dar un singur pretext 🙂

      eugeni

      05/02/2012 at 12:05 am

    • Scuze,
      nu, nu am nimic cu italienii – am cu romaniu, al naibi de asemanatori

      Theophyle

      05/02/2012 at 4:09 am

  28. Sibiu: Sute de suporteri de fotbal au protestat impotriva Guvernului, a presedintelui Basescu si a legii privind combaterea violentei in sport

    Manifesteaza cineva in Romania PENTRU – legea privind combaterea violentei in sport. ?
    Daca nu, atunci fraier a fost Boc ca a promovat-o. Nu putea sa stea in banca lui ?

    Un tanar de stanga

    05/02/2012 at 10:30 am

  29. Buna Ziua
    Acum o ora in desertul Sahara a „incercat” sa ninga.Citiva fulgi rebeli,rataciti dar si o scadere de temperatura spre 0.Nu cred ca am cuvinte pentru a va explica cum au privit localnicii acesti fulgi de zapada,cum incercau sa telefoneze rudelor pentru a le explica fenomenul,cum sau adunat ca un cird de giste rebegite de frig la discutii afara in ninsoare…..
    Astia sint oamenii locului si atentie sint considerati oameni instruiti , cu oarece pregatire ,ca nu poti lucra in industria petroliera chiar asa….Despre militari si jandarmi ce sa spun…….vorba unui clasic in viata;” oamenii are arme si daca are arme trage” sint sub orice nivel de cultura…
    Asa sa ajuns la dictaturi militare si tot asa cum aici nu se pot inpaca intre ei caci vin din zone tribale diferite
    tot asa niciodata nu va fi liniste sub palmieri.Poate cind petrolul nu va mai avea valoare…
    Apropo de descoperirile din Marea Neagra.Ei spun exact ce trebuie si exact cit trebuie.Ar trebui intrebati fostii prim ministri si fostii presedinti de felul cum se face impartirea „prajiturii” inainte de a incepe o exploatare,far sa stie date sau sa stie doar ceea ce companiile vor sa se stie.Si Ilici Iliescu cu ” nu ne vindem tara ” stie cum s-a dat pe gratis petrolul rominesc si gazul.Apoi a urmat distributia inclusiv a apei si curentului electric …etc.
    Dar ce sa le explici unor tineri care pentru 50 ron striga in piata… unora care nu pun pret pe educatie….
    Cu Stima!

    Shibani Titi

    05/02/2012 at 10:43 am

  30. Ce a mai spus Ponta in ultimul timp in declaratiile sale?

    „Nu schimbăm conducerea SRI şi SIE!

    Nu schimbăm conducerea de la Banca Naţională! Nu schimbăm structura funcţională a DNA şi ANI, chiar ne pare rău că mandatele lui Daniel Morar şi Cătălin Macovei sunt la final. Respectăm acordul cu FMI şi Banca Mondială. Suntem de acord cu Tratatul de Guvernanţă Fiscală. Vrem să respectăm ACTA, dar trebuie informată populaţia. Am spus delegaţiei FMI că vrem ca banii din privatizări să nu mai ajungă la bugetul de stat pentru salarii şi pensii, ci să rămână pentru modernizare. Nu promitem măriri de salarii şi pensii pentru că România va rămâne în criză până în 2016. Mai mult, vom tăia clientelismul din companiile de stat, pentru că eu nu mai suport această situaţie! Vom face un referendum pe tema monarhiei, pentru că eu am un mare respect pentru persoana Regelui, deşi personal voi vota pentru Republică.”

    Citiţi mai mult: EDITORIALUL EVZ: Victor Ponta şi Teoria (Ha)osului în politică – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-victor-ponta-si-teoria-haosului-in-politica-964791.html#ixzz1lUlrza00
    EVZ.ro

    ribelalu

    05/02/2012 at 10:56 am

  31. Shibani Titi,
    bine sintetizat; si despre unele triburi africane si despre triburile romanesti 😉
    Buna ziua tutulor

    victor L

    05/02/2012 at 11:43 am

  32. Buna Ziua,
    Postare noua!

    huniad

    05/02/2012 at 12:23 pm


Comentariile sunt închise.