Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

In Memoriam: Gheorghe (George) I. Brătianu

Astazi se implinesc 59 de ani de la moartea ultimului Bratianu, ucis probabil la data de 25 Aprilie 1953 (in acte data mentionata este 23-27 aprilie 1953). Dedic acest articol “liberalilor” care colaboreaza astazi cu urmasii ucigasilor lui.

Moto: Adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit Gheorghe (George) I. Brătianu

Gheorghe (George) I. Brătianu s-a născut la 13 februarie 1898, la Ruginoasa, în judeţul Iaşi. Era fiul lui Ion (Ionel) I. C. Brătianu. După absolvirea Liceului Naţional din Iaşi (1916, se înrolează voluntar în armată pentru a participa la războiul de reîntregire a ţării. În 1917 se înscrie la Facultatea de Drept din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1920. Fiind atras de istorie, abandonează cariera juridică şi se înscrie la Universitatea Sorbona din Paris, unde frecventează cursurile unor istorici prestigioşi, ca Ferdinand Lot şi Charles Diehl, şi obţine doctoratul în 1929. În 1924, devine profesor universitar la catedra de istorie universală a Universităţii din Iaşi, iar din 1940, a Universităţii din Bucureşti. În 1942, este ales membru titular al Academiei Române. Între 1935 şi 1947 îndeplineşte funcţia de director al Institutului de Istorie Universală din Iaşi (1935 – 1940) şi apoi al Institutului de Istorie Universală “Nicolae Iorga” din Bucureşti (1941 – 1947).

În 1947, în cadrul represiunilor dezlănţuite de autorităţile comuniste, este înlăturat de la catedra universitară şi de la conducerea institutului de istorie, în septembrie i se fixează domiciliu forţat şi i se interzic contactele externe. La 9 iunie 1948 – odată cu reorganizarea Academiei Române, – care ia acum numele de Academia R.P.R. – i se retrage calitatea de academician ca, dealtfel, altor 97 de personalităţi ştiinţifice şi culturale româneşti.

În  noaptea de 7/8 mai 1950, este arestat de organele securităţii şi întemniţat la închisoarea din Sighet, fără să fi fost judecat şi condamnat.  Într-una din zilele dintre 23 şi 27 aprilie 1953 a murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani, în condiţii încă neelucidate. Potrivit mărturiilor altor deţinuţi, se pare că s-a sinucis prin strangulare, neputând să mai suporte chinurile detenţiunii. După alte surse se presupune că a fost bătut de un gardian până când Gheorghe Brătianu a murit.

În calitatea sa de istoric, Gheorghe I. Brătianu a susţinut cu tenacitate şi rigoare ştiinţifică teza continuităţii poporului român în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Lucrările sale asupra prezenţei româneşti în Basarabia sunt reprezentative pentru statura istoricului şi conştiinţa omului politic. I s-a propus, dealtfel, să se dezică de tezele despre Basarabia, dar a refuzat, asumându-şi cu luciditate responsabilitatea: “adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit”. Asemeni lui Iuliu Maniu şi a celorlalte personalităţi politice şi culturale, care au murit sau au cunoscut teroarea comunistă a închisorilor, deportărilor şi a coloniilor de muncă forţată, Gheorghe I. Brătianu se înscrie în constelaţia luminoasă de savanţi şi politicieni patrioţi, ce legitimează identitatea etnică şi culturală a poporului român.

Epilog: Glossa lui Eminescu

Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atat de-adesea,
Nu spera si nu ai teama.

Despre liberali Politeia Doctrinara 1 si 2.

Written by Theophyle

25/04/2012 la 3:56 pm

97 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  25/04/2012 at 4:10 pm

  • Servusa maya 🙂

   Theophyle

   25/04/2012 at 4:29 pm

   • Theophyle
    😆
    Servus!

    maya

    25/04/2012 at 4:37 pm

 2. Salutare si aici! 🙂

  De fiecare data cind citesc despre cei omoriti in temnitele comuniste, care sunt martiri pentru credinta si pentru acest neam neam, de fiecare data cind citesc despre cei care, cu mila lui Hristos si credinta lor pastrata (ori pierduta si regasita, ca a fiului risipitor), au trecut prin temnite si au iesit schilozi dar vii, ca marturie pentru noi, cei de azi, imi aduc aminte de cuvintele Apostolului si ii fericesc pe cei care acum sunt in Imparatia lui Dumnezeu si ma intristez pentru noi, cei care nu avem nici macar o farima din credinta lor:

  „Alţii au suferit batjocură şi bici, ba chiar lanţuri şi închisoare; Au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, şi în munţi, şi în peşteri, şi în crăpăturile pământului…”.

  Martirii nu au nevoie de recunoasterea oficiala a sfinteniei lor, si martiri sunt TOTI cei care au fost inchisi de comunisti ca sa fie sfarimata coloana vertebrala a acestei natii.

  Cetatean

  25/04/2012 at 4:19 pm

  • zigzag

   25/04/2012 at 4:28 pm

   • salut, ziggy, am citit, ca si alte carti de aceeasi factura: Andreica, Bordeianu, etc.

    Cetatean

    25/04/2012 at 4:34 pm

  • Salut Cetatean,
   daca nu-i vom uita ei vor trai pentru eternitate! Asta este singura noastra datorie! Sa ne amintim de acesti mucenici ai neamului!

   Theophyle

   25/04/2012 at 4:31 pm

   • Multumim, Theophyle!

    nenea iancu

    25/04/2012 at 8:56 pm

  • Ne-am pierdut coloana vertebrala a natiei in conditii groaznice;cred ca de aceea nu mai avem puterea sa ne „indreptam” si sa privim zimbind spre soare…….

   Cinste lor,cinste eroilor neamului …..cinste crezului lor de neinfrint!

   maya

   25/04/2012 at 4:41 pm

  • E un act de dreptate sa scriem despre Gh. Bratianu. Si nu doar ocazional. Ci mereu, mereu, mereu…Pana cand si ultimul cetatean al tarii va intelege ca sacrificul atator martiri ai neamului este batjocorit zi de zi de tot felul de dementi si de apucati (la fel de dementi si de apucati ca si insisi calaii lor!). Citesc fiecare rand despre el cu o emotie gatuita doar de frica de a nu-i vedea din nou „la treaba” pe tortionarii de atunci. Si mai e ceva. I-as propune d-lui Crin Antonescu, urmasul fanfaron al Bratienilor, un exercitiu de imaginatie: sa-si inchipuie, doar un minut din viata lui, ca ar fi privat de libertate. Fizic. Ca ar fi la fel ca un detinut politic din vremea comunismului barbar. Si ar fi inchis intr-o celula unde-si asteapta secunda viitoare. De viata sau de moarte…Dar credeti ca, pentru un asemenea exercitiu, are timp sa se ridice de la masa de joc?!

   nenea iancu

   25/04/2012 at 8:54 pm

 3. Buna ziua all 🙂
  Eminescu si Caragiale – doi nemuritori pentru Romania!
  Daca mai doriti si suportati a treia calatorie in Bavaria (ultima):

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/04/25/bavaria-pinakothek-der-moderne/
  😀

  desydemeter

  25/04/2012 at 4:19 pm

 4. Doamne,Doamne sa-l odihneasca in pace!

  Am vazut la Memorialul durerii celula in care a fost inchis!
  Toti detinutii decedati in puscaria de la Sighet au fost ingropati intr-o groapa comuna, ceea ce face aproape imposibila identificarea persoanelor inhumate acolo.

  Memorialul (in forma circulara) in sine si nu corpul fostei inchisori este tocmai de aceea un omagiu adus celor inmormintati in groapa comuna!

  NU am vazut un monument mai simplu, dar atit de impresionant!
  Pe o masa imensa circulara de piatra sint sapate cercuri concentrice, in care, din loc in loc se pot pune luminari.
  Pe margini, banci/laitze de piatra! Usa masiva, ca de chilie !
  In rest, nici un geam, nici o lumina!
  Doar in centrul boltii, o fanta, care permite patrunderea luminii ziua, a razelor de luna, noaptea si a picaturilor de ploaie, care cad asemeneas unor lacrimi pe masa durerii si a tacerii!

  Tacerea mortii care poate ca le-a adus linistea!
  La gindul ca „vede” ceea ce se intimpla cu partidul pentru care si-a dat viata, sint tare trista!
  Nici acolo nu are liniste…….

  Am citit undeva ca fostul cardinal Alexandru Todea l-ar fi impartasit inainte de moarte, ceea ce ar exclude ipoteza sinuciderii.

  maya

  25/04/2012 at 4:25 pm

 5. salut! felicitari ptr postare.in aceste vremuri ar trebui sa ne facem timp zilnic pentru a ne aminti ca acest popor a avut si patrioti pur sange nu doar gloabe calarite de altii .

  zigzag

  25/04/2012 at 4:25 pm

  • Ziggy,
   daca nu ii vom aminti noi nimeni nu ii va memora! Nu trebuie uitati – niciodata!

   Theophyle

   25/04/2012 at 4:31 pm

 6. Buna ziua 🙂
  Oameni care au crezut intr-o cauza si au murit ptr. ea. Repere morale care nu tb uitate si sunt absolut necesare in aceste perioade, extrem de tulburi.
  In ultimele zile am senzatia intoarcerii in timp, in anii 90 😦 O perioada extrem de violenta verbal si cred ca nu mai este mult pana se va ajunge la violente fizice.

  mar

  25/04/2012 at 4:54 pm

  • mar
   😆
   Servus!

   Exact la 1990 – 91 ma raportam si eu! 😦

   maya

   25/04/2012 at 5:01 pm

  • Salut mar 🙂
   Nu cred, alternativele ar putea fi un dezastru. Ne vor bana in UE de o sa ne mearga fulgii!

   Theophyle

   25/04/2012 at 5:05 pm

 7. Intreb!Pentru ca nu stiu!
  Academia Romana a facut un act reparator post mortem?

  maya

  25/04/2012 at 4:54 pm

  • Nu stiu! Am sa ma interesez!

   Theophyle

   25/04/2012 at 5:05 pm

 8. Imi plec fruntea in fata unor asemenea eroi, stiuti si nestiuti , disparuti in inchisoare sau datorita conditiilor de detentie. Am avut onoarea sa cunosc cativa.
  Molima rosie nu a fost eradicata inca la noi, si totusi sper sa mai apuc vremurile acelea.

  ela

  25/04/2012 at 5:06 pm

 9. Buna seara tuturor
  Frumos articol Theophyle. Intr-adevar parafrazandu-i lucrarea, Gheorghe Bratianu a fost „O enigma si un miracol istoric“,
  In alta ordine de idei o palida speranta „ICCJ a desfiinţat achitările din dosarul Romsilva 2 şi a decis rejudecarea” (mediafax)

  ion

  25/04/2012 at 5:20 pm

  • Salut Ion,
   Multumesc, cineva trebuie sa-i aminteasca! Daca nu o fac liberali lui Antonesc – o facem noi!

   Theophyle

   25/04/2012 at 6:07 pm

  • Lasa mar, javrele care latra nu prea stiu sa muste!

   Theophyle

   25/04/2012 at 5:40 pm

 10. Salutare ! 🙂
  Eminescu, 1870 :
  „Iara noi? noi, epigonii?… Simtiri reci, harfe zdrobite,
  Mici de zile, mari de patimi, inimi batrâne, urâte,
  Masti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
  Dumnezeul nostru: umbra, patria noastra: o fraza;
  În noi totul e spoiala, totu-i lustru fara baza;
  Voi credeati în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!

  Si de-aceea spusa voastra era sunta si frumoasa,
  Caci de minti era gândita, caci din inimi era scoasa,
  Inimi mari, tinere înca, desi voi sunteti batrâni.
  S-a întors masina lumii, cu voi viitorul trece;
  Noi suntem iarasi trecutul, fara inimi, trist si rece;
  Noi în noi n-avem nimica, totu-i calp, totu-i strain!

  Voi, pierduti în gânduri sunte, convorbeati cu idealuri;
  Noi cârpim cerul cu stele, noi mânjim marea cu valuri,
  Caci al nostru-i sur si rece – marea noastra-i de înghet,
  Voi urmati cu rapejune cugetarile regine,
  Când, plutind pe aripi sunte printre stelele senine,
  Pe-a lor urme luminoase voi asemenea mergéti.

  Noi? Privirea scrutatoare ce nimica nu viseaza,
  Ce tablourile minte, ce simtirea simuleaza,
  Privim reci la lumea asta – va numim vizionari.
  O conventie e totul; ce-i azi drept mâine-i minciuna;
  Ati luptat lupta desarta, ati vânat tinta nebuna,
  Ati visat zile de aur pe-asta lume de amar.”

  Tzepelica

  25/04/2012 at 5:35 pm

  • Salut timi,
   bine ca mai discutam cate odata si despre ei! Sa le fie tarana usoara!

   Theophyle

   25/04/2012 at 5:41 pm

 11. Buna Mar,
  Se pare ca ati uitat anii ’90 cand numai timisoarean sa nu fi fost in vizita intr-un oras din Moldova si sa declari ca votezi cu Ratiu

  ion

  25/04/2012 at 5:41 pm

 12. Seara buna la lumea buna.

  mishu jamie

  25/04/2012 at 5:56 pm

 13. buna seara,
  De fapt nu poti sa compari oamenii politici ca Bratianu cu haita politruca cleptocrata de azi…voiam initial sa incep cu….daca compari….de fapt nu incape comparatie..

  iar ce citesc in ultimele zile, impuscaturi pe toate drumurile,
  trebuie sa omorim pe TB,
  trebuie sa aiba soarta lui Aldo Moro (despre MRU)- o hazna umana solomon dixit
  trebuie impuscati cu totii (ponta dixit),
  trebuie impuscat (despre MRU) pentru tradare – olguta vasilescu dixit…

  nu credeti ca totusi este prea mult?

  nu credeti ca intr-o buna zi un dezaxat si cu creierul spalat chiar va face acest lucru?

  procuratura nu se sesizeaza????

  astea nu sint declaratii politice, ci instigare la asasinat politic!

  skorpion

  25/04/2012 at 6:02 pm

  • Salut skorpi 🙂
   Din nefericire gloantele nu prea cunosc ideologii dar s-ar putea sa fie si cam invers. Atunci, numai Dumnezeu poate sa ajute!

   Theophyle

   25/04/2012 at 6:04 pm

   • cum invers?
    daca am inteles bine ce ai vrut sa spui, nu cred ca poate fi un invers…

    skorpion

    25/04/2012 at 6:15 pm

    • Skorpi,
     nebuni sunt peste tot! Deci daca se discuta prea mult despre asta poate apare si un Breivik mioritic!

     Theophyle

     25/04/2012 at 6:23 pm

   • Foarte exact.
    Pai sa nu-ti vina sa contemplezi salvarea tarii intr-o singura bucata? S-ar putea sa fie si cam invers, si brusc fara latraturi de inaintare. Cand nu mai este lege, ce-ti ramane?

    A A

    25/04/2012 at 6:15 pm

 14. ziua buna , oameni buni la suflet! Probabil, dacaar vedea cum e pretuita astazi ideologia liberala, i-ar exclude cam pe toti din partid! Astazi sunt interese, nu ideologii, lupta pe ciolan, nu pe principii politice! Oameni politici, exista doar prin cartile de istorie, pentru ca astazi se numesc oricum, dar nu asa!

  Marius Bota

  25/04/2012 at 6:09 pm

 15. Pana una alta avem o decizie CEDO despre impuscatii reali ai FSN-ului.Justitia noastra inca n-a produs o sentinta.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12086676-romania-fost-condamnata-cedo-pentru-uciderea-tinerilor-crainiceanu-frumusanu-timpul-mineriadei-din-1991.htm

  ion

  25/04/2012 at 6:09 pm

 16. Radu Gyr

  Voi n-ati fost cu noi în celule

  Voi n-ati fost cu noi în celule
  să stiti ce e viata de bezne,
  sub ghiare de fiara, cu guri nesatule,
  voi nu stiti ce-i omul când prinde să urle,
  strivit de catuse la glezne.

  Voi n-ati plans în palme, fierbinte,
  strapunsi de cutitul tradarii.
  Sub cer fără stele, în drum spre morminte,
  voi n-ai dus povara durerilor sfinte
  spre slava si binele tarii.

  In cantec cu noi laolalta
  trecand printre umbre peretii,
  voi n-ati cunoscut frumusetea inalta
  cum dorul irumpe, cum inima salta
  gonind dupa harpele vietii.

  Ce-i munca de brate plapande,
  ce-i jugul, ce-i ranjet de monstru,
  cum scartie osul când frigul patrunde,
  ce-i foamea, ce-i setea, voi n-aveti de unde
  să spuneti aproapelui vostru.

  Voi nu stiti în crunta-nchisoare
  cum minte speranta si visul,
  când usile grele se-nchid în zavoare,
  si-n teama de groaznica lui inclestare
  pe sine se vinde invinsul.

  Ati stat la ospete-ncarcate
  gonind dupa fast si orgoliu,
  nici mila de noi si nici dor, nici dreptate,
  nici candel-aprinsa si nici libertate,
  doar ghimpii imensului doliu.

  Asa sunteti toti cei ce credeti
  ca pumnul e singura faima.
  Fatarnici la cuget, pe-alături ne treceti,
  când noi cu obrajii ca pamantul de vineti,
  gustam din osanda si spaima.

  Când portile sparge-se-or toate
  si mortii vor prinde să urle,
  când lanturi si ziduri cadea-vor sfarmate,
  voi nu stit ce-nseamna-nvierea din moarte,
  căci n-ati fost cu noi în celule.

  maya

  25/04/2012 at 7:00 pm

 17. Seara buna din nou . 🙂
  Din pacate cred ca nici 20 % din populatia romana (aia care au mai ramas pe meleagurile stamosesti) are habar de cine a fost Bratianu .
  E un fel de „erou” de etalat in public a unui partid care de liberism nu mai are absolut nimic . Nici ideologie , nici oameni . Doar o puternica dorinta de a ajunge „la butoane”. Si cum ciolanul e un mare catalizator , se aliaza cu oricine dispus sa imparta frateste puterea , fotolile si in primul rind banii natiunii .
  Acest ultim argument dar suprem a fost de fapt cheia tuturor aleantelor din politica romaneasca post 1990 . Practic au fost aplicate toate combinatile politice posibile pentru a jecmanii tot si cit mai repede .

  stefan60

  25/04/2012 at 7:16 pm

  • Salut Stef,
   eu zic ca au nevoie de un Breivik

   Theophyle

   25/04/2012 at 7:22 pm

   • Eu inteleg ca noul dement e pe trend de aparitie in versiune 2.2 inca o data prin vest, mai e pana la varianta mioritica. Astia (porcii comunisti si urmasii) doar se exhibitioneaza ca gibonii.
    Pe de alta parte, in mod clar nu va putea fi vreo recuperare a valorilor in Romania fara ca banditii sa aibe frica de moarte.

    A A

    25/04/2012 at 7:52 pm

 18. of topic!
  Halucinant!

  La b1tv:
  Iordache – PSD – (deputat/senator):
  „ceea ce a spus Victor Ponta e o declaratie usoara”

  Badin: si ce sa le faca? Sa-i beleasca?
  Iordache:bineinteles!

  maya

  25/04/2012 at 7:17 pm

  • Maya,
   Sa nu te surprinda ptr. ca au turbat toti de la stanga la dreapta si invers 😦

   mar

   25/04/2012 at 7:29 pm

   • Cine de la dreapta a facut declaratii asemanatoare? Impuscat, Belit, omorat, Aldo Moro?

    eugeni

    25/04/2012 at 7:31 pm

   • Ori au fost muscati de ciini turbati, ori sint mai rau ca si ei! 😦

    maya

    25/04/2012 at 7:43 pm

 19. Ziua buna oameni buni, asa mai catre sara, 🙂

  Am citit articolul lui Mixich de pe hotnews. Desi inprincipiu are dreptate in continutul articolului (din punctul meu de vedere), inceputul este penibil(tot din punctul meu de vedere):
  „In timp ce Victor Ponta vorbeste despre impuscaturi, iar Roberta Anastase despre “bona filipineza” a primului….”. Cum poti sa vorbesti, in aceeasi fraza, practic fara intonatie,fara subliniere deci calificand ca egale cele doua pozitii?. ce legatura are cu articolul?None, zilch, nada….ceva fortat, tras de par. Si atunci? Ah, da , a zis si el ceva care ar fi trebuit sa fie subiectul zilei………..de departe

  eugeni

  25/04/2012 at 7:29 pm

  • Urmarea faptului ca nu se ia o pozitie serioasa este ceea ce descrie Maya la 7:17

   eugeni

   25/04/2012 at 7:30 pm

 20. Constantin I.C.Bratianu
  A murit în anul 1950, probabil în închisoarea de la Sighet, în jurul datei de 5–6 mai 1950.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_I.C._Br%C4%83tianu

  maya

  25/04/2012 at 7:30 pm

 21. Se pare ca Pandelica a fost reconvertit de juna consoarta la USL.
  Unii spun ca este la USL iar altii ca sunt la UNPR, mai ceva ca in filmele cu prosti 😦

  mar

  25/04/2012 at 7:31 pm

  • mar

   Ma asteptam la aceasta miscare a lui Pandelica;chiar a intirziat nepermis de mult!
   Dragostea mare pentru „sticla” antenelor a lui Gabitza i-a inmuiat naturelul (NE) simtzitor!!!
   Felix stie de ce!

   maya

   25/04/2012 at 7:42 pm

 22. Testamentul politic al lui Constantin I.C.Bratianu

  http://www.pnlbrasov.ro/articole.php?stid=100

  „Gândul meu se îndreaptă, acum, spre viitor, către toţi aceia care vor suferi pentru principiile înalte ale libertăţii şi ale demnităţii naţionale.

  Sunt încredinţat că rolul pe care-l va juca P.N.L. în viaţa de mâine a României va fi şi mai însemnat decât a fost în trecutul lui glorios. Programul lui este conceput pe principii sănătoase; principii care şi-au învederat, pe deplin, menirea şi rodnicia, după cum stau mărturie atâtea înfăptuiri generoase, rod al îndelungatei experienţe politice câştigate în munca rodnică de conducere a României.

  „Şeful partidului va trebui să fie o personalitate însufleţită de patriotismul cel mai dezinteresat, de dragoste de ţară, de dragoste de partid. El va trebui să fie continuatorul marilor tradiţii ale Partidului Liberal; să aibă pregătirea intelectuală şi autoritatea morală, ca să ajungă astfel să fie respectat şi ascultat, atât în ţarăcât şi peste hotare.”

  maya

  25/04/2012 at 7:37 pm

  • Alo, Maya ASTA ESTE UN ALT BRATIANU !!!!!!

   Theophyle

   25/04/2012 at 7:40 pm

   • Alo!Alo!
    Am vazut si am stiut!Fac diferenta!
    Ideea era ca a fost tot un liberal, tot un Bratianu si a murit tot la Sighet!

    maya

    25/04/2012 at 7:49 pm

    • Maya ei nu erau de loc prieteni. Gheorghe (George) I. Brătianu a avut fractiunea lui si a intemiat un partid separat. Numiti PNL-georgistii.

     Theophyle

     25/04/2012 at 7:54 pm

 23. Buna seara,
  Videanu si Biris la Turcescu

  cedric

  25/04/2012 at 8:01 pm

 24. Buna seara, buna seara. Pacat ca oameni ca Gheorghe Bratianu sunt utilizati doar ca efigie ptr un partid golit de tot continutul lui istoric si ideologic.

  clemycali

  25/04/2012 at 8:14 pm

  • buna clemy,
   nu cred ca Antonescu stie cine a fost omul 😦

   Theophyle

   25/04/2012 at 8:16 pm

   • Pacat, Theophyle, mare pacat. Ptr mine este si mai trist ptr ca am in mine suferintele unchiului meu, detinut politic la Pitesti si apoi in lagarele de munca. Mi se pare grotesc ce se intampla: Basescu este considerat satana in schimb oameni ca Iliescu si Voiculescu sunt vazuti ca exponentii „libertatii”.

    clemycali

    25/04/2012 at 8:19 pm

    • Clemy,
     Tata a facut 6 ani canal si s-a intors fara un plaman. Deci asta este, sa ne aducem aminte de ei si sa ne luptam impotriva ciumei rosii cat se poate!

     Theophyle

     25/04/2012 at 8:22 pm

  • salut Ziggy,
   mama nu este exact mama, si nici relatiile nu sunt cine stie ce!

   Theophyle

   25/04/2012 at 8:17 pm

 25. Institutul italian de statistica . Date 01.01.2011
  „Cetatenii romani cu domiciliul in Italia , foarte aproape de cifra de 1 milion . Fata de 2010, cresterea a fost de 9,1 %. Cetatenii romani reprezinta 21,2 % din intreaga populatie straina in Italia . In absolut cel mai mare procent .”

  Acum stau si ma gandesc . Inevitabil dupa procesarea datelor ultimului recensamint , populatia romana cu domiciliu stabil in Italia va depasi 1.000.000 persoane . Cumulat cu datele recensamintului spaniol , vom fi foarte aproape de 2 milioane locuitori legali romani IN DOAR ACESTE DOUA TARI .

  1- Cum scoate in Romania INS datele recensamintului prin care declara ca in strainatate sint doar usor peste 910.000 romani ?

  Astept cu interes rezultatele oficiale italiene . 🙂

  Poate in realitate in RO sint in jur doar de 17 milioane locuitori , fiind tara cu cel mai mare procent de emigranti din istoria contemporana europeana ?

  stefan60

  25/04/2012 at 8:19 pm

  • Declarati sunt 3 milioane!

   Theophyle

   25/04/2012 at 8:24 pm

   • Conform OCEDE – International Migration Outlook 2011 (pp. 314 –315), in 2009 lucrau in afara granitei Romaniei (temporar sau permanent) 3 milioane de romani, o mica parte din ei insa cu forme de emigrare in tarile in care traiesc si lucreaza. Absolut nimeni nu poate spune cati vor ramane definitiv in afara Romaniei si cati se vor reintoarce. Un lucru este aproape sigur – copiii lor, nascuti in afara tarii de bastina a parintilor, probabil vor ramane in locurile unde s-au nascut, adoptand nationalitatea gazdelor.

    Vezi, aici:

    https://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/11/01/romania-dupa-razboi/

    Theophyle

    25/04/2012 at 8:31 pm

   • Theophyle 🙂
    De remarcat ca in plina criza mondiala , in 2011 populatia romana cu domiciliu legal in Italia a crescut cu 9,1 % fata de anul precedent .
    PS. Sa fim atenti la numarul celor cu drept de vot la alegerile locale . In Bucuresti deja si oficial sint cam cit intreaga populatie a capitalei , inclus minorii . 😆

    stefan60

    25/04/2012 at 8:31 pm

  • Am impresia ca Romanii au genetic o stare de handicapat cind vine la statistica. Stare de handicapat statistic care dispare o data ce omul trece granita. Altfel nu se explica faptul ca toate sondajele se potrivesc ca nuca in perete. Si astia de la INS nu sint mai breji decit aia care l-au facut pe Geoana sa topaie o noapte. Care 900000 de mii? Numai Spania si Italia aduna 2 milioane. SI daca aduni restul lumii mai iese de un milion cel putin. 17 milioane e o estimare optimista.

   Aha

   25/04/2012 at 8:25 pm

   • Nu e vorba de handicap genetic ci pur si simplu de incercarea de a utiliza statistica drept vehicol manipulator in favoarea diverselor grupuri de interese. Si ajungem la coloana vertebrala a omaneilor care fac respectivele cercetari. Statistica poate fi o stiinta exacta daca nu te „joci” cu datele asa cum se intampla pe la noi.

    clemycali

    25/04/2012 at 8:30 pm

 26. Ce au patit oamenii astia este dictatura. Si comunism. In mandatul Basescu,judecatorii nu au reusit inca sa bage nici un peste gras la inchisoare. In schimb naimitii care lupta pentru democratie nu se sfiesc sa declare peste tot ca ei, odata ajunsi la putere, politicieni si nu magistrati fiind, vor baga oameni la puscarie. Si dupa aia ne informeaza ritos ca Basescu e „dictatorul”. La naimiti intra si PatrunjelVerde cu dezertorii lui care fug de statul politienesc la alianta care baga oameni la puscarie pe criterii politice.

  Aha

  25/04/2012 at 8:20 pm

   • Deci , o asociatie de criminalitate organizata e reprezentata modern de judecatori , grefieri , notabili . Adica exact crema care ar trebui sa asigure justitia impartiala . Eu zic ca statul in ansamblu are caracteristici mafioase .
    Macar in Italia acest sistem e confirmat dar si combatut de partea de justitie inca incoruptibila si care a platit si pretul cel mai greu prin uciderea unor judecatori , procurori cunoscuti .

    stefan60

    25/04/2012 at 8:39 pm

 27. Am vazut mai sus ca Antonescu probabil nu stie cine e Bratinu. Si nici co-gargaristii din USL nu stiu Eu zic ca e foarte bine ca nu stiu, altfel am fi aflat in citeva emisiuni TV de la alde Ponta si Solomon ca bine au facut in anii 50-60 ca i-au executat caci erau din categoria celor care urasc poporul, iar de la Antonescu am fi aflat ca asa patesc cei care comploteaza pentru „moartea statului social”.

  Aha

  25/04/2012 at 8:37 pm

  • Lasa ca nu e timpul trecut sa auzim astfel de lucruri.

   clemycali

   25/04/2012 at 8:40 pm

  • Ponta , ca sef a unui mare partid „democratic ” roman , declara in 2010 la scoala de vara a tinerilor PSD :
   ” VOI il omoriti si NOI luam puterea ”
   Ce mai puteti pretinde de la o astfel de jigodie umana ? Ce poti pretinde de la o justitie strimba care nu se autosesizeaza cind ai toate dovezile audio , video de instrigare la crima ? E infractiune penala inclusiv in Romania dar in sistemul „original” se trece cu vederea . 😦

   stefan60

   25/04/2012 at 9:02 pm

   • Padri,

    Eu gasesc inadmisibil sa nu se ia pozitie impotriva acestor derapaje.

    Iata ce a zis Ponta:

    „Imi place apelul la revolutie, dar imi cunosc tara si poporul destul de bine ca sa stiu ca toti vor spune mergeti la revolutie, dati-l jos pe Basescu si dupa aia venim si noi. Asa incat eu ma bazez pe dumneavoastra in aceasta batalie si ma bazez ca dupa ce o sa-l omoram pe Basescu o sa vina toata lumea alaturi de noi si de fapt toti o sa ne spuna cum au luptat impotriva lui Basescu”

    eugeni

    25/04/2012 at 9:24 pm

    • Cui i se adreseaza acest idiot de Ponta?
     Cine ar putea sa ii perceapa „lupta” lui impotriva lui Basescu ca pe ceva eliberator de un „monstru” , care a facut ….ce anume ?!?!
     Ce a facut Basescu incat lui Ponta nu i-au iesit pasientzele de a-si tine cazati pe gratis parlamentarii in hoteluri de lux in loc de a-i mobiliza catre locul de munca?!?
     Unde este dictatura lui Basescu si in ce consta ea?!?
     Discursul lui Ponta se adreseaza strict si numai oligofrenilor.
     Pe modelul DDD Senzationescu.
     Fereasca-ne Dumnezeu de asemenea idioti periculosi!

     luminita

     25/04/2012 at 10:43 pm

  • 🙂 Mai stim noi pe unii de se bateau pe electoratul lui Vadim.

   mishu jamie

   25/04/2012 at 9:19 pm

  • n-as baga mina in foc ca iese hollande tinind cont de faptul ca o data nu a avut curaj sa aiba o confruntare in direct cu sarkozy.
   s-ar putea ca sarkozy sa-l faca zob pe hollande
   🙂

   skorpion

   25/04/2012 at 9:21 pm

 28. http://www.radio3net.ro/

  Nicusor Dan acum on-line

  skorpion

  25/04/2012 at 9:22 pm

 29. Posibil discurs dupa citiva ani de guvernare 60% USL. Vi se pare SF?
  „Ca rezultat al profundelor transformări petrecute în anii de după eliberare, al victoriei orînduirii socialist-liberale, al uriașei activități politico-educative desfășurate de partid, în țara noastră s-au obținut rezultate deosebit de importante în lărgirea orizontului cultural, în ridicarea nivelului politic și ideologic, în formarea conștiinței socialisto-liberale a celor ce muncesc. Aceasta se exprimă în faptul că întregul nostru popor, toți oamenii muncii, fără deosebire de naționalitate, înfăptuiesc neabătut politica internă și externă a partidului, pe care o consideră drept propria lor politică, văzînd în ea garanția bunăstării și fericirii lor. Țelul suprem al politicii partidului nostru a fost și este făurirea omului nou, profund devotat socialismului și liberalismului. Activitatea politico-educativă constituie o parte componentă inseparabilă a operei de edificare a noii orînduiri sociale, o preocupare de seamă a partidului și statului nostru.”

  Aha

  25/04/2012 at 10:35 pm

  • SI inca una:

   „Acționînd în direcția măsurilor propuse, este necesar ca organele și organizațiile de partid să asigure orientarea întregii activități politico-ideologice și cultural-educative în spiritul tradițiilor socialist-liberale, al internaționalismului proletar, al solidarității oamenilor muncii din țara noastră cu toate popoarele care făuresc noua orînduire socialist-liberala, cu mișcarea comunistă și muncitorească internațională, cu clasa muncitoare, cu popoarele care luptă pentru eliberarea națională, pentru apărarea independenței și suveranității lor naționale, cu toate forțele contemporane care se ridică împotriva imperialismului.”

   Aha

   25/04/2012 at 10:38 pm

  • sa nu-mi spui ca ai scris asta din capul tau, ca eu chiar ma impusc
   🙂

   skorpion

   25/04/2012 at 10:39 pm

   • Nah, e din discursul raposatului Ceausescu, am adaugat doar liberal sa rimeze cu USL.

    Aha

    25/04/2012 at 10:46 pm

   • Asta e un discurs de cizmar care a inlocuit talpile de talpa cu polimerii expandatzi ai tovarasei si flecurile traditionale cu suruburi de fi 5. 😉

    luminita

    25/04/2012 at 10:48 pm

  • Juri ca este material de la congresul Xv sau plenara CC PCR. Material de dezbatut la orele de socialism stiintific.

   mar

   25/04/2012 at 10:47 pm

   • Eu cindva am citit materiale si mai si . 🙂

    stefan60

    25/04/2012 at 10:48 pm

    • Stefan, din nefericire si eu 😦 Am terminat facultatea intr-o perioada de trista amintire, cu doi ani de economie politica in care socialismul era sus de tot iar capitalismul – niste ticalosi 😀

     mar

     25/04/2012 at 10:52 pm

 30. luminita,
  din pacate sint citeva milioane de oligofreni anti_TB mai mult sau mai putin.
  cu sau fara studii.
  astora li se adreseaza ponta, solomon, olguta vasilescu…instigindu-i indirect la omor…
  (pe unii mai oligofreni ca altii)

  skorpion

  25/04/2012 at 10:47 pm

 31. Grigore Cartianu face o emisiune buna pe Nasul tv, e acum in direct. http://live.nasul.tv/

  luminita

  25/04/2012 at 10:54 pm

  • nu numai el, din ce am vazut sunt emisiuni de bun simtz.

   mar

   25/04/2012 at 11:00 pm

   • mar,
    deocamdata e Cartianu, care il demoleaza pe DDDSenzationescu cu sms-urile lui aducatoare de bani in conturi.
    Apoi o sa vina iar Alexa Ionescu.

    luminita

    25/04/2012 at 11:03 pm

  • asa este, o emisiune buna 🙂

   mar

   25/04/2012 at 11:23 pm

   • Nu stiu cati urmaresc din RO noul post tv Nasul, eu fiind la curent inca de la inceputurile lui bloggeristice din octombrie anul trecut l-am asteptat cu sufletul la gura si ma bucur ca il prind pe net aici fara farafastacuri in plus.

    luminita

    25/04/2012 at 11:28 pm

 32. Buna Dimineata,
  Postare noua!

  huniad

  26/04/2012 at 7:46 am


Comentariile sunt închise.