Generaţii, valori, repere (1/2)
Bineinteles ca nu doresc sa discut despre “generatii familiale” – termen care defineste perioada dintre nasterea mamei pana la nasterea ficei si care a evoluat in occident din anii ‘70 cand o generatie a fost de 22 ani, ajungand la 25.2 in SUA si 27.4 in Europa, astazi. Ceea ce as propune in discutie sunt generatiile culturale, care se nasc si se maturizeaza in Romania si cat sunt ele de identice cu cele occidentale, sau daca apartin altui centru geografic, deosebit de cel occidental. Istoria moderna a Romaniei tine minte doua mari generatii: generatia pasoptista, care introdus valorile Europene pe tinuturile romanesti si a dus pana la urma la formarea Romaniei moderne si generatia interbelica, care a trait in Romania dupa Marea Unire, formata dupa primul razboi mondial si care intr-un fel a dus la o prima generatie de intelectuali romani-europeni.
As dori sa analizam impreuna cat de departe de Europa am ajuns dupa instaurarea comunismului in Romania si cat ne-am apropiat (daca acest lucru s-a intamplat) dupa rasturnarea lui in 1989. Pentru a materializa acest demers am sa va povestesc cateva lucruri despre itinerariul printre generatii pe care l-am trecut eu: m-am nascut in prima generatie dupa instaurarea comunismului sa-i zicem “generatia-Dej” am apucat o parte din adolescenta sub Ceausescu – “perioada-buna”, m-am “reculturalizat” in “generatia X” americana (1961-1981) exact acea generatie care a trait perioada televizunii si care a fost prima care a vazut din sufragerie ororile razboiului din Vietnam, a iesit sa protesteze si a creat o anticultura. In sfarsit am reusit sa ma maturizez intelectual pe timpul “generatiei Y” (1982-2000) – generatie care a crescut cu calculatorul personal si cu hipertextul internetic. Reintoarcerea mea la cultura nativa s-a produs exact la nasterea “generatiei D” (D de la digital) care a cucerit si Romania si s-a nascut cu ajutorul internetului, e-mailului, a blogurilor si acum al retelelor de socializare.
Noi romanii avem alte denumiri pentru generatiile noaste inchistate de comunism: “decretei”, “tranzitie” si in sfarsit dupa 2000 ne putem alinia si noi cu ajutorul migratiei libere si a patrunderii masive a internetului.
Ar fi bine daca am reusi sa discutam si despre valorile noastre personale. Din punct de vedere didactic, valorile umane ar reprezenta acel set de reguli emoţionale pe care oamenii le urmeaza pentru a lua deciziile corecte în viaţă. Valorile folosite in viata profesionala ar putea fi numite si etice, cele folosite in cadru social le-as numi morale. Intrebarea care se pune: care sunt valorile generatiilor noastre? De unde provin?
In postarea urmatoare vom discuta despre repere (frames of reference) , existenta lor si influenta pe care o au (sau nu) asupra generatiilor noastre.
Am propus o tema putin cam dificila, dar necesara pentru intelegerea perioadei in care traim si sa gasim raspunsul – daca aceasta perioada va produce o indreptare istorica si o apropiere de locurile in care ne dorim cu totii sa ajungem.
Similare
Written by Theophyle
23/01/2010 la 11:11 am
Publicat în Analize, Civic, Diaspora, Opinie, Scrisori din Debara, Vorba Boierului
Tagged with Blogosfera, Generatii, Repere, Responsabilitate, Valori
144 răspunsuri
Subscribe to comments with RSS.
Comentariile sunt închise.
[…] the rest here: Generaţii, valori, repere (1/2) This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]
Generaţii, valori, repere (1/2) | Secolul 21 ~ 21st Century
23/01/2010 at 11:41 am
buna dimineata,
bag seama, ca nu indrazneste nimeni sa inceapa…
am citit cu mare atentie postarea ThPh, nu este ushoara…
nu vreau sa intru prea mult in detalii, asa ca punctez doar.
Vorbesti despre generatia ta. Generatia ta a cuprins simultan mai multe generatii:
– generatia celor care au pierdut imens de mult prin venirea comunistilor: viata, averea, statut social profesional, acces la scoala superioara;
– generatia celor care au sarit din stadiul „descult” in prima faza de „incaltati”;
– generatia celor care au profitat si au lovit in prima generatie mentionata de mine mai sus; este vorba de acei care fie desculti fiind, fie proveniti chiar din generatia celor cu stare si scoala au desavirsit comunismul (bagind la inchisoare, terorizindu-i, masacrindu-i, turnindu-i, manipulindu-i…)
– generatia care i-a condus pe toti de mai sus…
orangeskorpion
23/01/2010 at 11:49 am
skorpi, salut!
Adevarat, totusi in aceasta generatie au coabitat cel putin doua segmente diferite, problema nu este trecutul, ci prezentul. Care ar fi caracterul generatiei care se maturizeaza intelectual astazi si care ar fi valorile ei si de unde provin.
Theophyle
23/01/2010 at 11:52 am
totodata, cred, ca dupa 1989, noi „de aici” am ars citeva etape, dar mai avem enorm de mult ca sa ajungem in ….Europa…
noi, astia vechii, unii ne-am format deja pina in 1989, altii abia dupa 1989, cind am avut la dispozitie Informatia, cind am inteles cum functioneaza un stat democratic (chiar daca la noi nici acum asa ceva inca nu functioneaza ca lumea, noi stim cum ar trebui sa functioneze).
Iesirea „afara” in lume a avu si ea un efect benefic.
orangeskorpion
23/01/2010 at 11:57 am
Care ar fi caracterul generatiei care se maturizeaza intelectual astazi si care ar fi valorile ei si de unde provin.
ma mai gindesc!!
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 11:59 am
Buna dimineata!
Generatia B, de la blog
Nu mersi si nu te rog
Si grabita, si grabita
Din comunism altoita
Scorpion bine spune
Postarea e grea, pe bune
NOI ce tineri vom cladi
Altii tara vor parasi
Astept postarea urmatoare
Sa vad ce reper apare
Mintea mea-i involburata
Nu stie ca stanga-i dreapta
Nici de mijloc sau democrat
Pentru mine tot un… pacat
Theophyl va rog de ureche
Daca intra in mine o streche
Uneori, prea slobod vorbesc
Ca orice om, mai gresesc
Creanga
23/01/2010 at 12:00 pm
skorpi, ai tot timpul. Cred ca subiectul propus nu va fi prea popular. Oamenii nu au timp sau vointa unei analize adevarate ale vremurilor in care traiesc. 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 12:01 pm
@Creanga salut!
Nici o problema. Postarea este in primul rand pentru generatia ta, de unde veniti si incotro mergeti, ce va animeaza si ce credeti voi ca este necesar pentru existenta voastra.
Theophyle
23/01/2010 at 12:03 pm
vorbim despre prezent, nu-i asa?
parerea mea, ca totul este inca foarte tulbure, nici dupa 20 de ani nu ne-am maturizat cu totul…
unii trebuie sa dispara biologic, altii (tinerii, dar nu numai) trebuie sa invete (de unde? cu cine?). Ma bazez pe autodidactii sau pe cei care invata de „afara”…
problema este ca generatiile tinere sint subiectele imenselor manipulari ale televiziunilor particulare, nu mai citesc decit foarte rar, au o singura obsesie, cea materiala (casa, masina), parintii acestora nu au timp si nici capabilitatea de a-i indruma, educa….
de aceea ma mir cind vad tineri citind ….o carte..
chiar ieri am admirat doua tinere, care povesteau de fata cu mine ce carti au mai citit in ultima vreme….
orangeskorpion
23/01/2010 at 12:05 pm
skorpi, de ce s-a intamplat stim, daca sunt remedii in aceasta situatie si asta stim ca ar fi, problema este daca aceste remedii se produc si cum.
Impresia mea personala ca avem de a face cu o tanara generatie de romani care se imparte in cei care se dezvolta in afara granitelor Romaniei si cei care raman in Romania fara sperante, sau cu speranta ca si ei la randul lor vor avea sansa unei evadari. Putin cred ca vor avea sansa unei dezvoltari normale bazate pe munca, pe educatie si talent in aceasta tara.
Theophyle
23/01/2010 at 12:13 pm
ThPh,
intr-un fel ai pus punctul pe i, dar mai adaug ca exista tineri care s-au format AICI si se formeaza in continuare, dar, intr-adevar, cu slabe sanse ca munca lor sa fie rasplatita la justa ei valoare…
acestia sint outsiderii in propria lor tara.
munca lor poate fi rasplatita doar daca:
– devin patroni, freelanceri
– mai exista si exceptii
cam prin 2000 imi pusesem sperante ca tinara generatie va fi cea care va indrepta tot ce a facut rau cea veche…dezamagirea a fost mare, incepind cu tinerii politicieni pina la tinerii angajati prin diversele companii (de la lipsa culturii, a cunostintelor pina la o desavirsita arta de a se descurca calcind pe cadavre si asta doar avind virsta de 25-30 de ani, deci fara tangenta – decit prin proprii lor parinti – cu regimul comunist)
orangeskorpion
23/01/2010 at 12:22 pm
skorpi, adevarat, cu o singura observatie ca de fapt sansele celor care doresc sa devina patroni sau cei care actioneaza individual sunt limitate de protectionism feroce, nepotism si legislatei restrictiva.
Singura optiune existenta este fortarea „mainii greilor” din toate partidele in special din cele care se dau „de dreapta” si impunerea unor reforme adevarate. Cine o poate face? Numai beneficiari potentiali ai acestor reforme, adica tinerii acestei tari, „Generatia D” romanesca.
Theophyle
23/01/2010 at 12:28 pm
Salut prieteni
Cred ca valorile personale pornesc de la cei 7 ani de acasa. Atunci facem cunostinta cu scara de valori a familiei : parintii bunicii strabunicii. Si aschia nu sare departe de copac.
Nu stiu cind am inceput sa citesc: aveam 4 -5 ani ? dar m-am trezit ca pot citi. Cind ai o casa plina de carti iar parintii nu isi pot permite un televizor sovietic macar ce poti face : citesti ! Si cind termini tot ce ai in casa mergi la biblioteca, intii la copii apoi la adulti cu dispensa.
Si uite ca a murit Gheorghiu Dej
Mergeam la film, dar nu in fiecare saptamina. Si cit timp am stat in Romania am citit tot ce se putea citi. Chiar nu puteai face nimic altceva. La mare nu mergeam, televizorul si radio erau o porcarie.
Mergeam la reuniuni, ceaiuri: am inceput cu „twist again” -Chubby Checker.
si am mai crescut un pic:
Apoi m-am tratat cu unde scurte: Europa Libera, BBC, VOA si cu multa multa muzica – disc venit cu geanta diplomatica – copiat cu pickup Blaupunckt si magnetofon Revox de baieti din Dorobanti si apoi ajunse pe benzi orwo 🙂 sau agfa la toata tinerimea romana.
si cu cartile xeroxate : Voslenski, Koestler etc etc etc zeci de carti xeroxate si imprumutate.
Noi cei care nu aveam sanse sa plecam (toata lumea dorea sa plece) fiind deja compromisi mergeam si la Biblioteca Americana.
Cind am ajuns in America imi era frica de socul cultural. Nu a fost sa fie asa. Noi astia de aici eram deja imunizati. Cartile majore (cu mici exceptii) si filmele majore, deja le vazusem (Pentru ca america era dusmanul, nu importam decit filmele bune, porcariile le lasam la ei ) arhitectura buna o stiam din poze.
Primul soc a fost cel al muncii. Doamne cit de mult se munceste in America ne-am zis si cit de mult de munca e in Romania daca va fi sa fie odata. Al doilea soc a fost al corectitudinii atunci cind nu te vede nimeni. Aici falsificam biletele de tren considerand ca asa dau o lovitura economiei socialiste. Am mai avut inca 98 de socuri. Dar nu e locul lor aici.
Ultimii 20 ani sunt dupa principiul : scapa cine poate. Copiii cu cheia legata cu snur de git au crescut.onf Exista o mare confuzie datorita marii libertati capatate dintr-o data inclusiv libertatea mea contine si agresarea vecinului 🙂 Fiecare si-a cautat propriile valori deoarece spiritul familiei in fata pericolului (ca in cei 7 ani de acasa in vremea lui Dej)disparuse.
Va propun un test: Cautati un tinar in prag de cariera si intrebati-l ce planuri are. Veti intelege epoca privind prin ochii lui. Am intilnit un tinar de-al lui Soros care mi-a implementat internetul in romania in 1995 🙂 un tip grozav etc. Am intrebat despre el mai tirziu cind am revenit ce mai face. Urma sa intre in SRI. Si m-am cutremurat, ca un tip capabil de perspectiva si liberal vrea sa intre in „secu”. Era o cedare din partea lui dar asa vedea el viitorul (Nastase tocmai se pregatea sa intre in arena…)
Cei plecati s-ar intoarce daca nu s-au casatorit deja acolo daca aici lucrurile ar fi schimbate.
Cred ca aceia neplecati si care vor sa plece nu vor sa plece cum se zice „de tot”
Am avut un client – actual amic- avocat australian de emigrare in Australia. Imi spune ca a scazut drastic numarul candidatilor romani pentru Australia. Cei ce emigreaza in Australia sunt decisi (cum am fost si eu 🙂 – ironie ) sa nu mai calce in Romania. Cei ce pleaca incearca locuri din care te mai poti intoarce. Pentru mine e simptomatic.
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 12:28 pm
@TDS, salut!
Atunci tu crezi ca noile generatii care se maturizeaza acum in Romania au o sansa? Daca da, la ce si cum?
Theophyle
23/01/2010 at 12:32 pm
cine poate s-o faca????
pentru ca generatia tinara merituoasa sa nu plece, dar sa se si bucure de munca ei???
pai, a inceput-o basescu,
continua cristian preda, monica macovei, sever voinescu, funeriu, baconschi si inca citiva
DACA vor fi lasati s-o faca!
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 12:39 pm
Noile generatii au posibilitatea sa compare. Majoritatea dau o fuga in vest inca din liceu daca nu mai devreme (si eu asa as face ) Internetul e aproape. Noile generatii vad ca iarba de acolo e la fel ca si cea de acasa, ca magazinele alimentare arata la fel, filmele sunt tot alea. Vad ca toate piesele de domino sunt aceleasi si acolo si aici. Singura diferenta este ca acolo piesele de domino sunt folosite pentru a construi o structura, o constructie stabila sau relativ stabila. In acest timp aici cu aceleasi piese constructiile sunt facute instabil.
Ei asteapta structura. Sa o faca Basescu, sau Fat Frumos. Neavind o cultura civica nu inteleg ca este si in puterea lor sa faca un pas. Imi amintesc ce stupoare – evident urmata de entuziasm – a fost pe blogul asta cind theophyle a trimis plingere la Gilette si in alte parti aratind ce porcarii face RTV vehicolul media al reclamelor lor. Lipsa de implicare se datoreaza lipsei de experienta si de ce parintii lor in comunism le spuneau: „capul plecat sabia nu-l taie”
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 12:46 pm
Bun, v-am avertizat
La gura drumul mi-am dat
Totusi, incerc sa fiu echilibrat
Sa nu arunc cu …..pacat
Vai, vai, vai, iarasi cazi
Oare cum poti sa mai rabzi?
-Mosule ce basca mea vrei
Nu te-mpinge, ca ti-o iei
Stai si ‘mneata in picioare
Ca ai pensia cam mare
Toata ziua stai acasa
Si de-ai fi obosit, nu-mi pasa
Eu de la servici sunt venit
Am muncit, mi-s obosit
Hahaha, la Belu era inchis
De moarte nu te dai prins
-Vai, vai, vai ce nesimtiti
Cum poti sa ii mai inghiti?
Tanarul, la ipod asculta
Pe babe iarasi insulta
Freza lui, ca de arici
-Babo, ce te tarai pe aici?
Du-te acasa, pregateste
Coliva ti se raceste
-Oooo, ce lume nesimtita
Plec acasa catranita
Batranii cred c-au uitat
Ca tineri au fost odat
Poate au avut bune exemple
Nu ca acum, doar eczeme
Becali mare maimuta
O manea, Salam si Guta
Daca eu nu ma insel
ADULTII urmam defel
Televiziunile difuzeaza
Oameni maturi ce se distreaza
Sunt conduse de oameni mari
Ce vor sa faca dolari
De unde s-avem repere
Daca romanismul piere
Acum e doar viteza
Un comunism fara freza
Legile nu-s respectate
Manierele-s uitate
Incotro?nici eu nu stiu
Optimist as vrea sa fiu
Ca un melc inaintam
Construim, apoi lasam
Eu, eu, spre un alt continent
La patriotism repetent
Creanga
23/01/2010 at 12:46 pm
@skorpi,
am ajuns la locul in care mi-am dorit sa ajung in discutia logica dintre noi. O generatie ca sa evolueze are nevoie de doua lucruri cardinale: VALORI si REPERE. Depre repere vom vorbi mai tarziu. Valorile sunt lucru important si de aici lupta mea impotriva nepotismului EBA & Prigoana.
Primul lucru care trebuie facut este o legislatei care ingreuneaza nepotismul (interzicerea este imposibila prin lege) Si lupta pe care o parte din prieteni, in special cei care vad numai portocaliu in fata ochilor, nu au inteles.
Generatia tanara nu trebuie sa inteleaga ca „jocul este vandut” si aici noi trebuie sa ne luptam pentru propagarea ideii ca NU ESTE VOIE sa le dam aceasta impresie si sa-i pedepsim electoral pe cei care o incearca.
Theophyle
23/01/2010 at 12:51 pm
ThPh,
adica, intr-un cuvint, sa nu se resemneze.
dar ce te faci, cind printre tineri destoinici (corecti, culti, muncitori, freelanceri) exista unii care care nu cred in proiectul basescu-voinescu-preda-funeriu-macovei-etc????
orangeskorpion
23/01/2010 at 12:56 pm
Buna ziua tuturor!
Eu m-am nascut in perioada Dej, studiile si formarea intelectuala in perioada Ceausescu. Familia mea , parintii si bunicii au „beneficiat” de binefacerile dictaturilor antonesciene si staliniste, eu am inceput sa inteleg ca traim intr-un tarc de sarma ghimpata o data cu „revolutia culturala” initiata de Ceausescu, iar apogeul dictatirii comuniste m-a prins cu doi copii mici carora trebuia sa le asigur existenta.
Nu am fost prima generatie de incaltati, fiind a patra generatie de bucuresteni, iar tatal meu a fost cel care mi-a sadit dragostea pentru carte si cultura.
In ’90 am fost fericit doar pentru ca am scapat de Ceausescu, dar curand am constatat ca sacul de iluzii este rupt si treptat s-a golit.
Intre altele in „duminica orbului” am facut parte din comisia tehnica a unei sectii de votare si am inteles atunci ca romanii sunt iar cobaii nunei cinice mistificari.
Am fost activ in piata Universitatii, si chiar am fost amenintat de un securist ca activitatea mea nu este supravegheata.
De atunci si pana acum am votat mereu fortele care macar formal militau pentru democratie.
Eu cred ca tara aceasta are inca rezerve de inteligenta care se lupta cu un sistem corupt.
Cred ca inca mai exista sanse pentru tineri dar numai daca sa se impotriveasca sistemului si sa aleaga calea activismului civic.
Andrzej
23/01/2010 at 12:59 pm
@Andrej,
Unde sunt si ce fac aceste forte tinere? Practic tu vezi ceva intr-un sens al progresului?
Theophyle
23/01/2010 at 1:06 pm
Andrzej, salut 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 12:59 pm
@skorpi, pentru acest tip de tineri am un singur raspuns „FACET VOI MAI BINE” sau taceti si resemnati-va ratandu-va viata!
Theophyle
23/01/2010 at 1:01 pm
Salut scorpion 🙂
Wo sind die Tränen von gestern abend?
Wo ist der Schnee vom vergangenen Jahr?
Te uiti pe fereastra sa vezi cum ninge ca in copilarie ?
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 1:02 pm
ThPh,
eu nu as fi atit de dur cu acei tineri
🙂
dar nici nu stiu cum sa-i iau….
TDS,
jawohl, ich sehe!
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 1:05 pm
ma rapeste familia
🙂
revin mai tirziu
orangeskorpion
23/01/2010 at 1:06 pm
Salut Theo !
Asteptam un subiect ca asta> fara repere nu se poate construi nimic
TDS are dreptate mai sus, tinerii de astazi au mostenit de la parintii lor gena neimplicarii/a supunerii fata de autoritate, indiferent cat de galagios par ei ca se manifesta (in media si altfel).
Nu am date sociologice, pt. ca la noi sociologia a ajuns aproape o secta, totul e secret, nu mai publica nimeni nimic, dar totusi, mai exista cateva barometre de opinie (parca era un institut al calitatii vietii, care publica anual asa ceva), din care se poate vedea foarte clar care e profilul tinerei generatii.
Si aici venim abia la subiect: eu cred ca profilul tinerei generatii mosteneste varsta psihologica a parintilor care prin 1990 aveau 30 de ani, adica a celor care au facut revolutia in 1989
Nu a existat un salt intre generatii, care sa adauge un model nou de comportament fata de cel dinainte de 1989
Am sa caut niste statistici, si revin daca le gasesc.
Ma mira insa ca tu nu aduci date concrete despre profilul generatiilor, ca sa eviti sabloanele obisnuite in astfel de discutii (nu stiu de ce am impresia ca tu ai putea avea acces mai rapid la ele, pur si simplu pt. ca stii UNDE sa cauti).
caut si eu si revin.
Andra
23/01/2010 at 1:08 pm
@Andra salut,
Postarea nu este un demers explicativ si nici o lectie de sociologie, este simplu un subiect de discutie si de schimburi de opinii.
90% din cititorii blogurilor, inclusiv acest blog nu citesc mai mult de 500 de cuvinte. Asa ca ce rost ar avea postari mai lungi 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 1:18 pm
Teoph, eu compar democratia care se practica acum in Romania cu valurile de pet-uri si pungi de plastic care ortavesc fiecare colt de loc, unde nu exista gospodari cu maturoaie care sa le adune .
Andrzej
23/01/2010 at 1:15 pm
@Andrej, fara discutie ca democratia noasta este un simulacru sintetic, care totusi a progresat in timp. Din nefericire nu suficient de rapid pentru a asigura un rezervor natural de tineret constient si educat civic.
Theophyle
23/01/2010 at 1:20 pm
Sper ca nu v-am suparat
C-am rimat necenzurat
Era doar frantura de viata
Nicidecum o povata
Bun, vreau sa LUPT
Pe oamenii mari ascult
CUM, si Ce trebuie sa fac?
Crizei sa ii dam de cap?
Bineinteles cea morala
Cea economica-i banala
Creanga
23/01/2010 at 1:22 pm
@Creanga, deoarece tu esti poetul acestui blog ai libertatea absoluta sa redai orice opine in versuri 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 1:28 pm
Teoph, din pacate institutiile nonguvernamentale care ar fi trebuit sa fie locul de educatie si angajare pentru tineri s-au dovedit a fi fiefuri pentru veliitari lipsiti de scupule. Eu consider ca tineriii au tot dreptul sa reproseze maturilor situatia Romaniei de azi.
Eu cred ca locuri ca acest blog pot deveni centre de iradiere care pot capta si educa orice tanar care vrea sa faca ceva bine pentru colectivitate.
Dorinta de educatie superioara exista in proportii multumitoare inca in randul celor care vor sa fie cu adevarat folositori, principal este ca cei care vor sa fie mentorii generatiilor sa nu dezamageasca.
Andrzej
23/01/2010 at 1:24 pm
@andrej, pentru asta ei trebuie sa si …citeasca 😀
Theophyle
23/01/2010 at 1:28 pm
De acord, insa eu sunt convins ca exista multi tineri pentru care studiu, dragostea de carte este o pasiune. Cred ca inca sunt multi tineri pentru care scoala si cartea sunt singurul lucru adevarat in viata unui om, singura cale de implinire.
Andrzej
23/01/2010 at 1:33 pm
@Theophyl
Citesc mai mult de 500 de cuvinte
Chiar de nu am multa minte
Carti bune, sau usoare
Inteleg doar ce ma doare
Am acum o intrebare
Citesc acum o carte tare
De la Herodot la Eliade
Zalmoxes bine ne mai cade
Dan Dana a scris cartea
Ce parere aveti de ea?
Doamna Zoe a fost indrumatoare
Si un Hartog nu prea mare
Creanga
23/01/2010 at 1:34 pm
@creanga, inca nu am citit.
Theophyle
23/01/2010 at 1:50 pm
Teoph, eu am in familie trei studenti, fica mea care devenind de curand tanara mama studiaza fiind la a doaua facultate, fiul meu care studiaza informatica, si chiar sotia care este acum maserand la o a doua facultate. Toti frecventeaza facultati de stat cu prestigiu.
Andrzej
23/01/2010 at 1:37 pm
Andrej, exceptional. Problema nu este insa personala ci colectiva si aici lucrurile stau mai greu 😦
Theophyle
23/01/2010 at 1:48 pm
Daca l-ati citit pe Siegfried Lentz – Ora de germana – Deutschestunde , Modelul ati observat similitudinea temei de azi cu situatia din Germania Federala imediat dupa razboi cind se reconstruia totul inclusiv se defineau valorile umane . Unul din subiecte se invirte in jurul unei comisii de profesori de germana care trebuiau sa aleaga bucati de lectura suplimentara pentru elevi care sa le arate modele de urmat. Si nu era usor de loc nici atunci ca si acum 🙂
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 1:41 pm
@TDS, bineinteles ca am citit Siggi Jepsen este un arhitip al vremurilor in care traim 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 1:47 pm
Teoph, nu am vrut sa-mi laud familia, ci doream doar sa spun ca racordat fiind la realitate prin cei care-mi sunt apropiati am o perceptie mai optimista.
Pe de alta parte tot ca urmare a experientei personale nu pot sa nu remarc nivelul slab al scolii romanesti bazat pe principii arhaice in detrimentul stimularii creativitatii si al cercetarii individuale . Dar aceasta este alta tema.
Revenid la tema ma itreb si intreb unde sunt modelele, mentorii spirituali, ce fac intelectualii care prin prestigiu ar trebui sa creeze emulatii, curente de gandire si atitudine morala si civica.
E usor sa spunem ca tinerii nu mai vor sa citeasca si ca sunt tentati doar de propasire materiala.
Andrzej
23/01/2010 at 2:06 pm
@Andrej, nu pot sa afirm asa ceva, pot insa sa cred ca exista totusi o majoritate care gandeste „material” si nu „spiritual”.
Theophyle
23/01/2010 at 2:15 pm
Apropo de profesori cu vocatie de maestriii spirituali, voi cita un exemplu: dl. profesor Dorel Zaica.
Dl. profesor Dorel Zaica, a fost ani buni profesor de desen la o biata scoala din tigania Vitan. A format gustul pentru frumos intr-un loc unde nu exista decat lupta dura pentru supravietuire, unde eleviii erau in mare parte copiii unor umillor muncitori care populau maghernitele celui mai rau famat cartier al Bucurestilor. Unii din acesti copii si-au descoperit vocatia artei si au devenit studentii apoi absolventii unor institute de arta, altii doar iubitori de frumos.
Devenind apoi profesor si director al liceului N. Tonita, harul sau a putut indruma generatii de tineri, multi devenind in timp artisti recunoscuti.
Un singur om cu har a influentat si a adus in valoare frumosul in locuri unde nu era decat disperare si mizerie.
Andrzej
23/01/2010 at 2:30 pm
Ia ta aici ceva despre acest apostol, Dodo Zaica: http://www.protv.ro/emisiuni/shows/omul-care-aduce-cartea/video-larisa-stratan-dorel-zaica-si-ucenicii-sai/23446/pagina-13.html
Andrzej
23/01/2010 at 2:40 pm
@Andrej, frumos! Cati ca acest om exista azi in Romania?
Theophyle
23/01/2010 at 2:41 pm
Eu l-am cunoscut pe dl. profesor Dorel Zaica doar din plamada domiei sale, fostii sai elevi si, zau, pe mine m-a atins harul sau.
Andrzej
23/01/2010 at 2:43 pm
Teoph, nu stiu dar am credinta ca multi anonimi lucreaza bine iar faptul ca inca mai putem vorbi aici este una din din certitudini.
Andrzej
23/01/2010 at 2:45 pm
O părere mai ieșită din rând, dar e a mea, după ‘jde ani de viață!
Chestia cu generatiile e mai mult o conventie…
Omul nu-și poate reprezenta realitatea din jur in flux continuu, nu are „echipament” pentru asa ceva, și atunci o „feliază” cu repere diverse – salturi in continuumul realitații percepute ca evenimente iesite din comun. In memoria umană, individuala sau colectiva, aceste salturi – evenimente – limiteaza intervale, perioade, domenii, etc in care iscoditoarea minte umana caută un model dupa care se produce tot ce umple interiorul acelor intervale. Poate asa se explică faptul că, traind intr-un univers infinit, noi operam cu notiuni potrivite realitații finite – inceput, sfârșit, cauză, efect, trecut, prezent, viitor – compatibile efemerității fiintei umane care are nevoie să se ancoreze de ceva in aceasta curgere a universului, de la bang-ul initial până la black-hole final. Ne simțim confortabil daca reușim să ne explicăm mare parte din cele intâmplate in feliuta aceasta din Infinit accesibilă nouă, cuprinsă intre un inceput și un sfârșit. Tot ce ne depăseste puterea de gândire intră, dupa caz, in categoriile „voia Domnului”, „nu se poate”, „e ilogic” sau „e o nebunie”.
In societate, mediu creat de om pentru confortul său din momentul când a realizat propria unicitatea, dar și instrainarea de restul naturii, continuumul social a fost „parcelat” in generații, ale părinților, moșilor, strămoșilor.
Evidentierea (diferentierea prin ceva anume) generatiilor a devenit necesitate atunci când rapiditatea evolutiei societații s-a apropiat de viteza de innoire a generatiilor. Pâna atunci traditia si-a jucat rolul de a diminua asperitatile trecerii intre generatii, de a face mai usoară preluarea de catre tineri a răspunderilor sociale ale celor de dinaintea lor.
Acum, când evoluția societătii se face in regim de viteză la nivelul omenirii in general, ba chiar cu superviteză in cazul comunităților care vor sa recupereze decalaje istorice, diferenta intre generatii este o problemă…
Ce poate fi acceptat și „rulat” din sistemul de valori al generatiei anterioare?! Personal cred ca tot ceea ce tine de omenesc, adică:
– legaturile de suflet dintre oameni, grupate generic sub numele de respect, pretuire, dragoste pentru cei ce ti-au dat viată, pentru cei de un sânge cu tine, pentru ființa iubita, pentru cei pe care îi lasi dupa tine;
– acceptarea faptului ca oameni fiind toti, fiecare din noi e unic in felul sau, cu gândurile si părerile sale pe care să le acceptam, cu aspiratiile și realizarile sale pe care trebuie să le onoram, cu bucuriile și durerile sale pe care sa le respectam;
– responsabilitatea care derivă din pozitia noastra de ultima verigă a evolutiei, dotat cu ratiune pentru a ingriji și a ocroti aceasta creatie unică in coltul asta de Univers care se numeste Terra, poate cine stie, suprema proba pentru urmatoarea etapa a destinului nostru ca specie, iesirea in spatiu;
– și, in final, acceptarea ca nefiind perfecti, nu ne putem permite intoacerea in animalitate, renuntând la calitatea de om, in viziunea mea, strop de lumină divină rodit din trupul mamei Gaya.
Restul vine de la sine…
oldhashu
23/01/2010 at 2:54 pm
@oldhashu, Salut!
Intotdeuna am o mare placere sa te citesc.
Literar este OK, practic traim istoria prin generatii succesive de la inceput si pana la sfarsit. Fiecare generatie isi insuseste setul de valori generat de inaintasi si schimbat de contemporaneitatea in care traiesc. Reperele se nasc in fiecare generatie sau sunt transportate de la una la cealalta.
Asta deja nu mai este literatura este o disciplina academica recunoscuta 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 3:00 pm
@Theophyle,
Buna sa-ti fie ziua si felicitari pentru tema. Sper sa nu treci repede peste subiect. Este esential.
Care valori?
Binele, Adevarul, Frumosul. Care altele, fundamentale pentru umanitate?
Toate de aici curg, daca avem intelepciunea de a intelege ca binele meu/tau trebuie sa respecte binele nostru, adevarul meu trebuie sa respecte si adevarul tau, frumosul meu poate sa convietuiasca cu frumosul tau si sa alcatuiasca frumosul nostru.
Mai sunt valorile esentiale pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare perioada, pentru fiecare sensibilitate culturala sau politica.
Si apoi, este vital un echilibru mereu subtil intre valorile instrumentale: cooperare si competitie pentru a evita sectarismul, anomia, uniformitatea si conformismul.
Memorie, justitie si clementa.
Am sa revin mai pe seara sau, daca este prea tarzie intoarcerea mea, maine dimineata daca se mai poate. Acum trebuie sa plec. Minunata propunere ne-ai facut.
casandra
23/01/2010 at 2:56 pm
@Casandra salut!
Tema in variante diferite va ramane pana maine seara 🙂 Asa ca vom discuta ontopic si depre alte aspecte ale Generatiilor noastre, Valori si reperle care ne calazuiesc.
Ai grija frig si polei serios 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 3:03 pm
Revenind la tineri si la dorinta lor de a face ceea ce ateptam de la ei, nu pot sa nu constat ca evident exista ceva adevar in afirmatia ca multi sunt pervertiti de dorinta de a accede fara efort la confort facil.
Eu sunt unul din martori si pot spune ca am la activ zeci de proiecte de stat (inginerie), lucrate pentru insi care au ajuns azi proprietari de firme, directori cu putere mare de decizie in structuri ale statului.
In acelasi timp am prieteni care mi-au fost in trecut stagiari si care acum sunt ingineri foarte apreciati si care activeaza in firme mari din Canada, SUA, si Australia. Suntem si acum in legatura iar respectul este reciproc.
Andrzej
23/01/2010 at 3:01 pm
@Andrej si asta spune ce? Spune ca oamenii care doresc realizarii adevarate nu o pot face aici 😦
Theophyle
23/01/2010 at 3:07 pm
buna dimineata 🙂
m-am nascut in epoca de aur; mi-am pierdut o buna parte a copilariei in satul bunicilor in alba; oamenii erau aprigi, harnici, duri, insa plini de umor si povesti; desi erau colectivizati de 20-30 de ani ma duceau pe hotar, imi aratau paminturile si ma puneau sa tin minte de unde pina unde se intind si cine is vecinii; era o zona in care oamenii avusesera boi albi cu coarnele lungi, unde carele erau de 2-3 ori mai mari decit carutele pentru ca boii erau foarte puternici; erau destui care aveau semne pe corp pentru ca nu erau complet domesticiti; nu stiau toti carte, insa majoritatea vazusera america, lucrasera in general la calea ferata acolo si facusera focul cu bani dupa razboi cind au venit comunistii si s-au schimbat banii; ascultam in fiecare seara europa libera si povesti din america, din rusia, ungaria sau din muntii tatra pe unde ajunsesera cu lucrul sau in razboaie; copiii lor au invatat carte, s-au mutat la oras si acolo s-au muiat incercind sa se adapteze si sa supravietuiasca vremurilor; ce-am pierdut? o data cu rednecsii care s-au dus, ne-am pierdut mindria si sentimentul ca onoarea unui om e ceva care trebuie aparat in orice conditii
murfi
23/01/2010 at 3:07 pm
@murfi, Salut!
Nu am pierdut, pentru ca lucruri despre care scri nu pot fi pierdute, el renasc cand conditiile sociale vor fi propice si cand perioada „baronilor talhari” se va termina si cand Lady Justice nu va fi intruchipata de Barbuleasca ceausista.
Am incredere in generatiile voastre si cele care vin ca veti intelege de ce am spus NU lui beizadeau lu’ Prigoana, pentru ca astept acele vremuri chiar dac vor veni dupa ce eu voi fi ulcele. 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 3:12 pm
Theophyle,
Cum nu suntem perfecti, doar un melanj intre inger și demon, fiecare generatie isi insuseste, pe lângă setul de valori si pe cel de „antivalori” ale celei precedente (You’re so right, Andrzej! 😀 )
Ce treaba bună ar face un „filtru de antivalori” la transmiterea intre generatii…
oldhashu
23/01/2010 at 3:17 pm
@oldhashu, de judecat intre bine si rau judeca numai cel care stie sa judece, eu nu stiu.
Intrebarea a fost cu totul alta; ce fel de generatie avem acum si care sunt valorile ei. Punct
Ce ar trebui sa fie, fiecare are optiunile lui pe care si le asuma practic.
Theophyle
23/01/2010 at 3:24 pm
Nu teoph, asta spune ca poti alege. Se poate si aici si dincolo, depinde ce alegi si cat conteaza undevrei sa fi . Aici si dincolo este la fel de greu. Sacrifici ceva si aici si dincolo.
Nu se poate altfel.
De altfel vorbeam mai deunazi cu un prieten emigrant britanic in Australia si spunea ca in Australia castiga bani e mai ieftina viata decat in UK, dar dupa ce aduna ceva bani se va intoarce acasa. Deja era intratative pentru o casa in UK,si mai avea de strans bani pentru renovare.
La intrebarea mea ce cu ce difera viata din Australia fata de UK, mi-a raspuns ca berea are alt gust acasa.
Andrzej
23/01/2010 at 3:18 pm
Pentru cei 90% amatori doar sau cel mult de mesaje scurte, pe scurt:
1. Generaţia HH.
-Hai la angajare! Ne pare rău, nu ne permitem să formăm proaspeţi absolvenţi.
După 5 ani.
-Hai să mai încercăm! Ne pare rău, nu cerem experienţă, dar nici chiar aşa.
După alţi 5 ani
-Hai să ne extindem!Ne pare rău, e necesară ceva experienţă în domeniu.
După alţi 5 ani
-Hai să vedem ce ştiţi să faceţi! Ne pare rău, noi nu ne ţinem de glume.
După alţi 5 ani
-Hai dă-o naibii de treabă, da’ ce generaţie mai e şi asta?Parcă aţi mai fost pe la noi.
-Generaţia Hai-hui.
2. Generaţia G.
Singurele asemănări între produsele (de exemplu) electronice de ultimă generaţie şi generaţia G ar fi acelea că ambele sunt ultimele şi au apucat să se vadă reciproc.
-Generaţia Gata! Hai că ne-aţi încurcat destul la încropirea fondurilor de pensii şi asigurări sociale, v-a venit timpul!
Băşcăliosul
23/01/2010 at 3:25 pm
Băşcăliosul, salut!
O formulare demna de nickul pe care l-ai ales 🙂
Cu toate aste, cred ca situatia oglindeste un adevar mai sumbru 😦
Cred ca lucrurile pot si trebuie schimbate, nu crezi?
Theophyle
23/01/2010 at 3:31 pm
Da.
Băşcăliosul
23/01/2010 at 3:33 pm
@Băşcăliosul, cum?
Theophyle
23/01/2010 at 3:34 pm
Sal! Cum-necum, trebe musai: educaţie, educaţie, educaţie şi, iarăşi cum-necum, valorificarea, valorificarea, valorificarea învăţăturii (inclusiv de minte, fără să îngheţe apele).
Băşcăliosul
23/01/2010 at 4:05 pm
Pentru cei interesati aveti o postare noua pe Politea Doctrinar:
http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/01/problematica-unei-drepte-romanesti-23.html
Theophyle
23/01/2010 at 3:35 pm
@ALL, avand in vedere ca am nevoie de necesarul zilnic de calorii, tre’ sa ma retrag o ora pentru indeplinirea aceste functii vitale, ne auzim putin mai tarziu 😆
Theophyle
23/01/2010 at 3:39 pm
Bascaliosul are si el partea sa de dreptate.
Este adevarat ca angajatorii romani nu au interes pentru investitia in formarea tinerilor.
Inca din anii ’98-2000 incepuse sa se prefigureze o viitoare criza de mana de lucru calificata insa angajatorii au ignorat fenomenul
Mari firme s-au bazat ani de zile pe o forta de munca pe cale da a fi casata prin uzura morala si fizica. Deja inca de prin anii 2003-2008, forta de munca calificata era mult diminuata astfel incat la inceputul anului 2008 s-a practicat un frenetic had- hounting care a trecut dincolo de orice limita a onorabilitatii.
Nici atunci si nici acum nimeni nu a facut nimic in a investi in cursuri de calificare, perfectionare pentru tineri atat cei cu studii superioare cat si pentru muncitori.
Taoate fondurile alocate din resurse guvernamentale au fost cheltuite „traininguri ” care nu au fost decat prilej de chermeze pentru prietenii de furtisaguri.
.
Andrzej
23/01/2010 at 3:51 pm
Valori….principii, atitudini …as spune eu ceva, dar am gasit pe unul care spune el exact ce vreau eu sa spun, dar se pricepe s-o faca mult mai bine :
,,În acelaşi timp, la noi în ţară există un comitet, o comiţie, ceva acolo, care se ocupă de brandul de patrie. Sigur că o găină fără cap, zbătându-se, nu e un brand bun în aceste momente atât de dure, dar el nu este lipsit complet de substanţă. Pentru că acest simbol atât de apetisant ne arată că suntem plini de vitalitate, că nu renunţăm la luptă, că măcar ne zbatem, ne aducem aportul, cum se mai spune pe la oraş.”
(Razvan Exarhu-Dragalasenia profesionista ,Ev.Z.)
Loda
23/01/2010 at 3:52 pm
Pofta buna, Theophyle ! Apropo de articolul lui Exarhu ,,serviti masutza” ?!? 🙂
Loda
23/01/2010 at 3:53 pm
theophyle, prieteni, salut! E o tema dificila, ai dreptate theophyle,cu atat mai importanta pentru noi,cei care provenim dintr-un regim care avea ca prioritate taierea legaturilor cu cultura si civilizatia si anularea programata a reperelor.Efectul continua si in prezent,cum spun si comentariile,multe remarcabile. Generatia Ghe Dej a mai recuperat-pastrat din cea interbelica, valori, traditii, cultura, civilizatie,dar dupa aceea trendul a fost din ce in ce mai accentuat spre rupere de orice asemenea legaturi(cu exceptia unei perioade scurte de oarecare ingaduinta, in deceniul 8, daca nu gresesc, in care s-au publicat si au circulat unele carti valoroase, inclusiv din patrimoniul universal)Reperele, care normal, „se nasc in fiecare generatie sau sunt transportate de la una la cealalta” la noi trebuie reconstituite cu migala arheologica si cu intelegerea uriasei lor importante pentru prezent si pentru viitor.
noradamian
23/01/2010 at 3:53 pm
Desigur acelasi dispret l-au „mostenit” si firmele transnationale care au folosit sume enorme doar pentru a recompensa sevilismul si ticalosia angajatilor indigeni.
Sunt sigur ca acesti bani erau bani scutiti de impozite ba chiar in unele cazuri erau din surse bugetare.
Andrzej
23/01/2010 at 3:57 pm
Un salut voios da` scurt (lipsa timp) ! 🙂
Orice generatie dispune de indivizi valorosi/talentati ca si de mediocri sau nulitati.
In functie de criteriile de selectie/promovare practicate de institutiile fundamentale ale statului, societatea valorifica talentele sau promoveaza nulitatile.
Prin urmare, depinde ce vrea puterea : daca selecteaza EBE, Prigoni sau minititulesti, bineinteles ca valorile veritabile pleaca fara sa se mai uite inapoi.
Deocamdata, modelele/reperele tinerilor sunt nonvalorile.
Pt. ca, in ciuda sperantelor din dec. `89, timp de 20 de ani asa a vrut puterea, indiferent care a fost ea.
Cand criteriile de selectie se vor schimba, scara valorilor va reveni la normal.
Pana una-alta, n-o face nimeni.
Tzepelica
23/01/2010 at 4:39 pm
Off-topic: Ultima ora:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6840283-cristian-diaconescu-anuntat-candida-presedintia-psd.htm
🙂
nicole
23/01/2010 at 5:06 pm
Pentru cei ce nu merg la discoteca : diseara la 10 CPreda + Manivelu la 100%Turcescu 🙂
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 5:31 pm
@TDS
As merge la discosfecla
Dara nu merge a mea mecla
Cica as fi prea bronzat
Fete brune am speriat
Asa ca mai bine stau acasa
Si pun poezii pe masa
Pe al batran am facut de bascalie
Cu a mea stramba poezie
Acum voi fi foarte serios
Si uite ce scriu mai jos:
Am fost la targuri de carte, multa lume, sacose pline, deci lumea citeste. Chiar daca stirile de la ora 5 au inca succes, chiar daca Libertatea este cel mai vandut ziar, nu inseamna ca romanul serveste doar manele. Sper ca cei plecai din tara, vor aduce in tara, in afara de bani, o schimbare de mentalitate si poate mai mult spirit civic. Generatii trec si trec, rimele iarasi incep. Bun, ce e de facut mai departe?Ne plangem ca sunt multi incompetenti, ca apa e sarata…, samd, ce facem sa schimbam?Cei prosti, pilosi, nepoti si alti securisti au angajati, daca maine toti acesti angajati vor spune: NU, nu mai vreau sa ma milogesc, nu mai vreau sa lucrez pt tine, poate s-ar schimba ceva. Dar, asa ceva nu se va intampla, pentru ca oamenii au rate, au griji, au famelie mare, renumeratie mica, dupa buget. Ce ne mai ramane?Un Forrest Gump, dupa care sa alergam, un model pe care sa il urmam. Eu, alerg dupa Theophyl Gump, peste ani poate vor alerga altii dupa mine, voi sti sa alerg corect, pentru ca am avut un model bun. Din aceasta blogosfera se vor naste tot mai multi alergatori, care vor schimba ceva. TREBUIE sa incercam, altfel stam si ne plangem soarta. Va dau un exemplu: la Piata Unirii la semafor eram eu si inca un domn care maia asteptam pe culoarea rosie, restul trecusera, nu venea nici o masina. Ma duc spre dumnealui si ii spun: uitati cum stam noi amandoi aici, cand vor respecta si romanii legile? Imi spune ca el este optimist ca cica s-ar schimba ceva, eu ii spun ca am vazut ca monteaza camere, poate de aia, asa o sa se respecte legile. Mi-a spus ca dupa parerea lui constiinta este in crestere si ca noi putem schimba, aaa zic eu, adica prin noi insine, da, asta vroiam sa spun, zice dl care parea intelectual dupa vorba, chiar daca avea o geaca de fas mai ieftioara. Poate as mai fi stat de vorba, dar erama amandoi grabiti, da, prin noi insine, pentru mine era deja o schimbare, alta data eram singur la semafor asteptand sa se faca verde.
O seara linistita!
Creanga
23/01/2010 at 6:12 pm
Crengulin,
La Paris merg la masa cu partenerul francez. El trece strada pe unde se nimereste. Il intreb: Tu de ce nu treci pe zebra. El imi zimbeste: Eu imi pot permite. Eu sunt parizian 🙂
La Nurnberg miezul noptii intr-o zona pustie. Eu cu neamtzul meu. Ajungem la semafor la o intersectie mica. Nimeni pe strada,pamintul murise, lumini stinse doar culoarea rosie a semaforului. Evident am asteptat.
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 6:26 pm
Creanga, poate ca domnul cu care asteptai la semafor eram eu, poate alcineva, dar am speranta ca vom fi mereu mai multi.
Andrzej
23/01/2010 at 6:31 pm
UTS buna seara!
Eu nu as categorisi oamnii asa. Eu cred ca pretutindeni oamenii sunt tentati sa incalce regulile, unii au avut si au o educatie mai stricta altii au crezut mereu ca sunt mai altfel…
Andrzej
23/01/2010 at 6:35 pm
Eu sunt adeptul respectarii stricte a regulilor, dar ionvidiez pe cei care trec peste reguli si inventeaza altele. Se pare ca asa merge lumea…
Andrzej
23/01/2010 at 6:38 pm
@Andrzej
Educatia te invata tocmai sa rezisti tentatiei de a incalca regulile… 🙂 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 6:39 pm
@TDS
D`aia Bucurestiului i se mai spunea si „micu` Paris”, n`asha ? 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 6:41 pm
salut Tzepe, eu cred ca educatia ne invata sa privim atent ce se intampla in jurul nostru astfel incat sa nu contrariem.
Unii din noi indraznesc sa treaca de aceasta cutuma provocand progresul.
Andrzej
23/01/2010 at 6:44 pm
Tzepe, si TDS, cred ca stiti macar din evocarile ca in anii dictaturii antonesciene era impusa tinuta domnilor si doanelor pe strada. Spre exemlu era obligatorie putrtarea cavatei pe strada si in localuri publice.
Andrzej
23/01/2010 at 6:50 pm
@Andrzej
Salut !
Binele se impune, uneori, si cu fortza.
Tzepelica
23/01/2010 at 6:53 pm
seara buna,
tinara generatie este f.f.f. pestrita, mai pestrita decit eram noi, cind s-a reusit o oarecare uniformizare de suprafata (nu si in suflet si in valorile personale ale fiecaruia).
Azi tinerii sint cei care:
– sint viitori matematicieni renumiti; stiu eu citiva, unul la berlin, altul la strasbourg, altul in SUA;
– sint cei care scriu: v-a ninge si ma batut mama…
– sint cei care au cultura „perfecta” a descurcarelii, a calcarii pe cadavre; a smecheriei, a lichelismului patente;
– sint cei care – desi ar putea minca o piine buna si afara, fiind deci dotati – prefera anonimatul si lupta grea din Ro; este greu in Occident, dar cred ca este si mai greu in propria ta tara;
– sint cei care fac orice pentru o masina, o casa, dar si cei care cumpara din ultimii bani o carte de orhan pamuk, liiceanu, philip roth, etc…
– sint cei care sparg banci, dar si cei care respecta toate legile tarii;
– sint cei care – tineri fiind – se baga in pesede sau penele, dar si cei care cred ca alaturi de pirat Romania va progresa….
sint atitea feluri de tineri in aceeasi generatie…
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 6:55 pm
@skorpi
Nici generatia mea nu era mai putin pestrita.
Uniformizarea era doar aparenta.
In loc de PSD/PNL poti sa pui UTC/PCR si gata, toate categoriile enuntate de tine erau si atunci.
Tzepelica
23/01/2010 at 7:00 pm
Tzepelica salut prietene
Binele cu forta e ca atunci cind ajuti batrinica sa treaca strada dar ea nu doreste sa o faca.
Andrzej- Eu nu judec global francezii, nemtii sau biciclistii. Asa s-a intimplat sa fie 🙂
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 7:00 pm
tzepe,
am si precizat „uniformizare de suprafata”..
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 7:01 pm
tds,
un grup de romani la semafor la leipzig.
nici o masina in zare: nici in dreapta, nici in stinga..
grupul de romani (eu inclus) trece pe roshu,
alt grup de nemti ramine oripilat la stop privind grupul de romani indisciplinati..
nu-i asa ca d’aia n-are ursu coada?
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 7:02 pm
Da uneori binele trebuie impus.
Cred ca ar fi bine ca inainte de a ne conforma ar trbui sa intelegem daca binele propus se suprapune cu adevarl.
Andrzej
23/01/2010 at 7:03 pm
Skorpi
Tinerete- batrinete nu mai este o categorisire relevanta.
Degeaba Ponta si Banicioiu sunt tineri; nu poti sa ii pui alaturi de un Neamtu sau Preda. Jegul nu are virsta tot asa cum ” Aux âmes bien nées, la valeur n’attend point le nombre des années”
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 7:07 pm
TDS, francezii sunt ciclisti de exceptie, nemtii motoare si filosofie, japonezii compileaza totul si fac marfa accesibila iar americanii au obsesia impunerii democratiei. Ar mai ramane arabii care vor totul si evreii care se opun arabilor…..
Andrzej
23/01/2010 at 7:08 pm
Theophyle
Am revenit, am gasit cate ceva, dar mai inainte vreau sa spun cum vad eu: mi se pare ca privim cu totii prin ceata. Adica, suntem amarati ca astazi tinerii nu „se implica”, si proiectam asupra generatiei interbelice o legenda prea frumoasa.. E cineva sigur ca in perioada interbelica, romanii „se implicau” cumva (masiv, decisiv, etc) sa schimbe functionarea statului ? daca da, atunci cum se face ca de 200 de ani noi nu am avut niciodata un singur demnitar care sa faca puscarie?
Altceva: venirea comunismului a schimbat multe, pt. ca a adus industrializarea, alfabetizarea, electrificarea, etc., iar o generatie intreaga de oameni de valoare a disparut in inchisori. Sacrificiul acelei generatii s-a transferat asupra generatiilor urmatoare? Cum ?
Au fost mai inteligente? mai pragmatice? Sau dimpotriva, sacrificiul lor n-a avut niciun rezultat vizibil?
Era mai bine daca nu se „sacrificau” ?
Daca, in locul unui sacrificiu inutil si ne-transferabil – transferau asupra generatiilor viitoare imensul lor potential de inteligenta?
Este generatia de tineri care are acum 30 de ani ALTFEL decat generatia anterioara?
In ce masura? Au asimilat oare in intregime avalansa de tehnologie si inteligenta tehnica care-i bombardeaza?
Aici cateva raspunsuri:
Studiul “Valorile românilor”, realizat de ICCV, vazut de Cotidianul si Jurnalul National
2009 ianuarie 20
http://bataiosu.wordpress.com/2009/01/20/studiul-valorile-romanilor-realizat-de-iccv-vazut-de-cotidianul-si-jurnalul-national/
Andra
23/01/2010 at 7:08 pm
Studiu Soros: Parlamentarul care doarme il scoate din sarite pe alegator
de V.M. HotNews.ro
Joi, 30 octombrie 2008, 14:38 Actualitate | Politic
documente
Cultura politica – Alegerea parlamentarilor
(30 Oct 2008) PDF, 262KB
Cultura politica – Imaginea sistemului politic
(30 Oct 2008) PDF, 706KB
Cultura politica – Interes si participare publica
(30 Oct 2008) PDF, 244KB
Studiul calitativ „Cultura politica in Romania”, efectuat de Metro Media Transilvania pentru Fundatia Soros Romania si citat de NewsIn, arata ca indolenta, pierderea interesului fata de cetatean si favorizarea prin legi a anumitor persoane sunt principalele cauze ale neincrederii in politicienii romani.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-4994999-studiu-soros-parlamentarul-care-doarme-scoate-din-sarite-alegator.htm
Andra
23/01/2010 at 7:08 pm
Data: 25-09-2008 | Sursa: McCann PR Barbatul Roman: Traditionalist, tata de familie
http://www.iqads.ro/stire_9280/barbatul_roman__traditionalist__tata_de_familie.html
Andra
23/01/2010 at 7:09 pm
Toata viata am auzit: „Ca la noi la nimeni” sau „Vai de capul nostru!” ori, cu resemnare prefacuta, „De unde nu e nici Dumnezeu nu cere”. In psihologia noastra colectiva s-a solidificat, ca un soi de evidenta care nu mai are nevoie sa fie explicata, ideea ca am fi preprogramati sa ne taram undeva la coada. Ultimii din Europa, cei mai saraci, mai trandavi si mai hoti, provinciali iremediabili care isi ascund complexul de inferioritate umbland cu nasul pe sus. …
integral aici:
http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a175212-complexul-de-inferioritate-al-romanului.html
orangeskorpion
23/01/2010 at 7:10 pm
@Andra
„Era mai bine daca nu se “sacrificau” ?”
Nu s-au sacrificat.
Pur si simplu, AU FOST SACRIFICATI.
E cu totul altceva, sper ca intelegi…
Tzepelica
23/01/2010 at 7:13 pm
Andra :Altceva: venirea comunismului a schimbat multe, pt. ca a adus industrializarea, alfabetizarea, electrificarea, etc., iar o generatie intreaga de oameni de valoare a disparut in inchisori. Sacrificiul acelei generatii s-a transferat asupra generatiilor urmatoare? Cum ?
Au fost mai inteligente? mai pragmatice? Sau dimpotriva, sacrificiul lor n-a avut niciun rezultat vizibil?
Stimata Andra, comunismul nu a facut decat sa intarzie cu cel putin 4 generatii evolutia Romaniei. Electrificarea, eradicarea anafabetismului etc. nu sunt decat sloganuri care nici dupa aproape 50 de ani de comunism nu si-au atins scopul. Cat despre sacrificarea intelectoalitatii din anii ’50 pot spune si este evidenta starea scolii si a intelectualitatii de acum care numai cinste nu face acestei tari.
Andrzej
23/01/2010 at 7:17 pm
Nici eu nu citesc postari lungi; dar deja ma intereseaza mai mult lucrurile concrete decat parerile.
Frumoasa sistematizare ai facut theophile. Ar mai trebui adaugate cate generatii: poate generatia de tarani care a migrat la oras, poate generatia care s-a alfabetizat pt. prima oara dupa 1950; care val isi impune mentalitatea intr-o generatie…?
Eu personal fac parte dintr-o generatie foarte ciudata de tarani; bunicul meu a fost un fel de rebel care se lupta cu boierul pamantului, a fost inchis la Doftana cu Dobrogeanu gherea si I. C Vissarion a scris niste balade semanatoriste despre el;
Dar ce spune asta despre mine ?
Nimic.
Tatal meu a fost comunist si a avut o functie destul de importanta intr-un minister; pe 6 ianuarie 1990 a plecat prin pensionare, adica s-a autolustrat. ce spune asta despre mine, sau despre generatia mea?
Absolut nimic.
Ce valori am eu? Asta da, ar spune ceva despre mine – dar nu si despre generatia mea.
Pt. mine, totul e in ceata, si cred ca e nevoie de cu torul alte criterii
Andra
23/01/2010 at 7:18 pm
Noi ne pricepem al dracu` la definirea conceptelor, la teoretizarea fenomenelor, la despicarea firului in patru.
Cu pasiune, cu efort, cu transpiratie.
Cand insa ajungem sa realizam practic ceva, suntem deja obositi si incepem sa motzaim… 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:20 pm
Stimata Andra doar enuntarea acestor teme aici, acum asa cum au fost enuntate in postarea dvs. induc fara gres la concluzia ca am pierdut o jumatate de secol de evolutie fireasca.
Andrzej
23/01/2010 at 7:21 pm
@Andra
Electrificarea nu s-a incheiat nici acum.
In Apuseni inca mai exista sate care nu beneficiaza de energie electrica.
Dar sloganurile comuniste au prins bine, mai ales acolo unde au gasit un mediu propice, n`asha ? 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:25 pm
Tzepelica, Andrzej
Eu nu sustin ca a fost rau ce s-a intamplat (what’s done is done), eu ma intreb ce efect (ce atitudini) s-au transferat asupra generatiilor viitoare?
„Evolutia” – se masoara insa dupa criterii foarte clare de progres, aici nu se mai poate discuta de „ceata” sau de idealizarea trecutului.
1880-2007: Evolutia sperantei de viata si a PIB per capita din 1800 pana in 2007
de Cristian Orgonas khris
Sâmbătă, 2 mai 2009, 10:48 Actualitate | Esenţial
Am gasit pe Gapminder un exceptional grafic animat care arata evolutia sperantei de viata si a PIB-ului per capita in aproape toate tarile lumii incepand cu anul 1800 si terminand cu 2007.
Astfel, in Romania anului 1800 (nu stiu care dintre provinciile romanesti a fost luata in considerare pentru ca in 1800 Romania nu exista ca stat), speranta de viata era de 36 de ani, iar PIB-ul pe cap de locuitor se situa in jurul a 1100 de dolari la valoarea din 2007 si luand in considerare paritatea puterii de cumparare (PPP-Purchasing Power Parity).
In anul 1915, speranta de viata ramasese tot in jurul a 35 de ani, insa PIB per capita a depasit 4000 de dolari. In 1950, speranta de viata a crescut la 60 de ani, insa venitul pe cap de locuitor se situa inca sub nivelul din 1915.
Am fost foarte curios sa vad cum au evoluat lucrurile in perioada “Epocii de Aur” sub conducerea lui Ceausescu. Astfel, in anul 1965 cand acesta a devenit “cel mai iubit fiu al poporului”, (in 1965 a devenit Secretar General al PMR-PCR, iar in 9 decembrie 1967 Presedintele Consiliului de Stat), speranta de viata era de 67 de ani, iar PIB per capita se situa la nivelul de $5629.
Dupa 24 de ani, speranta de viata a crescut la 69 de ani, iar venitul pe cap de locuitor la $9296, ceea ce inseamna ca sub conducerea lui Ceausescu economia romaneasca a avut o crestere reala de 65%. Spre comparatie, intre 2000 si 2007, perioada in care economia a “duduit” la maxim, cresterea PIB per capita a fost de 54% iar din 1990 si pana in 2007 (deci in 18 ani de capitalism), venitul pe cap de locuitor a crescut cu doar 30%.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5657504-evolutia-sperantei-viata-pib-per-capita-din-1800-pana-2007.htm
Andra
23/01/2010 at 7:25 pm
Tzepe ai luat premiul postarii nr.100 pana la ora asta.
Andrzej
23/01/2010 at 7:26 pm
Seara buna tuturor !
@ Andra
Cu simpatie iti spun ca eu, chiar doresc sa te lamuresti.
Cu cit mai repede, cu atit mai bine, atit pentru tine cit si pentru ceilalti.
Nu stiu ce cale este mai buna pentru lamurirea noastra, a tuturor.
Nu cred nici macar ca exista o singura cale de lamurire valabila pentru toti.
Stiu insa ca de cel putin 60 de ani, istoria noastra este falsificata.
Este adevarat ca nu trebuiiesc blamati fiii/fiicele pentru faptele parintilor. Reciproca nu este intotdeauna falsa.
Este incurajator macar faptul ca iti pui astfel de intrebari.
Pentru acest lucru te respect, chiar daca nu intotdeauna sunt de acord cu ceea ce postezi.
Sorry daca postarea asta este ceva mai lunga.
De obicei, sunt mult mai telegrafic.
tibi
23/01/2010 at 7:32 pm
Andrzej,
Poate am pierdut 50 de ani de evolutie fireasca, dar nici pe loc nu am stat, dupa cum vezi.
Andra
23/01/2010 at 7:33 pm
@Andra
Cand ai sa intelegi ca statistica din vremea comunistilor era „coafata” la greu, atunci ai sa iesi din ceatza.
Pana atunci, doar te amagesti.
PS
Cand o sa am ceva timp, o sa-ti povestesc despre livezile in care se legau cu sarma in pomi fructe, pt. ca tovarasu` si tovarasa, in vizitele lor de lucru, sa fie multumiti.
Si de felul in care se prelucrau/umflau cifrele recoltelor la nivel national, ca sa-i satisfaca.
Si chiar de felul in care se lustruiau copitele vitelor cu crema de ghete, in fermele care urmau sa primeasca „pretioasele indicatii” ale conducerii de partid.
Tzepelica
23/01/2010 at 7:34 pm
@Andrzej
Merci, o sa trec pe la casierie… 🙂 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:35 pm
Stimata Andra, cifrele si graficele invocate sunt globale si nu reflecta cu nimic ipotetica evolutie chiar si cu datele prezentului, sunt doar niste ciudate previziuni despre trecut.
Eu afirm cu toata taria ca daca Romania nu ar fi fost trecuta in sfera de influenta ruseasca acum ar fi fost a treia putere economica a Europei.
Acum chiar se afla in situatia Austriei dupa WW2, si asa va fi inca 20-30 de ani cel putin. Singura problema va fi daca romanii vor si ce vor. De aici pot fi tesute mii de itze, dar concluziile vor fi tot vagi.
Andrzej
23/01/2010 at 7:35 pm
La un moment dat, cand s-a facut totalul raportat al suprafetei agricole cultivate, tampitii de la CSP au ajuns la o cifra care depasea cu mult suprafata Romaniei.
Vacaroiu era unul din specialisti, in vremea aia… 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:37 pm
Tepe, ,acum s-a inchis, dar treci marti ca lunea nu facem plati!
Andrzej
23/01/2010 at 7:37 pm
Tzepe, stai linistit situatia suprafetelor agricole e la fel ca pe vremea lui paharoiu’
Andrzej
23/01/2010 at 7:40 pm
tibi
imi pun intrebari pt. ca a trai din idealizarea trecutului e ceva care duce straight in bratele lui c. Antonescu. „Generatia lui” e generatia infantila care avea 30 de ani la revolutie (me included) si care in 20 de ani n-a fost in stare sa propuna, sa lupte si sa infaptuiasca un singur program concret pt. romania.
Asta da, este cu adevarat o pb. „de generatie”.
Andra
23/01/2010 at 7:40 pm
Am participat direct la o vizita a tovarasului Pingelica.
Panourile cu grafice/cifre erau pregatite din timp, ca sa poata fi vizionate-aprobate de tovii de la partid.
Tovii astia ne-au pus in vedere ca nu putem prezenta grafice cu sageti orientate in jos si nici cifre scrise cu rosu, pt. ca „tovarasu`” nu suporta. 🙂 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:43 pm
…….si azi dupa 20 de ani, un fost membru de partid, care aranja cifrele dupa dorintele cizmarului, acest politruc mediocru vacaroiu molfaie printre dinti un salariu urias fata de meritele si capacitatile sale intelectuale…
cum a fost posibil?
vacaroiu este doar un exemplu al celor intimplate in cei 20 de ani de dupa decembrie 1989!
orangeskorpion
23/01/2010 at 7:47 pm
Tzepelica
Poti sa ignori intervalul si sa compari 1915 cu 1990. In 1990 nu mai raporta nimeni aberatii.
I’m out pt. ca am epuizat ce-am avut de spus.
Andra
23/01/2010 at 7:49 pm
Tzepe de fapt fondul agricol este subetimat si aici vorbesc de zeci de mii de hectare neanregistrate, pastrate ca rezerve de baronii imobiliari. In fapt daca Roamania ar produce eficient in sectorul agricol ar fi fi inregistrate productii record la hectar, cam cape vremea lui cesaca.
Nu ma mir ca nimeni nu are intentia sa faca o inventariere corecta si clara stiind ca mai toti liderii politici au interese mari in specula imobiliara.
Eu recomand oricui de pe aici de pe acest forum daca stiu sa cunosc specialisti in cadastru sa va informati si va garantez ca va ve-ti cruci de ce ve-ti afla.
Andrzej
23/01/2010 at 7:52 pm
@skorpi
Si Ilicescu, fost prim-secretar de judet si fost ministru comunist, isi rontaie linistit pensia de fost pres., pazit si aparat de indivizi platiti din banii nostri.
Ca si multi alti securisti, activisti UTC/PCR.
Cum a fost posibil ?
Simplu, au fost alesi de indivizi care pluteau si mai plutesc, inca, intr-o ceatza deasa.
Care se hranesc cu iluzia ca sistemul comunist a constituit un progres.
Tzepelica
23/01/2010 at 7:52 pm
Repet totusi o intrebare, poate se gandeste ceva si la perspectiva asta:
mi se pare ca privim cu totii prin ceata. Adica, suntem amarati ca astazi tinerii nu “se implica”, si proiectam asupra generatiei interbelice o legenda prea frumoasa… E cineva sigur ca in perioada interbelica, romanii “se implicau” cumva (masiv, sau decisiv, etc) ca sa schimbe functionarea statului ? daca da, atunci cum se face ca de 200 de ani noi nu am avut niciodata un singur demnitar care sa faca puscarie?
Andra
23/01/2010 at 7:53 pm
@Andra
Omiti un singur lucru. In 1990 raportau tot cei care raportau inainte de lovilutie.
Sau p`asta n-o stiai ? 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 7:54 pm
Scuze cer adminului sa corecteze sau sa elimine textul :Eu recomand oricui de pe aici de pe acest forum daca stiu sa cunosc specialisti in cadastru sa va informati si va garantez ca va ve-ti cruci de ce ve-ti afla.
Andrzej
23/01/2010 at 7:56 pm
Tzepelica
Dar spre deosebire de datele dinainte de revolutie, dupa 1990 am fost penetrati de niste „baieti” care stiau totul despre noi, si-au venit fix pentru petrolul din marea neagra; aminteste-ti ca contractul „sterling” dateaza din 1990
Din 1990 situatia reala din Ro nu a mai prezentat secrete pt. nimeni
Andra
23/01/2010 at 7:59 pm
@Andra
Eu nu m-am simtit si nici nu ma simt „penetrat”… 🙂
Tzepelica
23/01/2010 at 8:03 pm
Buna seara si buna sa va fie inima!
😆
O vorba din batrini spune ca este mai usor sa faci copii decit oameni!
Innainte de 1989 a existat generatia lui – am mult curaj, dar mi-e frică să-l folosesc!!!
Nu am transmis oare noi tinerei generatii teama fata de orice implicare?
Comunismul a adus cu el doua feluri de pedepse:cu moartea si cu viata! Dar atit moartea cit si viata au fost vaduvite de sentimentul cel mai puternic,cel al Credintei din care izvoraste apoi Iubirea,Binele,Frumosul,Compasiunea!
Nu au disparut toate aceste valori din inima noastra? Oare nu trebuie sa le reconstruim intii pentru noi ca sa avem ce sa oferim mai departe?
maya
23/01/2010 at 8:05 pm
Aici iti dau dreptate; stii cum e, depinde de care parte a p. te gasesti 🙂
well, Now i’m out for good
dar observatie foarte importanta: copii frumosi, daca nu ne trezeste cineva mai repede, tot idealizand trecutul facem munca voluntara pt. C Antonescu
Andra
23/01/2010 at 8:06 pm
he he he
Massachusetts stuns Obama 🙂
la alegerile din Massachutetts democratii care traditional au peste 80% din voturi au pierdut lamentabil.
tot din economist parafraza la celebrul film Dr Strangelove
iar in editia online despre filmul AMPippidi:
http://www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?story_id=15326810
Un tanar de stanga
23/01/2010 at 8:08 pm
Ne-am cam luat cu vorba si tema inca nu este epuizata.
Eu acum as propune sa discutam si depre itoriografia si istorricii romani care vai, sunt atat de datori.
Cred ca distinsa noastra gazda poate interveni cu ceva clarificari .
Desi aceasta ramura a stiintelor este si a fost doar cenusereasa, istoriografia romananeasca s-a incapatanat sa existe. Cu ce minusuri si cu ce plusuri ?….
Cert este ca oamenii , majoritatea inca sunt aiuriti de mituri false iar adevarul inca plange prin colturi de muzee si arhive nebagat in seama….
Andrzej
23/01/2010 at 8:09 pm
Teoph stiti oare ca doar 20% din patrimoniul muzeului national de istorie este cercetat si valorificat?
Stiti cati din 100 de romani stiu ce sarbatorim maine, 24 ianuarie, si care este semnificatia acestei zile?
Stiti cate din site-urile arheologice decoperite au fost cercetate?
Stiti cat este alocat din bugetul Romaniei este alocat in ministerul culturii evaluarii surselor istorice?
Stiti oare cati romani cunosc semnificatia zilei de de 10 mai?
Lista ar fi extrem de lunga si nu voi ocupa acest spatiu cu intrebari , dar am vrut sa stiti ca o mare parte din vina revine si celor care ar trebui sa ne faca constienti de radacinile de care avem nevoie.
Andrzej
23/01/2010 at 8:21 pm
andra,
am vrut de citeva ori sa intervin, dar ma lenevisem. si eu sint de parere ca perioada interbelica nu trebuie idealizata…
maya,
tu chiar crezi ca oamenii si=au pierdut Credinta?
si aici te-as aminti pe tine, dar nu numai, sinteti multi care ati trait ATUNCI si ati crezut, pentru ca asa ati fost educati..
si nu as zice ca ATUNCI au disparut Iubirea,Binele,Frumosul,Compasiunea – dovada sintem NOI, destul de multi….
asa ca????
🙂
altundeva este problema si anume lipsa solidaritatii umane a vaduvit Ro de momente ca PRaga 1968, Budapesta 1956 sau Polonia cu a sa Solidarnosty
orangeskorpion
23/01/2010 at 8:22 pm
Buna seara multumesc pentru comentarii pe care le-am citit cu atentie, de fapt ma aflu de mult timp cu voi. Nu am dorit sa intervin pentru ca de fapt m-au interesat parerile voastre 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 8:26 pm
@tibi daca esti pe aici, te rog sa anunti 😆
Theophyle
23/01/2010 at 8:26 pm
OK, vad ca tibi nu este pe faza asa ca anunt eu,
Postare noua 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 8:31 pm
postare noua ! 😆
tibi
23/01/2010 at 8:32 pm
Simultan. Aproape ! 🙂
tibi
23/01/2010 at 8:34 pm
@tibi ti-am trimis si o leapsa 😆
Theophyle
23/01/2010 at 8:37 pm
Teoph , te astept dincolo cu raspunsurile la intrebarile puse mai sus.
Andrzej
23/01/2010 at 8:39 pm
@Andrej, le-ai primit 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 8:45 pm
andra, skorpion, salut! Nici perioada interbelica nici cea pasoptista nu trebuie idealizate.Orice perioada insa trebuie luata in seama prin ce a insemnat, cu bune si cu rele. Problema este ca noi am fost complet decuplati de la ceea ce a fost bun mai-nainte, de parca ne-am trezit ca natie, facuti de pecere! Pecereul a facut „selectia reperelor”,a confectionat istoria, a denaturat ceeace era indispensabil pentru mentinerea fiintei culturale si istorice a natiei! A gasit desigur si elemente convenabile, figuri istorice pe care „le-a impaiat”,le-a falsificat si folosit! Şi-a confectionat chiar o falsa genealogie, si-a inventat radacini! Ne-au facut, impreuna cu urmasii lor politici de acum,”orfani” cum spunea theophyle intr-o postare mai deunazi…
noradamian
23/01/2010 at 8:42 pm
skorpion
😆
Servus!
M-am referit la media populatiei;frecventarea Bisericii NU inseamna neaparat Credinta!
Credinta,Iubirea,Libertatea sint trairi,stari interioare care trebuie cultivate de la cea mai frageda virsta si cooexista cu o stare exterioara propice.(familie,societate)Cele doua in armonie,ofera rezultanta propice! (zic si eu,nu dau cu parul)
Cum nu exista om perfect,nu exista nici popor perfect,sau o societate perfecta. Totul este perfectibil,totul este in derulare.Sigur ca „viteza” face diferenta,dar exista oameni,
popoare care „ard” etape.
Tzarishoara noastra a fost si este intr-o asemenea situatie;
sigur ca noi,traitori a acestor vremuri nu vedem si nu simtim asta,dar viitorul va consemna aceste etape „arse”! Ca ele „ard” pe pielea noastra,asta este o alta discutie! 🙂
maya
23/01/2010 at 8:44 pm
@maya, Nora, servus!
puteti continua discutia in postarea urmatoare 🙂
Theophyle
23/01/2010 at 8:47 pm
Nora,
spui:
Problema este ca noi am fost complet decuplati de la ceea ce a fost bun mai-nainte…….
dar ii omiti pe parintii tai, mama si tatal tau, pe bunicii tai, pe unii profesori ai tai………..care printre „picaturile vietii” v-au/ne-au strecurat diverse lucruri ca sa nu devenim complet facuti de pecere, nu crezi???
🙂
orangeskorpion
23/01/2010 at 8:47 pm
Theophyle
23/01/2010 la 8:45 pm
@Andrej, le-ai primit
Oare sunt orb si nu vad ceea ce e de vazut?
Oricum astept …
Andrzej
23/01/2010 at 8:56 pm
@Andrej, vad dar nu li se pare important 😦
Theophyle
23/01/2010 at 9:17 pm
[…] zile, cele trei postari ale lui Theophyl pe blogul sau Politeia despre generatii, valori si repere 1, 2, 3; scuze nu m-am putut abtine sa nu le citez din nou fiindca imi plac atat de mult, dar si […]
De la periferie spre centru « vizuina amandei
25/01/2010 at 5:01 pm