Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Razboi în Libia – 1

Dupa declaratiile belicoase ale minstrului de externe american Hillary Clinton in care  a mentionat ca “lumea nu va sta deoparte să vadă cum mor oameni nevinovaţi, suntem alături de populaţia Libiei pentru a-i sprijini”, “lumea” a trecut la fapte! Acestea sunt faptele asa cum s-au oglindit in declaratiile de presa ale oficialilor aliati NFZ:

Sambata 20/3 -2011

Ora 18:30 – o forta aeriana de aproximativ 12 avioane franceze ataca trupele libiene din apropierea orasului Bengazi.

Ora 19:30 – o coloana de blindate libiene este atacata cu rachete in suburbiile orasului Bengazi. Doua tancuri au fost distruse.

Ora: 21:00 – canadienii anunta ca 8 avioane F-16 au aterizat pe aeroportul Augusta din Sicilia; Uniunea Africană vrea să negocieze cu Muammar Gaddafi, pentru a-l împiedica să lanseze noi atacuri armate asupra populaţiei libiene, potriit unei surse autorizate din cadrul Ministerului francez al Apărării, citat de Le Figaro; Rusia regretă intervenţia militară a aliaţilor in Libia, a anunţat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt Ministerului de Externe de la Moscova, într-un comunicat de presă; Nouă persoane au fost ucise de luneţiştii şi de proiectilele lansate de trupele guvernamentale în asediul asupra oraşului libian Misrata; Misrata este cea mai importantă localitate controlată de rebeli din vestul ţării şi este situată la circa 200 km est de Tripoli. Potrivit unor martori oculari, trupele loiale colonelului Gaddafi încearcă să preia controlul asupra oraşului, deşi a anunţat o încetare a focului. „Tancuri şi vehicule blindate înconjoară încă oraşul, însă atacul a fost oprit. Oraşul este, însă, sub stare de asediu”, a declarat un libian care locuieşte în Misrata. Surse: Reuters; AFP; BBC.

Ora 22:00 – Americanii lanseaza din USS Kearsarge (LHD-3) rachete de croazieră Tomahawk împotriva unor baterii antiaeriene libiene care pot pereclita libertatea de actiune a avionelor aliate.  Cu o ora mai tarziu un oficial militar american a declarat că au fost lansate in total 110 rachete.

Ora 23:30 – Un avion francez a fost doborât în Libia, potrivit televiziunii de stat libiene; Se anunta ca atacurile din Libia sunt coordonate de la baza americana din Stuttgart, fortele de interventie nationale fiind comandate de la cartierele generale ale natiuninilor NFZ – Franta de la Lyon, şi Marea Britanie, de la Northwood.

Duminica  21/3 –2011

Orele 3:30 – 7:00 Reuter anunta citand Televiziunea Libiana (Gaddafi) că 48 de oameni au fost ucişi şi alte 150 de persoane au fost rănite în urma atacurilor cu rachete; BBC citeaz  pe purtătorul de cuvânt britanic al campaniei „Libertate şi democraţie în Libia” ( o asociatie de loby impotriva regimului Gaddafi)  salută intervenţia militară occidentală: „Operaţiunile militare sunt necesare, dar acestea trebuie cuplate cu efort politic. Nu vrem o repetiţie a ceea ce s-a întâmplat în Irak sau Afganistan. Naţiunile Unite trebuie să trimită o comisie în Libia care să ne ajute cu tranzitul de la dictatură la democraţie”; Abdul Karim, un doctor din oraşul Misrata, al treilea oraş ca mărime din Libia, a declarat la BBC: „De cinci ore tancurile lui Gaddafi au deschis focul în partea de vest a oraşului, numit Guseir. Încă mai aud explozii. A trebuit să plec de acasă şi să mă ascund într-un loc mai sigur”; China, care alături de Rusia şi-a declarat neutralitatea, a făcut prima declaraţie oficială de la conflictul declanşat în Libia. Ministrul de externe a declarat că vrea ca situaţia să redevină stabilă cât mai repede şi speră că aceaste agresiuni să nu facă victime printre civili. „Beijing respectă suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Libiei.

Ora 7:30 – 20 de avioane Britanice ataca obiective strategice langa Tripoli.

Surse: Reuters; AFP; BBC; UPI; AP si CNN

Analiza STRATFOR – ale ultimelor evenimente

Written by Theophyle

20/03/2011 la 9:16 am

57 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna dimineata ! Da,se pare caq a inceput ,inclusiv razboiul mediatic.Acum ce facem? Luam sursele din ambele parti si facem media?

    Loda

    20/03/2011 at 9:48 am

    • Mneata’
      Vedem in continuare. Deocamdata ii ascultam pe toti 🙂

      Theophyle

      20/03/2011 at 9:51 am

  2. Neatza,
    Ataca, ataca, dar americanii spun ca nu trimit trupe terestre, ce urmeaza mai departe? Citisem ca se adunasera mii de libieni, inclusiv copii pentru a face scut uman, nu cumva sa-l omoare pe nebun. Pana la urma o parte este cu el, alta impotriva.

    Creanga

    20/03/2011 at 9:55 am

    • Creanga. Gaddafi s-a hotarat ca trebuie sa plece. El va pleca probabil cu picioarele inainte sau la amicul Chavez. Chestie de o saptamana.

      Theophyle

      20/03/2011 at 10:00 am

  3. Salutare 🙂
    Tare faza cu „va pleca probabil cu picioarele inainte ” . 🙂
    Si domnul Iliescu a spus ca va iesi din politica doar „cu picioarele inainte ” . 🙂
    O fi si el mare pretin cu Gheddafi ? 🙂

    Ștefan A.

    20/03/2011 at 10:13 am

    • Salut 🙂
      Nu stiu daca Iliescu, Gaddafi are muuuulti prieteni in Romania. razboiul de acolo le strica jocurile.

      Theophyle

      20/03/2011 at 10:16 am

      • Salut Theophyle
        Desi locuiesc destul de departe de sudul italian , in dimineata asta am remarcat o activitate sustinuta a patrulelor de politie si carabinieri . Adica actiune de control a teritoriului . Sa nu vina ceva nebun cu basma in cap care sa se arunce in aer pentru gloria beduinului din Tripoli . 🙂
        PS . Deasupra noastra era un ” culoar ” aerian pentru zborurile civile ,comerciale , de linie . De 48 de ore este pustiu total .

        Ștefan A.

        20/03/2011 at 10:21 am

        • Buna dimineata,
          Stefam ai grija de lingori, ptr. ca Doamne fere sa pot fi recuperate intact.
          Eventula pregateste si F16 cu ceva stoc de kerosen. 🙂

          mar

          20/03/2011 at 10:51 am

    • nope, el nu s-a vizitaqt cu ,,fratele mai mare”, dar altii…da 😉 Desi nu prea are relevanta, am revazut aseara imaqginea socanta cu Berlusconi sarutand mana lui Gadaaafi (mare-i gradina) si acum ,de ce parte e Berlu? 🙂

      Loda

      20/03/2011 at 10:17 am

      • Salut Loda
        Berlusconi a fost , este si va fi mereu de partea din care sufla vintul . 🙂

        Ștefan A.

        20/03/2011 at 10:23 am

        • Mda, imediat il auzim si pe asta cum vor italienii sa moara pentru el 🙂

          Loda

          20/03/2011 at 10:33 am

          • Imposibil ! Inimaginabil ! 🙂

            Ștefan A.

            20/03/2011 at 10:35 am

  4. gaddafi, sä ducä la sarkozy, il expune intr-un cort ca un palat, asa cum a mai fäcut.

    eu nu intzeleg ,ce perversä este opozitzia in romania.

    pt, cä romanii si-au rezervat dreptul de a nu intra in räzboi, ca si germania si altzii, acum il atacä pe baconski si pe presedinte.

    opozitzia, are ceva la creer.

    dacä intra in luptä, iar nu era bine.

    romanii ,au niste fiare vechi ca avioane,
    plus eu cred cä au tot acest drep sä se abtzinä.

    obama, are catziva prieteni-producätori de armament si trebuie sä-i ajute , si ei l-au sustinut.

    theo

    20/03/2011 at 10:47 am

  5. ce nu intzeleg, unde este liga arabä??

    SE REVOLTÄ MEREU:::::DUPÄ, era treaba noasträ-

    theo

    20/03/2011 at 10:49 am

  6. neata,

    hmmm, ciudat razboiul din Libia.

    p.s. poate il ia iliescu pe gaddafi in brate si pleaca impreuna la chavez sau la …….dracu
    😛

    skorpion

    20/03/2011 at 11:01 am

    • Salut skorpi
      Nu este ciudat . Se desfasoara conform „retetei” folosite in ex Yugoslavia, primul razboi in Irak .
      Sintem in faza 1 = distrugerea apararii AA , a nodurilor de comunicatii si a centrelor de comanda. Ulterior (sau mai bine zis in pararel in cazul specific libian ) , distrugerea blindatelor si a artileriei libiene . Dupa care vom vedea ce se va face .

      Ștefan A.

      20/03/2011 at 11:07 am

      • Stefan 🙂
        Nu exista o alta „reteta.” Asa se face ca la carte. De fapt am si scris asta in postarile anterioare 🙂

        Theophyle

        20/03/2011 at 11:11 am

        • Stiu theophyle . 🙂
          Chestia ca pe plaiurile mioritice sint inca multi care cred ca razboiul modern se face cu atac la baioneta si in izmene . 🙂 Inclusiv o gramada de imitatii de ofiteri care demonstreaza strigind ” noi vrem respect” . Adica pensionati militari de lux .

          Ștefan A.

          20/03/2011 at 11:22 am

  7. Off topic. Impresionant sacrificiul care este facut ptr. a salva o natie de la un dezastru nuclear.
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/cei-50-de-la-fukushima-stiu-ca-sunt-intr-o-misiune-sinucigasa-219955.html

    mar

    20/03/2011 at 11:06 am

    • salut mar
      Pare ca situatia incepe sa fie pusa sub control . Foarte incet .
      Tinind cont de diferentele enorme intre dezastrul Chernobyl si ce este in Japonia acum , acesti oameni se sacrifica voluntar . Pe vremea URSS peste 1.000 de pompieri si militari au fost trimisi la moarte sigura prin ordin pentru a stinge incendiul izbucnit. Informati ca un scurt circuit a provocat un incendiu in centrala nucleara .Atit . Vor murii toti in scurt timp din cauza radiatilor . Un elicopter militar se va prabusii din cauza placilor de plumb montate pentru a ferii echipajul de radiatii . Pacat ca astfel elicopterul va devenii prea greu pentru a stat in aer la punct fix .
      Deci , diferenta colosala intre socialismul care facea totul pentru om 🙂 si capitalismul occidental ( in cazul nostru , japonez ) .

      Ștefan A.

      20/03/2011 at 11:18 am

    • tragic de impresionant…

      skorpion

      20/03/2011 at 11:20 am

      • Da oameni cu suflet de inger sau ingeri cu chip de om. Ma folosesc de inger, ptr. ca nu stiu daca in Shinto sau Budism exista ingeri.

        mar

        20/03/2011 at 11:32 am

  8. NICI NU SE POATE COMPARA , EDUCATZIA JAPONEZILOR,

    CU CEA A ………teritoriului urss……fost

    theo

    20/03/2011 at 11:23 am

  9. skorpi,

    obama este un ––––, parcä spunea, nu vor mai intra in luptä.
    pt. pace a primit- un nobel, adicä pt. spume.

    cu prima ocazie , e la inaintare- cicä pt.

    america,etc

    O-BAMÄ, cel mai prost presedinte american.

    Moderat!

    theo

    20/03/2011 at 11:29 am

    • corrrrect, theo!

      skorpion

      20/03/2011 at 11:36 am

    • INCREDIBIL,

      FELICITARI PENTRU JURNALISTI,
      hai, ca severin o ia in bot, daca treaba este adevarata.

      skorpion

      20/03/2011 at 11:39 am

      • s-a facut de mirul lumii, singura solutie DEMISIA!

        mar

        20/03/2011 at 11:48 am

      • Corupti pina in maduva oaselor . 😦
        De citit si declaratile politicienilor mioritici legat de actiunile militare in Libia . Fir comun , slaba dotare a armatei romane pentru a contribui cu ceva la o operatie militara de acest fel .
        Ceapa lor de ordinari . Din 2004 pompeaza anual 250 milioane dolari in pensi de lux si acum vin sa plinga ca nu au bani de avioane noi (ca MIG- 21 Lancer moare pina 2014). Ordinari si mincinosi . 😦

        Ștefan A.

        20/03/2011 at 11:48 am

        • Stefan daca nu aveam o amplasare geostrategica si acum facea joc de glezne la usa NATO si UE.
          Intr-o astfel de situatie realizezi cam pe unde stam din toate punctele de vedere. Ca sa te citez „in izmene si baioneta”.

          mar

          20/03/2011 at 11:57 am

    • au reusit sa alimenteze cu energie electrica reactorul 1.

      mar

      20/03/2011 at 12:06 pm

    • 3 reactoare din 6 iremediabil distruse . 2 bazine adiacente reactoarelor cu mari probleme de supraincalzire a combustibilului consumat si depus in ele . Efectiv nu mai au ce porni . Sa speram ca vor reusi sa puna in fuctiune toate sistemele de racire si ulterior vor trebui sa gaseasca metode de „conservare in siguranta ” a reactoarelor. Care metode costa o gramada de bani . Tinind cont ca tot e in o zone super sismica si cu valuri anomale mari , costul final va fi enorm .

      Ștefan A.

      20/03/2011 at 12:11 pm

  10. Off topic. Mama Omide a geofizicii, bine ca transmite un mesaj pozitiv sa se mai linisteasca vuvuzelele!
    http://www.mediafax.ro/social/marmureanu-vrancea-nu-poate-produce-un-cutremur-mai-mare-de-7-5-in-romania-deocamdata-e-liniste-8078325/

    mar

    20/03/2011 at 12:13 pm

  11. Neata tuturor !

    Sa revenim la subiect 🙂

    Francezii s-au trezit primii in dimineata aceasta 🙂

    Les opérations aériennes des forces françaises se poursuivaient dimanche matin au-dessus de la Libye dans le cadre de la coalition internationale, a-t-on appris de source militaire française.

    Horica

    20/03/2011 at 12:26 pm

  12. referitor la numarul de victime anuntat de Gaddafi:

    La télévision libyenne rapporte que 48 personnes ont péri dans les bombardements.
    Selon le Guardian, les combattants loyaux à Kadhafi auraient déplacé des coprs des morgues jusqu’aux lieux des bombardements pour faire croire que l’opération internationale a fait des morts parmi les civils.

    Horica

    20/03/2011 at 12:29 pm

    • Buna Horica, gata ai refacut stocul de floricele?

      mar

      20/03/2011 at 12:31 pm

      • Am revenit la transmisia: ” Razboiul minut cu minut ”
        Sper ca nu va plictisesc sau va enervez 🙂

        Horica

        20/03/2011 at 12:32 pm

  13. dar iata cate victime a facut Gaddafi :

    Fonti mediche: „94 morti a Bengasi” 31 –E’ di 94 morti il bilancio delle vittime dell’attacco compiuto ieri dalle brigate di Muammar Gheddafi nella città di Bengasi. Lo riferiscono fonti mediche alla tv araba ‘al-Jazeera’. Intanto secondo l’emittente ‘al-Arabiya’, i militari fedeli a Gheddafi stanno ripiegando verso Ajdabiya, mentre secondo Mustafa Gheriani, portavoce del Consiglio nazionale dell’opposizione, „i raid aerei di ieri hanno indebolito le forze fedeli al regime che stanno lasciando la città”.

    Horica

    20/03/2011 at 12:30 pm

    • salut Horica 🙂
      Fa si o traducere ca nu toti romanii cunosc franceza sau italiana . 🙂

      Ștefan A.

      20/03/2011 at 12:36 pm

      • Revin cu traducerea dupa ce ies cu cainele, sper ca ma iertati 🙂

        Horica

        20/03/2011 at 12:42 pm

  14. Referitor la avionul francez „doborat” de libieni:

    L’Etat-major français a démenti cette information.

    Horica

    20/03/2011 at 12:41 pm

  15. Au baut si americanii cafeaua 🙂

    Trois bombardiers furtifs B-2 américains ont mené un raid contre une importante base aérienne libyenne, larguant 40 bombes, a rapporté la télévision CBS News. On ignore toujours la localisation de la base en question.

    Horica

    20/03/2011 at 12:45 pm

  16. Referitor la rebeli:

    Toutefois, un journaliste de Reuters a dit avoir assisté à une avancée rebelle vers Adjabiya, située à 160 km au sud de Benghazi.

    Horica

    20/03/2011 at 12:46 pm

  17. Avem si participare araba, in sfarsit :

    Des avions émiratis sont attendus dans la journée de dimanche à la base aérienne de Decimomannu, en Sardaigne, pour participer à l’opération „Aube de l’Odyssée” en Libye, a indiqué l’agence italienne Ansa.

    Horica

    20/03/2011 at 12:47 pm

  18. Participarea spaniola:

    La contribución española suma seis aviones, dos buques y casi 500 militares

    ( 6 avioane, 2 nave, 500 militari).

    Horica

    20/03/2011 at 12:54 pm

  19. Apar si secretele:

    Stampa Gb: Forze speciali inglesi a fianco dei ribelli da settimane –Centinaia di soldati delle forze speciali britanniche Sas sarebbero in azione da almeno tre settimane in Libia al fianco dei gruppi ribelli, afferma oggi il quotidiano Sunday Mirror. Due unità di forze speciali soprannominate „Smash” per la loro capacità distruttiva, avrebbero dato la caccia ai sistemi di lancio di missili terra aria di Muammar Gheddafi (i Sam 5 di fabbricazione russa) in grado di colpire bersagli attraverso il Mediterraneo con una gittata di quasi 400 chilometri. Affiancate da personale sanitario, ingegneri e segnalatori, le Sas hanno creato posizioni sul terreno in modo da venire in aiuto in caso in cui jet della coalizione fossero stati abbattuti durante i raid.

    o suta de soldati SAS , alaturi de rebeli, de 3 saptamani

    Agenturili :))

    Horica

    20/03/2011 at 12:58 pm

    • 😆
      Si astia sint doar o parte . 🙂

      Ștefan A.

      20/03/2011 at 1:34 pm

  20. Bashar din Siria se cam sperie:

    La Syrie libère des manifestants
    Le Figaro.fr avec Reuters
    20/03/2011 | Mise à jour : 11:48
    Les autorités syriennes ont annoncé aujourd’hui la libération immédiate de 15 enfants dont l’arrestation a alimenté des manifestations à Deraa, dans le sud de la Syrie. L’identité et l’âge de ces enfants n’ont pas été précisés.

    Quatre civils ont été tués par les forces de l’ordre durant ces manifestations.

    Ces enfants avaient écrit sur des murs des slogans en faveur de la liberté, inspirés par les révolutions en Tunisie et en Egypte.

    Deci are si efecte colaterale interventia 🙂

    Horica

    20/03/2011 at 1:05 pm

  21. […] Vezi postarea anterioara. Daca obiectivele strategice sunt destul de clare – (1) inlaturarea lui Gaddafi de la guvernare si schimbarea regimului si (2) asigurarea productiei de petrol si gaze ale Libiei, situatia tactica evolueaza flexibil la nivel de ore si conform situatiei in teatrul de operatiuni. […]

  22. nu pleaca si crin ca voluntar pe front?:))cu ponta copilot.

    zigzag

    20/03/2011 at 1:07 pm

  23. Salut pe toata lumea 🙂
    postare noua!

    Theophyle

    20/03/2011 at 1:08 pm

  24. Buna ziua,
    am si eu o propunere:
    CSAT sa hotarasca o participare a Romaniei in Libia prin trupe formate din vajnicii nostri militari in rezerva si cei pensionati inainte de termen, in frunte cu Mircea Dogaru, ca tot se lauda ei cu faptele de vitejie pe ogoarele patriei si cu profundul patriotism insusit de la Ceausescu &Co.
    De asemenea, ar putea dona suplimentul nemeritat din pensie nefericitilor japonezi loviti atat de cumplit de cutremur si toate urmarile lui.
    Atunci, intradevar, si-ar mai repara putin imaginea sifonata grav.

    cedric

    20/03/2011 at 1:28 pm

  25. […] See more here: Razboi în Libia – 1 […]


Comentariile sunt închise.