Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Romania secolului XX: “brigandage si panamale” (partea a treia)

Vezi postarile anterioare (prima parte si a doua parte). Potrivit statisticilor oficiale, in Romania, din 1947 incoace, aproape sase milioane de romani au fost pagubiti intr-un fel sau altul cu echivalentul a peste 25 de miliarde de euro. Pana in 1989, principala cauza erau nationalizarile si exproprierile. Dupa 1991 am vazut “pe viu” jocuri piramidale, banci populare, falimente bancare sau fonduri de investitii care au “zburat” peste mari si tari. Multi indivizi au profitat de saracia generalizata in care s-a aflat (si se afla) Romania, speculand dorinta de imbogatire rapida. Asa s-au construit Caritas, Gerald sau alte jocuri de intrajutorare, FMOA ori Fondul National de Investitii. Scopul a fost unul: cati mai multi deponenti, pentru ca “alesii” sa-si poata recupera “investitiile” initiale. Bineinteles, toate acestea nu ar fi fost posibile fara complicitatea guvernantilor, indiferent ce forme a luat ea: “consolidarea” neincrederii populatiei in sistemul bancar printr-o serie de falimente rasunatoare, lipsa unor campanii de informare sau, la fel de grav, promovarea unor legi interpretabile.

Falimentele bancare, autori cunoscuti, deloc pedepsiti!

Falimentele din ultimii douazeci de ani ale băncilor au fost, în cea mai mare parte, rezultatele fraudelor directorilor si presedintilor acestora. Multi dintre ei, după o perioadă scurtă de detentie, sunt astăzi în libertate. Costurile de “restructurare” a sistemului bancar au fost suportate din bugetul de stat, mai exact din banii contribuabililor. Legea, ca de obicei, este îngăduitoare cu cei mari si aspră cu cei mici.

Mai toti artizanii falimentelor bancare din perioada postdecembristă au reusit să-si facă un drum spre prosperitatea personală lăsând în urmă sute de mii de oameni cu economiile spulberate. Prima bancă care a dat faliment a fost Credit Bank. Fraudele au distrus atât institutia ca atare, cât si încrederea cetătenilor în sistemul bancar în general. Sumele depuse de oameni au fost recuperate după multi ani de procese si tergiversări, din păcate fără ca cetătenii să primească banii la valoarea din momentul constituirii depozitelor.

Cât despre institutiile creditoare ale celor două bănci, si astăzi sunt pe rolul instantelor de judecată procese care par că nu se mai termină. Sever Muresan, principalul autor al fraudelor de la Dacia Felix, a fost arestat la sfârsitul lunii iunie 1999 în Ungaria, de unde a fost transferat într-o închisoare din Geneva.

Itele continuă să fie încurcate si în cazul Credit Bank. Multitudinea de dosare deschise în cazul Marcel Ivan – Credit Bank au rămas nesolutionate. Credit Bank a fost prima bancă din România pe care BNR a sustinut-o, intervenind în 1995, când presedintele băncii, Marcel Ivan, a fost arestat. O dată cu retragerea sprijinului BNR, banca a început să decadă rapid, iar justitia si-a făcut de lucru cu interminabile procese între bancă si numerosii săi debitori sau cu deja celebrul proces purtat cu BNR. Marcel Ivan a fost cercetat pentru gestiune frauduloasă si acuzat în mai multe dosare că a prejudiciat banca cu sume de ordinul milioanelor de dolari.

Cea mai răsunătoare “prăbusire” bancară din istoria postdecembristă a României este fără îndoială cel al BANCOREX. Banca Mileniului Trei nici măcar nu a mai apucat să treacă în anul 2000. Fosta Bancă Română de Comert Exterior beneficia de un capital social care îi permitea să fie în topul celor mai mari bănci din România. Având numeroase sucursale în tară si în străinătate, BANCOREX avea un personal bine calificat în comertul exterior si se bucura de încredere pe plan international. În perioada postdecembristă, banca a asigurat prin creditul extern de care beneficia marea majoritate a importurilor de petrol ale României, într-o perioadă când nu existau institutii de stat sau private capabile să facă acest lucru. Răzvan Temesan este considerat de către justitie principalul autor al colapsului BANCOREX. Din cele 13 dosare întocmite de Parchet, numai unul mai este pe rol la ora actuală. Dosare precum.AN.CA.,BANCOREX – Temesan – Păunescu – Dinulescu – BANKCOOP, “Valeologia”, “Temesan-Agroholding” au fost închise prin retragerea acuzatiilor. Răzvan Temesan a fost arestat în 1997, dar pus în libertate la scurt timp de către Tribunalul Bucuresti. O a doua retinere are loc în primăvara lui 1999, când a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, fiind acuzat că a aprobat abuziv un acreditiv de 5,5 milioane dolari pentru firma “Agroholding” din Bucuresti. Banii erau destinati unui import de motorină din Franta. Dacă ar fi fost găsit vinovat, ar fi primit o condamnare la închisoare pe o perioadă de 5 până la 15 ani.

Banca de credit cooperatist – BANKCOOP a fost la rândul ei o “tintă” pentru cei care trebuiau să-i protejeze interesele. Având ca obiect principal de activitate sustinerea sectorului cooperatist si a întreprinderilor mici si mijlocii, BANKCOOP a reprezentat o sperantă pentru revitalizarea acestor domenii. Alexandru Dinulescu, principalul autor al “tunurilor” date la BANKCOOP, a reusit să fugă din tară în primăvara anului 1998, la ora actuală fiind dat în urmărire prin Interpol. Se presupune că si-a deschis o afacere bănoasă împreună cu fiul său în Statele Unite. De numele lui Dinulescu sunt legate dosare precum “Dragodan-Safi”, afacerea combinelor John Deere, în urma căreia BANKCOOP a fost prejudiciată cu 47 de milioane de mărci germane, afacerea blindatelor, soldată cu o fraudă de 2,8 miliarde de lei, si multe altele. Pe 4 octombrie 2002 agenţii FBI au comunicat la Bucureşti că l-au găsit pe urmăritul Dinulescu şi au cerut instrucţiuni, precum şi documentele necesare extrădării. Dar, dacă dincolo de Atlantic lucrurile s-au mişcat firesc şi rapid, pe malurile Dîmboviţei nu s-a mişcat nimic. FBI s-a pus pe aşteptat hîrtiile de la Bucureşti, iar Dinulescu s-a apucat să îşi strîngă lucrurile. Îndată ce Poliţia şi Ministerul Justiţiei au aflat de identificarea fugarului în America, la 15 octombrie 2002, cineva a turnat. La 18 octombrie, Dinulescu şi-a încărcat lucrurile într-un camion şi a dispărut împreună cu soţia, într-o destinaţie necunoscută, lăsînd FBI cu buza umflată. Contrariaţi de lipsa de reacţie a colegilor de la Bucureşti, cei de la FBI au spus că, foarte probabil, Dinulescu a fost alertat de cineva din România.

Neatinsă de mâinile celor pusi pe căpătuială nu a scăpat nici Banca Columna. De altfel, crearea ei pare să fi fost menită unor operatiuni de spălare a banilor. Practic, banca a fost înfiintată de persoane care se ascundeau în spatele unei căsute postale din Elvetia. Implicată în aparentă în procesul investitional din tara noastră, cu plasamente atractive si beneficiind de o reclamă agresivă, Banca Columna era doar un castel de nisip. A fost de ajuns un control al BNR pentru ca adevărul să iasă la iveală. Nici la această oră organele de anchetă si justitia nu au reusit să dea de capătul afacerii.

Afacerea “FNI” – economiile romanilor pe aripile Vantului

De departe, cel mai rasunator tun postdecembrist a fost “Afacerea FNI”. Peste 300.000 de romani care sperau intr-o viata mai buna si-au vazut spulberate economiile plasate la FNI. In mai 2000, Fondul a intrat in incapacitate de plata, evaporandu-se din conturi peste 8.000 de miliarde de lei.  Fondul Naţional de Investiţii a atras un număr mare de investitori prin dobînzile mari practicate la depozite, acestea depăşind de 3-4 ori media dobînzilor bancare cît şi prin contractul semnat de CEC (CEC) de garantare a investiţiilor făcute la FNI. Prin contractul semnat de directorul CEC la acel moment, Camenco Petrovici şi semnat cu SOV Invest (firma care administra FNI), CEC se angaja ca în cazul falimentului Fondului Naţional de Investiţii, să despagubească investitorii acestuia cu suma depusă initial, acest gir dat de catre o instituţie bancară a statului reuşind să atragă un numar mare de persoane să-şi plaseze banii la FNI.

La data prabuşirii FNI, 24 mai 2000, existau aproximativ 318.000 de investitori dintre care aproape o treime plasîndu-şi investiţiile in ultimele 12 luni de existenţa a Fondului.

Sorin Ovidiu Vantu, cel care a infiintat FNI si era considerat principalul vinovat, nu a fost sanctionat de Justitie. Scandalul FNI a implicat direct Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Ministerul Finantelor, CEC si guvernul. Parchetul General a trimis in judecata 14 persoane cu functii la CNVM, CEC sau SOV INVEST. Nu exista nici la ora actuala o sentinta definitiva in acest dosar.

Afacerea “Albina” – o banca furata cu totul

Anul 1999 a fost cel mai negru pentru sistemul bancar. Pentru multi dintre noi, cel mai rasunator faliment este reprezentat de Bancorex. Aproape 600  de milioane de dolari si 9.846 miliarde lei este costul suportat de stat (sub forma titlurilor de stat scadente in 1999) pentru lichidarea bancii “mileniului trei” (pierderi de doua miliarde de dolari). La aceasta se adauga si cele 3.712 miliarde lei,  bani cheltuiti pentru restructurarea Bancii Agricole.

Totusi, in acea perioada a retinut atentia expertilor un alt caz, mult mai putin mediatizat, cel al Bancii Albina. Nu se cunoaste in totalitate prejudiciul creat de falimentul bancii, dar putem estima la aproape 1.200 de miliarde de lei aportul Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare la lichidarea Albina.

Ce este insa deosebit in acest caz? Banca Albina a fost singura institutie de acest fel din Romania in care valoarea creditelor neperformante a fost egala cu aceea a  activelor bancii! In plus, este banca comerciala cu existenta cea mai scurta (trei ani) si prima la care s-a declansat procedura de faliment.

Inca din primul an de activitate (1996), Banca Albina s-a aflat in dificultate financiara, situatie fireasca, in conditiile in care actionarii nu au asteptat nici macar sa treaca un an pentru a incepe jumulirea banilor proaspat intrati. Un raport al societatii lichidatorului bancii indica un grup de sase firme, apartinand lui Giovani Giovanardi (actionar al bancii), care au acumulat cele mai mari restante. Practic, majoritatea firmelor care au beneficiat de imprumuturi si care apoi “au uitat” sa inapoieze banii apartin actionarilor. Societatile grupului patronat de Giovanardi si administrat de Valentina Petrosanu (SC Seld Comexim SRL, SC Sogexport SRL, SC Farom Italgom SRL s. cl.) erau inregistrate la 25 mai 1999 avand credite restante de 57,8 miliarde lei (peste valoarea capitalului social al bancii – 50  miliarde lei) si 62,6 miliarde lei dobanzi neachitate, in total o suma echivalenta cu 7,77 milioane dolari.

Salvarea aparentelor – Initial s-a incercat acoperirea pierderilor cu ajutorul capitalului atras prin practicarea unor dobanzi fabuloase la depozite. Actiune numai de fatada, pentru ca in 1998 gaura se largeste la 38,9 miliarde lei de la 0,56 miliarde in 1996. Cu toate acestea, Banca Albina raporteaza un profit de 21 de miliarde lei, trecand dobanzile si penalitatile neincasate pe credite curente. Surprinzator, BNR nu sesizeaza nicio abatere, dar, in schimb, situatia este semnalata in Consiliul de Administratie de unul dintre membrii neinfluenti. Alaturi de cele sase firme sunt aduse in discutie alte 21 care primisera credite fara a se constitui garantii. La 30 septembrie 1998, rata creditelor clasificate in categoria “pierderi” si “indoielnice” ajunsese la 57,7%, cu mult peste “pragul” prevazut de BNR – 30%. In 1999, Albina a intrat in incapacitate de plata. Creditele neperformante ajunsesera la 100%. La acel moment nu a mai fost absolut nimic de furat.

Duminica viitoare inca doua parti ale acestui serial.

Surse: Ziarul “Financiarul” – 27 Martie 2008; Jurnalul Naţional 27 Mai 2008; Barbu, Daniel. Republica absenta  Nemira, 2004; Crisan, Gheorghe. Piramida puterii  Pro Historia, 2001. Diamond, Larry. Moving Up Out of Poverty: What does Democracy Have to Do With It? Aug. 2004.Fragmente publicate si pe Politeia la data de  25/07/2010

94 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „Falimentele bancare, autori cunoscuti, deloc pedepsiti!” .o afirmatie care spune tot. ca si in cazul ion ilici iliescu nu o sa vedem niciodata ca procuratura si instantele de judecata isi vor face treaba. ca asa e treaba in RO.

  zigzag

  07/10/2012 at 5:50 pm

 2. A fost o perioada tulbure a Romaniei 1990-1998 (am trait-o din plin ) cind nu prea erau reguli sau nu erau respectate. Putea fura orice prost sau oricine fie ca avea fie ca nu avea pile. Acum nu mai e atita democratie, 🙂 Nu mai poti fura daca nu ai protectie. Te rad hotii cei mari inaintea organelor statului .

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 5:58 pm

  • [salut] FLEACURI, FLEACURI fata de ce se pregateste: acapararea Hidroelectrica si Oltchim. Pe lista mai este Posta si sarea. In agricultura vor fi MULTE acaparari [mai] mici. Si peste toate va trona fata lui Felix, pe care-l atrage fotoliul de la Cotroceni. PS. [tot din folclor]. Cica Pingelica vizita un sat pe Baragan si-l intreaba pe un mos: „cum stai bade cu revolutia agrara?”. Iar raspunsul a fost: „cu revolutia nu stam bine, dar de o rascoala o pune-o noi”.

   cinic

   08/10/2012 at 8:25 am

 3. Salut
  Cu parere de rau , asta e o societate corupta la toate nivelurile . Faptul ca nu e nimeni pedepsit e dovada clara ca :
  1 – nu exista independenta juritica reala .
  2- clasa politica e atit de manjita , complice in aceste excrocherii incit nu e posibil de asteptat o adevarata reforma .
  3- mult laudatele „servicii” au avut si ele rolul lor in aceste devalizari .
  4- In Romania , fara frica de un Ak-47 care se pregateste sa traga , nimeni nu are frica de nimic . 🙂 Nici macar de lege .
  PS . Printre altele , cum de marele Isarescu cu expertii lui de la BNR au fost orbi si surzi ? Sau era ordin sa fie asa in schimbul mentinerii postului si a „independentei” bancii ?
  NU E POSIBIL CA ASTFEL DE DEVALIZARI FINANCIARE SA FIE FARA COMPLICITATE LA NIVELUL BANCII CENTRALE . Prea multe furturi in acelasi sector financiar .

  stefan60

  07/10/2012 at 6:09 pm

  • Ce mare secret ???? Isarescu e acolo de 22 ani , impreuna cu expertii lui, si nu au tras nici un semnal de alarma ! ci doar si-au pazit fundurile. Au strigat foc, dupa ce focul aresese tot si se si stinsese. Ma mir cum neamul asta de prosti se uita in gura lui Isarescu si din cind in cind ii si multumeste.

   lastnightmusic

   07/10/2012 at 6:18 pm

 4. perceptia mea e ca odata cu interconectarea prin internet a celor 10% progresiste din tara asa 🙂 , smenurile se expun public mult mai rapid , chiar in timp real ceea ce le fac actiunile mult mai paravanate, la adapostul unor ministere ( cazul „baietilor destepti din energie”). Inchipuiti-va numai ce ar fi insemnat feisbucu pe vreamea Caritasului.
  „Pasoptistii” deceniului astuia sunt, slava Domnului, mult mai multi si cu un impact mult mai mare. Tot spilu’ e sa fie vocali, s-a vazut ce influenta devastatoare au avut pe vremea domniei cacaraului 🙂

  val1ca

  07/10/2012 at 6:11 pm

 5. Am si experiente personale dar raman pe alta data 🙂
  Citeva precizari privind banca Columna.
  1 Columna avea in spate umbra uriasa a lui Virgil Magureanu
  2 Smenarii incercau sa o prezinte ca o banca elvetiana
  3 Ambasadorul elvetian la Bucuresti Jean-Pierre Vettovaglia nu a permis asocierea numelui Elvetiei cu banca lui Magareanu si se pare ca nu a cedat la santaje
  4 Floriana Jucan devine amanta ambasadorului si apoi se autodenunta. Ambasadorul pleaca cu coada intre picioare

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 6:14 pm

  • Aha, deci au facut vechea manevra securista cu ‘honeypot’-ul si santajul.

   EuCuMine

   07/10/2012 at 6:45 pm

   • Un exemplu celebru de honeypot a fost Daniela Rosca medic la Cotroceni si amanta lui Emil Constantinescu. (Ma mir ca pe Tzapaterro nu il jenau epoletii amantei cind erau impreuna)
    In 2002 Emilica incepe sa il critice de citeva ori dur pe Adrian Nastase … 🙂
    Si nu trec 2 saptamani ca dr Daniela Rosca se autodenunta ca a fost amanta tzapului din 1997-2000 , dupa ce a rezistat avansurilor prostului timp de 4 ani !
    Si…. dragii mosului, imediat au incetat atacurie lui EC la dl primministru AdrianNastase.

    lastnightmusic

    07/10/2012 at 7:00 pm

    • sa fim exacti. Au inceput atacurile FURIBUNDE la T.B. Si continua… [semn ca ar mai fi ceva dosare in sertarul lui Bombo, alaturi de cel al lui Panait, al lui Porumbacu, ceva istorioare gay din grupul junilor PSD, ceva poze XXX de prin BPN al PSD si numai etc]. Cand a amenintat fiul cu testamentul politic [a se intelege dosarele aflate prin luxemburg] a aparut demo in fata spitalului, s-au auzit urlete pana la cer ……

     cinic

     08/10/2012 at 8:31 am

 6. Imi luase si mie bunica un certificat FNI. Mi-l daduse grav, spunandu-mi sa am mare grija de el, pentru ca va fi foarte valoros intr-o zi.

  Revenind, intr-adevar, uitandu-ne inapoi nu putem decat sa ne intrebam cum am fost atat de naivi incat sa participam activ la mascarada asta. Nu in utimul rand, i-as intreba pe cei care au pierdut case la FNI, de ce Vantu mai este in viata? Daca cineva fura de la Belali o masina (si are multe in garaj) nu ii este moale. Cei mai amarati dintre noi, carorara li s-a luat totul, de ce numai spera in justitia divina?

  Intrebari retorice adresate unui neam obisnuit sa fie o victima perpetua a tuturor, inclusiv a celor de acelasi sange.

  acspot

  07/10/2012 at 6:27 pm

  • salut. Puneti intrebarea cat au incasat escrocii din presa care au facut publicitate MINCINOASA despre FNI, Caritas etc. Daca ii gasesti in zona A3, iRTV, sa nu te miri.

   cinic

   08/10/2012 at 8:32 am

 7. ” Bogdan Baltazar, fost preşedinte BRD: “Am făcut un calcul – doar în cazul pierderilor pe care le-au înregistrat Bancorex şi Banca Agricolă s-au cumulat 3 miliarde de dolari. Fiecare dintre noi a plătit 200 dolari pentru a fi acoperite aceste pierderi”. Într-un top negru al devalizării băncilor, Bancorex este pe primul loc, cu o gaură de circa 2 miliarde euro, urmată de Bankcoop, cu 1,5 miliarde euro, apoi Banca Agricolă cu aproape 1 miliard, Banca Internaţională a Religiilor cu 70 milioane euro şi BID-BRS, cu 25 milioane euro.” – nu mai pun link.

  zigzag

  07/10/2012 at 6:35 pm

 8. hehe 🙂 Populistii PSD revoltati nu il lasa pe Boc sa isi faca imagine
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/Mmliga-lui-Boc-a-explodat-n-PSD-1004445.html

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 6:38 pm

  • Ii basica grav faptul ca Boc a recuperat procentele pierdute cat timp a fost prim-ministru, iar ei nu au antidot. Uioreanu ala e bun cel mult de exemplu negativ intr-o reclama la anticonceptionale.

   EuCuMine

   07/10/2012 at 6:48 pm

 9. Salutare tuturor.

  Tunuri cat sa echipezi trei cuirasate…

  EuCuMine

  07/10/2012 at 6:44 pm

 10. Excelenta sinteza,…in nota care ne-ati obisnuit ! Daca intr-o zi o sa aveti o „pana de inspiratie” se va vedea prin discrepanta fata de postarile formidabile de pana acum !
  P.S. Ca sa nu-l supar pe DD, m-am ferit sa folosesc cuvantul senzational:)).

  Mihail Cimpeanu

  07/10/2012 at 6:47 pm

  • Era unul care venea de ani de zile la circ, vedea dresura de lei si pleca. L-au intrebat de ce vine tot timpul. Tipul a zis, astept sa vad cind leul il maninca pe dresor . @MihaiCimpeanu mai ai de asteptat 🙂

   lastnightmusic

   07/10/2012 at 7:10 pm

   • daca zici tu…,asa sa fie:).

    Mihail Cimpeanu

    07/10/2012 at 7:13 pm

    • Sa citez un „clasic” – nu puteti voi sa cititi cat pot eu sa scriu 😆

     Theophyle

     07/10/2012 at 7:28 pm

 11. Ultimele articole sugereaza ca rezultatul tututor eforturilor civice si politice din ultima vreme poate fi doar unul:tentativa de redresare a Romaniei va da gres daca realitatea ultimilor 100 de ani nu e luata in consideratie si evaluata obiectiv.
  Totul e calibrat gresit si porneste de la o premisa gresita:ca Romania a fost „odata ca niciodata” normala si sanatoasa. N-a fost. Diagnosticul trebuie sa tina seama ca boala e congenita si nu dobindita recent. 😉

  Tio

  07/10/2012 at 6:47 pm

  • Tio,
   Ultimele articole demonstreaza ca a venit timpul sa facem ceva concret, sau sa inchidem afacerea 😦

   Theophyle

   07/10/2012 at 7:30 pm

   • Foarte adevarat. Nu mai avem nici scuza inocentei, nici a sperantei in bunul simt al lor, nici macar a unui minim confort care sa ne permita expectativa. A cam ajuns cutitul la os si noi stim asta.

    acspot

    07/10/2012 at 8:13 pm

  • [salut] Bunicul meu zicea ca, daca te ataca o haita de caini, pe PRIMUL trebuie sa-l pleznesti cat mai DUR!!! iar ceilalti vor schelalai si vor pleca.

   cinic

   08/10/2012 at 8:35 am

 12. Bună seara.
  Prima dată când am auzit de sistemul piramidal ( tip Caritas ) era prin anul 1986…
  Pe atunci factorul de multiplicare era 5. Un coleg de facultate a venit la mine cu o scrisoare care-i explica sistemul. Amicul mă întreba ce părere am, să participe sau nu ? Am ajuns împreună la concluzia că dacă s-ar juca absolut cinstit (!), probabil rândul lui nu ar mai fi venit niciodată fiindcă la etapa respectivă aproape toți cetățenii apți de muncă ai țărișoarei noastre ar fi trebuit să contribuie și/sau probabilitatea ca aceeași persoană să trebuiască să expedieze foarte multe sume de (numai) 5 lei era deja mare.
  Anul 1993 m-a găsit deja pregătit… Am explicat, tuturor celor care m-au întrebat, că jocul Caritas este o escrocherie. Din păcate nu am reușit să conving unele persoane chiar din imediata apropiere…
  Amploarea fenomenului nu a putut fi limitată și din cauza presiunii mediatice. A fost un război informațional condus cu știință… Apropiați ai mei au cedat la insistențele unor colegi de servici care… le doreau binele !
  Mediul de la noi e infestat de tot felul de legende, mai mult sau mai puțin urbane, care preamăresc șmecheria, haiducia, etc. și astfel subconștientul, azi sau în perioada interbelică, ne determină să participăm de bună voie la escrocarea noastră (fiindcă nu există escroc fără să existe și fraierii corespunzători !). Vedeți și (în limba engleză) :

  dada

  07/10/2012 at 7:22 pm

 13. Salutare !
  Daca s-ar lua urma banilor si a principalilor beneficiari, am ramane fara clasa politica, servicii, politie, magistratura, televiziuni private, patronate, top 100/300 etc.
  Adica s-ar goli institutiile statului.
  De asta ceatza e atat de deasa si pluteste peste tot. 😆

  Tzepelica

  07/10/2012 at 7:25 pm

  • Timi salut 🙂
   Cata mizerie in tara asta, cum naiba sa nu fie ceata 😦

   Theophyle

   07/10/2012 at 7:31 pm

   • Pai cine sa curete mizeria ?
    Decidentii sunt bagati pana-n gat, doar n-o sa-si taie craca singuri.

    Tzepelica

    07/10/2012 at 7:35 pm

    • Pai boborul ii alege tot pe decidentii care sunt bagati pana in gat. Boborul are alte criterii decit visatorii.

     lastnightmusic

     07/10/2012 at 7:44 pm

     • Boborul alege din ce i se ofera.
      Daca are de ales intre Elena Udrea si Ana Birchall, iar ne pricopsim.
      Chestie de doctrina, n`asha ?

      Tzepelica

      07/10/2012 at 8:07 pm

      • [salut] daca inchizi ochii si asculti doar vocile alegerea intre AB si EU e clara.

       cinic

       08/10/2012 at 8:38 am

   • Scuzați-mi naivitatea (poate), am putea căuta motivul rămânerii în țară (în tranșee) în ideea cuprinsă în primele 3.30′ din :

    dada

    07/10/2012 at 7:52 pm

 14. Da de Banca Internationala a Religiilor din Piata Unirii ati auzit ? 🙂

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 7:46 pm

  • despre asta scriu saptammana viitoare 🙂

   Theophyle

   07/10/2012 at 7:50 pm

 15. Buna seara 🙂
  BAncorex functiona ceas pe operatiuni externe, avea un personal superprofesionist …numai ca a venit momentul in care a facut poc. Nu pot sa uit ziua in care au aparut zvonurile, ulterior zilele, sunt momente in viata care nu pot fi sterese din memorie.
  O alta amintire este legata de Banca Dacia Felix, alte momente de groaza.
  Ciudata evolutie a avut capitalismul salbatic in Romania, unii au tras tunuri fabuloase si altii s-au uitat lung in zare dupa agoniseala de o viata.
  Oare ce se mai stie de Bivolaru, a iesit de la „odihna si tratament” 🙄

  mar

  07/10/2012 at 7:48 pm

  • mar salut,
   istoricii care au sa scrie despre perioada asta au sa moara de ras / plans fiecare dupa formatie 🙂

   Theophyle

   07/10/2012 at 7:49 pm

   • A fost ca la razboi. Prietena mea, la momentul ala facea export, incasase in Dacia Felix o suma consistenta, au fost clipe de groaza pana a reusit sa transfere banii. Multi au ramas fara bani, ptr. ca initial au platit o anumita suma in lei, dupa care au redus coantumul si ulterior au stopat platile.
    Istoria recenta este dureroasa, inca nu s-a asternut uitarea.

    mar

    07/10/2012 at 8:04 pm

    • Nici nu o se astearan ;:) Multe din detaliile neelucidate sun materiale de studiu in universitati occidentale. Asta este un material extraordinar. Cred astia care au furat cu polnicul ca vor fi uitati. Nici vorba, cine are timp:Moving Up Out of Poverty: What does Democracy Have to Do With It? Aug. 2004

     Dă clic pentru a accesa Moving_Up_Out_of_Proverty.pdf

     Theophyle

     07/10/2012 at 8:12 pm

     • multumesc,extrem de interesant 🙂

      mar

      07/10/2012 at 8:18 pm

     • Alegeri libere și corecte

      Organizarea alegerilor constă dintr-o gamă descurajantă de sarcini, dintre care, fiecare poate fi compromisă de fraudă sau de prostie.

      dada

      07/10/2012 at 8:44 pm

      • Baieti si fete, miza Procurorului General + DNA este simpla, cei care au farudat la referendum sa fie plimbati putin cu catuse inainte de alegerile din 9 Decembrie. Restul se aranjaza.

       Theophyle

       07/10/2012 at 8:48 pm

     • Sint curios cita lume da click pe link-ul asta…

      Intrebarea e… ce faci, cum te impotrivesti/organizezi impotriva la „bad governance/goverment”? Aici sintem noi neajutorati…
      Si cit de rau ar trebuie sa fie „bad governance/goverment” pt a se califica drept „macrosocial evil”?
      Guvernarea din Romania are clare trasaturi patologice 😦

      Tio

      07/10/2012 at 9:22 pm

      • acum ai ajuns la aceasta concluzie?

       mar

       07/10/2012 at 9:25 pm

      • nu multi,
       de fapt numai 13

       Theophyle

       07/10/2012 at 9:58 pm

     • teophyle, foarte multumesc pentru material.

      L-am inceput somnoros dar acum mi s-au marit ochii ca la broaste si m-am trezit complet. Nici cafeaua nu are asemenea efect asupra mea.

      Ce zici, as putea sa-l traduc partial si sa-l dau pe site-ul meu?

      macgregornews

      07/10/2012 at 10:39 pm

      • Sigur ca da! Daca nu percepi costuri de accesare si mentionezi sursa nu-i problema!

       Theophyle

       07/10/2012 at 10:42 pm

 16. Distractiv 🙂 Motivatia pedepsei cu moartea a lu Stefanescu ala cu vinul dosarul 546/ 1980: 🙂

  „Sfidând cu luciditate pe cei din jur, element afacerist, avid după câştiguri nemuncite, dornic de înavuţire şi trai uşor, inculpatul Ştefănescu Gheorghe, încălcând cu cinism şi premeditare legile ţării, a sustras treptat din avutul celor ce muncesc sume mari de bani, încercând prin aceasta să slăbească eforturile pentru consolidarea şi dezvoltarea societăţii socialiste. Acţionând fără jenă, pentru organizarea marilor afaceri şi ascunzând averi mari, manifestându-se ca un capitalist, care nu are nimic în comun cu societatea noastră, urmează ca instanţa, pentru infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, pentru avuţia ţării, să aplice inculpatului Ştefănescu Gheorghe pedeapsa cu moartea şi confiscarea averii“.

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 8:03 pm

  • Pe asta l-au tras fara mila! Omul era si el un mini-capitalist vizionar 🙂

   Theophyle

   07/10/2012 at 8:05 pm

 17. A inceput campania electorala, drept urmare „marele om de stat” Zgonea nu-si poate plimba bustul pretios decat cu elicopterul 👿 unde la o sindrofie electorala, Zilele Municipiului Dorohoi, care nici macar nu figureaza in agenda oficiala, dar v-a figura :mrgreen: – „Cred că era în agenda oficială. Rămâne s-o pun şi pe site”,
  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/treilea-plimba-elicopter-statului-Moldova_0_787721377.html#
  nesimtire impinsa la extrem In urma cu ceva timp TB a fost tocat zile in sir ptr. o astfel de plimbare.

  mar

  07/10/2012 at 8:45 pm

 18. buna seara
  nu neg si in nici un caz nu scuz furturile de la divrese banci sau alte „scheme de imbogatire” dar:
  -caritas:ce minte normala putea crede ca i se inmultesc banii de 8 ori in 56 zile???
  -fni: la fel
  in cazurile astea ca si in gerald sau altele similare vinovati sunt toti si motivul este unul singur” LACOMIA”
  bancorex; da s-a furat mult,enorm,dar si mai mult a furat guvernul vacaroa si al sau mf,care au tinut cursul fix si au obligat bancorex-ul sa finanteze importuri la ” curs fix” ;toti uitam ca am platit 1 cent/lt combustibil la pompa 7 ani ca sa se acopere pierderea( evorba ,lejer, de vreo 3 miliarde de usd);oare cite importuri asemanatoare s-au facut????
  stefanescu,ala cu vinul: daca nu era impuscat ajungea ” revolutionar” si ” condamnat politic” si acum vorbeam si de fraudele lui ” postrevolutionare”
  una peste alta: da s-a furat,se fura si se va fura,dar niciodata nu recunoastem ca permitem ,sau,in cele mai multe cazuri,ne complacem ” ca poate ne pica si noua ceva”
  eu nu pot sa uit atitudinea cu ala din arges” a furat domle,dar ne-am ales si noi cu ceva”
  place nu place cam pe aici ne situam

  intamplator

  07/10/2012 at 9:32 pm

  • MLM, ca nu mai vorbesc de schemele Ponzi sunt interzise prin lege in USA si Canada si… Asta e dovada ca nu prin educatie (sau nu numai) se evita fraudele ci trebuie si ceva puscarie (Madof e un bun exemplu).

   cinic

   08/10/2012 at 8:41 am

 19. si apropo de prostie si manipulare:
  ” vuieste” tirgul ca mru a cheltuit bani la protocol; ca e o idiotenie asemenea acuzatie nu mai trebuie discutat
  cit sunt romanii de idioti,da ,trebuie discutat: alde voiculescu isi face mendrele la ministerula griculturii cu zeci de milioane msi le acopera” mediatic” cu cretinisme pe care idiotii le inghit;si idiotii sunt multi
  oltchim: caz de studiu: le da tichetele de masa si cei de acolo zic ” saru’mana,boieru”/de salarii ,de banii pentru munca lor nu zic nimic!!!!
  nu sunt idioti???

  intamplator

  07/10/2012 at 9:38 pm

  • buna seara, situatia angajatilor de la oltchim e tinuta sub pres de media „libera si independenta”. li s a pus pumnul in gura. vor mai protesta , protesteaza si angajtii de la iasi. am auzit ca sunt mai multe locuri in care nu s au platit salariile in ultimile 2 luni .insa dupa cum stii media „libera” se pricepe de minune sa acopere realitati cu false realitati si false teme de dezbatere.

   zigzag

   07/10/2012 at 9:53 pm

 20. @tds
  am observat ca te-ai ” incontrat” ,ca de obicei cu @zigzag pe chestia cu udrea si incompatibilitatea;
  primul lucru: mona musca are ceva scoala,udrea ….( poate scoala vietii,dar mai bine sa nu intram in amanunte)
  dupa ” standardele” tale nu vad de ce ala de la galati care e in puscarie-si care eliberat,cu putin efort poate avea in colegiul lui 103,5 pct- sau prigoana sau altii n-ar candida din nou pe listele ard,ca se vor alege!

  intamplator

  07/10/2012 at 9:43 pm

 21. Vin alegeri si trebuie bagata frica in oameni ?

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Directorul-SRI-Clericul-Bakri-Romania_0_787721412.html#

  Sau dupa cuvintarile lui Antonescu & Ponta privind servicile , se simte miros de epurare ?
  in general , un sef de servicii trebuie sa vorbeasca cit mai putin .

  stefan60

  07/10/2012 at 9:56 pm

  • sau vine „razbelu” cel mare si trebuie pregatita psihologic populatia 🙂

   zigzag

   07/10/2012 at 10:00 pm

  • Stef,
   aici gresesti. Este un potential pericol, si asta ti-o spun ca un om care intelege situatia din OM

   Theophyle

   07/10/2012 at 10:00 pm

   • se impaca turcii cu israelul si bat palma? 😀

    zigzag

    07/10/2012 at 10:05 pm

   • Ca e un potential pericol , se stie . Nu trebuie publicizat .
    Sau tu crezi ca seful servicilor din Italia e pe tv ca sa explice citi si unde ameninta italienii cu moartea ?
    Nici macar seful CIA , FBI nu se baga in tv sa comenteze declaratile unor teroristi .
    Se actioneaza din umbra prietene . 🙂
    Sa fim seriosi . Mai traim si prin alte natiuni (si care sint implicate mult mai mult decit romanii pe fronturile calde ) .

    stefan60

    07/10/2012 at 10:09 pm

    • In SUA lucrurile sunt publice si anuntate!

     http://en.wikipedia.org/wiki/Homeland_Security_Advisory_System

     Theophyle

     07/10/2012 at 10:10 pm

     • Theophyle , tot respectul dar nu ma du cu zaharelul . 😆
      Am scris de declaratii publice a sefilor de servicii secrete .
      De la o vreme atit Melescanu cit si Maior sint foarte activi pe sticla , presa .

      stefan60

      07/10/2012 at 10:18 pm

      • Stef,
       ti-e greu cand nu poti apara o teza cu fapte. Deci raspunsul este PERIODIC in situatii de criza.

       Theophyle

       07/10/2012 at 10:21 pm

       • Care e criza teroristica din Romania ? Vin talebanii manati de cretinul ala de iman sa ne atace ? 😆
        se arunca in aer in piata ?
        Citi fanatici musulmani sint in RO ?
        In Italia se stie ca sint multi fanatici dar asta nu aduce seful servicilor pe sticla . Unii au fost expulzati rapid , altii la bulau si altii predati americanilor . 🙂

        stefan60

        07/10/2012 at 10:25 pm

       • Stef,
        habar nu ai despre ce vorbesti. Nu cunosti situatia din Romania asa cum probabil nu o cunosc nici eu, eu in cazul de fata am incredere. Un lucru este diferit dintre noi tu ai citit eu am scris. Deci punct.

        Theophyle

        07/10/2012 at 10:29 pm

       • Stef , nu gandi superficial pe acest subiect. in ultimii ani in RO s-a lucrat intens la „circuitul banilor” negri care ajungeau sa finanteze diverse grupari de nebuni. iar cand desfasori operatiuni majore alaturi de aliati si blochezi trafic de stupefiante , etc – surse de bani pentru „talibani” – incepi sa fii luat in vizor. am dat doar un exemplu fara sa mai adaug relatia privilegiata Ro-Sua-Israel. in italia nu se antreneaza elicoptere militare israielene ( alt exemplu) .

        zigzag

        07/10/2012 at 10:32 pm

  • niciun sef de serviciu nu poate fi mazilit (stie destule, sau choar prea multe). I se cumpara o parasuta „de aur” si gata.

   cinic

   08/10/2012 at 8:43 am

 22. Baieti, hai sa o luam metodic:
  Din punct de vedere pur islamic exista clasificatia geopolitica urmatoare Dar al-Harb (casa razboiului – Sua Uk, israel, etc)Dar al-Amn (casa sigurantei) o tara in care islamul traieste fara conflicte; Dar al-Sulh (tara in care exista un armistitiu fara dragoste mare); Dar al-Dawa (tara de invitatie) in care islamici pot trai chiar daca tara nu este a lor. Romania a fost intotdeauna ceva intre Dar al-Dawa si Dar al-Amn. Apartenenta noastra la NATO a schimbat situatia. Deci are dreptate si Maior, si MRU si actualul de la SIE

  Theophyle

  07/10/2012 at 10:07 pm

  • Ca au dreptate e una . Ca se baga pe sticla cu declaratii , e alta .
   Un serviciu secret actioneaza , Nu se dau sefii la public pe sticla . Ca de aia au si purtatori de cuvint oficiali , retribuiti . 🙂
   Cite declaratii de presa , televizate au facut sefi Mossad sau Shin Bet ?

   stefan60

   07/10/2012 at 10:15 pm

   • Stef,
    astazi nu-ti merge. Seful Mossadului a anunta public ca el nu recomanda o interventie in Iran

    Theophyle

    07/10/2012 at 10:18 pm

    • Acolo a fost o lupta colosala intre politicieni si profesionistii servicilor . Legat de strategiile de urmat .
     Seful Mossad a recomandat actiunile mirate , sabotaje , virus si eliminarea cercetatorilor iranieni importanti . Cistigind astfel timp . Stiu ei poate mai bine ce inseamna sa ataci Iranul si ce complicatii nasc in zona .

     stefan60

     07/10/2012 at 10:21 pm

     • Stef,
      hai sa o lasam balta. Nu ai dreptate si iti aperi teza din auzite sau citite, deci hai sa o lasam. Maior si Melescanu (si MRU) au procedat corect. Tu poti interpreta cum vrei. Personal as fi facut-o la fel.

      Theophyle

      07/10/2012 at 10:24 pm

  • nu stiam denumirile dar stiam cum e vazuta Ro prin prisma vechilor relatii. intrebare : Rusia in ce categorie e clasificata? pentru rusii sprijina regimul sirian -de ex- iar un individ ca bakri ar putea vorbi si in numele altora , nu? adica nu musai din perspectiva islamului .

   zigzag

   07/10/2012 at 10:18 pm

   • Pentru teroristi, Rusia este Dar al-Harb (casa razboiului) din cauza Ceceniei!

    Theophyle

    07/10/2012 at 10:19 pm

 23. nu am verificat daca ati citit asta, asa ca o pun aici , (mai bine sa fie in duplicat decit niciodata)
  http://blog.iccd.ro/mru-miza-alegerilor-parlamentare-din-decembrie-reunificarea-nationala/

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 10:30 pm

  • Da dragule am citit, si al doilea aticol a fost tradus din germana de ela prin noi!

   Theophyle

   07/10/2012 at 10:32 pm

   • Nu ma indoiesc ca tu si ela ati citit.
    Eu ma refer la etalonul mediu Victor L tu ai citit ??? 🙂
    Există o expresie pe care o luăm cu ghilimele şi care în forma ei aluzivă ascunde un adevăr – puci parlamentar sau lovitură de stat, dată de avocaţi. E foarte interesantă expresia şi relevă locurile de unde a pornit totul. Pe seama câştigării puterii cu orice preţ, orice echivoc constituţional sau legislativ a putut fi interpretat împotriva statului de drept, iar statul de drept a suferit dramatic de pe urma acestei încercări de a prelua puterea cu orice preţ. Nu numai atât, statutul democraţiei în masa cetăţenilor români a suferit foarte mult, pentru că a arătat, de exemplu, pentru unii că acolo unde există o forţă financiară apreciabilă, regulile jocului democratic sau legile pot fi nesocotite. Acolo unde există capacitatea de a influenţa manipulând percepţii sau imagini, democraţia este fragilă. Toată această perioadă a revelat ca un turnesol scăderile cele mai mari ale regimului politic actual care nu respectă concordanţa cu prezentul. Este un regim potrivit pentru anii ’90, incapabil să administreze coabitarea politică şi incapabil să păstreze ceea ce se numeşte în teoriile sistemelor democratice “checks and balances”, capacitatea de a contrabalansa orice folosire excesivă sau nejustificată a autorităţii, fie ea legislativă, fie executivă. Rezultatul bun e paradoxal şi numesc doar unul dintre ele. Pentru trei luni de zile s-a vorbit în masa mare a cetăţenilor României despre Constituţie. În orice lucru rău se ascunde un sâmbure de gândire bună. Faptul că s-a vorbit atât de mult despre Constituţie a făcut ca 19 milioane de români să devină constituţionalişti. Ceea ce este foarte bine. Pasul acesta ar fi trebuit făcut în anii ’90. A fost făcut 20 de ani mai târziu. Îl inventariem însă ca un câştig.

    lastnightmusic

    07/10/2012 at 10:35 pm

    • Draga TDS,
     Omul are o gandire politica perfecta. Eu am sa consider ca pierdere personala daca MRU nu o sa ajunga Premier sau Presedinte in viitori 3 ani. De aici si ura mea profunda fata de pedelisti care l-au sabotat – INCLUSIV blonda cu sau fara basca, ceapa masi!

     Theophyle

     07/10/2012 at 10:40 pm

     • MRU ajunge presedinte. Indiscutabil. Problema este cita autoritate ii va permite ipotetica Constitutie VictorPonta2013 dar presedinte va ajunge sigur. Premier ? 3 ani ? niste anticipate ? Nu stiu , niciodata nu am putut anticipa la sah mai mult de 3 mutari, Nu sunt Steinitz desi as vrea 🙂

      lastnightmusic

      07/10/2012 at 10:47 pm

      • TDS,
       Nimeni nu este total lipsit de cusururi, problema care se pune astazi, este cat de repede isi poate pune pe picioare MRU o echipa fezabila, eficienta si loiala. Constructii noi au cusurul etrogenului si a egoului dezvoltat care reduce eficienta echipei. Adevarata problema este sa ajungi rapid sa intelegi ce ajuta si ce franeaza, unde exista valoare adaugata si unde este balast. Asta nimeni nu o poate face, decat un sngur om.

       Theophyle

       07/10/2012 at 10:52 pm

       • Stii mai bine decit mine iar specialistii in HR stiu la fel de bine, ca membrii potentiali cei mai buni sunt aceia ce in acest moment au ce face, nu someaza . Daca vrei sa angajezi specialist pt CocaCola este bine sa il cauti pe cel ce lucreaza in acest moment la PepsiCola. Extrapolind cei mai buni oameni sunt aceia ce inca nici nu se gandesc sa lucreze pentru tine, dar depinde de tine sa ii aduci,

        lastnightmusic

        07/10/2012 at 11:00 pm

      • [salut]. Daca nu e buna Constitutia COMUNISTA din 2013, o vom boicota. Acum stim cata forta avem. We shall fight (W.Churchill).

       cinic

       08/10/2012 at 8:46 am

    • TDS,
     multumesc, nu stiam de el.
     Azi am stat mai mult pe canalele de sport; acum vad snooker.

     victor L

     07/10/2012 at 10:59 pm

 24. sa intru si eu intre experti-mai ales stefan-
  @stefan cand o veti lasa mai moale cu compararea romaniei cu italia?
  italia e o tara in care 1/2 munceste si 1/2 fura;atit si nimic mai mult
  daca doriti ” eficienta” de servicii secrete italene va reamintesc cum l-au scapat pe craxi,ce a patit aldo moro ca sa nu mai vorbim de cei 24-douazeci si patru-agenti CIA care au facut ce au vrut acolo si italienii habar n-au avut;
  nu mai zic de faimosul prodi,care probabil stit ce hram poarta
  spre comparatie ,mafia italiana nu e deloc ” controlata” /mafia ” tiganeasca” din romania este/si last but not the least: romania e singura tara fosta comunista unde ” racketii” rusi nu s-au infiltrat

  intamplator

  07/10/2012 at 10:34 pm

  • Nu sint expert , nu sint strateg , nu sint politician .
   Fac comparatii . 🙂

   stefan60

   07/10/2012 at 10:48 pm

   • Ai diploma de comparatist ? Atfel nu ai dreptul sa faci comparatii 🙂

    lastnightmusic

    07/10/2012 at 11:03 pm

 25. Hai mai baieti, urmariti-l pe Banciu la ora asta…..Merita pentru efortul pe care il face

  lastnightmusic

  07/10/2012 at 11:16 pm

 26. noapte buna !

  zigzag

  08/10/2012 at 12:10 am

 27. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  Theophyle

  08/10/2012 at 8:42 am


Comentariile sunt închise.