Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Minciunile lui Ponta şi apocalipsa 12-13

Ieri, Victor Ponta a mintit din nou! Ieri, alianta ARD a ramas ca de obicei fara raspuns. In deschiderea sedintei de Guvern in care premierul Ponthausen a anuntat o a doua rectificare bugetara in 2 luni, Victor Ponta a facut cateva declaratii care merita o analiza pentru a demonta aceste minciuni. Ma folosesc de cifrele si analiza lor publicate ieri pe situl businessday.ro.

Potrivit lui Ponta incasarile bugetare au crescut in primele 9 luni cu 7,2% in primul rand datorita schimbarilor de la varful ANAF, investitiile au crescut cu 3%, sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate din resurse bugetare au crescut in medie cu 30,5%, iar cresterea economica a aparut imediat ce noul guvern a fost investit.

Care este adevarul conform analizei mentionate mai sus:

1. Incasarile bugetare: potrivit executiei bugetare aferente lunii mai, respectiv luna in care a fost investit actualul guvern, veniturile bugetare inregistrate in primele 5 luni erau cu 9,6% mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit executiei bugetare publicate in aceasta saptamana, veniturile in primele 9 luni sunt in crestere cu doar 7,2%, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Daca discutam doar despre perioada iunie-septembrie, cresterea fata de anul trecut a fost de 4,4%, iar in septembrie de doar 1,4%.

Practic, daca vom considera ANAF principalul raspunzator de evolutia incasarilor bugetare, inseamna ca decapitarea “mafiei” de la ANAF a generat o scadere semnificativa a ritmului anual de crestere a acestor incasari, iar dupa cum se poate observa pe grafic, trendul inregistrat in ultimele luni nu este deloc incurajator.

2. Investitiile: in primele 5 luni, ritmul anual de crestere a cheltuielilor de capital era de 33,1%, iar acum este de -3,6%, adica o scadere fata de anul trecut. Premierul spune ca investitiile au crescut cu 3%, insa aceasta era situatia in august, nu in septembrie. Oricum, scaderea ritmului de crestere a sumelor alocate investitiilor de la +33% in primele 5 luni, la -3,6% in primele 9 luni explica in parte modul in care guvernul tine sub control deficitul bugetar.

3. Banii din fonduri europene: in primele 5 luni, ritmul anual de crestere a sumelor rambursate de catre UE era de 55,6%. In primele 9 luni, ritmul a scazut la 30,5%, ceea ce inseamna ca, in ultimele 4 luni, ritmul rambursarilor a fost mult sub media din primele 5 luni ale lui 2012.

Iar despre crestere economica ce a venit imediat dupa schimbarea guvernului nici nu mai are rost sa discutam.

Apocalipsa 12-13

Economia şi societatea românească vor fi afectate în următoarele 12-18 luni de sase tendinţe majore:

1. accentuarea exportului de forţă de muncă;
 
Majoritate expertilor cred că exportul forţei de muncă va afecta în continuare competitivitatea companiilor şi a economiei româneşti, prin efectul cumulat al plecării oamenilor calificaţi din ţară şi al slabei calităţi a pregătirii absolvenţilor.

2. lipsa capitalului şi a investiţiilor;

Accesul tot mai dificil la finanţare şi scăderea investiţiilor sunt cea de a doua tendinţă majoră pentru următorul an; Exista  potenţiatea unei  adânciri a crizei euro, o creştere a riscului pentru regiunea României şi se aşteaptă ca accesarea fondurilor europene şi investiţiile din bugetul de stat să continue să fie la niveluri foarte scăzute. Astazi (joi, 25 octombrie)  s-a anuntat ca trei fonduri regionale din cinci vor fi presuspendate. Programele de dezvoltare regională, transport şi competitivitate economică vor fi presuspendate,  de serviciile de politică regională ale Comisiei Europene. Acţiunea, concepută ca un avertisment, nu priveşte în fiecare caz integralitatea proiectelor. Banii ar mai putea fi recuperaţi până la sfârşitul anului 2013. Programul de dezvoltare regională va avea cinci axe prioritare si jumatate presuspendate din cele sase pe care le poseda. Transporturile se vad private de 2 linii de finantare (2 axe prioritare din patru), iar programul  de competitivitate economica este presuspendat complet (toate cele cinci axe prioritare). Deci, finantare europeana a fost pusa pe butuci!

3. slăbirea perspectivelor de creştere din cauza scăderii puterii de cumpărare;

Liderii din business văd o îngustare şi mai puternică a perspectivelor de creştere, anticipând scăderea puterii de cumpărare a românilor (53%) , noi restructurări şi scăderea profiturilor.

4. creşterea clientelismului, lipsa de transparenta deci implicit cresterea corupţiei;

Conform tuturor studiilor de impact a patra tendinţă majoră în următoarele 12 – 18 luni este creşterea costurilor pentru mediului de afaceri, pe fondul deteriorării serviciilor publice, a scăderii încrederii în administraţie şi a creşterii corupţiei, majoritatea oamenilor de afaceri vad in continuare corupţia drept un fenomen cu impact major în următoarea perioadă.

5. eliminarea cheltuielilor cu investiţiile. Asta deja s-a si facut!

Politic, asta este cea mai facilă cale ocolitoare pe termen scurt. Practic, ar condamna România la subdezvoltare pentru încă zece ani. Construcţiile de autostrăzi au fost anulate şi în 1997 şi în 2005. De fiecare dată, au fost reluate mult mai târziu şi mult mai scump.

6. majorarea nivelului de fiscalitate. După principiul “bate calul care trage”;

Din punct de vedere economic, efectul este prelungirea recesiunii. Politic, numărul de voturi pierdute nu este foarte mare. Moral, este o catastrofă. Sectorul privat şi-a ajustat cheltuielile şi a trecut pe excedent, în timp ce sectorul public aproape că şi-a dublat deficitul. “Calul care trage” şi-ar putea pune, firesc, întrebarea: “În ce ţară trăiesc şi de ce mai stau?”

Bibliografie si citate:

Veniturile bugetare au crescut cu 7,2%. Unde greseste Victor Ponta? (businessday.ro)
Top 5 riscuri politice pentru economia României (Riscograma)
Patru probleme ale României pentru anul care urmează, aşa cum le văd 171 de lideri de business (Curs de Guvernare)

55 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Salutare si aici!

  1. Paiata anunta ca daca Ponta nu e numit din nou Premier dupa alegeri, Basescu va fi suspendat.
  2. Paiata numeste Tratatul Fisc o „punere in ghips” (tradand frica de perspectiva austera).
  3. Paiata vrea sa mai avem si alte scenarii in afara de intrarea in euro.

  Cetatean

  28/10/2012 at 11:50 am

 2. 4. Paiata vrea sa TB sa il delege pe Ponta sa mearga ca Bxl. Premierul „totusi pare mai in masura sa discute daca e vorba de o agenda concentrata pe buget”.

  Cetatean

  28/10/2012 at 11:51 am

  • Salut Citi,
   corect! S-a retras in citadela din teleorman 😆

   Theophyle

   28/10/2012 at 11:54 am

 3. Salutare tuturor,
  Lasati-l in plata Domnului pe Cacarau. Mai bine uitati-va cum ii face Funeriu KO pe moderator si pe Ficeac la B1.

  ion

  28/10/2012 at 11:52 am

  • Buna Ion,
   ai dreptate, nu este insa din NEFERICIRE o miza electorala pentru bibani!

   Theophyle

   28/10/2012 at 11:55 am

  • Salut
   Funeriu avea (are) stofa de lider de partid. Pacat ca nu pare interesat – mai stim niste cazuri 🙂

   lastnightmusic

   28/10/2012 at 12:00 pm

   • Buna,
    Scuza-ma dar cred ca a procedat corect dupa ce te-au facut troaca de porci niste plagiatori de masterate si doctorate din partidul care te-a propus ministru pentru ca ai refuzat alimentarea clientelei politice. Sti proverbul: „Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti’. Oricum in aceasta dimineata a fost genial la TV.

    ion

    28/10/2012 at 12:07 pm

    • Ioaneeeee… 🙂 eu zic lider de partid nu ministrel… sau altceva. Sincer il vedeam pe el lider al crestindemocratiei in locul lui baconski si rupand dupa el o halca din pdl.
     Iti creste inima cind raspunde interlocutorului: Eu am facut absolut tot ce am promis ! – si i se uita in ochi 🙂

     lastnightmusic

     28/10/2012 at 12:20 pm

     • Last, el personal nu a dorit nici macar un carnet de partid. La Arad Falca i-a propus un loc dar l-a refuzat. Pur si simplu nu doreste o inregimentare. E din alt material genetic decat marea majoritate a politicienilor nostri.

      ion

      28/10/2012 at 12:36 pm

      • spre deosebire de el, Neamtu si-a pastrat calitatea de membru PNTCD si si-a platit cu regularitate cotizatiile chiar si cand se poza nud (moral) de la firul ierbii si cand cerea la Tribunal, ca Fondator, inscrierea NR ca partid.

       Cetatean

       28/10/2012 at 12:39 pm

 4. Dupa alegeri sefii SRI si SIE trebuie sa fie supusi unui „adevarat control parlamentar asupra serviciilor”. Evident, iarasi trebuie „discutat”.

  Cetatean

  28/10/2012 at 11:53 am

  • buna dimineata tuturor! un adevarat control parlamentar… iar parlamentarii respectivi sa fie controlati cat mai bine de grupuri de influenta din afara cadrului ue-nato.cred ca asta e „pohta” lui cacarau.

   zigzag

   28/10/2012 at 12:02 pm

 5. Cind vad sondajele , ma ingrozesc …e chiar asa de greu de inteles ca Ponta si Antonescu duc totul de ripa ?!

  aliss

  28/10/2012 at 12:26 pm

 6. Reblogged this on Aron after 65.

  aronpetru

  28/10/2012 at 12:27 pm

 7. Cu declaratia „Traian Băsescu va fi suspendat din nou, dacă USL câştigă alegerile şi Victor Ponta nu este numit premier”, Paiata incearca sa isi tina mobilizat electoratul USL, insa opinia mea e ca efectul va fi invers, va mobiliza electoratul super incantat de performanta economica a lui Ponta.

  Cetatean

  28/10/2012 at 12:42 pm

 8. Pe Politeia Europeana puteti citi: Iredentism European (3) – Despărţirile de catifea

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/10/28/iredentism-european-3-despartirile-de-catifea/

  Theophyle

  28/10/2012 at 12:54 pm

 9. Deci bugetul NU e o prioritatate nici chiar dupa alegeri, insa suspendarea Presedintelui, da.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:04 pm

  • salut , prioritatile usl : suspendarea presedintelui, stoparea drumului Ro catre o independenta energetica fata de Rusia si o justitie la dispozitia baronilor fsn ( a hotilor si de stanga si de dreapta). astea sunt prioritati majore pentru slugile lui ilici. ce buget ? :))

   zigzag

   28/10/2012 at 1:11 pm

 10. Republica Parlamentului „Suveran” condus din fund de Teleorman.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:17 pm

 11. Salutare all. Salut Theophyle

  Sper sa-mi iertati lunga absenta, dar trec printr-o perioada extrem de agitata cu tot felul de conferinte si sstagii de cercetare in strainatate.
  Dealtfel va salut pe toti dintr-o frumoasa capitala europeana (Theophyle isi poate da usor seama de unde dupa IP ), care asta-vara i-a scuturat zdravan pe pucistii uslamisti ! Aici realmente amfost asaltat de prieteni, cunostinte, colegi de breasla si a trebuit sa le explic pe indeleze ce s-a intamplat in Romania, de cand haita de banditi uslamisti a pus mana pe putere. Nu prea am timp sa va citesc, dar cum am un ragaz intru pe net sa vad ce s-a mai intamplat in tara.
  Cand pot mai dau cate un semn de viata. Va doresc la toti un weekend placut !

  Si Theophyle gand la gand cu tine: sper ca Romney sa devina presedinte ! Nici eu nu as putea sa votez vreodata democratii ! In plus m-am saturat pana peste cap de marxistul NObama !

  Reddog

  28/10/2012 at 1:20 pm

  • Vai, dar ce criptic esti cu capitala 😆

   Succes in stagiu si conferinte! 🙂

   Cetatean

   28/10/2012 at 12:22 pm

   • Salut ! Corect Citizen. O capitala unde si Caragiale s-a retras la un moment dat ! 🙂

    Reddog

    28/10/2012 at 12:28 pm

    • Salut! 🙂 inca putin si ne dai si adresa unde stai 😆 Opreste-te cat mai ai timp, nu de alta, insa dai idei de emigrare si altora :mrgreen:

     Cetatean

     28/10/2012 at 12:29 pm

  • Salut Red 🙂

   Frumos loc, mult mai bine decat Bucuresti sau orice alta localitate in Romania de astazi 😦

   Theophyle

   28/10/2012 at 12:25 pm

 12. Buna ziua,
  am aparut si eu acum si „m-a derutat ora”.
  Theophyle, pune te rog ceasul dupa ora de iarna, ca e mai devreme!

  cedric

  28/10/2012 at 1:21 pm

  • eu inca sunt pe ora veche, uitasem ca s-a schimbat 😉

   Cetatean

   28/10/2012 at 12:22 pm

  • Salut Cedric 🙂
   s-a rezolvat!

   Theophyle

   28/10/2012 at 12:23 pm

   • Multumesc pentru rapiditatea raspunsului!

    cedric

    28/10/2012 at 12:34 pm

 13. Ziua buna
  Sa criticati cu atita inversunare cel mai cinstit , harnic si competent guvern al Romaniei , e inimaginabil . 😆 😆
  Problema e ca oricum vor guverna si dupa alegeri . 😦

  stefan60

  28/10/2012 at 12:23 pm

  • opsimistule! 😉 Vezi mai bine daca vine Mosulica inapoi la putere vei scapa de impozitul pe proprietate, incepe ss cauti destinatii in Caraibe 😆

   Cetatean

   28/10/2012 at 12:26 pm

   • Mosulica e terminat dupa monologul de ieri . 🙂
    Mai e sustinut doar de lingaii pe care a reusit sa ii faca „oameni” . Si aia tot mai putini ca mai vin si arestati pentru trufa , coruptie , furt de bani publici , etc (maruntisuri ) . 🙂
    Dupa alegeri vom avea o mare coalitie de guvernare . USL aleat cu PDL . Garantat Bleaga . 🙂

    stefan60

    28/10/2012 at 12:30 pm

    • Daca USL nu face 50+1 mandate, se destrama. Puterea prezidentiala de nominalizare a PM va face ravagii. Daca face 50+1, Basescu va juca iarasi la rupere. Despre aceste scenarii, inca nu e cazul sa vorbim, ca miza e prea mare.

     Cetatean

     28/10/2012 at 12:37 pm

     • salve citi. Nu se destrama ci se SFASIE intre ei!!! 34% ar fi luat PSD si fara sa cedeze (chiar si in sensul sexy) ceva catre PNL, PC, UNPR, ecologisti etc. 17% la pNL sunt sub 2008, din care trebuie sa mai dea si PC(R) si lui Ciorbea cel autentic lui Beeecali etc.

      cinic

      28/10/2012 at 2:39 pm

      • salut! sa se omoare intre ei, dupa pararea mea. intrebarea e daca iau 50-1 mandate, aici e totul.

       Cetatean

       28/10/2012 at 2:51 pm

 14. buna ziua;
  deci ARD are material cat cuprinde!!!!
  daca la acea ” majorare” de sume colectate la buget se aplica o corectie corespunzatoare inflatiei si devalorizarii ron ” cresterea” e nesemnificativa
  de asta se ” bucura” don georgescu ca e bun ron-ul devalorizat,” ii aduce venituri suplimentare” la buget;
  dar cat pierde uita sa spuna
  au noroc cu alea 700 mio euro de la licente;papate cum a papat si tariceanu banii de la bcr;
  or sa se apuce sa vanda tot ce a mai ramas=romgaz si celelalte si in conjunctura de acum vor lua praful de pe toba;
  ca veni vorba de ” conjuncturi”
  bcr si brd sunt cam la fel de mari..cat s-a luat pe brd si cat pe bcr;asta inseamna ” conjunctura”
  una peste alta,vor face ” din pix” deficitul bugetar si dupa aia Dumnezeu cu mila;
  am asa sentimentul ca la primavara daca pacaliciul de ponta e tot premier il scot cu furcile de la palatul victoria;

  intamplator

  28/10/2012 at 12:30 pm

  • Poate da Dumnzeu niste zapezi ca alea de anul trecut, exact in judetele pesediste, si oamenii deszapeziti refuza sa mai mearga la vot, de frica sau prudenta 😆 iar turismul electoral nu se mai poate desfasura 😆

   Cetatean

   28/10/2012 at 12:43 pm

 15. Din articolul asta, reiese ca Ponta ar intentiona sa inchida anumite drumuri pe timpul iernii. Eu nu l-am auzit, dar nu m-as mira sa aiba o idee asa de geniala, din lipsa de bani.
  Orice guvern vine dupa astia, va avea de rezolvat probleme imposibile:
  http://www.ziare.com/stiri/ger/iarna-nu-i-ca-vara-e-ca-ponta-1198234

  cedric

  28/10/2012 at 12:40 pm

 16. Eu nu stiu ce prizeaza astia de la MJ Citez: „Procurorii nu fac parte din autoritatea judecatoreasca si nu pot judeca judecatori, nici macar in disciplinar

  Articolul 126 din Constitutie ne arata foarte clar ca “Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege”.

  Evident ca potrivit acestui text de lege un procuror nu poate judeca pe nimeni intr-o instanta de judecata, pentru ca nu el infaptuieste Justitia”

  ion

  28/10/2012 at 12:47 pm

  • stiu eu de unde e asta. E ideea Monei Pivniceru si in genere a Sistemului, asa cum a semnalat Oana Schmift-Haineala:

   „« Există tendinţe politice „rafinate” de subordonare a Parchetelor ». Vicepreşedinta CSM îl citează pe fostul judecător al Curţii Constituţionale, Viorel Mihai Ciobanu, un apropiat al anumitor grupuri din USL, care ar fi făcut recent într-o revistă de specialitate o pledoarie ce duce la ideea subordonării parchetelor faţă de Executiv. « Aceasta înseamnă implicit eliminarea statutului de magistrat al procurorului în România, statut garantat constituţional, şi privarea procurorilor de garanţiile de independenţă în îndeplinirea rolului lor. Aceste teorii nu sunt noi şi ne-au preocupat dintotdeauna. Nu vrem ca tot ce s-a câştigat în materia reformării Justiţiei şi din punct de vedere structural, şi din punctul de vedere al mentalităţilor, să se piardă. Nu şi dacă noi putem face ceva în privinţa asta. Cred că aceasta va fi una din provocările anului viitor şi cred că şi atunci, rolul Consiliului va fi unul important şi va trebui asumat ca atare ». (Romania Libera, 8 octombrie 2012).

   Sanda Stanoiu a urcat a tribuna zilele trecute:

   „„Procurorul a dobandit din ce in ce mai multe puteri, a devenit din ce in ce mai puternic, fie numai si prin accesul nelimitat si rapid la date si informatii, fie prin abuzul de stenograme”…Experienta ultimilor ani, pentru ca eu nu ma voi referi la Codul penal pe texte, dar voi face unele referiri la Codul de procedura penala. Este prioritar sa readucem magistratul de scaun ca figura centrala a procesului penal. Ar trebui sa-i dam forta si puterea sa fie figura centrala. Prin modificarile Codului de procedura penala, am dat mandat judecatorului cu privire la arest preventiv, i-am dat puterea de decizie in aceasta chestiune. Din pacate, ce s-a intamplat in perioada respectiva in care au aparut disfunctionalitati si chiar derapaje, nu numai intre cele trei puteri ale statului, cu privire la separarea, echilibrul si controlul reciproc, dar si disfunctionalitati, derapaje, in interiorul respectivei puteri. Cu referire la subiectul nostru am in vedere relatia dintre judecatori si procuror”.

   Sistemul pregateste, la modificarea Constitutiei, scoaterea procurorilor din magistratura si punerea lor directa sub MJ.

   Cetatean

   28/10/2012 at 12:55 pm

  • procedura disciplinare in CSM NU este procedura jurisdictionala, nu este judecata. Argumentul e fals. Dovada ca nu e judecata e ca deciziile disciplinare ale CSM pot face obiectul controlului judecatoresc la sectia de contencios administrativ la ICCJ.

   Cetatean

   28/10/2012 at 1:00 pm

 17. Chestie tehnica: in vechile pozitii ale CSM-ului sandelistic inaintate catre CCR pe diverse legi, orice chestie care ii deranja pe Sandeii din CSM era reclamata la CCR ca „incalcarea independentei Justitiei”.

  CCR reamintea invariabil ca Justitia se realizeaza prin ICCJ si prin celelalta instante inferioare si ca CSM nu este organism jurisdictional. Sandeii de la CSM o luau invariabil in bot cu argumentul asta.

  Acuma ei il folosesc falacios: pe de o parte spun ca justitia se realizeaza doar prin ICCJ si celelalte instante, pe de alta parte urla ca un procuror nu poate fi seful CSM, ca s-ar ajunge ca el sa „judece” judecatori.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:08 pm

 18. „ei” = oamenii Sistemului, Mona Pivniceru and Co.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:09 pm

 19. Citi, una e sa modifici Constitutia si sa scoti ceva din vechea dar aici vorbim de o fractura logica elementara. Cum poti sa invoci art 126 din constitutie pentru a justifica dorinta de a scoate procurorii din sistemul judecatoresc. Scuza-ma dar si pentru unul care nu prea le are cu sistemul judiciar asocierea e din categoria ” Ce are s…. cu prefectura”. WTF, inteleg sa fii canalie dar am pretentia sa aiba un IQ > 70.

  ion

  28/10/2012 at 1:13 pm

 20. nope, ion. Orice argument e bun pentru apararea Sistemului. De la atacul la inamovibilitatea Ioanei Bogdan, la revocarea membrilor CCR si pana la aducerea procurorilor sub controlul Executivului.

  Crezi ca degeaba facea Paiata o astfel de interventie? (15 august 2012)

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/crin-antonescu-cere-urgent-lamuriri-procurorului-general-al-romaniei-presedintelui-consiliului-s.html

  „Antonescu a făcut referire la art. 132 din Constituţie, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. ‘Înseamnă nu că Parchetul este subordonat ministrului Justiţiei, dar înseamnă că ministrul Justiţiei ca autoritate publică (…) are o responsabilitate în raport cu toate acţiunile şi efectul social ale Parchetului General care categoric este independent, dar care categoric nu este stat în stat’, a spus preşedintele interimar.

  Sursa: „Antonescu a făcut referire la art. 132 din Constituţie, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. ‘Înseamnă nu că Parchetul este subordonat ministrului Justiţiei, dar înseamnă că ministrul Justiţiei ca autoritate publică (…) are o responsabilitate în raport cu toate acţiunile şi efectul social ale Parchetului General care categoric este independent, dar care categoric nu este stat în stat‘, a spus preşedintele interimar.

  De fapt spunea ca „sub autoritatea” trebuie interpretat asa: „sub comanda”.

  Sursa: „Antonescu a făcut referire la art. 132 din Constituţie, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. ‘Înseamnă nu că Parchetul este subordonat ministrului Justiţiei, dar înseamnă că ministrul Justiţiei ca autoritate publică (…) are o responsabilitate în raport cu toate acţiunile şi efectul social ale Parchetului General care categoric este independent, dar care categoric nu este stat în stat’, a spus preşedintele interimar.

  Paiata a facut aceleasi declaratii pe 15 octombrie, intr-o emisiune cu Gadea:

  „Crin Antonescu: Am mai discutat despre ea, domnule Gâdea. Este important, după părerea mea, ca noi să clarificăm în opinia publică, în practica guvernamentală şi în viaţa publică din România ce înseamnă independenţa justiţiei, pentru că independenţa justiţiei înseamnă, foarte simplu, şi sper pe înţelesul tuturor spus, faptul că politicienii, autorităţile politice, guvernul, preşedintele, parlamentul nu influenţează actul de justiţie, nu intervin în conţinutul sau în soluţia, sau în mersul unui dosar, că însă asta nu înseamnă că anumite instituţii – Parchetul, să spunem, sau DNA-, sunt stat în stat, e la fel de clar. Şi, în momentul în care Constituţia ne spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei, articol des citat – aici, trebuie să înţelegem foarte bine că asta nu înseamnă că ministrul justiţiei dă soluţii sau se bagă în dosare, sau influenţează procurori – dar că există o răspundere a factorului politic pentru respectarea legii, atribuţiilor şi separaţiei puterilor în stat, care vizează, deopotrivă, şi politicul şi justiţia. Asta este una din marile teme, şi noi, în România, şi în programul nostru de guvernare, şi în proiectul nostru de ţară, să-i spun aşa, avem, într-o măsură cel puţin la fel de mare şi de urgentă, ca şi marile probleme economice şi sociale, şi stabilirea unui stat de drept cu adevărat şi unei justiţii independente cu adevărat. Justiţie independentă însemnând că nu e nici la comanda guvernului Ponta, nici la comanda Parlamentului, cu majoritate, să zicem USL, dar nici la comanda, în vreun fel, a preşedintelui Băsescu sau Popescu sau cine va fi”.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:25 pm

 21. am pus un citat de 3 ori, nu stiu cum s-a intimplat…

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:26 pm

 22. Buna ziua 🙂
  l-am auzit pe Putoarea Dormeo vorbind despre suspendare, revizuire si alte psihoze. Ma rog la Bunul Dumnezeu sa mai graiasca tot asa :mrgreen: ptr. ca efectul va fi de spaima si mobilizare, sunt convinsa ca in tara asta mai sunt si oameni rationali, care sunt ingroziti de ce se intampla in ultima perioada.
  Am senzatia ca astia se hranesc cu ciuperci, ptr. ca un om rational nu poate sa sustina numai aberati. Mai exista o varianta, blatul sau frauda 👿 sper sa nu fim „comercializati/sacrificati” de o gasca transpartinica. Nu pricep lipsa de reactie a opozitiei. Juri ca sunt divizati in „aripioare” care au lider propriu, nu se aude/vede o voce autoritara si comuna, care sa exploateze si sa transforme in arma letala lipsa de guvernare si declaratiile la limita legii facute de USLamisti 😦

  mar

  28/10/2012 at 1:34 pm

  • si eu cred ca cu cat vorbesc astia mai mult de suspendare efectul va fi anti-USL.

   Cetatean

   28/10/2012 at 1:43 pm

 23. Ce spune Cacarau chiar nu mai intereseaza decat o gasca de frustrati.Eu merg cu trenul destul de des. din cacarau si somnorila nu-l scot oamenii simpli. De ce crezi ca pleaca si din sectorul 3. Nici macar babele si mosii care in iunie au votat cu idiotul de Robert nu mai au chef sa-l gireze.
  Off topic
  La irealitatea madam Borcea iar o ia cu intoxicatia cu metale., si asa aflam ca acum nu mai e Hg metalul greu ci Aluminiu. Oh my God ce specialistul lui peste i-a spus ca Al e metal greu. Eu sunt ofticata nu pe un ratat profesoras ca se exprima pe speta ca procurorii nu fac/fac parte din sistemul judiciar ci pe specialistii juristi care ajung sa prizeze asa ceva.

  ion

  28/10/2012 at 1:48 pm

 24. Am citit n raport undeva, candva. Absolut imposibil sa fie intoxicati cu mercur, erau morti de mult. De fapt, au probleme cu Justitia.

  Cetatean

  28/10/2012 at 1:50 pm

  • Ash, sunt cei mai cinstiti dupa regulile din RO. Doar ca au mancat prea mult somon si fructe de mare si asa s-au intoxicat cu Hg. Pentru bizoni e acceptabila justificarea.

   ion

   28/10/2012 at 1:58 pm

   • daca ei sunt intoxicati cu Hidrargirum, iti dai seama cum arata pestii-intoxicatori? 😆

    Cetatean

    28/10/2012 at 2:06 pm

 25. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Daca doriti o scurta pauza de politica, astazi – Gaudi:

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/10/28/antoni-gaudi-1/
  😀

  desydemeter

  28/10/2012 at 2:27 pm

 26. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  28/10/2012 at 3:54 pm


Comentariile sunt închise.