Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Legendele Parisului: L’Entrecôte (Le Relais de Venise)

Nota: Articolul de fata nu este adresat vegetarienilor.

Sa treci prin Paris si sa nu-ti incerci norocul sa te delectezi cu un antricot in stabilimentul care poarta numele acestei portiuni a nobilului animal este un sacrilegiu de neiertat pentru orice carnivor (sau omnivor) civilizat, deci implicit iubitor de placeri culinare.

De iure, astazi poti manca acelasi meniu si in Londra sau New York. Va asigur ca nu este chiar exact acelasi, chiar nu stiu de ce, poate atmosfera, poate coada de o jumatate de ora pe care o faci inainte de a intra in restaurant; coada care lucreaza intens la papilele salivare. Sa nu-si inchipuie cineva ca restaurantul este pentru cei care vor sa stea la o discutie, gadiland o sticla de bere cateva ore. L’Entrecôte (Le Relais de Venise) este un restaurant in care se vine, se mananca si se pleaca.

Meniul este fix si aproape spartan. Antricot cu sosurile aferente, cartofi prajiti,   vin rosu numai din via proprietarilor (Château de Saurs), care va asigur este suficient pentru testul chiar mai rafinat al majoritatii noastre. In ultimii ani au introdus si desert, care consta in tartine cu inghetata si fructe sau branzeturi digestive, FENOMENALE!

Restaurantul a fost deschis in locul unuia cu meniu italian (Le Relais de Venise) de Paul Gineste de Saurs, in 1959. Paul Gineste de Saurs a fost proprietarul unei crame, care a dorit sa-si comercializeze vinurile pe piata extrem de dificila a metropolei franceze. Reusita a fost atat de mare ca vinul a trecut pe locul doi dupa cativa ani.

Nu cred ca exista in lume o bucata de carne de vita mai gustoasa decat cea pe care o poti manca in acest restaurant. Sosul casei este cel numit “sos Café de Paris” sursa fiind renumitul bistro din Geneva cu acelasi nume. Sosul, bineinteles, este secret, desi se pare ca nu atat de secret (vezi linkul alaturat). Pot sa va asigur ca este colesterol 100% si nu este de loc sanatos, dar este…BUN!

Despre salata, ce pot spune – incantare! Salata verde cu miezuri de nuca imi place cu putin otet de vin si doua linguri cu sosul antricotului. Care, dupa cum se scrie, este bazat pe o formula proprie, care contine o sumedenie de ingrediente, dar baza este untul si un fel de supa de ficat de gasca (foie gras).

Platoul de branzeturi este compus din 4 feluri: Bleu des Causses, Crottin de Chavignol, Fourme de Cantal si Reblochon. Toate, bineinteles, servite cu miez de nuca. Super. Despre feluritele branzeturi frantuzesti puteti citi, aici sau aici.

Deci preturile sunt mult mai mici decat majoritatea restaurantelor de fite din Romania. L’Entrecôte NU ESTE un restaurant de fite, este un restaurant in care se manaca superb si ieftin (fata de alte carciumi ale Parisului). Meniul de baza contine salata, cartofi prajiti si antricotul costa 22€ de persoana, deci 92 de lei. Sticla de vin Château de Saurs 2009 – Gaillac Rouge “La Constance”,  care costa la crama 6€, o bei la restaurant cu 10€ si la supermarket o cumperi cu 7€, rezonabil zic eu. Deci inca 42 de lei. Platoul de branzeturi costa alti 8€ deci 34 de lei. In total, de persoana, pentru o masa superba, 170 de de lei. MERITA!

Adresa: Le Relais de Venise – L’Entrecôte,271 Boulevard Pereire, Porte-Maillot – Tel. 01 45 74 27 97   Paris

Pe Politeia Europeana puteti citi Saptamana Presei Europene

Written by Theophyle

05/06/2011 la 1:21 pm

65 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. „Nota: Articolul de fata nu este adresat vegetarienilor.”

    😀

    Frumos articol! Salut Theophyle!

    sym

    05/06/2011 at 2:12 pm

    • Si nici nutritionistilor care amesteca antricotul cu cartofi la aceiasi masa. 🙂

      Misto. Se poate face un blog luuung de tot cu restaurantele din Paris de cea mai buna calitate cu preturi rezonabile in care maninca parizienii (si turistii rataciti ) Ideea este sa mergi la masa de prinz cu cite un francez si sa il pui pe el sa aleaga pentru tine. Surprise me Dennis !!!! 🙂
      supa de melc la degetar, mincare de matze, ce sa mai zic … 🙂 Asta e farmecul Parisului pentru cei sub control matrimonial.

      Un tanar de stanga

      05/06/2011 at 2:23 pm

  2. Pofta buna ! 🙂
    Daca o sa fie sa maninci la mine acasa in o zi oarecare (mai putin in 12.12.2012 🙂 ) o sa vezi ce inseamna masa mediterana ! 🙂
    „se vine , se maninca dar nu se mai pleaca ” . Pina acum asa a fost cu toti care au mincat la noi in casa. 🙂 A trebuit sa ii scot fortat pe usa afara ! 😆

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:19 pm

    • Salut Stefan,
      Dar rau, rau esti 😦 pai inviti oamenii si pe urma-i scoti afara cu forta.
      Tu si suedezi, primesti sticla de vin si o bagi in frigider 😆

      mar

      05/06/2011 at 2:29 pm

      • Salut mar 🙂
        Unii au lins si cratitele . Nu e gluma . Altii au spus cu mult efort : ia farfuria ca explodez ! 🙂
        Am si vin vechi de 10 ani ! 🙂

        Ștefan A.

        05/06/2011 at 2:40 pm

        • Stefan, sa inteleg ca doamna gateste excelent 🙂 Felicitari!

          mar

          05/06/2011 at 2:42 pm

  3. Scump, dom’le, scump!
    In Austria e mai ieftin.
    Si cartofii prajiti nu mai sunt cool.
    Painea cat costa???
    E cu susan fara E-uri ???
    Branza fara mucegai nu au ?
    Nu comand nimic, am mancat deja somon.

    😆 😆 😆

    luminita

    05/06/2011 at 2:24 pm

  4. Ziua buna,
    Oare ce nu contine colesterol si alte ingrediente mai mult sau mai putin nocive, care poate fi consumat fara restrictie. Eventual frunze 🙂 din pom, ca restul sunt verdeturi.

    mar

    05/06/2011 at 2:27 pm

  5. mar,
    esti sigura ca aia erau suedezi si nu scotieni?

    luminita

    05/06/2011 at 2:32 pm

    • Lumi, suedezi. Am o prietena casatorita in Suedia, de la ea stiu povestea/obiceiurile.

      mar

      05/06/2011 at 2:40 pm

  6. PENTRU TOTI CIRCOTASII ! 🙂
    Cea mai sanatoasa si delicioasa bucatarie clasica e cea italiana ! Recunoscut pe plan international si oficial . Drept dovada e si faptul ca e tara europeana cu cel mai mare procent de centenari . 🙂
    In special in Sardenia .
    PS . Eu nu locuiesc in aceasta zona/insula. 😆

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:38 pm

    • Lasa-ma, dom’le! ca io daca as manca toata viatza numa’ macaroane cu melci si pizza ristorante in famiglia cu sos tartar si mozarella ,
      numa’ ca sa apuc suta de ani nu as mai avea chef.
      Asta-i bucatareala?
      Asta-i haleala pentru mafiotzi, parerea mea. 😉

      luminita

      05/06/2011 at 2:52 pm

  7. Da’ o tulpina de antricot de ceafa de porc la gratar, cu niste frunze de cartofi din ficatzei de pasare pe un pat de slanina afumata ce-are, bre?
    Ca merge si cu Ursus si cu spritz de Dealurile Tarnavei demisec. 🙄
    Sa nu excludeti mujdeiul de usturoi cu pulpe de tomate , parerea mea. Ecspresa. :mrgreen:

    luminita

    05/06/2011 at 2:42 pm

    • Colesterol la stele ! 🙂

      Ștefan A.

      05/06/2011 at 2:44 pm

    • Lumi, sanatate curata si cu nr. limitate de calorii 🙂

      mar

      05/06/2011 at 2:44 pm


  8. Simplu si sanatos !

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:44 pm

    • Stefan, carbohidrati multi, foarte multi 🙂

      mar

      05/06/2011 at 2:45 pm

      • Pentru compensare ! 🙂

        Daca ma citeste Theophyle , sterge cu mine pe jos ! 😆

        Ștefan A.

        05/06/2011 at 2:51 pm

  9. Mega gratar

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:45 pm

  10. Tot stropit cu asta !

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:47 pm

  11. brinza de origine protejata (DOP )

    De oaie si stagionat in grota !

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:49 pm

  12. Mar 🙂
    Au venit si suedezii la masa la mine . Dupa o cura cu salata , rosii , pasta , brinzeturi , peste ,ulei de masline , au aruncat dracului chiftelele lor cu marmelada . 🙂

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:54 pm

  13. O cutiuta de pateu de gasca cu termen greu de descifrat, o bucata de telemea uitata in frigider uscata(piatra) dar nemucegaita(poate fi doar data prin razatoare), ceva vin rosu ramas de la paste, la care adaug o franzela „dambovita” cumparata joi din poata Gemenim si am un dejun „frantuzesc.

    andrzej

    05/06/2011 at 2:56 pm

  14. Cu dedicatie pentru @ luminita . 🙂

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 2:56 pm

    • Multumesc frumos, Stefan!
      Am inghitit putin in sec uitandu-ma la sticla aceea, dar sigur era cu suc de rosii italienesc, asa ca imi mut gandul. 😆

      luminita

      05/06/2011 at 3:01 pm

  15. Suze piata Gemeni………….

    andrzej

    05/06/2011 at 2:57 pm

  16. @stefan: mmmmmm 😆

    ela

    05/06/2011 at 3:00 pm

  17. In Ardeal , inainte de masa un git de tuica. 🙂
    In Italia , un paharel de grappa . Aceiasi tehnica de obtinere doar schimba materia prima . In loc de prune , struguri . 🙂

    Ștefan A.

    05/06/2011 at 3:08 pm

    • Tu chiar vrei sa ne omori de tot?
      Te rog sa te limitezi la topic.
      Unde vezi tu in postarea lui Theophyle ca se pomeneste cuvantul tuica?
      😆

      luminita

      05/06/2011 at 3:18 pm

      • Lumi,
        Dar de un vin rosu netratat si din vie nestropita, care la maturitate se simte aroma de strugure ce zici?

        mar

        05/06/2011 at 3:47 pm

  18. Nu ma abtin sa va dau un purcel de lapte, cajun din Louisiana. Este un festival de mincare cajun, frantuzeasca antica . 🙂 E o experienta mincarea creolo-frantzuzeasca la New Orleans !!

    Un tanar de stanga

    05/06/2011 at 3:15 pm

  19. Lume, io am mincat, ce aveti?

    victor L

    05/06/2011 at 3:35 pm

    • Victor, completezi 🙂

      mar

      05/06/2011 at 3:48 pm

  20. mar, nu.
    Nu sint un gurmand, dar imi faceti pofta, iar soacra m-a pus la dieta severa.

    victor L

    05/06/2011 at 3:51 pm

    • Ce soacra buna, tine la sanatatea ta 😉

      mar

      05/06/2011 at 3:55 pm

      • De obicei soacrele sunt adeptele dietelor duminicale pe baza de oua fierte tari si substituienti de peste.
        A lui victor inteleg ca recomanda si o partida de tenis ca inlocuitor de desert. E perfect. Arde caloriile .

        luminita

        05/06/2011 at 5:42 pm

  21. Merg cu o nepoata in Zurich la un restaurant frantuzesc. cerem escargot. Vine elvetianu’ si zice: sa stiti ca la noi escargotu’ e facut din carne de vitel. Ca nu ne permitem sa facem din melci deadevaratelea ca nu e igienic 🙂 🙂 🙂

    Un tanar de stanga

    05/06/2011 at 4:00 pm

  22. Acum nu ma tenteaza plimbarile prin Paris; mare meci mare la Roland Garros.

    victor L

    05/06/2011 at 4:06 pm

  23. […] Read the original here: Legendele Parisului: L’Entrecôte (Le Relais de Venise) […]

  24. Intr-o pauza, poate folositi un piscot cu doctorul CTP:
    http://traianungureanu-tru.blogspot.com/

    victor L

    05/06/2011 at 4:53 pm

    • fain piscotul,
      🙂

      skorpion

      05/06/2011 at 5:14 pm

    • hi, hi, hi, nimeni nu e mai presus de complexu’ Popescu. :mrgreen:

      luminita

      05/06/2011 at 5:28 pm

      • Buna ziua doamna!
        Super comentariul, se pare ca prieste aerul vestic…..

        andrzej

        05/06/2011 at 6:31 pm

        • Salut, andrzej!

          luminita

          05/06/2011 at 7:12 pm

  25. ThPh,
    Vous etes a Paris?
    🙂

    skorpion

    05/06/2011 at 5:15 pm

    • bien sur que oui.

      luminita

      05/06/2011 at 5:31 pm

  26. ZIua buna 🙂 si pofta buna la toti 😀 .
    O bUcata (nesanatoasa) de pulpa de porc. Se prajeste pe toate partile in ulei incins. Apaoi se arunca in tava (aia unde a fost prajita), la cuptor cu: cartofi, (eventual si alte legume), taiat mare, cativa catei de usturoi. Eu mai arunc si maghiran, busuioc si ce mai gasesc in plicurile alea cu buruieni uscate. Langa ea se poate pune o bucata mare de slana. Se ineaca in vin. restul de vin e bine sa-l bei in timp ce se face la cuptor, dar (pentru a avea circumstante atenuante) e mai recomandabil ceva palinca de Bihor (din aia cu margelute la 60 grade). Cand va aduceti aminte de friptura, opriti focul, dar sa nu se intample inainte de a termina juma de palinca, ca nu are farmec. Se serveste criticand (in gluma, dar toata lumea o sa ia in serios) aptitudinile de gastronomice ale femeilor. Se poate servi oricum (nu mai conteaza daca ajunge palinca pentru toata lumea) – va fi laudata. 😈

    DanSu

    05/06/2011 at 5:38 pm

    • Super reteta! Sa-ti fie de bine!

      luminita

      05/06/2011 at 5:44 pm

    • Dansu- salut 🙂

      O reteta mai nesanatoasa nu stii ? 🙂 Asta e pentru nemincati cronici 🙂 🙂 Carne prajita si palinca ….
      Eu cred ca daca e multa palinca pe masa nici nu mai conteaza carnea

      Un tanar de stanga

      05/06/2011 at 6:21 pm

      • 😆

        DanSu

        05/06/2011 at 6:25 pm

      • Vorbind serios de palinca 😛
        O palinca buna, nu miroase cand deschizi sticla.
        Apoi cu o palinca buna, poti sa stai la masa si sa bei oricata, nu te imbeti. Dimpotriva, esti limpede precum cristalul. Singura problema este sa nu incerci sa te ridici de pe scaun 😆 , pentru ca dupa acest gest periculos de obicei nu-ti aduci aminte de restul.
        Daca e curata, a doua zi nu te doare capul, decat ca drumul pana la pat este un mare mister 😈

        DanSu

        05/06/2011 at 6:30 pm

      • Si recunosc cu modestie, ca stiu si retete mai nesanatoase. 😥 . Dar le tin la secret sa nu afle doctorul de ele. 😈

        DanSu

        05/06/2011 at 6:35 pm

  27. Inainte de cina va recomand sa cititi un articol semnat de lucaman pe blogul

    http://alexaionescu.wordpress.com/

    luminita

    05/06/2011 at 6:19 pm

    • eventual sa semene cu Campeanca?
      Eu m-am cam saturat de modelul asta.

      ela

      05/06/2011 at 6:47 pm

      • care Campeanca?!? baba sexy de la penele?

        luminita

        05/06/2011 at 7:05 pm

        • da,aia cu penele 😆

          ela

          05/06/2011 at 7:10 pm

    • Mitrea la fel cu celellalte javre diversioniste muta subiectul pe : hai mai intii sa vedem ce republica vrem prezidentiala sau parlamentara, intr-o incercare de a incilci totul si sa nu se faca nimic. Propunerile Basescu sunt de a face functionala constitutia – de a face Toyota sa mearga si nu sa o transf9rme intr-un Cielo

      Un tanar de stanga

      05/06/2011 at 8:11 pm

      • Exact! Aburește lumea în mod științifico-dialectic.

        filadel

        05/06/2011 at 9:06 pm

  28. Buna Seara 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    05/06/2011 at 8:46 pm


Comentariile sunt închise.