Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre batiste, hidranţi şi răul cel mai mic

In pagina de garda a blogului puteti citi opinia Politeia “Despre Presa.” Articolul a fost scris acum un an, in toiul vaicarelilor despre presa care moare. Am terminat articolul respectiv cu urmatoarele cuvinte:

Presa romaneasca  a fost masacrata de patroni si “sculele” lor si o mare parte a jurnalistilor s-a sinucis. Bazandu-se pe scurta memorie a consumatorilor de presa, ei cred ca vor reveni.  Nu domnilor si doamnelor, mortii  vor invia numai la sfarsitul timpului, pana atunci vor fi declarati decedati in aceasta profesie. Cititorii inteligenti le vor aminti decesul moral si profesional.”

Astazi va amintesc acest articol in contextul aparitiei noului saptamanal “umoristic” – Catzavencii. Dupa fiecare alegeri ne plangem cu lacrimi de crocodil ca am votat prost alegand “raul cel mai mic”. De fiecare data ne plangem ca nu putem face nimic pentru a schimba situatia. Vorbim despre comploturi nationale sau internationale, vorbim de lipsa de intelegere si informare a electoratului. Ei bine, de data asta nu mai merge. Acum este vorba de electoratul care intelege, vorbim de electoratul care cunoaste, a cunoscut si recunoaste manipularile feroce si care a auzit cu urechile lui si a vazut cu ochii lui cum si de ce presa romaneasca a ajuns un bordel infect.

“Baietii”, denumiti colectiv “Catzavencii”, nu sunt de loc baieti, sunt niste grasani, indopati cu osanza patronului interlop, care i-a cumparat cu multi bani furnizati prin hidrantul din dotare, care pana la urma ne-a fost administrat noua; baietii aveau bineinteles batistute din matase curatele si nu prea apretate ca sa nu-l deranjeze pe sef.

Nu am nimic cu Adamescu care a cumparat firma bordelului lui Vîntu, treaba lui daca a vrut sa plateasca de 1000 de ori mai mult decat valora aceasta cosmelie mucegaita. Sa-i fie de bine, daca va scrie bine cititi-l!  Gasca lui Vintu nu trebuie sa fie recompensata chiar daca au schimbant hidrantul rosu cu unul galben. Batistele tot de matase vor fi. Sa putrezeasca in bacaniile Mic.ro, acolo le este locul.

De putine ori fiecare dintre voi are puterea sa hotarasca ce este legitim si ce nu este, de foarte putine ori fiecare dintre noi poate pedepsi pe cei care au distrus in loc sa construiasca, cred ca de aceasta data aveti posibilitatea sa o faceti. O puteti face dublu. Cumparati Kamikaze, nu pentru ca sunt grozavi, ci pentru ca sunt altfel si astfel ii veti putea pedepsi de doua ori pe batranii doni ai catzavencilor.

“Presa romaneasca  a fost masacrata de patroni si “sculele” lor si o mare parte a jurnalistilor s-a sinucis. Bazandu-se pe scurta memorie a consumatorilor de presa, ei cred ca vor reveni.  Nu domnilor si doamnelor, mortii  vor invia numai la sfarsitul timpului, pana atunci vor fi declarati decedati in aceasta profesie. Cititorii inteligenti le vor aminti decesul moral si profesional.”

Lasati-i sa putrezeasca in bacaniile lui Patriciu impreuna cu poetii gurmanzi ai tristelor timpuri in care traim.

57 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. salutare! 🙂

    Baieti buni astia de la kamikaze, cunosc personal pe cineva din redactie 😆

    Cetatean

    01/07/2011 at 3:25 pm

    • Mister C, salut! 🙂

      Eu sunt reticent ca orice old care a vazut multe!
      Printre astea, și un interviu de prin anii ’90 al unui senator cațavenc, persoana importantă care, intrebat de reporterul TV cu ce se ocupa in preajma izbucnirii „loviluției”, a răspuns că îsi practica meseria rezolvând o temă de cercetare privitoare la comportamentul grupurilor de indivizi în condiții stres social – frumos ambalaj lingvistic pentru studiul manipularii de masă, nu?! 😀
      Plus alte „mesaje” de prin rubricile Academiei, citită pe vremea aceea cu îndârjire, ce nu se prea legau cu linia declarată ci mai degrab’ cu cuibarul care o clocise. Gura rea a lumii afirma că băieții de la „bancuri Secu” mincau și ei o pâine privatizată…

      oldhashu

      01/07/2011 at 5:06 pm

  2. Ptr. ca tot s-a pomenit de catzavenci, atentie ce salarii au cei de langa hidrant in frunte cu „marele poet” 👿
    http://www.reportervirtual.ro/2011/06/salariile-vedetelor-realitatea-tv-intre-48-si-330-de-milioane-de-lei.html

    mar

    01/07/2011 at 3:47 pm

  3. salut 🙂
    Dupa cum am spus miercuri, am cumparat 2 exemplare. Nu am reusit sa citesc mai mult de o glumitza, doua dar, theophile are dreptate, o voi cumpara in continuare din convingere pentru investigatiile teribile pe care le fac din cind in cind si ca vot negativ pentru ticalosii ceilalti.

    Un tanar de stanga

    01/07/2011 at 4:52 pm

  4. Am „urmarit” (un fel de a spune) evolutia scriitorului Cristian Teodorescu de cind a ajuns la catavenci; de fapt l-am citit la Romlit, Le Diplo, Citidianul, dar la Cataventi s-a acrit omul ceva de nedescris.
    Nu ca ar fi fost un prozator care m-a dat pe spate, dar trecerea lui pe la Europa libera, Le Diplo ma faceau sa cred ca are un aluat mai diferit.
    M-am inselat.
    Cit despre Catavencu/Academia Catavencu am citit-o de la primul numar (1990) si pina in 2009; atunci am aruncat toata colectia la tomberonul cu hirtie. Nu am mai cumparat niciun numar si simt o mare usurare.
    Daca as mai fi cumparat revista lui Buscu m-as fi otravit cum ma otraveau, pe vremuri, revistele literare cu poza Cirmaciului pe prima pagina.

    victor L

    01/07/2011 at 4:53 pm

    • si eu imi amintesc primele numere. Au ramas peste ocean. In schimb eu Victore m-am oprit mai devreme , cam prin 2006

      Un tanar de stanga

      01/07/2011 at 5:06 pm

    • buna Victore ,ziua buna Theophyle all 🙂
      Din pacate moshu` m-a intristat si pe mine.Am ajuns sa urasc cainii din cauza stapanilor,bisericile din cauza preotzilor,.. s.a.m.d. … 😦 poate ca am eu o problema..
      ps.am cumparat 5 K. poate citesc unul pana deseara.Daca-i bun le citesc si pe celelalte 4.

      mircea

      01/07/2011 at 5:10 pm

  5. Eu sunt dintotdeauna o cititoare avida de publicatii umoristice.
    Pe vremuri eram abonata la Urzica, dupa ’90 in fiecare miercuri aveam „programare” la chioscul din proximitatea casei pentru a-mi cumpara „Academia Catzavencu”.
    Nu mai tin minte exact cand mi s-a declansat reactia de respingere , stiu doar ca ii mai rasfoiam online, in editia tiparita nu i-am mai „servit” de pe vremea lui Bombo la asfintit , cred.
    Cu alte cuvinte , apreciez umorul dar ma distantzez rapid de stilul vulgar si abject de a glumi, chipurile, pe care stimabilii de la AC se straduiesc sa ni-l serveasca , moguleste, de cativa ani.
    Cat despre copertile editiilor de miercurea aceasta ale A.C., tunatei ei Catavencii plus Kamikaze, va spun cu sinceritate frusta ca nu mi-au placut.
    Nici una.
    Pe dinauntru nu le-am vazut. Mi-au fost deajuns copertile.

    luminita

    01/07/2011 at 5:23 pm

    • lumi
      pe cit esti tu de humoristica, cat o revista intreaga, 🙂 (cind ai chef biensur )nici nu iti mai trebuie alte reviste.

      Ma intreb totusi, ce citeai in urzica ? despre chelneri si frizeri care cereau bacsis ? 🙂

      Un tanar de stanga

      01/07/2011 at 5:29 pm

      • tinere,
        nu mai stiu, eram copil, bre.
        Dar tin minte ca ma amuzam, erau caricaturi faine , glume in versuri, mici sarade, chestii , socoteli.
        Pai, decat sa citesc Cutezatorii preferam Urzica, Rebus si Magazin Istoric. Eram abonati 😆

        aaaaa, plus Gazeta Matematica.

        luminita

        01/07/2011 at 5:42 pm

        • Matty si Craitza-Mandra Vasile erau caricaturishtii daca tzin minte bine 🙂

          mircea

          01/07/2011 at 6:19 pm

          • egzact, mircea, ei erau, bingo! 😆

            luminita

            01/07/2011 at 6:40 pm

        • Adaug, Gazeta Matematica era pentru simetrie, la extrema serioasa. 😆

          luminita

          01/07/2011 at 6:42 pm

      • Salut TDS! 🙂

        O caricatură made Almanah Urzica anii 80:

        Un turist strain în apă se zbate și strigă „Help!”. Doi salvamari în barcă, la doi metri, discută:
        – Ce zice?
        – Nu înțeleg, zice că „help”!

        oldhashu

        01/07/2011 at 5:53 pm

        • Salutare!
          Celalalt spune: decat sa invete engleza mai bine invata sa inoate.

          Creanga

          01/07/2011 at 5:55 pm

          • Eh, Creangă dear, ce să fac ?!

            Bătrânețea, savarina… 😀

            oldhashu

            01/07/2011 at 6:09 pm

            • 😆

              luminita

              01/07/2011 at 6:44 pm

  6. Cred ca avem 2 probleme diferite.
    Prima -Catavencii s au nascut morti pentru ca lupta antibasescu nu se mai vinde bine. Este imposibil sa poti vinde un print plin de subiecte glumite si injuraturi mestecate toata saptamina pe RTV si Antena 3. Oricit de al dracului o fi Basescu tot nu poate furniza material de birfa pentru 2 posturi TV si nu stiu cite printuri.
    A doua-Imitarea stilului vechii reviste Academia Catavemcu. Pe acest segment se inghesuie si Adamescu si Kamikaze. Cel ce va reusi primul sa se desprinda de vecheiul stil si de vechiul format probabil ca va supravietui.

    In ceea ce priveste Kamikaze le as sugera sa iasa din sablonul Academiei Catavencu si sa schimbe toatal formatul revistei.
    Parerea mea.

    tucu

    01/07/2011 at 5:49 pm

    • buna Tucu 🙂
      Nu stiu,poate ai dreptate .Eu as zice ca baietzii sunt buni si talentatzi dar ,defapt e vorba de cu totul altceva.
      Smechereala ca filosofie mondiala ada(o)ptata mioritic,i-am/le-am tras-o,ca sa-mi mearga mie mai bine trebuie ca altuia sa-i mearga rau..Aparent/sau nu,singura loialitate este cea fatza de propriul interes.Nu se ajunge departe asa,cred eu
      Intre tziganul/sau altu` ca te smechereshte la cantar cand iti vinde un kil de cireshe,si felul cum sunt „construite” marile afaceri(si orgolii) exista o simpla chestiune de nuantze si/sau de bani.Omeneshte s-ar zice.
      Ma uitam aseara,dupa multa vreme ,la irtv.Shocant,parca il auzeam pe Falca spunand ca fiecare roman are dosar penal.Era vorba de promovarea bac-ului,si fara nicio urma de ipocrizie,Striblea,Dragoteasca si altzii spuneau ca si ei au copiat.Si au ajuns unde au ajuns,construiesc o normalitate care a existat dintotdeauna.Cea in care potzi sa furi si cea in care sa te revoltzi,parintzi si copii ,daca nu potzi copia/fura.Exceptzionala normalitate.Carcotashi vor spune ca motivatzia pleaca de mai sus,de la pirat.Asta da subiect de logica la bac. 😆
      ps.
      luna trecuta avusesem intalnirea de .. ani si.. bun prieten,seful catedrei,ne povestea.Bre Mircio,eu nu mai intzeleg ce se-ntampla cu tinerii ashtia.I-am chemat,i-am rugat de nenumarate ori ca sa-si promoveze examenul(acuma-i pe credite) si-mi inmanau foile goale avand pretentzia ca sa-i promovez.La un moment dat pur si simplu am explodat si le-am zis ca-i trec pe totzi da` macar sa-mi spuna cum il cheama pe cel cu care dau examenul/le-a predat materia,adica pe mine.Habar n-aveau.
      Sunt desigur si probleme de adaptare a astora mai vechi la „noua ordine”.Mai multzi studentzi au putut fi atrashi de materie prin contractele facute cu diverse firme(si cashtigau bani) ptr. diverse cercetari de laborator.Prea putzini insa.
      Sunt nishte principii,nishte valori care nu pot fi niciodata inlocuite.
      Din pacate exemple contrarii se dau in fiecare zi.Shi revolta este tot a lor. 😦

      mircea

      01/07/2011 at 6:58 pm

      • mircea,
        de chestiunile acestea chiar nu se poate rade, cel mult pot fi caricaturizati cu talent actorii lor.

        luminita

        01/07/2011 at 8:11 pm

  7. bonsoir,

    nu am citit niciodata urzica. semn ca nu am simtul umorului.
    🙂

    catavencu am citit pina cind on line trebuia sa platesti ca sa ii citesti, plus ca se degradase.

    am citit doar 1-2 articole din kamikaze.

    skorpion

    01/07/2011 at 6:03 pm

  8. intrigantul de serviciu, omul lui ilici ce se dä disident si poet portofel, a avut rolul lui la revolutzie, si il are si acum,unul care a fost crescut prin campurile secuiriste, a furat poeziile multora si distrus multe fam. cum a inceput, este evident, scopul, jos bäsescu,
    LA SPÄLAT DOSARE; A FOST PUS SPECIAL:
    cä bea bäsescu, , a scos-o el, nu la väzut nimeni pe presedinte beat

    este un devotat sobolan rosu, prieten cu ilici, päturici si administratorul locuintei lui vantu,
    „incä nu s-a descoperit, cate escrocherii a fäcut,” astea vorbeau oltenii.

    tot un oltean spunea, ” poetul portofel, umbla beat mort cu masina, intodeauna ,si cu vitezä, dar politzia, nu-i face nimic, ” altul spunea, cä „a cumpärat, täcerea multora

    pt. ce regim lucreazä?cate stele………………………………………

    theo

    01/07/2011 at 6:05 pm

    • Ai dreptate , theo.
      Si asta cu „a fost pus special la spalat dosare” , la CNSAS adica, mi se pare credibila.
      Prea s-au taraganat cercetarile, prea s-au scos numai cateva mostre de asa-zisa demascare a dusmanilor poporului, iar Dinescu s-a fasait in functia lui de mare sef peste hartzoage si a sfarsit intr-un „mi se rupe” pe sistemul consacrat deja de „m-am facut ca lucrez, v-am tras-o „!

      luminita

      01/07/2011 at 6:51 pm

  9. Pentru Interesati, pe Politeia Europeana puteti citi „Europa cuplului ciudat”
    http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/07/01/europa-cuplului-ciudat/

    Theophyle

    01/07/2011 at 6:17 pm

  10. Dar, Groşan, Groşan mai are obraz să iasă, sau şi-l îngroaşă?

    • eh, Grosan, la Portile Orientului obrazul gros se tine subtire.

      Sare'n Ochi

      01/07/2011 at 6:53 pm

    • Io sunt mic, nu stiu nimic, sa-l intrebam pe seful lui suprem. 😆

      luminita

      01/07/2011 at 6:59 pm

    • Horatiu Dumbrava chiar nu stie care este realitatea din domeniul justitiei sau se preface?

      ar fi trist in ambele variante, imatur/orb/credul in prima, ticalos in cea de-a doua

      skorpion

      01/07/2011 at 7:03 pm

      • Eu inclin catre cea de a doua varianta.

        clemycali

        01/07/2011 at 7:06 pm

        • Si eu, oare cine-l manipuleaza?

          mar

          01/07/2011 at 7:07 pm

          • Nu cred ca il manipuleaza nimeni. Pur si simplu asta este caracterul lui.

            clemycali

            01/07/2011 at 7:19 pm

            • ba da, clemy, il manipuleaza………BANUL!

              skorpion

              01/07/2011 at 7:37 pm

  11. Buna seara, buna seara.
    Nu cred ca noua inreprindere va avea succes. Din contra. Cred ca va fi un esec de proportii. Publicul citititor s-a schimbat fundamental in ultimii 20 de ani. Oamenii care citeau Catavencu original din anii 90 pana aproape de sfarsitul mandatuli lui Adrian Nastase ca premier sunt fie in straintate, fie nu adera la politicile editoriale ale revistei. Asa ca incearca sa se adreseza unui public care nu citeste si doar se uita la scalambaielile lui Badea si Ciutacu. As scrie mai mult despre starea presei dar este un subiect despre care nu imi place sa vorbesc. Nu ptr ca nu as avea informatii ci ptr ca este relativ dureros ptr mine.

    clemycali

    01/07/2011 at 7:05 pm

  12. mar

    01/07/2011 at 7:06 pm

    • pana la urma femeia va fi vinovata ca l-a violat pe Straus-Kahn,mai ales ca are o gramada de antecedente.(poate o fi promis ex-directorul ca nu (mai) candideaza la presedentzia frantzei )

      mircea

      01/07/2011 at 7:21 pm

    • A fost eliberat dar banii de cautiune depusi deja nu ii mai vede inapoi. Dar nu mai este monitorizat 24h si nu mai este in arest la domiciliu. Oricum, este o evolutie absolut spectaculoasa.

      clemycali

      01/07/2011 at 7:21 pm

      • Clemy, presa mioritica scrie ca i-au fost restituiti banii dar nu si pasaportul.

        mar

        01/07/2011 at 7:24 pm

        • I-au fost revocate conditiile cautiunii. Presa romaneasca are dificultati in a intelege limba engleza. Eu ascult televiziunile americane 🙂

          clemycali

          01/07/2011 at 7:42 pm

          • De aceea am precizat, stiam ca informatia corecta este a ta 🙂

            mar

            01/07/2011 at 7:47 pm

    • Foarte nasoala chestie

      skorpion

      01/07/2011 at 7:39 pm

  13. si eu cred , cä femeia este de vinä, poate l-a läsat si gravid.

    un libidinos bätran, cu bani si färä onoare.

    cu milioanele lui, v-a inscena ceva, si totul se uitä

    theo

    01/07/2011 at 7:42 pm

    • 😆 😆 😆 wunderbar !

      luminita

      01/07/2011 at 8:30 pm

  14. Salut!

    Hai ca m-a enervat Dumbrava, sa se duca in popusoi el si reformistii lu’peste, cu Justitia lor cu tot!

    Luni seara, daca ajung sanatos, va postez al doilea episod din Constitutia poporului suveran si Republica Judecatorilor si ma ocup special de conceptul de „independenta” a judecatorilor.

    Mama lor de reformatori cu plete si cu tupeu, macar de la Barbuleasca si Lupascu nu aveai pretentii!

    Cetatean

    01/07/2011 at 7:43 pm

    • În ritmul ăsta probabil că Mona va deveni și frumoasă și frecventabilă. Ceapa cepii lor!!!

      filadel

      01/07/2011 at 9:13 pm

  15. marele socialist OBAMA, cel cu nobelul, care a dus mai multe räzboaie ca predecesorii.

    säracii americani, astia sunt fabricatzi ani de zile, si fac ce li se comandä.

    obama, este un socialist, cu spume si färä viziune.

    theo

    01/07/2011 at 7:45 pm

  16. CSM, o adunäturä de inganfatzi, ce isi fac de cap.

    theo

    01/07/2011 at 7:47 pm

  17. Cu Dinescu si Buscu sugatori sefi de hidranti prin batiste nu mai e nimic de spus despre grasanii smecheri si mistocari de la oligarhi… au ajuns jos de tot unii dintre astia si insista sa continue… si-asa nu stiu altceva in afara de mistouri si sugaceli la porcologarhi

    A A

    01/07/2011 at 7:48 pm

  18. Buna Seara 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    01/07/2011 at 7:57 pm

  19. Si eu la final.
    Am cumparat ieri Kamikaze si acum vreau sa ma duc la redactie sa bag un tenis de masa cu baietii. (nu pt. abonament si pt pinng pongul de zi cu zi). 🙂

    Gebeleizis

    02/07/2011 at 3:39 am

  20. Da, putem să-i ajutăm pe cei de la Kamikaze, chiar fără să ne coste nici un ban:
    Avem un coleg, un unchi, un nepot căruia trebuie să-i facem un cadou?
    Cu 22.5 ron îi putem lua un abonament pe 3 luni. Cu 85 ron, unul pe un an. Cred că e mai util decât să-i luăm un kil de vin sau de tărie.
    Şi mai euforizant.

    Nea

    02/07/2011 at 7:43 am

  21. Dl. Teophyl, am pus şi eu sugestia de mai sus aici dar, ca să-i ajutăm cu adevărat, poate o reluaţi într-o postare nouă, un îndemn de sine stătător. Altfel nu o s-o vadă multă lume aici după ce au apărut alte posturi.

    Nea

    02/07/2011 at 8:01 am


Comentariile sunt închise.