Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Instantanee electorale – start

Cateva subiecte care ne pot deslusi situatia existenta, cam la o luna si jumatate inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012. Pornim de la rezultatele alegerilor locale la Consiliile Judetene, care reprezinta cel mai fidel rezultat al votul politic pe care il vom vedea in procent de 90% la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Este clar ca electoratul romanesc nu este influentat prea mult de calitatea personajelor politice  in circumscriptiile electorale si la fel de clar este ca unele aliante locale, care au generat “voturi mascate” (ma refer la locale),  nu vor mai exista, cred ca  numai 10% din rezultate pot fi considerate in afara votului politic, asta bineinteles cu multa clementa si darnicie.

Alta ipoteza de lucru ar fi micsorarea participarii la alegerile din iarna, indiferent de starea vremii, care bineinteles va influenta participarea dar nu atat de mult cat unii o doresc. La “Locale” am avut o participare de aproximativ 50% in urban (49,88) si cam 65% in rural (65,3).  La alegerile pentru Consiliile Judetene au votat 9.809.257 de alegatori dintr-un total de 18.313.440 de alegatori aflati atunci pe listele electorale. Ce s-a intamplat cu aceste liste, daca s-a intamplat ceva, vom vedea foarte curand. Parerea mea, bazata pe unele sondaje interne, la fel de speculative ca cele publicate, este ca vom avea o scadere de cel putin 10% participare urbana si una putin mai mare, cam 12-15% in rural.

Sistemul de vot la aceste “Parlamentare” ramane cel votat adoptat in 2008 (“Legea electorală modificată în martie 2008 republicată în Monitorul Oficial nr. 196/2008). Colegiile au fost trasate după niste reguli generale specificate în legea din martie 2008. Norma de reprezentare a fost de un deputat la 70.000 de locuitori si de un senator la 160.000 de locuitori. Conditiile legii au fost ca o circumscriptie să aibă un număr întreg de colegii, minim 4 pentru Camera Deputatilor si minim 2 pentru Senat, iar colegiul cel mai mic să fie cu maxim 30% mai mic decât cel mai mare. S-a adăugat o circumscriptie pentru cetătenii români din afara tării. Pragul electoral a fost de 5% din totalul voturilor, sau 6 mandate de deputat si 3 de senator obtinute cu majoritatea voturilor din colegiu. Doar candidatii care au obtinut jumătate plus unul din numărul de voturi din colegiul lor au câstigat automat un loc în Parlament. În colegiile în care câstigătorul nu a obtinut majoritatea voturilor, s-a trecut la redistribuirea proportională a mandatelor întâi la nivel de circumscriptie si apoi la nivel national.

Functionarea algoritmului electoral actual, mixt, proportional-majoritar – România este împartita în: 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat, rezultând un Parlament cu 452 de mandate (sunt incluse si mandate pentru „diaspora”). Suplimentar pentru organizatiile minoritatilor nationale sunt rezervate locuri în plus. De regula sunt 18 astfel de organizatii care acced în Parlament, astfel ca numarul ajunge la 470 (452+18).

Metoda de alocare:

1. Fiecare partid primeste în fiecare judet si la nivel national, în functie de cota sa de voturi de la alegeri, în mod proportional, conform unui algoritm clasic în practica politica (d’Hondt), un numar de mandate;
2. Aceste mandate nationale sunt împartite solidar fiecarei circumscriptii (judet) si fiecarui partid per judet;
3. Apoi, în fiecare circumscriptie (judet) pentru fiecare colegiu uninominal se aloca pe rând mandatele de la punctul #2;
4. Mai întâi câstiga colegiile acei candidati care au avut mai mult de 50%+1 din voturi.
5. Apoi, pentru celelalte colegii ramase neocupate primesc mandate ceilalti candidati, în ordine descrescatoare a numarului de voturi obtinut, pâna se epuizeaza colegiile si mandatele ce se cuvin fiecarui partid.

Situatii speciale  pe care le putem intalni la alegerile din 9 decembrie:

6. E posibil ca un partid sa câstige într-un judet „din prima” cu 50%+1 mai multe colegii, chiar daca depaseste numarul de mandate/colegii calculat la punctul (2) pentru acel partid în acel judet. Important: Toate aceste mandate/colegii îi ramân alocate pentru ca au fost câstigate cu 50%+1!
7. În schimb, toate celelalte partide care sunt îndreptatite sa primeasca mandatele le obtin chiar daca toate colegiile sau majoritatea lor au fost deja ocupate de candidati câstigatori „din prima” (50%+1)!
8. Astfel se ajunge la situatia ca un colegiu poate avea 2 câstigatori sau chiar 3 (desi legea în acest punct, cu privire la 2 sau 3, este vaga)!
9. Acesta e efectul direct al combinarii metodei „majoritare” – „câstigatorul ia tot” – si a celei proportionale – care înseamna ca fiecare primeste în Parlament o cota propotionala cu numarul sau de voturi. Cu alte cuvinte „toata lumea e multumita într-un fel”.
10. Consecinta este ca numarul de parlamentari creste cu fiecare colegiu care este „dublat” în acest mod.
11. În 2008 a existat doar o exceptie la Arad, unde Colegiul nr. 7 a avut doi deputati, unul de la PDL si unul de la UDMR. De aceea în loc de 470 de parlamentari, Parlamentul a avut în legislatura 2008-2012 471 de parlamentari.
12. Aceste situatii se petrec acolo unde un partid puternic câstiga într-un judet multe colegii „din prima” cu 50%+1, acesta este marele avantaj al USL în 2012.

In articolul urmator al serialului vom descrie doua “fenomene” noi aparute din cauza aplicarii algoritmului electoral actual, primul este asa zisul “bonus electoral” care genereaza dedublari ale colegiilor, vezi considerentele mentionate in “situatiile speciale” de mai sus, dedublari care pot genera cateva zeci posturi de parlamentari. Al doilea fenomen pe care il vom intalni este bineintes si el o functie directa a  aplicarii acestui algoritm, personal l-am numit “vulnerabilitatea majoritatilor simple”. Si acest fenomen generat de algoritmul electoral prezent o sa deformeze rezultatele mult mai grav decat a facut-o in 2008 (vezi cazurile Ionut Popescu si Norica Nicolai fata de cazul deputatul Iosif Koto de la UDMR, care a obtinut mandatul de deputat în colegiul pentru cetătenii români din Asia si Africa cu doar 34 de voturi.

Pentru a avea o indicatie de unde sa pornim, situatia sondajelor pe care noi le cunoastem (si acceptam ca valabile) arata cam asa: USL (PSD-PNL-PC-UNPR) 47,2%, Becali nu este pe “felie”; PD-L 19,1%, nu in configuratia ARD; PPDD 15,4%; PRM 1.8% ; Gigi Becali 0,9%, pana la fuziunea cu USL; restul chiar nu are importanta din cauza captivitatii electoratului sau imposibilitatea de a ajunge la 5%..

Problema satelitilor ARD este complicata. Deoarece pe mine personal ma intereseaza Forta Civica va pot spune ca FC ca brand valoreaza sub 1%. Un brand care ar include FC-ICCJ-MRU valoreaza astazi aproape, foarte aproape de 5%, de fapt 4,2%. Problema dubla a aliantei ARD este preluarea “increderii” a lui MRU   si transferarea la alianta ARD si incetarea gogomaniilor debitate de “strategii” PD-L, de genul Cezar Preda sau mai nou Elena Udrea (vezi interviul ei de la b1Tv). Problema doamnei nu este “cochetaria” asa cum crede ea, ci gura care vorbeste fara ea!

***

Addenda  @Cetatean: simularile mele pe diferite judete ale tarii (cu cifrele de la rezultatele alegerilor la Consiliile Judetene) arata ca exista un ecart in care USL si ARD fac joc aproape egal la numarul de mandate obtinute in prima faza a alocarii, respectiv numarul de mandate care li se cuvin in fiecare judet in functie de scorul politic al partidului. In interiorul acestui ecart, USL ia cel mult cu 1 mandat in plus per judet fata de ARD. In unele judete USL si ARD pot face chiar joc egal la numarul de mandate in prima faza a alocarii. Din punctul meu de vedere, miza este impiedicarea USL de a obtine o majoritate zdrobitoare care sa ii asigure guvernarea fara ajutorul altei formatiuni si mai ales revizuirea Constitutiei in 2013 cu introducerea republicii parlamentare. Pentru ca scenariul jocului (aproape) egal sa se realizeze, USL si ARD trebuie sa atinga fiecare un prag (USL in jos, ARD in sus).

Pragul depinde de judet, insa in mare, USL il poate atinge, intrucat tendinta e de scadere moderata (care va trebui grabita). ARD va trebui sa urce, si acest lucru nu se va intimpla niciodata daca mesajele politice vor fi transmise tot de blatistii Blaga, Cezar Preda, Boureanu sau Udrea. Din simularile mele, PPDD nu sta chiar asa de bine : in multe judete nu ar obtine nici macar un mandat, iar la redistribuire nu poate spera minuni in judetele unde obtine maxim 1 mandat.

Traian Basescu va trebui sa isi reduca la maximum aparitiile publice, pentru a nu da prilej USL sa profereze singurul mesaj electoral pe care il stie, iar MRU va trebui sa devina principalul comunicator al ARD pana pe 9 decembrie.

Sursele datelor:

Biroul Electoral Central – Consilieri judeteni
„Legea electorală modificată în martie 2008 republicată în Monitorul Oficial nr. 196/2008
Agentia de Rating Politic

126 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Din nefericire se voteaza doar notorietatea.
  Nu programul/doctrina si nici seriozitatea candidatilor.

  Tzepelica

  16/10/2012 at 3:40 pm

  • Ce e aia doctrina? Ce e aia seriozitate Tzepy?
   Noi suntem stat independent si nu ne conduc aia de la PPE.
   Citate din strigarile unui grup de anti, in direct acum cateva minute la B1.
   PS Crezi caCrin stie?

   emil

   16/10/2012 at 7:54 pm

 2. Va rog sa va notati undeva adresa acestui site extrem de bine facut care va fi foarte util in campanie pentru analiza actualilor parlamentari, simulari si comparatii cu 2008:

  http://hartapoliticii.ro/

  Puteti gasi fiecare parlamentar, aflati cate voturi a avut in 2008, daca a intrat de pe locul I, II sau III, cine au fost contracandidatii, in ce colegiu, cum a votat de atunci, care e gradul de participare la sedinta, etc.

  Un instrument superb, pacat ca e putin cunoscut!

  Cetatean

  16/10/2012 at 3:42 pm

  • Salut Citi,
   Situl respectiv este si pe blogrollul nostru de foarte mult timp 🙂

   Theophyle

   16/10/2012 at 3:44 pm

   • stiu, insa oamenii nu il cunosc ca instrument! 🙂 cu atat mai putin il folosesc!

    Cetatean

    16/10/2012 at 3:45 pm

  • Mersi de compliment, mă bucur că vă place. Voi sunteți cei care faceți site-ul cunoscut, așa că puneți mai des link-uri către el dacă vă place și vreți să continue să fie dezvoltat. 🙂

   Vivi

   17/10/2012 at 5:21 pm

  • Și apropo de simulatoare de alegeri și de cum funcționează sistemul, acum patru ani am implementat un simulator cu singurul scop de a afla câte voturi au contat în fiecare colegiu electoral.

   Concluziile pentru camera deputaților sunt aici: http://hartapoliticii.ro/?p=18 și pentru Senat aici http://hartapoliticii.ro/?p=22

   Vivi

   17/10/2012 at 5:59 pm

   • Multumim mult perntru informatie 🙂

    Theophyle

    17/10/2012 at 6:06 pm

 3. Salutare, din nou, si La Multi Ani doamnei Despina.

  „Traian Basescu va trebui sa isi reduca la maximum aparitiile publice, pentru a nu da prilej USL sa profereze singurul mesaj electoral pe care il stie, iar MRU va trebui sa devina principalul comunicator al ARD pana pe 9 decembrie.”

  Exact. TB – strict minimul necesar de aparitii; MRU – scos la tocat USL-ul zi si noapte, cu argumente simple si clare; daca vreunii din coledzii de aliantza se ofenseaza dintr-un motiv sau altul – ignore.

  EuCuMine

  16/10/2012 at 3:50 pm

 4. Buna ziua,
  daca am inteles eu bine (deh, pricep greu si uit repede) avem doua doamne („balante”) sarbatorite azi.
  Sa le dea Dumnezeu sanatate si iubire !

  cedric

  16/10/2012 at 4:05 pm

  • Multumesc Cedric 🙂

   Theophyle

   16/10/2012 at 4:19 pm

 5. Va rog sa notati si adesa acestui site care propune un „SIMULATOR ELECTORAL”: http://www.elector.rbh.ro
  Este un program specializat, un simulator repartizare mandate – Alegeri Parlamentare.
  Programul respecta intocmai pasii descrisi de legislatia in vigoare (Legea 35/2008).

  Pornind de la setul de date cuprinzand rezultatele votului (datele exacte, validate, comunicate de BEC) Alegerilor Parlamentare din 2008 se obtine cu acuratete repartizarea mandatelor pe Circumscriptii/Colegii electorale si Formatiuni politice. Rezultatul acestui program este identic cu rezultatul oferit de BEC in 2008.

  Aceleasi conculzii cu cele din articolul de mai sus se pot desprinde, insa ceva mai nuantate
  Algoritmul nu este atat de simplu si de intuitiv cum e descris (usor simplificator) in articol.

  Spre exemplu ref la: Metoda de alocare: – pct 5.
  Nu e chiar asa. Se poate exemplifica cu judetul Bihor: acolo unde ocuparea ultimelor mandate in cadrul circumscriptiei a fost facuta de candidati situati mai jos (atat ca numar de voturi obtinute per colegiu cat si ca in cadrul formatiunii politice) decat altii care nu au primit mandate. Aici gasiti si detalierea:
  http://www.elector.rbh.ro/documentatie/analiza-electorala-ii

  Rodica Ardelean

  16/10/2012 at 4:22 pm

 6. Salut
  Am alta parere;
  1 -Daca Basescu se abtine. il vor potcovi cu ce a facut rau ticalosul in cei 60 ani de existenta.Hai sa il lasam pe dl Presedinte sa joaca asa cum stie el si cum a s-a descuracat in ultimii 8 ani.
  2- MRU este deja principalul comunicator al ARD, si este bine ca mai comunica si pdl-isti si nu e lasat singur sa fie perceput drept un pdl-ist de scoala noua. Cind vorbeste Cezar Preda, e perceput ca un pdl-ist si nu ca un ard-ist

  lastnightmusic

  16/10/2012 at 4:25 pm

  • Basescu oricum face ce vrea el. Asta o stim cu totii. Ina uneori e bine sa faca, macar putin, ce il sfatuiesc altii. Nu astia de aici, ci poate altii mai destepti ca noi. Nu exista dusman mai tare pentru Basescu decat el insusi! Uita-te la Ponta in ultima perioada cum se zbate si se chinuie sa il traga pe Basescu in jocul politic, si vei intelege de ce el nu trebuie sa le dea priza. Fiecare reflector care se muta de la Ponta pe Basescu e un vot in plus pentru USL.

   Cetatean

   16/10/2012 at 4:35 pm

   • Citi cu toata stima pe care ti-o port, dar ai impresia ca Basescu ar fi vreun handicapat 🙂 Nenorocirea este ca trebuie sa isi foloseasca instinctul. Nu exista nici un mafalda in Romania care sa il invete tot ce e bine si tot ce e rau. Cristi Diaconescu de pilda , are idei excelente dar face si prostii ingrozitoare. Daca stii tu unul mai destept ca noi care nu greseste niciodata si pe care Basescu sa il asculte cu ochi inchisi 100% esti invitatul meu. Da-i draga un pic de credit. are 16 ani in care a cistigat tot ce a fost pus pe masa. 🙂 Actiunea Garajul – a fost o capodopera de tactica politica.

    lastnightmusic

    16/10/2012 at 4:59 pm

    • Nu am deloc impresia. Insa stiu foarte bine ca exact instinctul ii poate juca feste lui Basescu. El nu are nevoie de a fi impins la lupta, ca se duce singur, ci de i se spune cand sa NU isi asculte instinctul.

     Eu am incredere in el, insa uneori nu strica sa gandeasca de doua ori inainte sa se repeada. Sigur, nu vom sti niciodata ce are el de gand sa faca, insa e bine sa ne spunem pararea, mai ales ca nu pti conta niciodata 100% pe instinctele unui om, care te pot si insela, in anumite situatii.

     Creditul meu pentru el este foarte mare, insa la fel de mare e si grija sa nu si-o faca cu mana lui 🙂

     Cetatean

     16/10/2012 at 6:14 pm

 7. salut ! am incredere ca usl nu va trece de 42%. apropo ..votarea se incheie la ora 20 sau la ora 23 ( sa aiba timp dragnea & co sa si plimbe berbecii pe la urne) ?

  zigzag

  16/10/2012 at 4:37 pm

  • la 42% inca stau binisor, daca coboara sub 42% deja ii prinde malaxorul loteriei.

   Cetatean

   16/10/2012 at 4:49 pm

 8. Urmeaza o iarna electorala fierbinte. Sa vedem daca caldura emanata de TV poate suplini lipsa celei din calorifere….

  Moldoveanu

  16/10/2012 at 4:44 pm

 9. Daca Mona propune cele doua persoane pentru PG si ADN, iar CSM -ul da avizul mai repede de alegeri Piratul va fi obligat sa vorbeasca. De asemenea, daca Barosso nu reuseste sa-l convinga pe Copy/paste miercuri ca nu are ce cauta in noiembrie la CE atunci iar va fi nevoit Pres. sa intervina. In rest nici nu are de ce ca USL-ul isi face treaba de gropar.

  ion

  16/10/2012 at 4:47 pm

  • Mona va face in asa fel incat sa ii ajute pe aia din USL cu timingul.

   Cetatean

   16/10/2012 at 4:51 pm

   • Mona ca min. de justitie nu ii mai poate ajuta pe USL in problema numirilor. Poate crea insa brese ca membru CSM sau in parlament pentru reforma justitiei. Dar si daca prin absurd s-ar ajunge la modificari ale codurilor legea tot pe la Pirat trece pentru promulgare

    ion

    16/10/2012 at 5:05 pm

 10. theophyle, in atentia ta, articolul despre bugetul de anul asta:
  http://www.giorno.ro/

  N-am avut mult timp dar merita dezvoltat ca e ditamai samanta.

  mac gregor

  16/10/2012 at 5:00 pm

  • am mai aranjat postarea, acum se intelege mai clar ce vreau sa spun.

   mac gregor

   16/10/2012 at 11:59 pm

 11. va propun o analiza intereaanta de la Stratfor – Turkey’s Challenge and the Syrian Negotiation

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/10/16/turkeys-challenge-and-the-syrian-negotiation/

  Theophyle

  16/10/2012 at 5:02 pm

 12. Cred ca ar trebui si procurorii DNA sa se documenteze mai atent. Asta este al doilea mare esec dupa Matusa Tamara, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine în motivarea deciziei de achitare a lui George Becali şi a fostului ministru al Apărării Victor Babiuc, în dosarul schimburilor de terenuri cu MapN, că „acuzarea s-a bazat pe o simplă supoziţie”. Spicuiri din motivare puteti afla pe adevarul.ro. Nu stiu si in celalat dosar si aici am impresia ca ori au dorit sa-l faca scapat ori pur si simplu sunt incompetenti, Nu este parerea mea, ca eu nu sunt de specialitate ci a unui procuror de pe lihga un tribunal

  ion

  16/10/2012 at 5:16 pm

 13. Salutam cu respect doamnele pentru care astazi este o zi speciala, 🙂
  Salutam cu respect domnii si doamnele care haladuiesc aicea,
  Ma firitisesc ca sunt intr o asa adunare simandicoasa,

  Nu cred ca TB va trebui legat si pus in debara 🙂 . Sa nu intervina la tv-uri si radio-uri prin telefon, de acord, dar nici sa spuna lumea ca a fost pus la colt de VP si CA.

  eugeni

  16/10/2012 at 5:22 pm

 14. @Tzepelica (postul de dimineata) care a spus ca rolul lui TB a fost minor, daca a fost. in condamnarea comunismului.

  1. Pai TB a zis ca el nu a dus-o rau „inainte”. Si pe buna dreptate fiind capitan de nava super mare. Nu este asa?
  2. Apoi a zis ca va face o comisie sa ii spuna daca si ce s-a intamplat. A facut-o. Si a facut-o corect.
  Nu Emil C. a facut comisia nici Iliescu sa fie clar!
  3. Apoi a citit in parlament concluziile si condamnarea propriuzisa. Iti aduci aminte cum a fost? Cu atitudinea Psd, Prm si pnl? Aici incearca sa te pui in pielea lui.

  Repet nu anticomunistul Umilica a facut astea.
  Si sa nu uit Plesu (ca ministru de externe, cultura ) ? Liiceanu si pleiada de intelectuali i-au cerut lui Umilica sa condamne comunismul?
  Nu! s-au dus la un om care a dus-o bine „inainte”.
  Eu , in momentul acesta nu inteleg de ce trebuie sa minimizezi faptele singurului om care a facut ceva.

  eugeni

  16/10/2012 at 5:44 pm

  • Da Eugeni, toti sunt viteji si te invata cum sa faci sex in gara din Erevan mai bine ca Basescu.
   Imi aduc aminte cind citea la parlament expunerea, si alde javrele il huiduiau nonstop. si nu zicea absolut nimic, doar sa poata sa termine ce avea de citit . Tot atunci Vadim si Tinu junior incitau sa il arunce din balcon pe „limbricul” Patapievici

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 5:51 pm

   • Am uitat

    eugeni

    16/10/2012 at 6:06 pm

 15. Hai ca asta este cea mai buna veste pe ziua de azi. Maine n-as vrea sa fiu in pielea lui Copy/paste
  EXCLUSIV. A treia scrisoare a Comisiei Europene pentru Mona Pivniceru.Comisia Europeană îi cere Ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, informaţii legate de cazuri de înaltă corupţie aflate pe rolul instanţelor – printre care şi cele în care sunt implicaţi Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu sau George Becali – precum şi despre anchetele privind referendumul şi parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI şi care trebuie revocaţi din Parlament.

  ion

  16/10/2012 at 6:00 pm

 16. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13426016-putregaiul.htm

  S-a pus pata la hotnews, cat ii tine…

  A A

  16/10/2012 at 6:10 pm

 17. Tapalaga asta….
  ‘Daniel Morar, Mugur Isarescu, Monica Macovei si alti cativa, tot mai putini. Pe Traian Basescu unde il asezam? Are si bune si rele’
  Isarescu e la oameni buni…… , Basescu e pe frontiera 🙂

  Vedem cum sunt sufocati astazi Cartarescu, Plesu, Patapievici, Tismaneanu sau Liiceanu. De Cartarescu, Plesu si Liiceanu chiar nu imi pare rau… Meritau scuipatul asta. Ei nu au invatat ceeace e invatat orice copil la scoala in america : Pentru libertate si democratie trebuie sa lupti in fiecare zi…. ori ai nostri l-au lasat singur pe Basescu sa se bata cu toti

  lastnightmusic

  16/10/2012 at 6:55 pm

 18. mie pe toate simularile din colegiile din Cluj mi-a dt o diminuare a participarii de 9,23% in urban si de 19,26% in rural. am facut calculele pe rezultatele din 2008 (local, parlamentar), comparativ cu 2012 (local). toate voturile neparticipative din urban sunt date de voturile pierdute prin repartizare la votul politic de la consiliile locale – nimeni nu s-a mai ostenit sa-i convinga sa voteze pe acei oameni care au votat cu partide sau independenti (mai grav, in mediul rural unde se obtine un mandat de consilier si cu 50 de voturi, dar un independent poate sa piarda cu 200 de voturi) ce n-au prins un mandat. in mediul rural se mai adauga o diferenta semnificativa de voturi date primarului (primarul stie cat a platit pentru ele) si care nu mai sunt mobilizate si pentru parlamentare – ca nimeni nu se osteneste sa-l mobilizeze pe primar sa mobilizeze si acele voturi. va dau 1 exemplu dintr-un colegiu ruraol din Cluj: sunt aliniate 3 armate 6000 voturi posibile pentru PDL, 6500 pentru USL si 7000 pentru UDMR. incercati sa va inchipuiti ca mai sunt, armata de stransura inca 6500 de voturi (fara cele care dau diferenta dintre ce a obtinut primarul si ce a obtinut partidul) din categoria descrisa mai sus (cea pierduta la locale la redistribuire). si nimeni nu se gandeste sa profite.

  Sare'n Ochi

  16/10/2012 at 6:56 pm

 19. TDS e nedrept sa le ceri altora sa lupte si sa sacrifice totul pentru tine, sau pentru noi.
  Plesu, Liiceanu si Cartarescu au facut enorm pentru Romania si pentru noi toti prin ceea ce au scris si au sustinut cu curaj in public. Au avut intotdeauna argumente sa-si sustina parerile si nu au jignit pe nimeni. E pacat sa le desconsideram contributia. Patapievici a reziatat mai mult pentru ca avea o functie publica pe care si-o asumase la rugamintea presedintelui Basescu si a inteles sa nu n-o paraseasca decit cind era evident ca nu se mai putea face nimic. Din pacate majoritatea romanilor, inclusiv noi cei de aici nu ne-am deranjat sa iesim in strada in numar semnificativ si sa aratam ca ne pasa.

  moira

  16/10/2012 at 7:09 pm

  • Iti inteleg frustrarea … dar reaminteste-ti ca de prin 2009 Cartarescu s-a scirbit de politica si nu a mai scris politica in EVZ. Liiiceanu, marele Liiceanu se tot plingea ca ei maaaariii creatori acesti Borges sau Cortazar ai Carpatilor vor sa aiba timp si de creatie … in solitudinea lor splendida si vasta 😦
   Remarc doar ca ei se plang de scuipatii pe care ii primesc in cap. Si nu ar trebui sa se planga.
   Cind alegi sa mergi impreuna cu golanii in tramvai si tu iti pui castile sa asculti Mozart nu te crede in sala de concert ca nu esti.
   http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-11410400-mircea-catarescu-astazi-voi-parasi-orice-preocupare-politica-orice-implicare-prin-scris-sau-chiar-numai-prin-citit-orice-tine-acest-domeniu.htm
   februarie 2012
   „De astazi voi parasi orice preocupare politica, orice implicare, prin scris sau chiar si numai prin citit, in orice tine de acest domeniu …………………….

   „Traian Basescu,( 🙂 )Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Diaconescu, Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Roberta Anastase, Vasile Blaga si oricine mai vreti dumneavoastra dintre actorii circului nostru politic ……….

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 7:28 pm

 20. scuze pentru greselile de scriere…

  moira

  16/10/2012 at 7:10 pm

 21. @eugeni & junele de stanga
  Hai sa lamurim treaba, sa fim rigurosi si sa spunem cum a fost cu condamnarea comunismului, care nu s-a facut din initiativa presedintelui.
  Sa nu uitam nici cat i-a trebuit ca s-o faca.
  Sigur, jigodiile securisto-comuniste au facut un balci revoltator in Parlament iar reactia PSD-PC a fost de-a dreptul penibila, dar asta nu cred ca a mai mirat pe nimeni.
  Sa nu-l impaunam, deci, cu merite pe care nu le are (are altele, arhisuficiente).

  Armand Gosu (in “22” din 29 mart. 2006):
  “Au trecut mai bine de doua saptamani de la publicarea Apelului prin care se cerea presedintelui condamnarea regimului comunist. Traian Basescu nu a reactionat în nici un fel, ca si cum nici n-ar fi auzit de acest Apel, nici el si nici consilierii sai. Presedintele nu a rezonat nici atunci cand s-au dezbatut la Consiliul Europei rezolutia si recomandarea de condamnare a comunismului.
  ……
  Poate ca presedintelui i se pare un lucru putin important sa condamne comunismul. Daca istoria sa personala nu rezoneaza cu aceasta condamnare, ar trebui sa înteleaga ca istoria tarii e mai importanta.
  …….
  Traian Basescu nu este un lider politic prea sofisticat. A recunoscut el însusi acest lucru. Poate ca nu întelege importanta simbolica a condamnarii comunismului. Poate îl ajuta cineva s-o priceapa. Reactiile presedintelui se bazeaza mai mult pe instinct. De data asta, instinctul l-a tradat.”

  E suficient de limpede, sper.
  In plus, condamnarea sistemului in conditiile in care cei care au avut contributii esentiale la infometarea/infrigurarea/terorizarea romanilor rontaie pensii babane paziti de SPP, devine nesemnificativa.

  http://www.revista22.ro/basescu-si-condamnarea-comunismului-2580.html

  Tzepelica

  16/10/2012 at 7:18 pm

  • „Traian Basescu nu este un lider politic prea sofisticat. A recunoscut el însusi acest lucru” hehehe 🙂

   Traian Basescu este un lider politic foarte sofisticat.
   ……………….
   Oamenii comuni nu inteleg auto persiflarea,,,,, mamaaaa daca a zis el ca e prost inseamna ca stie el ce stie ….. eu niciodata nu as spune ca sunt prost chiar daca as fi –

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 7:33 pm

  • Tzepelica,

   „Hai sa lamurim treaba, sa fim rigurosi si sa spunem cum a fost cu condamnarea comunismului, care nu s-a facut din initiativa presedintelui.”
   1. Este foarte usor, ca dintr-o miscare usoara de mana sa ignori ce a fost in parlament. „….asta nu cred ca a mai mirat pe nimeni”. Vezi clipul te rog. Crezi ca sri-ul nu i-a spus cum/ce o sa fie? Crezi ca nu putea sa zica 2-3 fraze si sa plece?
   2. La fel de usor este sa ignori faptul ca Umilica NU a facut aceasta comisie, cu toate ca , teoretic, ar fi trebuit sa ii stie importanta mai bine decat TB, nu?
   3. A FACUT freakin’ comisia aia, ce a scris Armand G. in 22, devine irelevant in momentul acesta.
   4. Daca nu ma insel, Boc a inceput sa taie din pensiile „nesimtite”, nu este asa?. Mare atentie am spus Boc si nu TB care nu are putere legislativa.

   Condamnarea efectiva a celor vinovati crimele comunismului cerea o legislatie aparte. Aici avem FSN-ul si partidele PDL , PNL etc care nu au fost prea dornice.

   eugeni

   16/10/2012 at 7:38 pm

   • Aici avem o intreaga clasa politica de extractie PCR/FSN.
    Asta este explicatia pentru cei 22 de ani irositi, pentru infiltrarea si lichidarea partidelor istorice, pt. marginalizarea fostilor detinuti politici etc.
    In general, pentru consolidarea sistemului mafiot care paraziteaza Romania.

    Tzepelica

    16/10/2012 at 7:48 pm

  • “Au trecut mai bine de doua saptamani de la publicarea Apelului prin care se cerea presedintelui condamnarea regimului comunist.”

   Doua saptamani? avand in vedere ca este presedintele unel tari si mai are si altceva de facut? Ca exista un sistem cu care trebuie sa lupte? Ca cei care au facut crime in numele comunismului, (nu neaparat tortionarii, nu? ) sunt , unii, inca in functii?.
   Ce trebuia sa faca sa spuna : „Io condamn comunismu’ si nu sunt de acord cu iel ha, ha, ha, „! ? Nu prea inteleg.

   eugeni

   16/10/2012 at 7:47 pm

   • Nici eu nu inleleg cum, in conditiile in care condamni comunismul, il faci general de brigada pe un colonel SPP care a fost inainte de `89 chiar ofiterul secu al institutului la care lucram.

    Tzepelica

    16/10/2012 at 7:52 pm

    • Buna Tzepelica,
     Iti inteleg rustrarea dar macar omul lucra la vedere. Iti dau eu un exemplu de kafka. Noiembrie ’89 Alegeri la functia de rector la o univ din timisoara. Omul nu primeste avizul secretarului PCR culmea ca turna prea mult (s-a aflat ulterior). Ajunsese si securitatea sa-i fie sila. A inceput sa plinga in fata secretarului si sa-l implore sa-i dea OK. Nu s-a intamplat acest lucru. Ianuarie 1990. Omul se inscrie in PNL si devine si mare monarhist. Alegeri de rector este ales pe motiv ca a fost persecutat de securisti. Apoi devine senator PNL si ramane si rector si senator pana in 2000. Bonus omul a ajuns intre timp si membru plin al Academiei Romane. Dar asa Piratul e devina

     ion

     16/10/2012 at 8:07 pm

    • Deci ii reprosezi lui TB ca nu a stiut cine a fost ofiterul secu’ al tutror institutelor, fabricilor, uzinelor, CAP urilor din tara. Avansarile astea se fac pe recomandari de la institutilor respective. Ce ai fi vrut sa faca TB sa ceara toate datele despre toti pe care ii avanseaza? Sa piarda 2-3 saptamani sa le verifice „la sange” dosarul? C’mon

     eugeni

     16/10/2012 at 8:26 pm

     • Nu e un oarecare, e vorba de un colonel SPP.
      Paza demnitarilor (inclusiv a presedintelui).

      Tzepelica

      16/10/2012 at 8:29 pm

     • prin insistenta asta ii faci rau Presedintelui si dai munitie altora.

      zigzag

      16/10/2012 at 8:31 pm

 22. Hai ca au iesit din nou gunoaiele pe strada exponentii celor 7.400.000 …cu megafoane… sa protesteze contra lui Merkel si Barosu si T Basescu. 🙂

  lastnightmusic

  16/10/2012 at 7:56 pm

 23. Si io sint de parere ca Basescu si Kovesi nu au facut nimic din ce ar fi vrut Tzepelica si zigzag.
  Sa le fie rusine.

  victor L

  16/10/2012 at 8:05 pm

  • cu ce te am deranjat domnule? 🙂 dai cu batul pe la gard ? eu zic ca nu se merita sa deschizi „subiecte” acum cand mai e putin timp pana la alegeri. dezbatem dupa „ce si cum ” cu argumente, probe. da? pana dupa alegeri eu ma abtin . faci si tu un efort si ma pomenesti dupa 9 dec ?

   zigzag

   16/10/2012 at 8:15 pm

  • Tzepelica a fost in strada in dec. 89.
   Am iesit pt. ca baietii mei sa traiasca demni, intr-o democratie veritabila.
   Nu intr-una in care fostii ofiteri secu (organul represiv al partidului) sa ajunga generali.
   Sper ca nu sunt prea subtil…

   Tzepelica

   16/10/2012 at 8:22 pm

   • Si eugeni a fost pe strada, tot atunci, atat pentru eugeni cat si pentru copilul lui, dar asta nu inseamna sa acuzam in stanga si dreapta. Nimeni nu este perfect nici eugeni, nici Tzepelica si nici TB fara indoiala. Nu cred ca scopul nostru ar trebui sa fie sa dam in cei care nu au facut destul, ci sa stabilim cine si cum au schimonosit tara. Si pentru ca asta poarta un nume o sa il spun : Ion Iliescu

    Uite ce scrie @Cetatean

    « Sosirea la Cotroceni a lui Traian Basescu a stricat insa mecanismul care trebuia sa mearga ca uns, iar « Sistemul » a declansat o operatiune pe care o putem numi, la alegere, Faultul Continuu sau Obstructia Perpetua a Presedintelui ales al Romaniei. Aceasta operatiune am descris-o la finalul episodului anterior (cele 5 teze marcate cu rosu) si ea a constat in deturnarea principiului separatiei si echilibrului in stat : acolo unde doua puteri in stat (una era Presedintele Romaniei iar cea de-a doua era CSM-ul, Parlamentul sau Guvernul) cu atributii conjuncte aveau obligatia sa colaboreze pentru realizarea aceluiasi obiectiv constitutional, cea de-a doua putere s-a folosit de faptul ca avea prima mutare (propunerea) pentru a-l forta pe Presedintele ales al Romaniei sa adopte o anumita conduita juridico-politica ori sa faca o anumita numire prin decret ».

    eugeni

    16/10/2012 at 8:43 pm

    • Nu e vorba de „sa acuzam”/”sa dam in”.
     E vorba doar de luciditate.
     Fanatismul, indiferent de ce soi, dauneaza.
     PS
     As spune, concis, ca principalele merite ale lui Basescu sunt doua :
     1. Ne-a scapat de Nastase.
     2. A inteles ca elementul cheie este justitia si a facut tot posibilul sa o faca functionala.

     Tzepelica

     16/10/2012 at 8:59 pm

     • 1 este corolar a lui 2.

      eugeni

      16/10/2012 at 9:30 pm

      • De Nastase ne-a scapat in 2004, castigand alegerile.

       Tzepelica

       16/10/2012 at 9:33 pm

    • Despre asta scrie si Traian Ungureanu intr-o carte „Incotro duce istoria Romaniei” cred… Cartea este scrisa dupa prima suspendare si este foarte actuala. Cred ca merita (re)citita. TB a facut o bresa in sistem. Fact is pina la suspendarea actuala cred ca am minimizat posibilitatea restauratiei.

     Coana Zoe

     16/10/2012 at 10:00 pm

 24. Dragilor,
  cit e gluma e gluma, dar un creator trebuie sa creeze. Prin asta ramine in istoria literaturii, filozofiei sau pur si simplu in istoria mare. De ce nu le cerem politicienilor sa faca politica responsabila in schimb le cerem scriitorilor si filozofilor sa faca politica si ne suparam ca n-o fac destul de bine… Imaginati-va ca Plesu, Patapievici, Cartarescu si Liiceanu nu ar fi existat. Cum credeti ca ar fi fost atmosfera in Romania? Mai respirabila? Eu ma bucur ca exista, ca le pot citi cartile si asta ma ajuta sa nu ma dau batuta, chiar daca e greu.

  moira

  16/10/2012 at 8:17 pm

  • Confuzia competentelor/valorilor.
   De asta apar politicienii-poeti si poetii-politicieni.
   Oricum politica damboviteana debordeaza de lirism. :-).

   Tzepelica

   16/10/2012 at 8:25 pm

  • Moira draga
   1 Eu nu l-am amestecat pe Patapievici in grupul celor 3 elitisti cei cu arta pentru arta
   2 In plus daca nu am fi avut un Plesu :Liiceanu Cartarescu ? Nici o problema,! Traducem si citim pe Herta Muller care a avut si are implicarea politica de care Cartarescu se disociaza. Traducem Moira carti bune straine, oricum literatura noastra este periferica iar filozofia lui Liiceanu si Plesu nu prea trece de Curtici. De ce imi trebuie un laptop romanesc daca asta pe care scriu acum e bun si ieftin ?

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 8:29 pm

   • @tds
    as continua logica ta…de ce te exprimi in limba romana?esti la fel de fluent si in engleza

    intamplator

    16/10/2012 at 8:32 pm

    • Cu romanii vorbesc romana, iar cu nonvorbitorii de romana vorbesc eventual in engleza.
     Uneori vorbesc engleza cu romanii daca in grup sunt si oameni ce nu cunosc romana
     multumit ? 🙂

     lastnightmusic

     16/10/2012 at 8:37 pm

     • extrem de multumit/imi pot vedea de treburi linistit

      intamplator

      16/10/2012 at 8:47 pm

   • Harta Muller nu mai e in Rom asa ca putin le pasa, cred ca influenta ei e mai redusa..Daca nu i-ar fi deranjat CArtarescu nu l-ar ataca asa de tare. Cred sincer ca e greu sa ai stomacul sa rezisti la toate atacurile lor ptr prea mult timp. Pina la urma scriitorii astia au si ei viata personala, parca s-au luat si de sotia lui Cartarescu. Cind am citit „Apel catre lichele” nu cred ca am realizat semnificatia fenomenului (lichelismul, vreau sa spun..). Hai sa nu fim rai. Problema cred nu e de ce nu au facut mai mult cei citati cit de ce nu sint mai multi care sa nu treaca de partea cealalta a baricadei.Apoi democratia trebuie aparata de noi toti nu mumai de intelectuali si problema e ca „noi toti” sintem cam putini, proportionl mai putini decit intelectulaii care s-au implicat.
    DE ce nu e acum o manifestatie in Buc de sustinere a valorilor EU de exemplu?? Ziua in care Barosso si Merckel vin la Buc dupa implicarea lor in referendumul „nostru”.

    Coana Zoe

    16/10/2012 at 10:22 pm

    • Coana Zoe
     Deocamdata Basescu a fost singur si ramane singur. Liiceanu, Cartarescu si Plesu s=au cam dat loviti in aripi. si au fugit de activism politic. Au ramas doar cu opera. Dar opera lor este marginala. Cred ca daca umbli pe Google gasesti 3 croati cam la statura celor 3, sau 3 albanezi, sau 3 estonieni, Avem o cultura periferica si niste corifei cam prafuiti. Crezi ca mai citeste cineva o carte a lui Plesu peste 50 de ani ? Aaaa e simpatic la televizor si cind converseaza cu cucoanele

     lastnightmusic

     16/10/2012 at 10:44 pm

     • Nu stiu daca cultura noastra este atit de periferica Lastnightmusic. Intimplare adevarata: am trait citiva ani la Paris. O prietena unguroaica (din Rom) a fost invitata acasa la o prof de literatura de la Sorbona. Se intimpla ca sotul doamnei sa fie seful prietenei mele. S-a vorbit mult se pare de aportul romanilor la cultura franceza. Eventullay, prietena mea le-a spus ca ea de fapt e de etnie maghiara. Replica a fost cam asa: „Stiu ca sufletul tau e unguresc, dar romanii au contribuit mult la cultura franceza”. Am avut si eu instances cind am fost intrebata de Panait Istrate, elias canetti, etc. Uite nu l-am citit pe Cartarescu dar cred ca exista un motiv ptr a fi fost nominalizat. Am urmarit aparitia lui la Turcescu/B1tv ieri , se vedea ca e afectat de ce i se intimpla (acuzatii timpite la posturi TV) si spunea ca daca nu ar fi fost implicat politic ca si sustinator Basescu ar fi fost lasat in pace. Am descoperit-o pe H muller dupa ce a luat Nobel price, cred ca multi facem asta…Si eu credeam ca nimeni nu a auzit de scriitorii romani dar nu e chair asa. Dar mesajul meu este: nu mai putem sa contam doar pe scriitori/intelectuali , trebuie sa dezvoltam ca natiune un anumit civism, trebuie sa ne implicam in a apara anumite valori.O zi buna!

      Coana Zoe

      16/10/2012 at 11:27 pm

      • Iti spun eu coana Joitico,. E dovedit statistic. Nu am reusit sa publicam nici un roman din tara ci doar exilati, Da oricine poate sa spuna de vre-un roman dar pe global suntem o cultura minora,

       lastnightmusic

       16/10/2012 at 11:39 pm

 25. Buna seara
  Cu intarzere si scuze pentru asta
  LA MULTI ANI D-nei Demeter

  intamplator

  16/10/2012 at 8:30 pm

 26. estimari procente vot:
  daca trendul se mentine asa cum arata azi,dupa cumpararea de catre becali a brand-ului pnl,usl va fi in jur de 40 pct

  intamplator

  16/10/2012 at 8:34 pm

  • Jiji ar putea jertfi o oaie.
   Sau chiar o turma (fara aluzii).
   Pe altarul electoratului. 😆

   Tzepelica

   16/10/2012 at 8:38 pm

 27. Dar Teophyle unde-mi este?
  La chef, canta, bea, mananca, danseaza, 🙂 . (nu neaparat in ordinea asta)
  La multi ani Demeter.

  eugeni

  16/10/2012 at 8:47 pm

 28. Bună seara,
  La mulți ani Doamnei Demeter!

  dada

  16/10/2012 at 8:50 pm

 29. – nu m-ai deranjat cu nimic, dar voiam sa-ti sar in ajutor; ca tare te manifesti ca nemultumit de tanti Kovesi.
  – cit despre decembrie `89, pina sa iesi tu in strada, eu am auzit tiuitul gloantelor, si linga mine au murit oameni. Dar si cu tine voiam sa ma asociez in lupta contra lui Basescu, ala de n-a facut nimic.
  Dar daca ma refuzati, considerati ca nu am facut gestul.

  victor L

  16/10/2012 at 8:58 pm

  • Speram ca ai realizat, totusi, ca nu ma interesezi ca partener de dialog.
   Bazaiala ta de tantar devine agasanta.
   Sa caut simbolul electoral al unui vajnic fost pedelist, gunoier de frunte si protejat al Elenei ? 😆

   Tzepelica

   16/10/2012 at 9:09 pm

 30. Va rog sa nu ne inflamam intre noi 😉

  Cetatean

  16/10/2012 at 9:07 pm

  • Ola,in primul rinr zicsi eu La MULTI Ani doamnelor,si stiti ceva va iubesc pe toti care va iubiti tara si se simte in comentariile voastre frics ptr ce se va intimpla,auzi Tapliga,Tzepelca tu esti Gigi contra ce tot pui la indoiala ce facut TB,nu iti convine scrie in alta parte de exemplu la VRoncea blog ca si el a tipat ani de zile ca a fost in strada cu fratesau la revolutie si vrea dreptate si acum a ajuns sa fie cu uslasii,credema cind am timp intreu de mai multe ori pe zi doar ptr comentarii,scuze ortogrfaia

   tays

   16/10/2012 at 9:36 pm

  • jurnalisti tineri: Laur Colintineanu si V MIxich la Cristoiu

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 9:37 pm

   • Ambii sunt jurnaliști buni si merg neasteptat de bine cu sulfa batrana Cristoiu.

    turnofftheglory

    16/10/2012 at 10:08 pm

 31. Buna sera 🙂

  mar

  16/10/2012 at 10:15 pm

 32. Seara buna . 🙂

  stefan60

  16/10/2012 at 10:17 pm

 33. Vai de noi cu asa nebuni 😦 – „Dacă îi spuneam eu, Adriana Săftoiu se dezbrăca în 30 de secunde” – Becali
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/DELIR-LA-TV-Becali-Dac-i-spuneam-eu-Adriana-Sftoiu-se-dezbrca-n-30-de-secunde-1006094.html
  Ce poate face aceasta caricatura in Parlamentul Romaniei, ce-l recomanda ….este incredibil cat de jos am ajuns 👿

  mar

  16/10/2012 at 10:38 pm

  • Cit de jos am ajuns ? Eram mar, eram !
   Sigur ca e nebun, eu cred ca nu reuseste doamna Saftoiu sa se dezbrace sub un minut asa fara un antrenament sustinut.

   lastnightmusic

   16/10/2012 at 10:49 pm

  • Salut @mar
   Are bani si asta e suficient . 🙂
   DD are o televiziune si asta e din nou suficient . 🙂
   Trebuie sa ai ceva material in spate pentru a fi cineva. Nu materie cenusie ca aia nu e la cinste dar daca ai bani , relatii , tv, dosare sau inregistrari compromitatoare , esti om realizat .:lol:

   stefan60

   16/10/2012 at 10:49 pm

   • Ca sa faca banii astia . cei doi – unul oier iar al doilea baiat sarac din Caracal …………….. au destula materie cenusie …. te asigur eu

    lastnightmusic

    16/10/2012 at 10:55 pm

 34. Salut din nou
  Ne F… Olanda si la fotbal.

  ion

  16/10/2012 at 10:59 pm

  • salut ! portocala a stors lamaitza :))

   zigzag

   16/10/2012 at 11:10 pm

   • Salut chiar si Ungaria e inaintea noastra din cauza golaverajului. N-au fost portocale mai degraba mure.

    ion

    16/10/2012 at 11:13 pm

    • La ora 19 era „manifestatie” pe strada, la una din intrarile pe stadion, de mult nu am mai vazut o asa aglomeratie.

     mar

     16/10/2012 at 11:17 pm

    • germania -suedia : 4 la 4 . la pauza era 3 la 0 ptr nemti , in min 57 4 -0 . final 4 la 4. asta meci :))

     zigzag

     16/10/2012 at 11:41 pm

     • si franta a egalat spania in min 94. ce meciuri !

      zigzag

      16/10/2012 at 11:56 pm

 35. Am aflat unde este Theophyle .
  La Carul cu Bere . La masa cu invitatii PPE .
  Maine o sa ne informeze ce si cum . (daca nu a cazut sub masa de atita palinca adusa de Kelemen din Salaj . 😆 )

  stefan60

  16/10/2012 at 11:04 pm

  • Raule !!!Ca sa nu spun gelos 😆

   mar

   16/10/2012 at 11:11 pm

 36. Sulfina Barbu a declarat ca liderii PPE care cineaza marti seara, in centrul Capitalei, alaturi de politicieni romani apreciaza produsele culinare romanesti, in mod special sarmalele, care „au mare succes”

  Sarmalele sunt turcesti toata ziua. nu sunt romanesti, Iar strainii sunt politicosi,
  Sunt curios daca i-au placut lui Berlusconi 🙂

  lastnightmusic

  16/10/2012 at 11:10 pm

  • Berlusconi maninca la regim . 🙂
   In mod sigur cauta ceva gagici . 😆

   stefan60

   16/10/2012 at 11:14 pm

   • Probabil cauta unele mai slabe daca zici ca tine regim….. 🙂

    lastnightmusic

    16/10/2012 at 11:16 pm

    • Tine regim ca a facut o cura masiva de slabire . – 14 kg .
     A dat jos si burta . Daca ai vedea ce medic femeie a fost cu el pe toata durata curei , slabesti voluntar si tu . 🙂

     stefan60

     16/10/2012 at 11:19 pm

   • Daca se pileste , incepe sa spuna bancuri . Daca se imbata , incepe sa cinte . Daca e bine dispus , cauta bunga -bunga . 🙂 Daca e plictisit vrea sa se pupe si atunci vai si amar . 😆

    stefan60

    16/10/2012 at 11:16 pm

  • Te contrazic, fiecare tara care a interactionat cu turcii are varianta proprie de sarmale. Sarmalele turcesti sunt extrem de subtiri, umplute cu orez cu fistic aromatizate cu menta tocata , compozitie care se pune in foi de viza impreuna cu feliutze de lamaie.

   mar

   16/10/2012 at 11:15 pm

   • Ideea e ca noi le-am luat de la ei si nu ei de la noi,
    Noi nu avem nimic original.

    lastnightmusic

    16/10/2012 at 11:18 pm

    • Caloriferul . 🙂

     stefan60

     16/10/2012 at 11:20 pm

    • adevarat, bucataria noastra este un amestec de influenza.

     mar

     16/10/2012 at 11:26 pm

     • Asa e si teza de doctorat a lui Ponta: Un amestec de influenza

      lastnightmusic

      16/10/2012 at 11:41 pm

      • Concluzia….avem o bucatarie plagiata 😆 😛

       mar

       16/10/2012 at 11:44 pm

    • Incorigibilule! Ba da avem si noi papanasii..))).

     Coana Zoe

     16/10/2012 at 11:36 pm

     • Sunt veniti pe filiera austriaca/ungara, se fac fierti sau prajiti. Prin sud sunt ceva mancaruri traditionale, dar nesemnificative.

      mar

      16/10/2012 at 11:40 pm

  • e in vacanta :))

   zigzag

   16/10/2012 at 11:32 pm

   • Si aici avem procurori in concediu fara plata de un an
    Dosarul lui Dan Voiculescu de colaborare cu poliţia politică comunistă este la procurori, care anchetează posibile fapte de fals în declaraţii, după ce mogulul a declarat pe proprie răspundere că nu a avut legături cu Securitatea. Decizia finală, în dosarul „Felix”, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

    ion

    16/10/2012 at 11:44 pm

 37. seara buna all 🙂
  La Muti Ani Doamnei Desy Demeter,mai cu intarziere dar cu toata pretuirea 🙂
  ..
  sa zambim ,s-ar putea ca maine sa fie mai rau

  Catre d-l prim-ministru Ponta
  Catre d-na minstru Mariana Campeanu
  Subsemnatul Chenzinescu Lefter,cu domiciliul in Ramnicu-Valcea pe str.Pacientei,sculer la sectia pvc din combinatul Oltchim,cu respect va aduc la cunostiinta urmatoarele.
  In urma cu mai multi ani m-am casatorit cu o vaduva care avea o fata de 18 ani.Tatal meu dupa casatorie m-a vizitat de mai multe ori,ca pana la urma sa se indragosteasca de fiica mea vitrega,cu care in cele din urma s-a casatorit fara a ne cere,mie si sotiei, consimtamantul.
  Deci fiica mea vitrega mi-a devenit mama vitrega ,iar tatal meu,ginerele meu.Sotia tatalui meu,adica fiica mea vitrega,care in acelasi timp este mama mea vitrega,a nascut un baiat care este nepotul meu,fiindca eu sunt sotul mamei fiicei mele vitrege,dar acest baiat este si fratele meu.
  In acelasi timp sotia mea a devenit bunica deoarece este mama sotiei tatalui meu iar eu sunt nepotul sotiei mele.
  Nu mult mai tarziu sotia mea a nascut un baiat care a devenit cumnat cu tatal meu,fiind fratele vitreg cu sotia tatalui meu si in aceasta calitate este si unchiul meu.Copilul meu este fratele mamei mele vitrege,iar prin mama mea vitrega,sotia mea a devenit bunica si eu am devenit bunicul meu propriu.
  Avand in vedere cele de mai sus,intreb :
  -daca copilul meu,care in acelasi timp este unchiul meu,cumnat cu tata si frate cu mama mea vitrega,are drept la alocatie ptr. copii ?
  Cu deosebita stima,Chenzinescu L. 😆

  mircea

  16/10/2012 at 11:52 pm

 38. Buna dimineata,
  Ma mir ca nu a semnalat nimeni interviurile. Sau poate nu am fost eu atenta.

  http://fortacivicatimis.ro/2012/10/timisoara-este-o-legenda-care-s-a-terminat-la-alegerile-locale-ale-acestui-an-theophyle-blogul-politeia/

  Giorgia

  17/10/2012 at 4:58 am

 39. buna dimineata
  a doua dezbatere obama-romney
  cbs&cnn il dau in ” instant polls” invingator pe obama cu 7 pct deasupra lui romney;
  romney mi s-a parut nesigur de data asta

  intamplator

  17/10/2012 at 7:07 am

  • Cum dreak sa nu fii nesigur cind Obama promite ca da …. iar bizonul prefera pe cei ce il mint frumos ? De altfel se anticipa de mult ca la dezbaterea economica Obama va cistiga. Ratiunea pierde

   lastnightmusic

   17/10/2012 at 7:41 am

 40. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  Theophyle

  17/10/2012 at 8:00 am


Comentariile sunt închise.