Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Agenda: Franţa-NATO, România-euro şi Starea Uniunii

Desi Orientul Mijlociu coboara din atentia publicului, devenind subiect de paginile marginase ale ziarelor centrale si la nivelul de subsol al portalelor de stiri, in Europa si Statele Unite razbat totusi stiri care trebuie sa ingrijoreze orice cetatean roman. Situatia de acolo scumpeste sau nu preturile pe care le platim pentru majoritatea produselor pe care le consumam.

Nu stiu cati din cititorii nostri stiu ca Franta a parasit NATO pe timpul lui de Gaulle din cauza frustrarilor pe care le avea fata de aliatii anglo-saxoni de pe atunci. De asta data ii deranjeaza faptul ca americanii s-au dat la o parte, lasand NATO sa conduca operatiunile in Libia. Alain Juppe, seful diplomatiei franceze, se arata extrem de nemultumit de felul in care actioneaza NATO in Libia, cerand mai multa eficienta impotriva regimului lui Gaddafi, care nu numai ca se descurca cu insurgentii, dar a reusit sa-i bata mar in ultimele zile, impingandu-i in afara zonei petrolifere, pe care au detinut-o cam o saptamana. Problemele au devenit critice, nu numai legate de actiuni militare, ci si la nivel economic. Neavand petrol nu prea este clar care ar mai fi miza activitatilor occidentale in Libia – libertatile  cetatenesti si democratizarea tarii? Sa fim seriosi!

Deocamdata americanii au descoperit un nou Karzai, de asta data libian, care sa conduca rebeliunea impotriva lui Gaddafi – Khalifa Hiftar, 67 de ani, care traieste in SUA de 20 de ani,  fost coleg de  revolutie cu Gaddafi, parasutat in conducerea insurgentilor probabil de baietii cu ochi albastri ai americanilor. Deci conducerea bicefala a insurgentilor, formata din Hiftar si fostul zibir de la interne al regimului Gaddafi, numitul Abdul Fattah Younis, numai de democratie si drepturile omului nu se poate vorbi. Intr-un cuvant – toti impotriva tuturor. Aveti mai jos harta evolutiei militare de ieri, dupa amiaza.

Al doilea subiect care ne ocupa agenda ar putea fi viitorul aderarii Romaniei la moneda unica Europeana. Declara Presedintele Traian Băsescu ieri,  la Tallinn, unde se afla într-o vizită oficială:

Pentru a fi performant în zona Euro trebuie să ai o economie performantă şi acesta este motivul pentru care, în perioada următoare, voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului, al analiştilor dacă este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sau trebuie să ne ridicăm performanţele economiei la nivelul care să ne asigure performanţa şi în interiorul Zonei Euro.” Continua Presedintele: ”Deocamdată obiectivul României nu a fost schimbat – acces în Zona Euro în 2015. Şi modul cum reuşim să reducem deficitul bugetar, dar şi nivelul de îndatorare ne îndreptăţesc să menţinem acest obiectiv, dar, în acelaşi timp, criza economică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor şi va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în Zona Euro, prin prisma lecţiei crizei”.

Intr-un fel sau altul lucrurile stau cam in “coada de peste” –  noi nu suntem pregatiti, ei nu ne vor. Zic eu – nici nu trebuie. Doua interviuri interesante in acest subiect pe Curs de Guvernare.

Tot pe acest subiect – un nou raport al unitatii de cercetare a faimosului saptamanal “The Economist” (Economist Intelligence Unit), de fapt 45 de pagini care-ti pot provoca crampe. Raportul numit Starea Uniunii – Poate euro supravietui criza debitului (suveran)? (State of the union – Can the euro zone survive its debt crisis?) dezbate situatia curenta si propune trei scenarii posibile. Primul scenariu, tradus de mine “prin ape tulburi  – cu un faliment sau doua”, (Muddling through with a default or two) primeste de la autor 50% probabilitate si pune problema unui faliment sau doua a unor state Europene, primele din 1945.

Al doilea scenariu, tradus de mine ca “legatura solidara” (Bonds of solidarity) primeste de la autorii raportului numai o probabilitate de 25%. In afara situatiei existente, acest scenariu este dependent de factori externi, in majoritatea lor independenti de economiile statelor zonei Euro: (a) cresterea preturilor petrolului cu mai mult de 20%; (b) inceputul unei crize accentuate in China, provocata de imprumuturi mult prea mari pentru dezvoltarea infrastructurii si a imobiliarelor; si (c) o criza financiara accentuata in Statele Unite si pierderea completa a investitorilor internationali in dolarul american.

Al treilea scenariu, numit “directia, iesire” (Heading for the exit) dezbate posibile presiuni interne ale statelor membre pentru a iesi din zona Euro. Aceste presiuni pot fi in statele puternice care se simt impovarate de datoriile facute de altii, in acelasi timp de state in care dezbaterea publica nu poate stapani masurile de austeritate. Aici probabilitatea pe care o dau autorii raportului este numai de 15%.

Ultimul scenariu, numit de autori “medicatia doare, dar insanatoseste” (The medicine hurts, but works) este si supranumit “scenariul de aur” si primeste de la autori cele mai putine sanse de probabilitate, numai 10%. Acest scenariu este bazat pe posibilitatea de crestere a PIB-ului zonei Euro, dar  in special a tarilor amenintate cu falimentul. Bineinteles ca acest scenariu este cel mai dificil de realizat, avand in vedere situatia internationala cu toate provocarile si pericolele mentionate mai sus, concomitent cu lipsa vointei (sau a posibilitatilor) politice legate de  masurile de austeritate impuse de situatie. Increderea investitorilor externi si interni in tarile ameninte este esentiala in acest caz.

Partea a doua a documentului discutat se ocupa cu “monitorizarea crizei” (Debt crisis monitor). Despre acest subiect vom discuta intr-un articol mai amplu, pe care il voi publica poate in weekendul viitor.

Acest document este esential (in opinia mea) pentru a intelege cateva lucruri care nu sunt tratate suficient in presa romaneasca.

88 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cu scuzele de rigoare si multumiri gazdei,o remarca la discutia anterioara pro/contra udrea
    cei care o apara pot enumera 3 plusuri-profesionale-ale d-nei udrea fata de chiuariu si/sau adomnitei?

    intamplator

    13/04/2011 at 3:45 pm

    • hai sa te intreb si pe tine, ca altii m-au pasat (intrebare incomoda/raspuns coerent imposibil?). Eu locuiesc intr-o comuna limitrofa Bucurestiului de vreo 10 ani. De vreo 12 ani comuna are primar PD. Canalizare nu avem. Sub Nastase nu am primit bani (culoare nepotrivita politic). Idem sub Tariceanu. Inteleg ca nu ar fi de bon-ton sa primim sub guvenul Boc (ministru Udrea). Noi cand avem voie sa primim bani de canalizare????

      cinic

      14/04/2011 at 9:31 am

  2. Salutare! 🙂

    Mai dati-o-n fasole pe Udrea, e o super mediocra ca politician si ca ministru, la fel ca si alti politicieni cu aere de destepti. Ce tot Udrea in sus Udrea in jos? Pur si simplu e prea neinsemnata pentru ce chestiunile cruciale din politica. daca nu ar avea banii ministerului pe mine si nu l-ar sprijini, indirect, pe Boc, nimeni nu ar conta pe ea. Fara banii ministerului, Udrea nu exista.

    Cetatean

    13/04/2011 at 4:33 pm

  3. buna ziua
    @ intamplator, in oglinda, o intrebare: inafara de misoginism enumera tu doua minusuri profesionale ale madamei Udrea. Si plusurile favoritilor tai, Chiuariu si Adomnitei.
    Observ ca iRealitatea face pui: nu mai vedem nimic bun; criticam si iarasi criticam.
    Comunistii cereau si autocritica.
    A ii lauda pe Preda, Macovei, Voinescu este ipocrizie; nu sint implicati in munca de partid si sint virgini.

    victor L

    13/04/2011 at 4:33 pm

    • Salut Victor prietene 🙂
      Pentru ministerul ala era bun un baiat cu un PhD in business la o universitate cu iedera , sau un profesionist extrem de bun, macar cum e ministrul Educatiei daca nu se poate mai bun. Si bineniteles poate fi o femeie sau un homosexual, nu asta conteaza.
      Daca vii cu Adomnitei sau cu Nutu Camataru drept comparatie nu ajungem nicaieri

      Un tanar de stanga

      13/04/2011 at 5:07 pm

      • Habar nu am cite parale face madam Paul Vass dar as prefera-o pe ea. Ce zici ?

        Un tanar de stanga

        13/04/2011 at 5:09 pm

  4. Ettata: „banii ministerului pe mînă”.

    Cetatean

    13/04/2011 at 4:34 pm

  5. Salut TDS, nu o sustin pe Elena, iar alaturarea celor doua nume (Adomnitei-Chiuariu) ii apartine lui @intamplator.
    Si nu te contrazic in ce spui, doar ca, vorba veche, asta avem, cu asta defilam.
    Si, de curiozitate, care-i ala cu PhD-ul din actuala coalitie si nu a fost desemnat ministru?
    E dreptul fiecaruia sa nu vada nimic bun la actualii politicieni de la guvernare; si Ponta spune ca atunci cind ajunge la putere va schimba toate legile votate in timpul guvernului Boc.

    victor L

    13/04/2011 at 5:18 pm

  6. Am o impresie buna despre dna Vass.
    Dar te rog sa retii ca clasa politica este plina si de specimene de genul asta, politician care „garanteaza” pentru multi altii.
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8499931-marian-vanghelie-micii-vanghelioanele-sunt-etapa-depasita-carierei-mele-politice.htm

    victor L

    13/04/2011 at 5:26 pm

  7. http://www.gandul.info/politica/surpriza-lui-blaga-pentru-boc-planul-secret-care-poate-schimba-soarta-alegerilor-din-pdl-exclusiv-8153909

    Blaga vrea sa schimbe regulile jocului, dupa ce a fost de acord cu ele. Vrea sa isi aduca oamenii din teritoriu, adica sa tripleze numarul de delegati la Conventie.

    Doua observatii:

    1. daca vrea sa faca asta, are semnal clar ca pierde.
    1. daca vrea sa faca asta, trebuie intrebat de ce nu a cerut asa ceva in timpul reuniunii Consiului National de Conducere (sau cum se mai cheama), cind ii infiera pe Monica, Sever si Cristi Preda.

    E groasa. Garda veche moare, dar nu se preda.

    Cetatean

    13/04/2011 at 5:29 pm

  8. eu, drept sa spun, daca as fi Boc, nu as accepta schimbarea. Acuma s-au trezit ca „vor si primarii sa voteze”, desi algoritmul dupa care s-a stabilit citi delegati din filiala se trimit la Conventie.

    „De altfel, împărţirea, care a ţinut cont de numărul de voturi aduse şi de procentul înregistrat la ultimele patru scrutine naţionale, i-a nemulţumit pe mai mulţi şefi de organizaţii, majoritatea din partea taberei lui Vasile Blaga”.

    Normal, tizii buldogului cu dinti de cinepa, nu le convine ca sunt masurati dupa performanta in alegeri. Ei vor sa voteze, domle, sarac iprimari, vor si gata. Ce conteaza cit au realizat la alageri filialele din care provin?

    Super tipic: dulai pe timp de pace, mielusei la razboi. Ca Blaga. Insa la placinte inainte.

    Cetatean

    13/04/2011 at 5:34 pm

    • @Cetatean
      Iar ma bag ca musca n lapte si sper ca de data asta voi reusi sa ma fac inteles.
      !/ Daca Blaga se bate si nu mimeaza exista o licarire de speranta ca s ar putea schimba ceva in PDL. Asta i partea buna. Partea proasta e ca nu vad ce atita timp cit in filiale sunt aceleasi cefe groase.
      2/ Acum se va vedea de ce a fost promovata si si sustinuta Udrea. Ea e stapina paralelor care formeaza convingerile politice in teritoriu.

      tucu

      13/04/2011 at 5:41 pm

      • Blaga sa va bate, insa victoria lui nu e deloc semn al schimbarii. Dimpotriva. daca Blaga iese presedinte al PDL, acest partid trebuie sa se rupa.

        Cetatean

        13/04/2011 at 5:47 pm

        • Nu am afirmat si nu cred ca Blaga ar schimba ceva in PDL daca ar cistiga. Eu il consider pe Blaga un produs 100% FSN cu legaturi subterane in toate directiile.
          Eu consider ca conservatorii din PDL sunt reprezentati de Blaga si ca o schmbare venita din interior nu ar fi posibila decit sub Boc.
          La asta ma refeream la faptul ca daca conservatorii incep o lupta reala inseamna ca se tem de schimbare.

          tucu

          13/04/2011 at 5:55 pm

          • asa-i, sunt de acord cu tine.

            Cetatean

            13/04/2011 at 5:58 pm

  9. Sal`tare, popor ! 🙂
    Din pacate, PDL sufera evident de aceeasi boala ca si celelalte partide : CLIENTELISMUL.
    Piratul a dat un exemplu extrem de prost in sensul asta (Mantale, Udrea, Ridzi, EBA), riscand la mustata castigarea alegerilor precedente.
    Daca ati sti, de ex., cate neveste de secretari de stat/directori (cu precadere din MI/SRI) sunt plantate in posturi gras platite de consiliere in companiile de stat, v-ati cruci.
    Sigur, la neveste se adauga soti, fii, nepoti, fini, cumetri etc.
    Necazul e ca tipele/tipii sunt plantate/i pe baza clientelismului politic inclusiv in companii de stat cu datorii imense, aflate pe lista FMI, adica FALIMENTARE.
    Companii in care personalul (sigur, cu exceptiile de mai sus) este trecut in somaj tehnic.
    Cand se schimba directorul general, cel nou vine cu „garnitura” lui completa, angajandu-si parazitii proprii.
    Or chestiile astea se vad/se afla iar gugustiucii (bagati in somaj) vor sta acasa la alegerile din 2012.
    Asta in cel mai fericit caz. 😦

    Tzepelica

    13/04/2011 at 5:39 pm

  10. Din titlul postarii romanii au retinut doar Romania si starea posetei. 🙂
    Ce analize, Libia, ce Economnist? Noua ne arde Blaga, Udrea &co.

    Creanga

    13/04/2011 at 5:40 pm

  11. Statutul PDL:

    10B. Convocarea si delegatii.

    Art. 64. – (1) Conventia nationala ordinara se reuneste din 4 in 4 ani, la convocarea CNC.
    (2) Cu cel putin 60 de zile inainte, CNC in functie, la propunerea BPN, stabileste:
    (a) locul si data CN;
    (b) timpul de desfasurare;
    (c) numarul de delegati si invitati;

    Blaga, „omul cu respectarea statutului”, vrea sa il incalce:

    – pina pe 14 mai nu mai sunt 60 de zile. Pentru ca alagerile in Conventia Nationala sa fie valide, trebuie ca aceasta sa aiba loc cel putin pe 14 iunie (numaram incepind de miine, 14 aprilie).

    – odata stabilit de Cinsiliul National de Coordonare numarul de delagati, nu se mai revine. Nicaieri nu scrie in statut csa se poate reveni. Daca cumva se revine, printr-o stratgema buldogeasca, alegerile trebuie impinse in 14 iunie cel putin.

    Care ar putea fi stratagema buldogeasca:

    Art. 80. – (1) In situatii speciale se pot convoca conventii nationale extraordinare
    (CNE)
    .
    (2) CNC hotaraste convocarea CNE prin votul majoritatii membrilor prezenti, la
    cererea:
    (a) presedintelui partidului;
    (b) majoritatii membrilor BPN;
    (c) Majoritatea presedintilor BPJ, cu acordul BPJ respective;
    (d) a 3/4 dintre membrii CNSEL sau CNRC, numai pentru probleme specifice.
    (3) Pentru CNE nu este necesara respectarea termenelor prevazute pentru CNOM. Toate
    aspectele organizatorice legate de convocarea si desfasurarea CNE, inclusiv posibilitatea
    depunerii de motiuni, se stabilesc in CNC care hotaraste convocarea”.

    Prin urmare, unde e „situatia extraordinara”, Vasilica tata? eEextraordinar ca vreti voi puterea intr-un partid care a rezistat datorita lui Basescu si lui Boc? Sa se amine, Vasilica tata, ca sa iti aduni tu voturi?

    Hai cu conventia „extraordinara”, sa se rupa odata partidul in doua, ca eu m-am saturat de mamelucii din PD care cred ca vor avea banii in 2012 sa cumpere voturi.

    Cetatean

    13/04/2011 at 5:46 pm

  12. Romania nu este pregatita pentru zona euro, e foarte clar.Intrarea in aceasta zona presupune indeplinirea unor criterii economice stricte.Ca sa le indeplinim este clar ca trebuie sa micsoram de ex. cheltuielile statului: salarii uriase, licitatii trucate, lucrari de investitii nejustificate etc..Banii aruncati de guvern (si nu e numai guvernul Boc) in investitii nu produc efecte deoarece observ ca lipseste concentrarea resurselor in acest sens.Metoda guvernantilor e de a arunca bani in stil stropitoare in toate judetele tarii fara a se indeplini nici un obiectiv general. De ex. vorbind de autostrazi observ ca CNADR&Min.Dezvoltarii in loc sa consume toate resursele in acest sens arunca cu bani pe centuri de doi lei sau 10000 de km de drumuri satesti.E de neinteles sa faci 100000 de km de drumeaguri distribuiti uniform in Ro in loc sa faci 100 km de autostrada.

    bigone

    13/04/2011 at 5:59 pm

    • @bigone:
      macar de ar face centuri;ginditi-va cit timp lua traversarea pitesti inainte de centura;la fel sibiu
      centura bucuresti,in 2008 media de deplasare era de 7-sapte-km/h
      e singurul mod de a fluidiza cit de cit circulatia intr- tara in care viteza medie de deplasare auto marfa este de 41-43 km/h fata de ungaria unde este 60 sau restul ue unde este 80

      intamplator

      13/04/2011 at 7:14 pm

  13. Mi-amintesc de retragerea Frantei din structurile Nato (atunci, cred, s-a mutat sediul la Bruxelles); erau timpurile cind Franta se impotrivea intrarii englezilor in Piata Comuna Europeana, UE de azi.
    Francezii vor fi vesnic nemultumiti de americani, pentru ca nu joaca asa cum ar vrea ei.
    Iar daca americanii l-au descoperit pe Khalifa Hiftar, banuiesc ca nu le cade bine francezilor si e un motiv in plus pentru neintelegeri.

    victor L

    13/04/2011 at 6:03 pm

  14. Nu sint virgini la asemenea manipulari.
    Se zice ca lesinata suferea de lipsa de calciu, iar pe reportera o cheama Laura Calciu.

    victor L

    13/04/2011 at 7:04 pm

  15. @vitor l
    a. nu sunt afiliat politic in romania;nici macar nu ar avea rost cind nu exista nici o diferenta doctrinara intre gashtile numite partide;
    doar nu credeti ca pdl a promovat legile pe care le-a promovat ca a avut o doctrina de dreapta;le-a promovat ca altfel nu era imprumut fmi ceea ce ar fi fost catastrofal;fiti sigur ca si ceilalti ar fi facut la fel
    b. in evaluarea mea singura diferenta intre udrea si ceilalti doi este ca ea a plecat din pnl la timp;
    c. andreea vass este cel mai bun consiler economic pe ca l-a avut vreun pm roman dupa 1992(e mai buna ca orasanu)
    d. in pdl grupul macovei/voinescu/preda este singurul grup(nu folosesc cuvintul gashca in acest caz)care stie ce este o doctrina politica si stie sa o prezinte
    ajunge cu explicarea avantajelor pdl fata de ceilalti/nu ma puteti convinge

    intamplator

    13/04/2011 at 7:09 pm

  16. Salut!

    Primiti cu off topicul ? 🙂

    tiberiuorasanu

    13/04/2011 at 7:11 pm

  17. @vitor l &postarea @cetatean 5 46

    singurul motiv pentru care am votat pdl este basescu care a inteles ca romania trebuie sa se schimbe si ca regulile trebuie respectate

    intamplator

    13/04/2011 at 7:11 pm

  18. Seara bună. 🙂
    Rebelii se retrag – arată pe cine s-a bazat coaliţia sub conducerea lui sarkoleon. Francezii erau parcă mai buni tacticieni pe vremea lui Napoleon & De Gaulle . Asta doar ca să nu zi că sunt epigoni. ;).
    Americanii am impresia că mai degrabă nu au nici un stimulent pentru o aventură în OM şi vor să iasă cu fata curată de unde nu prea au avut chef să se bage. Care e totuşi poziţia englezilor, ei sunt cei ce contează imediat după americani?(cred eu). Pisica moartă aruncată în curtea NATO cred că e doar o mată moartă.
    Vuitoanele merită doar atenţia agenţiilor de modă nu şi dezbateri serioase (deşi banii noştri ar merita altceva decât blonde nesimţite).
    Blaga nu merită menţionat decât la capitolul „Ce mai face PCR-ul)

    DanSu

    13/04/2011 at 7:12 pm

  19. nu pot spune ca sunt filofrancez;nu sint nici franco fob
    cred insa ca ultima batalie cistigata de franta a fost la austerliz de napoleon
    in rest,cel mai bun rezultat a fost in ww1 cind au ” remizat’ cu nemtii pe somme si la verdun

    intamplator

    13/04/2011 at 7:17 pm

  20. Franta e o fosta mare putere, inca dupa Napoleon III nu mai e in stare sa duca un razboi pe cont propriu ( fara ajutorul M.Britanii sau SUA). Singurele tari care mai sunt speriate de ei sunt gen Cote d’Ivoire.

    bigone

    13/04/2011 at 7:37 pm

  21. Seara buna dragi pretini si tovarasi . 😆
    1 – Normal ca NATO are probleme in operatile militare din Libia . LIPSESC LA APEL CELE 90 DE AVIOANE USA pe care aceasta tara a decis sa le retraga . Cu ce ramine din „oferta” europeana de avioane , il face pe Gheddafi sa rida cu gura pina la urechi . 😆
    2- De datoriile tarilor europene voi comenta la momentul potrivit . 🙂

    Ștefan A.

    13/04/2011 at 7:45 pm

    • Cred ca oncle Sam le-o tras presul de sub picioare marilor lideri regionali.Mareata Franta si Franta au mai patit-o odata prin 1956(criza canalului Suez). Cu acea ocazie, unchiul Sam le-o aratat ce foste mari puteri au erau la vremea lor.

      STRAJNIK

      13/04/2011 at 8:10 pm

      • Scuze, Franta si Anglia…

        STRAJNIK

        13/04/2011 at 8:12 pm

  22. Legat de aderarea Romaniei la moneda unica.
    Voi repeta mereu , 2015 e un obiectiv prematur . Fara economie competitiva , dispare si ultimul atu economic . Cursul valutar intre leu si euro cu efectele bine cunoscute asupra costului fortei de munca , energie , etc . Adica avantajele care atrag capitalul strain , dispar . De capitalul mioritic nu mai vorbesc . Este maret , sublim dar lipseste cu desavirsire . 😦

    Ștefan A.

    13/04/2011 at 7:49 pm

  23. Salut pe toata lumea 🙂
    propun o lectura extrem de interesanta:

    Oswald Spengler: Declinul Occidentului – o introducere

    http://bibliophyle.wordpress.com/2011/04/13/oswald-spengler-declinul-occidentului-o-introducere/

    Theophyle

    13/04/2011 at 8:22 pm

  24. @ intamplator, rationamentul tau (ca PDL a votat niste legi doar forta/impulsionat de cineva) seamana izbitor cu al stingistilor: daca nu era comunismul, capitalismul nu ar fi facut reformele pe care le-a facut. Nu ar fi defilat cu drepturile omului, cu nivel de viata ridicat. Poate. In cazul asta si guvernul Boc a procedat la fel cum a procedat capitalismul. Daca legile sint bune, dece sa le cautam nod in papura?
    NB, nici eu nu sint militant de partid; incerc doar sa nu seaman cu iRealitatea.

    victor L

    13/04/2011 at 8:23 pm

    • nu caut nod in papura;pur si simplu senzatia mea a fost ca mesajul lor este” noi n-am vrea sa facem legile astea,dar suntem fortati de aia”
      dinditi-va ca toate au trecut prin asumare;si totusi pdl nu inseamna numai boc si basescu ,e numarul de parlamentari
      una peste alta acum pdl nu e partid de dreapta decit cu numele

      intamplator

      13/04/2011 at 9:43 pm

    • Salut victor L
      Asa cum e organizata acum NATO , nu are nici un viitor . Alternativa valabila dar extrem de greu de infaptuit , o armata UE .

      Ștefan A.

      13/04/2011 at 8:45 pm

  25. De fiecare data cind zona aceasta geografica (Dacia,Tarile Romane, Romania) a intrat in compozitia unui imperiu , acel imperiu (organizatie) nu a mai durat mult. E sigur ca nici NATO si nici UE nu mai au mai mult de 10-20 de ani din pacate pentru noi.

    bigone

    13/04/2011 at 9:23 pm

    • salut 🙂
      avem talentul de a ajunge la spartul targului 😦

      Theophyle

      13/04/2011 at 9:25 pm

  26. euro&Romania

    exista argumente pro&contra
    pro:
    -stabilitate financiara/cei cu rate in euro
    -investitii straine
    -umbrela bce
    una peste alta,preturile la noi sunt legate deja de euro,deci avem dezavantajele cresterii de preturi;
    daca e o devalorizare masiva a ron fata de euro,tzatza martza care vinde patrunjel in piata creste pretul ca ” s-a devalorizat ron”
    contraargumentul -si cred ca ACUM este determinant+competitivitatea zero a economiei romanesti

    intamplator

    13/04/2011 at 9:29 pm

    • Salut intimplator
      Competitivitate – cuvintul care descrie boala tuturor care au intrat in moneda euro fara sa inteleaga acest element important . Tari care ani de zile au inlocuit competitivitatea cu devalorizarea periodica a monedei nationale , au intrat in monena unica si au platit, platesc un pret ridicat in crestere economica (extrem de redusa) si cresterea ridicata a datoriilor. Aici e buba. Nu cred ca vrea cineva sa o vada . De regula se doreste o bifare pe hirtie a unui obiectiv pentru a obtine „imagine” si voturi . Ce urmeaza dupa , se descurca cine va conduce . 🙂

      Ștefan A.

      13/04/2011 at 9:41 pm

      • a trebuit sa ma intrerup
        exact asta am continuat:cheia e in productivitate
        ca sa fim corecti raportul productivitate salarii e un pic peste unu se vor ruga de noi sa intram in euro

        intamplator

        13/04/2011 at 9:46 pm

    • In starea economiei de acum sunt mult mai multe argumente anti euro decit pentru.Trebuie sa ne dezvoltam , sa facem reformele necesare ( eu nu sunt fan Boc, dar cred ca a facut si lucruri bune) ignorind existenta euro, astfel incit sa fim gata pentru orice, inclusiv pentru aderare. Modelul turc de ex este foarte bun- putem incerca sa devenim un pol al economiei Balcanilor.

      bigone

      13/04/2011 at 9:46 pm

  27. ca sa continui:
    cred ca acum-EMPIRIC,NU CE SPUNE EUROSTAT- salariul mediu in ro este cam la 25-30 pct fata de media ue iar preturile sunt la 60-70 pct fata de media ue;
    productivitatea in ro cred ca este de 4-6 ori mai scazuta decit in ue;
    momentul de aderare la euro,in afara conditiilor financiare(deficit,inflatie,,,care se pot aranja din pix-vezi grecia-)important este raportul salarii/productivitate
    cind salariile vor fi -sa zicem 50 pct-iar productivitatea de cel mult 2 ori mai scazuta se poate discuta;
    pina atunci osul la treaba;
    si ca sa inchei,poate terminam si cu mitul impozitarii salariilor in ro: va dau un exemplu: in belgia la 1 eur net impozitul agajat&angajator este de 1,6 eur=dublu fata de ro;calitatea serviciilor oferite e alta poveste

    intamplator

    13/04/2011 at 9:40 pm

    • Intamplator, iti pot spune ca mitul cu productivitatea ma sacaie constant. Nu productivitatea e mica e in Romania ci productivitatea la numarul de cetateni. Aia din privat sunt la fel de buni ca si productivi ca un occidental. Chestia e ca sunt prea putini la numarul de potentiali „muncitori” din Romania.

      Turnofftheglory

      14/04/2011 at 3:57 am

  28. Turambar prezinta „cit se poate frauda prin corespondenta” chiar acum intr-un cadru select la A3 cu oana lui Ursu, Stan laptop, Gidea.
    Aferim! 🙂

    Un tanar de stanga

    13/04/2011 at 9:56 pm

    • si ce pornit era ieri cind a foat contrat;
      la domnul acesta se aplica regula acea care spune” constiinta trece prin stomac”

      intamplator

      13/04/2011 at 9:59 pm

    • dl acesta -destept dupa cum spune @theophyle- aplica regula eu centrez,eu dau cu capul;
      scrie un articol,cit mai doct cu putinta ,il promoveaza si apoi face bani cu el;
      caz de manual de manipulare prin statistici&sondaje-reclama

      intamplator

      13/04/2011 at 10:03 pm

      • Nu prea poate manipula deoarece este prezent si impartialul si doctul domn Ciuvica
        🙂 🙂 🙂

        Un tanar de stanga

        13/04/2011 at 10:17 pm

        • ehe…cine se aseamana se aduna
          nu mai ai loc pe la teveuri de impartiali si docti

          intamplator

          13/04/2011 at 10:24 pm

  29. mai exiata prin ziarele romanesti si articole cu subiect si predicat

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/laurence-tacou-i-am-platit-36000-de-euro-eleonorei-cioran-926859.html

    intamplator

    13/04/2011 at 10:00 pm

  30. Seara buna 🙂
    Nu am apucat sa-l vad pe turambar, dar este evident ca daca pornesti de la ipoteza de „prefraudare”, dadea exemplu diferentele intre turul 1 si 2 la prezidentiale, nu poti decat sa ajungi la concluziile lui. Singura problema, este de deontologie profesionala, ii banuiesti pe cei 50k iesiti in plus (in strainatate) la vot de fraudare „incentive”? Mai ales daca nu aplici principiul statistic, ca acestia statistic – ar vota la fel cu anteriorii (statistic acei 50k ar fi trebuit sa voteze ca in turul I). Asta daca nu mai iei in considerare miza „subiectiva” care i-a manat in lupta pe cei 50k. Atunci e simplu, presupui „(pre)fraudare” (incentive) si continui calculul in mod logic. Este Kafka in Metamorfoza, care este extrem de logic pornind de la metamorfoza personajului intr-o „ganganie infioratoare”. Nu tii cont de conditiile acelei „metamorfoze” ci doar de consecinte. Si denumesti „metamorfoza” ca fiind fraudare. Nici macar nu acorzi prezumtia (de bun simt zic eu) ca nu toti 50k oameni au iesit la vot doar din motivul oportunitatii „transportului” facil (si el presupus – nu demonstrat). Cazul clasic: minciuna, minciuna sfruntata, statistica.

    DanSu

    13/04/2011 at 10:26 pm

  31. @Theophyle: de ce nu mai publici pe Contributors? Ai luat o pauză sau ai scris ceva ce s-a interpretat ca un fluierat prin biserica Dreptei şi Adevăratei Credinţe? Stimă!

    Emil

    13/04/2011 at 10:33 pm

    • Emil salut 🙂

      Am luat o pauza. Sunt putin ocupat cu altele 🙂

      Theophyle

      14/04/2011 at 8:36 am

  32. In plus, fara sa vina cu nici un argument pro-ipoteze, cere argumente contra-ipotezele de pornire. Argumente de tipul „cifrele asa ne spun” sunt doar o constatare nu un argument.
    Corect ar fi: „interpretarile asa ne spun”.
    Am avut in facultate, la intrebarea: „Utilizati in facultate cunostintele capatate in scoala?”, cifre de genul:
    1. primar” – 30% Da /70% Nu.
    2. gimazial – 40% Da /60% Nu.
    3. Liceu – 60% Da /40% Nu.
    4.Facultate – 20% Da /80% Nu.
    Interpretari: – prima si ce mai comoda si aproape mecanica – liceul este mai util decat facultatea, in facultate se invata SF-uri.
    Alta interpretare: Intrucat facultatea este totusi ce mai inalta treapta a invatarii(o presupozitie de bun simt), rezulta ca in productie nu se aplica cele mai moderne tehnologii, ca productia este nemodernizata.
    Nu poti proiecta cifrele in afara contextului. La fel si in acest caz, daca in comuna x diferenta ar fi cea relevata de sensei, ar fi rezonabil sa presupui pur si simplu o mai buna fraudare „incetive” (cum spune el). Dar a aplica mecanic acelasi algoritm si expatilor, mi se pare o dovada de optuzitate (ca sa nu banuiesc rea-vointa)

    DanSu

    13/04/2011 at 10:42 pm

  33. Scuzati erorile de tastare!

    DanSu

    13/04/2011 at 10:45 pm

  34. Salutare, DanSu 🙂

    Turambarr maninca si el o piine, insa zoioasa mai e pinea sta a pefraudarii. o sa mai discutam noi despre intemtiile celor care i-au comandatsondajul. din pacate, el a asumat ntentiile lor ca sa poataface studiu.

    PDL, Blaga, in seara asta: În 91 l-am schimbat pe Iliescu, și bine am făcut. În 2001 l-am schimbat pe Roman și l-am pus pe Băsescu. În 2011 trebuie să-l schimbăm pe Boc.

    Cetatean

    13/04/2011 at 10:51 pm

    • Medicamente!!!

      oldhashu

      13/04/2011 at 11:35 pm

  35. Salut @Cetatean.
    Intrucat Blaga este si el Oradean pripasit prin Bucuresti, pot sa-ti spun ca oarecum il admir (exact in masura in care-l admir pe Iliescu. Ba mai mult, pot sa spun ca cei doi sunt compatibili 100%.
    (Ia admiratia mai degraba ca fascinatie).
    Blaga a fost director la o intreprindere (Infratirea – Oradea) care a mers bine pe vremea lui ceasca. Nu este (ca de altfel nici Iliescu), genul care sa se opuna la nou, atata timp cat „noul” se pliaza pe interesele (conceptiile) lor. Nici nu este lacom precum Nastase, nici incult ca Vanghelie, nici ticalos ca Hrebenciuc, nici gargaragiu ca Crin, nici neorientat ca Ponta. Este genul ce crede sincer in ce face si a invatat prost ca ce face nu poate fi gresit, iar in mod sigur propriul interes nu poate fi altul decat interesul „intregului popor”. Tipul de activist complet, nu ranchiunos („nu am nimic cu tine personal”), fara dileme, fara macar gandul vag ca ar putea gresi undeva in detalii. Ranchiuna de fapt si-o obiectiveaza: daca nu intelegi binele meu, insemna ca ori nu esti bine informat, ori esti rauvoitor (dai in mine, dai in fabrici si uzine…).
    In rest bun organizator, eficient, fara ambitii de vedeta, uneori chiar bun profesional, in orice caz cel putin „obedient” politic „seful are dreptate, pana hotarasc eu ca e cazul sa-l inlocuiesc”.

    DanSu

    13/04/2011 at 11:37 pm

  36. AM avut unb director de calibrul lui (tot in Pradea). In urma unei eveniment, in care s-au impartit sanctiuni, normal ca am facut un memoriu, argumentat (si absolut justificat). Raspunsul a fost nota pusa pe memoriul meu, inaintata serviciului personal: „Indisciplina la oficiul de calcul creste. Va rog luati masuri in consecinta pana la desfacerea cobtractului de munca”.
    Exact tipul Blaga, (cu care era cole si prieten de directorat) considera nu ca a facut o nedreptate ci ca a fost extrem de ingaduitor aplicatd in prima instanta doar sanctiuni blande. Faptul ca erau nemeritate – era o chestiene secundara, importanta era AUTORITATEA.

    DanSu

    13/04/2011 at 11:43 pm

  37. Scuze, era vb. tot de Oradea, dar tastatura imi joaca feste 😦

    DanSu

    13/04/2011 at 11:44 pm

  38. Dane, cu Blaga in frunte PDL evine fix-fix in matca rlui Petre Roman: 7-12% pe vecie. Partid Balama.

    OMul nu pricepe ca un partid nu e o organizatie care trebuie „condusa” si unde trebuie batut cu pumnul in masa. Organizarea si eficienta sunt pentru vremuri de mult apuse, acuma traim vremuri unde fosilele feseniste nu mai au priza la mase.

    Cetatean

    14/04/2011 at 12:08 am

  39. Dane, cu Blaga in frunte PDL evine fix-fix in matca rlui Petre Roman: 7-12% pe vecie. Partid Balama.

    OMul nu pricepe ca un partid nu e o organizatie care trebuie „condusa” si unde trebuie batut cu pumnul in masa. Organizarea si eficienta sunt pentru vremuri de mult apuse, acuma traim vremuri unde fosilele feseniste nu mai au priza la mase…

    Cetatean

    14/04/2011 at 12:08 am

  40. ma duc, deja postez de doua ori acelasi mesaj. Noapte buna 🙂

    Cetatean

    14/04/2011 at 12:09 am

  41. noape buna 🙂

    DanSu

    14/04/2011 at 12:14 am

  42. Noapte buna 🙂 .. Tastatura bat-o vina 😦

    DanSu

    14/04/2011 at 12:15 am

  43. va fi o mare teapa. se va intampla ca si-n celelalte state occidentale, trecerea la moneda unica sa ne usture destul de mult prin buzunare.

  44. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
    Sunt probleme cu WordPressul.

    Postarea noua cand vor aranja platoforma!

    Theophyle

    14/04/2011 at 8:34 am

  45. Din cauza unor probleme pe wordpress. Revista presei de astazi apare pe Politeia Doctrinara!

    http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2011/04/o-zi-obisnuita-14-aprilie-vijelii-in.html

    Theophyle

    14/04/2011 at 9:08 am

  46. @tog
    productivitatea in ro
    nu la numarul de cetateani,ci la numarul de angajati;
    e corect,luati individual ,un angajat roman e CEL PUTIN la fel de productiv ca unul din economie dezvoltata;
    problema e ca acest lucrator,trebuie sa munceasca si pentru tanti aia care sta la coada sa depuna nu stiu ce declaratii,si pentru nenea ala care se duce la doctor trei zile la rind in loc de 2 ore intr-o zi,pentru gigel care trebuie sa-si ia nu s ce certificat pentru banca si alearga ca bezmeticlu prin 7 locuri sa plateasca 0,8 ron in total;
    pierderea de productivitate nu e cauzata de cel care lucreaza,E CAUZATA DE SISTEM
    unii ii zic birocratie,nu e asa,birocratia e peste tot la noi este o birocratie indolenta si dusmanoasa

    intamplator

    14/04/2011 at 10:15 am

  47. Buna dimineata! 🙂
    Theophyle a rezumat foarte exact in prezentarea stirilor, (in)coerenta, actului de guvernare, si implicit „calitatea” acestuia:
    1. Guvernul elimină preţurile reglementate la energie…
    2. Boc cere Consiliului Concurenţei şi DAE să analizeze dacă preţurile la carburanţi pot fi îngheţate.
    Actiuni perfect incoerente, faliment garantat 100% (ca sa plagiez si eu putin un titlu de emisiune 🙂 .
    Despre pixelul atomic (din sigla de la iRTV), ma distreaza incercarile repetate de eliminare a clipului sub motiv de „probleme privind drepturi de autor”. Sintagma care arata si veridicitatea clipului: o creatie iRTV 100%. Daca ar fi fost o stire – era de interes public, si nu putea fi invocata proprietatea intelectuala. Daca este o creatie – pot fi invocate drepturile de autor, dar nu poate fi prezentata pe post de stire, ci eventual un promo acolo, de genul: „iata ce reporteri/regizori buni avem noi…”

    DanSu

    14/04/2011 at 10:43 am

    • corectie: „reporteri si regizori in acelasi timp” :).

      DanSu

      14/04/2011 at 10:44 am

  48. O sigla misto ar fi: „Noi nu prezentam noutatile, noi le cream!”

    DanSu

    14/04/2011 at 10:45 am

  49. noi avem cheltuieli bugetare cu asistenta sociala si cu salariile bugetare de peste 70 la suta din buget, suntem stat socialist, cum naiba putem ajunge sa implementam moneda unica europeana?

    Sare' n Ochi

    14/04/2011 at 11:03 am

    • daca ar fi numai asta;
      i-au luat la goana pe aia de la colas-nu ca le-as lua parte-dar sa-i spuna lu’ mutu(nu fotbalistul) ca nerespectarea contractului e cauza si nu faptul ca aia au zis,ajunhge cu shpaga sau ca suma ceruta a fost mai mare decit calculasera ei in oferta sau ca au dat-o cui nu trebuia

      intamplator

      14/04/2011 at 11:38 am

  50. Sare in ochi, cat ia o reorganizare de SRL sau SA in Romania?
    Paralela ar fi cat iti ia sa modifici un aparat guvernamental, subventiile, sistemul societatilor de stat, cand ti-e frica de votul pensionarilor si restul de bibani?
    Eu sper ca Blaga sa castige presedentia PDL si PDL sa se rupa. Altfel Zana cea BUna alian Alba ca Zapada se va naste normal. Iar efectele electorale vor fi greu de estimat.
    Vremuri interesante. 🙂

    Turnofftheglory

    14/04/2011 at 11:20 am

  51. In sfarsit apare postarea noua!
    Ciudata dar apare 🙂

    Theophyle

    14/04/2011 at 11:44 am

  52. […] care include falimentul de facto al unui stat sau doua din zona Euro, va deveni o realitate. (vezi aici). Personal cred ca zilele solidaritatii si ale compasiunii Europene au cam trecut. Com-passus-sum, […]

  53. […] care include falimentul de facto al unui stat sau doua din zona Euro, va deveni o realitate. (vezi aici) . Personal cred ca zilele solidaritatii si ale compasiunii Europene au cam trecut. […]


Comentariile sunt închise.