Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero

Continuam cu prezentarea elitelor postdecembriste, care terminand construirea socialismului stiintific, au migrat spe mizerabilul capitalism, infierat de zeci de ani pe bunele timpuri ale raposatului mult iubit conducator.

Ioana Lupea ii regaseste (intr-un articol interesant din 2006) pe castigatorii tranzitiei printre privilegiatii informatiilor in perioada comunista la Institutul de Economie Mondiala, Academia „Stefan Gheorghiu” si Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), care erau principalele institutii ce aveau acces la informatii, literatura de specialitate si la dezbaterile de ultima ora din Occident. Unul dintre membrii grupului „Stefan Gheorghiu” povestea neoficial ca acolo se citea si se copia cam tot ceea ce era total interzis pentru restul populatiei. 

Vladimir Pasti, tovaras de lupta ideologica al lui Secares in perioada postcomunista, s-a alaturat GUVR  (Grupul Un Viitor pentru Romania), care a reprezentat esecul major al implicarii in politica de dupa 1989. Cu o biografie antedecembrista obscura, din care s-a retinut doar participarea la „grupul de la Trocadero” – o reuniune informala a unor fosti cercetatori de la ADIRI (Asociatia de Drept International si Relatii Internationale), ISPSPN (Institutul de Stiinte Politice si Studiere a Problemei Nationale), IEM (Institutul de Economie Mondiala), care avea loc in celebrul restaurant situat in zona Universitatii bucurestene; tov. Pasti alterneaza prezentele in spatiul public cu perioade lungi de absenta. Cea mai recenta aventura politica a sa s-a concretizat in preluarea functiei de consilier de stat al lui Adrian Nastase. A urmat asocierea cu Victor Babiuc, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, caruia i-a devenit consilier. Scrie editoriale in gazete de tiraj mic, precum „Bursa”, „Independent” si „Cronica Romana”.

In 1995 publica la Editura Nemira volumul „Romania in tranzitie: caderea in viitor”, tradus in Statele Unite. Cartea s-a singularizat, paradoxal, printr-un gol: a fost tentativa de analiza politica romaneasca din care lipseste orice referinta bibliografica. „Caderea in viitor” este o mixtura bizara – intalnim in paginile ei omagii aduse lui Viorel Hrebenciuc, fraze din Galbraith, explicatii pe tema conceptului de elita, citate din Caragiale, dar si din Biblie, aproximari statistice si truisme. Stilul se mentine la un bun nivel gimnazial. Altfel, cartea abunda in argumentari prolixe, explicatii adolescentine ale unor probleme politice, repetitii deranjante, paralele imposibile, oximoroane involuntare.

 Bovarismul lui Pasti se manifesta punctual cand vine vorba despre GUVR, pe care l-a considerat constant un „mic grup de specialisti in politica, relatii internationale, sociologie si economie”, caruia nu i s-a dat nici o sansa de afirmare. In pofida competentei „bunilor cunoscatori ai istoriei, intereselor reale din spatele retoricilor cu privire la relatiile internationale si mecanismelor de decizie din cancelariile occidentale”, societatea romaneasca a respins grefa GUVR, adica pe fostii comunisti care se opuneau „comunismului ca sistem”. Confuzia se amplifica atunci cand membrii grupului incep sa se flateze reciproc. Astfel, Pasti il prezinta pe Secares nici mai mult nici mai putin decat ca pe un intelectual, un „baiat destept”, care nu avea anvergura activistului de partid. Din pacate, functia lui Secares la „Stefan Gheorghiu” il contrazice flagrant pe prietenul sau de idei. In 1995, alaturi de Isarescu, Negritoiu si Secares, Pasti lanseaza un proiect de „punere in aplicare a liberalismului in Romania”, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative isi inaugureaza ciclul universitar, dupa patru ani in care oferise doar posibilitatea absolvirii de studii post universitare. Decanul Facultatii de Stiinte Politice era Ovidiu Trasnea, fost membru al Academiei de Stiinte Sociale si Politice a RSR, achizitionat de Vasile Secares in amintirea epocii in care cei doi se gratulau reciproc pentru productiile editoriale din vremea comunismului.

Rectoratul lui Vasile Secares reuneste fosti combatanti de la „Stefan Gheorghiu”, din categoria Damian Hurezeanu, si personaje care nu fusesera implicate in nici un fel in invatamantul politic antedecembrist, precum Mihaela Miroiu sau Cristian Parvulescu.

Fragmente compilate din cartea „Noii precupeti – Intelectualii publici din Romania de dupa 1989” de Adrian Gavrilescu, publicata de Editura Compania.

Written by Theophyle

04/04/2010 la 8:24 pm

25 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Mai multe detalii in legatura cu articolul ” Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero ” gasiti aici: Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero […]

  2. Multumim Theophyle.
    Sint curios ce parere exista despre „Colegiul Naţional de Apărare” care e in toate CV.-urile potentilor de acum. E si asta un fel de “Stefan Gheorghiu” sau…?

    P.S.
    As fi recunoscator pt o bibliografie ca un link permanent aici la tine. Ai pomenit doua titluri azi.

    Tio

    04/04/2010 at 8:44 pm

    • @Tio,
      Vine randul tuturor, fara grija. Da am hotarat sa dau si niste referinte bibliografice, pentru ca oameni sa-si poate extinde lecturile. O voi face si in viitor, cand voi scrie „editoriale” de genul acesta 🙂

      Theophyle

      04/04/2010 at 8:46 pm

  3. […] afla mai mult: Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero […]

  4. Prezentările de propagandă „când membrii grupului încep sa se flateze” au constituit metoda de resuscitare a cacealmalei cu valoarea multilateral dezvoltată a pretinselor elite (în majoritatea cazurilor, din cauza deficitului de fapte doveditoare).
    La început le-am considerat ocazii de amuzament pentru privitori, dar, din păcate, au intrat în exces cu o frecvenţă obositoare şi chiar iritantă. În schimb, pot ajuta la observarea grupurilor cu afinităţi şi declaraţii din care mai lipsesc balconul, serenada şi sticluţa cu otravă.
    Vladimir Pasti l-am văzut permannet ca pe un monument al argumentaţiei aluneacose şi parşive, bine mascate în aparenţe estetice.

    „Rectoratul lui Vasile Secares” îl are drept copil de suflet şi pe Victor Alistar, până l-a făcut doctor prematur. Alistar are în comun cu Pîrvulescu atâtea zone de acţiune, ieşiri, metode, poziţii, opţiuni, argumente, premoniţii ale prefraudei referendare, predispoziţie la gargara post electorală, ş.a, încât mi s-ar părea culmea să nu aibă amândoi aceeaşi şcoală în sânge şi în activitate.

    Băşcăliosul

    04/04/2010 at 9:16 pm

    • Vezi tu prietene asta inseamna ecologism social, nimic nu se pierde totul se recicleaza sub alta forma perpetuand de fapt lipsa de esenta a societatii in care am trait si traim si astazi.

      Singurul lucru care s-a achimbat a fost decorul si teroarea care s-a transformat din una fizica in una materiala.

      Theophyle

      04/04/2010 at 9:21 pm

  5. Buna seara, buna seara si Hristos a Inviat!
    Interesante postari si demonstreaza cat de conectati cu vechile strucuturi de cadre au fost si sunt inca asa numitele elite romanesti.

    clemycali

    04/04/2010 at 9:19 pm

    • Adevarat a Inviat Clemy 🙂

      Theophyle

      04/04/2010 at 9:22 pm

      • Vezi mai sus raspunsul pe care l-am dat lui Băşcăliosul.

        Problema este simpla, sau vom gasi puterea sa construim altceva sau vom perpetua incestul cu comunismul in formele lui diferite 😦

        Theophyle

        04/04/2010 at 9:24 pm

  6. Ii vad poza longevivului guvernator al Bancii Nationale.
    Este vorba de Mugur Isarescu, superlaudatul, care nu a facut nimic sa previna Bancorex-ul unde toti au luat banii cu galeata si nu i-au mai dat inapoi, alte citeva banci – nu le mai nominalizez care au dat faliment fraudulos, imbogaind pe unii, masurile idioate pe care le-a luat, previziunile infirmate pe care le-a facut.
    Un mediocru care a stiut sa si negocieze scaunul cu absolut toate marimile. Guverne au trecut, el a ramas. Daca nu moare il vedem acolo si in 2050

    Un tanar de stanga

    04/04/2010 at 9:23 pm

    • TDS, intr-o tara ca a nostra lipsa de activitate este o virtute 🙂

      Theophyle

      04/04/2010 at 9:24 pm

    • @UTS, salut. Eu stiu cat de mediocru este Isarescu dar mai stiu ca la un moment dat PSD se gandea sa-l schimbe cu Florin Georgescu. Intre mediocritatea inodora si incolora care este Isarescu si Florin Georgescu parca il prefer pe primul. Asta nu inseamna ca omul trebuie sa ramana in functie pe viata.

      clemycali

      04/04/2010 at 9:31 pm

      • @clemy, astazi decand Bogdan Olteanu s-a expertizat in BNR, alternativele ar putea fi si mai proaste 😦

        Theophyle

        04/04/2010 at 9:35 pm

  7. La Trocadero au baut
    O bere comunista
    Dup’ 89 au si trecut
    La cea capitalista

    Baieti de grup si comitet
    Si-arata iar buricu
    Aceiasi limba de parchet
    Ce l-au pupat pe Nicu

    Creanga

    04/04/2010 at 9:25 pm

  8. Hristos a Inviat! Prietene Creanga, sper ca esti bine 🙂

    Theophyle

    04/04/2010 at 9:28 pm

    • Adevarat c-a inviat!

      Creanga

      05/04/2010 at 5:40 am

  9. Theophyle

    Daca rimez, sunt binisor
    N-o iau pe aratura
    Aici eu intru-ncetisor
    Cu ghiers mereu in gura

    Creanga

    04/04/2010 at 9:31 pm

  10. Noapte Buna Tuturor,
    Multumesc pentru vizita, sper ca ne vom citi si maine 🙂

    Theophyle

    04/04/2010 at 10:48 pm

  11. Paste fericit !
    Medicina face minuni sau urarile voastre de bine ? 🙂
    Ma simt ok cu spatele !!!!!!!

    Stefan A.

    04/04/2010 at 10:56 pm

    • Stefan A.
      🙂
      Urarile noastre de bine! 🙂
      Ma bucur tare,tare mult ce esti „ok cu spatele”! 🙂

      maya

      05/04/2010 at 7:39 am

  12. […] link: Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  13. Hristos a Inviat

    Buna dimineata si buna sa va fie inima!
    😆

    maya

    05/04/2010 at 7:36 am

    • Adevarat c-a inviat!

      De dimineata cin’a aparut?
      Maya cu suflet mare
      Durerea de spate a trecut
      Stefano-i in picioare

      Creanga

      05/04/2010 at 8:21 am

  14. Hristos a Inviat!

    Postare Noua 🙂

    Theophyle

    05/04/2010 at 11:04 am

  15. Nici n-am stiut ca „oximoron” are plural.

    Mircea Popescu

    05/04/2010 at 2:18 pm


Comentariile sunt închise.