Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sâmbătă la Operetă: “Strauss (fiul) – Liliacul”

Opereta este versiunea mai puţin complicata a operei. Scrisă conform textului unui libret dramatic cu conţinut umoristic si  situaţii de multe ori comice care se sfarsesc de cele mai multe ori cu un happy-end. Opereta se bazeaza pe  dialoguri muzicale (cupletele) cântate de solişti insotiti in majoritatea cazurilor de un cor, alternand cu dialoguri jucate asemenea teatrului. Dansul este un alt element important si este însoţit de muzică interpretată de o orchestră la un nivel apropiat operei. Genul acesta s-a născut în Franţa şi Austria pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Subiectele erau pe gustul micii burghezi orasenesti franceze şi austriece fin de siècle, care aveau o predilecţie pentru povestiri sentimentale cu un sfarsit optimist. Opereta a fost considerată adesea ca un gen „minor” pentru că, spre deosebire de operă, nu avea o compozitie muzicala complicata si nici nu solicita o acustica deosebita.

Johann Strauss (fiul) este unul dintre cei mai proeminenti compozitori de opereta. Nascut in 1825 în St.Ulrich (azi parte a Vienei) îşi face ucenicia muzicală sub atenta supraveghere a tatălui său. Debutează ca dirijor la 19 ani, stârnind admiraţia celor din jur. Presa îi remarca talentul, iar admiratorii şi prietenii lansează sloganul: „Noapte bună Lanner, bună seara, Strauss-tatăl, bună dimineaţa Strauss-fiul !”.  Cutreieră lumea cu orchestra sa, având un succes răsunător. În anii 1846-1847 a efectuat turnee în Ungaria, Transilvania şi Ţara Românească. Paralel cu activitatea concertistică, este uin desavarsit creator de muzica, dând valsului o valoare artistică deosebită. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele şi-au câştigat celebritatea: „Dunărea albastră”, „Viaţă de artist”, „Sânge vienez”, „Vals imperial”, etc.

La îndemnul prietenilor şi al compozitorului francez Jacques Offenbach, care vine la Viena în anul 1864, să-l cunoască personal, acesta abordează genul operetei. În anul 1871 are loc premiera primei operete „Indigo und die 40 Räuber”, urmată, în 1873, de „Carnavalul de la Roma”. Perioada de aur a operetei vieneze este inaugurată de „Liliacul”. Valsul este  bază  muzicală a operetelor sale. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, el este şi astăzi unul dintre cei maa iubiti compozitori ai acestui gen.

Liliacul (Die Fledermaus) este opereta mea preferata. Liliacul  o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, cu un libret scris de Karl Haffner şi Richard Genée. Premiera a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien“, pe data de 5 aprilie 1874. Prima reprezentaţie a “Liliacului” in Romania,  a avut loc la 20 martie 1891, la Teatrul Naţional din Bucureşti, sub conducerea artistică a lui George Stefănescu. De atunci a fost reprezentată de principalele companii de operă şi operetă din România, fiind parte din repertuarul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti.

În primul act, acţiunea se petrece în ultima zi a anului 1870 şi în noaptea de revelion 1870-1871, în castelul austriac Weinberg. În casa familiei Eisenstein se întâlnesc câteva din personajele principale. Dr. Falke, prietenul domnului Gabriel Eisenstein, pune la cale o farsă, pentru a se răzbuna pe Gabriel, pentru o poveste mai veche, când acesta, după un bal mascat, l-a lăsat pe Falke beat într-o grădină publică, îmbrăcat în costum de liliac, spre batjocura mulţimii, motiv pentru care lui Falke i-a rămas porecla de „Dr. Liliac”. Ca urmare, face să parvină câte o invitaţie la balul Prinţului Orlofsky, lui Gabriel, soţiei acestuia, Rosalinda şi Adelei, nostima subretă a familiei, din partea surorii sale, balerina Ida.

În al doilea act, încep să apară personajele din farsa organizată de Falke, care-l asigură pe prinţ că se va distra copios. Adela o servitoare, îmbrăcată cu rochia stăpânei, află de la sora ei Ida că nu printul a invitat-o la bal. Eisenstein, prezentat ca Marchiz de Renard, trebuie să facă faţă numeroaselor pahare oferite de prinţ. O recunoaşte pe Adela, dar Falke încearcă să-l convingă că aceasta este domnişoara Olga. Frank, directorul închisorii, este prezentat drept contele Chagrin. La petrecere apare şi Rosalinda, stapna Adelei, mascată în prinţesă maghiară. În zori, directorul închisorii, Frank dar şi Gabriel, îşi reamintesc că trebuie să se prezinte, fiecare pentru alt motiv, la puşcărie.

Actul final se petrece la puşcărie, unde facem cunoştinţă cu un personaj plin de culoare, Frosch, gardianul-şef, care repetă în replicile sale „Veselă puşcărie, domnule !”. Alfred este amuzat de postura sa de arestat. La închisoare sosesc, pe rând, Frank, directorul, apoi Adela şi Ida, care-i mărturisesc adevărul că Adela nu este artistă, dar e plină de talent. Apare şi Eisenstein, despre care Frank află că nu este Marchizul de Renard. Surprizele continuă: Gabriel, la rându-i află cine a fost arestat în locul său şi îl întâlneşte pe avocatul Blind, chemat de Alfred. Doreşte să se răzbune pentru infidelitatea Rosalindei, dându-se drept Blind. Însă mare îi este surpriza când prinţesa maghiară, pe care a curtat-o toată noaptea, la balul Prinţului Orlofsky îşi dă masca jos: este soţia sa. Dar totul e bine când se termină cu bine: cei doi soţi se împacă, iar prinţul Orlofsky îi promite Adelei că va ajunge artistă. „Vesela puşcărie”, în care se bea şampanie şi toata lumea cântă !

Dirijor Placido Domingo (!!)

Kiri Te Kanawa este Rosalinda, Hermann Prey este Gabriel Von Eisenstein

Written by Theophyle

21/05/2011 la 8:06 pm

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Iarasi primul. Sint satul . 🙂
    Pe nenea Strauss il cunosc .
    Am ceva CD cu ei .
    PS . Bineinteles ca discurile sint autografate in original. 😆

    Ștefan A.

    21/05/2011 at 8:18 pm

    • Nu cred ca Strauss a apucat sa le semneze. E cam mort de 120 de ani 😆

      Theophyle

      21/05/2011 at 8:36 pm

      • Stiam ca e mort dar a lasat discurile (CD) virgine cu semnatura lui . 🙂 Cu dedicatie pentru mine . 😆

        Ștefan A.

        21/05/2011 at 8:44 pm

        • Tine minte 🙂 Nu discuri in vinil ci CD . 😆

          Ștefan A.

          21/05/2011 at 8:44 pm

  2. Seara buna,
    Excelenta propunerea, tb sa ne pregatim pantofii de vals 🙂

    mar

    21/05/2011 at 8:31 pm

    • chiar va rog 😀

      Theophyle

      21/05/2011 at 8:37 pm

  3. Hallo,
    va invit la bal.
    Stefan, e la mine la palat! 🙂
    Vezi ce faci cu tinuta!

    ela

    21/05/2011 at 8:53 pm

    • Salut ela . 🙂
      Ai in palat si un SPA ? 🙂

      Ștefan A.

      21/05/2011 at 8:58 pm

      • 😆
        da’ ce te vrei presedinte?

        ela

        21/05/2011 at 8:59 pm

        • 😆
          Adica Geoana se poate visa presedinte , Ponta se poate autocandida si eu nu ma pot visa ? Ce , sint mai prost ca ei ? 😆

          Ștefan A.

          21/05/2011 at 9:04 pm

    • La multi ani Ela! Eu mi-s Crengulin, o sa torn niste vin.

      Creanga

      21/05/2011 at 9:00 pm

      • 😆 multzam fain,da eu mi-s nascuta mai de mult 🙂
        la multi ani si tie,crengulin

        ela

        21/05/2011 at 9:07 pm

        • Ela nu vine de la Elena? A trebuit sa degust intai.Hac!

          Creanga

          21/05/2011 at 9:12 pm

          • 😆 nu chiar
            si iti fac o dedicatie:

            ela

            21/05/2011 at 9:23 pm

  4. Am amintiri foarte frumoase legate de opereta si de Strauss in special. In Romania cred ca s-a prezentat intotdeauna versiunea clasica. In occident am senzatia ca se prefera adaugirile, in special in timpul balului printului Orlov cand se insereaza diverse numere din alte operete sau chiar opere.
    Daca nu ma insel Metropolitan Opera a avut o gala intreaga axata pe scheletul Liliacului, iar in timpul balulului Placido Domingo si Luciano Pavarotti au cantat duetul Marcelo-Rodolfo din Boema. Ce vremuri, ce voci.

    clemycali

    21/05/2011 at 8:59 pm

  5. Alte vremuri, o alta scurgere a timpului 🙂

    mar

    21/05/2011 at 9:25 pm

  6. Strauss este vesnic si-l iubeste toata lumea.

    A fost cineva din voi la Concertul de la Viena de anul nou vreodata?

    skorpion

    21/05/2011 at 9:28 pm

    • Nu. Biletele la evenimente de genul asta sunt foarte scumpe. Depasesc puterea mea de cumparare.

      clemycali

      21/05/2011 at 9:31 pm

    • Se transmite in direct in fiecare an . Cel putin in Italia .

      Ștefan A.

      21/05/2011 at 9:32 pm

      • Se transmitea direct si in Romania cind inca erai acasa 🙂

        Un tanar de stanga

        21/05/2011 at 9:34 pm

        • Pai am „decolat” in mai 1990 . Nu mai tin minte daca PCR ne dadea concertul asta . Mai ales ca televiziunea era 3 ore pe zi . Si atunci doar despre Ceasca si Lenuta . 🙂

          Ștefan A.

          21/05/2011 at 9:49 pm

    • Skorpy
      Pe mine sa ma scoti de pe lista 🙂 Mie nu imi place opereta chiar de loc. si nici opera prea mult

      Un tanar de stanga

      21/05/2011 at 9:33 pm

  7. tds,
    chiar nu ma asteptam de la marele iubitor de muzica aka tds.
    🙂

    skorpion

    21/05/2011 at 9:34 pm

    • 🙂 Muzica simfonica imi place. Opera in schimb, in care cintaretul trebuie sa fie si actor mi se pare trasa de par. Un Romeo si Julieta la teatru imi par credibili dar o Julieta grasa la opera si un Romeo ce cinta bine dar joaca teatru prost, mai putin.
      Recitalurile merg

      Un tanar de stanga

      21/05/2011 at 9:39 pm

  8. Am citit ca este destul de greu sa faci rezervare,cu un an inainte si se aplica o procedura de selectie. Pretul unui bilet min. 1000 EUR.

    mar

    21/05/2011 at 9:38 pm

    • Rezervarea cu aproape un an inainte este cvasiregula ptr mai toate spectacolele de calitate. Daca eu vreau sa merg la un spectacol in primavara anului viitor la Metropolitan de exemplu, trebuie sa cumpar biletele in august anul asta. Valabil si ptr concerte si recitaluri in cazurile vedetelor. Nu mai discutam de preturi.

      clemycali

      21/05/2011 at 10:08 pm

  9. ela

    21/05/2011 at 9:48 pm

  10. stefan,
    corect: 2 ore in loc de 3 ore
    🙂

    skorpion

    21/05/2011 at 9:52 pm

    • Skorpi 🙂
      Au trecut ceva ani de atunci si mai pot gresi si eu . 🙂
      Oricum nu am sa uit niciodata prima iarna in armata. In Bucuresti . Aveam patul lipit de calorifer. Sticla cu apa uitata linga pat , era inghetata dimineata .

      Ștefan A.

      21/05/2011 at 9:56 pm

  11. stefan,
    chiar sinistre vremuri.
    odata am dormit intr-un hotel cu bocancii
    🙂

    skorpion

    21/05/2011 at 10:00 pm

    • Nu stiu daca va mai aduceti aminte de februari 1986, cand am fost sfatuiti sa punem o haina in plus pe noi. Rezultatul a fost ca statuia de la Dristor a fost imbracata cu o haina, saptamani in sir a fost pazita statuia.

      mar

      21/05/2011 at 10:05 pm

      • Nu stiam de statuie! 🙂 Eram in liceu pe atunci. Nu aveam voie sa purtam pulovere care sa nu se potriveasca cu uniforma. Singurele culori acceptate erau bleumarin, negru si gri. Ca sa nu mai vorbesc de cate ori am mers pe jos pana in Piata Unirii ptr ca nu circulau tramvaiele si trolee.

        clemycali

        21/05/2011 at 10:11 pm

  12. buna seara de concert.
    Spre a repera onoarea pcr amintesc ca se transmitea si inainte de `89 Concertul de la Viena; dar nu mai retin daca in direct sau inregistrat, a doua zi.

    victor L

    21/05/2011 at 10:31 pm

  13. – Cum la voi este deja duminica si la mine inca simbata.
    – Tinind cont ca Theophyle doarme si nu ma poate injura 🙂 un video mai modern . 🙂

    Ștefan A.

    22/05/2011 at 12:08 am

    • Dalta si ciocanul au dat rezultate 🙂

      mar

      22/05/2011 at 12:17 am

  14. Noapte buna doamnelor si domnilor . 🙂

    Ștefan A.

    22/05/2011 at 12:29 am

  15. guten morgen-asta ar fi in limba „austriaca”
    de acord cu @tds,deh astia expirati,
    cred ca atunci cind a aparut opereta era ca un fel de manele
    @mar:care statuie de la dristor? era vreo statuie acolo?unde?mcy pt clarificari

    intamplator

    22/05/2011 at 12:54 am

  16. Neaţa,
    Nu a venit sfârşitul lumii, doar ceva fum prin Europa:

    http://news.yahoo.com/s/nm/20110522/wl_nm/us_iceland_volcano

    Creanga

    22/05/2011 at 7:40 am

  17. ela

    22/05/2011 at 7:53 am

  18. Buna Dimineata 🙂
    Postare noua!

    Theophyle

    22/05/2011 at 8:29 am


Comentariile sunt închise.