Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Inţelepciunea unei dinastii!

De obicei nu obisnuiesc sa public pe Politeia nici un articol care nu este original, scris de mine sau de cei doi colaboratori in chestiuni civice/juridice/justitie – @Mr B. si @Mr. C. Astazi am hotarat sa public un articol tradus in limba romana al marelui gazetar britanic Peter Oborne. Nu cred ca cineva in lume putea sa scrie o  concluzie mai valoroasa legata de evenimentele legate de ceea ce “imbecilii media” autohtoni  au numit “nunta secolului” (care abia a inceput). Traducerea apartine portalului Presseurop.eu network.

Peter Oborne s-a născut în 1957 si este un cronicar britanic care scrie pentru ziarele conservatoare The Daily Telegraph şi The Daily Mail. Este autorul cărţilor The Rise of Political Lying (Apariţia minciunii politice, care nu este încă tradusă în limba română) şi The Triumph of the Political Class (Triumful clasei politice, si ea netradusa în limba română). Articolele lui si cartile sunt dintre cele mai interesante care ar putea interesa un intelectual cu interes in politica contemporana. Nu cred ca sunt accesibile la nivel intelectual majoritatii politicienilor romani.

de Peter Oborne

Iraţional, absurd din punct de vedere sentimental – şi natural. Nu numai că monarhia britanică a supravieţuit secolului al XX-lea, dar este în continuare stâlpul naţiunii, se minunează foarte tradiţionalistul The Daily Telegraph în ajunul viitoarei nunţi regale.

În urmă cu aproape 100 de ani, capetele încoronate ale Europei s-au adunat în Londra pentru a participa la încoronarea bunicului reginei-mamă, George al V-lea. Cu toată măreţia evenimentului, mulţi chibiţi ai vremii şi-au exprimat părerea potrivit căreia acest sistem de conducere nu ar avea şanse să supravieţuiască sfârşitului de secol XX.

Dramaturgul George Bernard Shaw a desfiinţat monarhia, comparând-o cu o ”halucinație mondială” a oamenilor care se apropie de sfârșitul vieții. Radicalul nuvelist H. G. Wells a avertizat în legătură cu faptul că monarhia are tot atât de multe şanse de supravieţuire ca și ”Lama din Tibet de a deveni împăratul lumii”.

Aceste preziceri păreau destul de rezonabile. La începutul secolului trecut, vechile monarhii ale Europei au fost feudale, absurde și fără speranţa alinierii lor la spiritul democratic al timpurilor. Cu atât mai mult, s-a dovedit în scurt timp și în mod dureros că criticii aveau dreptate. La scurt timp după încoronarea lui George al V-lea, multe dintre marile dinastii au fost distruse: Arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul austriac, și soţia lui Sophie au fost împuşcați mortal în Sarajevo; la sfârşitul Primului Război Mondial, vărul regelui, Kaiser Wilhelm al II-lea, a fost constrâns să plece în exil;  în Rusia, Romanovii au fost măcelăriţi.

În ciuda acestor evenimente sângeroase, familia regală britanică a supravieţuit. Au existat momente de dificultate, printre care Criza abdicării, în 1936, și convulsiile populare care au urmat morţii Dianei, prinţesă de Wales, în 1997, s-au dovedit a fi cele mai ameninţătoare. Monarhia a trecut însă peste ele – și rareori a părut a fi mai puternică decât în această săptămână, când întâmpinăm nunta Prinţului William cu Catherine Middleton. Deci, este important să adresăm o întrebare evidentă: cum se explică supravieţuirea a ceea ce pare a fi la prima vedere un imens anacronism?

Supravieţuirea monarhiilor, între previziuni și anacronism

Parțial, răspunsul constă într-un extrem de inteligent pragmatism. Înţelepciunea convenţională consideră că familia Windsors nu este foarte luminată. De fapt, ei au avut cu siguranţă un bun instinct în a ştii când și cum să se adapteze. Monarhii moderni britanici au cedat compromisului ori prin a ceda presiunii de a plăti taxe pe venit (așa cum regina a început din 1993) ori prin acceptarea, săptămâna trecută, de a considera modificarea legii succesiunii în lumina noţiunii contemporane de egalitate între sexe (oricum, ideea de a permite catolicilor să se căsătorească cu membri ai familiei regale a fost abandonată ca urmare a obiecţiilor ridicate de biserica Angliei).

Totuşi, aceste tactici politice, oarecum isteţe, tot nu încep să explice afecţiunea puternică pe care britanicii o au pentru monarhie. Suntem o națiune care apreciază ritualul, obiceiul, tradiţia. Suntem profund conştienţi de trecutul nostru, de multe ori glorios, câteodată tragic și, ocazional, ruşinos. Monarhia este expresia naţională a onoarei noastre comune în faţa încercărilor vieţii.

Monarhia, în subconştientul colectiv

Și totuşi, relaţia dintre regină și supușii săi este mult mai adâncă. Aceasta pentru că monarhia nu ne defineşte doar ca naţiune: ne defineşte ca și indivizi. Respectul și dragostea noastră pentru regină sunt înrădăcinate în subconştientul nostru colectiv.

Este inexplicabil. Este sentimental. Este absurd. Uneori este complet nebunesc. Și totuşi, monarhia funcţionează încă. Aceasta pentru că umanizează ceea ce altfel ar părea ca un stat impersonal, rece și distant. Oamenii care găsesc dificil să priceapă un act al Parlamentului, o directivă de la Bruxelles, o lege semnată de un lord sau de un secretar permanent (toți părți esenţiale ale guvernării) înţeleg ideea existenței familiei regale; împărţim tragediile, bucuriile și dramele ei.

Un singur grup este lăsat afară:  intelectualii. Că sunt de dreapta sau de stânga, ei întotdeauna au dispreţuit instituţia monarhiei. Nu este posibil în nici un fel ca monarhia să se potrivească cu marile și abstractele lor scheme de transformare a societăţii. Lui Tony Benn, cel mai recunoscut republican britanic, îi place să întrebe dacă noi ne-am încredinţa destinul în mâinile unui pilot de avion sau în ale unui doctor din tată în fiu. Nu există nici un răspuns la această întrebare. Instituţia monarhică nu are nici o logică.

Aceasta nu înseamnă totuşi că monarhia nu are nici un scop. Din contră, ocupă un spaţiu public care altfel ar fi ocupat de partidele politice rivale. Alternativa la regină, ca și șef al statului, ar fi o Thatcher sau un Blair; care ar fi divizat și răsplătit.

Familia regală este și un motiv de stabilitate

Prezenţa unei familii regale în inima chestiunilor noastre naţionale este unul dintre motivele principale ale extraordinarei stabilități politice din ultimii 200 de ani. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, scriitorul socialist George Orwell a mers atât de departe încât a recunoscut că prezenţa regalităţii a ajutat Marea Britanie să se salveze de la fascism în timpul crizei anilor ’30. Intelectualul de stânga (sau de dreapta) nu poate accepta aceste adevăruri de bază. De aceea, cum ziua nunţii se apropie cu paşi repezi, în ultimele săptămâni, o mare parte a presei, în frunte cu The Guardian și The Independent, a lansat un tir de comentarii abuzive și răutăcioase îndreptate către familia regală. Multe dintre acestea sunt jignitoare și nedemne de a fi repetate. Unele sunt grotesc de alarmante, precum cel din The Independent, scris de Joan Smith, care reclamă în mod zgomotos cum că”Regina m-ar fi tăiat de vie când i-am spus ‘hello’ dar nu am făcut o reverenţă”.

Sunt însă și unele elemente sinistre. The Guardian a pregătit un plan de lecţie a monarhiei pentru profesorii de şcoală, completat cu imagini în Power Point, care să fie prezentat în clasă înaintea zilei celei mari. Este o propagandă antiregală ostentativă iar autorul nu are nici un fel de reţinere în declararea scopului său. ”Imaginile în Power Point oferă şcolarilor vocabularul, informaţia și scânteia pentru propriile lor idei, pregătindu-i pentru marea confruntare: ar trebui să fie abolită monarhia?

Nunta din această săptămână se anunță a fi un eveniment mare, prin faptul că printul William și Catherine Middleton crează promisiunea unei noi și mult mai relaxate perioade pentru familia regală. Dar în mijlocul strălucirii create de bunăvoinţa naţională, cuplul regal nu ar trebui să fie satisfăcut și relaxat. Inamicii lor inteligenţi și-au dat seama  că ţelurile lor republicane nu au prea multe şanse de existenţă atât timp cât regina-mamă este încă în viaţă. După decesul acesteia, însă, ei vor lovi din nou. Familia regală va avea nevoie de toate rezervele de pragmatism și înţelepciune ca să poată supravieţui secolului al XXI-lea. Puteti citi articolul in original in The Daily Telegraph

45 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hello! Bine v-am regasit! Multumesc, draga Theophyle, pentru acest post. Nici nu stii ce bine imi pica. 🙂

    Iata un fragment care ma rascoleste launtric asa cum mi s-a intamplat si atunci cand un milion de romani l-au onorat si ovationat pe Mihai I in Bucuresti, acum 19 ani, in 1992.

    „Suntem profund conştienţi de trecutul nostru, de multe ori glorios, câteodată tragic și, ocazional, ruşinos. Monarhia este expresia naţională a onoarei noastre comune în faţa încercărilor vieţii.”

    In ultimii 60 de ani, catastrofe distrugatoare pentru statul roman au trecut peste el, peste noi. Asa se face ca, aidoma ca intr-o familie mare peste care trec disperari si tragedii, dar si momente de calda uniune, monarhia este capabila de cel mai adanc probabil sentiment de solidaritate. De ce? Pentru ca desi nemarturisit mereu, regii si reginele sunt unse de Dumnezeu. Iar in Romania, deviza reala a fost „Nihil sine Deo” (Nimic fara Dumnezeu). Tradus, astazi, in epoca globalitatii desantate, cum suna asta: „Nimic fara de Dumnezeu”?

    nicole

    30/04/2011 at 4:23 pm

  2. Stiu ca postul era despre monarhia engleza. Am preferat sa comentez din perspectiva romaneasca, pentru ca monarhia poarta cu ea, in fond, aceleasi constante ale onoarei, gloriei si rusinii.

    nicole

    30/04/2011 at 4:25 pm

    • Buna Nic0le,
      Desi nu conteaza, sa stii ca sunt de acord cu tine. Daca in 90 Regele Mihai ar fi fost restaurat la tron, sau daca macar Ion Ratiu dintr-un noroc extraordinar ar fi fost presedinte in 92 lucrurile ar fi aratat diferit.
      (stiu ca opinia mea nu prea e impartasita dar aste este 🙂 )

      Un tanar de stanga

      30/04/2011 at 4:41 pm

      • Buna, @tinere! N-am tras sperante nici in 92 si nici mai tarziu ca MS Regele Mihai I va fi restaurat la tron. Insa un lucru este cert: NICIODATA N-AM MAI INTALNIT ULTERIOR SOLIDARITATEA ROMANILOR FATA DE UN SIMBOL UNIC AL ROMANILOR! In Piata Universitatii am format o insula intr-o mare bolsevizata sau tacuta. Iar dupa 1992, am inteles Raul imens CONSTRUIT de comunisti si curentele de stanga. Mai tarziu, am priceput si incapacitatea Casei Regale de a se aseza deasupra hatisului politic romanesc si in interesul TUTUROR romanilor. Ceea ce spun, insa, DIN NOU, este ca ACEA SOLIDARITATE, FERICIRE, DIN 92 NU A SEMANAT CU NICIO STARE SUFLETEASCA A ACESTEI NATIUNI. Trebuie de asemenea sa precizez ca niciun curent politic din Romania NU a adunat in strada, in stare de sarbatoare, UN MILION DE ROMANI, DE OAMENI… Vorbesc aici despre Simbol, @tinere… Despre „Nihil sine Deo”…

        nicole

        30/04/2011 at 5:06 pm

        • …adica nici iliescu, votat de 80% in 90, nu a adunat un milion de oameni la o adunare. Nu crezi ca merita sa meditam la acest lucru?

          nicole

          30/04/2011 at 5:08 pm

          • scuze, BA DA! In strada a mai adunat o multime asa imensa Papa Paul al II-lea! Care MAINE va fi sanctificat!

            nicole

            30/04/2011 at 5:09 pm

        • Buna seara,

          Pai cum sa-l restauram in 90, cand in 91 il urmareau si-l alungau din tara.
          Solidaritatea din 91? Mie imi pare doar o adunare la urs. Poporul asta crede ca republica este telul suprem. Nici nu au habar ca doar comunistii, ce erau in fond iacobinii, au alungat sau asasinat monarhii…. ratacirea engleza din 1648 a fost o ratacire, dupa 12 ani au reinstaurat monarhia…iar manifestarile intelectuale actuale…. antimonarhice imi par doar niste discutii toretice.
          Ar trebui sa ne mobilizam mai mult si sa incercam sa introducem pe agenda publica, cu agresivitate daca este nevoie, ideea de monarhie… Vreau sa fiu bine inteles – agresivitate in bunul sens al cuvantului.

          bujold

          30/04/2011 at 8:47 pm

      • oare?
        esti atit de convins?
        nu ca te-as contrazice…

        skorpion

        30/04/2011 at 5:32 pm

  3. A murit Sabato http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8570258-ernesto-sabato-murit-varsta-99-ani.htm
    Cu el se inchide cercul marilor argentinieni care au pus amprenta pe literatura secolului 20

    Un tanar de stanga

    30/04/2011 at 4:46 pm

    • pe 24 iulie 2011 ar fi implinit 100 de ani.

      citat din Ernesto Sabato:

      Adesea, mi se pare că nimic nu are sens. Ne naştem în dureri pe o planetă minusculă, care aleargă spre neant de milioane de ani, creştem, luptăm, ne îmbolnăvim, suferim, îi facem şi pe alţii să sufere, strigăm, murim, mor şi vin alţii pentru a prelua de la cap această comedie fără rost.

      skorpion

      30/04/2011 at 5:37 pm

  4. Buna,din nou
    Interesant articolul prezentat.
    Presa noastra nu e in stare sa produca nici macar u informare corecta,daramite un articol.
    Ia uitati-va ce gogomanie!
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/dineu-in-onoarea-regelui-mihai-la-londra-maine-participa-la-nunta-regala.html

    ela

    30/04/2011 at 5:01 pm

  5. Buna seara,
    scuze ca nu vorbesc despre monarhie, dar acum s-a anuntat la irtv ca Scwarzenberg a cumparat postul, 92% din actiuni.
    Acesta i-a anuntat pe jurnalisti ca doreste o conferinta de presa maine seara, pe post, la care sa ii adreseze toti intrebari.
    Deci s-a lamurit suspansul.
    De ce considera oare SOV ca ii face o mare surpriza presedinteleui?

    cedric

    30/04/2011 at 5:40 pm

    • Chiar de ce? cred ca pe Basescu il lasa rece achizitia iRTV de catre elan

      skorpion

      30/04/2011 at 5:42 pm

    • Va anunta ca a renuntat la formatul BBC sub obladuirea lui Tanase si va trece la formatul CNN pastorit de RoscaStanescu 🙂

      Un tanar de stanga

      30/04/2011 at 5:49 pm

    • Dacă Elan reuşete să-i facă vânt lui Ghiţă, are sens „surpriza” ca o formă de răzbunare, după ce l-a prezentat ca „omul serviciilor lui Băsescu”.

      Băşcăliosul

      30/04/2011 at 5:53 pm

      • …si Elan al cui om este?
        :mgreen:

        skorpion

        30/04/2011 at 5:56 pm

        • Elan Schartzenberg este mai universal decât Ghiţă şi îl cred capabil să joace mai bine la două capete, nu orbeşte ca berbecul pe o fixaţie.
          Dacă Vântu nu reuşeşte, prin Elan, să-l trimită pe Ghiţă la plimbare, ar însemna că s-a laudat cu o strategie în favoarea celui care l-a băgat în arest. Ar fi de comă.

          Băşcăliosul

          30/04/2011 at 6:04 pm

          • Schwartzenberg

            Băşcăliosul

            30/04/2011 at 6:05 pm

          • Tinind cont de faptul ca ghita are un contract de management cu irealitatea, presupun ca noul proprietar nu poate sa renunte la acest contract decit prin rezilierea acestuia in justitie. asa ca vintu ramine cu buza-n vint
            🙂

            skorpion

            30/04/2011 at 6:06 pm

            • Cu acţiunile date într-o proporţie atât de mare, Vântu oricum iese din povestea asta, dar şi-a exprimat şi el o ultimă dorinţă (pe limbă de moarte). Nu-i este totuna dacă se îndeplineşte sau nu.

              Băşcăliosul

              30/04/2011 at 6:10 pm

              • Mister S,
                In comentariul meu de dimineaţă, m-am referit la şansa lui Vântu şi a copiilor lui de a-şi valorifica acţiunile în timp util:

                „Cu cât acţionarii se trezesc mai devreme din visul profitabilităţii pe calea contractului „de confiscament prin escrocament”, vor avea de acoperit un deficit mai suportabil şi vor mai salva ceva pe plus din valoarea acţiunilor lor.”

                Băşcăliosul

                30/04/2011 at 6:17 pm

    • ti se pare ca este vreo lovitura de teatru??
      mie nu!
      vintu a ajuns sarac lipit pamintului, va spun je
      🙂

      skorpion

      30/04/2011 at 5:59 pm

  6. Si eu cred ca nu mai are nici un as in maneca.Acum poate sa stea linistit la inchisoare, copiii o sa-i foloseasca bine banii!!

    cedric

    30/04/2011 at 6:04 pm

  7. Daca pelticul mustacios l-a anuntzat pe evreul Elan S. ca pe o surpriza neplacuta pentru Basescu, inseamna ca stie el ceva. Mi-l amintesc pe Elan S. dintr-o emisiune Nasul, a spus atunci multe lucruri interesante.
    Nu-mi amintesc prea bine ce simpatii politice avea, dar astea nici n-ar trebui sa conteze pentru un patron de presa. Macar de-ar transforma latrina iRealitatii intr-un canal de stiri de tip occidental, cu informatii utile si fara balacareala jenanta dintre moderatori deplasati si invitati dezaxati.
    Am avea si noi evreul nostru, in sfarsit.

    luminita

    30/04/2011 at 6:21 pm

    • pai daca il transforma intr-un canal occindental, cu informatii utile, s-a impuscat singur in cap, deaorece un canal obiectiv nu face bani, iar contracte preferentiale si smenuri imobiliare nu ii da nimeni daca nu sprijina mafia sau daca e corect. Ori Muihaela are nevoie de bani pe Coasta de Azur, iar Elan nu a i9nvatat degeqaba romaneste. El are nevoie sa isi creasca averea de la 30 la 300 milioane euro

      Un tanar de stanga

      30/04/2011 at 6:54 pm

    • Ce legatura are nationalitatea?
      Si eu sunt evreu. Sa fiu omorat? De ce conteaza nationalitatea cuiva?

      bujold

      30/04/2011 at 8:50 pm

  8. OK: si care este surpriza lui Vantu? :)))

    nicole

    30/04/2011 at 6:24 pm

    • Salut, Nicole!
      La 5:53 mi-am zis cu părerea cum înţeleg eu „surpriza”.
      Dacă Ghiţă va mai rămâne în joc, cum deja se spune, surpriza e ioc, joc şi voie bună.

      Băşcăliosul

      30/04/2011 at 7:03 pm

  9. vazui, mister B,

    skorpion

    30/04/2011 at 6:39 pm

    • Înţeleg că Elan a luat de fapt toate acţiunile copiilor lui Vântu (91 % din „BlueLink Comunicazione (Cyprus) Limited”) şi deţine 60,5 % din „Realitatea Media”.
      Dacă Vântu avea o datorie la Elan, garantată cu 10% din acţiuni, o fi primit contravaloarea celorlalte şi a salvat o mare parte din banii investiti.

      Băşcăliosul

      30/04/2011 at 6:54 pm

  10. Nu m-a impresionat niciodata monarhia britanica.Astia nu sunt cu picioarele pe pamint.
    Ce inseamna sistemul asta de a fi data si comentata la
    TV,nunta?Monarhia a fost si este intotdeauna contra
    poporului.Pur si simplu paraziteaza!

    popalumi

    30/04/2011 at 6:56 pm

    • Monarhia nu a obligat televiziunile sa participe, milionul de oameni de pe strada sa caste gura, nici pe cetaenii simpli din Canada, Australia, N Zealand sa petreaca, si nici pe noi sa ne zgiim la irtv sau A3 sa vedem nunta. 🙂

      Un tanar de stanga

      30/04/2011 at 7:09 pm

    • popalumi: ai probleme, omule/oamo. probleme de cultura generala. dupa ce mai citesti, revino pe-aici.

      nicole

      30/04/2011 at 8:35 pm

    • si comunistii sunt in favoarea poporului – Franta – iacobinii, Rusia – bolsevicii, toate tarile din est care si-au alungat monarhii. Nenorocitii de regi care sug sangele poporului…

      bujold

      30/04/2011 at 8:52 pm

  11. Tiganii tot tigani
    Hosni Mubarak ar putea fi spanzurat, daca este gasit vinovat – ministru egiptean

    Un tanar de stanga

    30/04/2011 at 7:00 pm

  12. Legat de Monarhie, CTP şi-a exprimat, cu binecunoscuta manie a nonconformismului supradotatului, alergia la alopecie şi dezgustul faţă de pagina a cincea. Era cu muştarul sărit din cauza intrării Vântului în arest preventiv, după ce îi făcuse tot de pagina a cincea pe procurorii nepricepuţi şi superficiali.
    Bietul CTPrinţ salvator al printului (în)gândurat e demn… de compătimire.

    Băşcăliosul

    30/04/2011 at 7:24 pm

  13. Jos palaria pt. aceasta institutie britanica !
    Un simbol capabil, inca, sa coaguleze masele.
    Asta inseamna traditie, nu bazaconiile BOR (catedrala prostirii neamului, pelerinajele cu sarmale de la moastele tuturor sfintilor, calcatul in picioare pt. apa sfintita).
    Cinste lor !

    Tzepelica

    30/04/2011 at 7:24 pm

  14. Buna seara, buna seara.
    Bun articol care pune punctul pe „i”. Regina este extrem de inteleapta(chiar daca nu este o „intelectuala” veritabila)si este extrem de iubita. Charles va avea o misiune foarte grea atunci cand va ajunge pe tron. Ceea ce cred ca este groaznic ptr republicanii britanici este faptul ca febra nuntii regale a fost imensa chiar si in SUA.

    clemycali

    30/04/2011 at 7:45 pm

  15. Buna Seara, 🙂
    postare noua!

    Theophyle

    30/04/2011 at 8:30 pm

  16. Elan schwartzenberg , peter imre si altii(multi pentru care acum nu are rost sa -mi fortez memoria), o intreaga cohorta de iustrii necunoscutim nu au aparut de nicaieri, Ei erau deja foarte apropiati de mai cunoscutii petre roman, teodor melescanum nicu vacatoium si desigur ultimul-ion iliescu,

    andrzej

    30/04/2011 at 8:37 pm

  17. […] Originally posted here: Inţelepciunea unei dinastii! […]

  18. […] In?elepciunea unei dinastii! « Politeía […]


Comentariile sunt închise.