Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Comunicare, comunicatori, politică de comunicare – a doua parte

Vezi prima parte a articolului. Aparitia calculatoarelor, retelelor de comunicatie prin internet au reusit sa inchida un ciclu in istoria civilizatiei umane. Am inceput sa comunicam si sa ne si sa creem o memorie culturala prin abstractizarea limbilor, inventand scrisul si sa ne folosim de tablitele de lut pentru a creea o “memorie minerala”, am continuat asa aproape un mileniu; apoi, incet, am inceput sa creem o “memorie vegetala”, de la papirus si pana la hartie, care astazi incepe treptat  sa dispara. Pana la urma ciclul s-a inchis cand omenirea  s-a intors la memoria minerala, care ne permite astazi nu numai sa pastram cam tot ce s-a scris in trecut, ci sa si generam zilnic milioane de noi piese de informatie pe care le difuzam prin relelele de comunicare electronica. Mica explicatie nu-mi apartine, ea apartine celebrului autor italian Umberto Eco, care a expus-o intr-unul dintre cele mai interesante eseuri ale contemporaneitatii noastre (puteti citi cateva lucruri despre asta,  aici).

Majoritatea noastra am fi foarte uimiti sa vedem cat de putin s-a schimbat esenta corespondentei publice (institutionala) si private in ultimele 23 de secole ale societatii umane. Cand spun 23 de secole ma refer la ceea ce cunoastem noi, pentru ca s-ar putea ca perioada ar putea fi mai lunga. Daca citesti documentele gasite la Amarna, in Egipt ( scrise intr-un interval de 70 de ani intre 1380 – 1321 i.Hr) vei descoperi cu stupoare cat de putin a evoluat mentalul uman (despre arhiva de la Amarna, puteti citi aici si aici). Anvelopa mesajelor este diferita, formularile sunt diferite si binenteles ca stilul difera, dar continutul mesajelor ramane actual;  pana la urma majoritatea mesajelor de natura diplomatica  contine eforturile diversilor de a altera sau a consolida un “adevar subiectiv” al destinatarului sau destinatarilor si in prima parte a articolului, am mentionat:

[…] o comunicare eficienta consta in una din cele doua posibilitati – prezentarea faptelor si  concluziilor din aceasta prezentare, asta s-ar numi convingere sau alterarea opiniei existente prin distorsionarea acelor fapte si producerea unor concluzii complet diferite, asta s-ar numi in jargonul public manipulare. Ambele posibilitati sunt menite sa produca un “adevar personal” […]

***

Despre mesaj. Nucleul oricarei comunicari este MESAJUL, adica ceea ce doreste exact cominicatorul sa transmita. Un mesaj functional este dependent intotdeauna de trei elemente majore – ideea, formularea articulata si coerenta. Bineinteles ca cele trei componente ale mesajului trebuie formulate absolut dependent de media de transmitere. Deci, diversificarea si adaptarea anvelopei de transmitere sunt esentiale pentru reusita transmiterii mesajului. Un mesaj transmis prin televiziune difera radical de unul transmis in scris sau audio. Mesajele reusite au intodeauna o componenta multimedia, care reuseste intr-un fel sau altul  sa-l universalizeze.

Despre platformele de difuzare. Bineinteles ca deocamdata majoritatea mesajelor (politice, economice, socile) sunt transmise prin televiziune. „Conform unui raport al Comisiei Europene, canalul media folosit cel mai des de români este televiziunea. 85% dintre românii chestionaţi au declarat că se uită la televizor în fiecare zi sau aproape în fiecare zi. Un procent similar a fost înregistrat şi la nivelul UE. Radioul este utilizat de 32% dintre români, presa scrisă de 16%, iar Internetul de 30%, mai puţin decât media europeană. Dacă se iau în considerare doar marile oraşe, utilizarea zilnică a Internetului se ridică la 54%, adică acelaşi grad de utilizare ca în ansamblul UE. Unul din patru români se consideră bine informat în legătură cu problemele europene, se arată în Eurobarometrul CE. Dacă vorbim despre problemele politice europene, prima sursă de ştiri este televizorul – 81%, urmat de Internet cu 8%. Televizorul este considerat şi pe ansamblul Uniunii Europene ca primă sursă de informare (61%), urmat de presa scrisă (14%). Românii folosesc, când caută informaţii despre politicile şi instituţiile UE, televizorul (55%), Internetul (23%), radioul (21%), discuţiile cu rude sau prieteni (20%) şi de abia apoi (pe locul 5) ziarele cotidiene (13%). Circa o treime dintre români consideră că televiziunea vorbeşte atât cât trebuie despre afacerile europene, iar aproximativ unul din doi români consideră că Uniunea este prezentată în mod obiectiv. (Sursa)

Fara a analiza felul in care sunt transmise mesajele la televiziune, radio si presa scrisa, analiza pe care o vom face in partea a patra a acestui articol, dupa ce vom discuta in a treia parte (cea imediat viitoare) despre comunicatorii romani. Luand ca exacte datele  furnizate de Cristian Manafu din august a.c., (vezi tabela alaturata) am sa incerc sa va spun parerea mea despre asa numita Social Media din Romania. Avand in vedere ca am bloguri, pagina personala si pagina specifica pe FB, ma folosesc de Twitter cam de multicel, concluziile mele ar fi:

  • Blogul ramane centrul comunicarii cu cei care sunt interesati de informatiile si opiniile mele, implicit si de mesajele pe care doresc sa le transmit;
  • FaceBook este o “manelizare” informatica, care intruneste o enorma populatie care isi exprima pareri sau aduc la cunostinta publicului o informatie pe care multi dintre ei o cunosc deja, sau preferinte care nu intereseaza mai pe nimeni.  Multe dintre comentarii arata clar ca cei care comenteaza nu au inteles “mesajul” comunicat sau nu sunt interesati de el. Mai putin de 10% din colegii de FB ajung la articolele de pe blog. Altii il considera fara a-l citi. Paginile dedicate (politice, culturale sau sociale) sufera de o administratie defectuoasa si sunt lipsite de continut real (si interesant). Urmaresc intens FB de cam 2 luni si din ceea ce am vazut (bineinteles de la cei cu care sunt in legatura “prietenii sau prietenii prietenilor mei”) Mai mult de 60% din material este total lipsit de mesaj, asta nu inseamna ca nu gasesc si lucruri interesante. Cred ca FB in Romania se afla inca la nivelul “adolescentei” informationale, chiar nu stiu cum este in alte parti;
  • Twitter este de departe cel mai eficient si mai serios model pentru a transmite mesaje si de a intretine un dialog consistent. Elementele de comunicare oferite de Twitter sunt mult superioare pentru comunicatorul serios prin modul de ajunge la receptorii tinta. Bineinteles aici trebuie de comunicat inteligent avand in vedere cantitatea textului si prepararea listelor de difuzare in modul competent si inteligent. Daca este sa analizam comportamentul Twitter al politicianului roman putem trage o dura concluzie – sunt sau retardati sau nu inteleg despre ce este vorba.

In articolul viitor vom discuta despre comunicatori.

P.S. Articolul contine 1052 de cuvinte. Cam 200 mai mult decat optimul unui articol pe blog!

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. salut! apropo de comunicare : am vazut ca in Olanda twitter este utilizat intens. asta apropo de concluzia ta ca politicienii romani sau sunt retarzi sau nu inteleg despre ce este vorba. in olanda de la politicieni, oameni de media, relatii publice sau resurse umane pana la cei din mediul universitar sau din industria turismului comunica pe twitter. la un moment dat chiar nu intelegeam de ce sunt asa activi. dar ai dreptate este cel mai eficient si mai serios model de comunicare. la noi am vazut cum comunica minstrul transporturile de ex , folosind FB ” ma pilictisesc” – un idiot inaintea sau in timpul sedintei CSAT. pentru postarea respectiva „twitterul opozitiei” ar fi trebuit sa fie incins cu mesajul : domnule ministru da-ti demisia si mergi sa te plictisesti la tine acasa , pe banii tai! .

    zigzag

    06/10/2012 at 3:38 pm

  2. salut
    1 Twitter este in Entreprise2.0 echivalentul biletelului galben cu lipici – post-it din viata/firma obisnuita. Cred ca e mai clar acum 🙂
    2 Daca nu ne gandim doar la oamenii ce ne citesc ci si la spiderii motoarelor de cautare, numarul ideal al cuvintelor dintr-o pagina este maxim 500 minim 200 iar cuvintele cheie relevante pentru noi sa acopera ceva intre 3-10% din total text.

    lastnightmusic

    06/10/2012 at 3:52 pm

  3. http://www.contributors.ro/editorial/antena-3-%C8%99i-procesele-totalitare-studiu-comparativ/

    Anatomia citorva emisiuni a3 , Sinteza zilei si Subiectiv si asemanarea regiei de spectacol a acestora cu procesele naziste sau staliniste facuta excelent de un profesionist in audiovizual Mircea Deaca. In final citeva youtube cu scene de la procesul din 1944 al atentatorilor la viata lui Hitler
    Meseriasi baietii….

    lastnightmusic

    06/10/2012 at 4:05 pm

    • Foarte bun articolul. Din nefericire prea lung si o sa fie citit de foarte putini 😦

      Theophyle

      06/10/2012 at 4:21 pm

  4. Buna ziua 🙂
    interesanta postare! Scoala de sambata/duminica si perfectionarea continua chiar functioneaza, multumiri.
    PS. Multumiri ptr. efortul depus ptr. a da o forma coerenta si realista programului ptr. IMM-uri intr-un timp atat de scurt. Este un lucru foarte bun ca cineva incepe sa gandesca la intreprinzatorul privat, ptr. ca pana la acest a fost vazut numai ca un platitor de taxe si impozite, cu care sa sutina un stat supradimensionat si asistat social.
    Contributia mea a fost infima in raport cu efortul depus de echipa de scribi, ma simt onorata ca am reusit sa cunosc o parte din ea 😀

    mar

    06/10/2012 at 4:09 pm

    • salut mar si multumesc din nou!
      Cat a a fost, a fost benefica si suficienta! Prea multa modestie strica 🙂

      Theophyle

      06/10/2012 at 4:20 pm

  5. Dupa lunge zile de tacere,
    Cand ochii, totusi, mi s-au odihnit ades pe aice,
    Va salut cu drag si placere
    Dandu-va, din nou, binete

    Ah…, ce mandra introducere….:)

    Am cetit documenteele programatice ale PFC. Insfarsit ceva coerent si structurat in care lipsesc acrostihurile, lupta de clasa si alte manuale in care aderentul este considerat idiot si i se spune la ce sa se uite si la ce nu. :).

    Urmeaza sa le parcurg mai pe indelete totusi. Felicitari.
    Felicitari si lui citoaien pentru postarile cu justitia. Este ceva care nu trebuie pierdut din vedere.

    eugeni

    06/10/2012 at 4:55 pm

    • salut 🙂
      Ce intrare dramatica 🙂 Ce ne-am face fara critici 😆 Romania celor care aplauda sau striga huoa depinde de galerie si de culorile echipei! Umor nu a fost in comentariul tau, chiar de loc!

      Theophyle

      06/10/2012 at 5:39 pm

      • Teophyle, 🙂

        Nu am facut nicio critica. Dar absolut niciuna. Dimpotriva, am laudat , prin contrast, ca sunt niste documente mature, asa cum ar trebui sa fie niste documente programatice.

        De aceea am facut referire la manualele de lupta ale NR unde se spunea ce posturi de tv sa te uiti si ce posturi sa nu te uiti de parca nu am fi fost in stare sa decelem singuri, si acrostihurile cu Alba ca zapada care denotau imaturitate. Atata tot.
        Imi prezint scuze daca nu m-am exprimat cum trebuie si am fost de aceea rau inteles.

        eugeni

        06/10/2012 at 5:50 pm

        • OK.

          Theophyle

          06/10/2012 at 6:04 pm

  6. Buna ziua,
    pentru ca tot e comunicarea tema dupa amiezii, sa vedeti „stil” de comunicare gandit parca in laboratoarele organelor de manipulare comuniste. Mai lipseste Ceausescu sa primeasca aplauzele furtunoase ale multimii. Dar, nici o grija, va fi prezent Iliescu:
    http://www.ziare.com/psd/alegeri/usl-cu-copiii-la-volan-opinii-1194146

    cedric

    06/10/2012 at 5:52 pm

    • Inca un vanghelion, nimic nou!

      Theophyle

      06/10/2012 at 6:08 pm

  7. off topic. Cu amenamentul ca sunt circa si nu cica, ptr. unii muma ptr. altii ciuma. La Universitate au voie sa protesteze fara autorizatie, in schimb ptr. stoparea unui „macel” arhitectonic se lasa cu ridicari si imbranceli 😦 Foarte concilianti guvernanti…ca despre Oparila 👿 senzatia intoarcerii in timp se amplifica cand vad apucaturile USLamistilor, mai lipsesc pietrele si minerii 🙄
    http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-13362404-video-protest-impotriva-mutarii-halei-matache-manifestantii-fost-ridicati-jandarmi-dusi-sectie.htm

    mar

    06/10/2012 at 5:52 pm

    • Oparila prezidentiabilul se incalzeste, nu?

      Theophyle

      06/10/2012 at 6:09 pm

  8. Ref la comunicare: inca mai sper ca intr-o zi se va termina si la noi cu critica neargumentata a unei masuri luate de un guvern sau altul. Cu alte cuvinte, sper ca o sa scapam candva de celebrul: „noi stim mai bine ce trebuia facut dar nu spunem ca sa nu le dam idei”. 🙂

    Moldoveanu

    06/10/2012 at 7:33 pm

    • salut Moldo 🙂
      Greu de anticipat pana cand nu va exista ceea ce anglo-saxonii numesc civil servants, adica functionarime apolitica care duce la sfarsit proiectele incepute intr-o guvernare in cea care o urmeaza. Asta necesita mult timp, si eventiual tutun 🙂

      Theophyle

      06/10/2012 at 7:40 pm

      • Nici nu indrazneam sa ma gandesc pana acolo desi ar fi frumos. Ti se rupe inima cand masuri care trebuiau luate inca de la revolutie, odata luate, te trezesti ca dupa doi ani sunt schimbate, eventual inapoi cu cele vechi.

        Moldoveanu

        06/10/2012 at 7:42 pm

        • Caragiale Moldo, sfantul Caragiale,! Asta e sfantul profet national. Nimic nu se schimba de la el incoace 😦 Pana la urma si el a emigrat in Germania cand a avut ceva lovele.

          Theophyle

          06/10/2012 at 7:53 pm

          • Germanie inca avem, lovele ne mai trebuie :))

            Moldoveanu

            06/10/2012 at 8:07 pm

  9. FB are totusi rolul lui… „senzationalul” circula repede si pe distante mari.
    Pentru oamenii politici, caracteristicile enuntate mai sus in articol prezinta un avantaj: nu e necesara compozitia complexa de mesaj… merg si unele mai usoare, fara riscul prea mare de a intra intr-o conversatie adanca sau subiecte delicate. Deci, in doze mici si precise, ca orice rau, are si partea lui buna. 🙂

    Moldoveanu

    06/10/2012 at 7:40 pm

    • asa e, administrat cum trebuie mesajul poate trece f. bine!

      Theophyle

      06/10/2012 at 7:41 pm

  10. Buna seara tuturor! 🙂

    A propos de comunicare, vad ca Forta Civica si MRU au inceput sa comunice, au aparut documente pe site-ul lor :lol:, in special la rubrica „Viziunea”

    http://www.forta-civica.ro

    Cetatean

    06/10/2012 at 8:09 pm

  11. salut! pai treburi imoprtante m-au tinut departe de blog … 🙂 Vad ca baietii au muncit la Codul Etic 😉

    Cetatean

    06/10/2012 at 8:21 pm

    • Baietii inseamna tu, eu, demeter 🙂 hai ca toata lumea stie 😆

      Theophyle

      06/10/2012 at 8:24 pm

      • Haha 🙂 Baieti, fete, pana la urma nu mai conteaza citi am fost 🙂

        Sa vedem care va fi primul rechin care va fi rupt de Codul Etic 😈

        Cetatean

        06/10/2012 at 8:27 pm

        • Plasa e densa si puternica 🙂

          Theophyle

          06/10/2012 at 8:28 pm

        • Poate exista deja un candidat potrivit? Ar fi un prilej excelent de publicitate pt Codul Etic. ASAP?

          Tio

          06/10/2012 at 10:00 pm

      • Foarte bun si util, felicitari echipei redactionale 😀

        mar

        06/10/2012 at 9:39 pm

    • Vazut si citit. Felicitari! Am ceva cometarii minore daca exista interes (aici sau pe mail).

      Tio

      06/10/2012 at 9:55 pm

      • Primul pasaj la Manifest e 2x sau vad eu dublu deja de la ora asta? 🙂

        Tio

        06/10/2012 at 10:05 pm

      • Salut Tio,
        Astept mail de la tine 🙂

        Theophyle

        07/10/2012 at 8:58 am

  12. Reblogged this on Blog iMONDO.

    Andrei

    06/10/2012 at 9:48 pm

  13. Am dat un tur pe blogurile penelistilor. Mama, ce dor si chin si jale… 🙂 aproape ca mi s-a facut mila de ei.

    Ca sa va dau o idee, de la titlul „Socul normalitatii. Crin Antonescu la Cotroceni” s-a ajuns la „USL, cadavrul viu din politica noastra” ;).Daca boii din USL se bazeaza pe procentul pe care l-au avut in august, or sa cada intr-un mod extrem de pitoresc.

    macgregornews

    06/10/2012 at 9:53 pm

    • sa nu-ti fie mila de ei, ca nici lor nu le-a fost mila de noi!

      Theophyle

      07/10/2012 at 8:57 am

      • stai linistit nu e nici un pericol. 🙂 Mai intai sa piarda alegerile, sa ajunga hotii de la referendum dupa gratii, sa plateasca pentru toate daunele etc etc etc … si dupa aia m mai gandesc daca sa-mi fie mila

        macgregornews

        07/10/2012 at 9:59 am

  14. Sa-l vedem pe Premierul C&P&Mito cum justifica tarasenia – „Oltchim se află la un pas foarte mic de insolvenţă, iar angajaţii nu-şi vor putea primi salariile, fiindcă una dintre băncile creditoare, căreia combinatul îi datorează 2,5 milioane de euro, a blocat conturile companiei.”
    http://www.adevarul.ro/financiar/Oltchim-pas-insolventa_0_787121437.html#

    mar

    06/10/2012 at 10:42 pm

  15. Nu m-am uitat la A3 dar vad ca Antonescu s-a desfasurat acolo asta seara! Si-a varsat focul pe Ponta, Bruxelles si , culmea, pe madam Pivniceru;
    http://www.ziare.com/crin-antonescu/victor-ponta/antonescu-ponta-sa-actioneze-in-legatura-cu-birocratii-de-la-bruxelles-care-duc-de-rapa-europa-1194301

    cedric

    06/10/2012 at 10:56 pm

    • Omul trebuie bagat in camasa de forta

      Theophyle

      07/10/2012 at 8:56 am

  16. Bună seara !
    M-am abonat la newsletter pe site-ul Forței civice și am și confirmat abonarea dar de atunci (două săptămâni) nu am primit niciun mesaj !

    dada

    06/10/2012 at 11:37 pm

    • Salut dada 🙂

      Nu stiu ce se intampla cu asta. Am sa ma interesez.

      Theophyle

      07/10/2012 at 8:56 am

    • Doamne ajuta!

      Theophyle

      07/10/2012 at 8:55 am

  17. Buna Dimineata,
    Postare noua!

    Theophyle

    07/10/2012 at 8:54 am

  18. Buna ziua Theophyle, buna ziua all.
    1. Referitor la Codul Etic, http://www.evz.ro/detalii/stiri/ROMNIA-LUI-CRISTOIU-Eecul-luptei-mpotriva-corupiei-1004387.html
    2. Referitor la Germania: huh, deabia astept ! Si in apropierea Trier-ului e perfect !
    3. Duminica faina sa aveti.

    lupalb

    07/10/2012 at 10:30 am

    • Salut Lupule 🙂
      Nu-l iau pe Cristoiu ca vocea natiunii. Poate are deptate, poate nu. Vom vedea.

      Iti urez si tie o duminica frumoasa. Probabil una din ultimele pana la sfarsitul anului 🙂

      Theophyle

      07/10/2012 at 10:35 am

      • E adevarat, nu e chiar vocea cea mai autorizata. Dar are cateodata un bun-simt din acela de batranul satului.
        Multam, asemenea. 🙂

        Lup Alb

        07/10/2012 at 11:07 am


Comentariile sunt închise.