Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână – 30 Octombrie / “trecem la ora de iarnă”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfarsit de saptamana. Astazi vom avea la Bucuresti o minima termica de  0°C, si o maxima termica de  13°C, umiditate: 94%. In cea mai mare parte imsorit, rece. Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 2664 RON (+0.0021 RON); 1 USD = 3. 0904 RON (+0.0090 RON); 1 EURO =  1. 3805  USD; (-0.0034).

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 31 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.  Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar 31 octombrie – având 25 de ore – va fi cea mai lungă zi a anului. (ZF)

FMI va cere din nou Guvernului să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector, informează Mediafax Business.

Arieratele din sănătate totalizează un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind înregistrate în ultima perioadă, după ce statul a plătit în septembrie două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor către furnizori, iar FMI este îngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari. Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume în contul arieratelor ca precondiţie pentru acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by, programată pentru luna decembrie. Misiunea de evaluare insistă pentru acţiuni de stingere a arieratelor cel puţin în ceea ce priveşte datoriile guvernamentale de la nivel central, fiind îngrijorată că board-ul FMI nu va mai acorda noi derogări pentru acest criteriu cantitativ. (Sursa:ZF)

Opoziţia a depus vineri o moţiune de cenzură la Parlament, ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea educaţiei naţionale. Potrivit senatorului PSD Ecaterina Andronescu, textul moţiunii are 22 de pagini şi a fost elaborat împreună de PNL şi PSD. Titlul moţiunii de cenzură este „Legea educaţiei naţionale – lege antieducaţie şi antiromânească” şi este semnată de 137 de parlamentari, după cum a afirmat deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

„Moţiunea (…) cred că reprezintă un act de dreptate faţă de această nedreptate de a se asuma o lege care nu a ieşit din procedurile parlamentare. (…) Acest proiect de lege este antisistem de educaţie (…) pentru că nu e de natură să asigure modernizarea sistemului şi să-i dea trendul pe care orice sistem de educaţie îl are în ţările Uniunii Europene. Am tratat şi aspectele legate de procedura de asumare şi de neconstituţionalitate a unor prevederi din text”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Potrivit articolului 113 din Constituţie, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Acelaşi articol precizează că, dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Conform articolului 144 din Legea fundamentală, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. (Sursa:Agerpres)

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri seara ca pachetele suspecte gasite la bordul avioanelor din Yemen contineau explozibil, tinta fiind doua sinagogi din Chicago. Reamimtim ca un avion cargo care efectua o cursa Yemen – Chicago a fost chemat la sol pe aeroportul din Londra, la bordul sau fiind gasita o incarcatura suspecta, anunta Reuters, care citeaza CNN.  Obama a mai spus ca aceste evenimente releva o „amenintare terorista credibila” la adresa SUA. Inainte de briefingul de presa al lui Barack Obama, Reuters a anuntat, citind surse din FBI, ca testele initiale efectuate asupra incarcaturii suspecte de la bordul avionului aterizat linga Londra nu au relevat prezenta unor explozibili. Incarcatura suspecta a fost descoperita la bordul unui avion United Parcel Service (UPS), dupa ce avionul a fost oprit la Londra. (Sursa: Hotnews)

Va urez o zi buna!

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. neata,

    cu grosul politicienilor pe care ii avem.. slaba speranta sa evoluam spre bine intr-un ritm mai sustinut.
    pina si bulgarii ne considera „poor neighbour”
    da, chiar bulgarii

    vezi:

    http://alphadesigner.com/project-mapping-stereotypes.html

    skorpion

    30/10/2010 at 9:40 am

  2. Salut 🙂
    Amdroneasca s-a mutat la Spiru sau a adormit inainte de a se pune pe hartie insultele logice din text? (Sau si una si alta? 🙂 )
    Ca mi-a placut reclama „academinca” de la Spiru 🙂 : „Cei mai tari profesori…”, de ma gandeam si eu sa-mi „trag” un doctorat „bengos” acolo sa intru in „gashca” aia „tare” ca si eu stiu sa ma trag pe goagle. Mishto….
    Oricum, dupa formularile facute, chiar ar trebui reformata educatia (incepand cu primii sapte ani), mai ales pentru unii parlamentari.

    DanSu

    30/10/2010 at 10:05 am

  3. Salut
    Abramburica Andronescu vrea sa pastreze aVntajele si delasarea de pina acum:
    4% din cei 6% dati pina in prezent pentru educatie sunt pentru invatamintul superior cel care nu e in stare sa plaseze o universitate in primele 500!

    Terorismul e bomba cu ceas pe care ne-o pregatesc extremistii islamici. Ar trebui, cred, mai multe eforturi de sprijinire a moderatilor din tarile islamice si ceva concesii ale Israelului in raport cu Palestina pentru a permite moderatilor sa demonstreze ca se poate si pasnic nu numai cu bomba legata pe burta.

    Un tanar de stanga

    30/10/2010 at 10:12 am

  4. Buna dimineata!

    Daca apare Stefan pe aici, ii urez si eu „La multi ani!” si „La multe lingouri” 😆

    Ieri am citit in fuga legea Educatiei, urmarind niste aspecte care ma interesau: pot sa va spun ca in calitate de profesor sunt multumit intr-un grad inalt de aceasta lege. Culmea ironiei, nu de partea cu salarizarea (destul de neclara), ci de partea ei educationala, cu examenele si organizarea actului didactic, si la liceu, si la universitate.

    Avem aici o varianta in PDF a legii care permite cautari pe cuvinte cheie, varianta din presa e scanata si trebuie citit toata pentru a fi gasit ceva anume:

    http://www.edu.ro/index.php/articles/14385

    Cetatean

    30/10/2010 at 10:17 am

  5. Daca legea trece, va garantez ca dinozaurii din sistemul universitar sunt prajiti, din mai multe motive:

    – se introduce clasificarea universitatilor. Numai cele cu cel mai inalt grad pot organiza doctorate. Clasificarea e facuta de un organism international.

    – se introduce reevaluarea la 5 ani a conducatorilor de doctorat si posibilitatea pierderii acestei calitati.

    – se introduce abilitarea: posibilitatea lectorilor de a conduce doctorate. Comisia de abilitare va avea componenta mixta, romana SI straina.

    – Senatul universitar este ales prin vot direct al cadrelor didactice din universitati.

    – decanii sunt selectati prin ocncurs public la care se poate inscrie si cineva din afara universitatii.

    – rectorul e desemnat PRIN CONCURS public de catre o comisie formata din 50% oameni desemnati de senat si 50% specialisti EXTERNI universitatii, din tara si strainatate. Poate participa si cineva din afara universitatii la concursul de functia de rector. Rectorul incheie cu Senatul un contract de management cu criterii de performanta. Ministrul poate revoca rectorul daca nu respecta legislatia si contractul.

    Cetatean

    30/10/2010 at 10:32 am

    • Cetatean – interesanta sumarizarea ta 🙂 merci. E bine sa mai sintetizezi pt noi cei profani

      Un tanar de stanga

      30/10/2010 at 10:45 am

    • Nu cred …

      1. Si acum Universitatile sunt clasificate, numai cele cu grad ridicat de incredere au drept de a organiza master si doctorat. Dar …toate cele evaluate pana acum au grad ridicat! Organisme internationale nu pot evalua, pur si simplu pentru ca nu exista asa ceva.

      2. Reevaluarea conducatorilor de doctorat … ar fi dar ma indoiesc ca va fi eficienta. Depinde de criterii, care nu sunt in lege.

      3. Posibilitatea lectoritor de a conduce doctorat….o portita spre mari abuzuri. In tarile cu invatamant solid, accesul la conducere de doctorat se face foarte greu. Sa fi lector in Romania e f. f. usor. Elena Udrea este lector! Comisia cu specialisti din strainatate…sa fim seriosi! Vor veni cei de mana a doua, cei foarte buni nu au timp nici de ei. Nici acum legea nu opreste formarea unei comisii cu oameni din afara. Dar nu vin.

      Spuneam ca a fi lector e bagatela la noi. In SUA sa devii associate professor la 40 de ani e deja prea mult. Numai cei foarte foarte buni pot fi. Cum crezi ca vor reactiona cand vor vedea posibili conducatori la 35 de ani? La noi poti fi si acum profesor universitar la 35 de ani.

      4. In lege scrie ca senatul se alege sau prin vot sau prin reprezentanti.

      5, 6. Decanii vor fi selectati prin concurs public. Si sefii de autoritati locale sunt selectati prin concurs public. Castiga reprezentatul partidului la putere? Castiga! Poate mai incolo va functiona. Deocamdata vad numai portocaliu, galben sau rosu in fata ochilor.

      Ca sa intaresc cele spuse…in lege scrie ca facultatile se reorganizeaza prin desfintarea catedrelor si formarea de departamente. O buna ocazie de reanaliza, reduceri de costuri, etc. Anunt ca la Universitatea Bucuresti planul s-a indeplinit inainte de a se promulga legea…Toate catedrele au devenit departamente, iar sefii de catedra, sefi de departament. Halal reforma! Nu e doar ministerul vinovat.

      Emil

      30/10/2010 at 7:19 pm

  6. La liceu:

    – se introduce „School after school”

    – se ierarhizeaza scolile (5 niveluri)

    – liceele pot introduce examen de admitere cu nota care conteaza in proportie de 30%

    – testarea nationala la finalul clasei a IX-a e un fel de mini-BAC, cu mai multer probe. Testarea e similara testelor internationale.

    – si la finalul clasei a VI-a exista o mini-testare transversala la limba si comunicare, matematica si stiinte

    – la Bac se introduce proba C, cu DOUA limbi straine obligatorii 😉 Se introduce si proba transdisciplinara

    – se schimba modalitatea de conducere a scolilor si liceelor, intra parinti (50%) si reprezentanti ai Consiliilor locale si primarului (50%)(mica problema: vor fi si numiri politice, mai ales reprezentantul primarului). Toate deciziile importante se iau cu majoritate de 2/3, deci nu exista pericolul de trecut hotariri in forta.

    – scolile si liceele mai bune (la universitati e la fel) primesc finantare suplimentara in fucntie de performante.

    Cetatean

    30/10/2010 at 10:44 am

  7. In fine, asta a fost o mica spicuire.

    Cetatean

    30/10/2010 at 10:44 am

  8. Buna dimineata tuturor!
    Multumesc,Cetatean.Excelenta sinteza;ar trebui sa o citeasca cat mai multi.Nu inteleg de unde inversunarea profesorilor.

    ela

    30/10/2010 at 11:13 am

  9. este o prostie sa dai After school-urile tot pe mina invatamintului obisnuit. Ce nu reusesc dascaloii sa faca in 6 ore la clasa nu reusesc tot aceiasi in urmatoarele 2-3 ore.
    In mod clar After school-urile trebuie sa fie initiative private, iar elevii sa aleaga afterschoolul pe care il doreste: cel bazat pe contrabas sau cel pe engleza

    E o tentativa de a mai scoate un ban de la amaritul de parinte.

    Un tanar de stanga

    30/10/2010 at 11:22 am

    • Adica „tanar de stanga” sustii ca „after-school”-urile sa fie doar private??? interesant.. oi fii in realitate penelist … :).. Dar revenind la problema… atat timp cat finantarea de la buget se face conform legii noi pe baza de performanta atat pentru privat cat si pentru public, de ce „after-school”-ul trebuie sa fie doar privat?
      ps – legea a fost publicata pe mai multe site-uri, asa ca se poate citi!!!

      rogue

      30/10/2010 at 7:25 pm

  10. La multi ani Stefan!

    Turnofftheglory

    30/10/2010 at 11:39 am

  11. La multi ani Stefan.
    Bine ai venit in club (cei peste 50 😉 ).

    DanSu

    30/10/2010 at 12:21 pm

  12. Tuturor, salutare !
    Pt. Stefan, la multi ani !

    Tzepelica

    30/10/2010 at 1:08 pm

  13. Salut pe toata lumea 🙂
    Postare noua 🙂

    Theophyle

    30/10/2010 at 1:27 pm

  14. […] neogen_color_desc=['666666']; neogen_color_url=['008000']; Un cititor al blogului Politeia a realizat o sinteza a celor mai importante noutati introduse de Legea educatiei, asupra careia […]

  15. […] cititor al blogului Politeia a realizat o sinteza a celor mai importante noutati introduse de Legea educatiei, asupra careia […]

  16. […] cititor al blogului Politeia a realizat o sinteza a celor mai importante noutati introduse de Legea educatiei, asupra careia […]

  17. […] cititor al blogului Politeia a realizat o sinteza a celor mai importante noutati introduse de Legea educatiei, asupra careia […]

  18. […] cititor al blogului Politeia a realizat o sinteza a celor mai importante noutati introduse de Legea educatiei, asupra careia […]


Comentariile sunt închise.