Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Memento: Scandaluri mioritice la început de alt secol

E vorba de vestita în epocă afacere a Societăţii tramvaielor electrice din Bucureşti. Acea societate, care a înfiinţat în Bucureşti tramvaiul electric, a fost întemeiată, în 1908, primar al Capitalei fiind Vintilă Brătianu, fratele său Ion I.C. (Ionel), fiind premierul României. Întemeierea acestei Societăţi a tramvaielor electrice a fost, de fapt, o afacere liberală, patronată de o bancă liberală, acţiunile fiind achiziţionate, cu precădere, de oameni politici şi de afaceri liberali (un lot important de acţiuni a fost achiziţionat şi de Basset, secretarul particular al regelui Carol I). Dar la 29 decembrie 1910 se schimbă guvernul, premier devenind P.P. Carp, şeful Partidului Conservator.

Noul primar al Capitalei , Matache Dobrescu, i-a adus la cunoştinţă panamaua (à propos la actul uriaş de corupţie care a insemnat construirea canalului Panama!) lui Al. Marghiloman, ministru de Interne. Acesta l-a încunoştiinţat, de îndată, pe premier. Carp a luat foc, declanşînd mari ostilităţi împotriva Partidului Naţional Liberal, în frunte cu Ion I.C. Brătianu, pe care l-a incriminat de corupţie încă în februarie 1911, adică la nici două luni încheiate de la venirea la guvern. Ostilităţile, neînchipuit de dure, s-au desfăşurat în presă, în justiţie, în parlament, în stradă, în cabinetele Palatului Regal. Înfrîngerea lui P.P. Carp, care a demascat un efectiv act de corupţie, s-a produs, de fapt, în parlament, unde opoziţia liberală a făcut front comun cu Partidul Conservator-Democrat al lui Take Ionescu. Carp era intransigent, declarînd regelui şi colegilor de guvern că Societatea liberală a tramvaielor electrice e o expresie tipică de „brigandagiu politic” şi că a o accepta înseamnă recunoaşterea dreptului familiei Brătianu la monopolizarea vieţii economice a ţării. Atunci, în noiembrie 1911, Carp a rostit, în Camera Deputaţilor vestitul discurs în care a ameninţat PNL că îi va aplica „fierul roşu” pentru că „să fii bogat ca rezultat al exploatării statului, aceasta nu o admit”. Şi într-un discurs rostit în Senat, Carp, adresîndu-se direct şefului PNL, îi punea la îndoială integritatea morală: „Domnule Brătianu, autoritatea morală a unui om politic nu se judecă decît după două lucruri şi nu se cîştigă decît printr-un singur mijloc. În viaţa ta privată să fii totdeauna corect, în viaţa ta publică să fii totdeauna dezinteresat”. Carp avea, negreşit, dreptate în justiţiarismul său. Dar ignora că, de fapt, corupţia e un fenomen inevitabil în viaţa publică şi că acesta, descoperit în 1910, nu era deloc singurul. Brătianu l-a încunoştiinţat pe suveran că el consideră vorbele infamante ale lui Carp rostite în plin parlament o efectivă declaraţie de război şi, dacă nu le retractează sau – mai bine – nu pleacă de bună voie de la conducerea guvernului, în ţară va fi război civil. Regele nu putea tolera această încleştare politică vecină cu războiul civil. Takiştii, aliaţi fideli ai liberalilor, cereau că P.P. Carp să-i ceară scuze publice lui Ionel Brătianu. Au urmat cîteva luni de umilitoare şi iritante pertractări, Carp (ştiind dreptatea de partea sa) neputînd accepta condiţiile regelui şi ale lui Take Ionsecu. A intervenit şi justiţia care considerînd legalitatea actului de constituire a Societăţii tramvaielor electrice din Bucureşti a respins cererea guvernului de desfiinţare a acelei Societăţi, şi în prima instanţă şi la cea de apel şi la Curtea de Casaţie.

Corupţia l-a îngenunchiat pe Carp, silit să demisioneze în 14 octombrie 1912, înlocuit fiind de Titu Maiorescu, care a promis că va fi o formulă tranzitorie, el formînd un cabinet de miniştri de concentrare conservatoare (adică împreună cu takiştii). Asta deşi Maiorescu ştia bine de la înaltă sursă că regele nu-l mai dorea pe Carp premier şi nu-l va accepta. Maiorescu a guvernat ţara pînă la 4 ianuarie 1914, înlocuit fiind – cum altfel? – de Ion I.C. Brătianu, în fruntea unui guvern liberal. Carp nu a uitat niciodată felonia prietenului său de o viaţă care, de dragul vanităţii de a fi premier, a trădat o amiciţie de o viaţă (Dar, nu suna un aforism al lui T. Maiorescu astfel: „Nu există prieteni în politică, există numai prieteni politici”?). A păstrat ranchiuna şi în faţa mormîntului deschis al celui ce îl înşelase în 1912, refuzînd invitaţia lui Marghiloman de a participa la înmormîntarea lui T. Maiorescu, în iunie 1917. I-ar fi răspuns cinic lui Marghiloman cu interogaţia „De ce să-i fac lui Maiorescu o politeţă pe care nu mi-o va putea înapoia„. Revenind, să spun încă o dată că actul corupţiei, dezvăluit şi condamnat de P.P. Carp, a sfîrşit prin a-l îngenunchia pe bătrînul politician, om politic, într-adevăr, de o integritate morală ireproşabilă. Corupţia, legalizată, a triumfat, aşadar, încă o dată. Şi ea fusese făptuită de şeful PNL care, în 1914-1919, s-a dovedit a fi, totuşi, un mare bărbat de stat, contribuind esenţial la crearea României Mari. Ceea ce ar putea duce la încheierea că fenomenul corupţiei e mai puţin important decît capacitatea politică de a conduce în clipe grele, o ţară, dusă spre victorie de răsunet şi hotărîtoare pentru destinul ei. Cine ar putea răspunde la această teribilă interogaţie?

Fragment din articolul lui Zigu OrneaCoruptia ca fenomen general” Apărut în Dilema veche, nr. 448, 28 sept – 4 oct 2001, la tema Foloasele si ponoasele coruptiei

Pentru doritorii de detalii pe Historia.ro

131 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Buna seara !
    Alti actori, aceeasi piesa.
    Numai ca aia erau profesionisti, acum avem doar amatori. 😦

    Tzepelica

    24/10/2010 at 6:45 pm

    • salut timi,
      erau omule era si faceau si bine inainte de a pune mana in buzunarul public 🙂

      Theophyle

      24/10/2010 at 6:46 pm

      • Nu poti sa construiesti un sistem nou cu odraslele coloneilor secu sau cu prietenii de pahar ai lui Dan Iosif.
        Cum poti, de ex., sa pui langa Bratianu un canish vopsit, latrator si chiulangiu ?

        Tzepelica

        24/10/2010 at 6:57 pm

        • Ba poti, uite cum arata 😦

          Theophyle

          24/10/2010 at 7:03 pm

  2. Buna seara si buna sa va fie inima!
    😆

    maya

    24/10/2010 at 7:03 pm

  3. Se spune ca politica este si arta compromisului!

    Dar pina unde se poate „intinde” compromisul?Aceasta este intrebarea!

    maya

    24/10/2010 at 7:05 pm

    • Serus maya ! 🙂
      In Romania compromisul se reduce la : ori noi , ori voi ! 😆

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 7:08 pm

      • Stefan A
        😆
        Serus!

        In viata trebuie sa faci uneori compromisuri,dar trebuie sa stii sa te opresti acolo unde sa nu iti fie rusine sa te uiti la imaginea ta in oglinda!

        „Ori noi,ori voi”- denota lipsa celor mai elementare notiuni morale.

        Onoare,cinste,responsabilitate,respectarea cuvintului dat sint cuvinte ce lipsesc din vocabularul/atitudinea politicienilor nostri.

        Ii adaug aici si pe „haiducii” smenari ai sindicatelor!

        E drept ca epoca cavalerilor a trecut, dar cavalerismul nu este o notiune absolut deloc perimata.

        maya

        24/10/2010 at 7:19 pm

  4. Din nou , seara buna ! 🙂
    Sintem consecventi din anii secolului XX. Furam in interes personal si pentru „binele natiunii” . 😆
    PS . Theophyle, am citit ca nu ai tv . Fa domnule un inprumut cu buletinul! 😆 Te mai documentezi si matale din oceanul de cultura zilnica a maretei televiziuni mioritice ! 😆 😆

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 7:07 pm

    • Prietene Stefan 🙂
      Alerg sa fac un credit si sa-mi cumpar TV. 🙂

      Theophyle

      24/10/2010 at 7:10 pm

  5. Salut,
    Diferenta este ca o parte din boierii aceia nu erau nemincati precum toti cei de acum. PPCarp nu a furat un sfant era bogat.Titu Maiorescu care nu era bogat nu a furat nici el. (de fapt nici boc nu s-a imbogatit din primminesteriatul lui cum au facut absolut toti primministrii dinainte)

    Un tanar de stanga

    24/10/2010 at 7:08 pm

  6. Coruptia l-a ingenunchiat pe PCarp, sistemul pe E.Constantinescu!

    Diferenta? PCarp a fost insa cinstit fata de el insusi pina la capat!

    maya

    24/10/2010 at 7:09 pm

    • maya, nici macar in vise sa nu-l compari pe Carp cu imbecilul care a fost, este si va fi pentru eternitate Constantinescu!

      Theophyle

      24/10/2010 at 7:12 pm

      • Theo-Phyl

        Nu-l compar;remarc marea,marea diferenta!

        maya

        24/10/2010 at 7:21 pm

  7. Toti se inghesuie sa demonstreze !
    Citit aici ce cer cadrele militare in rezerva sau retragere .

    http://sindicatulcmd.blogspot.com/

    Printre altele de remarcat , pensi ca inainte dar si sa renuntam la imprumuturi internationale. 🙂
    Matematica nu e materie obligatorie in scoala militara sau academia militara ? 😦

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 7:17 pm

    • De mentionat ca ei nu au cereri ! 🙂
      Fac propuneri ! 😆 😆

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 7:23 pm

      • Eu le-as da dublu, nu as lua nici un imprumut. As da drumul la tiparnita in trei luni 30-40% inflatie iau toti banii inapoi si termin povestea!

        Theophyle

        24/10/2010 at 7:25 pm

    • Stefan A

      Matematica este obligatorie, nota 10 insa NU!

      maya

      24/10/2010 at 7:27 pm

  8. Proletari in SUV-uri. 🙂

    Galeata cu pixeli

    24/10/2010 at 7:29 pm

  9. Ramin un pic asa , traznit 🙂 , cind citesc ca toti demonstreaza pentru „drepturi cistigate ” . De unde dracu sa scoata zeci de miliarde de lei pentru toti statul , nu intereseaza pe absolut nimeni . 😦
    O „propunere sau cerere ” se face cind se indica precis ( la leu si nu vag) de unde se aduc banii .
    Este o moda acum sa ceara toti dar fara sa indice sursa de finantare . De aia cred ca la matematica au lipsit multi romani !

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 7:33 pm

    • E ca si cum ai avea un termometru, si findca odata ai avut temperatura 40 grade, mercurul nu mai poate cobori, caci e un drept cistigat ! 🙂

      Un tanar de stanga

      24/10/2010 at 7:36 pm

      • Un tinar de stinga
        😆
        Servus!

        Drept cistigat la stinga! 😉

        Ps: foarte frumoase fotografii;multumesc! 🙂

        maya

        24/10/2010 at 7:41 pm

  10. Buna seara!

    Coruptie ca-n Bucresti
    In toata lumea nu gasesti
    Preturi mai mari, chiar de trei ori
    Si la tramvai chiar si la scoli
    Anii tot trec, acelasi stil
    Politica-i de vodevil
    Noi tot baltim,ne strofocam
    Apa de ploaie tot votam

    Creanga

    24/10/2010 at 7:33 pm

    • Creanga
      😆
      Servus!

      Apa de ploaie si noroaie
      Cind o sa scapam oare de zoaie?

      maya

      24/10/2010 at 7:43 pm

      • Servus Maya!
        Cand ne-om destepta
        Si mai mult ne-om implica
        Altfel mereu, aceiasi hoti
        Ne vor lasa doar in chiloti

        Creanga

        24/10/2010 at 7:45 pm

  11. tds pe drumuri 🙂
    Portul Margellina din Neapole
    si
    Sorrento -Surriente- orasel 16.000 locuitori, o seara dupa ploaie

    Un tanar de stanga

    24/10/2010 at 7:34 pm

    • Se scrie si se citeste NAPOLI ! 😆
      Sorrento este patria unei bauturi lejer alcolice facuta din lamii. Se cheama „limoncello” .

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 7:46 pm

      • Stefan A

        Nu acolo este „razboiul” gunoaielor?

        maya

        24/10/2010 at 7:51 pm

        • Acolo si acum in special in comunele limitrofe !
          Au vrut sa faca o goapa de gunoi chiar in parcul national ( protejat UNESCO ) a vulcanului Vezuviu .
          Au fost pentru o saptamina (asta care se incheie acum ) lupte efective intre cetateni si politie . Cu sticle incendiare , pietre , impotriva fortelor de ordine .
          Intifata , model Napoli ! 🙂

          Ștefan A.

          24/10/2010 at 7:57 pm

          • Intifada nu intifata . 😦

            Ștefan A.

            24/10/2010 at 7:58 pm

          • Stefan A

            Am vazut acum la Protv ca au ajuns la un armistitiu!

            maya

            24/10/2010 at 8:01 pm

        • Sorrento e f curat Maya

          Un tanar de stanga

          24/10/2010 at 7:58 pm

          • Se vede in fotografii! As spune ca este aproape nefiresc de curat! 😆

            maya

            24/10/2010 at 8:02 pm

      • salut – Eu asa am invatat la giografie si de la parintii mei: Neapole. (Napoli spunind doar la echipa de fotbal)
        Napoli e folosit recent de cei multi ce viziteaza Italia. Am vazut oameni de pilda care spun Firenze si la Florenta. 🙂

        Un tanar de stanga

        24/10/2010 at 7:56 pm

        • Salut TDS . Cum se scrie asa se citeste ! 🙂
          Napoli , Firenze , Bologna , Ancona , Venezia . 🙂
          Interesant ca orasul german Munchen (RFG) , pentru italieni e Monaco di Baviera ! 🙂

          Ștefan A.

          24/10/2010 at 8:02 pm

    • Un tinar de stinga
      😆

      Superbe fotografii! L-am vazut si pe Pinochio! 😆

      maya

      24/10/2010 at 7:50 pm

      • Maya
        🙂 🙂

        Un tanar de stanga

        24/10/2010 at 7:57 pm

        • Si pisicutzele! 😆
          Esti talentat! Felicitari! 🙂

          maya

          24/10/2010 at 7:59 pm

  12. Stefan,
    Vinul e de la sponsorul fotbalistelor?

    Creanga

    24/10/2010 at 7:49 pm

    • Salut creanga ! 🙂
      E o firma care se ocupa cu vinzarea vinurilor ! De toate tipurile si toate soiurile nationale !

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 8:03 pm

      • Am inteles, ma gandeam ca te-ai lipit la sponsor.
        Hai mai bea un paharel!
        Domnule Stefanel

        Creanga

        24/10/2010 at 8:29 pm

  13. Ana are aur!!!
    😆 😆 😆
    Campioana mondiala la gimnastica!

    maya

    24/10/2010 at 8:10 pm

    • Bravo ei ! 🙂 Astia merita sa primeasca recompense in bani , nu boul de Mutu care iarasi a facut scndal in Italia . Cred ca acum o incurca cu conducerea echipei ! Patronul echipei e faimos in sectorul incaltaminte , Diego Della Valle . E din provincia unde locuiesc eu si am lucrat in una din vilele lui , cu vreo 15 ani in urma !

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 8:21 pm

      • Mutu
        😦 😦 😦

        Succesul si banii i s-au „urcat” la cap!

        Jurnalistii sportivi sint ocupati numai cu footbalul;restul sporturilor conteaza in masura prea mica pentru ei! 😦

        maya

        24/10/2010 at 8:59 pm

    • Ana cea de 16 ani se medalia de aur

      Creanga

      24/10/2010 at 8:22 pm

      • şi medalia de aur

        Creanga

        24/10/2010 at 8:23 pm

      • 😆 😆 😆

        maya

        24/10/2010 at 8:59 pm

  14. maya

    24/10/2010 at 8:20 pm

    • Salut Creanga 🙂
      Ai crezut ca va fi altfel? Sa im seriosi se joaca jocuri vandute de mult 😦

      Theophyle

      24/10/2010 at 8:30 pm

      • Theo-Phyl

        Vom afla vreodata cine a facut contractele de vinzare-cumparare?

        maya

        24/10/2010 at 8:32 pm

      • Sunt 4 propuneri, trebuie sa aleaga 2, doar Maria Cristina Ana pare curatica. Poate data viitoare nominalizam si noi pe cineva, nu spun cine, persoana importanta.

        Creanga

        24/10/2010 at 8:34 pm

        • @maya, raspunsul este, nu!
          @creanga, nu-l vad de mult pe aici, probabil l-am plictisit 🙂

          Theophyle

          24/10/2010 at 8:36 pm

          • Theo-Phyl

            Atunci m-am linistit! 😉
            Am scapat „de-o grija”! 😆

            maya

            24/10/2010 at 8:44 pm

    • Creanga

      Am citit si articolul lui Dan Badea despre „frumosul” Alistar! 😦
      Te doare capul nu alta!

      Cum Doamne iarta-ma poate acest tovaras sa reprezinte societatea civila? Mai corect ar fii sa spuna
      o parte a societatii civile!Cea murdara! 😦

      maya

      24/10/2010 at 8:30 pm

      • Curat murdar coane Fanica
        Toata increngatura se implica
        Ca daca isi pun ei ambatzu
        Ne-ar reprezenta si vantu

        Creanga

        24/10/2010 at 8:38 pm

    • Toti ar fii pe locul I cu coronita si cu zimbet! 😆

      maya

      24/10/2010 at 8:39 pm

  15. Creanga ! 🙂
    Am fost beat o singura data in viata . La 18 ani si de curiozitate . (sa vad cum e ) 😆
    Am stat atit de rau ziua urmatoare ca de atunci nu am mai fost beat NICIODATA!
    La mine in casa bautura se consuma cu masura . 2 pahare la prinz , 2 searala cina sau in alternativa, o sticla de bere in 2 ! 🙂

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 8:37 pm

    • Ciao Stefano
      Eu nu am fost curios,am vazut pe altii, mi-a fost de ajuns. Cred ca ti-ai dat seama ca glumesc, imi cer scuze daca am sarit calul. 😀

      Creanga

      24/10/2010 at 8:40 pm

      • Eu inteleg si apreciez gluma Creanga ! 🙂
        Tinind cont ca lipsesc 6 zile si schimb prefixul (la virsta ). Din 4 va incepe cu 5 .
        Am vazut prea multe in viata pentru a lua tot in serios ! 😆

        Ștefan A.

        24/10/2010 at 8:43 pm

        • La o juma’ de suta
          Ar cam merge o bauta
          La multi ani si sanatate!
          De munca ta sa ai parte!

          Creanga

          24/10/2010 at 8:54 pm

        • Stefan A
          😆

          Din 4 va – ncepe cu 5
          ani lungi plini de sclipici!
          😆
          Sanatate, voie buna
          Iubirea sa-ti fie cununa!

          maya

          24/10/2010 at 9:04 pm

    • Stefan A
      😆
      Important esta sa fii beat de fericire,ceea ce imi place sa cred ca ai fost nu de putine ori! 😆

      Ps:
      http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Clujul_are_viteza_de_invidiat_pe_Internet_0_358164226.html

      maya

      24/10/2010 at 8:42 pm

      • Am citit si ma enervez pe italienii astia din Telecom . Nu fac investitii cu scuza ca au o „grea mostenire” de 35 miliarde euro . (datorie). 😆
        Sint zone intregi fara internet ! 😦

        Ștefan A.

        24/10/2010 at 8:45 pm

        • Stefan A

          Clujul este totusi in frunte!Prin comune si sate parabolicele stau aproape pe fiecare casa! Parca-s champinioane la soare! 😆

          Ps: nu ai „spus” ca esti Balanta? 😆

          maya

          24/10/2010 at 8:53 pm

          • Scorpion !

            Ștefan A.

            24/10/2010 at 9:10 pm

            • Stefan A
              😆

              din aceiasi zi cu Traian Basescu! 😆
              Esti mare! 😆

              maya

              24/10/2010 at 9:14 pm

  16. Buana seara tuturor!
    Maya,vad ca recuperezi!

    ela

    24/10/2010 at 8:45 pm

    • ela
      😆
      Servus!

      Ma bucur „sa te vad”! 😆

      maya

      24/10/2010 at 8:50 pm

    • ela
      😆
      Duminica am mai mult timp liber!

      maya

      24/10/2010 at 8:54 pm

  17. Am vazut ca esti ocupata.Si e bine,nu-i asa? 🙂

    ela

    24/10/2010 at 9:02 pm

    • Foarte,foarte bine! 🙂

      maya

      24/10/2010 at 9:05 pm

  18. Mihai Eminescu – Glossa

    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi si noua toate;
    Ce e rau si ce e bine
    Tu te-ntreaba si socoate;
    Nu spera si nu ai teama,
    Ce e val ca valul trece;
    De te-ndeamna, de te cheama,
    Tu ramai la toate rece.

    Multe trec pe dinainte,
    In auz ne suna multe,
    Cine tine toate minte
    Si ar sta sa le asculte?…
    Tu aseaza-te deoparte,
    Regasindu-te pe tine,
    Cand cu zgomote desarte
    Vreme trece, vreme vine.

    Nici incline a ei limba
    Recea cumpan-a gandirii
    Inspre clipa ce se schimba
    Pentru masca fericirii,
    Ce din moartea ei se naste
    Si o clipa tine poate;
    Pentru cine o cunoaste
    Toate-s vechi si noua toate.

    Privitor ca la teatru
    Tu in lume sa te-nchipui:
    Joace unul si pe patru,
    Totusi tu ghici-vei chipu-i,
    Si de plange, de se cearta,
    Tu in colt petreci in tine
    Si-ntelegi din a lor arta
    Ce e rau si ce e bine.

    Viitorul si trecutul
    Sunt a filei doua fete,
    Vede-n capat inceputul
    Cine stie sa le-nvete;
    Tot ce-a fost ori o sa fie
    In prezent le-avem pe toate,
    Dar de-a lor zadarnicie
    Te intreaba si socoate.

    Caci acelorasi mijloace

    Se supun cate exista,
    Si de mii de ani incoace
    Lumea-i vesela si trista;
    Alte masti, aceeasi piesa,
    Alte guri, aceeasi gama,
    Amagit atat de-adese
    Nu spera si nu ai teama.

    Nu spera cand vezi miseii
    La izbanda facand punte,
    Te-or intrece nataraii,
    De ai fi cu stea in frunte;
    Teama n-ai, cata-vor iarasi
    Intre dansii sa se plece,
    Nu te prinde lor tovaras:
    Ce e val, ca valul trece.

    Cu un cantec de sirena,
    Lumea-ntinde lucii mreje;
    Ca sa schimbe-actorii-n scena,
    Te momeste in varteje;
    Tu pe-alaturi te strecoara,
    Nu baga nici chiar de seama,
    Din cararea ta afara
    De te-ndeamna, de te cheama.

    De te-ating, sa feri in laturi,
    De hulesc, sa taci din gura;
    Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
    Daca stii a lor masura;
    Zica toti ce vor sa zica,
    Treaca-n lume cine-o trece;
    Ca sa nu-ndragesti nimica,
    Tu ramai la toate rece.

    Tu ramai la toate rece,
    De te-ndeamna, de te cheama;
    Ce e val, ca valul trece,
    Nu spera si nu ai teama;
    Te intreaba si socoate
    Ce e rau si ce e bine;
    Toate-s vechi si noua toate:
    Vreme trece, vreme vine.

    skorpion

    24/10/2010 at 9:04 pm

    • skorpion
      😆
      Servus!

      maya

      24/10/2010 at 9:09 pm

  19. Scrisoarea III – Mihai Eminescu
    (fragment)

    De-aşa vremi se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii;
    Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii şi irozii…
    În izvoadele bătrâne pe eroi mai pot să caut;
    Au cu lira visătoare ori cu sunete de flaut
    Poţi să-ntâmpini patrioţii ce-au venit de-atunci încolo?
    Înaintea acestora tu ascunde-te, Apollo!
    O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbriseţi,
    Aţi ajuns acum de modă de vă scot din letopiseţ,
    Şi cu voi drapându-şi nula, vă citează toţi nerozii,
    Mestecând veacul de aur în noroiul greu al prozii.
    Rămâneţi în umbră sfântă, Basarabi şi voi Muşatini,
    Descălecători de ţară, dătători de legi şi datini,
    Ce cu plugul şi cu spada aţi întins moşia voastră
    De la munte pân’ la mare şi la Dunărea albastră.

    Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?
    N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer?
    Au la Sybaris nu suntem lângă capiştea spoielii?
    Nu se nasc glorii pe stradă şi la uşa cafenelii,
    N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi
    În aplauzele grele a canaliei de uliţi,
    Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
    Măşti cu toate de renume din comedia minciunii?
    Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul,
    De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?
    Nici visezi că înainte-ţi stă un stâlp de cafenele,
    Ce îşi râde de-aste vorbe îngânându-le pe ele.
    Vezi colo pe uriciunea fără suflet, fără cuget,
    Cu privirea-mpăroşată şi la fălci umflat şi buget,
    Negru, cocoşat şi lacom, un izvor de şiretlicuri,
    La tovarăşii săi spune veninoasele-i nimicuri;
    Toţi pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă,
    Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.
    Şi deasupra tuturora, oastea să şi-o recunoască,
    Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască…
    Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii!
    Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
    În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
    Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
    Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
    Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
    Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
    Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
    Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
    Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
    Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
    Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
    Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

    Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
    I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
    Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
    Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
    Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
    Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

    La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
    Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
    Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
    Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

    Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
    Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
    Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
    Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
    Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
    O, te-admir, progenitură de origine romană!

    Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.

    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

    maya

    24/10/2010 at 9:11 pm

  20. Am gasit interviul cu ambasadorul Gittenstein,sper ca nu se supara nimeni daca dau link-ul.
    http://codexpolitic.us/2010/10/24/cand-un-interviu-doare/

    avem o aroganta in noi,ca niste catei maidanezi care latra la orice frunza.

    ela

    24/10/2010 at 9:14 pm

    • Salut @ela 🙂
      cum sa ne suparam, Mihnea este un baiat de nota 10 😆

      Theophyle

      24/10/2010 at 9:23 pm

    • ela

      Am vazut emisiunea;ambasadorul a fost relaxat si a raspuns elegant si relaxat!

      Jurnalistii de la Gindul si Financiarul – incrincenati, de tip „justitiar” ca si multi alti jurnalisti romani.

      maya

      24/10/2010 at 9:25 pm

      • Ambasadorul american a spus ca si la ei s-a votat o lege gresit de catre puterea de la acea ora.
        Raspuns la o intrebare voit acida!

        maya

        24/10/2010 at 9:32 pm

  21. Vreme trece, vreme vine
    Si pamantu inca-i tine
    Te intreaba si socoate
    Cand ii vezi cum dau din coate
    Oare cat o sa mai fure?
    Din borcanul plin cu miere
    Toti bondarii si calicii
    Isi imbogatesc amicii
    Tu te-ntreba si socoate
    Spune c-asa nu se mai poate
    Ce e hot ca hotul trece
    La furat mereu se-ntrece

    Creanga

    24/10/2010 at 9:15 pm

  22. De ce a avut VAlistar nevoie de N carutze de milioane de euroi! 😦
    http://badeadan.blogspot.com/2010/10/penalul-alistar-pe-cale-sa-fie.html

    maya

    24/10/2010 at 9:20 pm

    • Skorpi, in cazul de fata trebuie de luat cu multa lamaie 🙂

      Theophyle

      24/10/2010 at 9:24 pm

  23. maya
    Pai daca sint din aceiasi zi cu Basescu , musai sa ajung presedinte ! 😆

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 9:23 pm

    • Uite Stef asta chiar nu-ti doresc 🙄

      Theophyle

      24/10/2010 at 9:24 pm

      • Invidiosule ! 😆

        Ștefan A.

        24/10/2010 at 9:32 pm

    • Stefan A
      😆
      Gindul sa ti se-mplineasca! 😆
      Bistos asa trebuie sa fie! 😆

      maya

      24/10/2010 at 9:28 pm

  24. exact, ThPH

    si probabil ca nu este singurul caz.

    skorpion

    24/10/2010 at 9:24 pm

  25. stefan, presedinte in Ro???

    te maninca hienele, sacalii, haita, caracatitza, frate!

    skorpion

    24/10/2010 at 9:25 pm

  26. Acum vad pe croll: puterea nu va participa la votul motiunii!

    maya

    24/10/2010 at 9:29 pm

  27. Stati linistiti ! 🙂
    Nu ma las impresionat nici de femei cu forme abondante si nici de domni cu conturi milionare .
    Cum toti vor un nou canal navigabil , gasesc eu ca presedinte VOLUNTARI fortati sa construiasca . Democratic ! 😆

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 9:32 pm

    • Stefan A
      😆 😆 😆

      maya

      24/10/2010 at 9:44 pm

  28. La e teama sa nu defecteze cativa!

    ela

    24/10/2010 at 9:33 pm

    • ela

      evita astfel o situatie surpriza;daca iesea egal ce se intimpla?

      maya

      24/10/2010 at 9:42 pm

  29. Ziua veche:

    „Preşedintele Rusiei, prin declaraţiile sale făcute după consumarea summit-ului de la Deauville, a provocat o furtună de emoţii la Kiev şi Tiraspol.

    Nedumerirea experţilor şi politicienilor este legată de faptul că liderul de la Kremlin a spus că succesul negocierilor vizând reglementarea transnistreană „depinde şi de România”, fără să menţioneze în acest context Ucraina.”

    maya

    24/10/2010 at 9:39 pm

  30. Hehehe
    Tatulici tomnai ne-a informat ca el joaca golf.

    Un tanar de stanga

    24/10/2010 at 9:45 pm

    • Un tinar de stinga

      La deruta ca sa arate ca este un domn!Se grozaveste si se da in petic!

      maya

      24/10/2010 at 10:04 pm

  31. Skorpi,
    Ce faaci ? E duminica seara si nu ne dai link la articolul lui Tom Gallagher ? 🙂

    Un tanar de stanga

    24/10/2010 at 9:46 pm

    • E prea devreme TDS ! 🙂
      Nu a iesit inca editia de luni ! 🙂

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 9:49 pm

  32. Mai tineti minte cutremurul din Haiti ?
    Holera face ravagii ! 😦
    Pai nu erau USA si restul tarilor dezvoltate din occident implicate masiv in reconstructie ? Sau in realitate la supt banii ? 😦

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 9:52 pm

  33. tds,

    bine ca m-ai atentionat cu Gallagher;
    uitasem sa-ti spun ca si azi mi-au placut mult fotografiile tale..

    dar vad ca iti plac pisicile
    🙂

    nu vrei una ca noi avem patruuuuu???

    skorpion

    24/10/2010 at 9:58 pm

    • patruuuu? 😆

      maya

      24/10/2010 at 10:01 pm

  34. Hei tramvai!Phoenix!
    😆

    maya

    24/10/2010 at 9:59 pm

  35. Du-ma acasa mai tramvai! Gica Petrescu

    maya

    24/10/2010 at 10:01 pm

  36. @skorpion: am si eu 2!

    ela

    24/10/2010 at 10:05 pm

  37. @all
    😆
    Noapte buna, vise frumoase si colorate! 🙂

    Mintenash cinta cucu’ 😆

    Sa fiti iubiti
    Sa fiti cuminti! 🙂

    Ingerasii sa va aiba mereu in paza! 🙂

    maya

    24/10/2010 at 10:08 pm

    • Noapte buna @maya 🙂

      Theophyle

      24/10/2010 at 10:12 pm

      • Theo-Phyl
        😆
        Noapte buna!

        maya

        24/10/2010 at 10:18 pm

    • Noapte buna maya ! 🙂
      Unde Dumnezeu lucrezi de te trezesti cu noaptea in cap ? 😆

      Ștefan A.

      24/10/2010 at 10:12 pm

      • Stefan A
        😆

        5 minute multumesc pentru noua zi!
        😆
        1/4 h imi fac curaj pentru noua zi (auto psihoterapie)
        😆
        1/2 h imi beau cafeaua de dimineata,care te scapa de greata

        1 h ma infrumusetez!
        😆 😆 😆

        Noapte buna!

        maya

        24/10/2010 at 10:25 pm

    • Noapte buna Maya
      🙂

      Un tanar de stanga

      24/10/2010 at 10:13 pm

      • Un tinar de stinga
        😆
        Noapte buna!

        maya

        24/10/2010 at 10:25 pm

  38. Nu uita Darie , nu uita ! 🙂

    http://www.adevarul.ro/international/Gitenstein-speriat_de_drumurile_din_Romania_0_359364397.html

    Poti sa faci sali de sport cite vrei , inclusiv piscine . Fara infrastructura e tot apa de ploaie . Sau bani aruncati pe geam ! Greu de inteles , mai ales ca au trecut 20 de ani ! 😦

    Ștefan A.

    24/10/2010 at 10:10 pm

  39. @all
    🙂 😆 🙂

    maya

    24/10/2010 at 10:11 pm

    • Noapte buna Maya!

      Creanga

      24/10/2010 at 10:12 pm

      • Creanga
        😆
        Noapte buna!

        maya

        24/10/2010 at 10:26 pm

  40. Pe Tom Gallagher vi-l servesc miine pe tava

    🙂

    skorpion

    24/10/2010 at 10:21 pm

    • Cu portocala in gura ? 🙂

      Un tanar de stanga

      24/10/2010 at 10:31 pm

      • Acum e la fezandat.

        Creanga

        24/10/2010 at 11:01 pm

  41. […] here to read the rest: Memento: Scandaluri mioritice la început de alt secol This entry is filed under Romania – Blogs, Theo-Phyl. You can follow any responses to this entry […]

  42. multumesc, stefan

    🙂

    skorpion

    25/10/2010 at 7:23 am

  43. buna dimineata 🙂
    postare noua!

    Theophyle

    25/10/2010 at 9:48 am


Comentariile sunt închise.