Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O poveste cu multe epitete

Un articol de 1066 de cuvinte (inclusiv titlul) a reusit sa ma transforme intr-un fascist, comunist, protocronist, nihilist, national-comunist, antisemit,  negationist al holocaustului si in sfarsit anti-monarhist. Bineinteles separat sau combinat in anumite formatiuni stilistice.  Bineinteles ca nu accept nici unul dintre epitetele enumerate. Maximum pot accepta faptul ca asa cum sunt instalatori care nu-si cunosc profesia pot exista si istorici care nu o cunosc. Am sa incerc cu ajutorul aceluiasi numar de cuvinte sa explic, in primul rand prin a discuta despre sursele articolului si felul in care eu imi fac treaba in general si in acest caz in particular.

Romania nu este obiectul meu de studiu, sunt insa roman si de aici si interesul meu pentru  Istoria Romaniei si a romanilor. Pentru mine acest interes este in afara preocuparilor mele profesionale cotidiene, dar este profund personal. De mai mult de 20 de ani am inceput sa ma documentez in legatura cu a patra perioada de tranzitie care a avut loc pe teritoriul Principatelor Romane si Transilvania si pana la Romania comunista. A cincea perioada, cea de la Romania ceausista si pana la democratia originala o las pentru altii.

Deoarece articolul “Jocul de-a istoria” se ocupa de perioada 23 august 1944 – 3 ianuarie 1948, implicit este vorba de tranzitia dintre Romania post belica pana in momentul capturarii puteri politice (in totalitate) de catre comunisti. Important de mentionat ca m-am folosit de oportunitatea “vorbelor” lui Basescu la interviul care a avut loc miercurea trecuta la postul b1Tv. La fel de important de mentionat ca nu sunt nici pe departe de acord cu felul in care Presedintele Basescu s-a exprimat. Am scris acest lucru clar in articol, din nefericire nimeni nu a tinut minte acesta fraza cand a ajuns la sfarsitul articolului, citez: Probabil ca nu as fi scris acest articol daca ieri Basescu nu ar fi avut iesirea la interviul pe b1Tv. Deplor iesirea si limbajul suburban, nu si  faptele despre care a vorbit Basescu.  Am mai scris ca nu tot ce se cunoaste formal nu este adevarat, am scris ca: lucrurile sunt jumatati de adevaruri. O jumatate de adevar nu este intotdeauna un lucru malefic, de multe ori este rezultatul lipsei de informatii, implicit de informatii partiale.

Am inceput activitatea de documentare cam prin anul 1991 si am ajuns la sfarsitul ei dupa cateva etape de desecretizari pana in anul 1998. Ipoteza de lucru a fost extrem de simpla – cauta documentele in afara Romaniei. Avand in vedere ca Romania a trecut doua “transferuri” de arhive, prima cand arhivele au trecut de la Romania Regala la Romania Comunista si a doua oara in dupa 198o. Cu totii cunoastem  episodul doi. Va asigur ca si primul episod este la fel de sumbru, poate mult mai sumbru.

Cam 50% din sursele mele au fost surse primare, alte 20% au fost surse secundare si restul au fost surse tertiare , de care ma feresc de obicei. Puteti citi la ce ma refer in articolul Despre Surse. La sfarsitul acestui proces de documentare, care contine si digitalizarea unor facsimile si microfilme cumparate, am realizat un compedium de 170 de MB, cam 5-6 mii de pagini si fotografii. Pot indica imediat susele si drumul pe care orice cercetator profesionist sau amator il poate urma.

  1. The U.S. National Archives and Records Administration; Diplomatic Records Microfilm Catalog (aici);
  2. ALIC  – Foreign Policy/Diplomacy links from the Archives Library Information Center (atunci, aici – astazi, aici);
  3. National Archives at Atlanta – Microfilm Research Room in Atlanta, GA (aici) de aici trebuie de citit : M-1220     Records Of The Department Of State Relating To Internal Affairs Of The Balkan States, 1940-1944; T-1245     Records Of The Department Of State Relating To Political Relations Of Turkey, Greece, And The Balkan States, 1930-1939; T-1246 Records Of The Department Of State Relating To Political Relations Of Turkey, Greece, And The Balkan States, 1940-1944; M-1447     Records Of The Department Of State Relating To Internal Affairs Of The Balkan States, 1910-1939; M-1244     Records Of The Office Of European Affairs (Matthews-Hickerson File), 1934-1947;
  4. Hoover Institution at Stanford University – Colectii-Romania (aici): documente  personale  studiate: Mother Alexandra (Princess Ileana); Antoniade Constantin; Blank Patrice; Bunescu Alexandru; Cantacuzino Marie; Caranfil George; Constantinescu Grigore; Coste Brutus (!!); Danielopol, Dumitru; Duca George I.; Georgescu Horia; Huntington, George Herbert (!!);Marinescu Mihai; Popescu, Dimitri G; Vergotti Jacques (!!);Visoianu Constantin (!!)

Toate personalitatile mentionate mai sus au fost in majoritatea lor surse primare, o parte minoritara au fost surse secundare. Despre fiecare puteti citi cateva randuri in linkul de mai sus.

Alte doua surse importante au fost:

  1. Office of the Historian, Bureau of Public Affairs, United States Department of State in legatura cu  Ambasadorul Franklin Mott Gunther October 23, 1937 – December 22, 1941. Ultimul Ambasador american inainte de razboi care a purtat 3 discutii cu Ion Antonescu (extrem de interesante). A murit in Romania pe data de Dec 22, 1941. (aici)
  2. Primul Ambasador american dupa razboi,  care a apucat sfarsitul  perioadei de tranzitie, Rudolf E. Schoenfeld,  September 25, 1947 – May 24, 1950 (!!). (aici)

(!!)  – informatii care au folosit la articolul respectiv.

Ziarele vremii – arhive ca surse tertiare:

1. The Washington Post;
2. The New York Times;
3. The London Times.

Despre sursele britance, franceze si germane, poate intr-un alt articol.

La sfarsit atrag atentia ca nu sunt de loc anti-monarhist, adevarat, sunt republican, dar apreciez profund rolul pe care l-a avut Monarhia in Romania. Pentru a confirma va atrag atentia la articolul pe care l-am scris anul acesta pe 10 Mai – “Casa Regala a României – 145 de ani / 1866-2011si la materialul in format PDF la sfarsitul acelei postari. Consider insa ca un popor are dreptul la cat mai multe informatii despre trecutul lui. Interpretarile trebuie sa fie facute de fiecare in felul in care crede.

Urez numai bine tuturor,  inclusiv celor care m-au injurat.

Pe Curs de Guvernare puteti citi despre „Istoria, adevărul şi “adevărul personal”

152 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Scuze, Theophyle, dar am citit pe un blog ca ti se zicea pupinbasist convins cu state vechi, asta ca sa adaugi la colectia de epitete inca o perla. 🙂

    luminita

    24/06/2011 at 6:18 pm

    • PS: Nu am putut sa intervin pentru a-l trage de urechi pe stimabilul pentru ca sunt moderata in cuibul respectiv.

      luminita

      24/06/2011 at 6:20 pm

    • Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti – autor Petre Tutea. Ati auzit de treaba asta, LUMINITA si altii ca tine?

      Mircea

      25/06/2011 at 1:19 pm

  2. 1 – Sti bine ca EU am remarcat ca nu esti de acord cu limbajul presedintelui .
    2 – Al doilea „transfer” al arhivelor a fost in 1989 . In nici un caz in 1980 .
    3- Salut Theophyle . 🙂 Grea viata pe plaiurile mioritice . 🙂

    Ștefan A.

    24/06/2011 at 6:19 pm

  3. salut!si eu respect monarhia.nu pot sa nu remarc ca monarhiile aduc un anumit echilbru popoarelor si o liniste benefica pe scena politica.insa nu regret” limbajul suburban”.am asteptat timp de 7 ani de cand e Basescu presedinte sa ia atitudine in privinta unor chestiuni din trecutul nostru.nu cred ca ” sluga la rusi” e limbaj suburban.cred ca e definitia corecta a unui individ tras de sfori de altii , pe spinarea poporului roman.comportament suburban si anti romanesc au avut cei care au skilodit in anii 50 toata floarea romaneasca.sunt multe de spus.dar cu slugile rusiei nu te poti comporta ca un domn.ii poti dobori doar cu armele folosite de ei.ptr mine suburban si lipsit de orice nuanta de bun simt este numitul duda.nu i a fost destul pachetul de servicii financiare oferit de ilici@nastase@tariceanu.nu. a dorit sa fie si pe statul de plata al guvernului roman.de ce?ca s a putut.ca nu a iesit nimeni din factorii de decizie ai tarii si sa i spuna : ba tarane cat mai vrei sa jupuiesti de pe poporul asta?

    zigzag

    24/06/2011 at 6:26 pm

  4. Of, Theophyle,
    minte-ma, dar minte-ma frumos si ai toata iubirea mea, asta vor multi, cam prea multi. Sau doar prea vocali.
    Banuiesc ce simti si ai toata intelegerea mea, daca ajuta cu ceva.
    Si cred ca toti sau poate multi dintre cei ce ti-au adresat tot felul de cuvinte au fost dintre cei ce au aplaudat cind au citit articolul lui SA, „Hai sictir, Maiestate!”

    victor L

    24/06/2011 at 6:28 pm

  5. Domnule, precizarile acestea sunt binevenite – desi intristatoare; e pacat ca articolul tau a declansat dezbateri atat de inflamate. Deplang sistemul asta, de genul „cine injura mai tare e mai bun”. Am sa dau un link si in lista de comentarii pe care unii dintre prietenii mei le-au facut, din pacate intr-o nota foarte iritata si ajungand chiar la insulte reciproce, lucru ce iarasi este de neinteles.

    In ce ma priveste, repet: „Jocul de-a istoria” este un articol bun, chiar daca nu-s de acord decat cu afirmatia referitoare la gratiere si responsabilitatea Regelui fata de soldatii sai.

    Pe de alta parte, din nici un punct de vedere Basescu nu este scuzabil. Nu are nici un fel de calitate, de nici un fel, in a vorbi astfel. S-a facut groaznic de ras.

    Tu sa mergi inainte si noi sa fim sanatosi! Toate cele bune!

    viesparul

    24/06/2011 at 6:30 pm

    • „In ce ma priveste, repet: “Jocul de-a istoria” este un articol bun, chiar daca nu-s de acord decat cu afirmatia referitoare la gratiere si responsabilitatea Regelui fata de soldatii sai….”

      Da, ai dreptate, 130000 de osteni si ofiteri romani au „plecat” in Siberia sau alte locuri de „odihna” din cauza lipsei de responsabilitate(23 august- 12 septembrie-uite armistitiu nu este armistitiu), dar trebuie sa il menajam, ca asa „se face” da, TB trebuie sa isi ceara scuze.
      Ai citit abdicarea?, da a fost o abdicare negociata, dar pentru el si nu pentru Romania, altminteri nu ar fi aratat in felul acesta-practic certificand „democratia populara”. Da, TB trebuie sa isi ceara scuze
      Maniu, etc nu conteaza, dar TB trebuie sa isi ceara scuze…..

      Regele se comporta complet nediplomatic (chiar marlanesc in limbaj diplomatic), Da TB trebuia sa is ceara scuze…..

      Comon……….aibi uzu’ ratiunii

      eugeni

      24/06/2011 at 8:18 pm

  6. Ziua buna,
    Inca o lectie data ciudatilor care populeaza si polueaza media mioritica. Tot respectul pentru efortul pe care-l depui pentru a te documenta 🙂
    Si eu fac parte din categoria celor care recunosc meritele Casei Regale, dar pana la Mihai.
    De asemenea consider ca trebuie sa ne cunoastem istoria asa cum este, cu bune si rele si tb sa fie asumata. Orice interventie in sensul cosmetizari sau demonizarii nu face decat sa transforme evenimentul/perioada in poveste.
    Ce nu au priceput deontologii neamului, ca spre deosebire de alte perioade, sunt documente si informatia a circulat.

    mar

    24/06/2011 at 6:35 pm

  7. Ani de zile mi-am spus ca romanii au nevoie sa respecte o autoritate, si vedeam in institutia regala o varianta viabila. Mai ales ca nu e o autoritate aleasa,ci crescuta si educata ca sa conduca. Asa intelegeam eu monarhia. Vise.
    Intre timp, am plecat urechea la cei care au trait ultimele zile ale monarhiei, si nu in ultimul rand, am aflat de comportamentul lui Duda Paturica la mosia de la Savarsin, despre presupusul fiu al lui Mihai, si vreau sa iau inca o pauza de ei.

    ela

    24/06/2011 at 6:35 pm

  8. […] the original here: O poveste cu multe epitete This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  9. buna seara,

    nu contenesc sa ma mir in ce tara anormala traim….
    ThPh,
    asta-i tara……

    skorpion

    24/06/2011 at 6:42 pm

  10. @ Viesparul,
    pardon.
    ” (Basesccu) Nu are nici un fel de calitate”
    E o reflectie prea adinca, din strafundurile dacice sau ale iepocii de aur.
    Daca as fi atit de transant si de rau ca tine as putea zice cu indreptatire ca regele nu mai are decit calitatea de fost.
    Dar dictatorul e presedintele tarii de unde a abdicat regele.

    victor L

    24/06/2011 at 6:46 pm

    • Victoras ;
      Nici o problema, nu peste mult timp, in 2014 va avea si el calitatea de ,,fost”. Mai ramane ca atunci sa aiba stima romanilor macar in procentul in care il are azi, dupa atatea decenii ,,fostul” Rege .

      Loda

      24/06/2011 at 6:50 pm

      • Loda si atunci prietenul tau Crinolina, va avea programare permanenta la coafor, ptr. ca din 2012 nulitatea chiulangie va fi istorie 👿
        Sa nu razi inainte de a fi scris, ptr. ca s-au mai culcat unii presedinti si s-au trezit mascarici.

        mar

        24/06/2011 at 7:02 pm

        • Clar ! istoria recenta ne arata insa ca s-a intamplat si invers LOL !

          Loda

          24/06/2011 at 7:27 pm

      • din 2004 numai calitatea de fost o are.
        atata venin ati strans la ranza ca mi-e frica sa nu va muscati de limba vreodata si sa muriti in chinuri. v-am „lecturat” cu scarba pe toate forumurile on-line, mai ales pe fituica lui Sorin Rosca Stanescu. banuiesc ca aici sunteti tinuta ca o ciudatenie, sa aiba cei normali la ce se raporta.

        Sare'n Ochi

        24/06/2011 at 11:26 pm

        • Buna dimineatza ! Cititi postarea dumneavoastra, un jalnic atac la persoana ,cititi si postarile mele si apoi putem discuta despre cine are ,,venin la ranza” (?!). Nu stiu pe ce fitzuica a lui SRS m-ati lecturat ,,cu scarba’ (sunteti masochist?) ,pentru ca eu, cu acest nick ,nu am postat vreodata la Ziua ,incercati sa demonstrati contrariul. Va multumesc pentru ,,frica” cu care-mi purtati de grija, dar chiar nu e cazul,am crescut mare de mult.

          Loda

          25/06/2011 at 7:20 am

          • sunt satul de toate „polemicile” avute cu dvs. pe fituica lui SRS. acolo, in haita cu motanul tembel Garfield, erati mai locvace la limbarita. o tona de dejectii sa va revars de pe net si nu ajung nici la genunchiul celor revarsate de dvs. scutiti-ma de raspunsuri punctuale – desi banuiesc ca dac nu ati arunca cate un ochi la ce am scris v-ati uita ideea. mi-aduceti aminte de o tiganca careia i-am facut favoarea s-o refuz cu un euro in Paris (i-am zis: la munca) si care s-a tinut dupa mine cinci cvartale. asa ca: la munca!

            Sare'n Ochi

            25/06/2011 at 2:58 pm

  11. Salut, Theophyle, multumesc pentru pozeq, frumoasa femeie a fost Maria si mult bine a facut. M-am uitat, cu inima stransa recunosc, pentru ca stiu ce inseamna ca incasezi ca argumente injuraturi ordinare (nu, nu pe blogul tau) pe Contributors, dar nu am gasit ,,epitete” . Te refereai probabil la alte bloguri sau platforme ? Sper ca nu pui la suflet, nici lumea virtuala nu poate fi altcumva decat lumea reala, nu poate sa nu reflecte suficienta (toti ne pricepem la toate si stim noi cel mai bine) ,intoleranta, violenta ,vulgaritatea de care, din nefericire ne lovim in fiecare zi .

    Loda

    24/06/2011 at 6:47 pm

  12. Ma intreb daca tradarea regelui are vreo legatura cu faptul ca Romania a fost tratata ca un invins si nu ca un partcicipant activ la castigarea razboiului?

    ela

    24/06/2011 at 6:47 pm

    • ela ;
      La ce ,,tradare” te referi ?

      Loda

      24/06/2011 at 6:51 pm

      • Pune mana si documenteaza-te, si lasa bazaitul pe bloguri .

        ela

        24/06/2011 at 7:10 pm

        • ela, ti-am pus politicos o intrebare ,pentru ca doream sa incerc sa raspund, dar in noianul de ,,tradari” din ultimele zile, doream sa stiu la ce eveniment concret te referi. Dqar, inteleg, e greu sa fii politicos.

          Loda

          24/06/2011 at 7:13 pm

          • Doamna, vreti sa ne dovediti ca zero barat = 2000, sincer nu constati penibilul situatiei 😦
            Inteleg ca aveti misie de la partid, dar va rog sa o lasati mai moale. Nu asa va castigati votanti si nu cred ca aici.

            mar

            24/06/2011 at 7:16 pm

            • doamna mar ;
              Pai, daca am misie de la partid (ma rog, partide, ca pot sa duc ) cum sa o las mai moale ? DSumneavoastra o lasati ? Acum, ca m-ati ,,desconspiratara” pot sa va spun ca am misie si de la Moswcova, dar asta ramane intre noi, va rog sa o luati ca o dovada de mare incredere 😉

              Loda

              24/06/2011 at 7:25 pm

          • iar eu,tot politicos va recomand sa va documentati singura, dat fiind ca subiectul se afla afirmative in sfera dumneavoastra de preocupari.
            Nu doresc sa va inlocuiesc in aceasta delicioasa activitate.

            ela

            24/06/2011 at 7:30 pm

            • Nic o problema ; speram sa mai ,,bazaim” putin impreuna, dar daca nu e cazul, iti dor4esc o seara buna.

              Loda

              24/06/2011 at 7:43 pm

  13. Buna seara si aici.
    Nu stiu cum sa calific valul de indignare care a cuprins presa si intelecutalitatea dupa declaratiile vizandu-l pe Regele Mihai.
    Daca e sa judec dupa supararea tatei, care e monarhist convins, si care pana mai ieri era si un sustinator al lui Basescu, nu stiu daca Basescu a castigat ceva din toata povestea asta. Cel mult si-a alienat cel putin temporar o parte a suporterilor.
    Cat despre resporturile indignarii… Cred ca Regele Mihai a fost mult prea mult timp asezat pe un piedestal nemeritat si oamenii vad il el puntea cu un trecut care nu a fost nicidecum ideal (ma refer la monarhie) dar care a fost mult mai aproape de normalitate decat ce s-a intamplat dupa 1948.

    clemycali

    24/06/2011 at 6:48 pm

    • @clemy. Un procentaj de romani -pe care ii respect- sunt regalisti iar pt.ei Maresalul este vinovat de toate (ergo, T.basescu este badaran etc). Un procentaj de romani -pe care ii respect- sunt antonescieni (Maresalul bineinteles), iar el a fst tradat de rege (nu o data si nu numai pe el, ergo T.Basescu a fost chiar moderat). Si aci se termina respectul meu: in fata celor care -antibasescieni- sunt fie una fie alta numai ca sa aiba motiv sa-l injure pe Basescu. Cand vezi Iliescu, Ponta, Antenescu, Voiculescu, CTP, AMP si altii devenind brusc regalistii momentului (cum erau in 1990?) ma apuca scarba.

      cinic

      25/06/2011 at 3:41 pm

  14. Theophyle, salut! 🙂

    Din partea unuia care ți-a spus-o verde în față de cele câteva ori când mi s-a părut că „una spui și alta fumezi”:
    – nu ai pentru ce să te explici, ai fost centrul echilibrat la care s-au raportat toți cei interesați de adevărul de dincolo de legendă, toți cei care-si folosesc capul pentru gândit, nu ca „dop pentru gât”!
    – la ce puteai să te aștepți, nu stii proverbul că în pomul cu poame bune toți proștii dau cu pietre?!
    – păstrează-ți pozitia greu de obținut de noi, cei din centrul furtunii, aceea de observator și comentator impartial, cu perspectivă largă și, totodată, reper pentru cei care nu acceptă pierderea „nordului” (deși tu ești localizat în West! 🙂 )
    – îți urez să nu ți se termine puterea și determinarea cu care ai demarat Politeia – oază de normalitate într-o mare de absurd!
    – și în final, îți reproduc părerea unui mosneag hâtru din Ardeal despre libertatea din România, cu ale cărei efecte te-ai confruntat în ultimele zile: « Numa’ după ce le scoți hățu’ din gură armăsarilor vezi câți magari ai în herghelie!»

    Toate cele bune! 😀

    oldhashu

    24/06/2011 at 6:49 pm

    • da.incep sa cred ca ilici e consiliat de loda , nu de secretarul ambasadei rusie :))

      zigzag

      24/06/2011 at 7:11 pm

      • zig-zag;
        Nimic nu e imposibi ,bleen a ajuns consilierul lui Lazaroiu, de unde stii ca eu nu sunt ? 😉 (oricum, pesedista, securista, comunista -,,epitete” cum le spune Theophle, le-am fumat de mult, ,,consilier ” chiar suna bine 🙂 )

        Loda

        24/06/2011 at 7:15 pm

  15. Theophyle,
    Din articolul „”Jocul de a istoria”” nu rezulta decit ca Regele Mihai I nu a facut nimic in scurta sa domnie. Nu a facut decit sa devina un paravan al unor fapte de multe ori criticabile. Faptul ca Mihai I nu a facut nimic este sustinut cu mult aplomb si de aparatorii sai.
    Inflamarea criticilor pleaca de la statutul tau de critic al opozitiei si nu de critic al actiunilor Regelui Mihai I.
    Din nefericire pentru Regele MihaiI 90 % din sustinatori sunt sustinatori de conjunctura carora nu le pasa de Rege dar care au gasit un motiv pentru a l injura pe Basescu.
    Ideea se aplica si multor istorici care considera ca mult mai impotrtant decit adevarul acelei perioade este
    doborirea dictatorului. Ce vrei daca nu au avut curaj cu Ceausescu macar cu Basescu sa si speele rusinea.

    tucu

    24/06/2011 at 6:53 pm

  16. groaaaaaaaaaaaaznic,

    mona pivniceru in csm….bleah + ilegal.

    dar nu ma mir deloc!

    skorpion

    24/06/2011 at 7:00 pm

  17. Domnu Theophyle, eu zic sa stai linistit. Gramada aia de epitete se datoreaza deformarii induse de 3-4 ani de campanie elctorala continua. Sint tari, mai ales in Africa, unde prin campanie electorala se intelege ciomagirea celor care cuteaza sa fie ori de alta parere, ori sint pur si simplu vecini cu cei de alta parere. Atit ca la noi inca se practica doar ciomagirea verbala. Un progres orisicit fata de bitele minerilor. La noi pur si simpli nu se concepe decit o atitudine complet extremista care se imparte asa:
    -Basescu afirma X despre metoda Y. Acuma tu zici ca afirmatia X nu e potrivita, dar metoda Y merita con sideratie: Esti pupinbasist
    -Esti de acord si cu X si cu Y. Esti pupinbasist.
    -Nu esti de acord cu X si nici cu Y, dar, atentie, uiti sa mentionezi ca esti total de acord cu orice paralela fara legatura a facut Antenescu, Tonta, sau Iliescu. Esti pupinbasist.
    -Basescu nu face si zice absolut nimic. Tonta sau Antonescu sau Iliescu ies cu ceva afirmatii, fara legatura cu Basescu, dar in stilul caracteristic: ilogici, mitocani, paraleli cu realitatea. Cutezi sa zici ca ai oaresce suspiciuni asupra afirmatiilor acestor domni. Esti pupinbasist.

    Daca nu vrei sa te alegi cu epitete, atunci ai o singura solutie. Astepti sa glasuiasca ceva catindatii uslasisti, si dupa aceea scrii o lunga epistola in care iti afirmi adeziunea totala.
    Eu zic ca mai bine merita sa primesti epitete.

    Aha

    24/06/2011 at 7:01 pm

    • P.S. Treaba asta a ajuns atit de deformata incit o data cind am mentionat ceva despre UE, fara sa pomenesc nimic nici de Romania, nici de Basescu, am fost calificat drept pupinbasist. Asta deoarece chiar iesise unul din desele rapoarte pe justitie in stilul de acum obisnuit: DNA e OK, gasca de politruci nu e.

      Aha

      24/06/2011 at 7:09 pm

  18. @loda: daca nu te ai prins draga loda unii de pe aici ne referim si la tradarea lui mihaita din ultimii 2 3 ani asa.intelegi?tu ca reprezentant al garsonierii regale din Romania nu poti submina politica externa a unui stat membru NATO facand intelegeri pe furis exact ca tovarasul geoana cu vizitele secrete pe la moscova.sunt sigur ca te faci ca nu pricepi.expresia Presedintelui la adresa lui mihaita a sunat cam asa: „s a dovedit a fi sluga la rusi”.expresia ‘ s a dovedit’ e destul de complexa in simplitatea ei.dovada putea sosi pe biroul CSAT acum 3 zile , dimineanta , spre exemplu.vrei sa tina SIE o sedinta cu public in care sa prezinte fiecare agent de influenta de pe teritoriul Romaniei?vrei sa primesti prin fax lista cu sefi de rezidenta, trambitasi din presa , planuri de blocare a accesului Romaniei in UE, NATO ?cam ce vrei de fapt?mai ai nitzica rabdare si l vei avea pe chuky presedinte.

    zigzag

    24/06/2011 at 7:09 pm

    • de comitet de strada, cu toate ca si acolo tb sa fii prezent, sa faci calcule si sa muncesti 👿

      mar

      24/06/2011 at 7:13 pm

      • De cand e ipochimenul baiat de comitet? neverever! 😦

        ela

        24/06/2011 at 7:17 pm

        • Ela, era un eufemism.

          mar

          24/06/2011 at 7:20 pm

          • 😆 Si tks! 🙂

            ela

            24/06/2011 at 7:26 pm

  19. Buna seara,
    Theophyle, imi pare foarte rau ca trebuie sa infruntati grobianismul manifestat la umbra anonimatului.
    Sunt convins ca sunteti destul de imun la astfel de „gentileturi”, ca doar si pe blogul asta primiti multe mizerii de care ne feriti pe noi (si bine faceti, zic eu cu recunostinta).
    Acum profita si ei de conjunctura, li s-a dat posibilitatea sa se desfasoare (eu habar n-am unde a mai aparut articolul ca nu citesc bloguri decat ultra selectiv) pe cele mizerabile le evit cu buna stiinta.
    Eu zic ca acele comentarii sunt marturia turbarii ca n-au acces la acest blog select. Asa ca , sa le fie de bine si sa -si etaleze dejectiile acolo unde li se permite.
    In rest, noi sa fim sanatosi si sa ne bucuram in continuare de discutiile noastre prietenesti.

    cedric

    24/06/2011 at 7:15 pm

    • @cedric: salut!postacii usl nu au argumente.au fost dresati sa injure si asta fac.printre ei sunt si asa zis „jurnalisti”.se dau singuri de gol comentandu si articolele sub diverse nickname uri.

      zigzag

      24/06/2011 at 7:48 pm

  20. He, he, ce ne zice Iliescu: „Romania a fost victima unui experiment politic tragic, care ne-a scos timp de peste patru decenii din cursul firesc al dezvoltarii istorice.”
    Mai minune, sa inteleg ca scapam de comunismul cu fata umana si Ponta inceteaza sa ne mai plicitseasca cu desele referiri la Che Guevara si Fidel Castro?

    Aha

    24/06/2011 at 7:21 pm

    • P.S. Epitetele primite de Theophyle se datoreaza rezultatelor aceluiasi „experiment politic tragic”.

      Aha

      24/06/2011 at 7:23 pm

    • in experiment a intrat si ilici cand a mers la studii la bolsevici?sau el era acolo sub „acoperire”:))

      zigzag

      24/06/2011 at 8:03 pm

  21. zig-zag ;
    1. Eu credeam ca se vorbeste in contextul afirmatiilor prezidentuiale despre ,tradare” -abdicare(ce repede ati invataqt cuvantul asta remarcabil, doar in doua zuile 🙂 ) de aceea am intrebat, dar minune, telepatia functioneaza si tu stii exact la ce se gandea ela 🙂
    2.,,tu ca reprezentant al garsonierii regale din Romania nu poti submina politica externa a unui stat membru NATO f” Tu citesti ce scrii ? sa zic ca tovarasa de idei si exprimare ,ela ,,,pune mana si te documeteaza” ?! Chiar nu stii lobbyul pe care Regele Mihai l-a facut pentru intrarea Romaniei in NATO, in marile capitale ? caldura mare, domne, alfel nu-mi explic tenebroasa scenarita conspirationista ….

    Loda

    24/06/2011 at 7:21 pm

    • Doamna,
      Modul dvs de exprimare nu va face cinste. Inteleg ca va doare evidenta,Va rog sa respectati acest blog.

      ela

      24/06/2011 at 7:42 pm

      • Adica ,cum ,,modul meu de exprimare’? Vorbesc eu in epitete gen ,,carpa kaghebista’ sau Tonta ,sau ce? Nu ma lasati in intunericul nestiintei ,,,bazaiti”(parca asa ati spus) va rog si ma lamuriti !

        Loda

        24/06/2011 at 7:45 pm

  22. ai macar o singura dovada pentru ce afirmi sau trebuie sa te cred pe cuvant ca da, domne, asa e?

    Loda

    24/06/2011 at 7:22 pm

    • @loda: dovada e la vedere.ultima decoratie primita recent de regele mihaita de la rusi.pe decoratia aia scrie tradare.tinerii din basarabia au primit de la rusi bastoane peste cap si „masaje ” in celule la meletie.regele mihaita n a miscat un pai.n a dat o declaratie de condamnare a represiunilor la care au fost supusi tinerii basarabeni.in schimb a dat fuga sa si ia decoratia.rusii nu cred nici in lacrimi si nu dau nici decoratii gratis doamna profesoara de istorie.macar atat puteai invata din istoria aia care zici ca o predai.sau iti puteai intreba tatal care zici ca a luptat pe front: tata rusii decoreaza asa din dragoste si prietenii?ps: cand dai de chuky la coafor sa il intrebi daca are vreo legatura numitul porumbaku cu vreun agent de recrutare STASI .

      zigzag

      24/06/2011 at 7:44 pm

      • zi-zag :
        pai, vezi ca nu ma citesti atent? Cum Doamne iarta-ma sa intreb un om mort de 40 de ani? Tu vorbeai de tradarea unei tari membra NATo, eu ti-am spus chestia cu NATo si tu ai sarit la decoratie .Eu zic asa ,sa o lasam moarta, ca dfaca iti raspund la asta, iar abandonezi si sarui la altceva, pe mine dansul purecelui ma ameteste.Eu ma retrag, merg sa dau raportul la Moscova ,e ora 20 (ma rog, la Diva, dar tot aia 😉 ).Si ca sa arat ca nu m-am suparat ,va las o inormatie relativ recenta ;
        ,,UPDATE – Comisia Europeana recomandă României să păstreze organizarea administrativ-teritorială, actuală, pe judeţe. Propunerea vine din partea comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.

        Oficialul susţine că România trebuie să-şi pună în aplicare programele de dezvoltare regională pentru perioada 2007 – 2013 în structurile administrative pentru care programele au fost concepute şi convenite cu Comisia Europeană.

        Comisarul avertitează că o eventuală reorganizare, înainte de anul 2013, va avea efecte negative asupra fondurilor europene primite prin Programul de Coeziune.”

        Loda

        24/06/2011 at 7:49 pm

        • ofof:manifestatiile din Basarabia au avut loc recent .sunt doar 2 ani.utlima decoratie primita de regele mihaita a fost recent.ca istoric tre sa stii cand.agentul STASI traiesti.arhivele STASI sunt publice.si s pline de porumbaci.parol .

          zigzag

          24/06/2011 at 7:59 pm

        • vorbesti despre PLAGIATORUL Johannes Hahn, pesedistul neamt? transpartinic jigodiile isi dau mana, de ce nu si-ar da o mana de ajutor si trans-national?

          Sare'n Ochi

          24/06/2011 at 11:33 pm

    • Face si el ce poate 🙂 Este intr-o situatie electorala ingrozitoare, in risc sa nici nu intre in turul 2 al prezidentialelor. Asa ca si-a adus aminte ca francezii sunt antiamericani 🙂

      clemycali

      24/06/2011 at 7:34 pm

    • Salut mar
      Micul Napoleon umbla cu cioara vopsita . Cum misiunea in Libia e sub control/executie Nato , cheltuielile sint in circa acestei organizatii. Oficial si documentat , cheltuielile acestei organizatii sint 70% acoperite de USA .
      Problema reala e ca membri Nato europeni au mii de avioane de lupta dar efectiv „combat ready” doar citeva zeci . Destul de privit aviatia franceza care are sute de avioane si foloseste in aceasta actiune doar citeva .Din lipsa de avioane dotate cu capacitatile de lupta cerute de misiune . Adica aparate multirol cu sisteme de ghidaj , lansare a armelor de precizie . (universal numite JDAM)
      NOTA . La inceputul bombardamentelor , USA participa cu 90 avioane . Dupa retragerea avioanelor de lupta americane , europenii au reusit sa cu chiu si vai sa mobilizeze 60 de aparate . Din care unele sint din afata Nato . Respectiv Qatar , Emiratele Arabe Unite .

      Ștefan A.

      24/06/2011 at 7:43 pm

      • 60 avioane sint pentru atacurile efective . De adaugat si avioanele de suport . Adica cercetare recunoastere , lupta electronica , avioanele cisterna pentru alimentat cu carburant in zbor , etc .

        Ștefan A.

        24/06/2011 at 7:46 pm

        • Multumesc 🙂

          mar

          24/06/2011 at 7:52 pm

    • salut!
      Afirmatiile acestui pitic mondial sunt parca luate din gura lui ponta sa antonescu .

      andrzej

      24/06/2011 at 8:19 pm

      • ps: am trait sa o vad si pe asta un evreu prost. De fapt in tinerete un evreu mi-a spus mai in gluma , mai in serios: „evreii sunt ori foarte destepti ori prosti de bubuie”

        andrzej

        24/06/2011 at 8:24 pm

  23. Hai salut prieteni 🙂
    Ce ziceti daca peste fo 2-3 zile in timp ce latraii deveniti toti regalisti nu inceteaza , vine Basescu cu niste dezvaluiri cutremuratoare privind orchestra ruseasca din romanica +duda vesela.

    E o ipoteza ce se bazeaza in primul rind ca Basescu nu face nimic negindit. Atunci poate v-ati reaminti ca Base e omul providential pe care l-am avut in deceniile in care ne-am luptat cu Mamona Iliescu 🙂

    Un tanar de stanga

    24/06/2011 at 7:48 pm

    • Ceva se intampla ca prea s-au dezlantuit. Ma uit si aici ca sunt uni care posteaza la 4 maini si doua tastaturi 😦

      mar

      24/06/2011 at 7:54 pm

      • 🙂

        zigzag

        24/06/2011 at 8:01 pm

    • Salut TDS
      Mai degraba peste 2-3 zile sa ne spuna domnul presedinte cind vom intra in Shengen si cum rezolva fecioara blonda suspendarea fondurilor UE . Poate si domnul prim ministru Boc sa zica ceva legat de treburile astea ca mai nou nu comenteaza nimic din ce doare . 🙂

      Ștefan A.

      24/06/2011 at 7:58 pm

    • Tot ce se poate dar va fi relativ greu ptr ca o parte a sustinatorilor lui din presa, ma refer la oameni ca Andreea Pora si Dan Tapalaga, sunt acum inversunati impotriva lui.
      Dar in Romania este posibil orice si simpatiile si antipatiile politice sunt mai variabile decat timpul probabil.
      Asa cum nu exclud nici ipoteza ca Basescu a trantit-o fara sa se gandeasca.

      clemycali

      24/06/2011 at 8:01 pm

      • Nici eu nu o exclud, totusi dupa cum il stiu pe Presedintele Traian Basescu are el un gind bine conturat

        Ai observat totusi ca toti ii spun acum Basescu in timp ce si frizerului li se adreseaza cu Domnule 🙂

        Un tanar de stanga

        24/06/2011 at 8:06 pm

  24. Cred ca i-a lovit unde nu se asteptau, ca parca i-a apucat turbarea. Atata demonstratie de iubire fata de rege n-o banuia nici chiar el . Dar , vorba cuiva de la b1 aseara (nu mai stiu cine): daca s-ar face un referendum pentru monarhie ar fi deziluzionati total de rezultat. Probabil ca altceva pregateau dansii. Pacat ca presedintele nu poate spune tot ce stie.

    cedric

    24/06/2011 at 7:59 pm

    • Au o neputinta penibila. I-a lovit din prima.
      Nu de alta, daca ar fi sa contabilizam exprimarile cel putin neacademice ale uslasilor, nu vad cum de tocmai ei isi permit sa comenteze iesirea nereverentioasa a presedintelui.Ar trebui sa bage cornul in pamant si sa taca.
      Din pacate,nici unii nici altii nu au invatat ca cine isi taie nasul isi poceste fata.

      ela

      24/06/2011 at 8:05 pm

    • Intr-adevar, daca s-ar face un referendum privind reantoarcerea la monarhie (desi este imposbil conform Constituttiei in vigoare), rezultatul ar fi un rasunator esec.
      Dar m-a apucat rasul cand am citit mai devreme ca Ponta si Crin i-au cerut ambasadorului SUA sa ia pozitie impotriva declaratiilor lui Basescu fata de Rege. Iar un presedinte de organizatie PNL vorbea de suspendarea lui Basescu ptr ca l-a jignit pe Mihai.

      clemycali

      24/06/2011 at 8:06 pm

      • 🙂 iar pe geoana sa l suspende apoi ca l a jignit pe tonta.

        zigzag

        24/06/2011 at 8:08 pm

      • Păi, va trebui întîi să activeze Constituţia din 1923, ceea ce ar echivala, nu cu suspendarea Preşedintelui, ci cu încetarea mandatului. Înainte de desprăfuirea constituţiei din 1923 mai rămîne un mic amănunt: Ponta si (Endo)crin (Pshiopat şi Patefon) să atace la CCR declaraţia de abdicare a Regelui pe motiv că e neconstituţională. Pentru sofiştii de la CCR e floare la lavalieră, întrucît România este republică, deci orice act semnat de Rege este neconstituţional. 🙂

        În rest, ambasadorul american va întreba simplu: Is Mihai playing in the NBA League? If, no, ask the local sheriff.

  25. […] Dincolo de Pobeda, dincolo de poama Duda, dicolo de pupaturile cu Felix, privesc la fostul rege Mihai si tind sa ii dau dreptate badaranului de la Cotroceni. Privesc anii 1940-1947 si din perspectiva ultimelor decenii. Poate GDS-ul sa protesteze si Cristi Ghinea sa scrie acid, presedintele cam are dreptate. E suficient sa il citesti pe Teophyle! […]

  26. E clar ca aveau ei un gand dar nu cu regele in persoana, ca doar in ultimul timp este inexistent. E o marioneta in mainile Margaretei si ale lui Duda. La ce sa te mai astepti la 90 de ani, oricat de bine s-ar parea ca e fizic.

    cedric

    24/06/2011 at 8:14 pm

    • Nu prea mai aude bine din cate mi-a povestit tata dar in rest fizic pare a fi ok. Intelectual s-ar putea sa fie o problema desi varsta nu este intotdeauna un factor. Unchiul, Dumnezeu sa-l odihneasca, s-a tinut bine pana la 92 si jumatate, cu sase luni inainte sa se prapadeasca. Ca si o alta veche prietena a familiei care tocmai a implinit 100 si este agera la minte dar nu o mai tin foarte bine picioarele.

      clemycali

      24/06/2011 at 8:21 pm

  27. O fi oare vreo legatura cu declaratia casei regale de acum ceva vreme cu ruperea oricaror relatii cu casa de Hohenzolern? Nu prea ma prind ce ar putea fi, dar n-a fost facuta de florile marului. Poate era un semnal de drum deschis pentru mostenitori.

    cedric

    24/06/2011 at 8:16 pm

  28. Alt scandal cu banii europeni: frauda de 50 milioane euro pt. industria carnii (stire la tvr1)

    cedric

    24/06/2011 at 8:19 pm

    • Este vechi si legat de un audit postimplementare. Banii au fost alocati in 2006 pe SAPARD.

      mar

      24/06/2011 at 8:21 pm

    • buna ela
      am citit articolul fara sa retin exact invinuirile aduse presedintelui.
      nu cred insa ca exista vreuna care sa il puna vreodata in postura de sluga.
      este o discrepanta intre titlu si continut.

      dana.o

      24/06/2011 at 9:05 pm

      • Pai de fapt asta era scopul.

        mar

        24/06/2011 at 9:12 pm

        • 🙂 my bad.

          dana.o

          24/06/2011 at 9:45 pm

        • 😆

          ela

          24/06/2011 at 10:03 pm

  29. A fost Antonescu un simplu prim ministru? Conducatorul statului a fost in fapt regele, asa cum a spus presedintele? A fost partas, in consecinte, regele la Holocaust? Acestea sunt faptele de care a vorbit presedintele, indiferent de exprimare. Se pare, Theophyle, ca esti de acord cu faptele expuse de presedinte.

    In plus, nu e vorba doar de exprimare, e vorba si de ceea ce trebuie sa spuna (si sa nu spuna) un presedinte, unde anume si cu ce efecte.

    licurg

    24/06/2011 at 9:05 pm

  30. sa radem cu felix :http://danvoiculescu.net/blog/2011/06/reeducarea-statului-talhar/ :). are si o sumedenie de laude primite de la „cetateni de bine” .oare si le scrie singur?sau angajatii lui au obligatia sa intre pe blog sa zica ce de bine 🙂

    zigzag

    24/06/2011 at 9:08 pm

  31. Regele a ales sa iasa din istorie ca Severing si nu ca Floquet:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/06/24/onoarea-la-romani/

    Cantemir

    24/06/2011 at 9:12 pm

  32. Cine poate crede?
    http://www.ziare.com/adrian-mocanu/stiri-adrian-mocanu/cat-a-strans-la-nunta-cu-1-200-de-invitati-deputatul-adrian-mocanu-1103383
    Daca e asa, mai bine ne chema pe noi, puneam mana de la mana si dadeam cate 100 de euro!

    cedric

    24/06/2011 at 9:32 pm

    • Nu au mai ajuns banii de dar; au platit elicopterul, ai uitat?

      ela

      24/06/2011 at 10:05 pm

  33. voiculescu- securistul, trebuie dat afarä din parlament,

    unde este lege nu-i tocmealä.

    pe mona muscä, au dat-o afarä si din parlament si din partid.

    theo

    24/06/2011 at 9:39 pm

    • in Romania legea e valabila doar ptr unii.smecherii au imunitate.

      zigzag

      24/06/2011 at 9:46 pm

  34. poate sä spele multzi bani, din asa zis cadou de nuntä-neinpozabil

    smecherii de mafiotzi.

    theo

    24/06/2011 at 10:15 pm

  35. zig,

    legea e pt. totzi, securistul voiculescu, afarä din parlament

    noapte bunä.

    theo

    24/06/2011 at 10:16 pm

  36. Ion Iliescu – „Cei care vad in actul de demnitate nationala de la 23 august 1944 inceputul „comunizarii” Romaniei interpreteaza incorect si abuziv faptele” Si inceputul comunizarii ata de iubita de carpa KGB-ista 👿
    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cine-sunt-coreenii-deportati-in-baragan-229176.html

    mar

    24/06/2011 at 10:24 pm

    • daa,halal act de demnitate!

      ela

      24/06/2011 at 10:40 pm

  37. http://www.hotnews.ro/stiri-9140700-istoria-din-biblioteca-port.htm

    N-am crezut că-l voi citi vreodată pe Dan Tapalagă cu satisfacţie.
    Voi l-aţi citit?

    (După mult, mult timp am intrat iarăşi pe aici. Bună ziua – de fapt seara – tuturor, şi în special gazdei)

    harapu

    24/06/2011 at 10:33 pm

  38. buna seara
    @theophyle prin us e o vorba-interpretare aprox: este cu mult mai bine sa fii injurat decit ignorat
    asa ca bun venit in club
    acum ca se aduse vorba de relatia asta rege -urss,mai scriu inca odata: va rog sa puneti mina pe carte,o cheama fereste-ma Doamne de prieteni;e scrisa de un istoric american(ca mai colaboreaza pe la Rand Corp si altii,ar insemna ca are acces la mai mult decit scrie)si are muuuuuuuuuuulte referiri la activitatile anumitor servicii „cu ochi albastri peste care s-au pus lentile de contact caprui,pentru camunflaj);sa nu va inchipuiti ca baietii aia sunt someri azi
    veti afla de exemplu cam cum a fost in primul razboi mondial cu prietenii rusi,cam cum a fost dupa cu alde bela kun si mai ales cam cum a tratat aceasta tara de la rasarit romania si apoi dupa 44impreuna cu tarile „din lagarul socialist”
    cartea are milte referiri la arhive stasi recuperate-n-au reusit aia sa le arda-si deschse dupa 2000;ca alea de la moscova sau budapesta sau sofia sau etc,nu sunt sanse
    nu spun decit ca daca 10 pct e adevarat,tara asta are oameni care au pastrat-o intreaga-mai mult sau mai puti-si ei nu sunt cunoscuti;poate nu e nimic adevarat,poate ca tipul a scris citeva sute de pagini asa ca sa dezinformeze
    despre regele mihai cititi singuri
    p,s n-am absolut nici o legatura cu publicarea ca sa-i fac publicitate;pur si simplu am gasit-o la bookfest acum citeva saptamini
    p.s @theophyle as aprecia parerea ta despre „with friends like these”pe adresa mea de email/multumiri anticipate

    intamplator

    24/06/2011 at 11:24 pm

  39. Theophile, o repet, aplaudand si eu pe Dan Tapalaga si citand din el:
    „Ce sens avea aluzia proletara la retrocedarea averii? Ce voia sa insinueze prin alaturarea numelui fostului suveran, la capitolul responsabilitati, de cel al maresalului Antonescu? Ca regele Mihai are si el pe constiinta evrei? O gugumanie mai mare nu poate fi imaginata: evreii sunt primii care-i poarta si astazi recunostinta fostului suveran. Ce confuzii grotesti, ce ignoranta crasa!”

    Tatal meu a fost evreu, eu ma simt extrem de mult evreu, mai mult decat cei 33% din religia mozaica, iar tatal meu, care a murit in 1978, a avut numai cuvinte de admiratie pentru Mihai. Sa lasam citatetele si sa recunoastem crima facuta de Basescu….

    O tara care isi incepe asa zisa democratizare prin fugarirea conducatorului legitim, in loc sa-l aduca inapoi unde ii era locul, pentru ca s-a inceput comunizarea prin alungarea lui si democratizarea prin fugarirea pe autostrada, de Craciun, 1991, si continua cu insultele la adresa mostenirii si a institutiei care a pus-o pe harta nu merita nici un pic de respect. ca si cei care sustin asta.
    Cat despre Paul….

    Bujold

    24/06/2011 at 11:35 pm

  40. http://www.gandul.info/news/exclusiv-gandul-centrul-wiesenthal-presedintele-basescu-are-mare-nevoie-de-o-lectie-despre-holocaustul-din-romania-8382189
    Dragii mei, continuati, va rog, sa-l sustineti. Poate si Efraim Zuroff, o fi vandut URSS si poate n-are habar de arhivele americane…

    Bujold

    24/06/2011 at 11:40 pm

    • @bujold
      am copilarit in zona vacaresti,am copilarit cu copii evrei,bunicii si parintii mei au fost prieteni cu ei
      sunt filosemit declarat
      nu cred ca regele mihai s-a implicat in salvarea evreilor;REGINA MAMA,ELENA,DA si patriarhul Nicodim si multi alti romani nestiuti:
      daca va alina unul din bunicii mei a adapostit in casa o familie de evrei in ianuarie 41 si au venit niste legionari sa)i ia si nu au reusit;nu ca era filosemit,pur si simplu ca era om si ca nu a fost de acord cu ce se intimpla;tot el a fost pe front si avea o parere buna despre antonescu,ca era antibolsevic;
      eu stiu acum mai multe despre antonescu decit bunicul meu si cred ca antonescu a fost un criminal de razboi.
      oare bunicul meu este vinovat ca nu a stiut ce stiu eu acum,il pot numi antisemit?
      nu cred,si nu astept parerea Dvs
      vreau doar sa spun,ce spunea si Theophyle mai deunazi;intotdeauna lucrurile sunt gri fie ca asa e ,fie ca nu ai toate detaliile si atunci e un gri clarobscur

      intamplator

      24/06/2011 at 11:55 pm

      • Despre ce vorbim aici? Ce inseamna filosemit? Cand tata era batut in ianuarie ’40 si salvat de o persoana binevoitoare, cand in 1956 sectoristul de la circa 8 ii batea la usa ca sa-l salte ca este evreu si ca ceea ce se intampla la Budapesta reprezinta posibilitatea ca el sa chinuiasca evrei iar tata fugea pe calea Calarasilor la mama, cand era arestat in 1968, pentru ca era contabilul sef evreu care nu vrea sa acopere furturile sefilor romani si era bagat la inchisoare, pana in 1972, de unde a iesit cu un atac cerebral, eu aveam 8 ani, si dupa ce a mai trait 6 ani facand inca trei atacuri, la al treilea a murit, si asa cum putea el, cu gura stramba, neputand sa rosteasca corect cuvintele din cauza parezei, a reusit sa-mi insufle dragostea fata de Casa Regala a Romaniei, sa ascult peroratiile unui individ de 2 lei?
        Bine, nici nu le-am ascultat in direct, sunt in Irlanda pana maine, astazi am revenit din Irlanda de Nord, le-am ascultata cum….si desfid pe cel care poate afirma ca am incetat vre-un moment sa manifest dragoste fata de Monarhie sau ca m-am trezit acum sa fac pe desteptul, ma scuzatoi dar rept ce am spus ieri – imi este scarba…

        Bujold

        25/06/2011 at 12:03 am

        • Mie mi se pare deja evident că vrei să ni se facă scîrbă și nouă. Vestea bună pentru tine e că ni s-a făcut deja doar că din cu totul alte motive puțin diferite de ale tale. De exemplu de povești repetate pînă la sațietate, clișee și împăcătoșenii din secolul trecut cînd unii dintre noi nici măcar nu se născuseră. Am priceput ideea, calculăm opțiunile valabile și fiecare cu capul și experiența lui poate că va lua decizia corectă. Mi se pare suficient.

          filadel

          25/06/2011 at 12:40 am

          • eventual omorand cativa evrei pentru a capata experienta

            Bujold

            25/06/2011 at 12:52 am

            • QED.

              filadel

              25/06/2011 at 2:31 am

              • @filadel, iti urez sa ai astfel de clisee in familia ta pe care apoi, superior, altcineva sa brodeze demonstratii. Iti urez ca tu sa suferi ceea ce a suferit tatal meu, ca fiul tau sa vorbeasca despre cliseele suferite de tine si lumeaq din jur sa-i explice cu emfaza ce cliseatic este.

                Bujold

                25/06/2011 at 8:00 am

              • aaaa, scuze, tu nu esti un „jidan imputit” si nu poti suferi asa ceva. esti roman verde…

                Bujold

                25/06/2011 at 8:06 am

              • @bujold

                stimabile, dacă simți plăcerea să fii omorât n-am ce-ți face dar nici nu te pot ajuta. Singurele viețuitoare pe care le distrug sînt gîndacii de bucătărie și pe alea doar atunci cînd apar în bucătăria mea. Bănuiesc că nu faci parte din categoria asta. ??
                Nu te mai victimiza și nici nu mai încerca să-i împingi în defensivă pe cei care nu sînt de aceeași părere cu tine. Fiindcă discursul tău e plin de clișee, provocator și propagandistic devine neinteresant pentru mine așa că nu te mai bag în seamă.

                Consider discuția încheiată definitiv.

                filadel

                25/06/2011 at 2:09 pm

        • Stiti ce spunea Stalin despre romani? Nu trebuie sa ne batem capul cu ei. Este destul sa le dam arme si se omoara singuri. In alta ordine de idei, de ce nu vorbeste nimeni despre cati romani au fost omorati de cetatenii evrei Ana Pauker, Teohari Georgescu , Bodnarenko sau procurorul Brucan? Asta nu se pune? Este ingrozitor ca au fost omorati evrei, dar romanii omorati nu conteaza? De ce nu se spune tot adevarul, cu bune si cu rele? Trebuie spus tot adevarul, oricat ar fi de dureros.

          Mircea

          25/06/2011 at 2:31 pm

    • @bujold
      ilya ehrenberg,care l-a promovat si a fost in slujba lui stalin nu e si el vinovat de prigoana evreilor in epoca 50 sub stalin?

      intamplator

      24/06/2011 at 11:57 pm

      • Pai si Trotzki a fost evreu…Acum doiscutam discutii.

        Itzak Rabin punea bombe prin anii 50… despre ce vorbim aici?

        Bujold

        25/06/2011 at 12:06 am

        • pai avea dreptate sa le puna;era provocat si trebuia sa existe un stat pentru cei care scapasera din holocaust si nu erau bineveniti in tarile din care fusesera luati;banuiescca stiti ca in 45 erau pogromuri prin polonia,de exemplu

          intamplator

          25/06/2011 at 12:14 am

          • Stiu, dar asta nu scuza, trebuia sa existe o alta solutie, nu faci la fel, sa-i lasi pe palestinieni s-o faca. In fine, stiu foarte bine, ma refer la cu totul altceva, pot fi date mii de exemple – chestia cu doctorii evrei avea o cu totul alta semnificatie, mai ales ca venea dupa razboiului care-i facuse pe foarte multi evrei sa creada ca URSS, marea luptatoare impotriva fascismului, era ceva demn de admiratie. Vezi cazul sotililor Rosenberg….

            Bujold

            25/06/2011 at 12:22 am

    • poate ne da o lectie cineva si despre holocaustul romanilor .al romanilor omorati in tara lor de niste bolsevici alde gisela weis de exemplu.veniti calare pe tancurile rusesti se ne imparta libertatea.

      zigzag

      25/06/2011 at 12:37 am

      • asta e buna…. ne batem in morti… pai vin si eu si ma intorc la pogromuri si mai stiu eu ce…cu o mica observatie… evreii comunisti nu mai erau evrei-erau atei. evreul este evreu prin religie. apoi functionau ca persoane particulare, nu ca membrii comunitatii – ana pauker. comunismul, regim criminal, cu aceiasi intensitate ca si toate stangismele – de la iacobinism, incepand, prin marxism, leninism, stalinism, dejism, ceausism, etc, trebuie sa raspunda de crimele sale, toata lumea se fereste ca dracul de tamaie sa condamne ferm stangismul, social-democratia tot de la marxism se trage, dar nu asta este subiectul ci mojicia si mahalagismul. iar asocierea in aceeasi fraza a holocaustului, a lui antonescu a Majestatii Sale, etc…..sunt ceea ce ne-a dus la aceasta discutie inutila.

        PS. seful statului RECUNOASTE HOLOCAUSTUL IMPOTRIVA EVREILOR. poate observati si asta…. nu va dernajeaza?

        Bujold

        25/06/2011 at 8:52 am

        • oarecum.cand te muti in casa cuiva ii respecti regulile.daca nu iti place te muti.

          zigzag

          25/06/2011 at 8:59 am

          • adica? te-ai mutat aici, invitat fiind de Stefan cel Mare dupa ce-ai fost alungat din casa ta, acum faci ca noi, si dispari… tii sa ramai ceea ce ai fost, nu punem la socoteala faptul ca tu esti altfel prin calitate-poporul cartii-iar eu prin proverbe-unde e carte e si prostie-te omoram…

            Bujold

            25/06/2011 at 9:18 am

          • de ce nu comentezi propunerea de 8+2, si ei trebuie sa respecte regulile, sap pentru ca basescu le da drepturi speciale e bine asa?

            Bujold

            25/06/2011 at 9:20 am

  41. eu sunt neutru;
    nu-mi place regele mihai,sunt republican,desi consider ca cel mai mare roman a fost Regina Maria;
    limbajul folosit de basescu este de mahala,sau mai bine zis de nivel pontaantonescu;
    nu cred ca a fost premeditat,pur si simplu l-a luat gura pe dinainte,
    dar daca nu?
    daca incercam sa conexam: duda-prietenia ilescianoregalista si filiera fesebista-ruperea de casa de hohenzollern-aparitia printului nicolae=nepotul lui mihai(legea salica nu se mai aplica in successiunea la tron)
    nu cumva basescu a premeditat iesirea si a dat o lovitura preventiva

    intamplator

    24/06/2011 at 11:43 pm

    • si sa nu l uitam pe oaspetele lui tariceanu: kondyakov, ca de cand i a vizitat ala pe fratii grivco au luat o razna toti prin politica.

      zigzag

      25/06/2011 at 12:30 am

  42. Si mai fac o afirmatie – antisemitul zice: „Eu nu sunt antisemit. Uite, am prieteni evrei”…..

    Bujold

    24/06/2011 at 11:50 pm

    • imi pare exrem de rau
      sunteti rauvoitor punct

      intamplator

      24/06/2011 at 11:59 pm

      • Nu sunt pentru ca nu ma refeream la dumneavoastra ci la articolul lui Theo si nu la faptul ca ar fi Theo antisemit, doamne ferste, ci al afirmatia:”Deplor iesirea si limbajul suburban, nu si faptele despre care a vorbit Basescu. „

        Bujold

        25/06/2011 at 12:05 am

        • ok scuze,am inteles gresit

          intamplator

          25/06/2011 at 12:15 am

  43. ce multe molii, kgb, mosad, etc

    theo

    25/06/2011 at 12:28 am

    • la miez de noapte .iti dai seama ce agitati sunt?ies pe rand sa infiereze spusele marinarului.astept si iesirea lui vadim .ca daca nu zice nimic acum il dau afara baietii din gasca .:)

      zigzag

      25/06/2011 at 12:32 am

  44. si antonescu si mihai, au gresit, dar mihai este un las.

    are numai o spoialä de onoare.

    theo

    25/06/2011 at 12:30 am

  45. adevärul, este cum la spus presedintele Bäsescu.

    theo

    25/06/2011 at 12:32 am

    • de fapt adevaratul rege e paul… ca doar basescu respecta Casa Regala, are relatii foarte bune cu paul… basescu este cel mai mare roman de la Nicolae Balcescu incoace, numai noi nu stim sa-l pretuim, nemernicii de noi, nerecunoscatori ce suntem, si-o sa vedem noi ce-o sa-l regretam…

      PS. citesc acum despre regionalizarea cu doua judete maghiare si alte 8 regiuni propusa de maretul presedinte far’ de pereche, oferta cu iz politic care creaza premizele unor cetateni mai cetateni decat restul – maghiarii…. si ce bine ne-om simtii noi atunci cand, peste ani, dupa ce efectele crizei asta vor produce modificarile care se vor produce, vom avea un focar de infectie cangrenos in inima si cum ne vom gandii noi cu respect si cponsideratie la cel care l-a creat. mai ales ca nu va fi vorba despre unii dintre noi, suntem prea batrani, ci de fiii nostrii.

      Bujold

      25/06/2011 at 8:23 am

  46. Pentru GDSistii neamului si dna Pora, o doamna care in curind o va invinge pe Dana Grecu.
    Pentru Alina Mungiu, care l-a depasit deja pe Nistorescu. Pentru multi intelectuali care ne-au invatat cele ce urmeaza.

    Ne-am tot repetat din mosi-stramosi, ba ca sabia nu taie capul plecat, ba ca fuga o fi ea rusinoasa, dar e sanatoasa.
    Si a venit un zapacit care sa ne spuna ca mai bine fara cap decit cu el plecat si cu rusinea fugii nu se poate trai.
    Am sarit toti in sus :cine-i asta de ne spurca obiceiurile?
    Mai ales, de doi coti si ceva, sarira elitele neamului; cum adica? sa ne invete un marinar ce e patriotismul pe noi care il avem in singe de cind ne turnam la Securitate unii pe altii mai ceva ca in intrecerea socialista.
    Abdicati ca sa ne salvati, va rog 😉

    victor L

    25/06/2011 at 12:42 am

    • Constat ca am ajuns noctambuli 🙂 Multe ploi si planuri a stricat piratul 😆
      Ca nu s-a exprimat academic, de acord. Dar sa ne gandim ca este marinar, care tb sa ia deciziile in timp real si are o corabie de 22 mil, cu regi si fara regi de care raspunde.
      Timpul va dovedi ca a luat decizia de a „pocni” in cunostinta de cauza.

      mar

      25/06/2011 at 12:50 am

  47. Oarecum off-topic – se refera la „Jocul de-a istoria”.

    E vorba de pasajul:
    „in cazul condamnarilor la moarte a zecilor de generali romani, in frunte cu Antonescu”
    Cine a mai fost condamnat la moarte si sub ce pretext?

    Iar in ce priveste casa regala nu am inteles generozitatea guvernelor post-decembriste. Nu dadeau de la ei, dar totusi …

    elena

    25/06/2011 at 2:07 am

  48. seara buna 🙂
    Ce a fost ,declaratzie politica/atac politic,a fost adevar istoric/adevar personal,ce a vrut defapt presedintele sa spuna in acele cateva secunde care au intors pe dos universul nostru ?
    Cateva intrebari care-si merita cautate nishte raspunsuri.
    S-a dus si Peter Falk-Columbo,poate ne-ar fi ajutat in gasirea unor raspunsuri. 🙂
    Ashadar, atac la rege.Atac murdar ,neashteptat de brutal care iese chiar din tiparele cu care am fost obishnuitzi.
    As face o separatzie intre actul abdicarii asa cum a fost prezentat si restul declaratziei pe care as caracteriza-o de un grobianism nedorit.
    E vreo legatura cauzala intre cele doua separaztii.? N-ar fi exclus,e de vazut daca in termeni reali s-ar fi urmarit ceva de catre oponentzii presedintelui.Un atac politic de o asemenea vituperatzie trebuie ca-si are sursa intr-o zona bine delimitata ce tzine de ordinea constitutzionala.Pentru ca daca nu-i asa,nu vreau sa ma gandesc.
    Abdicarea insa,actul in sine….si importantza putzinilor comunishti infiltratzi in anturajul regelui si care l-au convins ca sa semneze.

    http://www.ziaristionline.ro/2011/06/24/23-august-1944-de-trei-ori-tradare-cuvantul-lui-antonescu-si-noi-documente-secrete-despre-regele-mihai-exclusiv/

    Sunt numeroase imaginile de arhiva cu MSR Mihai singur sau insotzindu-l pe tatal sau Carol al 2-lea la multe intalniri,chiar si cu I.Antonescu,in care era imbracat in uniforma militara a armatei romane.Uniforma cu insemnele sfinte ale Romaniei.In acea zi n-au valorat prea mult.
    Mareshalul Antonescu a fost un criminal de razboi, antisemit si un natzionalist fanatic.Era dorita/justificata inlaturarea lui.Dar era singurul care putea incheia armistitziul cu armata bolshevica …nu capitularea ..si istoria poate se scria altfel. Zic shi eu.
    Multzumiri Theophyle ptr. postari,ptr.generozitate si altruism. 🙂

    zicsiio

    25/06/2011 at 3:11 am

  49. Theophyle, textul tau a fost unul cat se poate de normal si de bun simt. Ca unii nu pot trai fara pastila de isterie si nesimtire e o alta discutie.Din partea mea, la cat mai multe asemenea texte. Cu prietenie….

    dan popa

    25/06/2011 at 6:28 am

  50. Salut Theophyle,
    Parerea mea este ca cele doua articole scrise in urma „demascarii tradatorului” Mihai reprezinta un joc cu adevarul. Pierdut.

    Hronic

    25/06/2011 at 9:09 am

    • De doua zile , Hronic e o demascare a tradatorului Basescu – Dar Basescu mai are cartuse. Din pacate si orchestra rosie de la Moscova cu toti aliatii de aici in frunte cu Ilici si terminind cu Duda au si ei cartusele lor

      Excelent linkul dat la 3.11 am

      Un tanar de stanga

      25/06/2011 at 9:28 am

  51. @ Hronic,
    „joc cu adevarul” (?)
    Pai, unii spun ca adevarul nu se confunda intotdeauna cu dreptatea;
    Altii pluseaza si spun ca adevarul, pe care mai toti il avem la buzunarul de ceas, nu prea seamana cu realitatea;
    Pentru altii adevarul este interesul poarta fesul;
    Si, uneori, de multe ori, adevarul doare.

    victor L

    25/06/2011 at 9:26 am

    • salut Victor L
      Vad ca doar cateii latra. Casa regala tace. Sigur stie mai multe si evident nu i-a convenit absolut de loc initiativa lui TB. Ori vrea sa estompeze rahatul avind in vedere actiunile viitoare cu Duda imbracat in maresal ori pregateste un raspuns ucigator.

      Un tanar de stanga

      25/06/2011 at 9:32 am

  52. probabil, vor ruga cateva capete incoronate, sä-i i-a apärarea,

    articole in presa sträinä au comandat.

    sträinii sunt usor de manipulat, nu stiu adevärul.

    iar dacä plätesti, ziarele scriu orce.

    dudä, face pe marele printz, dar este un securist, intzretzinut pe banii statului de täriceanu, sä nu facä nimic, sä cälätoreascä.

    fostul rege mihai, ar fii bine sä stea linistit, cu totzi banii din lume, nu-si
    v-a putea späla päcatele.

    theo

    25/06/2011 at 9:44 am

  53. salut UTS,
    nu stiu daca sa zic ca Istoria este se ea o mare „dama de companie”, ca sa nu spun vorba aia, dar am o patanie personala.
    Inceputul anilor `70. Examen scris la admitere la Istorie la Cluj. Un subiect: Politica externa a URSS-ului intre cele doua razboaie mondiale. Am crezut ca l-am prins pe Dumnezeu de un picior si am scris despre atacarea Finlandei, rapirea Basarabiei si a Nordului Bucovinei si a tinutului Herta, impartirea Poloniei cu nemtii. Am primit nota 1 (unu). In urma protestului meu vehement la inceput, am fost intimpinat calm: tovarase candidat, te rugam sa ne arati manualul dupa care ai invatat asemenea minuni.
    Am plecat capul, caci stim ca asemenea capete nu sint taiate.

    victor L

    25/06/2011 at 9:50 am

  54. @zicsilo
    posteaza un articol demolator pentru Regele Mihai I privind actul de la 23 August.
    Daca a existat varianta armistitiului (recunoscuta in marturiile vremii inclusiv de catre fruntasii partidelor istorice), atunci predarea neconditionata semnata de Regele Mihai I apare ca un act de tradare nationala.
    Vad ca nimeni nu subliniaza diferenta enorma intre un armistitiu negociat si o predare neconditionata.
    Cred ca asta ar trebui discutat si in aceasta cheie trebue judecate spusele lui Basescu.
    Prin afirmatiile sale Basescu demoleaza un mit,o poveste frumoasa despre un act „”eroic”” savirsit de un Rege.
    Ori cum daca au aparut aceste documente si marturii adevarul despre 23 August ar fi iesit la iveala cu voia sau fara voia cuiva.
    Iliescu &co urla pe tema asta deoarece judecind in acesti termeni comunistii acelor vremuri nu mai apar in postura unor eroi ci a unor instigatori si participanti la un act de tradare nationala.

    tucu

    25/06/2011 at 9:52 am

  55. Tradarea tot tradare se numeste.Indiferent ca e facuta de un cap incoronat sau un racan.
    Indiferent daca e sub presiunea armei sau in inchisoare sub tortura.

    ela

    25/06/2011 at 9:55 am

  56. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    25/06/2011 at 9:58 am

  57. „Sunt popoare care isi cunosc istoria si o accepta asa cum a fost,
    sunt popoare care isi cunosc istoria si nu o accepta asa cum a fost si
    sunt popoare care nu isi cunosc istoria, deci nu au ce accepta sau nega;
    in acest fel lucrurile sunt dezbatute dupa ureche sau dupa traditiile orale transmise in mii de feluri.”

    Cu tristete trebuie sa constatam ca romanii fac parte dintr-o categorie „pestrita”; nu isi cunosc istoria, nu fac mai nimic pentru a o cunoaste si nici nu doresc s-o accepte asa cum a fost! Iar istoricii „profesionisti” au o mare parte de vina pentru aceasta deplorabila stare de lucruri.

    Sorin Fortiu

    25/06/2011 at 12:47 pm

  58. Da tu cum vrei sa te ia lumea in serios daca sti ce vorbesti?

    dadatroll

    26/06/2011 at 1:42 am

  59. Domnule X,
    nu ma pot abtine sa ma intreb cat de mult va deranjeaza cu adevarat postarile in cauza.
    Revenind la obiectul precizarilor pe care le faceti, din nou nu ma pot abtine sa ma intreb care e legatura dintre sursele listate si articolul privind rolul regelui in perioada 1944-1947. Ca un om care s-a ocupat la nivel profesional de evolutia relatiilor interaliate in perioada 1944-1947, va pot spune cu certitudine ca din text nu reiese ca le-ati fi consultat. Lipsa nuantarilor necesare depasirii exact a acelui discurs grobian (aici sunt in totalitate de acord cu dumneavoastra) condimentat cu jumatati de adevaruri pe care il criticati confirma acest lucru. Altfel, si eu ma pot lauda ca am un dosar de cativa Gb de materiale primare sau secundare privitoare la tema in discutie, dar asta nu garanteaza ca am si facut altceva cu ele in afara sa le colectionez.
    Toate cele bune,
    Un istoric

    un istoric

    26/06/2011 at 3:46 pm

    • Domnule,
      sunteti neobrazat! O puteti face oriunde nu pe blogul meu. Cititi va rog arhiva lui Coste Brutus, sau cititi jurnalele lui George Huntington sau daca doriti parerae lui Vergotti care l-a insotit pe rege pana a parasit Romania si care la cunoscut foarte, foarte bine. Ceea ce a spus Basescu este mult mai putin jignitor.
      Domule daca tu esti istoric eu sunt cosmonaut chinez!

      Theophyle

      26/06/2011 at 3:53 pm


Comentariile sunt închise.