Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sindromul libian

Pentru o mai buna intelegere a celor scrise in articol recomand o privire rapida asupra ultimului articol scris de mine pe subiectul insurgentei din Libia (NATO: Un pod prea departe).  In articolul respectiv am desenat 6 scenarii diferite si am optat pentru doua din ele ca cele mai probabile. Primul scenariu pe care l-am considerat cel mai probabil a fost scenariul (D) care sustinea: Se dezvolta un conflict de uzura, cu posibilitatea declansarii unor atacuri teroriste in Europa, comise de elemente adormite sau noi, recrutate de regimul Gaddafi. Posibil, si cu un grad de probabilitate ridicat, daca Gaddafi rezista inca o luna. Un alt scenariu cu o probabilitate a fost (E), care sustinea: Eliminarea lui Gaddafi si instaurarea unui regim in Est (Cyrenaica), condus de insurgenti si in Vest (Tripolitania) de mostenitorii lui Gaddafi. De facto “somalizarea” Libiei. Posibil, cu un nivel de probabilitate medie.

Ultimul articol pe care l-am scris despre Libia a fost pe data de 25/03/2011 si prezenta o situatie in care insurgentii se luptau pentru Ajdabiya. Voi incerca sa descriu ce s-a intamplat in aceasta saptamana. Intre 26 si 27, coalitia  NFZ (inca nu intrasera sub comanda NATO) efectueaza raiduri intensive asupra orasului Ajdabiya si a zonei petrolifere in triunghiul Brega – Uqayla – Ras Lanuf, extinse cu o zi mai tarziu spre  Bin Jawad. Americanii incep sa foloseasca incepand cu ziua de 27 martie avioane AC-130 Spectre / Spooky (gunship), anuntate oficial numai pe 28 martie. Avioanele respective sunt ucigatoare pentru infanteria mecanizata sau blindate de toate soiurile. Aparitia lor a surprins fortele lui Gaddafi, destabilizand obiectivele lor care erau ofensive si fara putinta, intr-o zona de desert, sa se apere. Bineinteles ca in Afganistan, care este o zona muntoasa, aceste nave zburatoare nu ar fi avut un efect devastator  asemanator cu cel din Libia.

Destabilizarea obiectivului ofensiv al lui Gaddafi a facilitat preluarea zonei petroliere si ajungerea pana la 100 de km de Sirte, orasul cheie in ecuatia libiana, daca doriti un fel de Stalingrad moral pentri Gaddafi si ai lui. Avand in vedere cele spuse mai sus, baietii veseli din Bengazi au continuat “fantezia orientala” fara sa incerce macar sa stabilizeze o linie defensiva, pregatindu-se pentru o contra ofensiva pe care orice ofiter de cariera ar fi anticipat-o. In doua zile tot ce s-a cucerit anterior a fost pierdut. Aviatia aliata bombardeaza Ras Lanuf, dand posibilitatea insurgentilor sa se retraga pentru a se regrupa in Ajdabiya, adica exact de unde au iesit spre fantezia orientala sustinuta de fortele aliate.

Cateva concluzii:

1. Situatia politica este exact asa cum DW formuleaza titlul articolului de astazi – NATO a nimerit într-o fundătură. Dupa intalnirea Ministrilor de Externe ai aliantei NATO,  s-a hotarat ca se doreşte o Libie liberă, democratică şi unită. Realitatea militară, politică şi diplomatică arată însă în cazul Libiei cu totul altfel. Din nefericire, respectivii nu au putut să cadă de acord decât asupra celui mai mic numitor comun. Franţa vrea să-i înarmeze pe rebeli, ceea ce Marea Britanie consideră exclus. SUA afirmă că înlăturarea lui Gaddafi este ţelul lor strategic, dar exclud trimiterea de trupe terestre. Alianţa NATO, care a preluat oficial comanda tuturor operaţiunilor militare pe mare şi în aer, vrea să respecte strict mandatul ONU. Nu în cele din urmă, Germania vrea să ajute financiar un nou început democratic în ţara nord africană, dar respinge toate acţiunile militare. Deci un fiasco, ce face parte din acest sindrom libian, care incepe sa-si intre in tiparele obisnuite ale impotentei occidentale.
2. Fortele lui Gaddafi si-au pastrat structurile 2C (Command & Control) functionale, care au reusit sa stabilizeze frontul si sa treaca la ofensiva, refacandu-si obiectivul militar de atac.
3. Insurgentii se comporta haotic in felul unei militii. Nu au nici o posibilitate de a detine teritorii cucerite si mai putin de asta sa-si administreze avantaje tactice sau sa se pozitioneze in aparare in afara oraselor.
4. Este aproape clar ca aliatii occidentali si NATO nu prea stiu ce se intampla cu adevarat in tabara insurgenta si nici nu au legaturi stabile cu triburile. Stirea de astazi care mentioneaza aparitia fatisa a CIA pe teren confirma aceasta concluzie. Trebuie sa sustin ca aceasta stire este departe de a fi imbucuratoare. Din nefericire, asta este experienta. Se pare ca administratia Obama nu a reusit sa scape de ceea ce i-a fost frica.
5. Ultimul eveniment petrecut ieri este interesant pentru ca nu se aliniaza cu cele care se petrec acum pe teren. Ieri, Ministul de Externe al lui Gaddafi Moussa Koussa a dezertat. Omul, un fost colaborator apropiat al lui Gaddafi, o perioada extrem de lunga, arata  tendinte de a-l parasi pe dictator. Koussa este si un izvor serios de informatii despre situatia actuala a lui Gaddafi si a fortelor din spatele lui.
6. Raman la scenariile descrise mai sus, cu o probabilitate ca ambele sa se petreaca poate unul dupa celalalt.

Written by Theophyle

31/03/2011 la 2:38 pm

48 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. obama va primi acelasi lucru ca si sarko ..la alegeri.un bilet pe care scrie ” go home”.nu vreau sa mi imaginez cum ar fi urlat democratii si ce mitinguri pacifiste erau prin sua daca g,bush ar fi hotarat – ca sarko- intr o zi ca amicul ghadaffi tre sa si ia valizele cu bani si sa mearga la pensie.

    zigzag

    31/03/2011 at 3:17 pm

  2. MODERAT – Cautati Blogul Lui A.Nastase pe Google

    2oo4_nastase_catre_bush-dec.pdf

    TOG fara linkuri indecente!

    Turnofftheglory

    31/03/2011 at 3:33 pm

    • ce are Nastase cu Libia, frate? TOG te-ai apucat sa-l citesti pe Nastase? Ai temperatura ia da-l in …. Maine il citezi si pe papasha! 😦

      Linukul este dat jos!

      Theophyle

      31/03/2011 at 3:39 pm

  3. Compara ipocrizia si minciuna de doi lei. Basescu cel rau si raza luminoasa de la Cornu. Adica oul fierbinte i-a stat sub tartita. Si acum da vina pe marinelul chelios.
    Cu Libia as avea ceva proiectile de uraniu saracit sa le descos. Chiar ar fi interesant de discutat.

    Turnofftheglory

    31/03/2011 at 3:42 pm

  4. Nu am nici un interes sa il promovez pe Ady. Stii ca mie drag ca sarea in ochi.

    Turnofftheglory

    31/03/2011 at 3:45 pm

  5. Partidul lui sarko tomnai ce’o pierdut niste alegeri regionale (duminica trecuta). Socoteala de’acasa.

    STRAJNIK

    31/03/2011 at 3:47 pm

  6. Back to war, stii ce gasesc eu absolut funny? Astia vor sa il striveasca pe Gadafi, un mosulet paranoic de 80 de ani ce mai are trei parturi si se duce. Prietenul lor, finantatorul, cel ce isi plimba cortul la Paris si Roma. Acum e un dusman si un nemernic. Strivit pentru a face loc al-qaida, fratiilor musulmane si triburilor rivale.
    Si bagi C130 si A-10 sa se bata cu o armata obosita rau de tot. In conditii de suprematie aeriana totala. Libienii au cam 10 000 de regulati pro-gadafi si militia, insurgentii sunt probabil si mai putin.
    Teatrul de razboi este un desert cu ceva strazi de la un oras la altul. O tara imensa dar fara probleme strategice.
    Au informatii aproape zero despre aliatii protejati. Si stau si ma uit la clovnii francez, italian si american si ma intreb, ce vor, control? Fara marines imposibil. Democratizare? Cu vechile slugi? Cu Al-qaida?
    Vad ca dracu a intrat si in Siria si sincer nu cred o secunda in dorinta de revolta in lumea musulmana, in flacara revolutionara propagata prin twitter.
    Cred ca e un plan ratat cu palalai ce ne vor arde.
    Sunt curios ce zice cocoselul Sarko despre Coasta de Fildes. Nu se impun niste masuri asemanatoare si acolo?

    Turnofftheglory

    31/03/2011 at 3:52 pm

    • si eu credeam ca are 80 ani ghadafi da cica are mult mai putin.el a preluat puterea in libia la 27 28 ani deci are maxim 70 acu .ma insel?

      zigzag

      31/03/2011 at 4:01 pm

  7. „Sunt curios ce zice cocoselul Sarko despre Coasta de Fildes. Nu se impun niste masuri asemanatoare si acolo?”

    Acolo se repeta premisele Razboiului Civil din Spania(1937). Unii cistiga alegerile si ceilalti nu vor sa predea puterea. Dar pentru ca procesul electoral(componenta esentiala a democratiei) s-a desfasurat ok, nu e cazul ca cineva sa-si bage coada.

    STRAJNIK

    31/03/2011 at 4:08 pm

    • STRAJNIK,
      ce sa zica? Nimeni nu face razboaie pentru cacao. Poate numai belgienii sau elvetienii ar face 😀

      Theophyle

      31/03/2011 at 5:02 pm

  8. Gaddafi a fost un locotenent precoce. a preluat puterea in 1969 la virsta de 26 de ani(cu cea mai mare baza americana din Nordul Africii in circa cu un personal mai mare de 5000 de oameni).
    Precocitatea maxima in materie, apartine unui grad inferior(caporal) Samuel K Doe. Tooot 26 de ani. Liberia(nu sunt sigur) e locul succesului. Nu s-o bucurat de sustinerea populara indelungata a mentorului sau, Gaddafi si „mandatul” sau a fost muuuult mai scurt.

    STRAJNIK

    31/03/2011 at 4:19 pm

  9. @turnofftheglory
    Gaddafi e nascut in 1942 deci are 69 de ani… Tinerel pentru un dictator, ar mai vrea…

    Cristian Medelean

    31/03/2011 at 4:21 pm

  10. Buna ziua.
    Conform BBC fortele lui Gaddafi au fost respinse( de aviatia NATO) acum dincolo de Brega spre Bishr.
    E posibil un scenariu D sau E asa cum spunea Theophyle si in articolul anterior. Rebelii sunt slab inarmati, de aceea deja razboiul acesta are caracter de pendul.Asa cum a fost campania anterioara din al doilea razboi mondial pendularea aceasta se va termina cind o forta va ramine fara combustibil si munitii.

    bigone

    31/03/2011 at 4:34 pm

    • Si un interviu cu gen.Suleiman Mahmoud un comandant al rebelilor la BBC – e revelator:
      http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12916076

      bigone

      31/03/2011 at 4:42 pm

      • Si ultima ministrul de externe libian Moussa Koussa a dezertat .
        1321: Mr Koussa flew to the UK aboard a private chartered executive jet which landed at Farnborough airport, Hampshire, from Tunisia, the BBC has learned. The aircraft left Djerba Zarzis international airport in Tunisia shortly after midday and landed at 1507 (1407 GMT) on Wednesday. The Swiss-registered Gulfstream G200 aircraft was operated by TAG Aviation.

        bigone

        31/03/2011 at 4:52 pm

        • salut bigone 🙂 nu ai citit articolul? Omul a dezertat ieri dimineata 🙂

          Theophyle

          31/03/2011 at 5:00 pm

  11. In coasta de fildes cica au luat rebeli capitala oficiala si se indreapta spre cel mai mare oras, fara mare rezistenta. Pare chiar prea usor, deci (aparent) nu e nevoie de interventie franceza, nu ca ar interveni daca ar fi nevoie …

    http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/31/ivory-coast-rebels-capital-abidjan

    Ma rog presa engleza ii numeste rebeli, teoretic presedintele rebel e cel care a fost ales, deci rebel este fostul presedinte care nu a renuntat la putere (desi curtea constitutionala e de partea lui, desigur stim si noi in ro despre impartialitatea curtilor constitutionale)

    Radu Ionescu

    31/03/2011 at 4:35 pm

  12. @Theophyle,
    Off topic
    Mi a facut o enorma placere articolul tau despre Leptis Magna.
    As fi vrut sa complectez cu ce am vazut pe acolo pentru ca spatiul este fabulos. Nu am inteles cum dumnezeu pot lansa un comentariu de aceea scriu aici.
    PS. Linga Leptis Magna mai exista o locatie noi o identificam dupa numele modern al localitatii Sabratha in care exista un teatru si niste bai extraordinar de bine pastrate..

    tucu

    31/03/2011 at 5:47 pm

    • Tucu,
      de fapt este vorba de acelasi complex arheologic Leptis. Cu doua situri majore primul la Al Khums, adica Leptis proper si al doiulea la Sabratha.

      La Sarbatha ai cele trei temple Liber Pater, Serapis si Isis. Mai ai acolo si o bazilica crestina construita de Justinian. E foarte frumos si personal si mie mi-a placut acolo, in special ca am dat putin si cu sapa la 44 grade C. 🙂

      Theophyle

      31/03/2011 at 5:56 pm

      • Theophyle,
        Extraordinar loc . Acolo am descoperit pentru prima oara cit de complexa si „”moderna”” era civilizatia romana. Imi aduc aminte ca nu mi venea sa cred ca intr o bazilica din care nu au mai ramas decit zidurile perimetrale acustica poate fi atit de perfecta.
        Te invidiez pentru ca ai avut norocul sa dai cu sapa in asemenea locuri chiar si la 45 de grade.

        tucu

        31/03/2011 at 6:11 pm

      • Salutare,
        Te-a primit nebunul in Libia ori ai folosit pasaportul romanesc?

        Creanga

        31/03/2011 at 6:13 pm

        • Si pasaportul romanesc e bun de ceva 😀

          Theophyle

          31/03/2011 at 6:19 pm

          • Sa nu spui ca ai ajuns si in Coreea de N sau Iran. 🙂

            Creanga

            31/03/2011 at 6:27 pm

            • ce sa fac acolo?

              Theophyle

              31/03/2011 at 6:34 pm

              • Creanga 🙂
                Theophyle va merge in Corea de Nord si Iran la urmatoarele misiuni . 😆 Dupa ce va discuta cu agentiile „competente” americane. 😆 😆

                Ștefan A.

                31/03/2011 at 7:12 pm

  13. Buna ziua,

    Scuze ptr. off topic. Tradiceanu nu mai vrea Citroen, se reorienteaza ptr. FORD si Harley Davidson!
    http://www.zf.ro/companii/tariceanu-renunta-la-afacerea-citro-n-si-se-concentreaza-pe-ford-si-harley-davidson-8113993

    mar

    31/03/2011 at 6:30 pm

    • pai a renuntat la ei atunci cand deja facea afaceri cu Ford si i-a adus in tara cu jde milioane si nevasta-sa notaritza a taiat si ea un cupon!

      Theophyle

      31/03/2011 at 6:36 pm

  14. Salutare razboinicilor . 🙂
    – Pe linga C-130 Spectre se foloseste foarte , foarte discret avionul A-10 numit si „vinatorul de tancuri” . 🙂
    Deja au fost declaratii oficiale ca in Libia nimeni nu a folosit proiectile cu uraniu saracit . 😆 Adica proiectilele standard din dotarea acestui avion . (un avion construit in jurul tunului cu 7 tevi rotante in calibrul 30 milimetri ). http://ro.wikipedia.org/wiki/A-10_Thunderbolt_II
    O fi ca au acum proiectile de mamaliga . 🙂
    – In general nu se intelege care sint trupele revolutionarilor . Daca se poate vorbi de o forta armata organizata sau niste grupuri de militieni care fac cum vor . Mai ales cind e de fugit . 🙂
    – Legat de dezertarea domnului ministru de externe , fost sef al servicilor secrete (pentru foarte multi ani) , se poate ipotiza ca era el cel care trebuia sa inlocuiasca Gheddafi . Se vede ca socoteala de acasa nu este egala cu cea din tirg . A fugit impreuna cu fiul lui in Anglia. Poate de frica unei executii sumare . Al dracului libian. 🙂 A fost unicul care nu a avut conturile blocate in occident si nu a fost nici trecut pe lista neagra a aliatilor .:)
    In rest ,situatia este conforma maretiei planurilor . Adica haotica . 😆

    Ștefan A.

    31/03/2011 at 6:39 pm

    • Salut Stef 🙂
      ne-ai facut un review interesant a situatiuni militaro-politice 🙂 Bine primit!

      Theophyle

      31/03/2011 at 6:43 pm

      • Salut Theophyle 🙂
        Din F-16 se vede zilnic situatia pe teren . 🙂

        Ștefan A.

        31/03/2011 at 6:47 pm

  15. Sal`tare, popor !
    Jack Matlock (ambasadorul SUA în URSS in 1990 şi unul dintre cei mai avizaţi experţi americani în probleme sovietice), trimis de la Moscova la Bucureşti într-o vizită de evaluare a situaţiei politice din România imediat postrevoluţionară :
    „Dată fiind situaţia, moartea lui Ceauşescu a făcut ca întreg sistemul să se prăbuşească peste noapte. Nu au fost conducători comunişti care să strângă rândurile, ca în Bulgaria, după debarcarea lui Jivkov. Lingăii lui Ceauşescu nu aveau relaţii unii cu alţii, aşa că au rămas pe dinafară. Cei care au venit acum sunt oameni care fuseseră debarcaţi din poziţii-cheie, care s-au unit cu oficiali mai tineri într-un efort de a închega un guvern capabil să funcţioneze.
    Ca să fim precişi, cei mai mulţi dintre noii lideri au fost cândva comunişti, fie din convingere, fie din oportunism. Putem avea acum încredere în ei? Eu cred că putem, pentru că (A) experienţele personale i-au înverşunat împotriva regimului totalitar (chiar ei au folosit acest termen), şi (B) chiar dacă ar fi nesinceri (şi eu sunt sigur că niciunul dintre ei nu e), ei ştiu acum dincotro bate vântul şi ce au de făcut ca să obţină ajutorul extern de care au nevoie.
    Câtă vreme FSN pare a fi deocamdată singurul «jucător din oraş» care poate ţine România funcţională, şi cum putem să folosim influenţa noastră pentru a conduce Frontul în direcţia corectă, susţin categoric abordarea şi recomandările ambasadei noastre (de la Bucureşti – n.r.)”.
    De unde se vede ca si „cei mai avizati experti” se pot insela… 😦

    http://www.adevarul.ro/actualitate/wikileaks_despre_romania/Americanii_erau_FSN-isti_0_453555232.html

    Tzepelica

    31/03/2011 at 6:46 pm

    • Salut Tzepelica 🙂
      Cel nesincer au fost 2 . Iliescu si Brucan . 🙂

      Ștefan A.

      31/03/2011 at 6:50 pm

      • „Lingăii lui Ceauşescu nu aveau relaţii unii cu alţii, aşa că au rămas pe dinafară.”

        Colosala eroare de apreciere !
        Nepermisa, dupa parerea mea.

        Tzepelica

        31/03/2011 at 6:54 pm

        • Formulare corecta : lingaii din prima linie au fost inlocuiti cu cei din linia 2 si rezervele . 🙂

          Ștefan A.

          31/03/2011 at 6:56 pm

          • Corect.
            Tocmai organizarea pe baza structurii din teritoriu de tip BOB-PCR-secu le-a permis dominarea doua decenii.

            Tzepelica

            31/03/2011 at 6:59 pm

    • Depinde la ce te referi cand spui ca se pot insela. Poate a avut dreptate sa sustina „categoric abordarea şi recomandările ambasadei noastre (de la Bucureşti – n.r.)”, … nu stiu insa ce anume inseamna aceea abordare si acele recomandari.
      🙂

      CFG

      31/03/2011 at 7:18 pm

  16. Off topic. Razbel total la irealitatea, au convocat Consiliul de Administratie. In convocator am gasit un punct antologic „Realitatea TV trebuie sa revina la continutul jurnalistic de calitate care a impus-o pe piata, un mijloc de informare echidistant si corect, o televiziune de stiri care ofera spatii de exprimare in egala masura puterii si opozitiei, oricare ar fi acestea”
    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-8462657-consiliul-administratie-realitatea-media-convocat-pentru-pune-discutie-contractul-management-asesoft.htm

    mar

    31/03/2011 at 6:52 pm

    • Buna de seara, dragilor 🙂

      Pauvre Ghitza! Si sedus, si cu banii luati, si abandonat.

      🙂

      ina eyre

      31/03/2011 at 7:30 pm

  17. Petcu arestat!!! :mrgreen:

    Chibt

    31/03/2011 at 7:43 pm

    • Theophyle, te-ai inselat. 😆
      Uite, in fine, dar e bine si mai tarziu decat niciodata…

      Chibt

      31/03/2011 at 7:45 pm

  18. Buna Seara:)
    Postare noua!

    Theophyle

    31/03/2011 at 7:55 pm


Comentariile sunt închise.