Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Revista Presei – 7 Septembrie / Hectarele lui Felix de la Otopeni

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Vineri, valorile termice vor scădea uşor în toată ţara, devenind normale pentru această dată în majoritatea zonelor, exceptând partea de sud a teritoriului unde se vor menţine peste mediile climatologice. Cerul va fi variabil şi cu totul izolat va ploua slab în zona de munte şi în nordul Munteniei şi al Olteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în est şi sud-est.

Temperaturile maxime vor fi de la 19…20 de grade în Maramureş, estul Transilvaniei şi nordul Moldovei până la 29…30 de grade în Lunca Dunării; minimele termice se vor încadra între 6 şi 16 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, până la 2…4 grade.

La Bucureşti, vineri, vremea se va răci uşor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 12…14 grade.

Curs valutar BNR      valabil azi: 1 EURO = 4. 4816  RON; 1 USD = 3. 5536     RON; 1 EURO = 1. 2611 USD; Francul elvetian 3. 7203 RON. Gramul de aur 195.2508    RON.

Aproape 20.000 de concedieri în opt luni. Topul celor mai mari 300 de angajatori. Companiile Mic.ro (în faliment), Delphi Packard şi Carrefour sunt în top 3 la reducerea numărului de angajaţi în 2012, iar Hidroconstrucţia, Dedeman şi RCS sunt în top 3 la angajări. Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, cumulând un efectiv de peste 46.000 de angajaţi, iar Poşta Română rămâne compania cu cel mai mare număr de angajaţi – aproape 32.000 de persoane la finele lunii august, potrivit informaţiilor transmise de companii la inspectoratele de muncă. Retailerii, firmele de securitate, agenţii de muncă temporară, băncile, spitalele, operatorii telecom şi direcţiile de asistenţă socială şi de întreţinere a căilor ferate au cei mai mulţi angajaţi. Datele centralizate de Ziarul Financiar arată că jumătate dintre cei 300 cei mai mari angajatori din economie au concediat aproape 20.000 de oameni de la începutul anului, iar foarte puţine companii – în special agenţii de muncă temporară – au continuat să facă noi angajări. Ce răspund analiştii pieţei muncii la întrebarea: De ce au nevoie companiile ca să continue angajările? „De fapt problema este că firmele în­cearcă să îşi menţină angajaţii şi apelează la forţă de muncă temporară din lipsa vizibili­tăţii pe termen mediu şi lung. În momentul în care sindicatele anunţă că vor din nou modificarea Codului muncii şi nu se va mai face evaluarea angajaţilor şi nici concedierile pe baza lipsei de performanţă, iar investiţiile străine sunt la pământ, nu se poate discuta despre majorarea numărului de angajaţi în aceste companii”, spune Cristina Săvuică, managing partner al firmei de recrutare Lugera&Makler, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut. Cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi sunt la compania intrată în faliment Mic.ro Retail (-3.101), Delphi Packard (-1.290), Carrefour (-955) Petrom (-811), Radet (-586), iar cele mai multe angajări noi au fost făcute mai ales de către furnizorii de muncă temporară: Adecco (+2.251), Hidroconstrucţia (+1.211), Manpower (+896), Dedeman (+846) şi RCS (+842). Integral in Ziarul Financiar.

Esecul referendumului, aruncat de la PNL la PSD. Crin Antonescu a incercat ieri in sedinta Delegatiei Permanente sa-i invinovateasca pe colegii lor de coalitie de la PSD pentru esecul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, sustinand ca ideea nu a apartinut PNL, ci PSD. Antonescu a revenit ulterior pentru a-si asuma in „solidar” cu PSD referendumul, dar nu a mai dorit sa faca precizari, nici el, nici alti membri ai PNL. Episodul scoate in evidenta fisurile din USL. Liberalii s-au reunit ieri deja intr-o atmosfera gata incinsa de liderul partidului, Crin Antonescu, care s-a aratat extrem de iritat de intrebarile jurnalistilor privitoare la absenta sa de la conducerea Senatului din ultimele zile. Nervozitatea trebuie sa fi fost amplificata de faptul ca nici macar in sedinta de analiza a referendumului de suspendare a presedintelui Traian Basescu liberalii nu au putut pune de acord teza oficiala a partidului – potrivit careia operatiunea a fost „in realitate” un imens succes – cu realitatea ca Basescu a revenit, in fapt, la Cotroceni. Furia s-a canalizat spre PSD şi, în cele din urmă, a răbufnit prin vocea lui Ludovic Orban: „La nivel declarativ, toţi liberalii spun că referendumul a fost un succes. Singura greşeală a fost acceptarea cvorumului, dar cei care au acceptat, la Bruxelles, pragul de participare au fost cei de la PSD”. Orban, el însuşi un om politic care nu este renumit prin coerenţă, izbucnise anterior în plină şedinţă: „M-am săturat să pierd pe mâna PSD ca în 2008, ca în 2009 la prezidenţiale şi acum, la referendum”, semn că nici el nu ştia sigur dacă USL a pierdut sau a câştigat, dar ştia că este vina PSD. La supărare, acelaşi Ludovic Orban a făcut involuntar şi o dezvăluire în premieră: „De fapt noi am susţinut un demers care nu a fost iniţiat de noi şi nu mi se pare normal ca unii lideri PSD să pună în spatele PNL şi al dlui Antonescu un rezultat care nu poate fi considerat un eşec”. Integral in Romania Libera.

Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională: „Controlul constituţional poate împiedica tirania majorităţii“.Iulia Motoc explică pentru cititorii ziarului „Adevărul“ recenta decizie de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui, dar şi relaţiile înaltei instanţe cu mediul politic. Din punct de vedere instituţional, Curtea în ultimă instanţă a rezistat, după multe tentative de amânări şi presiuni politice. Şi acesta este lucrul poate cel mai important: o instituţie care a reuşit să supravieţuiască. Deşi, vă amintiţi foarte bine, se anunţase pe 2 iulie că vom fi revocaţi. Şi probabil că, dacă nu sesizam organismele internaţionale, aşa s-ar fi întâmplat. Pentru că am făcut opiniile separate la deciziile prin care am analizat procesul de revocare a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere, inclusiv conflictul dintre preşedinte şi Parlament. Din punctul meu de vedere, acestea au fost grave încălcări ale statului de drept. Aşa cum a fost şi faptul că am fost obligaţi să dăm un aviz de suspendare în 24 de ore, ceva incredibil, un termen care este poate util pentru un tribunal militar. La fel şi faptul că a trebuit să pronunţăm şase decizii foarte importante într-o singură zi, 9 iulie, în care s-a finalizat interimatul dlui Crin Antonescu. Integral in Adevarul.

Miza de la Otopeni: mii de hectare la secret. Unul dintre liderii partidului lui Dan Voiculescu va face socoteala terenurilor aeroporturilor Otopeni şi Băneasa. Dan Voiculescu încearcă să-și pună oameni din partid în funcții cheie din Ministerul Transporturilor. Acum stă cu ochii pe terenurile de lângă aeroporturi.  Directorul interimar al Aeroportului Otopeni, preşe dintele PC Satu Mare – Cristinel Smadu – va pune pe hârtie terenurile deţinute de instituţie. Asta, după ce în cadrul companiei s-a înfiinţat, recent, un departament care ar trebui să numere terenurile şi să le identifice cadastral. „Acum, în capitalul social al instituţiei nu sunt trecute terenurile. Nu se ştie unde sunt, cum sunt”, a explicat, pentru EVZ, surse din cadrul Ministerului Transporturilor, care au mai spus că acum se duce „bătălia pentru terenuri”. Aceleaşi surse au explicat că Aeroportul Otopeni ar avea în proprietate privată aproximativ 4.600.000 mp de teren, iar în proprietatea publică a statului s-ar afla alţi 158.000 mp. Surse din cadrul aeroportului spun că inventarierea se face cu paşi repezi. Motivul: conducerea va fi preluată de un manager privat. Integral in EVZ.

Ponta: „Relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate nici de oameni politici CA MINE”. PLUS: Cum a fost primit „doctor Ponta” la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. Premierul Ponta a declarat, miercuri, la aniversarea a 10 de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, că regretă declaraţiile sale din timpul suspendării preşedintelui referitoare la cancelarul Merkel, dar că relaţiile României cu Germania nu pot fi stricate nici chiar de el. În cadrul ceremoniei Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, premierul Ponta a ţinut în mod special să îşi exprime regretul pentru declaraţiile la adresa cancelarului Merkel. „Deşi există, sigur, şi în România şi în lume, oameni politici perfecţi, care nu fac greşeli, eu nu sunt unul dintre ei. Atâta timp, însă, cât pot să realizez că am greşit, înseamnă că mai e o speranţă. În bătăliile politice din România, de multe ori ne batem şi cu cine nu trebuie. Cred că este locul potrivit în care să spun că la un moment dat – acum mi se pare foarte mult timp în urmă, deşi sunt doar două luni, cred – am spus că nu doamna cancelar Merkel votează în România. În mod sigur, nu a fost deloc cea mai inspirată frază a mea din politică şi am regretat-o imediat”, a afirmat Ponta. Premierul Victor Ponta a fost huiduit, miercuri seară, de o persoană aflată în sală la o conferinţă organizată cu ocazia sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea Camerei de comerţ româno-germană (AHK), incidentul având loc în momentul în care el a fost invitat să ia cuvântul. În momentul în care organizatorii l-au invitat pe premier să ia cuvântul, folosind apelativul de „doctor Victor Viorel Ponta”, un bărbat aflat în asistenţă şi-a făcut mâinile pâlnie la gură şi a huduit. Integral in Gandul.

România – importuri vs. exporturi: Cine dezechilibrează balanța comercială. O analiză a datelor furnizate de INS referitor la structura exporturilor și importurilor României arată că dezechilibrul major dintre exporturi și importuri este puternic localizat pe sectoarele produselor chimice și combustibililor. Tendința s-a accentuat semnificativ în ultimii trei ani, când ponderea industriei chimice în deficitul comercial a urcat de la circa 69% în semestrul unu 2010 la 99% în prima jumătate a acestui an. Contrar părerilor încetățenite, mașinile și echipamentele au avansat chiar spre consolidarea unui mic excedent, de circa un miliard de lei ( semnalat de minusul din dreptul ponderii în deficitul comercial total). Tot pe plus am ieșit și pe segmentul de materii prime și materiale, dar acest fapt nu este îmbucurător ci reflectă o capacitate internă insuficientă de valorificare a resurselor de care dispunem. Integral in CdeGuv.

Sorin Blejnar se teme pentru siguranta familiei sale, dupa disparitia lui Codrut Marta. Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi seara, ca si-a pus paza si camere de luat vederi la vila sa, dupa ce a disparut fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta. Blejnar spune ca se teme pentru siguranta familiei sale. Sorin Blejnar a spus ca disparitia lui Codrut Marta si faptul ca acesta a ajuns sa fie cautat de Directia Criminalistica il determina sa se gandeasca la faptul ca acestuia i s-ar fi putut intampla ceva rau, neexcluzand nici rapirea. „Da, ma pot gandi la o rapire. Ma gandesc la ceva rau”, a spus Blejnar. Întrebat dacă a solicitat protecţie din partea poliţiei, Blejnar a dat un răspuns negativ. „Nu am cerut protecţie pentru că nu sunt îndreptăţit”, a spus fostul şef al Fiscului. În schimb, Blejnar şi-a luat de unul singur măsuri de siguranţă. „Mi-am pus pază acasă, camere de vederi. Aşa că a crescut şi valoarea casei, că i-am pus camere”, a spus fostul demnitar. Blejnar a admis că îi este teamă. „Îmi este teamă pentru siguranţa familiei mele. Nu mi-a ameninţat-o nimeni, dar când îţi dispare un prieten… Ştiţi că are doi părinţi acasă care plâng?”, a afirmat Sorin Blejnar. Integral in Adevarul.

Statul nu are bani nici sa dea legi. „Codul proceselor rapide” a fost trecut iar la „si altele”. Casele de avocatura investesc deja de luni de zile in acomodarea oamenilor cu noul Cod de procedura civila. Guvernul a mai amanat o data introducerea legii aratand ca „ar putea genera blocaje”. Noul Cod de procedura civila, actul normativ de la care toata lumea asteapta sa genereze un soi de revolutie in ceea ce priveste durata proceselor si relatia dintre partile implicate, a fost trecut, iar, la categoria si „altele” de catre autoritati. Ca orice alta lege menita sa reformeze ceva  in Romania, si Codul de procedura trebuie sa „sufere” inainte de a deveni activ. De aceasta data, Executivul a decis sa mute data intrarii in vigoare de la 1 septembrie 2012 la 1 februarie  2013. Motivul invocat? Introducerea de anul acesta „ar putea genera blocaje la nivelul instantelor, cu consecinte grave de ordin procedural in activitatea de judecata, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil, in termen rezonabil” Ordonanţa de urgenţă care atestă amânarea aplicării noului Cod arată că bugetul pe anul acesta nu include şi sumele necesare susţinerii modificărilor care ar fi generate de noua lege. Trebuie menţionat că, pentru aplicarea în condiţii optime a noului Cod de procedură civilă, va fi necesar, în primul rând, un număr mai mare de judecători şi grefieri, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului. Integral in Capital.

Ştiri Europene – 7 Septembrie 2012 / Gazprom: UE nu se poate atinge de grup

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

07/09/2012 la 8:41 am

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineata si mult succes Politeia astazi la Conventia Nationala.

  Parafrazez: Forza Forta Civica!
  Forza politeieni!

  PS: Nu ne uitati, tineti-ne la curent cu evenimentul 🙂

  Giorgia

  07/09/2012 at 8:47 am

  • Multumesc Giorgia 🙂

   Theophyle

   07/09/2012 at 10:31 am

 2. Buna dimineata si mult succes tuturor !

  clemycali

  07/09/2012 at 8:49 am

 3. Ziua buna la lumea buna! Sa-i uram lui FC MRU o intrare di granda in Liga Campionilor. 🙂

  blog de caine rau

  07/09/2012 at 8:50 am

 4. Bună ziua și mult succes !
  Așteptăm vești bune.

  dictaturajustitiei

  07/09/2012 at 8:53 am

 5. Buna dimineata si urari de bine pentru intreaga zi.
  Succes la Conventie, din pacate nu pot participa, nefiind in oras. Data viitoare sper sa fiu prezent.
  Mult succes Fortei Civice, lui MRU si tuturor celor care se vor implica direct sau indirect.

  Eduard

  07/09/2012 at 8:54 am

 6. buna ziua si succes cu Forta Civica astazi. si de azi, in colo, pana scapam de clonele lui Ceausescu, clocite de catre Iliescu si imprastiate, in mod egal, in toate partidele – sa semene Romania cu un stat democratic.
  Ponta nu este om (ca educatie, ca si caracter), iar pana la politic mai are – asa ca titlul cu si despre relatiile cu Germania este total gresit.

  Sare'n Ochi

  07/09/2012 at 9:03 am

 7. salut prieteni 🙂 , azi e o zi importanta !
  Miza de la Otopeni: mii de hectare la secret.
  Patru ani de usl si Voiculescu va deveni un mogul de tip indian sau sudamerican. Proprietar pe un sfert de Romania care se va chema Voicmania.
  Unde a gresit statul de drept edificat de TB, a fost acolo unde nu a creat un CNA care sa penalizeze financiar absolut orice derapaj. Norme clare si sanctionarea derapajelor. Nu s-ar fi ajuns aici.
  Inca 4 ani cu el si A3 in forma asta si ne stranguleaza pe toti.

  lastnightmusic

  07/09/2012 at 9:26 am

 8. Buna dimineata,
  succes Fortei Civice , sa paseasca cu dreptul in marea batalie care urmeaza.
  Va urmarim cu multa incredere si speranta, din pacate distantele ne impiedica sa fim impreuna, fizic,

  cedric

  07/09/2012 at 9:26 am

  • salut Cedric,
   nici o problema blogul o sa te informeze tot timpul despre ce se intampla acolo!

   Theophyle

   07/09/2012 at 9:44 am

 9. Salut pe toata lumea 🙂

  Ştiri Europene – 7 Septembrie 2012 / Gazprom: UE nu se poate atinge de grup

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/09/07/stiri-europene-7-septembrie-2012-gazprom-ue-nu-se-poate-atinge-de-grup/

  Theophyle

  07/09/2012 at 9:43 am

 10. buna dimineata si succes astazi. voi fi conectat si astept cu interes informatii despre ce se intampla acolo. 🙂

  zigzag

  07/09/2012 at 10:22 am

  • Salut Ziggy 🙂
   Te asigur ca le vei primi 🙂

   Theophyle

   07/09/2012 at 10:23 am

 11. Buna dimineata! 🙂

  O marturisire din partea mea pe ziua de azi: cand lupii aia jigariti in piei de oi de la NR si-au facut Congresul in care o mana de ‘delegati’ alesi de centru l-au ales pe „Fondator” drept sef al bandei, nu am dat doi bani pe Congresul unde intrarea era platita.
  Nu am vazut in viata mea mai mare deturnare a unor oameni si eforturi precum a fost la Noua Republica a lui Neamtu, Burchel si Vlaston. Imi pare asa de rau azi pentru toti cei care au avut incredere (mai multa sau mai putina) intr-un june care cara mereu cu el, in loc de bun simt si integritate, o ranita cu carti si diplome inutile cand caracterul lipseste. Ii rog pe cei inselati de Neamtu sa il ierte si sa ma ierte si pe mine pentru ca am avut prea multa rabdare cu el, incercand sa il trag de maneca din ce in ce mai hotarat in loc sa ii retrag sprijinul mediatic de la primele semne de arivism. Mihai Neamtu, care imi scria mailuri cu o ora inainte sa intre nepregatit (pe teme juridice) in emisiuni la B1, cauta mai apoi sa afle cine sunt, ca sa ma ia la misto cu „meritocratia”, in timp ce MRU nu a intrebat nici macar daca ochii mi-s negri sau albastri.

  Iar azi stau cu emotie si astept relatarile Politeia de la Congresul Fortei Civice 😆

  Cetatean

  07/09/2012 at 10:26 am

  • Salut C,
   Crestineste ar fi sa iertam. Logic ar fi sa nu uitam si sa nu facem de doua ori aceasi gresala.

   Pot sa te anunt ca au ajuns deja la Polivalenta sute de oameni si conform organizatorilor vom bate cu cateva sute mia de participanti.

   Prietenii nostri de la Timisoara si de la Cluj au ajuns ii asteptam pe cei de la Galati. Avem la Masa Presei o masa separata pentru Politeia si comunitatea ei. In curand vom incepe transmisia LIVE!

   Theophyle

   07/09/2012 at 10:29 am

   • Salut!

    De aceea am si vorbit de iertare. Pe Neamtu „il va tunde viata”, dupa cum a spus Presedintele Romaniei despre Ponta.

    A doua oara nu mai fac aceeasi greseala. Nu voi mai confunda kilul cu vagonul.

    Se pare ca la Polivalenta va fi lume buna si nu doar atat 😆

    Cetatean

    07/09/2012 at 10:32 am

  • Apropos cum sunt ochii tai , negri sau albastri ? 🙂
   Mda cind am inceput sa pun intrebari, alarmat ca MN nu mergea ca in topologie , pe drumul critic cel mai scurt, am fost rugat de tine sa avem rabdare. Intre timp amicul tog si andrei sareau taios la mine. Oricum e bine ca omul si-a dat arama pe fata inainte de a ajunge in virful unei piramide cind raul ar fi fost mult mai mare.

   lastnightmusic

   07/09/2012 at 10:57 am

   • caprui 😆

    Eu am rugat pe toata lumea sa aiba rabdare, caci nu e bine sa arunci copilul odata cu apa murdara. Insa copilul se impotrivea cu toate fortele spalarii, urla mereu „Meritocratie” si ‘Integritate”. Pana la urma, s-a dovedit ca eu am avut prea multa rabdare, mai multa decat ar fi trebuit.

    Cetatean

    07/09/2012 at 10:59 am

 12. Dragi prieteni in curand o sa primiti Video Live de la noul blog al Fortei Civice!

  http://www.forta-civica.ro/

  Theophyle

  07/09/2012 at 10:43 am

  • in asteptare, puteti scrola pagina si pune like-uri sau scrie mesaje direct….. ca sa fie masa bogata 🙂

   lastnightmusic

   07/09/2012 at 11:09 am

 13. Salutare all. Salut Theophyle

  Mult succes astazi ! Sa fie intr-un ceas bun ! Sa avem ce vota in iarna intrucat ne-am saturat sa tot alegem raul mai mic !

  Reddog

  07/09/2012 at 10:43 am

  • Salut Red 🙂
   Sa speram si sa muncim pentru aceasta speranta

   Theophyle

   07/09/2012 at 10:46 am

 14. bunä,

  este mare nevoie de oameni credibili, cinstitzi.

  paiatza Crin si plagiatorul Ponta, s-a asezat in fatza escrocului penal DRAGNEA

  ESTE O RUSINE, dar numai asa vor vedea cei din UE, cine sunt leprele USL.

  cei 2 maimutzoi, chiar dacä bagadelizeazä, si nu se poate dovedii, cu hotziile

  lui Dragnea au fost de acord. cat de nerusinatzi sunt, ce caractere mijerabile au.

  deci ce 7,5 milioane cu care se laudä, sunt de altfel, niste jocuri murdare, cumpäratzi si

  fäcut liste false.

  acesti nenoriocitzi ,nu au voie sä mai pronuntze cuvantul roman, sunt hotzi,escroci,
  si mincinosi.

  theo- nona

  07/09/2012 at 11:12 am

 15. Gata, se transmite in direct. Merge link-ul.

  Giorgia

  07/09/2012 at 11:14 am

 16. Cine doreste poate trece la transmisiune inclusa in pagina urmatoare

  Theophyle

  07/09/2012 at 11:17 am

 17. Daca intri pe http://www.livestream.com/fortacivicaromania in dreapta este si canal de chat online-stream

  lastnightmusic

  07/09/2012 at 11:17 am

 18. theo,
  in tot ce atzi crezut voi si atzi pus umärul, a reusit,
  uneori cu greu, dar atzi reusit.

  vä doresc din suflet, sä luminatzi si sä arätatzi romanilor
  calea luminii, sä invetze sä respecte ,sä munceascä si sä
  lupte pt, binele lor.
  poate acum arätatzi romaniilor placa cu 7,5 miloane de romani

  este o hotzie si un fals, si nu trebuie uitat sä termine cu

  minciunile si hotzia, cä iese la ivealä.

  theo- nona

  07/09/2012 at 11:39 am


Comentariile sunt închise.