Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Revista Presei – 14 Mai / “vânduţii lui Voiculescu”

Bună dimineata intr-o zi de luni. Luni, vremea va fi rece pentru această dată în regiunile din vestul, sud-vestul şi nordul ţării. Instabilitatea atmosferică se menţine în jumătatea vestică a teritoriului unde înnorările vor fi accentuate, pe arii relativ extinse va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 20 … 25 l/mp. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare şi aversele se vor semnala pe arii restrânse. Vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla în general moderat în estul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 …11 grade în Maramureş, nordul Moldovei şi Dealurile de Vest şi 22 … 23 de grade în Bărăgan şi Dobrogea continentală, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 12 grade, mai ridicate pe litoral.

În Bucureşti, cerul va prezenta înnorări temporar accentuate şi vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla moderat şi cu intensificări temporare. Temperatura maximă, în scădere uşoară faţă de intervalul precedent, va fi de 20 … 22 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 10 grade. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 4265  RON; 1 USD = 3. 4209    RON; 1 EURO = 1. 2940 USD; Francul elvetian 3. 6861 RON. Gramul de aur 173.8657 RON.

Unde se duce cursul leu/euro? Factura celor care au credite în valută frige. Cursul s-a depreciat vineri până la recordul istoric de 4,42 lei pentru un euro, iar românii cu rate în euro se uită înspăimântaţi la casele de schimb. Oamenii de afaceri îşi refac bugetele. Oamenii de afaceri sunt de pă­rere că impactul pentru eco­no­mie al deprecierii euro se va resimţi rapid. Vor creşte cos­turile, clienţii companiilor de turism se vor gândi de două ori la o vacanţă în străinătate, iar deficitul bugetar va fi şi mai mult sub tensiune. Sunt şi manageri care spun că şi-au luat măsuri de prevedere – cheltuieli în euro, salarii în euro pentru angajaţi, iar unii analişti afir­mă că deprecierea nu va putea fi oprită în perioada următoare şi că românii trebuie să se pregă­tească să trăiască cu un euro la cinci lei, dar nu într-un termen scurt. Creşterea euro va fi un şoc pentru economie, este de părere Ovidiu Wencz, directorul general al Farmaciilor Dona, companie cu afaceri de 170 mil. euro, care adaugă faptul că este important ce se întâmplă în continuare şi dacă euro va ajunge la nivelul de 4,5 lei, toate costurile vor trebui recalculate. „Putem supra­vieţui, dar ne va afecta pentru că vor creşte toate costurile”, a precizat Wencz. În opinia sa, statul va continua să se îm­prumute, deoarece „chel­­­­tuim mai mult decât producem” şi deficitele vor persista. Integral in Ziarul Financiar

Redevenţele pe resurse revin în discuţie: Cum stă România faţă de alte ţări din UE. Problema redevenţelor pe care le percepe România pentru exploatarea resurselor minerale a revenit, duminică în actualitate, după ce premierul Victor Ponta a declarat că guvernul să le va mări. Deşi atât Traian Băsescu cât şi, mai apoi, fostul prim-ministru Emil Boc au declarat necesitatea creşterii redevenţelor, această măsură n-a devenit operaţională vreodată. Nu este încă foarte clar de ce încercarea guvernului Boc, din decembrie 2011, de-a modifica o serie de redevențe pentru aur, metale neferoase, ape minerale, marmură și alte resurse minerale nu a mai intrat în vigoare. Ordonanţa a trecut prin guvern, însă premierul de atunci nu a mai semnat-o și nu a mai transmis-o astfel la Monitorul Oficial, motiv petru care nu a fost operaționalizată. Victor Ponta a declarat, duminică, că România are o medie de numai 4% a nivelului redevențelor, în condițiile în care media europeană este de peste 20%. Integral in Curs de Guvernare.

Daniel Constantin, dator vandut lui Voiculescu: vila in Corbeanca si 295.000 de euro. Dator vandut la seful sau, ministrul Agriculturii trebuie sa recupereze de la acesta 60 de milioane de euro. Un teren din Corbeanca este locul in care se intalnesc interesele familiei Voiculescu cu cele ale noului ministru al agriculturii, Daniel Constantin, care acum trebuie sa recupereze 60 de milioane de euro de firmele sefului sau informal .Actualul ministru si-a cumparat un teren la pret preferential de la sotia lui Dan Voiculescu si ii datoreaza fondatorului PC aproape 300.000 de euro. Noul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, trebuie sa recupereze 60 de milioane de euro din afacerea Grivco- Institutul de Cercetari Alimentare, in care fondatorul PC, Dan Voiculescu este acuzat de mai multe infractiuni. Un alt inculpat in dosarul Grivco-ICA este un fost vicepresedinte al AVAS, Jean Catalin Sandu, fost membru in Adunarea Generala a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). EVZ a descoperit ca pe o strada din Corbeanca se intalnesc interesele actualului ministru al agriculturii cu cele ale inculpatilor din dosarul fostului institutul de stat. Putin mai la sud de Paradisul Verde din Corbeanca, construit de excentricul om de afaceri Cristian Tantareanu, strada Laguna Albastra investitiile imobiliare sunt in plina dezvoltare in ciuda crizei. Strada a fost asfaltata recent iar muncitorii roiesc de la o vila la alta. Pentru cei interesati mai sunt chiar terenuri de vanzare, dar si cateva vile la rosu. Integral in EVZ.

OTV a dat primul gol in meciul cu CNA. Postul OTV a obtinut suspendarea deciziei Consiliului National al Audiovizualului, prin care licenta televiziunii lui Diaconescu a fost injumatatita. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au fost de acord vineri cu cererea inaintata de OTV care viza suspendarea sanctiunii primite de la CNA, ce injumatatea licenta postului lui Dan Diaconescu. Aceasta masura nu-i aduce lui Diaconescu licenta inapoi, ci doar suspenda masura Consiliului pana la judecarea procesului de fond, ce va avea loc la 21 mai 2012. „Vom castiga, pentru ca este un abuz fara margini sa inchizi o televiziune intr-o lume civilizata”, a declarat, vineri, Catalin Fenechiu, avocatul postului OTV, potrivit Mediafax. Avocatul a mai spus ca OTV va contesta si celelalte decizii ale CNA, dar si o eventuala noua taiere de licenta. Consiliul este hotărât să atace decizia cu recurs, imediat ce va afla motivarea instanţei. „Aşteptăm motivarea instanţei pentru a face recurs în cel mai scurt timp. Este vorba doar de o suspendare a deciziei CNA şi nu de anularea ei”, a spus Răsvan Popescu, preşedinte al CNA, pentru Mediafax. „În continuare, o să ne judecăm pe fond, unde sperăm să obţinem o confirmare a deciziei CNA”, a adăugat Răsvan Popescu. Integral in  Adevarul.

Studiul „suferinţă la pompă”: România, între ţările cu cea mai scumpă benzină la pompă, după puterea de cumpărare. România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potrivit unui studiu Bloomberg pentru 55 de ţări. În România, preţul unui galon (circa patru litri) de benzină premium este de 6,59 dolari, notează Bloomberg, în timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari. Astfel, este necesar un sfert din venitul mediu zilnic pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, potrivit analizei, care nu include ţările foarte sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub patru dolari pe zi, potrivit Mediafax. Şi gândul a realizat în februarie o hartă a preţului benzinei în Uniunea Europeană. În topul citat de Bloomberg, în funcţie de preţul propriu-zis, România se află în partea a doua a clasamentului, pe locul 34. Ţinând cont, însă, şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit „suferinţă la pompă” pe locul al şaptelea în rândul celor 55 de state. Topul zece după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmată de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie şi Belgia. Toate aceste state, unde populaţia are şi venituri ridicate, se situează, însă, în a doua jumătate sau pe la mijlocul clasamentului „suferinţei la pompă”. Integral in Gandul.

Gafa lui Marga produce stupefactie la Chisinau. Reactii la Chisinau: „Sa te lauzi cu prietenia unui posibil colonel GRU este o gafa impardonabila”. Evenimentul zilei a publicat, in editia de sambata, un articol in care era demonstrat faptul ca Vladimir Mihailovici Filippov – prietenul rus al ministrului de Externe Andrei Marga – cel cu care se lauda ca are relatii apropiate cu presedintele Vladimir Putin, este ofiter superior GRU! Astfel, biografia si ultimele declaratii ale lui Andrei Marga capata noi valente. Traseul dansului de la marxism-leninism, dupa terminarea facultatii pana la numeroase burse peste hotare, atitudinea de disident, pe care a luat-o dupa anul 1989 si suspiciunile de a fi colaborat cu fosta Securitate contureaza o personalitate contradictorie. Traiectoria prin mai multe formatiuni politice nu fac decat sa completeze acest portret mai deosebit in peisajul nostru politic. Peste toate acestea, legatura lui de prietenie cu un ofiter GRU a starnit stupoare, mai ales ca el a infatisat aceasta stransa prietenie ca pe o realizare deosebita. Integral in EVZ

Principala greşeală a PDL: „Am căutat prea mult obedienţă şi nu competenţă”. Deputatul PDL Sever Voinescu, 43 de ani, crede că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu ar trebui să intre cât mai repede în PDL, chiar dacă nu va fi primit cu braţele deschise. Purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor explică indirect de unde se trage eşecul „intelectualilor” din partid, care cred că „propriile lor merite de bibliotecă sau academice ar trebui să se traducă într-o înaltă protecţie”. Din punctul său de vedere, Ungureanu ar trebui să plece de la altă premisă: „Cineva care vrea să ajungă preşedinte trebuie să dea multe bătălii politice înainte de a ajunge acolo”. Deputatul PDL consideră, în acelaşi timp, că partidul „trebuie să schimbe feţele din prima linie” şi să înveţe din greşelile făcute în perioada în care s-a aflat la putere. Sever Voinescu spune că cele mai grave greşeli făcute de PDL în perioada guvernării au fost „îngrăşarea clientelei politice” şi faptul că în Executiv a fost preferată „obedienţa” în locul „performanţei”, după regula că „nu contează cât de prost e omul, să fie din PDL”. Integral in Romania Libera.

Rabla neagră. Autorităţile nu mai suplimentează, pentru moment, sumele alocate Programului „Rabla“, fapt ce pare a nemulţumi pe toată lumea, de la posesorii de vechituri auto şi până la dealerii de maşini noi. Piaţa neagră a tichetelor valorice a explodat, alimentând evaziunea fiscală, iar responsabili de rang înalt anunţă că România este încă plină de rable. Între timp, banii Fondului pentru Mediu au fost blocaţi de către guvernele anterioare, care au decis să îi folosească la altceva, de frica deficitului bugetar.  Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2012 a fost dimensionat pentru casarea a 30.000 de rable, efortul bugetar fiind de 114 milioane de lei (n.r. – 3.800 de lei pe maşină). Au fost alocate 25.580 tichete pentru persoane fizice şi restul pentru firme. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a împărţit, până la sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 24.500 de vouchere numai pentru persoane fizice. „Până acum, prin Program s-au casat 21.434 autovehicule uzate şi s-au achiziţionat 1.051 maşini noi”, precizează AFM. De remarcat, programul a început efectiv pe 5 aprilie 2012, ceea ce presupune că, în aproximativ o lună, acesta s-a închis. Integral in Puterea.

Atragerea fondurilor UE, sport extrem în România. Regulile autorităţilor se schimbă în timpul jocului, iar beneficiarii trebuie să semneze mii de pagini şi să aştepte ani în şir pentru a primi aprobările necesare. Birocraţia din domeniul gestionării fondurilor europene este deja binecunoscută, ca şi faptul că peste normele draconice venite de la Bruxelles oficialităţile de la Bucureşti le adaugă pe ale lor, ducând accesarea banilor la limita imposibilului. „Adevărul” vă propune o incursiune în acest mediu birocratic, întreprinsă cu ajutorul unor beneficiari sau consultanţi ai acestora, care s-au lovit în mod direct de barierele sistemului. Vom vedea, astfel, că principalul motiv pentru care România e la coada clasamentului privind absorbţia fondurilor UE nu vine de la Bruxelles, ci din instituţiile birocratice autohtone. În mod normal, de la depunerea documentaţiei până la intrarea banilor în conturile beneficiarilor nu ar trebui să treacă mai mult de un an. În realitate, însă, numai în primele faze din circuitul documentelor aşteptarea poate dura câţiva ani. „În ianuarie 2011 am depus două proiecte pe resurse umane, în cadrul POSDRU (Programul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane -n.n.) şi până acum – suntem în mai 2012 – încă nu am primit evaluarea acestora. Iar irosirea timpului, în aceste condiţii, are consecinţe incalculabile şi presupune costuri suplimentare”, ne-a declarat Liviu Mandler, vicepreşedinte al CONPIROM (confederaţia patronală din industrie) şi preşedintele Patronatului Medicinei Integrative. Integral in Adevarul

Subiectele zilei in Europa pot fi citite pe Politeia Europeana

Va uram o zi buna!

Written by Theophyle

14/05/2012 la 9:01 am

95 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Neata.

  Voinescu vede el ceva, numai ca vede invers.

  Nu MRU ar trebui sa intre in PDL, ci PDL sa treaca langa MRU.

  EuCuMine

  14/05/2012 at 9:31 am

  • In alta ordine de idei, ori de cate ori vad fata lui Marga nu pot a nu fi socat de ce mutra de politruc stalinist are individul. Nu cred in tipologie infractionala, frenologie sau alte d-astea, dar unora efectiv le razbeste sinele prin figura.

   EuCuMine

   14/05/2012 at 9:33 am

 2. buna dimineata:
  rezervele valutare ale bnr: ” stati linistiti,tovarasi” : se vor face alte imprumuturi si ni se va explica ffff doct si ” profesionist” ca mai e loc de imprumut pina la 60 pct din pib;ce naiba ,doar n-o sa ramina romania codasa la capitolul asta;deja „cinstitul si competentul” guvern ponta a inceput: a majorat deficitul bugetar cu 0,4 pct si a spus ca mai e loc pina la 3 pct;ca doar n-or plati dobinzile din buzunarul lor
  pretul benzinei: as citi altfel,vazind traficul pe sosele: ori ca sunt prea putine sosele ,ori ca romanii cistiga mai mult decit apare in statistici

  intamplator

  14/05/2012 at 9:32 am

  • USL = Uniunea pt. Slabirea Leului.

   cinic

   14/05/2012 at 11:46 am

 3. Neatza si multumim pentru stirile de astazi , foarte interesant articolul …

  yepurasalexandra

  14/05/2012 at 9:34 am

 4. o zi buna tuturor!

  Sare'n Ochi

  14/05/2012 at 9:34 am

 5. Aia cu obedientza si competentza, zisa de Sever Voinescu despre PDL se potriveste manusa si altora. 🙂

  mishu jamie

  14/05/2012 at 9:38 am

  • Salut !
   Tardiva „descoperirea” lui SV…secretul lui Polichinelle… 😦

   Tzepelica

   14/05/2012 at 9:44 am

  • salu mishu,
   Raspunsuri de la Theo, dupa ora 15:00

   huniad

   14/05/2012 at 10:17 am

 6. Ziua buna la lumea buna!

  mishu jamie

  14/05/2012 at 9:39 am

 7. neatza
  eu as lua reformisti din pdl si organizatiile de tineret din tara si as face o noua miscare de dreapta.pdl ul las lasa lui blaga .mru trebue sa construiasca ceva nou care sa scoata nehotarati la vot.

  danahile

  14/05/2012 at 9:44 am

  • Buna dimineata
   Daca ne uitam la ce s-a intamplat cu tineretul PDL din Galati nu stiu daca e o solutie (unul la puscarie iar celalalt, adversarul Elenei Basescu la sefia TDL, fiind un Frunzaverde in miniatura).
   Singura solutie este Codul Macovei de integritate.

   ribelalu

   14/05/2012 at 10:17 am

   • fara logistica din partea pdl nu are nici o sansa!

    danahile

    14/05/2012 at 11:05 am

 8. Bună dimineața !
  Mulțam pentru articol.

  dictaturajustitiei

  14/05/2012 at 9:56 am

  • Bună dimineața !
   Multumim si noi 🙂

   huniad

   14/05/2012 at 10:15 am

 9. Buna dimineata inca o data! Subiectele zilei in Europa pot fi citite pe Politeia Europeana

  http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/05/14/stiri-europene-14-mai-2012-die-welt-lasati-grecii-sa-plece/

  huniad

  14/05/2012 at 10:14 am

 10. buna dimineata tuturor ! 🙂 de ce nu a guvernul Boc umblat la redevente in 2011 ? sunt multe raspunsuri : unul ar fi ca e mai simplu sa faci economii pe spatele populatiei prin diminuarea veniturilor si cresterea tva decat sa fii performant si sa aduci bani din alte surse la buget.

  zigzag

  14/05/2012 at 10:17 am

  • Bună dimineața, zigzag 🙂
   Multe intrebari 😦 Putine raspunsuri!

   huniad

   14/05/2012 at 10:27 am

   • Buna dimineata 🙂
    @zigzag – iti faci iluzii ca redeventele – nu ar fi platite tot de populatie?
    Ia ghici care ar fi factorul ala cu „suferinta la pompa” daca ar fi redeventele mai mari 👿

    DanSu

    14/05/2012 at 10:30 am

    • Buna Dimineata DanSu, 🙂

     Articolul tau de ieri a avut un mare succes, desi zilele de duminica sunt mai linistite 🙂

     1632 de vizitatori unici,
     4012 de citiri,
     8 like-uri pe FB / 6 pe Google
     13 like-uri pe blog 🙂
     10 share si 4 reblog

     asta se numeste o performanta demna de marile portale. Oamenii tineri doresc sa cunoasca si cei mai putini tineri doresc sa nu uite! Politeia este fara indoiala un blog de dreapta adevarat!

     huniad

     14/05/2012 at 10:39 am

     • Multumim.
      Buna dimineata tuturor.

      Ovidiu

      14/05/2012 at 11:26 am

      • Multumim pt. ca „existati” 🙂 .

       Ovidiu

       14/05/2012 at 11:30 am

       • Buna dimineata Ovidiu 🙂
        Existam pentru ca voi ne cititi 😆

        huniad

        14/05/2012 at 11:59 am

     • Multumesc @huniad.
      Meritul este mai mare al platformei decat al meu.
      Si da , Politeia – chiar suntem de dreapta. 🙂

      DanSu

      14/05/2012 at 11:44 am

    • mai exista redevente puse la misto pentru aur , cupru 🙂 .

     zigzag

     14/05/2012 at 10:54 am

  • Cat despre „alte surse” la buget – sa stii ca tot populatia este singura sursa de la buget, indiferent ca e vb. de taxe, impozite, accize sau redevente.
   Boc ce a facut ( a facut prost – prost dar a pornit „facerea”) este cheltuirea mai mica de la buget, nu acumularea mai mare la buget

   DanSu

   14/05/2012 at 10:34 am

   • @dansu
    buna dimineata:o completare la postarea de ieri:
    un strain care a vrut sa vada sarcofagul,dupa tur,cind a aflat de la ghid -care vorbea numai in superlative-cit costa factura lunara la electricitate a tras concluzia:” v-a chinuit sa o construiti,va chinuie sa il intretineti”
    asta cu reducerea cheltuielilor la buget e adevarata,dar una din primele masuri ale ” ministretzei” de la munca se pare ca este renuntarea la conditionarea primirii ajutorului social de plata taxelor locale; cam scump un vot,dar nu plateste d-na ministru din buzunarul propriu

    intamplator

    14/05/2012 at 10:58 am

  • redevente la ce? caci la Petrom inainte de 2014 nu se poate face nimic.

   cinic

   14/05/2012 at 11:47 am

 11. Pai cum sa nu scada leul (care va fi optimist prezentat drept cresterea euro ca suna mai bine) cind tinosul sef Ponta scoate aberatii gen: crestem salariile indiferent de economie. Cresteri de salarii indiferent de economie am mai avut in citeva ocazii, si nu a iesit bine deloc, deci hai sa reptam proeceduri gresite ca poate acum e mai diferit. Salarii se dadeau si nu se faceau investitii cu rezultatul ca rabdam toti de frig si foame, adica sfirsitul anilor 80. Salarii cresteau dar tot nu puteam cumpara mai nimic, si investitii tot nu se faceau pe vremea lui Vacaroiu.
  Astea cu redeventele sint de fapt tot taxe, taxe care tot cetateanul le plateste.
  Au aia in the Economist un articol cu o concluzie care se aplica perfect si la noi. Zic ei de Hollande care viseaza cai verzi pe pereti: adica iesirea din criza prin marirea cheltuielilor de la buget si pedepsirea chiaburilor prin mariri de taxe care sa suporte politica asta. Pai asta au facut si comunistii, au considerat chiaburii o buna resursa de muls si dat la altii. Da’ ce te faci cind se termina resursa? SI la comunisti sa terminat resursa, unii ingropati prin canale si inchisori, altii au devenit proletari.Dupa aia ne uitam unii la altii si ingaimam; asa e tovarasi, asa e, hai sa fugim in vest. Asa va fi si la Hollande si alti visatori care gasesc ca e sustenabil pe termen lung doar sa iei de la unii si sa dai salarii la altii. Dupa ce i-ai muls pe aia care au cu taxe, si salariile date pomana au fost cheltuite in mare parte pe consum si plasme de import ce faci? Asa e tovarasi, asa e, si hai sa fugim in alta parte.

  Aha

  14/05/2012 at 10:54 am

  • @aha/buna dimineata
   hai domle ca ponta” reduce” cheltuielile bugetare: isi ia masina hybrid;va economisi 2euro/1000km;ca va cheltui 15mii in plus la achizitie aia se considera ” investitie de mediu”

   intamplator

   14/05/2012 at 11:02 am

   • Eu tot ce vad sint numai gauri: marim salarii, aministiem pe unii si altii fiscal, scadem CAS, scadem impozite pe salarii, mai facem niste ministere. Companiile de stat care sint gauri de multi ani la pastram la stat dar cu „management privat”, adica aceleasi gauri. Sau daca nu e de management privat le trecem tot la stat dar la autoritatile locale. Ca si aia cu Cuprumin care il trecem la CJ Alba. Ce naiba stiu aia din CJ Alba care sint alesi prin vot dat pe baza de promisiuni cum vor face parcuri sau vor asfalta ceva drum cu managementul si extrasul de minereu? Evident, se vor repezi aia de la UE sa arunce cu sutele de milioane in managementul unor habarnisti. Chiar asa naivi sintem sa inghitim orice gogorita indrugata de acest Goe, zis si Tonta?

    Aha

    14/05/2012 at 11:13 am

 12. @all
  chiar credeti ca guvernul ponta vrea sa majoreze redeventele????
  contractul petrom e ” beton” pina in 2014/celelalte cred ca sunt la fel;spre amintire nu uitati ” consultantii juristi” care au consiliat mt la contractul bechtel;cam tot d-aia sunt si la contractele cu redeventele;
  partea proasta e ca ponta aici nu poate da vina pe guvernul boc,asa ca ” o va lasa moale” ;cu ” ciubucul” dat ziaristilor -aia cu tva-ul sa nu mai fie platit-nu-l va intreba nimeni de nimic

  intamplator

  14/05/2012 at 11:06 am

 13. hmm!toate portalurile de business ” depling” devalorizarea euro fata de usd; uita toti ca paritatea de inceput a fost eur/usd 1/1.15 si ca prin 2002 era 1/0,86;
  asta n-ar fi o veste prea rea;ar creste exporturile europene si prin cresterea indusa de devalorizare la pretul titeiului ar fi toti obligati sa mai economiseasca/hollande va mai astepta cu masurile lui

  intamplator

  14/05/2012 at 11:14 am

  • nu degeaba lui vasilescu i se mai spune si ” rudotel”
   avea iesiri la fel de linistitoare si prin 97 cind devalorizarea leu/usd era de 10-20 pct/zi

   intamplator

   14/05/2012 at 11:34 am

 14. Salutari 🙂

  Un test interesant pentru „noua” justitie romana:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/dna-cere-rearestarea-senatorului-catalin-voicu-981337.html

  Interesante articolele din weekend, felicitari @DanSu pentru cel de ieri.

  Radu

  14/05/2012 at 11:28 am

 15. Un text interesant despre reformistii nostri. Pentru dezamagitii de Basescu, cel care nu a facut si nu a dres asa cum ar fi vrut ei, un mic citat:
  ” Sa reusesti sa tii intr-o coalitie improvizata personaje de tip Frunzaverde, sa le mai pui sa si voteze ani de zile legi si masuri care le distrug insasi baza de putere prin care paraziteaza societatea si economia (si poate ii trimit si la inchisoare) este o performata cu totul remarcabila. ”

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/unde-gresesc-reformistii-romani-cel-mai-tare-si-ce-ar-fi-de-facut/

  Radu

  14/05/2012 at 11:39 am

  • salut Radu,
   nu cred ca gasiti multi „dezamagiti” de Basescu pe blogul asta. Ei trebuie cautati probabil pe blogurile si in capatanile seci a celor care se „delimiteaza” – Neamtu & Co.!

   huniad

   14/05/2012 at 12:02 pm

   • Salut Huniad 🙂

    Nu stiu cati sunt sau nu… printre comentatori nu prea am vazut, nu recent. Printre cei care doar citesc probabil. Oricum, e un articol care cred ca merita popularizat.

    Radu

    14/05/2012 at 12:13 pm

 16. Buna ziua 🙂
  Accesarea fondurilor europene reprezinta un test de anduranta ptr. un aplicant privat, indiferent de programul/axa/masura accesata. Sunt doua alternative: ori te invinge sistemul, ori invingi tu si finalizezi proiectul/investitia cu un efort de sisif. Concluzia, accesarea fondurilor cu finantare europeana nu este ptr. cei slabi de inger si cu nervii sensibili 😦

  mar

  14/05/2012 at 12:11 pm

 17. Idiotul iar vorbeste sa se auda 👿 Cred ca cineva-i sopteste in ureche cat dedestept si important este, ca fara el Romania nu a existat si nu va exista :mrgreen: Pentru mine nu e o chestiune de orgoliu că trebuie să fiu eu la Consiliul European, să nu fie domnul Băsescu, pentru mine este o chestie de reprezentare a României şi de mandat al celui care participă – participă domnul Băsescu, participă primul-ministru, e în regulă. Important e să ştim ce se discută despre România acolo şi cel care merge să aibă un mandat foarte clar, să negocieze în numele României”
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-despre-vocea-romaniei-la-bruxelles-important-este-ca-mandatul-sa-fie-cla-981353.html

  mar

  14/05/2012 at 12:16 pm

  • Din pacate pentru el, si altii vorbesc.
   http://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1937&lang=en

   Pana una alta are de clarificat a cui voce o reprezinta el, atata vreme cat cabinetul sau e „cel mai cinstit” doar in propriile declaratii.

   Radu

   14/05/2012 at 12:24 pm

  • adica acel Parlament care in ianuari-februarie-martie-aprilie era ilegitim, acum a devenit legitim? mai legitim ca presedintele Romaniei? Che Gargara este un idiot!

   Sare'n Ochi

   14/05/2012 at 2:10 pm

 18. buna ziua,
  huniad , n-ai zis „Postare noua” si eu am stat ca fraierul la postarea de ieri , am si pus doua comentarii si intrasem la idei !
  E invatatura de minte, trebuia sa caut mai profund!
  Tot e bine ca m-am dezmeticit si acum.

  cedric

  14/05/2012 at 12:34 pm

  • Buna, Cedric 🙂
   Mii de scuze! Tu sti insa ca daca nu e „razboi mondial”, Revista presei „iese” pana la ora 9 maximum!

   huniad

   14/05/2012 at 1:15 pm

 19. A început campania electorală. Parcă partidele nu s-au aruncat să lupte la baionetă, ca în urmă cu patru ani. Războiul electoral, din acest an, se duce cu alte mijloace, faţă de ce a fost până acum. Diferenţa dintre luptele electorale care au fost şi ce se întâmplă acum este ca între Primul şi al Doilea Război Mondial. Armatele nu au mai săpat tranşee adânci şi nu mai ies la atacuri de infanterie cu baioneta la armă. Nici cavaleria nu mai există. Bătălia se duce cu mijloace moderne. Câştigă cel care are mai multe resurse, care reuşeşte să comunice cât mai eficient cu electoratul şi care poate să cumpere cât mai multe voturi.
  http://sareinochi.com/2012/05/14/toti-cersetorii-au-inteles-ca-luna-de-campanie-este-perioada-culesului/

  Sare'n Ochi

  14/05/2012 at 12:43 pm

 20. Salut 🙂
  Radu, nu e nevoie sa fii „dezamagit” ca sa-i remarci greselile – minunatiii pe care i-a promovat (si care probabil ca acum i-au „tras clapa”) sau unele masuri mai „de dreapta”. Asta e, din pacate e cel mai bun pecare il avem, dar uneori da cu bata in balta. Si nu vad de ce as fi tacut – poate doar as fi evitat niste certuri 🙂

  Diana

  14/05/2012 at 12:44 pm

  • Buna Diana 🙂
   Ai citit articolul ?
   Daca da atit ai inteles ?

   lastnightmusic

   14/05/2012 at 12:53 pm

  • Buna !
   Basescu a avut ocazia (2 mandate + sustinerea electoratului) sa demonstreze ca poate.
   A facut-o ?

   Tzepelica

   14/05/2012 at 1:01 pm

   • A facut-o mai inginerule, cu majoritati cu Felix, apoi ungurii, apoi cu Ponta ministru delegat.
    Care electorat ? Abia a trecut de Bombo, iar de Prostanacu mersi de SPA ul lui Vantu si de Moldovenii de peste prut. A scos toate legile fundamentale prin asumare . A fost un erou
    Dar gata , a venit rindul tinerilor sa fie eroi . Sa vedem care

    lastnightmusic

    14/05/2012 at 1:07 pm

    • Mai clar daca recitesti pe Aligica:

     Observam ca multi reformisti -cetateni obisnuiti sau figuri publice- se poarta ca si cum pana acum cateva saptamani structura societatii, a sistemului politic romanesc si configuratia de putere din Parlament ar fi fost un paradis nevalorificat al conditiilor si oportunitatilor reformiste. Si acum, brusc, prin niste tradari si traseisme neanticipate si neanticipabile, esafodajul reformismului s-a prabusit. Asta in ciuda unei presupuse tendinte naturale spre reforma, pulsand dinspre societate si sistemul politic. Nimic mai fals.

     Sa ne aducem aminte de rezultatele alegerilor parlamentare din 2008. Ceea ce reformistii au reusit timp de aproape 4 ani a fost sa sfideze pur si simplu legile gravitatiei sociale si politice si sa impuna in ritm fortat un program de reforme fara precedent, in pofida rezultatului acelor alegeri. Imperfecte si partiale asa cum au fost, reformele au depasit cu mult (a) sfera mandatului popular dat de alegatori atunci pentru astfel de masuri si (b) vointa politica a clasei politice.

     Ceea ce au reusit reformistii romani -cetateni simpli si lideri publici – a fost nimic altceva decat un miracol politic.

     lastnightmusic

     14/05/2012 at 1:11 pm

     • Cand n-ai argumentele la tine, citezi din Aligica ? 😆

      Tzepelica

      14/05/2012 at 1:22 pm

      • Pai Aligica e mai destept decit amindoi la un loc , in umila mea parere 🙂

       lastnightmusic

       14/05/2012 at 1:28 pm

    • Electoratul gratie caruia a devenit presedinte de doua ori.
     Acelasi si la referendum.
     PS
     Cunosc un arhitect (barbos) in blocul Adriatica.
     Blocul ala mare, cu bulina, dintre „Calea Victoriei” si „Tonitza”… 🙂

     Tzepelica

     14/05/2012 at 1:18 pm

     • Eram 6 barbosi pt ca acolo era si o filiala a Proiect Bucuresti (iar arhitectii erau mai mult barbosi decit ne)

      Cind a venit Ceasca cind a masurat podul si i-a vazut pe cei de la Proiect Bucuresti iesiti in balcon, a zis : Ce e cu astia acolo ? Si in 2 zile a mutat sectia aia la mama dreak 🙂

      lastnightmusic

      14/05/2012 at 1:26 pm

  • Salut si scuze pentru intarzierea cu care raspund.

   Intr-adevar, nu e nevoie sa fii „dezamagit” pentru a remarca greselile pe care l-ea facut sau le va mai face TB. Sunt insa mult prea multi care sunt „Deazamagiti” cu „D” mare, ca vezi doamne TB nu a facut si nu a dres peste noapte toate problemele natiunii. E o naivitate vecina, uneori, cu reaua vointa, sa arunci in spatele unui singur om, fie el si Basescu, toate esecurile cauzate, intre altele, de simplul fapt ca toti suntem oameni.
   Este parerea mea, si nu e necesar sa o impartaseasca si altii, ca in conditiile existente si lucrand cu materialul uman pe care l-a avut la dispozitie, Basescu a reusit remarcabil de mult. Nu tot ce ne-am fi dorit sau tot ce a promis, dar remarcabil de mult. A si gresit dar a perseverat in conditii care pe altii i-au scos din joc.

   @Tzepelica, mai jos: ai uitat un factor semnificativ: opizitia mai mult sau mai putin fatzisa a intregii clase politice, si a unei mari parti a societatii, la genul de schimbare care i se propunea.

   Radu

   14/05/2012 at 2:38 pm

 21. Dan-su Draga
  Apropos de piatra, si de mentalitatea „eu sunt mic nu stiu nimic dar pot sa iti spun un banc cu Ceausescu”

  Te luptai cu directorii – Eu m-am luptat cu ministrul adjunct Georgescu – eram seful de proiect cel mai tinar, Directorii daca au vazut ca nu m-a arestat Dinca, m-au premiat ca am aparat interesele institutului si proiectarea normala 🙂
  Si aveam si eu 2 copii ca si kkkiosii ailalti cu functii si burti.

  Dar am facut prea putin. Daca aveam si noi ceva dizidenti si ceva litteratura de samizdat , nu eram acum ultimii din europa sugushati de bolsevicii lui Ilici si Ponta

  lastnightmusic

  14/05/2012 at 1:02 pm

 22. Azi:
  1euro = 4,4373 lei

  cedric

  14/05/2012 at 1:04 pm

  • la mai mare!

   intamplator

   14/05/2012 at 2:52 pm

 23. Buna ziua
  De stat cu ochii pe Italia . Datoria publica era in martie de 1.946 miliarde euro . (record absolut) In luna februarie , era era cu 18 miliarde mai mica . Cu toate ajustarile fiscale bazate pe cresterea presiunii fiscale , datoria publica e scapate de sub control . E ceva putred in contabilitatea oficiala dar nu se spune. 😦

  stefan60

  14/05/2012 at 1:07 pm

  • Salut 🙂
   Stai tu cu ochii pe Italia ca doar nu poti merge pe strada cu ochii inchisi 🙂
   Cei de aici sa fie cu ochii pe Romania, pt ca hotii astia sunt mai prosti ca italienii adica daca fura ei 1 milion noi tara pierdem 10

   lastnightmusic

   14/05/2012 at 1:14 pm

   • 😆
    Cred ca e ora sa impachetez lingourile si sa le duc in Elvetia . 🙂

    stefan60

    14/05/2012 at 1:15 pm

    • Salut Stefan60,
     Trimite si cateva in tara 🙂

     huniad

     14/05/2012 at 1:22 pm

    • Ce naiba sa mai zici de Romania, cind cu guvernul MRU 17% dintre romani aveau incredere in viitor iar acum la Ponta 41 % !!!! Ti se face rau si normal ca daca poti bifezi tara asta de pe lista pt 4-8 ani 🙂

     lastnightmusic

     14/05/2012 at 1:23 pm

     • si tu crezi? 41% din cati participanti 😦 Statistica te ridica..dar si cand se razbuna te face una cu pamantul. Timpul a dovedit ca nu este bine sa ne bazam pe statistica/sondaje, mai ales aia trasa din condei.

      mar

      14/05/2012 at 1:29 pm

      • Mar eu cred !
       Gindeste-te la toti pomanagii tarii care vad un viitor mai luminos.
       Cred ca toti orbii cu permis, cei ce nu isi plateau darile dar voiau ajutoare (deja madam ministru al muncii a radiat hotarirea aia) mamicile cu belbelusi in plan ce sa iti mai spun, pensionarii cu ochii pe mariri … etc etc. E o speranta de viata si viitor pe astia de te induioseaza 🙂
       Oricum majoritatea de la de la 1 ianuarie, cind vor fi guvernare solida si pot sa nu se mai tina de cuvant

       lastnightmusic

       14/05/2012 at 1:39 pm

       • TDS 🙂
        Nu cred sau mai corect refuz sa cred! Totusi nu suntem numai pomanagii, cel putin noi care muncim in mediul privat nu am primit nici macar o strategie de ajutor de stat ptr. IMM-ri, scrisa/vorbita in masina intre doua statii :mrgreen:

        mar

        14/05/2012 at 2:00 pm

       • Ok Mar, refuza sa crezi !
        Cel mai bine este sa inchizi si ochii 🙂

        lastnightmusic

        14/05/2012 at 2:37 pm

     • Pana cand se intinde viitorul?
      Doar asa, ca „detaliu” 🙂

      Emil

      14/05/2012 at 1:42 pm

    • 🙂 Abia acum?

     Emil

     14/05/2012 at 1:24 pm

  • „mang” constituie radacina verbului „a mangli” (idem pt. substantive de tip „manglitor”, „mangleala” etc.). 😆 😆

   Tzepelica

   14/05/2012 at 1:39 pm

   • sau „manga” cand a semnat 🙂 Din pacate suntem o natie de „manglitori” 😦

    mar

    14/05/2012 at 1:56 pm

    • De ce sustineti ca Mang este doar cu luat? Cautand eu asa, am gasit si referiri la o acuzatie de dat
     „Politician denies offering bribes to journalists: [FOREIGN Edition]
     The Independent [London (UK)] 28 Dec 2002: 8.
     Turn on hit highlighting for speaking browsers
     Abstract (summary)
     Translate Abstract
     ROMANIA: A senior member of the country’s ruling party has denied that he tried to bribe more than a dozen journalists by handing them a 1m lei (pounds…

     Full Text
     Translate Full text
     ROMANIA: A senior member of the country’s ruling party has denied that he tried to bribe more than a dozen journalists by handing them a 1m lei (pounds 19) Christmas gift. „If it had been a bribe, the amount would have been higher, and it wouldn’t have been made in public,” said Ioan Mang, a top member of the Party for Social Democracy in the north-western Bihor county, who offered the money to journalists during a press conference on Monday.

     (Copyright 2002 Independent Newspapers (UK) Limited)”

     Emil

     14/05/2012 at 2:27 pm

  • Autorele e mai putin genial. E fost demnitar pnl si viitor bineinteles. In articol da mai mult in Boc decit in Mang de parca despre boc ar fi vorba. Si datul in Mang e bun si ala pt ca e PSD si cine stie cind rupe pnl-ul caruta si impreuna cu nr face o guvernare noua de dreapta 🙂 . Macar sa vina crin presedinte ….

   lastnightmusic

   14/05/2012 at 1:44 pm

   • Da, asta am observat si in articolul precedent. Sufera si el de taricenism. Nu se poate abtine sa nu dea cu manta in EB.

    EuCuMine

    14/05/2012 at 1:47 pm

 24. Un alt articol de pe Contributors in care se discuta despre sistemul de vot:

  http://www.contributors.ro/dezbatere/sistemul-de-vot-intre-strategie-electorala-%C8%99i-responsabilitate-politica/

  Am o problema cu o anume exprimare a autorului:

  „Șansele actualului sistem de vot de “a supraviețui” au devenit foarte mici. El nu este atât de nociv pe cât pare[…]”

  Sistemul actual este nociv din acelasi motiv pentru care sistemul FPTP este: distorsiunile privind nereprezentativitatea castigatorilor.

  EuCuMine

  14/05/2012 at 2:00 pm

 25. O mica rugaminte legata de linkurile exterioare postate pe blog!

  Orice link este bine venit pe blog daca implineste urmatoarele conditii:

  1. Nu apartine unui site caruia nu dorim sa-i facem trafic;
  2. Nu a fost postat deja pe Politeia in postarile imediat anterioare sau in postarea actuala;
  3. Este parte din Revista Presei actuala;
  4. Orice link relevant sau link al unui site prieten sau de interes pentru cititorii blogului, ESTE BINEVENIT!

  huniad

  14/05/2012 at 2:36 pm

 26. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Astazi va invit la o plimbare intr-un parc creat in epoca Georgiana:

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/05/14/calea-spre-sublim-the-english-garden-4/
  😀

  desydemeter

  14/05/2012 at 2:44 pm

  • ne intoarcem in ’90 . o puzderie de partide inventate de nea nelu vor intra in parlament:mudura, lambrino, bratianu cartof,aripi si pene tinerele,acronime asemanator inselatoare,extremisti de mucava, interlopi sefi de scara si de strada,avocati scapatati,mistici si guvizi,oameni cu pulovere pe gat.

   radu2

   14/05/2012 at 3:30 pm

   • Teama mea e ca va fi exact invers.

    Adica 65% USL, opozitia firava PDL, UDMR, UNPR, minoritati (de care nu mai este nevoie si vor fi aruncate la gunoi).

    EuCuMine

    14/05/2012 at 3:55 pm

 27. ca tot suntem la ” link-uri”
  vreau sa vad ziua cind hidosenia aia de linga biserica Sf Iosif va fi demolata
  n.b. nicusor dan a fost extrem de activ in a se opune

  http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Cathedral-Plaza-pierdut-CEDO_0_700130210.html

  intamplator

  14/05/2012 at 3:13 pm

  • Cand se va demola hidosenia putem spune ca am facut un pas mare spre normalitate. Sper sa se intample cat mai curand.

   mar

   14/05/2012 at 3:42 pm

 28. Salut,
  Postare noua!

  huniad

  14/05/2012 at 3:58 pm

 29. […] Moto: “Eu tot ce văd [din declarațiile noilor guvernanți] sunt numai găuri: mărim salarii, aministiem pe unii și [pe] alții fiscal, scădem CAS, scădem impozite pe salarii, mai facem niște ministere. Companiile de stat care sunt găuri de mulți ani le păstrăm la stat dar cu “management privat”, adică aceleași găuri. Sau, dacă nu e de management privat, le trecem tot la stat dar la autoritățile locale. Ca și ăia cu Cuprumin [pe] care îl trecem la CJ Alba. Ce naiba știu ăia din CJ Alba care sunt aleși prin vot dat pe bază de promisiuni cum vor face parcuri sau vor asfalta ceva drum cu managementul și extrasul de minereu? Evident, se vor repezi ăia de la UE să arunce cu sutele de milioane în managementul unor habarniști. Chiar așa naivi suntem să înghițim orice gogoriță îndrugată de acest Goe, zis și Tonta?” (@Aha) […]


Comentariile sunt închise.