Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Despre cifre, muncă si locuri de muncă

Astazi la Revista Presei am publicat ca stire centrala faptul ca baietii de la FMI au mentionat “disparitia” a 630.000 de salariaţi care au ieşit din statistici în ultimii patru ani. Tot ei au subliniat  ca desi avem o scădere a ratei şomajului (avem sub 450.000 de şomeri şi una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Europa), scăderea ratei de ocupare este statistica cea mai relevantă care arată că România nu reuşeşte să iasă din criză.

Trebuie sa va asigur ca nu am habar cum au disparut cei 630 de mii de salariati. Incerc sa-mi imaginez ca o parte au emigrat, o alta parte a iesit la pensie (in termen sau anticipata) sau pur si simplu au trecut in “campul muncii la negru”. Despre cifra celor 450 de mii de someri si numarul lor mic fata de Europa – aici lucrurile pot fi ceva mai clare. Simplu! Cine nu-si gaseste un loc de munca – pleaca! Fiecare in Romania are un Ion sau un Vasile la care poate sa stationeze pana isi va gasi un loc de munca intr-o tara Europeana.

Articolul mentionat in Revista Presei de astazi a starnit niste comentarii intre prietenii mei virtuali pe FB.

Comenteaza dl Vlaston:Chestia cu joburile: de la stat trebuie sa dispara, oricum sunt prea multe, iar in privat nu poate statul sa creeze joburi. Poate doar face mediul de afaceri atractiv. Prin scaderea fiscalitatii, investitii, stipendii. Daca ar avea bani. Dar nu are. Atunci? Plangerea asta perpetua, ca de ce nu creeaza statul joburi mi se pare indecenta si cinica.”

Raspunde dl Dan SelaruDomnule Vlaston, propuneti eutanasierea somerilor, o solutie simpla si eficienta, nimeni nu se mai plange, cine se plange, plange mort :-), sau expulzarea acestora, elemente dusmanoase care isi mai doresc ceva de la Stat.

Vlaston –  Nu, propun ca somerii sa-si mareasca pregatirea si competentele pentru a face fata actualei piete a muncii. Cu pomeni, ne trezim pe urmele grecilor. Nu e mai bine asa?

Dan Selaru – Domnule Vlaston, ce se cauta pe piata muncii, luminati-ne, in ce domeniu e nevoie de locuri de munca? Faceti o propaganda simplista, care tine la idioti. Sa se faca doctori si sa plece, sa se faca profesori si sa moara de foame, ce sa se faca oamenii aia? Practic, nu teoretic.

Bineinteles ca fiecare cu dreptatea lui si locuri de munca nu prea sunt! De ce nu sunt – pentru ca nu au cum sa apara. Este suficient sa citesti articolul lui Turambar pe care l-am citat tot  astazi in Revista Presei (un articol fundamental!!) ca sa intelegeti de ce nu au cum sa apara aceste locuri de munca si de ce in discutia de mai sus s-au schimbat amabilitati desarte. Un singur lucru este necesar – Nu avem voie sa devenim populisti si sa declamam lozinci lipsite de o minima rigoare. Partid nou, da! – Populism in nici un caz!

Scriam acum un an si jumatate cum altii au stiut si stiu in continuare cum  sa genereze locuri de munca (Meseria, braţara de aur!). Bineinteles ca am fost atacat cum ca vreau sa-i transform pe romani in cizmari. Scriam si despre cum si de ce s-a intamplat ceea ce s-a intamplat in Statele Unite (vezi: “Meteoritul şi moartea dinozaurilor”).

Desi detin si cifrele, am sa reproduc numai cateva din cauzele amintite in acest document, in special cele care ne pot interesa pe noi:

  1. Dezindustrializarea Americii, prin trecerea unui procent important de facilitati de productie in afara Statelor Unite.
  2. Departarea intre sediile centrale ale marilor producatori de facilitatile  de productie si pietele internationale au creat conditii in care mid-managementul s-a dovedit incapabil de a implementa masurile necesare unei productii si marketizari eficiente. Intr-un cuvant, managerii locali au mintit de multe ori, neraportand adevaratele probleme.
  3. Raportarile trimestriale la Bursa sau in Consiliile de Administratie ale firmelor au produs o presiune imposibila asupra managerilor firmelor mari, care de multe ori au “aranjat cifrele” (Vezi sindromul cincinalelor in patru ani si jumatate). Raportul mentioneaza cel putin 400 de cazuri diferite.
  4.  Super-digitalizarea comertului bursier sau de bunuri (comodities) au produs multe posibilitati de frauda sau de specula.
  5. Controlul ineficient asupra bancilor gigant si lipsa de impunere a unei legislatii existente.

Ce a salvat America de o prabusire mai adanca au fost:

  1. Productia agricola;
  2. IMM-urile, care intr-un procent de 65% au reusit sa supravietuiasca si sa castige;
  3. Industria High-Tech si cea farmaceutica.

Deci cum sa facem – cred ca stim, cum sa incepem de la un nou inceput si asta poate fi invatat. Singura problema ar fi ca nu exista nici dorinta politica si nici putinta populara. Dupa 2012 sa nu ziceti ca nu aveti cu cine pentru ca veti minti! Aveti cu cine si toti stiu asta! Terminati cu populismele si politicianismele – este singurul lucru pe care chiar il doresc!

Written by Theophyle

07/11/2011 la 4:21 pm

57 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cred ca pe langa schimbul de „amabilitati” eu am dat si niste solutii, nepopuliste, spre deosebire de dl. Vlaston.

    Dan Selaru

    07/11/2011 at 4:51 pm

    • Salut Dan,
      fiecare cu parerile lui. Eu le redau pe toate!

      Theophyle

      07/11/2011 at 4:58 pm

  2. Arigato gozaimashita! 🙂 :bow:

    Turambar

    07/11/2011 at 4:53 pm

    • Sensei,
      Unul dintre cele mai importante articole pe care le-ai scris. In engleza se numeste „cut the bullshit”

      Theophyle

      07/11/2011 at 5:00 pm

  3. Evaluarile la noi se fac pe baza unor premise care nu functioneaza. De exemplu rezultatul ca nu iesim din criza deoarece nu creste gradul de ocupare. Apoi cum o sa creasca daca lumea procedeaza cam asa, dau si eu un exemplu recent de pe aici: O cetateana, sa-i zicem Ana, are doua posibilitati: o slujba de cusut la masina in ceva mica fabricuta din Romania, salar 200 de euro, femeie in casa in Elvetia, salar 1200 de euro. Cetateana Ana a lasat balta slujba la fabricuta si a venit in Elvetia.
    Acuma la fabricuta respectiva a ramas un post liber. O alta cetateana, sa-i zicem Elena, se prezinta si primeste oferta. Cam in acelasi timp primeste o oferta asemanatoare cu cetateana Ana, in Elvetia, 1200 de euro pe luna + casa si masa. Hop si asta tot in Elvetia. Avem deci un post creat in Romania, dar totalul este de minus doi la acest faimos grad de ocupare.
    Inseamna asta ca nu se creeaza posturi in Romania?

    Aha

    07/11/2011 at 5:00 pm

    • Ca sa inchei povestea, cetateana Ana venise in locul cetatenei Viorica. Cetateana Viorica era pe aici de vreo 4 ani, timp in care a invatat limba locala si acum are o slujba la o fabricuta in Elvetia. intrind in vorba cu cetateana Ana am aflat ca plata de 200 de euro din Romania nu era de lepadat, dar copiii ei ce vor face? Ca nu cunosc pe nimeni, pile nu au niciunde, daca are noroc ajunge si ea ca cetateana Viorica si atunci copiii ei poate vor avea o sansa sa vada si altceva. Asa ca ajung deja la minus trei la gradul de ocupare. Nu vreau sa ma apuc sa mai scad si puzderia de asistente medicale din Romania care sint pe aici.

      Aha

      07/11/2011 at 5:14 pm

  4. Buna seara,
    la b1 se transmite sedinta de la senat in care se propune scoaterea lui Geoana din functia de presedinte.
    Geoana face bascalie de PSD.

    cedric

    07/11/2011 at 5:20 pm

    • geoana se bazeaza pe ceva f. concret, daca, zici, ca face bascalie…
      se pare ca nu s-a intors cu mina goala din SUA….coace ceva
      🙂

      skorpion

      07/11/2011 at 5:23 pm

      • si uite asa unpr va „da”presedintele senatului

        intimplator

        07/11/2011 at 5:44 pm

  5. buna ziua/
    am citit acum citeva zile analiza lui @turambur;bun punct de reflectie;
    si totusi cum se poate iesi din cercul „vicios”
    a. investitii in infrastructura; de fapt astea nu creaza locuri de munca;cel mai bun exemplu; autostrazile din anii 30 in germania-au creat doar vreo 80mii locuri de munca/new deal-ul lui roosvelt ,la fel;
    numai astea fara dezvlotarea ulterioara inseamna de fapt zero locuri de munca;
    infrastrcutura creaza premise pentru dezvoltare,nu inseamna dezvoltare in sine;
    un exemplu:buna publicitate care se face azi romaniei,cu natura minunata:infrastructura decenta spre acele locuri,canalizare in sate -pe bune,nu aiurelile de acum,mici statii de procesare-de ce nu le construieste statul si contra unei taxe absolut modeste sa le fie folosite,asa apare turismul,asa apar banii si dezvoltarea;
    b.alt factor negativ -evitam sa vorbim-romanul nu este antreprenor,cel putin pina acum
    cum il ajut sa devina:cursurile alea prin hoteluri de lux=locuri de tocat bani
    nimeni nu se gindeste cum…sa zicem ca statul-da,din nou statul-da „la cheie”firme pentru diverse activitati= croitorie de macrameuri,gemuri,potcoave de cai morti…ceva util;contabilitatea facuta de stat,finantarea de stat ;nea gica sau nea ion care acum taie frunza la ciini la circiuma poate ca se apuca de ceva;
    la oras :acum as incepe cu fonduri de mediu sa creez pfa sau srl pentru colectarea de deseuri reciclabile-nu rideti dar ginditi-va la tiganii care striga dupa fier vechi,nu s-au gindiit cita hirtie sau plastic ar stringe daca s-ar reprofila

    cit timp doar spunem-TEORETIC-fara sa pornim ceva vom continua la nesfirsit
    repet,romanul nu are -deocamdata-spirit antreprenorial;se gindeste cineva sa-l dezvolte?pina una alta „exemplele” de antreprenori sunt alde vintu,alde luca si altii de teapa lor,adica hoti
    cind tanasescu spunea de indrumareacum vreo doua zile,la asta se referea nu sa „indrume” firmele lui voiculescu sau vintu
    si mai e ceva important: legislatia;ca lucrurile sa mearga pentru facturi de valori mici ,procedura de urgenta de executare silita ;la cite OUG se dau ,una din astea n-ar fi o problema;imm-urile sunt jecmanite de firme mari care refuza sa le plateasca facturi ,stiind ca nu li se poate face practic nimic

    intimplator

    07/11/2011 at 5:28 pm

    • A. romanul nu este antreprenor: PARDON! Acel roman care a fost educat (si mentinut de stanga) in filosofia lui „SA NI SE DEA” nu va deveni prea curand antreprenor. B. cele 700 000 de IMM dovedesc ca 8% dintre adultii din RO au spirit antreprenorial (comparabil cu alti europeni) C. joburi stabile, indelungate sunt un mit IDIOT util celor ce critica si rasaritul soarelui (de ce nu s-a facut mai devreme) si apusul soarelui (de ce asa de devreme, sau nu este oportun sa apuna chiar acum). Tehnologia actuala se schimba cam de 7-8 ori in decursul unei vieti. Pt.Toma necredinciosul: cate meserii au disparut (ceasornicar, strungar, frezor, croitor independent s.a.)??? Ce facea General Electric acum 20 de ani si ce face acum? Dar Honeywell? dar IBM? dar … D. joburi multe nu creaza DECAT industria de servicii, care si aceasta evolueaza rapid. Dar pt. cei scoliti in marxism astea nu sunt joburi! PS. Vrem sa intelegem ca marirea salariului este stimulul esential pt. micsorarea cantitati de manopera, adica mai putine joburi pe meseria respectiva?

      cinic

      08/11/2011 at 7:28 am

  6. in programul de disponibilizari de la Nokia/Jucu, firma ofera 500 Euro & instructaj pentru cei care vor sa faca o afacere

    skorpion

    07/11/2011 at 5:32 pm

    • n-ajunge;cum sa devina antreprenor cu 500 euro???
      +training/omul ala nu stie cum sa inceapa,chiar cu training;trebuie inceput cum inveti un copil sa faca la olita;daca unui copil ii pui power pointuri cum sa faca la olita nu va invata niciodata

      intimplator

      07/11/2011 at 5:42 pm

  7. O sa incerc sa schitez cateva idei strict la subiectul articolului
    1 – statul are prea multi angajati acolo unde NU sunt necesari. Sunt multe institutii care resimt o lipsa acuta de forta de munca dar „jobul” e prea greu cu prea multe responsabilitati si cu prea putine „beneficii”
    2 – raportarile referitoare la somaj in Romania, cel putin din cate inteleg si intuiesc, nu au nici o valoare atata timp cat in mediul rural exista un numar urias de zilieri „la negru” pe care nu o sa-i gasiti in nici o raportare sau statistica
    3 – cea mai mare porcarie (si va rog sa-mi scuzati expresia) intamplata in sistemul de invatamant in 22 de ani a fost decredibilizarea si drept rezultat desfiintarea scolilor de meserii si a UCENICIEI. Aici e mult de discutat despre influenta si „lobby-ul” universitatilor private fantoma
    4 – statul (din nou in umila mea opinie) chiar are responsabilitatea si mijloacele prin care sa stimuleze aparitia de noi locuri de munca. Si nu vorbesc de scutiri de taxe si ajutoare de stat intr-o prima faza, vorbesc despre o politica educationala pe termen lung, construita pe principii solide (si aici nu vorbesc de o lege pentru ca nici una nu va avea valoare daca nu e construita pornind de la principii si de la o viziune pe termen lung) precum si stimularea initiativei private mici in special in domeniul serviciilor prin reducerea birocratiei, coruptiei si a opacitatii
    5 – populismul nu va fi eradicat niciodata. Singura metoda e sa-l echilibrezi cu voci ale unor persoane credibile, care stiu sa comunice si sa spuna lucrurilor pe nume. Aceasta partitura e greu de interpretat cand esti parte din sistem, cand ai un scaun caldut care depinde de urmatorul scrutin sau cand iti esti pur si simplu las.

    Va doresc o seara incantatoare!

    zaPaco

    07/11/2011 at 5:55 pm

    • nimic de obiectat si totusi: ce politician (sau „expert pe forum”) a comunicat si CIFRE ??? Gen: imprumutam un miliard (adica marim deficitul bugetului), dar in termen de X luni, prin impozite, taxe etc, se intorc Y milioane la buget? Caci „ajutorul de la stat” este o cheltuiala CERTA in schimbul unui castig incert! Ce-ar fi sa propunem unui mort de foame sa-si joace banii la loto (este doar o exagerare de sanse!)????? CIFRE de prin alte state descriu multe sute de mii de euro drept cost de creere PER JOB! se pot face calcule legate de Nokia Cluj! PS. si in niciun caz, efectul unor astfel de masuri nu apar instantaneu.

      cinic

      08/11/2011 at 7:38 am

  8. Mai degraba as fi de acord cu domnul Vlaston: statul nu poate crea locuri de munca decat … la stat. Si am vazut ce efecte au avut acele locuri de munca in 2008. Acum e greu si sa ne intoarcem la acel nivel, darmite sa reducem real numarul de locuri de munca platite de la buget. Inca o jumatate de milion de someri n-ar strica pietei muncii romanesti. Poate, vazand ca „vaca” numita buget nu mai da lapte, se vor orienta si spre muncile privite cu dispret astazi. Si daca nu suntem in stare de altceva, sa ne facem toti cizmari 🙂 Daca vom fi cizmari buni, vom avea ce manca. Si, pana la urma, de asta avem nevoie sa muncim, nu?

    Twisted

    07/11/2011 at 5:58 pm

  9. cred cä ponta are rabie, se considerä mare si tare, el si socrul lui, dä brangi lui geoanä,

    si a hotärat sä facä referedumuri.

    perfect, dar costul referendumurilor, sä-l pläteascä uSL:

    theo

    07/11/2011 at 6:02 pm

  10. Buna seara popor 🙂
    Daca doritzi sa iesitzi o leaca din mediul dlui Vlaston (caruia i se pare ‘indecent si cinic sa-ti doresti un loc de munca – numai cine nu a fost in somaj o data poate spune o astfel de aberatzie) putetzi sa-mi fitzi oaspetzi:
    http://desydemeter.wordpress.com/2011/11/07/romantism-francisco-de-goya-1/

    desydemeter

    07/11/2011 at 6:06 pm

  11. @intamplator
    nu sunt de acord cu jumatate din punctul a) si anume ca autostrazile nu ar crea locuri de munca.

    sunt 100% convins si am si vazut ca autostrazile creaza foarte multe locuri de munca. bineinteles ca nu doar autostrada, fara sa conteze alti factori, dar o autostrada face cel mai mult. nu ne referim la cei care lucreaza efectiv la constructie, ci la faptul ca bunurile si oamenii se pot deplasa cu viteza mare dintr-un loc in altul. stim cu totii exemple de investitii pierdute din cauza lipsei infrastructurii.
    cred ca foarte putini oameni realizeaza ca putinele investitii din vestul tarii, in special componenete electronice si automotive, nu se datoreaza increderii in statul roman cat autostrazilor din Ungaria.
    DA !! autostrazile din Ungaria au creat locuri de munca atat de multe incat au mai depasit si granitele.

    Practic, autostrada Budapeste-Debrecen a crescut sub ochii mei. faceam 3-4 drumuri pe an si puteam observa cum se lungea si autostrada dar mai aparea si cate o fabrica pe traseu. in primele luni de la darea in folosinta (o parte din traseu) citeam ca ce investitie proasta, nu circula nimeni..etc. Intr-adevar, la primele drumuri de la Nyiregyhaza la Budapesta nu depaseam mai mult de 3 masini, dar foarte repede, intr-un an doi s-a umplut autostrada de autoturisme si camioane, cam jumatate din ele cu numere straine.

    De ce investitiile din Ro sunt concentrate (cu putine exceptii) pe bordura de Vest ? raspunsul foarte clar este: pentru ca sunt numai cateva zeci de km pana la autostrazile din Ungaria. Sibiul este o exceptie datorita unei conjuncturi fericite.

    Romania isi da acum cu stangul in dreptul si vor fi urmari pentru multe zeci de ani tocmai prin faptul ca nu se ocupa serios de infrastructura. Autostrada Transilvania e necesara, nu e suficienta. Romania nu isi construieste o axa est-vest. Este ignorat complet traficul de marfuri dinspre R.Moldova/Ucraina/alte_foste_CSI inspre Occident.

    Daca Ro ar avea acum 2-3 autostrazi functionale, dar dintr-o granita in alta, alta ar fi harta investitiilor si in plus, ar genera investitii si pe la Chisinau (in dauna lui Voronin)

    val

    07/11/2011 at 6:09 pm

    • @val: exact asta am spus-sau macar am vrut -sa spun;1000(mie)%de acord;
      de fapt romania are nevoie de cca 2000-da doua mii-km autostrada ca sa acopere tara:
      700-vest-est=nadlac/constanta
      700-sud nord=giurgiu-siret
      300-centru=transilvania-moldova
      100-spre moldova
      chestia asta e stiuta din 1967;vezi studiul iptana
      ce am vrut sa spun in plus este ca numai autostarzile nu creaza coloana vertebrala a unei economii sanatoase=IMM;
      cazul nokia trebuie sa dea de gindit
      la fel nu te poti baza numai pe export;mai trebuie si comert intern;
      mie imi povestea un francez -care iubeste tara asta-ca noi trebuie sa iesim din

      sfera lui eu le fac pe toate;adica la tara nea gica face si caruta,potcoveste si caii,face si brinza;ei s-au specializat din evul mediu;de aici trebuie inceput;aici trebuie sa investeasca statul
      pin la urma daca ii dai lui ford ajutor de 150 mio eur de ce nu ai da si la 2000 de nea gica cite eur 10000;nu gratis ,prin cec-sa zicem-dar nu 1 to hirtii ca formalitati;poate ca 500 vor bea banii,dar 1500 poate nu

      intimplator

      07/11/2011 at 6:24 pm

      • atunci suntem de acord 😀

        val

        07/11/2011 at 6:33 pm

    • In afara de ce spuneti dumneavoastra sa luam drept caz vechea autostrada Bucuresti-Pitesti. Sunt cel putin 10 benzinarii, cateva zeci de chioscuri si cateva popasuri cu restaurante plus Politia autostrazii. Toate astea dau cel putin 250 de locuri de munca directe. Indirect autostrada Bucuresti-Pitesti da de munca la minim 1000 de persoane (intretinere, paza, aprovizionarea societatilor comerciale, reparatii, RAR, ARR etc) Mult? Putin? Nu conteaza. Conteaza ca au aparut NUMAI datorita faptului ca intre Bucuresti si Pitesti exista 100 de kilometri de autostrada iar media de 10-12 angajati/kilometru mi se pare chiar foarte buna.

      ribelalu

      07/11/2011 at 6:26 pm

      • astea nu sunt locuri de munca,asigura in cel mai bun caz-daca-numai supravietuirea nu si dezvoltarea

        intimplator

        07/11/2011 at 6:42 pm

        • parerea dumneavoastra…toti ospatarii aia si lucratorii la benzinarie obtin venituri (nu neaparat salariu) care sar de mia de dolari pe luna 😉

          ribelalu

          07/11/2011 at 11:24 pm

  12. am logoree /revin
    trebuie stiut ca nu infrastructura creaza locuri de munca: creaza conditii pentru locuri de munca si odata cu infrastructura trebuie sa ai concomitent si planul urmator=crearea acelor conditii;
    sistemul de transport este conditia necesara dar nu suficienta;
    am vazut in china autostrazi goale..merg spre nicaieri
    poate ca cel mai bun exemplu este reteaua de fibra optica; avem viteza mare la internet;fara ea vor fi fost atitea locuri de munca in IT? cred ca nu

    intimplator

    07/11/2011 at 6:40 pm

  13. o analiza desteapta a „investitiilor statului” si care spune clar ,frumos ce incerc si eu sa spun in mod incoerent

    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/urmatoarea-prada-a-baietilor-destepti-243772.html

    intimplator

    07/11/2011 at 6:52 pm

  14. Seara buna 🙂
    Capitalismul incepe cu micul meserias care face suruburi pe strung si le vinde la altii . Incepe cu micul expert in pantofi care face tocuri si le vinde la altii . Incepe cu electronistul care pe cont propriu face placile electronice pentru masini de spalat rufe si le vinde la altii .
    Ma opresc aici ca lista ar putea sa fie enorma . 🙂
    – Lipseste cultura activitatii pe cont propriu in Romania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    Curajul de a realiza ceva cu propriile forte . Toti buluc la cautat un loc de munca ca angajat . Vremurile dragilor sint diverse . 🙂 Nu mai e usor nici ca cumperi creioane colorate din China si sa le vinzi in Romania prin o srl de apartament . Comertul asta devine apanajul firmelor mari , multinationale .
    La noi doar „baietii destepti” se salveaza vinzind wc italiene calitatea 3 la stat cu pret de wc din platina . 🙂
    Nu mai continui ca ma enervez . 🙂
    Cum nici un om politic mioritic din guvernare sau opozitie nu a experimentat NICIODATA capitalismul individual , pe cont propriu si fara client unic statul , nu veti gasii la astia nici o bruma de solutie sau strategie .

    Ștefan A.

    07/11/2011 at 7:25 pm

    • @Stefan A.
      he he… se vede influenta locului de domiciliu 🙂
      pariez ca nu sunteti bugetar „de la republica”

      val

      07/11/2011 at 7:35 pm

    • Absolut de acord cu tine Stefane, doar ceva mic de adaugat (in atentia lui @intamplator)

      De ce dreaq consideram pe romanul in Romania handicapat mintal care nu poate sa sa se duca singur la olita, dar acelasi handicapat mintal ajunge in alta tara sa deschida o mica intreprindere?. La televizor se cere: „sa vorbim sa’nteleaga prostu’ care asculta”, cursurile formative considerate inutile.

      Orice conducator de companie mica are nevoie de un pic de marketing, contabilitate, comunicare etc.

      Stefane,daca nu ma insel, tu ai plecat prin anii ‘ 90, la inceput, dupa ani de „indoctrinare comunista :), cu o valiza si mai putin de 500 euro in mana, fara casa, fara sa stapanesti limba iar acum ai o companie profitabila. (ca sa nu mai vorbesc de lingouri tezaurizate :)). Nu a fost usor, sunt sigur .

      Muncitorul de la nokia, are casa, rude, famile aici. Are o meserie buna, cunoaste limba, in principiu nu este nimic care sa-l impiedice sa isi construiasca viitorul. Poate doar aia care stau pe margine si ii striga:
      „Idiotule nu vezi ca nu poti !?”

      @Intamplator, asta o spune cineva care in 1990 si-a deschis o companie de electronica in Romania. A functionat (profitabil) pana cand piata nu a mai cerut produsul (o inovatie de a mea) adica 2-3 ani. De atunci pana azi, zeci de cursuri de formare, platite sau nu din bugetul meu.

      Alt exemplu, in electronica, in Brasov o firma face tablete PC,

      Alt exemplu: Codevision (romanesc) este un program (compilator C) (stie cineva de el? uite lista de clienti: http://www.hpinfotech.ro/html/customers.htm ) pentru programarea procesoarelor Avr sau lcd-uri din telefoane de exemplu (Nokia). Cu aceste microprocesoare se pot face extraordinar de multe. O placa de teste, dezvoltare costa sub 100euro. mai putin decat 500 nu este asa?.

      Automatele programabile, har domnului sunt pe toate drumurile.

      Care este trasatura comuna?: toate astea au nevoie de: electronisti, electricieni, mecanici, etc si foarte, foarte multa imaginatie, flexibilitate si spirit de initiativa si sa nu uitam ….si ceva noroc

      Sorry m-am intins cam mult, 🙂

      eugeni

      07/11/2011 at 8:44 pm

  15. Buna seara , haideti sa va dau un exemplu din domeniul meu. Industria energetica era o industrie integrata in anii 90 exista RENEL si fabricile din domeniu care produceau cabluri, celule, transformatori. De asemenea exista cercetare integrata sub forma ISPE, ISPH, ICPE, ICEMENERG. In momentul in care s-a trecut la privatizare toate aceste ramuri au dat brusc faliment si produse romanesti care erau competitive brusc n-au mai avut piata si o intreaga ramura s-a demantelat – aici e vorba de pierderea a peste 10000 de locuri de munca. Va dau un exmplu un trasnformator romanesc era de doua ori mai ieftin decit unul strain. Nu sunt un tip partizan al industriei de stat dar daca tineam industria cu mangement privat la statul roman era mult mai bine – vedeti modelul CEZ.

    bigone

    07/11/2011 at 7:43 pm

    • @Bigone: ai pretentia ca ISPE mai e o firma competitiva? Cercetare integrata? de cand ai datele?

      ela

      07/11/2011 at 8:01 pm

  16. Salut 🙂
    Stefan, si eu cred ca noi astia mici si foarte mici suntem de baza. Ma bucur ca nu-s nebuna sau megalomana 🙂

    Diana

    07/11/2011 at 7:53 pm

    • Salut Diana
      Toate statisticile mondiale arata fara urma de dubiu ca la baza capitalismului functionant stau IMM .
      Acestea impreuna asigura majoritatea intrarilor fiscale la buget si asigura si cem mai mare numar de persoane angajate . Fals a crede ca multinationalele sint cele care asigura majoritatea locurilor de munca . E demonstrat stiintific . 🙂
      Pentru cine nu stie , 🙂 prima IMM sau caramida de baza e firma individuala . 🙂
      Deci , ori incurajezi si protejezi gaina care face oua de aur , ori o torturezi si o omori . Inevitabil dupa un timp incepi sa umbli la cersit la altii pentru a aduce gaini din import care fac oua de aur .
      Noi ca natiune sintem in varianta a doua . 😦

      Ștefan A.

      07/11/2011 at 8:04 pm

  17. Ma refer la anii 90 si da ISPE e competitiva gindeste-te ca toate parcurile eoliene in dezvoltare au proiectele facute de ISPE inclusiv unul prospectat de mine de 200 MW.Sunt inca multi oameni competenti acolo.

    bigone

    07/11/2011 at 8:03 pm

    • Tot ce se poate. Or mai fi la Bucuresti.

      ela

      07/11/2011 at 8:07 pm

    • Salut bigone .
      Intreaba pe tovarasul Iliescu ce strategie a avut el si ocolitii lui in salvarea salvabilului din Romania post 1989 .
      Doua variante doar . 0 sau 0 barat .

      Ștefan A.

      07/11/2011 at 8:08 pm

      • salut.strategia era distrugerea Romaniei.aproape ca ilici@co au reusit.

        zigzag

        07/11/2011 at 8:11 pm

  18. Poate va poate interesa – Pe Politeia Europeana – O tragedie care putea fi a noastră!

    http://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/11/07/o-tragedie-care-putea-fi-a-noastra/

    Theophyle

    07/11/2011 at 8:04 pm

  19. Stefan, deocamdata sunt cam jumulita, dar n-o sa ajung in ciorba lor.
    Recent o nesimtita de functionara de la fisc se mira cat de putini bani scot din munca mea. Asta habar nu are pe ce lume traieste :mrgreen:

    Diana

    07/11/2011 at 8:14 pm

  20. Buna seara! 🙂

    Off-topic, eu si cu Daniletul:

    Vreti sa vedeti cum il rupe pe Danilet un comentator, care a avut curiozitatea, in urma articolului meu, sa citeasca legea invocata inselator de Danilet?

    Mergeti si cititi si comentariul lui Danilet, e mortal :mrgreen:

    http://cristidanilet.wordpress.com/2011/10/30/obiectiv-politic-imediat-acaparati-justitia/#comment-18797

    Cetatean

    07/11/2011 at 8:40 pm

  21. Vazut! Astia sunt ca gindacii, cind nu te astepti mai putin, apare un pui de sandel 😦

    Cetatean

    07/11/2011 at 8:56 pm

  22. Buna seara 🙂
    Abia acum am ajuns acasa de pe plantatie. Si ce vad, ma ingrozesc
    Ce vreau sa spun, este ca avem un blestem asupra Romaniei.
    Respect ideile domnului Vlaston privitor la problemele din invatamant, ca si unele comentarii privind economia (dar fara sa uit ca este matematician (profesor de matematica) nu economist).
    Respect ideile lui Dan Selearu privind analizele economice, la fel cu unele comentarii privind socialul (fara sa uit ca in social gandeste ca economist).
    De ce cei doi trebuie sa se certe? Nu inteleg pretentia asta, care e mai bun.
    Parerile domnului Vlaston le-am citit intotdeuna cu interes chiar daca, atunci cand depaseau domeniul invatamantului, nu am fost de acord cu dumnealui.
    Dar am urmarit „succesiunea” demonstratiilor pe care le facea (unele de o eleganta desavarsita, altele pur amatoristice). Niciodata nu l-am banuit (si nici acum nu-l banuiesc) de alte interese decat cele declarate.
    (aici as dori sa ma contrez si cu unii din ante-comentatori – Vlaston nu este un traseist, partidele sunt pe diferite trasee care unele se intersecteaza sau nu cu ideile domniei sale).
    Din pacate, uneori, Vlaston iese din domeniul dumnealui de competenta si intra pe alt teren. Aici poate sa greseasca (si uneori greseste), dar poti mereu sa-i acorzi premiza de „buna credinta”. Nu am vazut pana acuma la dumnealui altceva.
    La fel si Domnul Dan Selaru, un profesionist din categoria superioara, pe domeniul economic. La fel ca la Vlaston, nu imi permit (competentele profesionale) nu-mi permit sa nu fiu de acord cu o demonstratie logic impecabila.
    La fel si Domnul Dan Selaru, cand a iesit de pe domeniul de competenta al dumnealui, a gresit uneori. Dar mereu l-am considerat de buna credinta.
    Nu am urmarit „discutia” celor doi, (pe hotnews nu am gasit-o si nici nu m-am ostenit sa o caut)
    Ideea este alta: Fratilor, suntem chiar asa de multi oameni de buna credinta (si activi macar media), incat anumite contradictii dintre noi sa ne ofere libertatea de a ne exclude reciproc de la discutii?
    Nu est eblestemul intelectualitatii Romanesti (@thephyl ar pute da multe exemple -banuiesc) in care intelectuali de marca s-au sfasiat intre ei pe probleme colaterale?

    Baiatul meu (cel mare), lider la cercetasi (scut), mi-a dat ocazia sa reflectez la problema „orgoliilor”. In 2000 a organizat un camp pentru scout romania in care i-a pus in situatiile urmatoare:
    – primiti (fiecare echipa) sarcini de indeplinit (ecologizrea unei zone din muntii Padis).
    – primiti (fiecare echipa) materia prima pentru prepararea hranei.
    – Primiti (fiecare echipa) sarcini de organizare interna in tabara.
    – Fiecare echipa se va descurca doar cu resurse si va indeplini sarcinile trasate.
    Trebuiau sa-si gestioneze resursele (limitate) singuri, sa-si imparta sarcinile in echipa.
    Care echipa nu a admis ca fiecare are competente la fel de importante, acea echipa ori a suferit de foame, ori nu si-a indeplinit sarcinile.
    Din zece echipe, trei au renuntat si au plecat spre casa inainte de terminarea campului.
    Celelalte sapte organizatii au primit (sponsorizari) echipamente de munte, si mai ales lectii extraordinare.

    Iar acum, vezi doi oameni de marca care se cearta pentru ce? Pentru ca uniul ii considera pe someri insuficient de activi (lenesi) iar celalat „defavorizati” (de politicile guvernamentale)”?
    Unul spune ca „nu vor” celalalt „ca nu au unde”.
    Nu vreau sa fiu impaciuitor, dar cred ca exista o combinatie intre cele doua. Unii nu vor (pentru isi permit sa nu vrea), altii nu au unde pentru ca nu cauta/nu au competente care nu se cauta.
    Unii ar putea (dar isi permit sa refuze), altii nu ar putea. Unii ar trebui sa vrea, altii ar trebui sa poata. Nu insemna sa-i invinovatim, nici sa-i compatimim, la fel cum nu insemna sa-i pedepsim dar nic sa-i rasplatim nici pe unii nici pe altii.
    E si vina statului aici (pentru ca a acordat foarte usor statutul de asistat), este si vina asistatilor (pentru ca au acceptat statutul).

    Dar e mult mai grava vina celor ce, avand de oferit competente, se certa precum copii pe anumite accente. Mai ales ca ei se pretind ca fiind responsabili.

    DanSu

    07/11/2011 at 9:08 pm

    • DanSu,

      Ca de obicei, punctezi un punct excelent. De ce ne certăm domle atâta?!

      Sunt un fan ascuns al stilului şi ideilor tale.

      Numai bine,
      Bogdan

      Bogdan Popa

      07/11/2011 at 11:50 pm

      • acum că mă citesc, îmi dau seama că am scris „punctezi un punct”. vai de capu’ meu 🙂

        Bogdan Popa

        07/11/2011 at 11:55 pm

  23. Buna seara 🙂
    Pe B1 TV Michi Spaga povesteste scenele de la Senat, este de ras cu lacrimi si plans unde s-a ajuns.

    mar

    07/11/2011 at 10:09 pm

    • Asta veste 😀

      mar

      07/11/2011 at 10:15 pm

  24. Geoana are o super harta de calatorii – „Eu merg în America de două ori pe an. Merg în America cum merg la Dăbuleni și la Segarcea. Merg acolo pentru că lumea mă cunoaște..”

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/mircea-geoana-merg-in-america-cum-merg-la-dabuleni-ponta-incercat-o-vizita-dar-nu-a-reu-9530.html

    mar

    07/11/2011 at 10:21 pm

  25. dece nu l-au debarcat cand a fost la moscova???

    s-au supärat vecinii si i-au reprosat lui ilici???

    ce boalä , o sä-si aleagä avcum vantu???

    theo

    07/11/2011 at 11:13 pm

  26. Buna seara,
    Discutia dl.Vlaston – Dan Selaru este una dintre un libertarian si un autoritarian. Primul vede minima interventie a statului in economie si restructurarea propriilor sale institutii, presupunand ca firmele private si somerii se misca eficient pe o piata libera, celalalt se asteapta ca somerii si firmele sa fie condusi de stat si care sa zica: „Gheorghe, de maine faci suruburi si le vinzi cu 2,5 lei bucata lui Vasile”.

    Gresesc ambii pentru ca statul, in „minimalizarea” sa nu lasa in urme mecanisme functionale, ele trebuind sa fie create, al doilea se asteapta ca statul sa influenteze mai mult piata muncii. Una peste alta dau dreptate domnului Vlaston si iata de ce: intre 2008 si 2011 au disparut in jur de 400.000 de locuri de munca. Din acestea raportul este de 2/3 la 1/3 in defavoarea sectorului privat. Asta daca nu am sti ca la stat locurile de munca au fost blocate ca urmare a pensionarilor si emigrarii si mai putin a restructurarii eficiente. Pensionarii au pus, in plus, o mai mare presiune pe firmele private si pe piata muncii (pensie plus un job la negru prost platit), ca sa nu mai vorbesc de efortul bugetului de asigurari sociale.

    Andrei

    07/11/2011 at 11:33 pm

  27. Buna Dimineata la toata lumea 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    08/11/2011 at 8:22 am


Comentariile sunt închise.