Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Dileme electorale: activism şi pseudo-doctrine

In curand vor iesi la suprafata “programele de guvernare” ale celor cu care vom vota si ale celor cu care nu vom vota, pe romaneste “ale noastre” si “ale lor.” Aceste programe contin lucruri care ar fi bine de facut, ineptii si minciuni. Bineinteles, in procente diferite, conform pseudo-doctrinelor aferente. Aceste programe sunt citite de aproximativ 5-10% din electorat, intelese cam de  3-5% din el si crezute de absolut nimeni.  Inainte ca Adrean Videanu  sa-mi explice cum sta cu dreapta si de ce trebuie sa votez eu cu ARD, vreau sa mentionez cateva lucruri esentiale, care pe mine ma deranjeaza mai mult decat limba de lemn a acestor programe.

Un partid politic este practic bazat pe cateva principii: (a) Primul principiu ar fi – formularea unui program si actionarea programatica; (b) Al doilea principiu ar fi – organizarea pentru a servi intereselor unor grupuri sociale, comunităţii umane; (c) Al treilea principiu angajeaza eforturile acestui partid pentru dobândirea şi menţinerea puterii politice, în vederea organizării şi conducerii societăţii, conform cu idealurile proclamate în platforma program.

Daca avem in vedere aceste principii de baza, vom avea surpriza sa  constatam ca toate  partidele din Romania indeplinesc foarte putin si mai de loc aceste principii. Principiul de baza, cel doctrinar, exista pe hartie, absolut neluat in seama cu adevarat de nimeni  si aproape niciodata.

PDL a fost  un adolescent care a crescut prea mare, prea repede. Hainele au ramas mici si peticirea lor nu a dat rezultatele scontate. Cred ca cel putin toti cititorii blogului, simpatetici  sau refractari la potentialul acestui partid in viitor, trebuie sa fie de acord cu lucrurile urmatoare:

 1. Daca Basescu pierdea alegerile prezidentiale, acest partid ar fi intrat intr-un “congelator” politic pentru o perioada indelungata
 2.  In aceasta perioada, acest partid ar fi trecut la un proces de reformare si remodelare;
 3. Aripa de stanga a acestui partid, impreuna cu electoratul ei, ar fi migrat spre PSD;
 4. Aripa de dreapta a acestui partid, impreuna cu electoratul ei, ar fi reformat si remodelat acest partid, inlaturand majoritatea “greilor” din pozitiile de conducere  politica. La fel de bine s-ar fi putut intampla si invers, adica “greii partidului” ar fi continuat hegemonia si s-ar fi pus problema unei re-infiintari a PLD;
 5. Nu s-a intamplat si din nefericire, Basescu luand o mare parte din sarcinile neplacute si devenind paratraznetul lor, le-a facilitat greilor partidului  continuarea  dezmatului clientelar si acumularea nelinistilor si de multe ori ura subiectiva a populatiei;
 6. Lipsa de comunicare coerenta si lipsa de competente a gastii de la Cluj care l-a insotit pe Boc la Bucuresti (bineinteles si altii de prin alte locuri)  a fortat exitul pe care il vedem (si simtim astazi).

Paradoxul partidelor romanesti consta in imposibilitatea rationalizarii optiunilor  electorale din cauza a trei  probleme majore:

 1. Inexistenta unui electorat masiv, care poate fi educat suficient si eficient pentru sustinerea unui program doctrinar;
 2.  Din aceasta cauza exista o dependenta dramatica fata de activistii din teritoriu, la randul lor la fel de inadaptabili din punct de vedere doctrinar;
 3. Infrangerea ii pedepseste automat (by default) pe acesti activisti, victoria TREBUIE sa-i recompenseze.

Marea problema a majoritatii partidelor este lipsa grava de activisti originali, activisti din convingere, bineinteles ca aceasta lipsa este direct proportionala cu lipsa idealurilor adevarate ale conducerii acestor partide, mult prea “traditionale” in sensul rau al cuvantului.

Mesajele alambicate si eforturile de a dezvolta “supermarketuri” ideologice subtiaza apetitul celor care chiar doresc sa creada in “ceva” si sa activeze pentru realizarea acelui “ceva”.  Limba de lemn, atat de specifica comunismului, se perpetueaza cu spor si o descoperim cu surprindere extraordinara chiar in uzul cotidian al unor tineri poiliticieni, care nu au avut nimic cu acele vremuri si chiar sunt anti-comunisti convinsi.

Alterarea democratiilor de partid (interne)  a fost substantiala si la PNL si la PDL, in PSD nu a existat niciodata. Cu ocazia ultimele lor congrese,  s-a trecut la “voturile pe lista” pentru a acredita gastile de partid impotriva demersului democratic normal. Aceasta metoda “pe liste” a creat in PNL un dictatoriat nefast si in PDL aproape ca l-au distrus.

Nici un partid nu va reusi sa redreseze jalnica situatie in care ne aflam  si sa genereze o noua clasa politica prin acapararea puterii interne si inlaturarea activismului autentic. Vremea partidelor “ganditorilor sterpi” si a avocatilor cu sperante de propasire s-a terminat! A inceput in Statele Unite, a continuat in Europa si va sosi in anii viitori si in Romania, bineinteles dupa perioada populista, care la randul ei a inceput si o sa continue cativa ani ai viitorului apropiat.

O spun clar si fara nici un dubiu, cu o adresa la fel de clara – inlaturarea activismului autentic va distruge orice miscare cu potential existenta sau viitoare. Nimic nu ma va convinge sa accept sustinerea unor avocati in cautare de clientele (cu tot respectul pentru meserie) si fat-cats de birouri ca reprezentanti a unui activism autentic! O dreapta fara rural nu are nici o sansa in Romania.

135 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Daca il mai vad odata pe Videanu, economistu’ lu’ peste, eminenta economica cenusie a PDL, cum da el lectii de economie….

  Cetatean

  31/10/2012 at 3:50 pm

  • Buna ziua
   O sa-l mai vedeti. Omul nu se da dus cu una cu doua, si la fel ca el multi altii din PDL.
   Toate cele bune

   Alex

   31/10/2012 at 3:59 pm

   • Salut! Alex, iaca de asta nu trece PDL niciodata de 20% singur.

    Cetatean

    31/10/2012 at 4:05 pm

    • Sanatate
     Si cate sperante mi-am pus. Acum sper la MRU. Oricum e altceva decat Blaga & Co.

     Alex

     31/10/2012 at 4:09 pm

 2. buna ziua ! cand vor dispare partidele de sticla vor aparea si partidele reale , bazate pe ideologii si principii.

  zigzag

  31/10/2012 at 3:58 pm

 3. O dreapta fara rural …. care va se zica ca nu exista.
  Dreapta in rural presupune tarani independenti, cu oarecare staremateriala, cu varste intre 25-55 ani, cu dorinta de munca grea si cinstita, cu dor de imbogatire licit , cu o etica protestanta a muncii si chiverniselii.
  Avem sau nu avem ? Avem destui din acestia ca sa conteze ? Sigur nu avem, asa ca mai asteptam

  lastnightmusic

  31/10/2012 at 3:59 pm

  • Salut
   cand ai fost ultima data la tara, TDS? @Demeter face in fiecare saptamana o zi sau dou in judetele in care sunt candidati FC. Ei bine prietene, exista si gospodari destepti, si bogati si de dreapta. Fost capsunari care s-au intors sa faca treaba la ei acasa. Au cumparat pamant au adus unelte si fac BANI!

   P.S si nu sunt numai in Banat sau Ardeal

   Theophyle

   31/10/2012 at 4:09 pm

   • Dragul meu Theophyle si Demeter. Nu am fost de mult la tara dar stiu bine matematica si logica formala
    Nu ma contrazice 100% ca mai am si dreptate din cind in cind 🙂
    Taranii aia au depasit masa critica ?
    Numai dupa ce depasesc masa critica ei pot sa isi puna primar din rindul lor pentru interesele lor.
    Pina atunci raman cu aceiasi vechi primari – activisti unii de 20 ani … de care depind pomenile in comuna, si care taie si spanzura. Ei impreuna cu popii psd-isti terorizeaza mosii si babele paupere si comuna apare pe harta cu rosu.
    Lucrurile se schimba… dar incet

    lastnightmusic

    31/10/2012 at 4:17 pm

    • Subscriu total la ceea ce spune Thephyle. „Taranii aia” cum ii numesti de multe ori cu dispret @lst au nevoie de o ancora, atunci cand o vor simti aproape vor depasi masa critica, pana acum au fost abandonati, de ei si-au amintit numai la alegeri si atunci strategia pomenior i-a depasit. Eu am exemplul unei comune unde masa critica a fost depasita, si-au ales primarul si il au de DOUA mandate. Ma enerveaza dispretul asta atot-stiutor. Mergi la tara si vei vedea ca logica ta formala nu face doi bani. Oamenii acolo au bun simt, muncesc, ai ramane surprins sa afli cati intra pe internet (si cati citesc blogul asta), vor „mai bine” dar nu au ancora. Si spre stiinta ta, afla ca satele noastre nu mai sunt toate pline de mosi si babe.

     Giorgia

     31/10/2012 at 5:34 pm

     • Nu inseamna ca daca eu sunt lucid si nu vin cu populismele tale nu iubesc tara asta prapadita.
      Vom discuta dupa 10 decembrie pe cifre cum au votat comunele cu USL si PPDD in ciuda internetului care este in fiecare comuna. Las la o parte ineleganta ta de a presupune ca eu sunt dispretuitor si atotstiutor. si ma ataci personal,
      Nu sunt comunele pline de mosi si babe ? Dupa rezultatele de la locale asa mi s-a parut,
      Cum poti spune ca au bun simt , simt civic inalt etc daca noi stim de acum cu 1,5 luni inainte ca Aradul va vota cu ARD iar Argeş, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Teleorman, Vâlcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea. va vota cu USL peste 51% in TOATE colegiile iar in Bacău, Botoşani, Călăraşi, Buzău, Dâmboviţa, Dolj. in jumatate de colegii ! E un blestem ? dupa tot ce se intimpla de 6 luni ? Unde este liberul arbitru al taranului ? Exista nu spun nu, dar nu suficienti ca sa rastoarne pina in 2016 roata.
      Imi pare rau dar sunt foarte deceptionat de taranii tai curati si albi ca in semanatorismul lui Iorga Treaba se schimba dar daca nu se poate dreapta fara tarani atunci ok, mai asteptam vreo 5 ani.

      lastnightmusic

      31/10/2012 at 6:09 pm

      • Buna seara,
       Te contrazic 100% 😦 Sa strii ca in mediul rural lucrurile au inceput sa se schimbe, masa critica a aparut. Incet dar sigur au aparut micii fermieri, au inceput sa apara intiative care in 4 -5 ani vor schimbat total conc eptul despre „la tara”.
       Romania rurala nu inseamna numai noroi, analfabeti si oameni in gumari. dispretul tau nu face bine 😦
       Ps. te contrazici singur, in urma cu ceva timp laudai initiativa unei doamne, de a face cadou pantofi cu toc.

       mar

       31/10/2012 at 6:18 pm

       • Mar in loc sa ma contrazici 100% mai bine citeste inca odata ce spun eu,
        Da lucrurile se schimba in rural dar efectul asupra Dreptei de care spune in articol Theophyle nu se va vedea decit inn 2016 daca avem noroc
        micii fermieri , vor lua acum 40% iar noroiul, analfabetii, si oamenii in gumari vor lua 60% la alegerile din 9 tot asa cum a fost la alegerile locale.
        Ghiocelul a inflorit dar nu este inca primavara, – asta am spus.
        Nu ii dispretuiesc pe romanii de la tara si de la oras, Daca ii dispretuiam nu ramaneam aici sa ii vad zilnic la fata. NU sunt de acord cu ei desi ii inteleg – asta e altceva.
        Nu ma contrazic de loc 🙂

        lastnightmusic

        31/10/2012 at 6:28 pm

      • dragii mei,

       trebuie să nu disperăm. după calculele mele dacă scenariul lastnightmusic se materializează şi avem 50+1 USL in fiecare colegiu din respectivele judete, şi presupunând următoarea distribuţie de voturi (din totalul de voturi pentru partide care trec pragul)
       USL ARD PPDD UDMR

       National 45.64% 27.82% 16.50% 6.25%
       Nr voturi 4,072,339 2,482,116 1,471,957 558,041

       Rezultatul va fi ceva de acest gen:
       Total % 50.38% 25.52% 15.13% 5.87%
       parlametari

       si minoritatile iau 3.10%.

       Judeţele în care USL ia 50 + 1 în jumătate din colegii nu sunt relevante, pentru că oricum locurile acelea le-ar fi fost alocate în urma algoritmului.

       Deci în opinia mea numai în scenariile pesimiste şi cele mai pesimiste USL-ul ia majoritatea parlamentară DUPĂ redistribuire. Dacă se aduce la sub 5 numărul de judeţe în care USL-ul ia toate colegiile cu 50+1%, USL-ul nu au aproape nicio şansă de majoritate parlamentară. (PUNCT ESENŢIAL 1)

       Oricum modifici parametrii (distribuirea voturilor pe judeţe), atâta timp cât procentajul naţional total al USL-ului rămâne sub 46%, USL-ul abia obţine 50% după redistribuire, deci modelul e stabil.

       Blatul este o temă falsă, ce contează politic este proporţionalitatea pe ţară. Chiar dacă au loc înţelegeri locale ca un lider sau altul să aibă „loc asigurat”, rezultatul alegerilor la nivel naţional este determinat de proporţionalitatea pe ţară, acela e cel mai important parametru în calculul electoral. De aceea trebuie să susţinem ARD cu toate forţele pentru că fiecare vot contează. (PUNCT ESENŢIAL 2)

       Bogdan P

       31/10/2012 at 10:10 pm

   • 🙂

    mar

    31/10/2012 at 6:12 pm

    • 😦

     lastnightmusic

     31/10/2012 at 6:18 pm

    • @mar 🙂

     Giorgia

     31/10/2012 at 6:37 pm

     • @giorgia 🙂

      lastnightmusic

      31/10/2012 at 7:04 pm

      • 🙂 cu conditia sa-ti retragi cuvintele „populismele tale”. eu nu sunt o populista, sunt o sufletista (fara tocuri)

       Giorgia

       31/10/2012 at 7:07 pm

       • Nu esti o populista (nici nu am spus asta) esti o sufletista, iar populismele tale sunt de fapt: poporanismele,semanatorismele tale. 🙂 si nu porti tocuri ci ciocate
        ok ? 🙂

        lastnightmusic

        31/10/2012 at 7:29 pm

 4. Salut si aici ! 🙂
  O dreapta fara intreprinzatori e nula (ca si fara rural).
  Ca si partidul fara doctrina, care ramane doar o gashca bazata pe interese personale.
  Deocamdata, simtul proprietatii e anesteziat de juma` de veac sub comunisti.
  La fel si cel de intreprinzator.
  Astea trebuie bine „gadilate”.

  Tzepelica

  31/10/2012 at 4:04 pm

  • Buna ziua
   Dimpotriva, eu cred ca simtul proprietatii e treaz de-a binelea (vedeti cretinii care se iau la bataie pentru un loc de parcare domeniu public – nu ma refer la cele inchiriate). Cu respectul fata de proprietatea altora stam mai prost, incepand cu moftul lui Ilici si sfarsind cu copylotul Ponta.

   Alex

   31/10/2012 at 4:08 pm

   • Locuriel de parcare nefiind in proprietatea celor care doar platesc chirie pt. ele, nu se pune problema simtului de proprietate.
    Care e cu totul altceva.
    E vorba doar de lipsa de educatie/badaranie. 😦

    Tzepelica

    31/10/2012 at 4:10 pm

    • Tocma de aia spuneam. Asa de dezvoltat au simtul proprietatii incat ajung sa se creada proprietari pe domeniul public.

     Alex

     31/10/2012 at 4:38 pm

   • Subtila observatia: au simtul proprietatii, insa nu si respectul proprietatii altora 😆

    Cetatean

    31/10/2012 at 4:11 pm

    • Nu e „suptila” de loc . 🙂 E exact ce se intimpla pornind de la Ilici si recursurile în anulare.
     Am fost sfatuit sa nu cumpar case la tara in comune in care sunt strain, daca nu am pe cineva de incredere acolo deoarece bravii nostri tarani iti fura casa si acareturile bucata cu bucata, caramida cu caramida,

     lastnightmusic

     31/10/2012 at 4:33 pm

     • Mare dreptate aveti aici, dar e valabila si pentru cei care stau acolo de-o viata. Pe la socrii mei, daca moare cineva si ramane casa nepazita, in maxim 2-3 saptamani e goala. Si politia te intreaba tot pe tine pe cine banuiesti.

      Alex

      31/10/2012 at 4:37 pm

     • generalizezi asa sa te afli in treaba .

      zigzag

      31/10/2012 at 4:45 pm

      • Aveti dovezi sau generalizati asa ca sa va aflati in treaba? Eu vorbesc despre o gramada de cazuri intamplate in satul in care ma duc saptamanal. Nu mi se pare o generalizare, de vreme ce vorbesc despre un sat real din lumea reala.

       Alex

       31/10/2012 at 4:48 pm

       • Alex , mesajul era pentru @tds. si eu pot sa-ti dau exemplu din sat real din lumea reala unde merg saptamanal ( anual aduc si turisti straini pentru sejururi de 2 , 3 saptamani ) si de ani de zile nu s a raportat un furt, ba mai mult , cand erau probleme cu un drum axial localnicii au pus mana de la mana si au adus o firma privata sa faca drumul , deoarece aia din consiliul judetean avea alte preocupari- defrisari, sa puna pe vreun hotel , cabane , etc.

        zigzag

        31/10/2012 at 5:07 pm

      • Ziggi multumesc de compliment, Dupa cum observi si eu ca si tine stam de dimineata pina seara pe blogul asta, nu prea avem ce face altceva asa ca ne aflam in treaba,
       Nu e generalizare– am vrut sa cumpar case la tara si chiar am fost avertizat – uite ca si Alex confirma. Dar ma rog e stilul tau

       lastnightmusic

       31/10/2012 at 6:14 pm

      • din pacate, e cam generalizat genul asta de atitudine. Lucrez intr-un spital in care vin oameni de pe o arie destul de generoasa din Apuseni, oamenii povestesc din pataniile lor, din care o concluzie clara-i ca taranii aia curati si devreme acasa -s cam istorie.

       arrletty

       31/10/2012 at 6:31 pm

      • OK, in cazul acesta imi cer scuze, dar si situatia prezentata de mine este foarte reala, ba mai am si coleg de birou care-mi spune ca ii e pur si simplu firca sa plece de la casa de la tara, fara sa lase pe cineva, pentru ca ii dispare tot. Si mai sunt si alte exemple. Birtul e mereu plin de someri, dar cand vreau sa iau pe cate unul la sapat via sau gradina (eu ajung pe acolo doar sambata si atunci nu-mi vad capul de treaba), dau cu tunul si nu gasesc.

       Alex

       31/10/2012 at 7:10 pm

       • sunt zone si zone , asta e adevarul.

        zigzag

        31/10/2012 at 7:21 pm

     • sa stii ca umbla cu coasele si topoarele pe strada, imbracati in piei de oaie si cu tortze in mana 😦 Cine nu este din comunitate cu sigurantza va fi hacuit :mrgreen:

      mar

      31/10/2012 at 6:21 pm

      • Am incercat asa in Dienci Olt si in Samburesti Olt – datorita vinului de Samburesti, Mi-a mai placut o casa in Venetia de jos jud Brasov. si o casa in Arges. Peste tot mi s-a spus ,,,,, exact ce spune Alex mai sus.,,,,, , cind am spus ca eu o iau dar o incui si plec si pot lipsi 6 luni sau 1 an.

       lastnightmusic

       31/10/2012 at 6:35 pm

       • regret ca ai avut o astfel de experientza, lucrurile nu stau deloc asa. Padure fara uscaturi nu exista, insa de case devalidate sau rase de pe faza pamantului nu am auzit, indiferent de cat de saraca este comunitatea.

        mar

        31/10/2012 at 7:07 pm

       • Case care au fost nu devalizate ci demontate total,
        Am o matusa care a plantat lucerna, ea locuind la oras, Satenii inainte de un tirg de sf Maria, au trecut dimineata la ora 6 cu carutele si au taiat lucerna si au plecat la tirg in frunte cu primarul.
        ……
        Ce iti spune Alex si dna Arlette nu iti ajunge ?
        Vrei mai multe detalii, Eu chiar am vrut sa cumpar 1 2 case ….imi placeau locurile sau pt investitie dar am fost sfatuit puternic de oameni binevoitori din zona sa nu o fac,
        La cea din jud Brasov am fost atentionat ref la tigani dar la cele din arges si olt am fost atentionat referitor la romani,

        lastnightmusic

        31/10/2012 at 7:14 pm

      • E adevarat ce spune @zigzag. Sunt zone si zone. Faptul ca exista hoti nu inseamna ca nu sunt si oameni de treaba. Si la noi in sat (la cat de des ma duc pe acolo am ajuns sa ma simt putin de-al locului) sunt o gramada de oameni muncitori. Problema este cu leprele si cu disolutia autoritatilor. Politia nu face mai nimic, asa ca hotii, poate putini, au prins curaj si fura tot ce prind. Ca peste tot sunt oameni de treaba si oameni mai putin de treaba.

       Alex

       31/10/2012 at 7:52 pm

     • Bună dimineaţa.
      Ai dreptate. Până când masa critică va prinde masă, rămân „aceiasi vechi primari – activisti unii de 20 ani … de care depind pomenile in comuna, si care taie si spanzura. Ei impreuna cu popii psd-isti terorizeaza mosii si babele paupere si comuna apare pe harta cu rosu.
      Lucrurile se schimba… dar incet”
      Prea încet!
      Dar nu bravii noştri ţărani îţi fură casa, ci asistaţii social, cei care, neajungându-le ajutorul social pentru băutura de la crâşmă, se văd nevoiţi să fure. Şi sunt foarte-foarte mulţi cei care, neavând vreodată un petec de pământ al lor pe care să-l lucreze, au devenit asistaţi social. Aceştia (în majoritate ţigani) sunt cei care, sprijiniţi de ameninţarea că li se va retrage solda lunară, precum şi de bancnota pe care o primesc în ziua votării, aceştia sunt deci cei care merg să voteze după cum vor primarele şi ăl de sus. Plus cadrele didactice şi cele poliţieneşti dimpreună cu o bunicică parte din comună formată din angajaţii primăriei şi neamurile lor cu neamurile neamurilor lor, care cu toţii sunt neamuri între ei. Că, nu-i aşa?, primarele plăteşte tot, toate cadrele, el are pâinea şi cuţitul.

      A.H.

      01/11/2012 at 3:41 am

   • Alex, merci mult inca o data pentru munca depusa 🙂 Nu stiu daca ai apucat sa vezi mesajul pe care ti l-am lasat atunci.

    Cetatean

    31/10/2012 at 4:12 pm

    • L-am vazut. Cu mare placere. A fost foarte intructiv sa mai citesc o data totul de la cap la coada cu atentie. Si alta data cu placere.

     Alex

     31/10/2012 at 4:34 pm

     • Corectie: instructiv. Viteza, bat-o vina

      Alex

      31/10/2012 at 4:35 pm

      • Alta data vor fi mai scurte…daca vor mai fi! 🙂

       Cetatean

       31/10/2012 at 4:47 pm

       • Oricand, cu mare placere.

        Alex

        31/10/2012 at 4:48 pm

 5. Buna ziua!
  Poate ca este o reminiscenta, dar consider ca votul pe lista in cadrul unui partid este ok; faci echipa cu cei asemanati vocational cu tine, se lucreaza in grup, isi stie fiecare competentele… Asa, cu alegeri individuale, se intampla, de cele mai multe ori, sa se „faulteze” unul pe altul pt o pozitie mai buna in ierarhie (era sa scriu in haita); vezi disputa Cristian Preda- Emil Boc care de fapt a fost inceputul sfarsitului pt PD-L. Cu scuzele de rigoare, dar intr-un partid nu prea exista democratie; tocmai de aceea este organizat ierarhic. Cat priveste „lipsa grava de activisti originali, activisti din convingere”, de fapt este o falsa lipsa a acestor oameni. Ei nu sunt vizibili; sunt furnicutele sau cei care lucreaza zi de zi pt ca altii sa-si aroge meritele… E drept insa, despre acesti oameni se vorbeste extrem de putin sau nu se vorbeste de loc! Dar cei „grei” nu ar exista fara acesti oameni care isi fac treaba cu pasiune si de cele mai multe ori fara nicio recompensa…

  drivas

  31/10/2012 at 4:30 pm

 6. Eu cred ca la romani toate problemele pleaca de la lipsa de educatie si de respect fata de ceilalti. Atata vreme cat omul, atunci cand intreprinde o actiune, nu se gandeste daca deranjeaza pe altii, avem o mare problema. Si asta se vede cel mai bine la soferii care opresc masinile unde nici cu gandul nu gandesti si blocheaza traficul pentru ca ei acolo au treaba si ii doare burta sa se deplaseze 100 m ca sa puna masina intr-un loc mai ferit. sunt si alte exemple dar eu pe asta il intalnesc cel mai des

  Alex

  31/10/2012 at 4:41 pm

  • fara suparare, am o completare:dintre cei presupusi cu educatie, multi au niste lacune majore in legatura cu 2 itemi: perceptia responsabilitatii si spirit civic (cu regret, am tot remarcat/observ ca doar o minuscula minoritate are receptori pentru asa ceva). Preocupari pentru binele mai multora ? Aglutinari pe interese comune (altele decit cum mai facem niste bani) ? samd. Iar despre restul, care-si dau masura aferent mesmerizarii prin haznale + irealitati + zero tv, nu mai comentez. Ca-i tot aia.

   arrletty

   31/10/2012 at 6:45 pm

 7. Salutare tuturor,
  Maine CCR se pare ca ia in discutie contestatia PDL privind constituirea comisiei de ancheta a procurorilor cu ocazia cercetatilor privind fraudele la referendum.

  ion

  31/10/2012 at 4:46 pm

  • salut! Super teava, atentie la articolul 9, formulat in doi peri special ca sa nu pata fi agatat la CCR.

   Cetatean

   31/10/2012 at 4:48 pm

   • Nu e inca decisiv dar pe surse din domeniu vor avea o prima lectura

    ion

    31/10/2012 at 4:49 pm

   • ion, pe lista de sedinta de la CCR nu am gasit inca nimic scris despre comisia de ancheta la referendum.

    Cetatean

    31/10/2012 at 4:51 pm

    • Surse din interior spun ca la ora 9. Oficial nu e inca

     ion

     31/10/2012 at 4:52 pm

     • aha, e bine de stiut, ca eu m-am si infipt la lista de sedinta sa verific 😉 au multe maine de cap.

      Cetatean

      31/10/2012 at 4:56 pm

      • Oricum sunt putine sanse sa dea un verdict maine pentru ca cel putin un judecator nu va fi prezent

       ion

       31/10/2012 at 4:57 pm

       • au fost decizii pronuntate in 7, cu doi absenti. Si am auzit chiar de sedinte tinute in 6 (mimimum legal), insa care s-au lasat cu vot de 3 la 3 😆

        Cetatean

        31/10/2012 at 5:02 pm

 8. Buna ziua,
  ce se vor face partidele nostre (indiferent de ideologie) daca pe 9 dec. politia, in loc sa vegeheze la buna desfasurare a alegerilor, va protesta fata de USL (de data asta) care n-a izbutit sa le satisfaca doleantele, la fel ca si PDL pe vremea lui:
  http://www.ziare.com/stiri/politie/politistii-ameninta-cu-proteste-in-campania-electorala-afla-ce-revendicari-au-1198937

  cedric

  31/10/2012 at 4:48 pm

 9. Preşedintele CSM, Alina Ghica, a sesizat miercuri CCR în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea instanţei supreme în cazul lui Mircea Diaconu, a informat CSM

  ion

  31/10/2012 at 4:49 pm

  • Bravo! 😆 sa vedem daca reuseste lovitura de maestra. Cred ca prima sesizare de CJNC a acestui CSM.

   Cetatean

   31/10/2012 at 4:52 pm

 10. Mai Citi,
  Pentru aceasta decizie trebuie sa fie toti prezenti. E foarte important. Mosmondesc pe ea din 22 octombrie. Suntem ca la referendum desi aici daca sesizarea PDL pica va intra CSM. Oricum juristii PDL-ului s-au bagat mai mult pe forma decat pe fond.

  ion

  31/10/2012 at 5:11 pm

  • ai reusit sa gasesti sesizarea? Site-ul senatului e de coma, nu am gasit-o.

   Cetatean

   31/10/2012 at 5:13 pm

   • Nu dar o deputata PDL a spus ca juristii PDL au mers pe faptul ca incalca art 132 din Constitutie si ca nu ar fi fost cvorum in momentul votului.

    ion

    31/10/2012 at 5:15 pm

    • Nu e cea mai buna varianta: problema cvorumului nu e deloc de resortul CCR, ar trebui sa se stie asta, mai ales in PDL, de cand CCR s-a pronuntat in celebra speta „Anastase a numarat gresit la legea pensiilor” unde CCR a zis ca nu se baga peste cum numara presedintele de sedinta.

     Art. 132 e ok, insa depinde ce au scris. Ma tem ca ei s-au concentrat pe apararea procurorilor, in timp ce Hotararea 38/2012 la art. 9 e redactata viclean, nu mentioneaza procurorii:

     „Art. 9. – Senatul cere tuturor organelor de stat, institutiilor si organizatiilor sa puna la dispozitia Comisiei, in termen, orice informatii si documente care sunt de natura sa serveasca activitatii acesteia.

     Eu as fi cerut sa se constate neconstitutionalitatea acestui articol in masura in care aplicarea sa de catre Parlament ar duce la incalcarea separatiei puterilor in stat si a independentei procurorilor.

     Cetatean

     31/10/2012 at 5:23 pm

  • Poate e plecat vreun purcelus :mrgreen:

   Cetatean

   31/10/2012 at 5:14 pm

   • Nu e din partea noastra plus ca Aspazia e bolnava

    ion

    31/10/2012 at 5:16 pm

 11. Stire tare!

  „Inchisoarea din Louvain, Belgia, a pierdut de o saptamana o cheie care permite deschiderea usilor celor 180 de celule iar conducerea se teme ca aceasta sa se afle in posesia unui detinut, scrie miercuri cotidianul flamand Het Laatste Nieuws, citat de AFP.

  De fapt, au disparut doua chei: una care permite deschiderea usilor celor 180 de celule si o alta care permitea deschiderea a 20 de usi care separa diferitele sectiuni ale inchisorii. Cheile au fost pierdute joia trecuta.

  „Cel care le detine poate circula unde doreste intre zidurile inchisorii”, spun membri ai personalului inchisorii, citati de cotidianul flamand.

  Nu cumva cheile sunt la Adrian Nastase?! 😆

  Cetatean

  31/10/2012 at 5:12 pm

 12. Buna ziua.

  Partidele (organizatii cu drept privat) sunt cu mult mai nedemocratice si nereformate decat institutii ale statului roman (asa schiop si corupt cum este el). Culmea este ca partidele (inclusiv oameni din partide) sunt nevoite sa ajunga la un moment dat sa conduca si sa populeze institutiile statului (Parlament, Guvern, Ministere, Agentii).

  Doua exemple :

  1. Mai toate partidele au in statut posibilitatea de a degrada sau chiar exclude membrii pe motive gen : exprimare in public/exteriorul partidului de opinii contrare intereselor partidului – chestie asimilata si cu deservicii de imagine. A se vedea cazurile Cristian Preda , Chiliman (probabil ca mai sunt si altele)

  2. De bine de rau, in statul roman a ajuns sa functioneze ANI. Care in colaborare si cu instante ale justitiei pot bloca ocuparea unor functii alese sau numite in stat de catre insi incompatibili. In cadrul partidelor, asemenea instrumente ori nu exista (PSD-USL) ori daca exista (ARD) – au rol consultativ si de imagine.

  Daca vrem institutii ale statului care sa functioneze in litera si spiritul legii, si care sa nu incerce sa se incalece una pe cealalta – atunci problema trebuie cautata la radacini : in modul de organizare si functionare al partidelor. Exista solutie pentru asa ceva? Legea partidelor?

  grig

  31/10/2012 at 5:15 pm

 13. Bietul Stefan cred ca trebuie sa-si schimbe cartea de identitate
  Guvernul italian a adoptat miercuri un decret prin care a decis desfiinţarea a zeci de provicii, pentru a face economii în costurile administraţiei publice, informează AFP, potrivit Mediafax .

  ion

  31/10/2012 at 5:21 pm

  • Seara buna
   Care „bietul Stefan ” ? 🙂
   Mai e pina va devenii realitate aceasta reducere de provincii . 🙂
   Mai importanta e decizia (propunere) pentru reducerea salariilor celor care sint sefi la regiuni , provincii . Stabilit un maxim de 7.000 euro net/ luna pentru un presedinte de regiune , a izbucnit „razboiul” . 😆 Unii actualmente cistiga 14.000- 16.000 net / luna si e clar ca „drepturile cistigate” trebuie aparate in oricare mod .

   stefan60

   31/10/2012 at 6:21 pm

   • Salut Stefan
    Pai dupa cum suna stirea de pe Mediafaz am inteles ca reducerea incepe de la 1 ian 2013. iar pana in 2014 ajungeti la un nr de 50. Dar tu esti acolo si sti mai bine.

    ion

    31/10/2012 at 6:38 pm

   • A, si legat de drepturi castigate pot sa le apere ca nici CEDO nu mai crede in astfel de povesti. Chiar functionari romani au pierdut la instanta europeana in aceastas vara, Cedo motivand ca fiind perioada de criza statul nu mai poate sa se anagajeze la astfel de cheltuieli.

    ion

    31/10/2012 at 6:43 pm

 14. Minte cu nerusinare 😦 Un retardat 👿
  http://www.recolta.eu/ministrul-constantin-subventia-a-crescut-cu-16-fata-de-anul-trecut/
  merita citite comentariile ptr. ca sunt scrise de oameni care lucreaza in agricultura si pe care cei doi pacalici incearca sa-i abureasca 👿 Sper ca in decembrie sa-si primeasca lectia de aritmetica atat de necesara, exact de la cei pe care minte cu o nonsalanta patologica.

  mar

  31/10/2012 at 7:17 pm

 15. Asta asa , pentru lamurit cine e deja cu fotoliul de parlamentar „in buzunar” . 😆

  http://sociollogica.blogspot.ro/

  La ce mai e nevoie de program daca greii oricum ajung in parlament ?

  stefan60

  31/10/2012 at 7:21 pm

  • Nimic nu e garantat.

   Barbu Mateescu

   31/10/2012 at 8:06 pm

   • Bineinteles dar blatul e in mod sigur rezolvat . 🙂

    stefan60

    31/10/2012 at 8:17 pm

   • Partea buna e ca in judetele de tip B cei din ARD care reusesc sa traga USL-ul sub 50% intr-un colegiu au aproape sigur locul in parlament. Asta ar trebui sa fie o motivatie in plus pentru respectivii.

    Bogdan

    31/10/2012 at 8:55 pm

 16. Giorgia

  31/10/2012 at 7:22 pm

 17. Seara buna la lumea buna! Hai sa ne descretim fruntzile! Emisiunea din aceasta seara de la By Alexa (NasuTV ora 00.00) va fi prezentata de doua vrajitoare, care vor scoate la iveala din ceaunul cu potziuni toate cosmarurile politicii romanesti. Emisiune de colectzie. Nici nu stiti ce pierdetzi. Hi-hi-hi-hi!

  blog de caine rau

  31/10/2012 at 7:37 pm

 18. Am vazut listele…ARD
  Nici un FC sau NR pentru Diaspora ????? Ma asteptam ca diasporezii sunt mai receptivi la nou…
  Tot cu William si mai ales cu Riceard ? 🙂

  lastnightmusic

  31/10/2012 at 7:44 pm

  • Salut
   Ai un fost consilier prezidential Eugen Tomac

   ion

   31/10/2012 at 7:51 pm

 19. Diana

  31/10/2012 at 7:52 pm

  • The one with Obama and Sandy? 🙂

   mayausa

   31/10/2012 at 8:37 pm

   • Definitely yes 🙂

    Diana

    31/10/2012 at 8:44 pm

 20. cedric

  31/10/2012 at 8:12 pm

 21. Oare cum o arata harta spagilor electorale? Ar merita si pe electoral un site similar cu asta http://www.piatadespaga.ro/ 😀

  Moldoveanu

  31/10/2012 at 8:47 pm

  • E o diferenta de provenienta a informatiilor
   La site-ul asta informatiile din baza de date sunt puse de cei ce au dat spaga – si se ;lauda cu asta
   La un site pt spaga politica informatiile sunt date de cei ce au primit spaga – 🙂

   lastnightmusic

   31/10/2012 at 8:59 pm

 22. Sa ne traiasca D-ra Aida

  Fostul președinte al CJ Botoșani A FOST CONDAMNAT la trei ani de închisoare. Înainte cu trei zile și-a depus CANDIDATURA la parlamentare.
  Inițial, dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Botoșani, însă la scurt timp dupa începerea procesului a fost strămutat la Brașov, la cererea procurorilor DNA. Tribunalul Brașov a dispus pe 23 martie 2011 achitarea lui Constantin Conțac și a fiului acestuia, însă procurorii DNA au făcut recurs. Curtea de Apel Brașov a dispus condamnarea lui Conțac la doi ani de închisoare cu suspendare, dar atât el, cât și procurorii au făcut recurs, iar Înalta Curte a decis astăzi condamnarea lui la 3 ani de închisoare cu executare.

  Conțan și fiul lui au ajuns, în această seară, în jurul orei 18.00, în arestul IPJ Botoșani.

  ion

  31/10/2012 at 9:30 pm

  • Doamna si completul II de 5 rup tot 😆

   Cetatean

   31/10/2012 at 9:40 pm

   • Pardon, Domnisoara, ca nu e casatorita. Scuzele mele si chapeau! 😆

    Cetatean

    31/10/2012 at 9:41 pm

 23. Contac asta. mare mahar de Bt. Din peripetiile condamnarii observam cum merge Sistemul: Tribunalul nu are tupeu sa il condamne, Curtea de Apel da cu suspendare, numai la ICCJ se da la rupere cu executare. De aia se tem toti de ICCJ, Voiculescu inclusiv.

  Nu stiu ce asteapta CSM ca sa propuna Presedintelui semnarea de decrete pe legea 303/2004 pentru Completele de 5, care sunt cel mai expuse furiei Sistemului.

  Cetatean

  31/10/2012 at 9:43 pm

  • Citi,
   CSM si Inspectia judiciara ar trebui sa inceapa sa faca curatenie la Curtile de apel Toate dar absolut toate sunt putrede Sa vezi combinatii de sot sotie fiu tata fiica mama unul procuror celalalt judecator. Mai intervin verii ca si avocati. Au atatea retineri respectiv arestari de presedinti de sectie de curte de apel (Iasi, Timisoara, Alba). Nu stiu ce mai asteapta. Mai ales ca Mona vrea sa restranga prerogativele Curtii supreme.

   ion

   31/10/2012 at 9:50 pm

   • Vai, mi-e rau, am citit nspe materiale cu clanurile de rubedenii din Justitie, de m-am apucat cu mana de cap…

    Uite un articol bun, ca de obicei al baiatului de la RL:

    http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ce-se-ascunde-in-spatele-declaratiei-de-razboi-facute-prin-senat-romaniei-282601.html

    Tot mai multi oameni si formatori de opinie decenti inteleg cum vine treaba cu Sistemul si cu Republica Parlamentara.

    Cetatean

    31/10/2012 at 9:53 pm

    • Nu stiu ce sa zic despre articol imi pare cam slabut. In realitate Diaconu a dorit pensia de parlamentar. Daca nu are aceasta pensie cu cea de actor nu ajunge la 1000lei. Intreaba pe orice actor cat are pensie. Ei au avut salarii mici.
     In alta ordine de idei, a fost Turcan la Nasul, el nu nevasta si a emis o ipoteza interesanta si anume ca defapt candidatura lui DD. ii creste sansele lui Copy/Paste (e similar cu cazul Ilici /Vadim) si inca ceva a mai spus ca nu Cacarau a fost cu initiativa puciului din vara ci Plagiatorul,a si subliniat ca nu e zvon ci certitudine. Chiar Piratul stie acest lucru.

     ion

     31/10/2012 at 10:07 pm

     • plagiator ajuns premier, intrat pe mana initiatilor din psd ( via ambasada sovietica ). santajat la greu probabil si fidel cauzei lui bombonel..iar grupul a exploatat la maxim pofta de putere a lui cacarau si visele de preamarire. cine i a garantat Presedintelui pentru ponta n a zis?

      zigzag

      31/10/2012 at 10:21 pm

      • Nu a spus dar cred ca acolo a fost decizia Piratului, vorba clasica „Ecce homo” poporule ca tot ai urlat ca-l vrei pe Barabas. Totusi, ascultandu-l pe Turcan printre randuri, ca sa ma exprim plastic toate firele duceau catre niste fisuri prin ale noastre servicii.

       ion

       31/10/2012 at 10:28 pm

       • Serviciile nu i-au spus ca Ponta e pur si simplu la mana baronilor si ca va da foc la tara? E clar ca TB a decis si fortat si cu voie sa il puna pe Ponta, insa ce a urmat a depasit cele mai pesimiste scenarii.

        Cetatean

        31/10/2012 at 10:36 pm

     • Candidatura lui DD sa ii creasca sansele Plagiatorului? M-as mira, ca nu cred ca se va declansa efectul „salvati-l pe Ponta” in colegiul ala. Nu cred. Din contra, orice vot furat de DD ii scade lui POnta procentul sub 50%.

      Treaba lui Disconu ce pensie a dorit, nu calci pe Constitutie pentru un rahat de pensie.

      Asta cum ca Plagiatorul a dorit suspendarea…. nu stiu cum sa o iau. Ma mir tare, insa s-ar explica prin faza cu Dottore, dar si prin faptul ca il impingeau baronii. Insa parca e cam contra-intuitiva.

      Cetatean

      31/10/2012 at 10:34 pm

      • Citi, serviciile „nu au aflat” de filiera rusa. Deci Turcan a venit cu niste sa le zicem ipoteze de am ramas masca. Mai era acolo si Tapalaga si culmea ma asteptam sa-l combata dar din contra parca si el avea niscai informatii ca DD e pus „sa-l spele pe Ponta”(a fost expresia celor doi). In plus a mai spus, desi, aici cred ca la misto, ca si Becali i-a fost sugerat lui Ccarau tot prin filiera PSD („amicul Hrebenciuc”). Si tot Turcan a spus ca PSD-ului ii convine sa aiba trei partide relativ egale ca procent (20-27%) ca dupa alegeri sa-si aleaga ce partener vrea fara a mai lua la guvernare partide gen balama.

       ion

       31/10/2012 at 10:44 pm

       • Servicile ce au pazit? Credeau ca Ponta e occidental doar pentru ca l-a cuninat Maior? Nu stiu, chiar nu stiu daca DD e un adversar comid pentru Ponta. Scenariile trebuie sa aiba si acoperire electorala. Inchipuieste-ti ca DD fura suficiente voturi paupere de la USL so POnta nu face 50% din numarul de voturi exprimate. Ce se intimpla? Intra la redistribuire si raportul dintre nr lui de voturi si CECI poate e ai mic decat al colegilor din USL care au candidat…. si atunci pierde.

        Becali e posibil sa ii fie sugerat lui Cacarau pe filiera Hrebenciuc, tot ce se poate.

        Insa cu cele 3 partide, nu e chiar asa de sigur, ca daca nu are nimeni 50+1, TB numeste premierul si masculeaza scena cum nu ii convine PSD-ului. Apare iar UNPR 😉

        Cetatean

        31/10/2012 at 11:02 pm

      • Da, dar mai exista si solidaritatea de castta a senatorilor.

       ion

       31/10/2012 at 10:58 pm

    • salve, apropo de rubedenii… la fix cu ce discutam noi dimineata .

     zigzag

     31/10/2012 at 10:12 pm

     • Deci eu m-am speriat ce clanuri sunt la Curtea de apel Timis Nici in universitatile particulare nu intalnesti asa ceva.
      Mai gand la gand zice Dancu ca o prezenta de 35% e super optimista. In Transivania nu vede nici un judet in care sa castige cu 51%. In schimb in Regat si Bucuresti sunt sanse fff. mari.

      ion

      31/10/2012 at 10:18 pm

      • da-ti seama ca asa e in fiecare judet. a fost o epoca ( incepand cu promotiile de absolventi din 96) cand nu puteai ajunge avocat sau procuror, judecator , notar decat daca aveai bani la saltea sau neamuri in domeniu.astia au facut pui si dupa 2000 nivelul de coruptie a explodat .

       zigzag

       31/10/2012 at 10:25 pm

 24. Salut 🙂
  Conform ultimelor mele informatii, inaltul demnitar socialist si presedinte al PE a fost extrem de neplacut impresionat de votul in parlament legat de marele actor. La fel de suparat a fost de faptul ca dl Ponta nu si-a rezolvat problema plagiatului, zicandu-i dlui Ponta ca ar fi bine sa nu participe la forumurile importante ale CE. Ponta are o problema europeana destul de grava. De aici trebuie sa ne ferim de unele „rezolvari” pontace-felixoide foarte periculoase in urmatoarele saptamani

  Theophyle

  31/10/2012 at 10:46 pm

  • Salve Theophyle,
   In orice caz Piratul s-a comportat exceptional. Intr-un fel i-a intors serviciul lui Schultz din vara cand practic l-a obligat pe Copy/Paste sa de ianpoi fata de cvorum si CCR. In schimb a ramas faa subiect de scandal presa si USL.

   ion

   31/10/2012 at 10:56 pm

   • Ioane,
    Cine cred ca Schultz a venit in Romania ca sa-l ajute pe Ponta greseste. Schultz nu e fraier si stie exact ce fel de social-democrati pastoreste Ponta. Schultz avenit sa-i dea niste sfaturi premierului. Sfaturile au fost pe departe magulitoare. Vezi discursul lui din parlament de astazi. Merita analizat

    Theophyle

    31/10/2012 at 11:00 pm

    • Theophyle, initial am crezut ca va fi un fel de Svoboda dar dupa ce ieri seara Comisia Europeana a reactionat la ce s-a intamplat in senatul RO am incetat sa-l mai complimentez. In orice caz inainte de a fi socialist Schultz este neamt si anul viitor are alegeri in tara natala . Discursul nu l-am auzit n-am avut timp.

     ion

     31/10/2012 at 11:05 pm

     • am auzit eu fragmente. Suna neasteptat de dur, pentru apararea statului de drept si respectarea legii.

      Cetatean

      31/10/2012 at 11:12 pm

      • Citi, acum pe burtiera la irealitatea au datt stirea ca maine CCR ia in discutie sesizarea PDL cu privire la constituirea comisiei

       ion

       31/10/2012 at 11:22 pm

       • e bine 🙂 gratie tie, azi am aflat inaintea lor 😆

        Cetatean

        31/10/2012 at 11:24 pm

      • Tanti Aspazia va fi prezenta, si se pare ca si fana mea (a doua dupa Laura Stefan) revine in tara. deci vor fi toti ai nostri

       ion

       31/10/2012 at 11:27 pm

       • Sper sa fie de bine 🙂 In opinia mea, pericolul cel mai mare nu e neaparat la numarul de voturi (desi…), ci la sesizarea perfidiei art. 9, unde nu scrie „procurori”, insa exact ei sunt vizati.

        Cetatean

        31/10/2012 at 11:30 pm

  • Grozava stire , Theophyle. Herr Schulz le da apa la moara lui Dragnea si Antonescu.

   cedric

   31/10/2012 at 10:58 pm

   • Cedric toata mutarea Antonescu-Dragnea a fost pentru ca ei stiu exact ceea ce se intampla cu adevarat in Europa

    Theophyle

    31/10/2012 at 11:01 pm

    • Deci Ponta e bagat in corzi si piedre tractiune. E cam pe drum de iesire, baronii il tin de vitrina, insa daca e inutil in Europa, baronii se vor reorienta.

     Discursu din Parlament a fost cam anti-lovitura de stat. Cam anti-USL.

     Cetatean

     31/10/2012 at 11:04 pm

     • Citi e cu cantec!

      Theophyle

      31/10/2012 at 11:05 pm

      • Herr Schulz nu poate sa-si permita o ruptura cu SDF pentru Ponta

       Theophyle

       31/10/2012 at 11:07 pm

       • asa se explica discursul relativ „Redding” pentru apararea statului de drept in Parlament.

        Cetatean

        31/10/2012 at 11:10 pm

 25. Servus Theophyle,
  Nu stiu daca ai scris despre rezultatul bun al celor de la MoVimento 5 Stelle ( M5S) aka partidul lui Beppe Grillo.
  Au scris in Ft.com despre acest partid.
  A reusit Beppe Grillo cu vreo 25000 eur si asta pentru ca in Italia se poate infiinta un partid cu doar 3 oameni.
  In nici o tara din occident nu exista conditiile antiliberale de la noi si continui sa cred ca de aici toate aceste aiureli.
  Germania are peste 100 partide active , iar Partidul Piratilor a intrat in parlamentul landului Branderburg si are sanse de rezultate ok la urmatoarele alegeri la fel ca M5S a lui Beppe Grillo in Italia.
  Legat de ce se intimpla la tara lucrurile sunt interesante si din punct de vedere demografic. Acad Vasile Ghetau spunea ca pentru prima data la oras s-au nascut mai multi copii decit la tara. Asta va influenta inclusiv strategia politica, dar cel mai important este usurinta de a intra in piata politica cu adevarat de la firul ierbii si a face competitie politica.

  Dan Masca

  31/10/2012 at 11:20 pm

 26. Cetatean

  31/10/2012 at 11:32 pm

  • Ciudat, nu?

   Theophyle

   31/10/2012 at 11:48 pm

 27. Hai ca e de coma Dincu „ziua alegerilor e duminica taierii porcilor”. O mica intrebare oare cine pe cine taie?

  ion

  31/10/2012 at 11:48 pm

  • Ioane,
   Toti sunt porci!

   Theophyle

   31/10/2012 at 11:50 pm

   • Adica si alegatorii ca eu acolo am facut aluzie. In ceea ce priveste pe Tradiceanu sa ma lase cu filozofiile lui. Este si el un Cacarau sanatos la minte. Celalalt este nebun de-a binelea. Nu Tariceanu spunea in vara cu ocazia suspendarii ca Ro nu trebuie sa se mai inchine la Inalta Poarta. Antieuropean si el dar vezi doamne mai civilizat. E adevarat spre deosebire de Crinolina a repetat o singura data facultatea

    ion

    31/10/2012 at 11:58 pm

    • Toti au cap ca sa nu le ninga in gat!

     Theophyle

     01/11/2012 at 12:01 am

 28. Bravo Daniel Morar

  Fostul șef al DNA, Daniel Morar, a declarat că procurorii de valoare din DNA nu s-au înscris în cursa pentru şefia instituţiei.
  Stimati Politeieni va las cu Mos Ene pe la gene.

  ion

  01/11/2012 at 12:12 am

  • noapte buna 🙂

   mar

   01/11/2012 at 12:15 am

   • Noapte buna @mar 🙂

    Theophyle

    01/11/2012 at 12:18 am

 29. Ha, ha….Plagiatorul Sef il contreaza pe Varanul demodecic :mrgreen: – „Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu este oportună şi a arătat că nu crede că şeful statului va merge pe „soluţie de conflict”
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-nu-este-oportuna-suspendarea-lui-basescu-282681.html

  mar

  01/11/2012 at 12:14 am

 30. salutare all 🙂
  tarziu si offtopic desi postarea e super faina.
  m-am uitat putin la striblea
  gelu visan(interesant personaj dupa certurile din pdl acum e ,se pare,la ppdd,credibilitate hm-hm) si-a cam dat drumul la gura si a vorbit despre sistem.Nu-l vad bine 😆
  -originea sistemului corupt-scolile/cursurile” politice -copierea sistemului rusesc,explozia coruptiei dupa 2000.
  -drenarea banului public,zeci de mld,catre finantzatorii politicienilor/licitatiile-elaborarea legilor ptr. asta,pe tot lantul pana la justitie
  -a dat exemple negative,blaga,berceanu,videanu.mitrea etc. relatiile transpartinice,toate partidele
  -victime ale sistemului,boagiu,voinescu(cei nominalizati,dar zicea ca sunt mai multi)
  -motivul suspendarii presedintelui de 2 ori-piratul a incercat sa sparga sistemul,a explicat si 2007 si acum.
  -cateva detalii hot despre diverse firme controlate de politicieni
  ..
  cred ca citeste politeia 😆

  mircea

  01/11/2012 at 12:58 am

 31. a fost la un moment dat o faza super haioasa :
  gvisan spunea ca regina(scandalul vamilor) nu e blejnar.
  marica era in platou.Dupa vreo jumate de minut a explodat si nu s-a lasat pana visan a spus ca nici marica nu e regina 😆

  mircea

  01/11/2012 at 1:05 am

 32. buna dimineata
  despre visan asta ce sa spui?
  spune si el acum ce stim toti!
  problema noastra- a locuitorilor acestei tari- e simpla si are trei etapecare trebuie intelese;etapele sunt vechi,cunoscute ,niciodata aplicate-nici macar la ” case mai mari”
  a.sa recunoastem ca avem probleme
  b.sa explicam problema
  c. sa platim
  basescu a atins punctul a.,a incercat -dar nu a reusit sa abordeze punctul b
  despre c…mai e cale lunga

  intamplator

  01/11/2012 at 1:18 am

 33. am citit si eu ” dezbaterea” despre viata la tara;
  am avut o casa-nu la ” tara”,ci pe valea prahovei;dupa o experienta de 14 ani ,am vandut-o;de ce ? nu reuseam sa repar/inlocuiesc atat de repede cat distrugeau/furau” bastinashii”
  politia locala? au raspuns standard” ce sa facem noi,stim cine sunt,dar nu avem ce sa le facem/pin-la urma cine te-a pus sa-ti cumperi casa?”
  pe un teren-tot in zona-au intrat si au taiat pomii;stiind cine sunt.m-aqm dus la ei si le-am propus sa le platesc dublu decat au luat ei taind..( e vorba pana la urma de creun mc de lemn) zic va dau bani pentru 2mc
  n-au acceptat/ei cica au ” onoare”
  asa ca @tds bine a facut ca nu si-a cumparat casa ” la tara”
  romania reala,de la sat,-experienta mea-este plina de batrani care traiesc din ce primesc de la ” capshunari” si betivi si puturosi
  celor ce cred in ” apostolatul” schimbarii le-as sugera sa inceapa cu „politistul si popa”= bata si morcovul;
  vorbele bune..poate aici pe blog sau la o cafea intre prieteni
  p.s nu stiu cum e in bucovina sau maramures;
  am cunostinte care in banat si apuseni au avut aceasi ” experienta”/probabil ca de aia e ciorbea cel mai „reprezentativ” motz

  intamplator

  01/11/2012 at 1:36 am

 34. Buna Dimineata 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  01/11/2012 at 7:48 am


Comentariile sunt închise.