Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

O invitaţie la gândire: ieşirea din cotidian

Între  Nietzsche, Moore şi Kurzweil

Dincolo de bine şi rău”  este titlul  folosit de  Friedrich Nietzsche intr-o lucrare care nu a fost considerata la timpul ei suficient de importanta pentru a fi tiparita, Nietzsche a tiparit-o pe banii lui. Nu sunt fan Nietzsche, de fapt consider ca pentru a fi fanul lui trebuie sa fi putin masochist. Cartea, cu titlul ei original “Jenseits von Gut und Böse”, a fost tradusa in limba romana sub titlul “Dincolo de bine şi rău – Preludiu la o filosofie a viitorului” de Victor Scoradeţ, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Ideea Europeană. Cartea a devenit extrem de actuala in problematica dintre ceea ce se intampla si ceea ce se percepe ca se intampla. In carte, Nietzsche incearca sa reformuleze clasicele pre-supozitii (supozitie prealabilă) despre  conştienţă (self-consciousness), cunoaştere, adevar, liber arbitru si propune o alta, pe care el o numeste “der wille zur macht” – in engleza “will to power”; in romana eu as traduce “dorinta de a poseda”. Poseda ce? Poseda tot ceea ce poti sa iei de la societatea in care traiesti. E rau ? In nici un caz. Raul incepe cand ceea ce faci distruge pe altii, care nu au nici puterea si nici uneltele pe care tu le ai sau pe care ti le poti permite.  Pentru a termina filozofia si a ne intoarce la ale noastre, capitolele relevante la ceea ce am scris sunt VI-IX (VI – Noi savantii; VII – Virtutile noastre; VIII – Popoare si patrii si IX-   Ce este nobil ?)

Nu este o recenzie, ci o introducere la ceea ce am sa spun mai departe. Daca doriti, este o invitatie la o gandire mai profunda despre evenimentele pe care le traim. In paragraful 208  al cartii a VIII-a, scrie  amicul Nietzsche – “Timpul pentru politica marunta a trecut: secolul imediat [XX] va aduce cu el o inclestare pentru realizarea unei stăpâniri globale” (sursa engleza a traducerii:  “The time for petty politics is past: the very next century will bring with it the struggle for mastery over the whole earth” – (§208). Zic eu astazi cu 125 de ani dupa spusele lui  Friedrich Nietzsche, ai avut dreptatea filozofule, asa a fost! Mai zic eu secolul prezent, a XXI-lea ne va arata futilitatea incercarii de a stapani lumea. Simplu nu se poate pentru ca “der wille zur macht” nu este suficient. Sunt oameni care prin duritatea lor nu o vor pemite. Sunt oameni care prin cunostintele lor nu o vor permite. Sunt oameni mult prea slabi pentru ca aceasta posesie sa merite efortul  si oameni cu constiinta pe care nimeni niciodata nu-i va poseda. Toti impreuna reprezinta lumea in care traim!

Cu toate lipsa de compatibilitate existenta in mentalul uman demonstrata intr-un fel sau altul de celebru filozof german, savantii contemporani incearca sa ne convinga  de dimineata pana seara ca suntem generatia cea mai talentata si capabila pe care a avut-o omenirea. Conform legii lui Moore, noi ne aflam in mijlocul unei “explozii de inteligență”. Legea lui Moore  estimează că în aproximativ 20-30 de ani, computerele vor depăși puterea de calcul a creierului uman, care este la aprox. 1014 operații pe secundă. Avem 100 de miliarde de neuroni ori 1,000 de conexiuni per neuron (calculele având loc în principal în conexiuni) ori 200 de operații pe secundă.

Alt savant , inventator si futurolog,  Ray Kurzweil, ajunge la concluzia că de la apariția Universului, și mai ales de la apariția vieții pe Pământ, evoluția a avut loc exponențial (chiar dublu exponențial) și nu liniar. Extrapolând Legea lui Moore, Kurzweil conchide că în cei 100 de ani ai secolului al XXI-lea vom asista la o evoluție comparabilă cu 20,000 de ani precedenți, dacă se menține curba exponențială. Aceasta deoarece odată ce computerele vor depăși performanța creierului uman, vor fi capabile să se auto-îmbunătățească, menținând ritmul de creștere exponențial al vitezei de calcul. Rezultatul este că progresul tehnico-științific va cunoaște o accelerare din ce în ce mai înaltă. Aceste computere atunci vor fi în stare să descifreze foarte rapid aproape toate secretele naturii și Universului.

Acest salt tehnologic ultrarapid va duce la evenimente aproape imposibil de imaginat pentru specia homo sapiens: contopirea dintre inteligența biologică și cea non-biologică (mind uploading), oameni aproape nemuritori și nivele înalte de superinteligență care se răspândesc rapid în întreg Universul (de aceea este folosit termenul de singularitate: specia umană nu are cum să înțeleagă ce va urma (gaură neagră) la fel precum o bacterie nu poate înțelege ce este un om, atât de mare va fi progresul tehnico-științific).

Este bine sau este rau? Chiar nu am raspunsuri. Sunt absolut sigur ca nu-mi va placea sa traiesc in acea lume. Savantii au reusit sa numeasca ceea ce am descris eu intr-un concept stiintific numit “singularitate tehnologică – technological singularity”. Acest concept din futurologie se referă la implicațiile pe care în general le are progresul tehnico-științific foarte accelerat pentru specia umană și ceea ce înțelegem prin om. În anul 1958, într-un interviu, celebrul matematician John von Neumann vorbea despre faptul că progresul tehnico-științific accelerat lasă să se întrevadă un fel de singularitate, dincolo de care viața și lumea așa cum le știm noi nu mai pot exista. Conceptul a fost în mod formal lansat în 1993 de către matematicianul Vernor Vinge și dezvoltat apoi de către Ray Kurzweil (Legea întoarcerilor accelerate – accelerating change law).

Indiferent de care sunt parerile celor trei sau de optiunile deschise in fata omenirii, lumea in care traim incepe sa inteleaga ca exista dincolo de bine şi de rău si ca ceea ce definim noi ca bine nu este neaparat bine la celalalt capat al pamantului si ceea ce este rau la fel. Cum putem explica unui japonez supravietuirea cu orice pret cand pentru el onoarea este mai de pret decat viata si sinuciderea, un pacat pentru mine, este un privilegiu care-l scapa de dezonoare pentru el. Cum putem explica “cultura tineretii” unui chinez dupa 50 de generatii de Confucius. Sa vinzi aceiasi blugi  sau acelasi hamburgher nu este globalizare. Sa-l intelegi pe om este! Aici s-a terminat povestea – vom ramanem sa vindem si sa cumparam bunuri, sa inventam tehnologii sau sa le asimilam pe cele inventate. Intr-o tara in care se sta la coada pentru a cumpara un iPhone 5 si multi alti folosesc buda din curte , ma intreb eu daca nu cumva totusi Nietzsche a avut dreptate.

Written by Theophyle

14/10/2012 la 10:37 am

78 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salutare! 🙂

  Exista cateva lucruri care, dincolo de mitologia progresului la infinit (sau exponential, e alt nume mai sofisticat si mai formalizat) vor defini mereu omul, asa cum e el pe orice meridian: cupiditatea, prostia, mandria versus umilinta, prudenta, modestia.

  Tehnologiile nu sunt nici bune nici ele, ci sunt instrumente in mainile pulsiunilor omului (ca sa preiau un termen vitalist). Cel care sta de o saptamana cu cortul in fata Apple Store ca sa dea sute de parai pe un gadget la care a lucrat un amarat din China ce nici macar nu vede produsul finit e sau un idiot, sau nu a castigat el banii aia.

  In lipsa de tel mai inalt in viata, unii isi revrajesc lumea cu tehnologiile mai noi, mai bune, mai rapide, in timp ce ei sunt mai greoi, mai prosti si indepartati de idealul de om al parintilor lor.

  Culmea progresului tehnologic: aduce tentatia de a nu mai de auto-depasi ca om.

  Asta e comentariul meu nietzschean pe azi 🙂

  Cetatean

  14/10/2012 at 11:03 am

  • Buyna citi,
   Cred ca niciodat nimic artificial nu va putea depasi fiinta umana. Maximum o poalte complementa. Niciodata depasi!

   Theophyle

   14/10/2012 at 11:22 am

   • asa este. si in bine, si in rau, omul ramane suveran asupra masinii.

    Cetatean

    14/10/2012 at 11:24 am

   • buna dimineata. off-topic. DIntr-un film inchinat tineretii lui Maggie Thatcher, dintr-un discurs memorabil: „… socialistii vor egalitate. Asta inseamna ca cine are creier trebuie sa taca, ca sa nu-i puie pe ceilalti in inferioritate…”. Fraza merita sa fie pusa pe Palatul Victoria, desi nu cred ca plagiatorul o poate intelege/asimila. Sugerez sa fie adoptata de candidatii FC. Excelent punching line.

    cinic

    14/10/2012 at 11:46 am

    • Economie politica – lectie primita prin e-mail:

     „Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat
     vreodata pe cineva la examen, dar odata a picat o grupa intreaga.
     Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar
     trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!
     Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului.
     Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi
     nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.”
     Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B.
     Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.
     Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.
     Media celui de-al doilea test a fost D!
     Nimeni nu mai era fericit.
     Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat).
     Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile,
     ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.
     Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a
     spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.
     Nu putea fi o explicatie mai simpla.
     Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
     Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara
     libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.
     Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva….”

     Als Ob

     14/10/2012 at 12:14 pm

   • free will-ul nu va putea fi implementat niciodata unrei masinarii. a incercat Asimov cu Legile roboticii si in final s-au umanizat robotii si dezumanizat oamenii 😀

    Sare'n Ochi

    14/10/2012 at 1:00 pm

  • o zi buna Citoyen, o zi buna tuturor (ceea ce a mai ramas din ea).
   ai dreptate – tehnologiile sunt unele.
   din pacate, si prostia este folosita ca o unealta…
   ce vad eu in ceea ce se pune pe piata este tampirea in masa prin aceste gadgeturi – specularea autismului. eu cred ca omul este fiinta sociala numai cand nu are incotro (cand depinde), in rest mimeaza. – de unde si succesul tehnologiei comunicarii prin neparticipare fizica.

   Sare'n Ochi

   14/10/2012 at 12:58 pm

 2. Buna ziua 🙂
  interesant subiect si comparatie ptr. scoala de duminica 😀 Din pacate ptr. noi, globalizarea ne afecteaza mai mult sau mai putin, insa are o limita care este impusa de limita nationala. iPhone reprezinta globalizarea, peste 60 % (inclin sa crede ca valoarea reala este de 80%)din gospodariile din mediul rural nu au acces la apa curenta si canalizare sunt limitele nationale, care cu greu vor putea fi depasite, poate peste 2-3 generatii 😦

  mar

  14/10/2012 at 11:04 am

  • nar buna dimineata,
   parerea me ca iesirea din situatia in care ne afla poate fi produsa (in rural) de cateva sute, poate doar o suta (la inceput) de primari curajosi care nu sunt pusi pe capatuit ci doresc sa avanseze ei si comunitatile lor. Daca vor exista se poate creea o masa critica, daca nu vor exista, atunci chiar vorbim de generatii.

   Theophyle

   14/10/2012 at 11:25 am

   • as aduce primari din mediul rural din Olanda si Elvetia – unde caprioarele iti intra in curte fara frica . 🙂 si as modfica legea pentru 5 10 ani in mediul rurural sa nu se mai faca alegeri pentru postul de primar. comuna sa devina un fel de societate pe actiuni cu tot ce are in patrimoniu iar „primaru” sa fie manager . poate epoca tehnoilogiei si inteligentei ne va duce spre asa ceva.

    zigzag

    14/10/2012 at 11:36 am

  • Buna ziua tuturor,
   Mar referitor la gospodariile din mediul rural lipsite de apa curenta si canalizare nu crezi ca are dreptate amicul Nietzsche: „Nu toţi trebuie să aibă aceleaşi bunuri şi să se bucure de ele,ci fiecare trebuie să aibă şi să se bucure de ceea ce poate atinge, în funcţie de forţa personalităţii sale”

   ion

   14/10/2012 at 12:04 pm

  • Poate ca e preferabil sa nu se upgradeze si ruralul? Asta daca privim viitorul prin prisma temei de azi.

   Moldoveanu

   14/10/2012 at 12:36 pm

   • Buna Dimineata Moldo (deja pranz) 🙂

    Fara upgradare ruralului, Romania nu se va misca nicaieri!

    Theophyle

    14/10/2012 at 12:43 pm

    • Buna Dimineata! 🙂

     De acord, si era buna sugestia de ceva vreme in urma, ca oameni din noile oferte politice sa se ocupe serios si de rural.

     Remarca mea era in linia curentelor de cautare a originilor, a bazelor care mai sunt stabile si pe care se poate trai si cladi ceva intr-o lume in care majoritatea surselor de trai si inavutire (a se include aici: bursele, specula imobiliara, dar si joburile stabile etc.) nu mai ajuta. E plin actualmente de astfel de miscari si curente la nivel de grupuri locale sau de grupuri prin internet.

     Moldoveanu

     14/10/2012 at 12:48 pm

 3. pronosticul meu: nici in 50 de ani gospodariile de la tara nu vor avea apa curenta si canalizare. Au trecut 23 de ani si numeri, intr-un judet, comunele cu apa curenta (fara canalizare!) pe degete.

  Cetatean

  14/10/2012 at 11:08 am

 4. Buna ziua,
  nu cred ca evolutia stiintei va duce, in final, la un fel de distrugere a omenirii. Ce ne-am fi facut azi fara inventii stiintifice aplicate apoi in tehnica si care ne-au facut viata mai usoara: cele din domeniul electromagnetismului, opticii, fizicii atomice si multe altele. Ni se pare firesc sa avem iluminat electric, televiziune, computere.
  Progresele din medicina sunt enorme, de aici si marirea duratei de viata etc.
  Din pacate, nu toti au acces la ele, asa cum s-a zis. Dar cine e de vina?
  E usor sa zic ca politicienii, soarta popoarelor, popoarele insele. Cred ca e un complex de factori iar filozofii inca teoretizeaza dar fara un rezultat practic. Poate nu sunt luati in seama , nu stiu, ma depaseste subiectul.
  Apropos de politicieni, se pare ca Ponta a lansat azi la protv (nu m-am uitat) o stire care trebuie sa dea fiori mai ales celor care au votat USL, daca le da si mintea sa nu-i mai voteze, poate nu e totul pierdut:
  http://www.ziare.com/victor-ponta/guvern/ponta-ne-lipseste-finantarea-pentru-ultimele-45-de-zile-din-an-1195693

  cedric

  14/10/2012 at 11:23 am

  • haha, Cedric, de ce crezi ca voiau alegeri mai repede si buget votat… dupa cheful lor?

   Cetatean

   14/10/2012 at 11:25 am

  • Buna Cedric,
   nu cred ca ceva este pierdut, dar o sa fie extrem de greu sa castigam cele 5-6% procente necesare unei rasturnari. Parerea mea

   Theophyle

   14/10/2012 at 11:27 am

   • Sunt de acord cu tine dragul meu prieten, este aproape imposibil ca USL sa scadă semnificativ si ARD sa crească 5%. Nu sunt demoralizat si nici o casandra mandra. Insa e cazul sa nu ne imbatam cu apa rece.
    Back to topic, cred ca fiinta umană va evolua așa cum a facut-o constant in ultimele milioane de ani. Nu tehnologia ne va distruge si nici psihicul sau relationarea noastră ca grup nu vor fi grav afectate de saltul tehnologic.
    Vom coloniza planetele si satelitii sistemului solar pana la sfârșitul acestui secol. Probabil falia dintre civilizatii tehnologizate si restul se va menține, deși si in Rwanda sau Borneo, Internetul, Coca-cola sau aerul condiționat deja s-au impus.
    Optimismul servit in doze scăzute e întotdeauna binevenit.
    O duminica plăcută va doresc dragi politeeni si cele mai calde urari doamnei Demeter.

    Daniel Arfire

    14/10/2012 at 11:38 am

  • Buna 🙂
   Hopa, calamitatea nationala a inceput sa dea din casa si sa spuna adevarul, au ajuns la fundul sacului 😦
   Zilele astea am vazut o stire legata de echipamentul de protectie al politistilor dintr-un judetz, urgentza inlocuirii si lipsa banilor. O alta stire era legata de intarzierea cu luni bune a platii primelor pensii, dar nimeni nu avea curajul sa spuna lucrurilor pe nume, nu mai sunt bani. De ce, ptr. ca actualele catastrofe guvernamentale au otravit fantanile si au dat cu var pe visterie, au tocat rezervele lasate de guvernul MRU si nu au mai pus nimic in loc . Fereasca Dumnezeu de mai rau 😦

   mar

   14/10/2012 at 11:34 am

   • mas media libera si independenta acopera din rasputeri situatia reala. uite asa mai apare un caz „sima” , nicoleta luciu etc. daca se producea catastrofa asta in guvernele Boc sau Ungureanu astazi era foc la propriu in piata victoriei.

    zigzag

    14/10/2012 at 11:38 am

 5. sal`tare tutulor,
  o neinsemnata completare ca sa-mi dau importanta: „Dincolo de bine si de rau. Despre genealogia moralei” este volumul 6 din traducerea lui F. Nietzsche de profesorul Simion Danila si aparuta la editura Hestia din Tmisoara, in 2005, sub titulatura de „Opere complete”.
  Si dupa cum sint vremile pare-se ca Dumnezeu a murit.

  victor L

  14/10/2012 at 11:27 am

  • Buna Dimineata Victor,
   Eu l-am citit pe Nietzsche in engleza cand eram tanar, apoi am citit si putin in germana, mai mult pentru a exersa limba. In romana am gasit lucrarea in traducerea lui Victor Scoradet, in Editura Fundaţiei Culturale Ideea Europeana. Multumesc pentru informatie, poate dupa nebunia asta am sa recitesc ‘opere complete”

   Theophyle

   14/10/2012 at 11:31 am

   • Adica devii masochist 🙂
    De fapt cred ca orice om normal, care traieste in Romania anului 2012 condusa de o gasca de nulitazi si hotzi, este/are o doza mare de masochism 😦

    mar

    14/10/2012 at 11:38 am

  • Buna ziua Theophyle, buna ziua all.
   Victor, nu cred ca a murit. Doar ne-a bagat si capra in casa, ca rabinul.

   lupalb

   14/10/2012 at 4:44 pm

 6. cum dracu declara ca nu are bani pentru functionarea statului timp de 45 de zile dar are bani de marirea salariilor si pentru pensii?

  Cetatean

  14/10/2012 at 11:28 am

  • Si eu ma intreb de unde are bani pt. Oltchim?

   cedric

   14/10/2012 at 11:39 am

   • ala e mizilic: 3 milioane de euro….,din care ” a dat” deocamdata aproape 1,5

    intamplator

    14/10/2012 at 12:05 pm

  • C. cred ca stii mult mai bine decat mine ca hartia suporta orice 😦
   Un banal ex., a aparut HG cu platile destinate agricultorilor de 119,66 euro/ha, banii sunt de la UE si efectiv platiti vor fi undeva la 106 euro, ptr. ca se va aplica o corectie. Toata presa a inghitit galusca 119.66 si nu adevarul.
   Tot legat de lipsa banilor, calamitazile nu au platit banii cuveniti pe acciza la motorina, bani care tb sa ajunga in conturi din luna august.

   mar

   14/10/2012 at 11:44 am

   • dupa ce au taiat 2 miliarde de euro de la investitii dar s-ar repezit cu marirea alocatiilor mamelor si cu revenirea pensiilor Dogarilor, e clar.

    Cetatean

    14/10/2012 at 11:46 am

  • pacat ca nu l intreaba nimeni din opozitie ce face cu fondurile aflate la dispozitia premierului. fondurile alea despre care urla cand MRU era premier ca trebuie scoase din subordinea primului ministru.

   zigzag

   14/10/2012 at 11:47 am

 7. buna dimineata ! greu cu asaltul tehnlogic mai ales pentru un popor destul de imbatranit. deja se creeaza rupturi mari intre anumite categorii sociale iar drepturile universale ale omului nu vor mai putea fi cele de pana acum decat pe hartie.

  zigzag

  14/10/2012 at 11:32 am

 8. Bun, dupa parerea mea, de azi MRU are berbec de atac economic impotriva USL:

  „USL a tocat bufferul de cateva miliarde de euro lasat de mine la Finante si tot nu are bani pentru pensii si salarii in ultima parte a anului. Astia in cateva luni au gata statul in cvasi-faliment”

  Cetatean

  14/10/2012 at 11:45 am

  • salve, are un berbec mare si gras deoarece oricat de mitonam ar fi , ponta mondialu’ nu o poate da la intors pentru ca exista expertizele fmi si ue pe toata situatia financiara pana la instalarea „celui mai cinstit gurven”.

   zigzag

   14/10/2012 at 11:49 am

   • are, si biris&co ar trebui sa documenteze asta cu cifre/nu cred ca dragoi n-ar da o mana de ajutor
    aici este un „filon de aur” care trebuie exploatat;si nu demagogic,cu cifre exista si sunt incontestabile;
    trebuie demontate cifele lui ” don georgescu”care arata un buget „in parametri”
    prima intrebare care ar trebui pusa: ce vor face-fac-cu cele 700 milioane euro obtinute din vanzarea licentelor de telefonie mobila??? e ceata totala!

    intamplator

    14/10/2012 at 12:04 pm

 9. buna dimineata,…aproape de pranz ! va doresc o duminica linistita tuturor.:)

  Mihail Cimpeanu

  14/10/2012 at 11:48 am

 10. buna ziua;
  nu l-am citit pe nietzsche-pana si numele este imposibil;marturisesc ca in general nu am citit lucrari filozofice ;deci o opinie de ” neavenit”
  roma avea 1 milion de locuitori in jurul datei nasterii Domnului si apa potabila pentru toti locuitorii;in anul 500 dH mai avea cateva zeci de mii
  au trebuit sa treaca 1200 de ani pina ce ,din nou,un oras din emisfera vestica a ajuns din nou la 1 milion de locuitori;
  imperiul chinez avea furnale in sec XII-de fapt ca tot ei s-au confruntat atunci cu primele catastrofe ecologice=taoerea padurilor;nu mai avea in sec XIII si au reaparut din nou,in China in sec XX
  astea sunt cateva date din istoria,sa zicem,moderna a tehnologiei civilizatiei noastre;
  aproape s-a dublat speranta de viata-global-fata de sec XIX; o fi datorita progreselor medicinii sau datorita faptului ca am invatat sa ne spalam si pe noi si legumele?
  cum s-ar putea aplica modelele matematice la asa evolutie,cum ar explica modelele matematice asta?
  toefler,parca prezicea acum 40 ani ca in doua generatii se va lucra de acasa;s-a intamplat dar nu chiar cum a prezis el;nu pentru ca tehnologic nu s-ar putea ci fiindca
  omul are nevoie de comunitate,de comunicare interumana si asta nu va putea fi facuta de nici un computer sau iphone sau ” feisbuk” sau alta descoperire a ” ucenicilor vrajitori”

  intamplator

  14/10/2012 at 11:59 am

 11. Daca mru nu iese cu agheul asta pe umar impotriva USL, explicand pe ce au dat astia bani si de ce nu mai sunt, N-AM SA VA MAI CITESC 2 ZILE!

  mac gregor

  14/10/2012 at 12:00 pm

 12. Cred ca de asta s-a dus Ponta la Sf. Paraschiva sa ceara o mana de ajutor. Deegaba, acu mar trebui ca presa normala sa traga pe el pana nu se mai ridica de la pamant.
  PDLul cred ca doarme in continuare dar specialistii, analistii economici a rtrebui sa explice ce si cum. Deja Valentin Ionescu a tras o prima salva la b1.
  Din nefericire pt. Ponta, a trebuit sa iasa el cu anuntul catastrofic, nu l-a mai salvat presedintele , sa preia asupra lui injuraturile „poporului”.

  cedric

  14/10/2012 at 12:05 pm

 13. A iesit Ialomiteanu si face declaratii: Ponta a distrus tot ce s-a adunat anul trecut, a distrus bugetul cu rectificarea, Ponta trebuie sa-si dea demisia!

  cedric

  14/10/2012 at 12:09 pm

  • nu e Ialomiteanu cel mai indicat.

   Cetatean

   14/10/2012 at 12:19 pm

   • Ba da foarte bune ca a iesit Ialomiteanu pentru ca el a fost Min. de finante cand s-a construit si aprobat bugetul Copy /paste nu spune ca nu sunt bani la buget in urmatoarele 45 de zile asa cum idiotii de jurnalisti de la toate posturile de stiri afiseaza pe banda, ci ca, si aici citez: „Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie – asa s-a prevazut anul trecut in buget – nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii si atunci, profitand de incasari mai bune la buget, un trend care s-a confirmat si in trimestrul III, si rearanjand cheltuielile, prioritatea numarul unu este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea putem sa le asiguram, evident cu un buget pentru 2013”, a spus PM

    ion

    14/10/2012 at 12:36 pm

    • eu ma gandeam la Dragoi sau MRU

     Cetatean

     14/10/2012 at 12:55 pm

     • Exact Cetățean. Ialomiteanu are talentul de a face o fata frumoasa muma pădurii. MRU sau Dragoi sunt cei mai potriviti. MRU a ieșit deja cu o scurta declarație.

      Daniel Arfire

      14/10/2012 at 1:14 pm

 14. Pe Politeia Europeana puteti citi: UE, Gazprom şi explozia pompelor

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/10/14/ue-gazprom-si-explozia-pompelor/

  Theophyle

  14/10/2012 at 12:26 pm

 15. Buna ziua! Incitant subiect pentru duminica. 🙂
  Accelerarea evolutiei…hmm… daca evolutia inseamna trial-and-error si ia timp, inseamna ca secolul asta si urmatorul vor fi in acelasi timp si secolele cu cele mai multe erori (victime?) din cursul evolutiei umane.
  Viteza noutatilor tehnologice scade mult din sansele de adaptare si asimilare, pentru a se putea produce o evolutie in adevaratul sens al cuvantului. La viteza se produc asalturile, atacurile. In linistea sau reconstructia de dupa se produc evolutiile.

  Unirea tehnologicului care gandeste, cu umanul… imi seamana mai mult cu incrucisarea dintre doua specii total diferite. Cu uriasii rezultati dar si cu rateurile genetice de rigoare.
  Parca citesc in cheia „amintirilor despre viitor” ale lui Erik von Daniken vechiul testament, cand ma gandesc la imaginea viitorului apropiat daca ma gandesc la singularitatea pomenita.

  Moldoveanu

  14/10/2012 at 12:34 pm

  • Salut Theophyle.
   Isi dau si ei seama ca brasovenii „nu e” constantenii

   ion

   14/10/2012 at 12:39 pm

  • Ar fi rasplata cea mai meritata!

   cedric

   14/10/2012 at 12:39 pm

 16. Acum, la Iasi, Ponta a facut o conferinta de presa si explica ce a vrut sa zica la Protv. Bineinteles ca guvernul Boc e de vina! Asa a construit bugetul anul trecut!

  cedric

  14/10/2012 at 12:43 pm

 17. Salut lume bună! 🙂

  Prea generoasă tema de azi, Theophyle, să pot rămâne pe dinafară…

  Parerea mea, concis, pe puncte:

  – Omenirea e un sistem atât de complex, că numai încercarea de a explica cum de totuși urcă de-a lungul timpului ne pune în fața unei întrebări zguduitoare: putem noi, biete „rotițe” ale acestui sistem să-i alegem drumul sau el lucrează după un plan în afara controlului nostru?! Noi, cu puterile noastre, vedem urcușul acesta ca pe un proces haotic ale cărui constante, tipare, legi, stereotipuri sau cum vrem să le numim ies din câmpul nostru de observație cu atât mai repede cu cât știm mai multe…
  – Fiecare „rotiță” neliniștită care încearcă un răspuns la această întrebare, o dă pe baza la ceea ce are acces în raza lui, deci inevitabil răspunsul său este incomplet, modelul său este parțial. Și chiar dacă toate „rotițele” acestui sistem care e omenirea ar fi cuprinse de nelinistea creației unui model propriu, cine și cum ar putea pune la un loc totul pentru a rezulta adevărul suprem?!
  – Cele mai spectaculoase și palpabile rezultate ale actiunii lui Homo faber și Homo sapiens sapiens care au impins societatea de la urmă – tehnologia și știința – tind să copleșească cealaltă componentă care a asigurat coeziunea ei – morala. Ne închinăm noilor „zei” fabricați pe banda rulantă – instrumente produse de noi care ne amplifică puterile până la nivelul vechilor zei detronați. Nici aceia nu se supuneau moralei omenești, prin consecință nici ăștia noi n-au de ce s-o facă…
  – Unele „rotițe” mai lucide au sesizat că, întocmai ca ucenicul vrăjitorului plecat de acasă, am anclanșat o posibilă schimbare în societatea actuală căruia nici măcar nu-i intrevedem începuturile, darămite căile de dezvoltare și finalurile de etapă. Simțim doar înstrăinarea de lumea noastră. Poate asta e o componentă intrinsecă a firii umane care la începuturi l-a împins afară din peșteră, începutul devenirii. Deci, să rămânem optimiști…
  – Și, în final, știu că sunt un boț de tărânâ în care, prin cine știe ce miracol, s-a aprins o scânteie de gândire prin care să aflu că nu stiu mai nimic!

  oldhashu

  14/10/2012 at 12:47 pm

 18. Nu va faceti iluzii, pentru Ghise va interveni personal Antonescu.

  Cetatean

  14/10/2012 at 1:03 pm

 19. As vrea sa-l vad sandvis pe Ghise , in fata sediului PNL!

  cedric

  14/10/2012 at 1:13 pm

  • Din păcate când ai spus Ghise sandwich, am vizualizat o scena cu Norica Nicolai si Aura Vasile. Cedric ai strivit corola de minuni a zilei de duminica.

   Daniel Arfire

   14/10/2012 at 1:16 pm

   • Nu e adevarat. Eu am vazut-o cu ochii mintii pe Sorica in jacuzzi cu Ghise si cu Aura Vasile si era sa pun mana pe … furtun! :mrgreen:

    Cetatean

    14/10/2012 at 1:29 pm

 20. Intrebat dacă în calitate de copreşedinte al USL va fi de acord ca pe listele Uniunii să se afle şi Gigi Becali, Ponta a răspuns: „Sunt stelist, cum aş putea să fiu contra ?”.

  Victor Ponta a evitat alte comentarii pe această temă, spunându-le moderatorilor că „nu vrea să facă un subiect politic din asta”. (evz).

  Ba sa facem un subiect politic, baieti 🙂

  Cetatean

  14/10/2012 at 1:16 pm

  • 😀
   pai sa facem:

   si-asa imnul PNL a devenit: „Vino mămă să ne vezi, CĂCĂREZE-n spații verzi”…
   s-a depașit doza de căcărău in PNL.

   Sare'n Ochi

   14/10/2012 at 1:25 pm

  • ca de la PSD nu am pretentii face ce stie mai bine – dă slujbe pe placul poporului. Slujbe de Sfânta Parascheva

   Sare'n Ochi

   14/10/2012 at 1:26 pm

 21. Buna intrebare, asteptam raspunsul:

  „De ce nu a spus Ponta că sunt probleme cu bugetul când a preluat Guvernul?”

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/Gheorghe-Ialomiianu-Cerem-Guvernului-Ponta-s-depun-bugetul-pe-2013-nainte-de-alegeri-100563.html

  cedric

  14/10/2012 at 1:29 pm

 22. gata, bate in retragere. De fapt cica sunt bani. Siiigur, face realocari, taie tot .

  Vor taia pana siu curentul electric la spitale numai sa aiba de psnsii si salarii.

  Baietii din ARD, daca si asta nu e subiect de tocat marunt-marunt… Nu degeaba s-a repeziti POnta cu dezmintirea.

  Cetatean

  14/10/2012 at 1:39 pm

  • Deci Ialomiteanu n-a avut „talentul de a face o fata frumoasa muma pădurii” in acest caz. Anyway, eu am inteles din balbaiturille lui Copy/paste ca miza adevarata este participarea la Bxl de la sfarsitul lui noiembrie (Intrebat cine negociaza, premierul a raspuns ca aici este o problema foarte delicata: „Asta pentru ca a negociat si negociaza Guvernul, insa este posibil sa se duca presedintele sa vorbeasca si atunci o sa fie… Asa se face in toate tarile Uniunii Europene, toata negocierea se face la nivel de guvern. Din cauza conflictului constitutional intre presedinte si guvern, Curtea Constitutionala a decis ca e presedintele si atunci sigur ca eu voi incerca cu presedintele Basescu sa gasim o solutie ca Romania sa fie reprezentata corect”.). Sper ca Piratul va sti sa-l puna la punct finut in stil englezesc.

   ion

   14/10/2012 at 1:59 pm

 23. Hai sa mai zambim! Cu Toma Caragiu si politicienii nostri.

  Als Ob

  14/10/2012 at 1:44 pm

 24. acuma a iesit si Videanu sa il critice pe Ponta. Astia sunt rapizi, fate, insa nu au nici o credibilitate.

  Cetatean

  14/10/2012 at 1:47 pm

  • ar trebui sa i se „forteze” mana domnului Isarescu sa apara cu o declaratie la gravele prostii ale lui ponta mondialu’.

   zigzag

   14/10/2012 at 1:59 pm

   • Buna Zigzag,
    Isarescu deja face ca locomotiva cu aburi ca iar rateaza tinta de inflatie. Si aici nu e de vina doar Guvernul Prim Plagiatorului, ci si luptele dintre diferitele scoli economice de gandire din interiorul BNR

    ion

    14/10/2012 at 2:09 pm

    • aici vorbeste misesianul din mine: INTOTDEAUNA o banca nationala va rata, pe termen mediu si lung tinta de inflatie, pentru ca bancile nationale produc inflatie, tiparind moneda fiduciara. Lupul paznic la oi. Isarescu insa rateaza inflatia acum din cauza lui Ponta, nu pentru ca tipareste bani.

     Cetatean

     14/10/2012 at 2:13 pm

     • asa zic si eu . de asta cred- poate gresesc, dar am vazut ca si tu spui ca cei care au iesit pana acum nu au credibilitate- ca din BNR spre guvern trebuie sa vina scatoalca cea mare pentru a deschide ochii si celor „adormiti” .

      zigzag

      14/10/2012 at 2:16 pm

     • Poate vrei sa spui Florin Georgescu

      ion

      14/10/2012 at 2:22 pm

    • salut , prin „fortat” ma refeream la o prima iesire a dl ui Lucian Croitoru. :D. stim ca e posibila si are si toate motivele sa l puna la punct pe mitomanul care se joaca de a premierul .

     zigzag

     14/10/2012 at 2:14 pm

     • Inutil prietene. Modul de gandire si exprimare a domnului Lucian Croitoru este prea de ridicat pentru IQ-ul lui Copy/paste. Ar concluziona idiotul ca respectabilul Croitoru este basist.

      ion

      14/10/2012 at 2:19 pm

      • pe Croitoru l-a acuzat Paiata ca nu stie diferenta dintre Lucian si Vasile Blaga, desi Croitoru ii recitase din Lucian Blaga. Culmea tupeului repetentului.

       Cetatean

       14/10/2012 at 2:21 pm

       • Hai ca asta e de coma. Nu stiam. Dar cum n-au urlat Latrinele si irealitatile la asa breaking news. Ce sa-i faci n-a fost EBA in culpa.

        ion

        14/10/2012 at 2:27 pm

       • „intelectual rasat ” cacarau asta. o sa faca un tandem cu jiji de n o vazut planeta .

        zigzag

        14/10/2012 at 2:30 pm

 25. Croitoru ii raspunde Paiatei, pe 4 noiembrie 2009. Stenograma:

  „Am fost întrebat ce caut aici. Nu cred că în faţa Parlamentului, nu cineva din Parlament trebuie să mă întrebe ce caut aici. Urmez procedurile constituţionale şi am venit să-mi fac datoria. Mi s-a încredinţat de către Preşedintele României acest mandat, am înţeles să-l duc la cap.

  Şi, pentru că am văzut că s-a apelat de multe ori la religie, la versuri, am să-i spun şi eu domnului Crin Antonescu, pentru care am, în principiu, tot respectul, că recitând din Blaga:

  „Pelerini prin Indii sunt.

  ei trec râuri, codri, munte, şi se fac ei înşişi puncte,

  când o ţin spre locul sfânt

  la Banares, la Madura,

  îşi întind în praf făptura.

  gândul lor e dovedit.

  Omul nu-i decât măsura

  unui drum de împlinit.”

  De aceea, sunt, domnule Antonescu, astăzi aici. (Aplauze.)”

  Cetatean

  14/10/2012 at 2:32 pm

  • cu siguranta a priceput cacarau tot. sinistru om.

   zigzag

   14/10/2012 at 2:43 pm

 26. Postare noua!

  Theophyle

  14/10/2012 at 3:38 pm

 27. Secolul XX a fost marcat de evolutii tehnologice folosite prima oara in scop militar. Avantul geofizicii in al doilea razboi mondial folosita la identificarea submarinelor sah radarul, iar mai nou navigarea GPS sunt doar cateva exemple.

  Capacitatea teribila de calcul si stocare a datelor este si va fi folosita la controlul si managementul maselor. Cele 4 aplicatii diferite de sincronizare gratuita a telefonului Android cu alte sisteme mobile sau PC sunt un bun exemplu de cat de importante sunt pt ei datele mele (dar si cat de ieftin a devenit sa inregistrezi tot. Informatia e putere. Globalizarea este mai usoara acum cand poti orice despre oricine din birou sau de acasa.

  Intrebarea corecta astazi cand accesul la Internet este sinonim unei educatii minime este cat mai conteaza cei care nu sunt in sistem, cei fara facebook, android sau ios, cei care nu au salvate poze si informatii personale salvate pe servere gratuite din US?

  acspot

  15/10/2012 at 1:06 am


Comentariile sunt închise.