Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Romania secolului XX: “brigandage si panamale” (prima parte)

Cele doua cuvinte ciudate din titlu apartin politicienilor romani de la inceputul secolului XX, folosite in discutii din guvern sau parlamentului roman de la inceput de secol XX si folosite cu spor de presa vremii. Deci “brigandage politice” a fost o sintagma folosita de P.P. Carp, fost premier conservator, impotriva fratilor Bratianu, sefii opozitiei liberale, autorii si beneficiarii unei mega-escrocherii de inceput de secol. “Paname” este termenul generic care descrie o  escrocherie sau un  scandal de coruptie serios, termenul a intrat in presa romaneasca la inceput de secol dupa dezvaluirea internationala a cazurilor de coruptie care au avut loc in primul proiect de constructie (francez – 1893) a canalului Panama.

Afacerea tramvaiului electric din Bucuresti- În 1908, primar al Capitalei fiind Vintilă Brătianu, fratele său Ion I.C. (Ionel), fiind premierul României, infiinteaza vestita societate a  tramvaielor electrice din Bucureşti. Întemeierea acestei Societăţi a tramvaielor electrice a fost, de fapt, o afacere liberală, patronată de o bancă liberală, acţiunile fiind achiziţionate, cu precădere, de oameni politici şi de afaceri liberali (un lot important de acţiuni a fost achiziţionat şi de Basset, secretarul particular al regelui Carol I). Dar la 29 decembrie 1910 se schimbă guvernul, premier devenind P.P. Carp, şeful Partidului Conservator. Afacerea, sau mai bine zis beneficiile din aceasta afacere se aseamana izbitor cu afacerea actiunilor Rompetrol a lui Dinu Patriciu.

La subiect – Noul primar al Capitalei , Matache Dobrescu, i-a adus la cunoştinţă panamaua (à propos la actul uriaş de corupţie care a insemnat construirea canalului Panama!) lui Al. Marghiloman, ministru de Interne. Acesta l-a încunoştiinţat, de îndată, pe premier. Carp a luat foc, declanşînd mari ostilităţi împotriva Partidului Naţional Liberal, în frunte cu Ion I.C. Brătianu, pe care l-a incriminat de corupţie încă în februarie 1911, adică la nici două luni încheiate de la venirea la guvern. Ostilităţile, neînchipuit de dure, s-au desfăşurat în presă, în justiţie, în parlament, în stradă, în cabinetele Palatului Regal. Înfrîngerea lui P.P. Carp, care a demascat un efectiv act de corupţie, s-a produs, de fapt, în parlament, unde opoziţia liberală a făcut front comun cu Partidul Conservator-Democrat al lui Take Ionescu.

Carp era intransigent, declarînd regelui şi colegilor de guvern că Societatea liberală a tramvaielor electrice e o expresie tipică de “brigandagiu politic” şi că a o accepta înseamnă recunoaşterea dreptului familiei Brătianu la monopolizarea vieţii economice a ţării. Atunci, în noiembrie 1911, Carp a rostit, în Camera Deputaţilor vestitul discurs în care a ameninţat PNL că îi va aplica “fierul roşu” pentru că “să fii bogat ca rezultat al exploatării statului, aceasta nu o admit”. Şi într-un discurs rostit în Senat, Carp, adresîndu-se direct şefului PNL, îi punea la îndoială integritatea morală: “Domnule Brătianu, autoritatea morală a unui om politic nu se judecă decît după două lucruri şi nu se cîştigă decît printr-un singur mijloc. În viaţa ta privată să fii totdeauna corect, în viaţa ta publică să fii totdeauna dezinteresat”. Carp avea, negreşit, dreptate în justiţiarismul său. Dar ignora că, de fapt, corupţia e un fenomen inevitabil în viaţa publică şi că acesta, descoperit în 1910, nu era deloc singurul. Brătianu l-a încunoştiinţat pe suveran că el consideră vorbele infamante ale lui Carp rostite în plin parlament o efectivă declaraţie de război şi, dacă nu le retractează sau – mai bine – nu pleacă de bună voie de la conducerea guvernului, în ţară va fi război civil. Regele nu putea tolera această încleştare politică vecină cu războiul civil. Takiştii, aliaţi fideli ai liberalilor, cereau că P.P. Carp să-i ceară scuze publice lui Ionel Brătianu. Au urmat cîteva luni de umilitoare şi iritante pertractări, Carp (ştiind dreptatea de partea sa) neputînd accepta condiţiile regelui şi ale lui Take Ionsecu. A intervenit şi justiţia care considerînd legalitatea actului de constituire a Societăţii tramvaielor electrice din Bucureşti a respins cererea guvernului de desfiinţare a acelei Societăţi, şi în prima instanţă şi la cea de apel şi la Curtea de Casaţie.  (Despre aceasta afacere si deznodamantul ei (nefast) am scris acum doi ani si puteti citi, aici) Bineinteles ca nimeni nu a fost gasit vinovat si nici banii nu au fost recuperati.

O alta afacere care a aprins imaginatia Romanilor la sfarsitul anilor ’20, dupa declansarea crizei financiare din ‘28-29, a fost falimentul bancii Marmorosch Blank. Faliment cu nimic mai prejos decat falimentele anilor ‘90 din Romania de dupa ’89. Banca Marmorosch Blank a fost infiintata de Iacob Marmorosch şi Mauriciu Blank la sfarsitul secolului al XIX-lea. Banca a devenit in timp una dintre cele mai importante banci din România interbelică. La inceputul anilor ‘20, banca avea 25 de sucursale în România si inca alte patru sucursale internationale, care activau la Paris, Istanbul, Viena şi New York, banca devenind pe departe cea mai puternică bancă comercială din ţară. În acea perioadă, instituţia era controlată de Aristide Blank, fiul lui Mauriciu Blank. Aristide Blank, o persoana boema, departe de profilul unui bancher, a fost şi proprietarul a şapte publicaţii, printre care ziarele “Dimineaţa” şi “Adevărul”. Între 1924-1925, banca  a intrat in investitii imobiliare si  a cumpărat terenurile dintre actualul Bulevard al Aviatorilor şi Herăstrău, iar apoi a asanat terenul mlăştinos din zona de nord a Bucureştiului (actualele cartiere Aviaţiei şi Băneasa).

Problemele băncii au inceput  cu marea criză economica din 1929. In anul 1931, banca a ajuns în incapacitate de plată: nu mai putea face faţă cererilor de restituire a depozitelor, cam  16 milioane de dolari ( suma enorma in acele zile) – se evaporasera ca plati de protectie si spagi diferite, platite politicienilor vremii, plus alte cateva milioane din cauza creditelor nerambursate. Dincolo de situaţia economică mondială, banca a intrat în faliment în 1931 şi deoarece eliberase cecuri fără acoperire către Banca Naţională. Si in acest caz, după faliment, nu a existat o anchetă oficială şi nimeni nu a fost pedepsit pentru prăbuşirea băncii.

Despre alte cateva  mari cazuri de coruptie in idilica Romanie interbelica – in postarea viitoare.

245 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. buna dimineata
  despre cat s-a dezvoltat Romania in perioada interbelica-atat de admirata acum-repet doua cifre
  pib 1926- 1252 usd/cap locuitor
  pib 1939- 1246 usd/cap locuitor

  si mai cred ca acea sintagma” prin noi insine” a adus mai mult rau decat bine dezvoltarii romaniei interbelice
  valorile sunt calculate in usd 1990 cf metodei Kearney-Khummis

  intamplator

  30/09/2012 at 9:04 am

  • Salut,
   O poveste extem de paguboasa. Un protectionism imbecill care a costat enorm dezvoltarea economica a Romaniei interbelice si un exemplu de „amintiri interbelice” eronate!

   Theophyle

   30/09/2012 at 9:16 am

  • partial de acord, dar n-a fost vorba doar politica „prin noi insine” a liberalilor (acestia au fost la putere intre 1922 si 1926: „marea guvernare liberala”). Taranistii – cu a lor politica a portilor deschise – au avut ghinion, au guvernat in in anii crizei economice (1928 – 1931-33) si au jucat un rol important in revenirea lui Carol al II-lea in tara si pe tron (Maniu ar fi putut gestiona mult mai bine situatia decat a facut-o). Liberalii au revenit la guvernarea prin Gh. Tatarascu, timp de 4 ani, dar acesta era doar o marioneta a regelui…

   camil

   30/09/2012 at 9:48 am

   • camil cred ca merita o discutie, sper sa o avem 🙂 Cat despre Tatarascu, o data sluga intotdeauna sluga. A fost sluga si la comunisti 😦

    Theophyle

    30/09/2012 at 10:03 am

    • da. fara sa-si dea seama, mai toate partidele au facut jocul regelui in anul 30, cu consecinte dezastruoase pentru democratia romaneasca.

     camil

     30/09/2012 at 10:24 am

 2. bună dimineața de duminică 🙂
  intuiesc că urmează „afacerea Skoda”.

  camil

  30/09/2012 at 9:12 am

  • salut Camil,
   Da! Inca trei afaceri tenebroase inclusiv afacerea Skoda. Alte doua mai putin cunoscute dar la fel de tenebroase. Coruptia la mama ei acasa 🙂 Romania for ever? Poate nu!

   Theophyle

   30/09/2012 at 9:15 am

   • salut Theophyle. O mica legenda: Un proces la Resita in 1936 (a se retine anul). Pledeaza av.Badarau (pe atunci decan al Baroului). Deschide pledoaria: ” onorata instanta! Noi romanii cam furam…”. Restul pledoariei si al procesului nu mai prezinta interes.

    cinic

    30/09/2012 at 6:34 pm

    • Salut cinic 😆

     Zau ca e mortala!

     Theophyle

     30/09/2012 at 6:38 pm

 3. O carte de Duminica nu strica niciodata. Pe blogul de carte – Dialoguri: “Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia. Istoriile mele”

  http://bibliophyle.wordpress.com/2012/09/30/dialoguri-eugen-stancu-in-dialog-cu-lucian-boia-istoriile-mele/

  Theophyle

  30/09/2012 at 9:39 am

 4. Buna dimineata 🙂
  interesanta postare si mai ales utila. Istoria adevarata/necosmetizata tb sa fie stiuta ptr. a trage concluziile corecte, din pacate se pare ca la noi „coruptia s-a lipit ca marca de scrisoare” de generatii.

  mar

  30/09/2012 at 9:57 am

  • Buna mar 🙂
   Din nefericire asa e!

   Theophyle

   30/09/2012 at 10:04 am

  • buna marutza. In Dex gasesti: mita, spaga, spert, filodorma, bacsis, ” uns roata” „miscat din urechi”, ” Vlasca si Teleorman” si multe altele. Bogatia lexicala nu spune nimic ?

   cinic

   30/09/2012 at 6:36 pm

 5. Cred ca ar trebui sa scriem si despre afacerea Strousberg, daca reusesti sa scrii o mini- istorie a coruptiei romanesti esti mare .

  bigone

  30/09/2012 at 10:21 am

  • Salut bigone,
   O am in vedere, inclusiv pretul enorm pentru rascumparare platit dupa razboiul de independenta 🙂

   Theophyle

   30/09/2012 at 10:41 am

 6. Ziua buna la lumea buna. Fortza fie cu voi!

  blog de caine rau

  30/09/2012 at 10:21 am

  • Buna Mishu 🙂

   Theophyle

   30/09/2012 at 10:51 am

 7. Buna ziua
  Permiteti-mi sa fac un anunt :
  FORŢA CIVICĂ se extinde şi se organizează în ritm alert! Vă aşteptăm alături de noi pentru a participa la consolidarea forţei politice care va reconstrui România, de acum și în Arad, la sediul de pe Calea Aurel Vlaicu nr. 8.

  Duminică şi luni vom participa la o serie de acţiuni, alături de arădeni şi de membri FORŢA CIVICĂ din toată ţara:

  Duminică, 30 septembrie, începand cu ora 16.00, vom participa la „Întâlnirea regional a Membrilor Partidului FORŢA CIVICĂ”, ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.
  Luni, 1 octombrie, ne vom alătura festivităţilor de deschidere a anului universitar: la ora 10 la Universitatea de Vest Vasile Goldiş (Str. Rebreanu campus), iar la ora 11.00 la Universitatea Aurel Vlaicu (Araf Micalaca, corp M). De la ora 17.00 vom sărbători împreună Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice la Expo Market Arad.

  Vă aștept cu drag la Arad,

  Mihai-Răzvan Ungureanu
  Președinte FORŢA CIVICĂ

  ela

  30/09/2012 at 10:43 am

  • Buna Ela 🙂
   Multumesc pentru informare 🙂
   Noi am trimis deja o reprentatnta la Arad. Sper sa ajunga cu bine 😆

   Theophyle

   30/09/2012 at 10:52 am

 8. Salut,
  Cind vrem sa nu intram in depresie sa ne gandim doar la Romania de Aur , trufasa citadela, intre 1885-1900 cind in aproximativ 15 ani s-au edificat de pilda majoritatea cladirilor mari de pe Calea Victoriei CEC-ul, Ateneul, Academia Romana, Banca Nationala, Palatul Postelor, Tribunalul Mare sau din centrele oraselor importante.
  Cind guvernele alternau totul parea un haos aparent – vezi Caragiale – dar era ceva ce se construia frenetic si bine, si temeinic, iar trenurile ajungeau la minut. Poate Theophyle va prezenta mai aprofundat epoca asta incredibil de buna a Romaniei.
  Si cind vrem sa gasim un Prim ministru de care nu prea am mai auzit, un Primar bun, un om integru, Iorga spune apreciind integritatea sa politică, „pe care n-o ştirbea nicicând grija clientelei”. Ziarele europene îl catalogau drept un militar de mare valoare şi un administrator de prim rang. Ma refer la generalul Gheorghe Manu http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Gheorghe_Manu

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 10:47 am

  • Salut TDS 🙂
   Chiar vreau sa fac o retrospectiva a acestei epoci 1877-8 pana in1906. Aproape 30 de ani de mari sperante si europenizare!

   Theophyle

   30/09/2012 at 10:54 am

   • perfect 🙂
    uite- Gheorghe Manu prim ministru conservator 1 an 4 luni. 🙂 1889-1891 = Se formează Direcţia poştelor, telegrafelor şi telefoanelor; se introduce iluminatul electric în Capitală; se încep lucrările la podul peste Dunăre, operă a lui A. Saligny; reorganizarea Băncii Naţionale prin trecerea la monometalismul aur

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 10:56 am

 9. Desi nu-l agreez prea mult pe Bernard-Henry Lévy are insa omul, un editorial interesant pe Le Point. Tradus in romaneste si publicat pe Politeia Europeana, merita si interesant de citit!

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/09/30/o-federatie-europeana-sau-decesul-ue/

  Theophyle

  30/09/2012 at 11:00 am

 10. o zi buna tuturor!

  Sare'n Ochi

  30/09/2012 at 11:01 am

  • Buna Sare 🙂

   Theophyle

   30/09/2012 at 11:02 am

 11. Ponta1: Victor Ponta: Am vrut sa demonstrez prin exemplul Romaniei ca austeritatea si taierile nu sunt singurele solutii pentru Europa–- Sigur ca da. Grecia a facut la fel multi ani de zile ! 🙂

  Ponta2: PDL, un partid corupt, obosit si foarte plictisitor. Macar Dan Diaconescu nu este plictisitor.
  -Vrea sa il faca pe DD sa arunce de luni cu scuipati pe PDL ca nu cumva sa fie asociat cu acest partid murdar – dupa metoda MN
  – Intareste in perceptie sintagma: – dupa cum bine se stie, PDL……. sau evident ca PDL……. cum au facut cu Conventia Democrata care a facut multe lucruri f bune dar in perceptia tuturor de la bizon la telectual de rasa a ramas ca un mare rahat

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 11:13 am

 12. buna dimineata!

  zigzag

  30/09/2012 at 11:29 am

 13. 1 Enunt: Am votat PDL iar PDL ne-a inselat intr-o oarecare masura asteptarile.
  Exista 2 raportari diferite la PDL, ambele exagerate:
  A) au gresit dar sunt ai nostri. (reactia fata de copilul tau care face prostii – era si reactia mea )
  B) nu ii iertam tocmai pentru ca ne-au inselat asteptarile : reactia basarabeana (ii iert pe ciolovecii care ne-au trimis in gulag in Siberia si kazahstan, si l-au impuscat pe tata pt ca sunt dusmani nu am pretentii , dar nu il iert pe jandarmul roman care l-a palmuit pe bunicul in 1935 la hora , pt ca era roman deci am pretentii)

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 12:36 pm

  • TDS,
   exista si o a treia alternativa, mananc brosca raioasa pana trec cumpana si dupa ai o scuip in pastele masii lor de hoti si incompetenti. Trebuiai sa-i vezi ieri pe Cezar Preda si pe Ion Oltean unflandu-se in pene si pe mamaelucii de Voinescu & Co. dadeau lectii de politica inalta. Mama lor de derbedei. Putea sa infurie si un calugar budist!

   Sa-i vezi pe eroii astai de gen Blaga si Udrea caere fug din Bucuresti ca prepelitele. Blaga derbedeul fuge a treia oara din Bucuresti:
   1. Prima oara ca primar;
   2. A doua ora ca minstru „iesi afara javra ordinara”;
   3. a treia oara, acum!

   Sa dea Dumnezeu sa nu intre in Parlament!

   Theophyle

   30/09/2012 at 12:40 pm

   • Nu prea cred ca nu va intra, insa poate da Dumnezeu sa nu intre si el si Paiata, amandoi pierzand de pe locul I, iar pe Copy-Paste sa il zdrobeasca DD :mrgreen:

    Cetatean

    30/09/2012 at 12:44 pm

 14. Salut! 🙂

  Atitudinea mea: ii trosnesc pe la aia din PDL de cate ori am ocazia, insa trag foc de voie in USL.

  Partidele romanesti nu pot fi reformate din interior, asa ca vor fi presate din exterior, chiar daca unii inca mai cred ca politica nu se face pe bloguri. Si inca cum se face pe acest blog!!!

  Cetatean

  30/09/2012 at 12:42 pm

  • salut citi 🙂

   Theophyle

   30/09/2012 at 12:44 pm

   • salut! Asta cu Blaga neintrat, la asa ceva nu m-am gandit. Insa cand ma uit la ce „garda” are (Cezar Preda, Boureanu, Oltean etc), il fericesc pe Boc ca acuma s-a intors acasa la Cluj.

    Cetatean

    30/09/2012 at 12:46 pm

    • Mai frate, povesteau ieri oameni care au fost la conventie ca sala PDL arata ca pestera lui Ali-baba plina de hoti 🙂

     Theophyle

     30/09/2012 at 12:49 pm

 15. Salutare tuturor,
  Nu va faceti griji pentru colegiul lui Nea Vasile. Fratia tradatorilor din aprilie e inca in viata
  „Pentru ca șansele lui Blaga să crească, există și varianta ca Ostaficiuc să candideze pe colegiul de deputați Sânnicolau Mare, caz în care „titularul” Alin Popoviciu se va muta pe Colegiul 8 Jimbolia. Surse din PDL afirmă, de asemenea, că Blaga s-ar putea bucura și de un sprijin neoficial din partea lui Gheorghe Ciobanu, candidat USL pe colegiul de deputați de Deta. Ciobanu a schimbat PDL cu PSD cu numai câteva zile înainte de căderea Guvernului Ungureanu” (presa locala)

  ion

  30/09/2012 at 12:59 pm

  • Ceapa mamii lor de tradatori, exact ei s-au gasit sa vorbeasca de „traseism”!!!

   Cetatean

   30/09/2012 at 1:02 pm

   • salut! fratia Sistemului din fsn ul bolsevic.

    zigzag

    30/09/2012 at 1:07 pm

   • Eu nu mai zic nimic de judetele din Oltenia si Moldova unde se fac blaturi cand vad ca in Timis si chiar in Timisoara ca exiista asa specimene.
    In alta ordine de idei maine zi importanta la Curtea suprema Completul de 5 judecatori judeca contestatia in anulare a agentului 0049.

    ion

    30/09/2012 at 1:09 pm

    • agentul 0049 nu are nici o sansa.

     „Contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara de retractare, creata de lege numai pentru remedierea unor greseli materiale, nu si pentru reformarea unor greseli de fond. Greselile materiale trebuie apreciate in raport cu datele existente la dosarul cauzei la data pronuntarii hotararii, deoarece numai in acest mod se poate hotari daca dezlegarea data recursului este sau nu rezultatul unei greseli materiale”.

     Cetatean

     30/09/2012 at 1:14 pm

     • Legea Bunului simt asa spune dar in complet e sotia lui Florin Iordache et.Co. Saraca Aida e cam in inferioritate. De aceea e ziua de maine importanta.

      ion

      30/09/2012 at 1:17 pm

      • E la completul 2 de la ICCJ, asadar, compus din Rodia Aida Popa, Magdalena Iordache, Leontina Şerban, Lucia Tatiana Rog şi Simona Cristina Neniţă.

       Cetatean

       30/09/2012 at 1:32 pm

  • Salut ioane 🙂
   Cred ca lucrurile astea sunt destul de cunoscute. Deci, tratamentul probabil o sa fie – dusmanul, dusmanului meu – prietenul meu!

   Theophyle

   30/09/2012 at 1:09 pm

   • Buna Theophyle,
    Chiar merita compromisul facut de MRU? Parintii mei traiesc in orasul Arad, pensionari sunt entuziasmati de MRU, multumiti de Falca, dar in schimb nu-l suporta pe Blaga.

    ion

    30/09/2012 at 1:14 pm

    • ion, era necesara Alianta. Altfel legea 35/2008 fragmenta la rupere voturile anti-USL. Am avut o postare pe tema asta acum vreo 2 saptamani.

     Cetatean

     30/09/2012 at 1:15 pm

 16. bunä,

  este stupefiant ,cum se repetä istoria. dl. L.Boia in „Germanofilii”

  dä o groazä de nume cunoscute, ce se dädeau germanofili, dar

  ” au särit parleazul ” färä rusine la comunism.ca si acum .

  theo- nona

  30/09/2012 at 1:06 pm

  • salut Theo,
   asa e! Exact asa!

   Theophyle

   30/09/2012 at 1:09 pm

  • Nu prea aveau cum, biologic vorbind. Germanofilii din primul razboi nu prea au mai ajuns si la epoca comunista. Arghezi poate. Doar prin efect- ca Lucretiu Patrascanu care a mers la comunisti deoarece tatal sau DD Patrascanu a fost ostracizat dupa primul razboi.
   …………………
   Pozitia germanofililor a fost extrem de pertinenta. Ei spuneau ca un razboi cistigat de Rusia inseamna moarte pentru Romania, ori un razboi cistigat de AustroUngaria va mentine o oarecare autonomie in Transilvania. Ei nu au anticipat , cum nu au anticipat nici francofonii acest renghi al istoriei ca in Rusia va veni bolsevismul iar noi ne-am ales si cu Transilvania, si cu Basarabia si Bucovina,(e drept ca doar pt 20 ani ) ceeace in 1915 parea imposibil sa cistigi totul

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 1:45 pm

 17. Pentru interesati, pe Paleografia vorbim despre …chinezi 😆

  Codicologie chineză – 1 http://paleografia.wordpress.com/2012/09/30/codicologie-chineza-1/

  Theophyle

  30/09/2012 at 1:10 pm

 18. CETÄTZEAN,
  de acord cu tine,insä…..
  ca sä poatä renuntza la anumite ” persoane ” coalitzia trebuie sä
  ajungä la putere. nu este productiv sä-i inläturi , cand ei au retzeaua lor,
  atunci coalitzia de dreapta, nu va putea face fatzä niciodatä haitei rosii.
  cred cä se vor elimina treptat, dar este „nevoie de ajutorul ” celor ce cunosc
  teritoriul. sigur vretzi ingerasi, dar atunci vor murii din fase.
  ” COMPROMIS „mäcar un pic, altfel nu se poate ajunge nici la ” use”
  nu-i torpilatzi panä la alegeri, nu le facetzi nici un bine.

  theo- nona

  30/09/2012 at 1:18 pm

 19. Romanul e handicapat mintal minim 28% :
  mai, 32% dintre români se declarau mulţumiţi de activitatea guvernului Ponta, ….., pentru ca, la finalul lunii septembrie, doar 28% dintre români să se mai arate mulţumiţi de Executiv.
  Doar ???
  Deci numai 4% din cei 32% au remarcat ca in 4 luni guvernul nu a facut NIMIC ! ? !
  Inseamna ca daca in continuare guvernul nu face absolut nimic , in februarie va avea 24% multumiti 🙂 si va ajunge la zero abia in februarie 2014 cind Ponta va face un nou guvern – tot usl. 😦

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 1:24 pm

  • stai asa, ca e o veste buna. Ai 31% nostalgici dupa Pingelica, daca cobori la 28% careva s-a trezit….

   cinic

   01/10/2012 at 8:56 am

   • Cei 31% nu se calchiaza pe cei ce iubesc guvernul Ponta. Parte sunt din cei ce nu voteaza niciodata si asteapta sa revina Partidul Comunist Roman care sa ii pedepseasca pe toti incepand de la I Iliescu si terminind cu T Basescu

    lastnightmusic

    01/10/2012 at 9:04 am

 20. mai este ceva, trebuie tzinutzi aproape PDL-istii, nu sunt prea sigurä,
  cä MRU- cu calitätzile lui deosebite, le convine. nu trebuiesc indepärtatzi
  panä o generatzie nouä cu MRU;PAPAHAGI;etc pun piciorul bine in politicä
  este nevoie de PDL, dacä isi i-au jucäriile si pleacä, nu este bine.
  in PDL, sunt si multzi oameni de valoare, cunosc multzi.

  theo- nona

  30/09/2012 at 1:26 pm

 21. hehehe ziggy … poate scapi de dilema/cosmar sa o/nu votezi pe EU in Neamt. 🙂
  Se pare ca are sanse la redistribuire si in Bucuresti http://www.evz.ro/detalii/stiri/Elena-Udrea-posibil-candidatur-n-Bucureti-1003198.html

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 1:51 pm

  • de unde stii ca votez in neamt si nu in congo? poate candida craiasa cocosilor la valcea ca sta bine in sondaje si acolo. eu zic sa ocolesti subiectul Udrea si sa te ocupi de prietenii ei victoras si daciana sarbu.

   zigzag

   30/09/2012 at 2:03 pm

   • Pentru ca esti din Neamt. In congo poti vota la Ambasada Romana daca esti acolo in ziua votului. Vezi ca sunt 2 Congouri 🙂

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 2:14 pm

    • sa fii sanatos. tanti nutzi sa traiasca , placintele, gunoierul si alte lepre care le a adus prin partid.si care dupa ce l au debarcat pe MRU si au luat zborul la matca fsn. astept si don cocos sa si mute consoarta in tabara lui felix .poate ii scrie ciutacu recomandarea.

     zigzag

     30/09/2012 at 2:34 pm

     • Hai sa imi frec palme! 🙂

      Mai oameni buni, noi ne bagam bete unul altuia prin gard, si astia din toate partidele se pupa pe gingii si pe amigdale…

      Cetatean

      30/09/2012 at 2:46 pm

      • pai da 🙂
       In loc sa fim veseli ca Boc, EU, RAnastase au dat pas inapoi la congresul de ieri , in timp ce Boureanu era in primul rand…. si ca EU are potential de a fi aleasa pentru a putea lupta cu ideoloaga Vranceanu Firea 🙂 noi…. in schimb ……

       lastnightmusic

       30/09/2012 at 2:52 pm

       • Boureanu e versiunea cu pantaloni a Elenei Udrea. Pe astia doi vreau sa ii vad cuplati si trimisi unde a dus mutu iapa. :mrgreen:

        Cetatean

        30/09/2012 at 3:02 pm

       • Boureanu e prost rau . Asta a furat si s-a vazut. Nici macar nu a fost ministru
        In perioada de ministeriat EU ori nu a furat , ori a lucrat asa de fin ca astia o scotocesc la greu, de la Helwig pina la ultimul tonomat si nu au reusit sa dea de nimic semnificativ. Iti dai seama ce ar fi daca ar prinde-o cu mina bagata in miere ? 🙂

        lastnightmusic

        30/09/2012 at 3:11 pm

       • asa e. Udrea nu poate fi dovedita prin simpla cautare a unor bani furati, ca nu era proasta sa fure ea insasi. Personal, nu o consider mai vinovata decat alti musterii cu pantaloni din PDL, insa problema ei e ca nu intelege ca prea multa ambitie gaunoasa distruge totul pe o raza de cativa km in preajma ei. Ma doare undeva daca e aleasa sau nu, sunt altii mai rai ca ea in PDL, insa astia nu exista in imaginarul colectiv si nu sunt asociati cu TB.

        Cetatean

        30/09/2012 at 3:15 pm

       • Foarte bine zis city. Da …. aici e buba. Ea e atacata pe unde e prinsa, e tinta preferata tocmai pentru ca este asociata cu TB. Pe de alta parte cred ca ea insasi e in stare sa se aleaga intr-un colegiu: mop, andrele, pantofi cu toc in loc de gumari , are capacitatea sa bintuie colegiul. Cred ca ea poate cistiga un colegiu unde un alt pdl-ist nu ar reusi. si asta nu e rau. Oricum de cind TB a taiat ombilicul de PDL rolul EU de control al partidului nu mai are efect asa ca nu o vad a fi stea de marimea 1 in guverne sau altceva

        lastnightmusic

        30/09/2012 at 3:33 pm

 22. Buna ziua,
  deseara la ora 20.00 Turcescu are o Editie Speciala- invitat Dan Diaconescu! Sper ca Ponta sa nu doarma bine la noapte.

  cedric

  30/09/2012 at 2:24 pm

  • Dumnezeule, cred ca Ponta a xeroxat 40 de acatiste si le-a dat la 40 de manastiri, sa scape de DD 😈

   Cetatean

   30/09/2012 at 2:28 pm

  • N

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 2:45 pm

   • Nu fi atit de fericit.
    Asta nu are nici mama nici tata. PSD este adversar direct , deoarece potentialii ppdd vin de la PSD.
    Dar fi sigur ca se va delimita de FC de PDL – nici nu va cinta cocosul de 3 ori. 🙂

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 2:48 pm

    • eu am calculele mele legate de USL si de procentul la care vreau sa ii vad. Orice ii trage la acest procent e binevenit. ARD insa va trebui sa traga singura in sus, nu e destul ca adversarul sa primeasca gol, trebuie sa dai si tu.

     Cetatean

     30/09/2012 at 3:00 pm

 23. Va semnalez un articol excelent pe Contributors, care pune o problema de tip principial: „pana unde putem merge cu increderea intr-un politician sau un formator de opinie?”. Modul in care autorul isi povesteste propriile experiente trebuie sa dea de gandit.

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/doamnei-zoe-petre-si-pretenilolr-dansei-la-revedere-de-la-un-%E2%80%9Cbasist-cretin%E2%80%9D/?cfcc

  Cetatean

  30/09/2012 at 3:08 pm

  • si comentariile sunt … unele, foarte bune

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 3:26 pm

  • de aceea sunt si eu atat de dur in limbaj cateodata. materialul este scris pentru sufletul meu.

   Sare'n Ochi

   30/09/2012 at 10:28 pm

 24. Salut din nou
  Va semnalez ca a ajuns vedeta Mistreu la A3.
  http://delaepicentru.com/2012/09/30/%e2%96%b2-la-cna-birjar/

  ion

  30/09/2012 at 3:41 pm

 25. Sory,
  Mistretu

  ion

  30/09/2012 at 3:42 pm

  • Marius e un baiat de un milion de carate. Experienta lui cu autoritatile si hartogaraie, precum si ascutimea mintii le vor aduce la aia de la Antene multe tepuse sub unghii 🙂

   Cetatean

   30/09/2012 at 3:47 pm

 26. Buna ziua,niste hoti si lib erslii,eu fac criza r?e nervi cind ascult persoane dspre doctrina liberala, in Romania dupa atitia si ati ia ani aflam cu stupoare lucruri urite despre oameni pe care ii credeam oameni,dupa mine toate tarile civilizate au avut legi bune si justitia buna in timpul anilor,fara asa ceva indiferent ce nume porti de tara ajungi ca Romania,unde este legea junglei,caracterele si apucaturile oamenilor se mai schimba si de frica legii.Si dragii mei dupa mine acum se pune problema salvarii tarii,in politica daca nu esti si un pic de curva nu ai cum sa cistigi ,lasatii dracului in pace cu criticatul pdl,facetii miei,pina trecem podul ,decit cu usl sau maimutoiul de ppdd ramine tara in negura iar 40 ani si neci nepotii,nepotilor nostrii nu vor scapa de minciuna.

  tays

  30/09/2012 at 4:05 pm

 27. Nici n-am spus ca Marius nu e de milioane. Pe mine m-au amuzat remarcile lui Sova. Asta nu e zdravan la cap.

  ion

  30/09/2012 at 4:08 pm

  • dar ce zicea Sova? 🙂

   Cetatean

   30/09/2012 at 4:10 pm

   • In mare Acuza procurorul care s-a ocupat de plangerile Mistretului si ca CSM-ul trebuie sa ia act ca se ocupa de false plangeri. Facea aluzie ca Marius nu ar exista ca fiinta. Ma rog exista linkul transmisiunii de la A3 dat de Marius pe blogul sau.

    ion

    30/09/2012 at 4:16 pm

    • hahaha! Marius nu exista ca simpla fiinta pentru ca locuieste in Japonia. Daca locuia in Teleorman, exista bine si sanatos pentru Antene.

     Cetatean

     30/09/2012 at 4:20 pm

     • Pai daca a semnat cu numele de Mistretu? Pentru Sova nu exista in Ro un om normal care sa se numeasca Mistretu. Iti dai seama ce logica? Deh, omul e conferentiar la Fac. de Drept din cadrul Univ. Bucuresti.

      ion

      30/09/2012 at 4:22 pm

      • am vazut o emisiune la B1 recent in care tata socru Sarbu radea si spunea, cu referire la CCR si la Parlament, ca „totul” a pornit de la amendamentul Sova. Radea galben si resemnat. Se vedea ca ii venea sa il rupa pe Sova in bucati. Ala are noroc ca e prieten si partener cu Ponta, ca altfel l-as rupe partidul pentru ce le-a facut.

       Cetatean

       30/09/2012 at 4:45 pm

      • pana de curand nu credeam ca exista un om NORMAL care sa se numeasca Dan-Coman Sova. Si nici acum nu cred, e doar un bezmetic care zbiara.

       cinic

       30/09/2012 at 6:48 pm

 28. mda
  Astept emisiunea Turcescu/DD cu inima indoita
  pentru Romania, DD e o carte pierzatoare pentru noi toti .
  Dand in Ponta poate sa ajunga a 3a forta a tarii , si stim sigur ca in parlament va trece de partea USL de fiecare data cind i se va cere. Mai tineti minte patrulaterul rosu ?

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 4:17 pm

  • Am facut simulari. Sunt judete unde DD nu nici un mandat (numarul de voturi la locale e sub CECI) si altele la care ia un mandat. Cu tot cu redistribuirea, mai poate prinde cateva mandate. Insa personal cred ca va avea in jur de 30 de mandate.

   Cetatean

   30/09/2012 at 4:22 pm

 29. daca eram sociolog, anticipam si tendintele si faceam calcule pe fiecare judet. Nu am avut timp, am facut pe vreo 7-8 judete, din toate zonele.

  Cetatean

  30/09/2012 at 4:24 pm

  • Lasa-ma City, cu sociologii. Este unul acum pe B1tv. Ti se face greata. E mai rau ca tigancile care ghicesc viitorul.

   ion

   30/09/2012 at 4:35 pm

 30. sociolog, adica sa stiu sa jonglez cu procente si diagrame din alea care iau ochii si baga frica in politicieni 😉

  Cetatean

  30/09/2012 at 4:37 pm

 31. E bun in schimb ziaristul de la Kamikaze. Cel trimis de la ARD e venit saracul de pe Marte. Pare cu bun simt si ii este parca frica sa contrazica sociologul. Il ajuta ziaristul.

  ion

  30/09/2012 at 4:47 pm

  • Cine e ala de la ARD, adica cum il cheama?

   Theophyle

   30/09/2012 at 4:51 pm

   • Scuze Theophyle,
    Nu i-am retinut numele pt. ca nu am urmarit de la inceput emisiunea. Dar va candida pe un colegiu din judetul Bacau. Desteptul de moderator nu i-a mai amintit numele. Cred ca e de la Noua Republica dar nu sunt sigur.
    O sugestie daca imi e permis. Cand trimiteti oameni de la ARD la televiziuni ar trebui sa aiba cat de cat competente pe tema care se discuta. Astazi a fost lectie de sociologie. Cred ca baiatul nu le are nici cu statistica.

    ion

    30/09/2012 at 4:58 pm

    • Multumesc,
     Daca e de la Bacau si NR, m-am lamurit 😦

     Theophyle

     30/09/2012 at 5:00 pm

 32. Ion, NR nu este oficial si juridic in ARD.

  Fondatorul si cativa trepadusi sunt mereu mentionati de PDL ca si cand fac parte din ARD. E chestie tactica.

  Insa de bine ce ii cunosc aia din PDL, Blaga a zis pana acum de doua ori „Noua Romanie”. Odata a zis-o sambata, am auzit eu, alta data acum cateva saptamani.

  Cetatean

  30/09/2012 at 5:03 pm

 33. Bai fratilor!!!!!

  Fiti atenti: stire la B1, acuma, cum va merge DD cu banii in saci la Oltchim. Este difuzat DD care zice (citez):

  „Premierul are probleme cu ochii, nu vedea sa citeasca pe dovada care i-am adus-o ca avem banii pentru Oltchim, nu ne ramane decat sa mergem cu sacii de bani in Piata Victoriei, sa il strigam pe Premier sa se uite de la fereastra sa vada ca avem banii, se poate uita cu binoclul sau cu o luneta, sa speram ca nu ne lichideaza…”:lol: 😆 😆

  Dumnezeule, freak show!!!

  Cetatean

  30/09/2012 at 5:08 pm

  • Stirea e veche. La irealitatea declara ca este in negocieri cu un om de afaceri sa-i imprumute masina blindata ca altfel banca nu ii da voie sa scoata banii.

   ion

   30/09/2012 at 5:15 pm

   • 😆 😆

    Urmatoarea stire e ca va transporta banii cu un F-16.

    Cetatean

    30/09/2012 at 5:18 pm

  • Chestia asta face inconjorul lumii. Nu e fraier DD asta. Il scoate pe Ponta Mondialu’ de idiot international. Nu ca nu este, da! Inca o data ne facem de basme 😦

   Theophyle

   30/09/2012 at 5:42 pm

 34. City,
  Nu prea le stiu eu cu partile din ARD. Zau nu prea am timp sa ma documentez. La mine in colegiu vor candida tot de la PDL asa ca nici nu stiu daca ma duc la vot. Daca e asa cum spui atunci sa se clarifice odata pentru totdeauna. Ca NR nu face parte din ARD. Ce D-zeu?

  ion

  30/09/2012 at 5:10 pm

  • Ioane , e pacat sa nu votezi. Daca nu iti place pdl-istul voteaza usl-listul sau verdele lui Cernea, macar stii o treaba

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 5:54 pm

   • Buna Last,
    Imi pare rau i-am votat in 2008. M-au dezamagit. Cel putin unul dintre ei a cochetat cu votarea la motiunea de cenzura MRU (noroc cu „pocaitii care l-au afurisit”). In loc sa-si recunoasca propriile greseli dau vina pe Pirat ca partidul a ajuns unde a ajuns. Ori eu imi respect presedintele actual.

    ion

    30/09/2012 at 6:06 pm

    • Bine, voi vorbi cu presendintele actual si il voi ruga sa te roage sa mai dai ard o sansa 🙂

     lastnightmusic

     30/09/2012 at 6:12 pm

     • Merci Last,
      Dar prefer sa-i scriu personal Piratului. Am facut-o si in trecut si culmea mi-a si raspuns.

      ion

      30/09/2012 at 6:31 pm

 35. Nu face. Cand s-a inscris ARD la Bec, NR nu iesise din procedura de la Curtea de Apel si nu fusese inscrisa in Registrul partidelor politice. Nu mai poate adera la alianta.

  Membrii NR vor candida pe listele partidelor din ARD si Fondatorul insusi va candida pe listele PNTCD (mai mult ca sigur). Ironia istoriei.

  Cetatean

  30/09/2012 at 5:11 pm

 36. Iar PSD-ul si beizadelele :evident: Evident, asocierea cea mai periculoasa ptr. Romania – politica&interlopi.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/Beizadeaua-PSD-de-Giurgiu-Gabi-Bdlu-convorbiri-penale-cu-interlopii-Din-20000-ne-d-1003.html
  alt subiect care poate fi valorificat si care cu sigurantza ca va trece nevazut.

  mar

  30/09/2012 at 5:32 pm

 37. A fost OK la Arad. A venit foarte multa lume 🙂 Si lume buna!

  http://www.forta-civica.ro/intalnirea-regionala-a-membrilor-partidului-forta-civica-arad/

  Theophyle

  30/09/2012 at 5:52 pm

  • Corect 🙂
   Inteleg ca azi te-ai descurcat cu post-it-ul lipit de frigider si cu cuptorul de microunde

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 5:57 pm

   • Ce cuptor cu mircounde? Iesea un fum de la el din gradina, mama-mama! Se rumenea un purcel la protap, de ziceai ca e masa haiduceasca 😆 (G/M).

    Cetatean

    30/09/2012 at 6:00 pm

    • Falca a propus la scena deschisa lui MRU sa devina senator de Arad. MRU a raspuns ca se mai gandeste intre Iasi, Bucuesti si alte locuri unde i s-a propus sa candideze 😆 Foarta multa lume. Teatrul era ticcsit si nu toata lumea a putut intra 🙂 Cineva e trist la Arad 😆

     Theophyle

     30/09/2012 at 6:03 pm

     • Pai de ce crezi ca Aradul a ramas unul din putinele judete cu oameni normali. A fost si mama. De cateva minute am terminat conversatia la telefon. A fost incantata. Felicitari organizatorilor

      ion

      30/09/2012 at 6:11 pm

      • Acum am vorbit la telefon cu jumatatea mea (mai mare) care mi-a spus ca a fost fenomenal!

       Theophyle

       30/09/2012 at 6:13 pm

     • Cosmar de luna plina pentru Geoana care are urmatorul vis :
      „In drum spre Bucuresti venind de la Arad, MRU a facut o escala la Dabuleni. Toata suflarea pepenarilor a iesit in intimpinare si au smuls presedintelui FC promisiunea ca va avea in vedere sa candideze ca senator de Dabuleni” 🙂
      Da nu e plauzibil la cit s-au prostit oltenii in ultimii 20 ani…..

      lastnightmusic

      30/09/2012 at 6:12 pm

 38. Sa nu fie. La valoarea lui zdrobeste orice contra-candidat 😆

  Cetatean

  30/09/2012 at 6:07 pm

 39. Salutare ! 🙂
  Pache Protopopescu, un liberal „jos palaria !” :
  ” Primarul Bucureştiului dintre 1888 şi 1891 a reuşit însă să intre în istorie drept unul dintre cei mai eficienţi şi inventivi: a extins iluminatului public în tot oraşul, a făcut trotuare şi noi artere de circulaţie în oraş, a introdus telefonia publică şi construit aproape 30 de şcoli, printre care şi Colegiul „Gheorghe Lazăr“.
  „Şi transportul în comun a fost o prioritate pentru primarul de la acea vreme, astfel că s-a lucrat la extinderea reţelei de tramvai, dar şi la impunerea unor condiţii civilizate de transport pentru bucureşteni.
  „Înainte de a se pune în circulaţie tramvaiele cu cai ale noii societăţi, Em. Protopopescu-Pake, primarul oraşului a dat o ordonanţă alcătuită din şase articole cu mai multe subpuncte, cu dispoziţiile care trebuiau respectate atât de personalul tramvaielor , cât şi de pasageri. Astfel, conductorii vor păstra ordinea în vagoane, vor îngriji ca pasagerii să se aşeze pe bănci, fără să aducă supărare unul altuia”, notau istoricii.
  “În mijloacele de transport în comun de la acea vreme, era interzis să urce mai mulţi călători decât câte locuri sunt pe bănci şi pe platformă, nu vor fi primiţi în vagoane cei îmbrăcaţi murdari, în stare de beţie sau pe cei însoţiţi de câini. Nu vor admite nimănui cu tinichele sau ulcioare cu lichide care ar putea să mânjească sau să supere pe ceilalţi călători. Agăţatul de vagoane , fie chiar pe scări este strict interzis şi periculos. Taxa fixată era de 30 de bani pentru toată linia, 20 de bani pentru două secţii şi 15 bani pentru o secţie, toţi călătorii erau obligaţi să prezinte biletul la cerere”, mai scria istoricul Potra.”

  Nasc si in tara asta oameni…

  Tzepelica

  30/09/2012 at 6:12 pm

  • Salut 🙂
   Da Timi au fost si oameni fff buni, din nefericire putini

   Theophyle

   30/09/2012 at 6:19 pm

 40. Ioane,
  Eu l-am avut in colegiu la mine pe Prigoana- gunoieru. Mie nu=mi placea de loc de el dar nu puteam sa votez pnl-istul, sau sa absentez de la vot. Acum sper sa vina Prigoana din nou …. dar din partea PNL 🙂

  lastnightmusic

  30/09/2012 at 6:41 pm

  • Mai Last,
   Ar fi de coma. Numai tie ti se poate intampla asa ceva. Cred ca ai ceva neplatit din alta viata.

   ion

   30/09/2012 at 6:49 pm

  • Ungureanu a spus că „o asemenea surpriză” îl îndeamnă la „o gândire profundă şi foarte atentă”.

   Ungureanu a spus că va analiza propunerea şi împreună cu apropiaţii săi şi va răspunde ARD Arad cât mai curând.

   E ca atunci cind spui : intrebarea este foarte interesanta….. sa vedem cum va fi raspunsul.
   Oricum Falca a transmis un mesaj si Fondatorului…. care batea seaua ca e intim cu Falca

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 6:58 pm

   • Poate bandit dar nu e fraier in nici un caz!

    Theophyle

    30/09/2012 at 7:02 pm

   • Nu i-a transmis un mesaj Fondatorului ci socrului sau, Mister Seculici.

    ion

    30/09/2012 at 7:02 pm

    • am auzit ca e la cutite cu tata socru. S-a divortat?

     Theophyle

     30/09/2012 at 7:04 pm

     • Nu inca. Dar Seculici e bun prieten cu Patrunjel. Atunci trebuia si el sa plece dar are multe bube. Falca cu procesul lui cu terenul e ingeras.

      ion

      30/09/2012 at 7:21 pm

  • Buna seara tuturor.

   Ce a cautat Falca la intalnirea regionla a FC?
   Data trecuta cand cu ICCD-ul sa zicem ca am inteles dar acum?

   grig

   30/09/2012 at 7:06 pm

   • pai nu sunt aliati in ARD ?

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 7:07 pm

    • Pai eu am inteles ca a fost o intalnire regionala a PFC.
     Care a avut probabil si rol de marketing dar probabil si chestiuni organizatorice interne a PFC.

     Aliati in ARD dar evenimentul n-a fost un eveniment al ARD ci al PFC.
     Una-i una si alta-i alta. Parerea mea.

     grig

     30/09/2012 at 7:11 pm

     • A fost invitat de onoare el si toti sefii regionali ai aliantei 🙂

      Theophyle

      30/09/2012 at 7:12 pm

 41. Ponta plagiatorul este un idiot internatzional, nu trebuie sä se
  oboseascä nimeni sä-l ajute, iar zdreantza Cäcäräu ,o paiatzä
  buhäitä ce laträ si face pisu pe el …… cand bea-.un stricat.

  theo- nona

  30/09/2012 at 7:02 pm

  • Iarta-i Nona macar duminica seara. Vrei sa isi piarda stima de sine acum de luna plina, 🙂 Daca te citeste Banciu sigur se poate inspira 🙂

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 7:06 pm

 42. theo,

  poate ne spune si nouä cate ceva dna. DESY……….

  theo- nona

  30/09/2012 at 7:05 pm

 43. ziaristul dela Kamikaze este f. bun, un cotoi destept.

  theo- nona

  30/09/2012 at 7:12 pm

 44. multumesc,
  uitatzi-vä la poze, frumos si cu o doamnä face f. mult.
  sä le de-a dumnezeu noroc.

  theo- nona

  30/09/2012 at 7:16 pm

 45. Am o dilema. Sa presupunem ca dupa 9 decembrie USL-ul va lua un 42-45%.
  In aceste conditii probabil ca se va cauta o formula de guvernare cu ARD cu domnu Dan cu minoritati cu ceva transfugi de prin USL probabil, poate si cu UDMR.

  Pe langa faptul ca probabil vor exista multe tendinte de cacofonie ce sanse mai dati in aceste conditii unei reformari din interior a dreptei/PDL ?

  grig

  30/09/2012 at 7:20 pm

  • grig, nu conteaza scorul politic, ci numarul de mandate. la 42-45%, in functie de distributia din judete, USL poate fi sub 50% sau peste 50% din numarul de mandate.

   Cetatean

   30/09/2012 at 7:28 pm

   • Admitand ca discutam de numar de mandate. Daca ipotetic vorbind, ARD va intra la guvernare (cu DD, cu cativa transfugi rupti de la USL, cu UDMR, cu minoritati, etc. etc. etc.) – exista sanse / variante credibile ca PDL (oricum se va numi el ca nu numele conteaza) sa se mai curete?

    grig

    30/09/2012 at 7:33 pm

    • da. vom avea in ARD oameni carota PDL nu le va putea pune pumnul in gura. aia ii vor biciui mereu.

     Cetatean

     30/09/2012 at 7:51 pm

 46. Theophyle

  30/09/2012 at 7:20 pm

  • Seara buna
   Deci , demonstrat cu date istorice , sintem o tara in care coruptia a fost si este forma ideala de progres , dezvoltare si indirect 🙂 de inbogatire personala.
   Articol care ma face sa se ridice parul in cap Theophyle . (ala putin ramas ) 😆
   Rezulta ca viitorul e pe masura prezentului si a trecutului ” glorios” .
   Atunci e valabil si proverbul „ce naste din pisica , soareci maninca ” ?
   Adica din o clasa politica corupta nu poate naste una integra . 😦

   stefan60

   30/09/2012 at 7:40 pm

   • Stef salut 🙂
    am selectat 8 afaceri interbelice. Te asigur ca am progesat fata de ce am fost. Lucrez la serialul asta cam o saptamana sunt ingrozit

    Theophyle

    30/09/2012 at 7:45 pm

   • stefane , omul e coruptibil si corupt de la infiintarea Romei…. (nu toti evident ) dar coruptia si tentatia coruptiei exista in toate tarile si epocile. asa ca nu e cazul sa ti se faca parul maciuca…. decit daca iti sta bine asa 🙂

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 7:51 pm

    • Daca nu ma „atacai” , nu era liniste pe blog. 🙂
     Salut . 🙂

     stefan60

     30/09/2012 at 7:53 pm

 47. buna seara;
  fiindca vreau sa ma pun ” la curent” cuu politichia romaneasca ma pregatesc sa-l aud pe marele ” om de afaceri dan diaconescu” la b1
  asteptand la emisiunea in curs mitrea a spus o chestie care pentru guvernul ponta ar putea deveni alta dinamita:
  fmi nu impune ce sa se privatrizeze;s-ar putea ca guvernul sa fi decis sa arunce privatizarile ca solutie pentru a da bine la cifre”
  eu traduc cam asa: ca sa le ramna bani de pomeni-vezi aia cu indemnizatiile pentru mame,or mai fi si altele-si sa se icadreze in deficit,”pun privatizarI’=dispar pierderi pe hirtie si „au bani” pentru pomeni
  asta e crima cu premeditare

  intamplator

  30/09/2012 at 7:59 pm

  • buna seara ! tii minte cand scriam inainte de inceperea privatizarii oltchim ca cineva trebuie sa ia pozitie?si care era la timpul respectiv pozitia opozitiei fata de guvernul ponta in cazul privatizarii?atrageam atentia asupra metodei de privatizare nu a privatizarii in sine . da , e crima cu premeditare ce a facut guvernul ponta. dar am inteles si de ce nu a luat nimeni pozitie inaintea zilei in care a avut loc „privatizarea in direct” : pentru ca in consiliu de admin psd, pnl si pdl au 3 indivizi care si au dat mana. cand se vor desecretiza rapoartele serviciilor de informatii elaborate pe „cazul oltchim” si vor afla si muncitorii de acolo de ce au pierderi si n au banii de salarii nu-i vad bine pe cei din partidele mentionate.

   zigzag

   30/09/2012 at 8:26 pm

 48. http://www.mediafax.ro/politic/ungureanu-sefii-de-organizatii-fc-au-termen-15-octombrie-sa-sporeasca-de-trei-ori-numarul-membrilor-10141382

  Theophyle. Sunt extrem de curios de deznodământ. 🙂 Aş merge chiar cu o cifră în evaluarea mea personală pe un maxim de câştig numeric 60% x 3 membrii ceruţi, deci în 2 săptămâni nr actual X 1,8 în medie la nivel organizaţional. Nebuloasa, e la nivel de motivaţie. Experienţa mea personală de viaţă, mă împinge spre convingerea că un militant sedus e de nori mai bun decât unul constrâns.
  MRU a fost cred că bine prudent când a evitat să dea un răspuns clar dlui Falcă. Un gest extrem de inteligent din partea ultimului care face gesturi de bunăvoinţă pentru toţi noi-veniţii pe scena politică dar în acelaşi timp…poate fi pactul cu diavolul. Eu cred că singura şansă a lui MRU e să reuşească singur pe forţele proprii la nivelul colegiului lui parlamentar.
  Aş fi extins sfatul cu Facebook la pagina de Twitter. Nu pentru bătăliile actuale, pentru cele viitoare.
  Un mic cadou
  http://truthy.indiana.edu/elections

  TD

  30/09/2012 at 8:00 pm

  • Saklut TD 🙂
   Multumes pentru sfaturi. De la tine sunt si ascultate si apreciate. Nu a fost ceva ultimativ si obligatoriu a fost un sfat. Da si eu cred ca twitterul merita atentie.Multumesc pentru „cadou”. Important nu pune 2 linkuri, platforma te trimite la moderare. un link pe comentariu

   Theophyle

   30/09/2012 at 8:07 pm

 49. Aoleu ce-i face lui Ponta si Vulpescu 😆 Copyhotzul si-a gasit nasul, DD este in „in priza” nu cred ca respira cand vorbeste 😀

  mar

  30/09/2012 at 8:12 pm

 50. Cred ca a consultant un consilier in comunicare nonverbal, concomitent cu vorbele asociaza si mesajul non verbal. Bag seama ca si-a facut bine temele 🙂
  Mare dreptate a avut C., asta il zdrobeste intr-o confruntare directa pe Copyhotz 😆

  mar

  30/09/2012 at 8:16 pm

  • salut mar 🙂
   si-a gasit nashul. Doi escroci!

   Theophyle

   30/09/2012 at 8:17 pm

   • Zici ca sustine cautarile despre Elodia. Oare sa fie real ce spune despre vocatia de DJ pe care o are Vulpescu, daca da este de balamuc 😦 Ala tb demis urgent.

    mar

    30/09/2012 at 8:26 pm

 51. Buna seara!
  Ceva Tudor Gheorghe aveti? 🙂

  Finante Azi

  30/09/2012 at 8:22 pm

  • Buna 🙂
   de ce?

   Theophyle

   30/09/2012 at 8:23 pm

   • Sa intram in atmosfera privatizarii Oltchim 🙂
    Asta intelege guvernul prin privatizare strategica. Ei vor sa vada banii, dar plan de investitii ulterioare or fi cerut? N-au scos fata la maritat, cum ziceau ei, au dus-o direct pe centura.

    Finante Azi

    30/09/2012 at 8:27 pm

    • bani de strategii viitoare nu-i intereseaza :)). daca apuca sa i ia banul lui dd iar vuza pune mana pe creanta electrica se ajunge la „ura si la gara” .

     zigzag

     30/09/2012 at 8:31 pm

     • Zigy,
      daca Vuza pune mana pe creantza electrica, DD ramane in pielea goala.

      mar

      30/09/2012 at 8:33 pm

      • da. si se ajunge la metoda privatizarii in care a fost campion dinu patriciu.

       zigzag

       30/09/2012 at 8:36 pm

      • Nu inteleg de ce DD nu a licitat pentru ea

       Finante Azi

       30/09/2012 at 8:39 pm

   • In timul negocierilor se pare ca Vulpescu facea pe DJ-ul. Ca la psihiatrie, sincer.

    mar

    30/09/2012 at 8:28 pm

  • numai ACDC 🙂

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 8:25 pm

 52. Remarcati va rog diferenta intre doi cercetatori unul aflat de 12 ani in strainatate iar celalalt aflat inca in tara.
  http://www.ziare.com/scoala/universitati/ce-poate-face-diaspora-pentru-cercetarea-romaneasca-1193008.
  Ce sa mai zic de Abramburica noastra.

  ion

  30/09/2012 at 8:28 pm

 53. Domnu’ Dan ii rontaie procentele lui Victoras

  Finante Azi

  30/09/2012 at 8:37 pm

 54. Frate, asta o sa cada mort de oboseala la cat a vorbit. Numai Cicero vorbea mai mult si il transportau in lectoca acasa, dupa ce pleda cand era tanar 😉

  Cetatean

  30/09/2012 at 8:39 pm

  • asta-i nimic pe langa noptile de la garsoniera

   Finante Azi

   30/09/2012 at 8:39 pm

   • nu am vazut nici una, insa am vazut prelucrarile de la Mondenii 😉

    Cetatean

    30/09/2012 at 8:41 pm

  • 😛 este in transa, are betie de cuvinte 😆

   mar

   30/09/2012 at 8:41 pm

 55. Mai frate, il toaca DD pe Ponta ca pe carnea de mici.

  Cetatean

  30/09/2012 at 8:45 pm

  • stiu ca nu e pentru electoratul educat, dar avea nevoie si dreapta de un graitor din asta

   Finante Azi

   30/09/2012 at 8:47 pm

 56. Foarte greu il urmaresc pe DD, trece de la o idee la alta cu viteza cosmica, dar baga cate o soparla aproape in fiecare minut!

  cedric

  30/09/2012 at 8:47 pm

  • face niste confuzii voite intre termeni, dar marea masa nu se prinde

   Finante Azi

   30/09/2012 at 8:48 pm

 57. Hopa, au luat documente in timp ce se negocia procesul de privatizare. Sunt nebuni, au incalcat legea 😦

  mar

  30/09/2012 at 8:47 pm

 58. ce soparla, Cedric, e ditamai dinozarul!

  Cetatean

  30/09/2012 at 8:48 pm

 59. Seful Eximbank este prietenul lui Ponta. Copyhotzul cred ca-si blesteama ziua in care a s-a intrsectat cu DD.

  mar

  30/09/2012 at 8:50 pm

 60. Aveti grija ca incep manipularile
  Mihai Razvan Ungureanu va candida pentru un loc in Senat la Arad sursa e HOTNEWS via Agerpres

  ion

  30/09/2012 at 8:52 pm

  • Salutare tie si celorlalti cititori.

   Agerpres nu sunt cumva cei care au manarit declaratia lui Ponta in care s-a scapat si a anuntat cresterea cotei unice?

   EuCuMine

   30/09/2012 at 8:56 pm

   • Agerpres e subordonata guvernului.

    ion

    30/09/2012 at 9:00 pm

    • Aha, deci manipulari proaspete direct de la botul calului, ca sa zic asa.

     EuCuMine

     30/09/2012 at 9:01 pm

  • Fratele meu, omul a spus singur public, acum o ora ca nu stie! Aia sunt telepati? sa innebunesti de ei 😦

   Theophyle

   30/09/2012 at 8:56 pm

 61. sa ajunga DD pentru Ponta ce e Base pt. Crin

  Finante Azi

  30/09/2012 at 9:00 pm

  • Buna Finante,
   Mi-ai luat expresia din tastatura. Domnule da telepat mai esti

   ion

   30/09/2012 at 9:03 pm

   • Salut!
    🙂
    sa speram ca nu ia DD procentele si face cu ele coalitie cu USL
    Noi ramanem ca intelectualii cu 25% in ritmul asta

    Finante Azi

    30/09/2012 at 9:05 pm

 62. procentele pe care le ia sunt bine luate. Daca le ia si face alianta cu USL, e jale. Daca NU le ia, e catastrofa. Intre jale si catastrofa, e mai bine sa fie jale.

  Cetatean

  30/09/2012 at 9:07 pm

  • e cu „smen” toata treaba . nenea hrebe cred ca vrea alt sef la psd. si asta rapid.avantaj geoana.

   zigzag

   30/09/2012 at 9:10 pm

   • e cu mare smen. la ora asta se pot face o droaie de teorii insa un singur lucru cert: Ponta e in galeata.

    Cetatean

    30/09/2012 at 9:12 pm

    • :D. va iesi si el la atac cu hartiile de la nashu.o sa vedem daca i le a dat pe alea originale sau i a dat in bataie de joc sa scape de el

     zigzag

     30/09/2012 at 9:14 pm

     • Nope, Zigzag
      Documentele de la Nasul nu poate sa le desecretizeze. A primit cartonasul rosu ca a pomenit de ele.

      ion

      30/09/2012 at 9:27 pm

      • atunci e de bine . se strange cheia in jurul finului si cam toti vor sa scape de el- si aliatii si dusmanii.

       zigzag

       30/09/2012 at 9:40 pm

       • Mai adauga ceea ce i-a sugerat MRU in calitate de fost sef SIE, unui ziarist de la adevarul, sambata cand a fost invitat la B1tv. A si subliniat zambind ca Mona Lisa ca nu e speculatie ceea ce a transmis.

        ion

        30/09/2012 at 10:01 pm

    • cam asta este situatia:

     chit ca nu cred ca Plagiatorul Mitoman are oua.

     Sare'n Ochi

     30/09/2012 at 10:54 pm

 63. e vorba de numarul de mandate si de CECI, de coeficienti electorali. E bine ca DD sa il rupa pe Ponta, paguba e mai mare decat potentialul castig care ar fi in caz de alianta post-electorala.

  Cetatean

  30/09/2012 at 9:09 pm

  • Are si Diaconescu dreptate – cand semnezi un contract nu iti cere nimeni sa arati banii inainte. Ai penalitati in caz de intarziere a platii.

   Finante Azi

   30/09/2012 at 9:13 pm

 64. Pana la urma, eu am inteles ca DD e unealta firmei rusesti! Nu garantez ca am inteles bine ca m-a zapacit de cap!

  cedric

  30/09/2012 at 9:26 pm

  • Cam asa s-a inteles, firma care probabil nu a participat direct pentru a nu creste pretul.

   Finante Azi

   30/09/2012 at 9:31 pm

   • eu unul am rezerve ca o firma de talia gazprom-daca de ei e vorba sau subsidiara aia a lor-are nevoie de intermediar,chiar si dan diaconescu, pentru preluare oltchim
    probabil ca sunt niste fonduri de investitii,care si-au aratat interesul pentru…

    intamplator

    30/09/2012 at 9:39 pm

    • si daca era Gazprom direct la licitatie, ceilalti ar fi venit doar cu cateva milioane oferta?

     Finante Azi

     30/09/2012 at 9:57 pm

     • de unde ar fi avut ceilalti mai mult???
      vuza&chimcomplex poate ca ar fi venit cu 5-10 milioane mai mult
      pcc poate ar fi mers pina pe 20-30 milioane
      dd???
      in esenta niciunul din cei 3 nu putea concura cu gazprom

      intamplator

      30/09/2012 at 10:22 pm

      • nu stiu ce sa zic de PCC, ei au cheltuit deja mult, nu-si permit sa ajunga la concurenta

       Finante Azi

       30/09/2012 at 10:26 pm

 65. Ce legatura face Blaga cu premierul polonez, mare prieten cu Ponta!!
  La asta nu m-am gandit.

  cedric

  30/09/2012 at 9:30 pm

  • Ce legatura?

   Finante Azi

   30/09/2012 at 9:32 pm

   • A zis ca Ponta e interesat sa ia polonezii de la PCC combinatul pe pret mic, in baza prieteniei declarate de mai multe ori cu premierul polonez , care ii seveste chiar ca exemplu in politica!

    cedric

    30/09/2012 at 9:37 pm

    • Interesant, e posibil.

     Finante Azi

     30/09/2012 at 9:39 pm

    • altu care-si da cu parerea…
     @cedric: ce firma din lumea asta accepta sa ia ” asa cum e ” o companie care are datorii de 500 milioane euro-nu socotesc dobanzile-,are 33 angajati cu un contract de munca care interzice concedierea decat cu plati compensatorii substantiale;in plus este o fabrica chimica care nu lucreaza de doua luni cel putin=repornirea ia timp,aunt conducte,pompe,oricand se poate defecta ceva la repornire,trebuie verificate inainte,si..si…si..
     singura companie care ar putea-repet,ar putea- fi interesata e socar din azerbaidjan-aia stau pe un munte de bani si preluarea oltchim&arpechim ii baga direct in eu si ar ajunge ca cei din kazahstan,cu rafinaria lor in eu

     intamplator

     30/09/2012 at 9:45 pm

     • 3300 angajati nu 33

      intamplator

      30/09/2012 at 9:46 pm

     • ai si nu dreptate – PCC e actionar deja la Oltchim

      Finante Azi

      30/09/2012 at 9:56 pm

      • pcc e interesat numai de soda ca nu pot fara- si polioli-aici ar realiza o sinergie cu instalatia din polonia care e mai mica decit a oltchim
       in nici un caz pvc-ul
       la limita,vind actiunile si nu pierd prea mult

       intamplator

       30/09/2012 at 10:25 pm

 66. hehe…
  ziceam eu acu ceva zile ca ponta a scapat de draqu-fmi- si a dat de tacsu-dan diaconescu;
  dan diaconescu n-a spus nimic -cred ca daca ma asociam cu @tds aduceam si noi niste hartii ca ale lui diaconescu-mai putin extrasul de cont de la otp-cu ” mari grupuri financiare” interesate de bla,bla,bla
  cam asa s-au facut privatizarile alea de doi bani pe vremea lui nea vacaroa-veneau neica nimeni cu scrisori ca x,y sau z,e interesat de bla ,bla-dadea neica nimeni ce trebuia-pe vremea aia era chiar ieftin-si gata privatizarea;
  ce e chiar magistral la dd e debitul verbal si cum prezinta ” roata” ca descoperirea epocala a zilei de azi;aici da, e foarte bun
  cit despre dj-ul ala,iar nu e mare ” inginerie”/asa sunt mai toti astia de prin ministere;doar ca acum un tip cu capacitatile de manipulare ale dui dd le face publice;
  una peste alta, vorba lui tzepelica,sc bomfaierul si ciocanul de la strehaia e gata de actiune la oltchim

  intamplator

  30/09/2012 at 9:35 pm

 67. de data asta, pe faza cu avioanele, Blaga a fost bun. Mira-m-as!

  Cetatean

  30/09/2012 at 9:43 pm

 68. Si cu Oltchimul a fost bun si cu Antonescu. Sa vedem cum va vorbi de ARD!

  cedric

  30/09/2012 at 9:45 pm

  • Turcescu pune o intrebare buna: de ce ar vota un nehotarat ARD-ul? Trebuie un mesaj central, un vector de comunicare si de imagine.

   Cetatean

   30/09/2012 at 9:55 pm

 69. Hai ca cei doi i-au zis-o lui Blaga: „v-ati casatorit cu nobila” (a propos de aliantele PDL).

  Cetatean

  30/09/2012 at 9:58 pm

 70. Am trait sa o aud si pe asta: Blaga: „Eu as miza si pe Neamtu, si pe Papahagi”.

  Neamtu, binecuvantat de Blaga, oh Doamne!!! 😆

  Cetatean

  30/09/2012 at 10:03 pm

 71. La Nasul este Vulpescu. L-au facut zdrentze, i-au cerut demisia 😆

  mar

  30/09/2012 at 10:04 pm

  • venit cu laptopul? A mai pus melodia „sotia prietenului meu”, pastisare dupa „La femme de mon ami”? 😉

   Cetatean

   30/09/2012 at 10:05 pm

   • nu a intrat telefonic, sunt invitati Sorin Ionita si un ziarist. Se pare ca DD a facut oferta dupa ce a aflat cat a oferit Vuza si a modificat oferta, neavand banii 😦

    mar

    30/09/2012 at 10:11 pm

 72. Buna intrabarea lui Turcescu: de ce nu candidati la Bucuresti?

  cedric

  30/09/2012 at 10:06 pm

 73. Cum poti sa crezi asa ceva?? I-o cere partidul! (G/M)

  cedric

  30/09/2012 at 10:10 pm

 74. Iar da cu oistea in gard cu taierea salariilor. Nici acuma nu realizeaza ca ne-a trecut glontul falimentului pe linga ureche.

  ion

  30/09/2012 at 10:13 pm

  • si nici macar nu pomeneste aspecutl juridic decisiv: CCR ar fi respins taierea diferentiata, in temeiul art. 53 din Constitutie. Or taiere 25% la toata lumea, ori deloc. Nu puteai discrimina.

   Cetatean

   30/09/2012 at 10:14 pm

 75. Blaga moare ca s-au taiat salariile cu 25% la toata lumea.

  Boul nu zice ca el ca au frecat-o la rece pana prin aprilie, iar contabilul lui Videanu manarea cifrele si ascundea 3 miliarde deficit.

  Cetatean

  30/09/2012 at 10:13 pm

  • Blaga moare ca le-a taiat salariile politistilor si a plecat de la MAI in toamna lui 2010. Imi place de Boc ca nici nu vrea sa mai participe la nici o intalnire PDL. Nu stiu daca va fi posibil, pentru mine e de domeniul fantasticului, dar jumatatatea mea feminina mi-a spus ca in primavara lui 2013 Boc va fi iar in topul politicii. Ma pune inca odata sa va spun ca MRU trebuie sa-si asculte intuitia si sa fie mai indraznet (Kepler stie de ce)

   ion

   30/09/2012 at 10:27 pm

   • asa e. Blaga moare, ca MAI era cureaua de transmisie intre partid si teritoriu. Practic Base le-a dat foc la cureaua de transmisie, la relatia intre partid si sefii de prin teritoriu (civili si militari).

    Poate 2013 e prea devreme pentru Boc, insa si eu cred ca are inca un cuvant de spus.

    Cetatean

    30/09/2012 at 10:40 pm

 76. acuma l-a luat la suturi pe MRU, ca FC e doar MRU si nu trebuia sa ia oamnei de la alte partide. Ce dracu. are cativa de la alte partide si o droaie din societatea civila, si Blaga nu vede decat pe aia cativa din alte partide. Tataie, nu ai idee cine il sustine pe MRU: Politeia 😆

  Cetatean

  30/09/2012 at 10:16 pm

  • Unde drac face Blaga declaratile ? 🙂

   stefan60

   30/09/2012 at 10:29 pm

  • cred ca buldogul e totusi impaciuitor. Chiar e convins sa mearga cu MRU pt ca stie ca asa cistiga. Char crede ca MRU e solutia, E mai rational decit MN. Pe de alta parte vrea sa drescurajeze migrarrea de la PDL la FC

   lastnightmusic

   30/09/2012 at 10:33 pm

   • A mai spus un lucru. In acest moment uniunea nu este sinergica: adica totalul partilor este mai mare decit intregul. Iar de dorit e sa fie invers. De aceea este necesara rapid mobilizarea activistilor din toate partidele ard sa iasa pe teren si sa faca awareness noii marci

    lastnightmusic

    30/09/2012 at 10:37 pm

 77. Se va juca la 2-3 procente totul. Si pentru USl si pentru ARD. Alea 2-3 procente in sus sau in jos vor face o enorma diferenta la numarul de mandate. Stiu ce zic.

  Cetatean

  30/09/2012 at 10:44 pm

 78. Altul care si-a cosmetizat CV-ul Sursa Adevarul.ro.

  În chestionarul trimis Comisiei pentru Controlul Bugetar al PE, Leonard Orban a susţinut că are expertiza necesară pentru a reprezenta România la Luxemburg. „În ceea ce priveşte auditul financiar extern, am avut o contribuţie substanţială la amendarea legii privind Curtea de Conturi a României (…), finalizarea manualului de audit financiar al Curţii de Conturi şi a Ghidului pentru auditul performanţei”, menţionează Orban.

  Potrivit surselor din Curtea de Conturi, datele menţionate sunt cel puţin exagerate, Leonard Orban neavând cum să contribuie la aceste norme. Amendarea Legii Curţii de Conturi s-a realizat în 2008 de către o comisie prezidată de Pătru Rotaru, fostul preşedinte al Autorităţii de Audit. De asemenea, finalizarea manualului de audit financiar al Curţii de Conturi şi a ghidului pentru auditul performanţei s-a făcut, în 2009, de către auditori financiari din Departamentul nr. 1 al Autorităţii de Audit.

  ion

  30/09/2012 at 11:17 pm

 79. asta e de luat in calcul;ar putea oferi destule posibile raspunsuri la destul de multe intrebari/2020 nu e chiar foarte departe

  Întrebat dacă OMV poate ţine pasul cu coloşi precum Exxon or Shell în industria petrolului, Roiss subliniază prudent că nu şi-a propus să schimbe cu compania „sa” (sugestiv, interviul despre OMV se intitulează „Acesta este copilul meu”) ierarhiile din industrie, mai ales că „două treimi din producţia OMV vine din numai două ţări – Austria şi România”, dar răspunde tranşant când este întrebat despre dimensiunea noilor descoperiri din Marea Neagră („în România vom vedea o creştere uriaşă, în Marea Neagră am găsit o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială”).
  Şeful OMV este preocupat de găsirea unei rute de transport pentru gazele recent descoperite şi este de părere că Nabucco ar putea fi utilizat nu doar pentru livrarea gazelor din Azerbaidjan (zăcământul Shah-Deniz) spre Europa, ci şi pentru cele extrase din Marea Neagră

  intamplator

  01/10/2012 at 12:02 am

 80. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  Theophyle

  01/10/2012 at 6:40 am


Comentariile sunt închise.