Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Postare de rezerva: Sarut mana, Doamna Justitia! La 5 ani de la fondare, Comunitatea Politeia va multumeste!

Redactat de @Cetatean

Cu deosebita satisfactie personala, constiinta civica si respect profund pentru doamna judecator Camelia Bogdan scriu astazi aceasta postare, dand glas si gandurilor tuturor membrilor si cititorilor Comunitatii Politeia, care, de la fondarea ei de catre @Theophyle (John Herescu) in data de ...7-8 august 2009, a fost, poate, cel mai ferm blog civic generalist, tinut de non-specialisti, care a militat neobosit pentru independenta reala a Justitiei.

Data fondarii Politeiei de catre @Theophyle a fost, intr-adevar, un semn a carui semnificatie o intelegem pe deplin abia azi.

PrimaPrimul articol a aparut in ziua de 7 august 2009 si a fost dedicat Televiziunii Libere (citez: „Programele de sinteza si comentariu sunt si mai interesante. De la formatul “jurnalist intervieviaza alti jurnalisti” absolut convinsi ca numarul 4 este cosmicul exponent al fericirii spectatorilor. Continuand cu formatul delicios promovat de Antena 3, cand domnul Gadea este arbitrul unei intreceri de “cine scuipa mai departe”, si finalizand cu” hai s-a facem un duet de prostioare” profesat cacofonist de Nastase & Dinescu”).

Insa abia in ziua de 8 august 2009 Comunitatea Politeia a luat fiinta, prin scrierea primului comentariu pe blog de catre cititorul @tibi (Tiberiu Orasanu). Primul comentariu il puteti citi aici.

Intre 8 august 2009 si 8 august 2014 sunt fix 5 ani. Privind inapoi la articolul si la data de debut, ma intreb:

Coincidenta? Poate chiar mai mult decat atat!

Coincidenta semnificativa? Cu siguranta!

Coincidenta semnificativa pentru o anume ratiune? Evident, mai ales dupa condamnarea lui Voiculescu Dan, ultimul si cel mai veros mogul!

Comunitatea Politeia in cifre, la 5 ani de la fondare, si la 4 luni de la disparitia fondatorului ei, care nu a mai apucat sa se bucure de ziua pe care a asteptat-o si despre care era sigur ca va veni: ziua condamnarii lui Voiculescu Dan.

Politeia veche (Theophylepoliteia) din august 2009 pana in ianuarie 2012 : 3783 postari

– Politeia actuala (Politeiaworld), din ianuarie 2012 pana azi: 2603 postari.

Nu mai pomenesc de cele peste 300.000 de comentarii insumate si de cele peste 7.000.000 de vizualizari (ca sa dau un ordin aproximativ de marime). Nu mai pomenesc de seria de postari dedicate Justitiei si de comentariile care nu au fost cu nimic mai prejos decat cele scrise de magistrati de cariera.

Toate acestea sunt doar o marturie palida pentru ceea ce a insemnat efortul depus de Politeia si comentatorii ei in sprijinul Justitiei si magistratilor corecti.

*

VantuEi bine, in numele Comunitatii Politeia, din care fac parte toti cei care comenteaza sporadic sau zilnic dar si cei care citesc si nu comenteaza, in calitate de continuator (dupa puterile mele) al iubitului si regretatului @Theophyle, cu asentimentul sotiei sale (@Desy Demeter), adresez public doamnei judecator Camelia Bogdan felicitarile, multumirile si incurajarile noastre pentru ceea ce a facut si pentru ceea ce va face in calitatea ei de judecator impartial si ferm, adevarat agent of change al Justitiei din Romania.

Cu deosebita satisfactie reamintesc membrilor Politeia ca acest blog a sprijint-o pe doamna judecator Camelia Bogdan si in clipele grele in care a fost atacata de un alt mogul, SOV. Postarea din 17 februarie 2011 o puteti citi aici. Va rog sa recititi azi si comentariile de la acea postare!

Astazi, a doua zi dupa condamnarea infractorului Voiculescu Dan, Comunitatea Politeia este mandra ca exista in Romania judecatori precum Camelia Bogdan, cu un CV impresionant la 33 de ani (un doctorat deja sustinut, altul in curs, 97 de articole stiintifice, doi moguli judecati si unul condamnat!) si cu un curaj asa cum numai o femeie poate avea. Caci, orice s-ar spune, nu intimplator imaginea Justitiei este o femeie.

Tineretea nu este o valoare in sine. Insa, dublata de curaj si de expertiza profesionala, ea devine o arma cu atat mai de temut care desparte adevarul de minciuna, dreptatea de nedreptate, raul de bine, albul de negru.

Pe vremea cand infractorul Voiculescu Dan isi incheiase deja seria de potlogarii contabile si juridice care aveau menirea sa desavarseasca furtul ICA, judecatoarea Camelia Bogdan facea primii pasi in sala de judecata in calitatea ei de magistrat, investita prin decretul prezidential nr. 272/2007. Au fost numiti atunci prin decret prezidential 78 de judecatori si 31 de procurori.

Nici nu banuia Dan Felix Voiculescu ca unul din acesti tineri judecatori avea sa ii spuna peste ani, inarmat cu autoritatea conferita de Constitutie si lege: pana aici! destul!J1

Unii vor spune ca nu e nimic spectatulos in condamnarea lui Voiculescu si ca Justitia, prin Camelia Bogdan, doar si-a spus cuvantul. A gandi astfel inseamna insa a minimaliza efortul, pregatirea, curajul, tenacitatea si atasamentul fata de lege si dreptate al judecatorului si omului Camelia Bogdan. Eu intreb: ce ce nu a facut si judecatorul Stan Mustata acelasi lucru, daca era ceva atat de …normal si firesc?! De ce un judecator este saltat de DNA si altul il trimite pe Voiculescu Dan la puscarie?!

Tocmai pentru ca recunoastem exceptionalitatea firescului in munca acestei tinere judecatoare care trebuie sa fie exemplu pentru toti magistratii de varsta ei (si chiar si mai in varsta!) trebuie sa ii multumim public, sa o felicitam, sa o asiguram ca, in calitatea noastra de membri ai societatii civile, ii voi fi si de acum inainte alaturi, cum i-am fost in clipele cand il judeca pe alt mogul si cand nici nu banuiam ca urma sa il judece pe al doilea. Morile Domnului macina incet, dar sigur!

A banaliza exceptionalitatea firescului, atunci cand aceasta apare, e semn de orbire sufleteasca. A nu o recunoaste si a nu-i multumi public, e semn de nerecunostinta.Cami

Judecatorul, ca om, trebuie stimulat sa fie impartial si insetat de dreptate nu doar cu decoratii, avansari in cariera si mariri de salariu, ci mai ales cu recunostinta celor  care au vazut Justitia facandu-se si, tocmai de aceea, capata  mai mare incredere in ea!

O Justitie fara increderea cetatenilor nu inseamna nimic, oricat de pregatiti ar fi magistratii si oricat de bine si-ar motiva rechizitoriile si sentintele.

De aceea Comunitatea Politeia multumeste astazi public judecatoarei Camelia Bogdan: pentru ca aceasta sa stie ca dreptatea facuta de ea a fost vazuta si are impact in sufletele noastre.

Sarut mana, doamna judecator Camelia Bogdan! Sunteti eroina noastra atat de…normala si totusi, atat de…exceptionala!

*

P.S. Gratie lui @miki, Comunitatea Politeia a fost prezenta in sala la citirea sentintei de catre doamna judecator. O relatare puteti citi  aici 

Aceasta postare de aniversare si multumire ramane pe prima pagina si maine, in locul Ziarului de Duminica.

Anunțuri

Written by Cetatean

10/08/2014 la 2:30 pm

Publicat în Uncategorized

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salutare si pe stil vechi! 🙂
    Las si-aici un “La Multi Ani” pentru Politeia & Friends, ca si un gand lin si bland pentru Theophyle… Nu sunt de rezerva 🙂 .

    Doxa

    10/08/2014 at 3:12 pm


Comentariile sunt închise.