Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Legendele Parisului: Paul Poiret – La Belle Epoque

Am reusit sa cumpar una din cele mai celebre broşuri de moda din cate au fost tiparite in ultimii o suta si ceva de ani – „Les Robes de Paul Poiret” tiparita in anul 1909 si urmata de o a doua brosura “”Les Choses de Paul Poiret” in 1911. Ambele broşuri sunt documente istorice, intr-un fel un manifest al epocii pe drumul spre empanciparea femeii. Viziunea lui Poiret, extrem de inovatoare pentru întrega modă feminină contemporană cu el şi ulterioară, se poate rezuma la parafraza eliberarea corpului femeii de orice fel de constrângeri. Prin modul în care a conceput toată îmbrăcămintea feminină, inclusiv prin inovaţiile sale deosebite în domeniul linjeriei intime feminine, inventarea sutienului modern fiind una dintre cele mai cunoscute, Paul Poiret a fost un reformator din rădăcini al modei feminine.

Paul Poiret a fost un creator de modă francez (în franceză couturier), din Paris, care a fost în perioada sa maximă de creaţie şi succes comercial la începutul secolului 20, în timpul perioadei cunoscută ca La Belle Epoque. Poiret a mai avut un al doilea vârf al succesului între 1919 şi 1925, după terminarea primului război mondial.

Inspirat de către Art Nouveau, fiind totodată un precursor în domeniul său a ceea ce urma să devină Art Deco, Paul Poiret a creat haine cu motive bogate şi complexe, lejere, largi, de tip manta sau togă, cu culori vii şi contrastante, având un clar aer exotic, încorporând în produsele sale elemente de îmbrăcăminte din hainele purtate în viaţa de zi cu zi de oamenii din Asia Mică, Orientul Mijlociu şi Asia de est.

Între 1909 şi 1914, Paul Poiret a dominat fără egal scena pariziană de haute couture. Astfel, Poiret este primul creator de modă care a lansat, în 1911, propriul său parfum, numit Rosine după fata sa cea mai mare. De asemenea, cu aceeaşi ocazie, a lansat o linie de cosmetice proprii, fiind şi primul creator de modă care a lansat o adevărată modă a pieselor de lenjerie intimă, croite pentru femei reale din lumea reală, părăsind moda corsetelor de tip „armură”, extrem de stânjenitoare, dar realizatoare de „talie de viespe”.

Semnătura imagistică a creatorului de modă Paul Poiret a fost trandafirul, servind simultan şi ca element decorativ al creaţilor sale. Ca semnătură, pusă distinctiv pe unul din produsele sale, roza lui Poiret indica o piesă de îmbrăcăminte de care designerul era mândru. Paul Iribe, un artist grafic şi designer de bijuterii, acelaşi cu care Poiret a realizat în 1909 / 1911 broşurile manifestului său artistic, este artistul care a realizat şi eticheta comercială a lui Poiret, desenul unui trandafir, însoţit de textul lui grafic „Paul Poiret à Paris.”

Written by Theophyle

05/06/2011 la 8:45 pm

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Seara buna,
  Asta da surpriza moda feminina si evolutia ei 🙂

  mar

  05/06/2011 at 10:47 pm

 2. […] Follow this link: Legendele Parisului: Paul Poiret – La Belle Epoque […]

 3. Așadar a preluat modelul din OM-eu și l-a folosit ca pretext-model pentru eliberarea feminină. Mi se pare cel mai insidios-pervers mod de a lupta pentru emanciparea femeii. 😀 E lucrătură dinăuntru.

  filadel

  05/06/2011 at 11:11 pm

 4. Sara buna oameni buni, Teophyle & Co.

  Emulatia artistica din „anii nebuni” va avea impact de-a lungul anilor pana mai tarziu in anii ’60. Ma gandesc la Teriade-grec de origine, care a editat o revista de literatura si arta- Vereve. Este uimitor cate nume „consacrate, inainte de a fi consacrate” au semnat articole si realizat litografii. Daca apareai „acolo” erai „facut”.

  eugeni

  06/06/2011 at 1:25 am

 5. Buna dimineata,
  Parisul are legende, Micul Paris are o noua clasa sociala postdecembrista – baroni locali. Liviu Dragnea neaga/a a negat ca stie cine sunt actionarii de la firma cu care a incheiat contracte si a fost prins cu minciuna.
  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Bucuresti-Alexandria-_L-am_prins_cu_minciuna_0_493750977.html

  mar

  06/06/2011 at 8:28 am

 6. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  06/06/2011 at 8:36 am


Comentariile sunt închise.