Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Din primăvară până’n toamnă

La inceputul lui iunie 2010, Basescu le spunea parlamentarilor PDL adunati la Snagov: “Pentru treizeci de mii de clienţi politici, pierdeţi noua milioane de voturi” Basescu spunea lucrurilor pe nume, dar numai le spunea, pentru că nimic nu s-a intamplat cu adevarat. Clientii cu clientii, ei cu ei si noi vom trebui sa ne gandim bine ce sa facem in continuare. Lucrurile nu sunt noi şi nici necunoscute, le semnala Nea Iancu in 1907 intr-un articol mai puţin citit, amintit şi cunoscut. Numele articolului “1907 din primăvară până’n toamnă”.

În 1904, când a primit o mult aşteptată şi disputată moştenire de la mătuşa sa, Ecaterina Cardini din Şcheii Braşovului (cunoscută ca Momuloaia, după porecla Momolo a soţului ei), căreia afacerile imobiliare îi aduseseră mari averi.

Renunţând la tăcerea ce şi-o impusese în exilul său voluntar de la Berlin, evenimentele din primăvara anului 1907, l-au determinat pe Caragiale să publice, în noiembrie 1907, la Bucureşti, broşura: “1907 din primăvară până’n toamnă”, un celebru eseu, referitor la cauzele şi desfăşurarea marii mişcări ţărăneşti din primavara lui 1907. Înainte de a-şi publica acest pamflet în broşură, Caragiale a trimis primul capitol ziarului vienez, Die Zeit, întâia şi cea mai însemnată parte a viitoarei broşuri, pe care l-a publicat la 3 aprilie 1907, cu semnătura: Un patriot român, arătând tot ce s-a petrecut înainte şi după izbucnirea revoltei ţărăneşti din primăvara anului 1907.

Umorul lui Caragiale este cunoscut de la mic la mare, hai să vedem ce scria fara pic de umor, ca un strigat autentic de ingrijorare si durere din diaspora berlineza, pe care si-a impus-o.

“Toţi oamenii de afaceri, începînd de la arendaşul care plăteşte milioane arendă şi sfîrşind cu micul precupeţ, care învîrteşte în mizerele-i daraveri abia cîţiva lei, sînt rançonnés [ostateci] , în proporţie, de către aceşti baroni feudali mari şi mici, cari se numesc agenţii administraţiei Statului romîn. Şi oamenilor de afaceri asta trebue să le convină; în aşa stare de lucruri, numai astfel pot exploata fără nicio sfiială- poate nedreptăţi mare pe mic, poate înşela mic pe mare, – puţini reducînd în mizerie pe mulţi. Rar, din cînd în cînd, ca pentru paradă de lux, se aruncă un homme á la mer – cine [marunt] ştie ce nenorocit agent care, lipsit de cel mai elementar tact, a făcut prea brutal o flagrantă delapidare sau s’a lăsat prea stîngăceşte mituit. Încolo, sistema lucrează fără supărare pe toată linia, afară de netăgăduite rare excepţii onorabile. De aceea, cu un zîmbet plin de amărăciune, Romînul numeşte ţara lui patria bacşişului şi hatîrului. Cu aşa parlamente se fac legi peste legi – cu aşa administraţie se aplică. Justiţia ?… Judecătorii de pace şi membrii tribunalelor de primă instanţă, afară de prezidenţi, sînt amovibili, ca şi agenţii şi funcţionarii ordinari. În justiţie, poporul n’are încredere; ea are, astfel, autoritate, dar nu şi prestigiu; şi între această justiţie fără prestigiu şi poporul sceptic, se resfaţă formidabila şi excesiv numeroasa clasă a avocaţilor – cea mai prosperă în Romînia după a arendaşilor mari. Avocaţii constituiesc grosul intelectualilor; clasa lor este pepiniera cea mare a bărbaţilor de Stat. Să vedem acuma cum se fac în Statul romîn educaţia şi cultura publică, în ce scop se fac şi ce rezultate dau.

Toate şcoalele, de la cele populare pînă la Universităţi – şcoale primare, secundare, profesionale, agricole, comerciale, de popi, de moaşe, de muzică, de alte arte, facultăţi de toate ramurile culturii înalte – toate dau mai mult sau mai puţin d’emblée absolvenţilor lor drepturi la dignităţi şi funcţiuni publice. Astfel şcoala romînă, în loc de la fi un mijloc de educaţiune şi cultură a poporului şi a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de întîietate între cetăţenii, de eftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi şi privilegii. Şi din ce în ce, din gradul cel mai de jos pînă la cel de sus, şcoalele sînt nişte fabrici de funcţionari, de salariaţi publici şi de avocaţi – o pletoră de semidocţi, fără caractere, fără omenie, adevăraţi cavaleri de industrie intelectuală, cărora le trebuesc numai decît onoruri cît de multe fără nuciun merit şi cîştig cît de mare fără multă osteneală.

Asta, în ţara romînească, se numeşte cu tot seriosul sistemă democratică… Şi oligarchia asta, semicultă sau, în cel mai bun caz fals-cultă, pe cît de incapabilă de producţie utilă or de gîndire, pe atît de lacomă la cîştiguri şi onoruri, îşi arogă puterea întreagă a Statului: cu o crudă şi revoltătoare neobrăzare, ea tăgăduieşte ţăranilor (imensei mase, supusă şi cuminte producătoare a avuţiei naţionale), sub pretextul ignoranţei şi lipsei lor de maturitate politică, orce drept de amestec, fie măcar pur consultativ, la cîrmuirea intereselor lor, la dirijarea destinelor lor. Împărţită în două bande, ce se numesc cu pretenţie istorice”- liberal şi conservator, – bande mai nesocotite decît nişte seminţii barbare în trecere, fără respect de lege, fără milă de omenire, fără frică de Dumnezeu , – această oligarchie legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe care le-a făcut eri, preface mîine legile făcute azi, ca poimîine să le calce şi pe acelea, fără spirit de continuitate şi fără altă sistemă decît numai împăcarea momentană a exclusivelor ei interese, pentru perpetuarea sacrei organizaţiuni numite aci democratice.”

Termina Caragiale primul capitol al formidabilei analize care a invins secolul si inca un deceniu:

Cele două facţiuni se pot perinda la putere an de an, spre a decreta pe ‘ntrecute fel-de-fel de paliative; răul va rămînea; va coace, cu cît mai năbuşit cu atît mai profund, şi va isbucni periodic şi din ce în ce mai grozav,pînă la o statornicire adevărat sănătoasă sau la un desăvîrşit desastru – fiindcă despotismul bizantin al oligarchiei de strînsură nu mai poate fi de suferit.

Dar pentru o lovitură de Stat, pentru o sarcină aşa de eroică, ar trebui un bărbat întreg, care mîine să înfrunte de sus funesta sistemă actuală cu aceeiaşi nebiruită energie cu care o înfruntă astăzi de jos masele plugarilor. Şi este unul care ar putea-o face… El ar avea tot prestigiul cerut în aşa înalte împrejurări – Regele.

Da, El ar putea… dar ar trebui să şi vrea…

Nu am spus-o eu, a spus-o Caragiale! Citiţi tot eseul, merită timpul vostru!

Written by Theophyle

27/05/2012 la 8:25 am

49 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna dimineatza tuturor

  Alexandra

  27/05/2012 at 8:31 am

 2. Buna dimineata! 🙂

  Caragiale vorbea de „sistema”(sistem). Va rog sa cititi si aceasta declaratie facuta de un om al sistemului, unul dintre parlamentarii care au loc in Parlament prin garantia eterna a Constitutiei care ii da un loc ca minoritar:

  „De data asta o să votăm proiectul ăsta, pentru că e foarte bine să ducem lucrurile până la ultima lor consecinţă, ca după aceea să înţelegem că poate ar trebui să regândim sistemul [revizuirea Constitutiei], să căutăm o cale echilibrată în care puterile din stat să se poată amenda real unele pe celelalte, în care partidele să devină instituţii puternice. Aşa că vom vota, vom ajunge şi la ultima consecinţă, şi cu asta cred că ideea de uninominal va dispărea o dată pentru totdeauna„. (Varujan Pambuccian).

  Traducere? Sa existe, prin noul unonominal, majoritati de 60-70%, sa se revizuiasca legea fundamentala, sa se introduca republica parlamentara in care partidele sa stapaneasca in veci, iar poporul, caruia sa nu ii mai fie acordat dreptul de a-si alege Presedintele, sa voteze in veci liste de partid.

  Deci, mare atentie: sistemul abia asteapta iesirea lui Basescu din scena. Iar cei de la PDL fac parte din sistem.

  Cetatean

  27/05/2012 at 8:40 am

  • Buna dimineata, citi 🙂
   Si cand te gandesti ca Varujan Pambuccian a fost considerat om OK 😦

   huniad

   27/05/2012 at 8:46 am

   • ceapa mamii lui, pai era ok ca vota masurile de reforma fara frica de electorat, ca avea un loc garantat in Parlament. acuma, daca tot e vorba de aparat sistemul, cum avea sa nu participe?

    Cetatean

    27/05/2012 at 8:52 am

    • Draga citi,
     inca nu ai invatat patentul mioriti – una vorbim si alta fumam 😦 Vezi amicul nostru comun MN

     huniad

     27/05/2012 at 9:04 am

 3. buna dimineata! sa aveti o duminica frumoasa! 🙂

  radubotezatu

  27/05/2012 at 8:57 am

 4. In alta ordine de idei, cred ca merita felicitati prietenii nostri:

  http://impres.org/

  huniad

  27/05/2012 at 9:05 am

  • Multumim mult! Inca ne poticnim, dar invatam cat de repede putem. Si va poftim pe la noi! Comentariile (mai ales critice) sunt intotdeauna apreciate (o:

   oanaalmasan

   27/05/2012 at 2:26 pm

 5. o zi buna tuturor!
  Știți că lui Victor Ponta, Infantilul Confirmat Premier, gura-i vorbește fără nici o legătură cu creierul și nici cu ideea pe cale de emitere.
  Dar ce ne mirăm? Atâta poate, atâta duce. De altfel, Cornelia Naum, mama cârlanului, ne-a avertizat public că acesta: “Are tendinţa de a se umfla în pene”:
  http://sareinochi.com/2012/05/27/cum-sa-vorbesti-despre-hotie-in-fata-celor-40-de-hoti/

  Sare'n Ochi

  27/05/2012 at 9:22 am

 6. Buna dimineata tuturor!

  ela

  27/05/2012 at 9:28 am

 7. Salut Sare 🙂 Buna dimineata, ela 🙂

  huniad

  27/05/2012 at 9:30 am

 8. buna dimineata;
  multumesc pentru postare; cu ocazia asta am citit -in sfirsit- din primavara pina-n toamna;
  a meritat;vad un alt caragiale,un caragiale complet: analiza si solutii;bune sau rele,are solutii nu doar analiza&critica asa cum marea majoritate din noi facem
  basescu: sunt aproape sigur ca nu a citit eseul lui caragiale ,dar a intuit si sintetizat situatia intr-o fraza;
  solutia? nu se intrevede;
  exista o posibila solutie,si aceasta solutie e in fiecare din noi=prinnoi insine,dar nu la modul in care il voiau liberalii=protectionism,ci la schimbarea noastra,a fiecaruia din noi;
  cind vom incepe sa credem ca se poate si fara shpaga,cind vom incepe sa credem ca suntem in stare noi si ca nu trebuie sa vina cineva ” sa-mi dea” ( sau sa-mi rezolve)
  din pacate -cel putin asa cred eu- solutia asta ia timp,al naibii de mult timp; cit timp in familie si la scoala copiii aud tot timpul ca fara relatii si shpaga nu poti obtine nimic,ca daca muncesti esti ” fraier” ,ca poti obtine o diploma doar platind nu va incepe schimbarea
  atita timp cit acei copii ,putini,care cred in ei realizeaza ca numai plecind din tara se pot realiza
  schimbarea nu va incepe;
  cind ai masa asta critica,de cei care cred in ei apare si liderul care sa inceapa schimbarea fiind sprijinit de ei;deocamdata nu cred ca am atins acest prag;
  scrie asta un tata ai carui copii au realizat acest lucru,au plecat si si-au cladit cariere de succes aiurea,fara a se pregati profesional in alte scoli si universitati decit romania;poate ca sistemul de invatamint nu a fost perfect,dar nu a fost nici rau; nedublat de societate care sa le dea incredere,degeaba ii pregatesti;
  poate ca sunt de moda veche,dar cred ca exemplul familiei si scoala sunt decisive;
  copiii trebuie invatati sa -si ceara drepturile,nu obraznic,nu sa fure,pur si simplu sa stie ca au drepturi pe masura competentelor si sa lupte in fiecare zi sa le cistige si sa le mentina.
  unii vor reusi,altii nu,dar tot timpul vor incerca sa reuseasca;
  macar atit am putea face cei de acum;sa pregatim viitorul
  asta am inteles eu ca spune caragiale si e la fel de actual acum dupa 100 ani in romania;si o spune un caragiale care plecind,s-a declarat si el infrint

  intamplator

  27/05/2012 at 9:44 am

 9. Buna dimineata 🙂
  Interesant @impres-ul, dar dupa NR, incep sa suflu si-n iaurt… 😦
  @On toppic – nu am rabdare acum sa caut, dar am cred ca @theophyle – a mai vorbit odata despre contemporanul nostru Caragiale si despre al sau 1907….mergand de la Agamita Dandanache la Gregor Samsa,
  Se pare ca maria sa Caragiale revine in actualitate. De fapt a plecat vreodata dintre noi? Pentru ca personajele sale – nu.
  Desi inca odata, cred ca o combinatie cu Kafka & Caragiale – ar fi mai potrivita pentru a descrie situatia de la noi. Caragiale pentru descrierea oamenilor, Kafka pentru descrierea situatiilor.
  Cred ca actiunea din „O scrisoare pierduta” – se desfasoara langa „Castelul”, cu personaje de la Agamita Dandanache impartialul pana la Ofiterul (din colonia penitenciara) admirator al artei tatuajelor motrtale, iar noi, astia de votam si ne zgaim suntem impartiti intre cetateanul turmentat si Josef K (Procesul).

  DanSu

  27/05/2012 at 9:46 am

 10. imi cer scuze de lungimea postarii dar sunt amarit si de comportamentul lui MN;tot copiii imi spun acum:” vezi tata ca ai ramas un naiv?” ma rog le raspund ca mereu trebuie sa incerci,sa fii optimist,sa incerci ,sa ” crapi” o usa pe care altii sa intre;nu buna usa care se deschide o inchizi si cauti alta

  intamplator

  27/05/2012 at 9:51 am

 11. neata,
  tragic, ca si dupa peste o suta de ani Caragiale este al naibii de actual…

  @intimplator,
  vorbesti de speranta in copii.
  dupa ce am citit postarea
  http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2012/05/26/uitarea-bat-o-vina/
  ce speranta mai pot avea in copiii Ro ca vor schimba aceasta tara….

  skorpion

  27/05/2012 at 10:23 am

  • @skorpion:buna ziua
   am inceput cu familia…acolo se invata;aveti copii,observati cum va imita gesturile chiar si acum maturi fiind;
   scoala trebuie sa nu strice
   dar,deh.. eu sunt de moda veche si ma bucur, copiii mei sunt la fel
   in alta ordine de idei,citi realizeaza raul ala imens facut de pro tv cind s-a lansat cu ” te uiti si cistigi”; a indus in mentalul unei generatii intregi ca nu trebuie sa muncesti
   a trebuit atunci ” sa se strice televizorul din casa” si ” sa nu am bani ” vreo doi ani pina sa cumpara altul;
   copiii meu erau la virsta ” critica” atunci( intre copilarie si adult)

   intamplator

   27/05/2012 at 11:16 am

 12. Buna dimineata! Depinde de persoana care citeste acest text, unii il citesc cu durere, iar altii (politicienii nostri) l-au citit pentru a invata si a dezvolta coruptia.Credeti ca toata aceasta retea de interese s-a dezvoltat de la sine fara a avea modele? Toate relele obiceiuri politice din perioada antebelica s-au repetat, deoarece politicienii au invatat repede din istorie relele, in schimb poporul ( slab pregatit ) s-a lasat aburit de mass-media si alte prostii. Tara noastra e plina de avocati , in ramura in care lucrez ducem lipsa de ingineri capabili. Daca vrem sa construim, sa inovam, trebuie sa incurajam tinerii spre stiinte si tehnologie .

  bigone

  27/05/2012 at 10:24 am

 13. Buna iziua nca o data 🙂 Un articol interesant pe Politeia Europeana:Times: Am deschis “calul” Pandorei – era plin de idioti

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/05/27/times-am-deschis-calul-pandorei-era-plin-de-idioti/

  huniad

  27/05/2012 at 10:25 am

 14. Buna ziua 🙂
  Dimineata la RRA Academicianul Nicolae Breban spunea ca „singura solutie ptr. a ne reforma este votul si timpul, participarea la vot astfel incat sa se schimbe structura parlamentului”. Numai asa vom scapa de Iliescu si pepiniara de cadre.
  Din pacate o republica parlamentara ar insemna punerea in opera a scenariului care se desfasoara la Chisinau. Oare asta sa fie dorintza/ordinul 😦

  mar

  27/05/2012 at 10:56 am

 15. Buna dimineata,
  inca un semnal de alarma :
  http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/victor-ponta-drumul-spre-dictatura-1169063
  Daca reusesc sa puna laba pe toate televiziunile, suntem pierduti. Internetul nu va fi de ajuns sa deschida ochii oamenilor.

  cedric

  27/05/2012 at 10:56 am

 16. Nu va mai inteleg absolut deloc. Nu de putina vreme am observat ca vreti sa demolati aproape tot. Ati inceput cu Madame Blogary, ati continuat cu „Contributors”. Ati promis ca organizati un ONG, n-a mai fost sa fie. In prezent incercati sa demolati singurele doua forme care incearca sa se opuna mai bine, mai rau, acetei urgii care a venit peste noi. Cautati capete de taiat ale vinovatilor cu vina ori fara vina. Dati verdicte cu o siguranta care ma inspaimanta. Presimteam, asteptam ziua cand va veti lua de Basescu. A venit ieri.

  Nu mai inteleg absolut deloc ce vreti sa faceti si mai ales unde vreti sa ajungeti. Vad ca demolati tot. Ce punem in loc, va intreb ? Sugerati, ce zic eu sugerati, impuneti !!!! Sa gandim toti la unison, ca unformele. Eu va intreb, ce facem ? Spuneti, ce facem ? Ne lasam rapusi de urgie ori consolidam singurele forme care i se opun, asa imperfecte cum sunt ? Ce alte solutii avem nu ne spuneti. Constituiti-va intr-o alternativa, daca nimic din ce exista nu va este pe plac. Lumea va va urma. Altfel, va constituiti intr-o echipa de demolatori, ca atatea altele. Rar mi-a fost dat sa vad atata admiratie de sine ca la dvs.. Cine nu va asculta orbeste, sefu’, cine nu va urmeaza sfaturile pas cu pas, care bineintes intotdeauna sunt cele perfecte „ care va sa zica, nu se ecsista, nu-i mai voi ” ca tot va referiti mereu la Caragiale.

  Mihaela

  27/05/2012 at 10:56 am

  • Buna Dimineata Mihaela,

   Cred ca am postat suficient si am adus suficiente dovezi referitoare la lipsurile „Fondatorului” si lipsa democratiei in aceasta structura menita sa-l serveasca pe fondator.

   Faptul ca Cosmin Aldea, Catalin Lazurca, TOG (Daniel Afire), Andrei Vacaru, Mishu, Edy au fost exclusi intr-un fel sau altul din aceast „ghesheft” particular a lui MN, ne indreptateste total sa nu mai sustinem camarila instalata fara votul popular in fruntea unei miscari rapite.

   Deci multumim pentru comentariu – ne mai dorind altele de la domnia voastra in acest subiect.

   Toate bune!

   huniad

   27/05/2012 at 11:13 am

   • Ziua buna tuturor,
    Este o greseala scrierea numelui Catalin Lazurca intre cei exclusi intrucat nu a plecat niciodata de langa MN. C. Lazurca a creat logoul NR dar a fost tot timpul in NR si alaturi de Falca (in toamna promova cartea scrisa de Falca plus alte servicii de comunicare, azi se regaseste pe lista de consilieri pentru Arad, etc.).

    Apropo de logo, initial trebuiau sa fie 4 persoane (Aldea, Lazurca, Neamtu, Tolea) care inregistreaza marca. MN a venit cu ideea si a convins pe ceilalti ca sa fie doar doi (Neamtu, Tolea – inregistreaza marca la OSIM in Octombrie 2011) … In Ianuarie 2012 marca mai este inregistrata odata pe numele unuia singur – Neamtu …

    CFG

    27/05/2012 at 2:05 pm

  • Buna ziua,
   In primul rand se saluta ptr. ca asa este civilzat. Norma ca avem admiratie de sine ptr. ca avem minte si ochi sa vedem ce este in jurul nostru, ca nu ne lasam intoxicații si manipulati.
   unde vrem sa ajungem….la o democratie functionala, la un stat de drept modern, la eradicarea coruptiei, la disparitia politicii de cumetrie/gasca/clan cu promovarea pana la portar a unui apropiat, la asezarea in matca fireasca a valorilor atat de necesare unei societati. Lista poate continua, ptr. ca este asa de lunga ca nu a incaput in 22 de ani de pseudocapitalism si democratie de tip socialism cu faza umana.

   mar

   27/05/2012 at 11:16 am

  • @mihaela
   buna ziua:
   aveti un posibil raspuns in editorialul times,tradus si semnalat un pic mai sus

   intamplator

   27/05/2012 at 11:23 am

 17. De Basescu nu ma iau , pentru el inca ma mai bat….. l-am urmat din 1992 . Daca stau si ma gindesc si el s-a batut cu foarte ,foarte multi. As dori acum sa mai fie un politician in care sa am incredere. Doamne , aveam o placere nebuna sa-l vad in parlament cind se lupta cu trogloditi sa primesca banii necesari pentru drumuri. El prezenta harti folosea proiectoare si „desteptii neamului” se hlizeau. PACAT !! la ora actuala nu ai cu cine.

  Mariana

  27/05/2012 at 11:14 am

 18. `neata tutulor,
  in fuga, nu pot sa nu ma laud: si io am zis, mai zilele trecute, ca rezolvatiunea ar putea veni doar de la o lovitura de Stat.
  Marile spirite se intilnesc 😉 😛

  victor L

  27/05/2012 at 11:53 am

 19. Ziua buna si sa aveti o duminica minunata!

  Multumesc mult pentru articol. Mi-a adus aminte de bunicul ( a participat la 1907, chiar de unde a pornit) si de ceea ce-mi povestea el.

  roxaline

  27/05/2012 at 12:12 pm

 20. Buna ziua tuturor! Cand spui Caragiale spui Romania.clasa politica a tarii noastre se straduieste din rasputeri sa nu iasa din descrierile lui Caragiale :). noi am ajuns asa rau incat nici lovitura de stat nu mai avem cu cine sa o dam, parca i si vad pe toti politrucii ce rapid si ar schimba numele si culoarea la partid si ar beneficia din nou de avantajele ‘democratiei” :)imi spunea un amic zilele trecute ca sansa Romaniei ar fi sa se puna in aplicare proclamatia de la Timisoara cu amendamentul ca alaturi de fostii membri pcr , etc nici fostii membri ai fsn- impreuna cu rudele , cumetrii si nasii lor – sa nu mai poata candida la alegeri vreo 30 ani 🙂

  zigzag

  27/05/2012 at 12:21 pm

 21. Laura Stefan la TVR1

  cedric

  27/05/2012 at 1:08 pm

 22. Participa si Tapalaga si Horia Georgescu , seful ANI. Interesant

  cedric

  27/05/2012 at 1:12 pm

 23. „Printre personalităţile care au protestat faţă de prestaţia lui Dinu Zamfirescu în fruntea INMER s–a numărat şi… Crin Antonescu, actualul lider al PNL, partid care zilele trecute l–a propus pe Dinu Zamfirescu drept succesor al lui Vladimir Tismăneanu.

  În 21 iunie 2005, Crin Antonescu l–a interpelat pe premierul Călin Popescu–Tăriceanu, cel care a semnat actul de demitere a lui Adrian Niculescu, o situaţie inedită fiind vorba de o interpelare a unui deputat al majorităţii îndreptată împotriva propriului guvern.” din „betiile” porumbakului lesinat http://www.evz.ro/detalii/stiri/dinu-zamfirescu-sucesorul-lui-vladimir-tismaneanu-la-iiccmer-a-vrut-sa-distruga-o-parte-983423.html

  zigzag

  27/05/2012 at 1:26 pm

 24. Nu-mi dau seama cum isi permite tvr o emisiune atat de critica la adresa lui Ponta, USL si a guvernului.
  Cred ca vor fi desfiintati!

  cedric

  27/05/2012 at 1:37 pm

  • ZIua buna.

   Probabil ca au primit atatea amenintari cu inchiderea incat nu le mai pasa.

   EuCuMine

   27/05/2012 at 1:48 pm

  • Vor sa-i inchida sau unele posturi, am inteles ca una din variante ptr. urmatoarea perioada este reluarea unor emisiuni. Nu inteleg de ce ANAF-ul nu le accepta un plan de reesalonare a datoriilor.
   Oricum le-au pus gand rau, teoretic este un motiv de a spune lucrurilor pe nume.

   mar

   27/05/2012 at 2:01 pm

  • E cantecul de lebada, ultima zvacnire a pestelui eviscerat de viu…

   Twisted

   27/05/2012 at 2:35 pm

 25. Reblogged this on IMPRES.

  oanaalmasan

  27/05/2012 at 1:47 pm

 26. Buna ziua si pofta buna 🙂

  Daca nu v-ati plictisit de comorile Kremlin-ului va invit la o alta vizita :

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/05/27/kremlinul-din-moscova-4-cladirea-armureriei/
  😀

  desydemeter

  27/05/2012 at 2:21 pm

 27. bunä,

  este ceva inimaginabil,

  cum admit romanii, niste insulte si injurii mizerabile dela un isteric hanicapat
  si un repetent ratat, cu toatä satra lor, de hotzi, mincinosi si interlopi KGB.

  Ponta , este cel mai mare mincinos din romania,ORIBIL la propiu si figurat.
  zdreanta repetentä, este un figurant senil.

  theo- nona

  27/05/2012 at 2:43 pm

 28. ca am adus vorba de rolul familiei…..

  O mama isi dojeneste fiul:
  – Aha, deci in Spania nu vrei sa te duci, in Italia nu vrei sa te
  duci, fotbal nu sti sa joci, manele nu vrei sa canti… Bine, mă,
  atunci dă la facultate, să ajungem de râsul blocului!

  intamplator

  27/05/2012 at 3:08 pm

 29. Buna ziua inca o data!
  Postare noua!

  huniad

  27/05/2012 at 3:26 pm

 30. Buna ziua 🙂
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/update-dna-a-confirmat-dezvalurile-rl-balaban-grajdan-invinuit-ca-l-a-favorizat-pe-nastase-in-dosarul-in-care-a-fost-condamnat-la-doi-ani-de-inchisoare-265136.html
  Ponta incepe sa aiba de furca…
  Parca-l vad pe Antenescu (dupa ce se trezeste) facand spume (de bun simt) la gura…
  Ca de la gura lui Ponta, astept doar adevaruri (gura pacatosului)… 😈

  DanSu

  27/05/2012 at 3:46 pm


Comentariile sunt închise.