Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Postare de rezerva: de ce fel de magistrati avem nevoie.

A fi magistrat este, poate, o vocatie, dupa cum este o vocatie a fi dascal, medic si preot. Vocatia presupune nu doar stricta exercitare, cu competenta,  a meseriei, ci si pasiune. Suflet. Daruire. Abnegatie. Intr-un cuvant, punerea pe planul secund a intereselor financiare, in detrimentul (fericit!) satisfactiei urmaririi unui scop mai nobil, anume…omul ca atare. Vocatia nu se exercita niciodata cu ochii la fluturasul de salariu, ci cu ochii cautand alti ochi, peentru a citi in ei bucuria si multumirea tacuta.

11Ieri citeam pe Evenimentul Zilei un interviu cu un celebru doctor de inimi de copilasi, care m-a dus cu gandul la marele si regretatul chirurg pediatru Pesamosca. Cateva cuvinte ale chirurgului Eugen Sandica m-au impresionat: „În unele cazuri, informațiile care le-au fost furnizate nu fac decât să le sporească deznădejdea, iar cei mai mulți renunță la luptă înainte de a începe. Încerc să le răspund cât se poate de repede, chiar dacă acest lucru este posibil doar noaptea târziu, după ce termin programul operator din ziua respectivă și revăd pacienții pentru a doua zi. Relatările pe care le primesc sunt impresionante, uneori terifiante, mamele fiind la capătul puterilor fizice și psihice. Faptul că pun inima copiilor lor la propriu în mâinile mele, fără ca măcar o dată să ne fi văzut sau vorbit, mă onorează. De aici și responsabilitatea uriașă și lipsa oricărui compromis în activitatea mea zilnică”. 

M-a frapat modul in care isi descria activitatea de medic, ca „responsabilitate uriasa” si ca „lipsa de compromis”. Chiururgul se descria cum s-ar descrie (si) un magistrat!

Coincidenta face ca ieri sa fi avut loc si procesul lui Voiculescu, in care am putut citit cu totii relatarile presei despre modul cum a condus instanta audierea inculpatilor. Am savurat momentele spumoase din dialogul instanta-aparare, in care judecatoarea Camelia Bogdan ii spunea avocatului Mateut, disperat: „Nu oferim consultanta juridica avocatilor!„.

O relatare pe Facebook a reporterului Attila Biro spune totul despre responsabilitatea uriasa a magistratului si despre importanta pregatirii sale juridice:

22Avocatii par ca niste scolari prinsi cu temele nefacute. Se agita de parca nu puteau sa prevada finalul procesului. Lipseste celebrul Liviu Popescu care sa ceara amanarea procesului pentru ca procurorul nu sta in aceeasi bancuta cu avocatii. La Nastase a facut asta. Motivari Live! Judecatoarea Camelia Bogdan a respins cererile de sesizare a CCR, ICCJ si a CJUE. Camelia Bogdan motiveaza in direct respingerile. Am mai vazut asta doar la Livia Doina Stanciu la Curtea Suprema. Citeaza pe de rost legi si directive europene. Asta ca tot se plang infractorii ca nu primesc motivarile la timp„. 

Poate pe unii ii mira, pe altii ii surprinde, insa aceasta capacitate a judecatorului de a motiva „live” deciziile instantei este, sau cel putin ar trebui sa fie ceva firesc pentru un magistrat bine pregatit. O spune insasi Camelia Bogdan, intr-un mod foarte firesc:

Pentru un magistrat, în contextul reformei sistemului judiciar (deziderat în a cărui îndeplinire suntem implicaţi toţi participanţii la actul de justiţie), o importanţă deosebită o reprezintă formarea profesională continuă. Formarea profesională continuă nu este numai o necesitate de îmbunătăţire a activităţii profesionale, este şi o obligaţie prevăzută de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, modificată şi republicată. Formarea profesională continuă constituie, de asemenea, garanţia independenţei şi imparţialităţii  magistraţilor în exercitarea funcţiei conform prevederilor art. 35 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.

În calitate de judecător, doresc să îmi desfăşor cariera cu observarea exigenţelor europene în domeniul înfăptuirii justiţiei. Consider că studierea particularităţilor si implicaţiilor procesului de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană trebuie să ne determine să găsim şi să implementăm cele mai adecvate metode de satisfacere a cerinţelor vieţii comunitare, imperativ ce nu poate fi realizat fără înţelegerea corespunzătoare a particularităţilor sistemelor juridice a celor state membre ale Uniunii” (sursa).

33Nu stiu cum se va termina procesul ICA, insa imi doresc ca, indiferent de verdict, sa vad cat mai multi magistrati din aceasta tara ridicandu-se la nivelul de responsabilitate si lipsa de compromis al Cameliei Bogdan iar pe aceasta doresc sa o vad cat mai sus in sistemul judiciar.

Cine are un CV ca al ei la doar 33 de ani nu isi exercita doar meseria, ci isi exercita vocatia, iar de astfel de magistrati avem nevoie ca de aer in tara asta stransa de gat de mafioti!

P.S. Nu stiu de ce am impresia ca pana si Dumnezeu s-a saturat de Voiculescu, cand l-a repartizat, prin mana legii si a Conducerii CAB, la un complet condus de un magistrat care si-a sustinut o astfel de teza de doctorat :„Incriminarea, prevenirea şi combaterea spălării banilor provenind din activităţi de crimă organizată, potrivit reglementărilor interne şi internaţionale” (teza a fost susţinută în public în data de 25.06.2009, în prezent fiind doctor în Drept,  titlu acordat prin Ordinul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării nr. 4698 din 14 august 2009).

Written by Cetatean

05/08/2014 la 11:23 am

Publicat în Uncategorized