Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Ianus şi Spes

Bineinteles ca o sa intrebati cine este Ianus si cine este Spes si  despre ce exact este vorba. Am sa va povestesc. Roma, la fel ca România, a trecut prin niste perioade de tranzitie destul de dureroase. Inainte de a “adopta” mitologia “occidentului” de atunci, care de fapt era orientul, romanii au avut o mitologie proprie, de fapt nu prea proprie, imprumutata si ea de la Latini (locuitorii regiunii Latium – Latium Vetus), de la care au mostenit si Roma. In mitologia respectiva, Ianus era un fel de Jupiter sau daca doriti Zeus.

Ianus a devenit la romani si zeul tranzitiei. Ianus a fost, in timpurile tranzitiei de la o civilizatie la alta,  zeul protector al Romei. I se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor. În timp ce duşmanii se pregăteau să treacă peste zidurile Capitoliului, Ianus a făcut să ţâşnească în faţa lor un şuvoi fierbinte, care i-a silit să se retragă. În amintirea acestuia exista la Roma obiceiul de a lăsa în timp de război porţile templului lui Ianus deschise pentru a-i da posibilitate zeului să vină în ajutorul legiunilor romane. În timp de pace, usile lui Ianus se închideau. Ianus era înfăţişat cu două feţe opuse: una privea înainte, cealaltă- înapoi, curat tranzitie. Ianus zeul uşii (prin care ieseau capsunarii si se intorceau tiganii din Occidentul de astazi), al sărbătorilor (cu mici, bere si vanghelioane), riturilor de trecere (de la dreapta la stanga si viceversa) şi al fenomenelor de tranziţie (pe care le simtim din ’89 si pana in zilele noastre). Pana acum totul adevarat, istoric si relevant pentru problemele noastre, desi ne despart aproape 3000 de ani de istorie.

Tot acesti 3000 de ani de istorie ne despart si de Spes.  Ianus nu a supravietuit vremurilor, decat la cei care traiesc in vesnice si interminabile tranzitii. Spes a supravietuit pentru toti cei nascuti din pantecele unei femei! Fara Spes  omenirea nu ar fi ajuns in zilele noastre. Spes este speranta, acea slavita doamna, care ne ajuta sa ne sculam din pat  in fiecare zi si sa continuam cu toate infrangerile pe care le-am suferit si toate deziluziile zilei de ieri.

Din nefericire, societatea occidentala a fost târata intr-un abis conflictual creat de internationalizarea (sau daca doriti globalizarea) unei utopii numita eurosocialism si a unei distopii mascate numita neoliberalism. Statul presupune un teritoriu, în care locuieste  o populatie si pe cuprinsul caruia se exercita o putere juridic organizata. Statul roman are de iure toate cele trei structuri definitorii, de facto numai primele doua sunt identificabile, puterea juridica organizata este deficitara si nu a fost capabila sa genereze un echilibru care sa apere cetatenii de abisul creat de un cvasi-comunism mascat in eurosocialism si importul unui neoliberalism salbatic si lipsit total de o minima morala.

Burdeau mentiona ca “Oamenii au inventat statul pentru a nu mai trebui să se supună unor persoane” – corect filozofic, incorect in Romania (si in alte locuri fara putere juridica organizata). Statul Roman a fost personalizat printr-o serie de X-escu care si-au asumat vestita sintagma totalitara de sorginte feudala – “statul sunt eu”.

Rudimentarismul electoratului s-a armonizat cu tendintele aproape istorice ale “dominatului charismatic” cautat de el si intalnit in zilele astea (din nefericire) si multe dintre democratiile mult mai evoluate decat cea romaneasca. Acest dominat charismatic se sprijină pe supunerea în faţa calitatilor considerate extraordinare ale unui conducator.

Exercitata de un tribun demagogic asupra mulţimilor, de un profet inspirat asupra discipolilor. Autoritatea charismatica intervine în perioada de convulsii sociale, criza, revoluţie. Ea suspendă cursul normal al activităţii instituţiilor. Nu totdeauna charisma este o functie naturala a unei personalitati puternice.

Conducatorul charismatic isi construieste o reprezentare de sine cu ajutorul unor strategii de comunicare eficiente. In Romania, Iliescu a beneficiat cu o usurinta extrordinara de acest atu de care nu s-a bucurat nimeni dupa el, din motive obiective si subiective. Constantinescu din cauza unei slabiciuni de caracter care a devenit proverbiala, Basescu din cauza unor carente si lipsa de aptitudini cu “adevarat dictatoriale”, dar in special de acel suport de comunicare eficient. Politica lui de cadre a fost extrem de ineficienta si suportul lui politic a fost demontat de prima furtuna adevarata.

Suportul politic construit de Basescu a fost de fapt un “partid de cadre” . PD-ul si PDL-ul sau dovedit partide de acest gen. Acestea au fost partide care au reunit “functionari”  având ca scop mai putin recrutarea unui numar  ridicat de aderenta voluntara si dezinteresata, cat mai ales convertirea unui capital de notorietate în sustinere electorala si  politica. Unitatea de baza a  organizarii este comitetul de circumscriptie, iar legatura dintre comitetele locale si alesii lor reprezentativi  este slaba si total dependenta de un favoritism clientelar absolut.  Un exemplu clasic a fost ceea ce s-a intamplat la Caras-Severin si la ceea ce se intampla astazi in multe din organizatiile locale ale PDL.

Din nefericire, continuam sa traim in zodia lui Inus pe care l-am amintit mai sus ca patron al tranzitiei. Din fericire Spes, fie ea laica sau religioasa, ne da forta sa incercam mai departe. Cine stie, poate o data vom si reusi!

Written by Theophyle

23/04/2012 la 4:11 pm

78 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. salut Theophyle ! 🙂 felicitari ptr postare .eu zic sa pregatesti si niste postari despre rezistenta anticomunista din munti.vom prinde zilele alea cat de curand si avem nevoie sa ne amintim cum au luptat bunicii nostri deoarece cei in care am crezut si le am dat votul se comporta ca niste capre raioase.speranta vine din munti, din diaspora si de la putinii intelepti nevazuti care-i mai are acest popor blestemat de ciuma rosie. 😦

  zigzag

  23/04/2012 at 4:33 pm

  • salut
   E romantic ce spui
   Din pacate bunicii vostri nu au luptat, nu au atacat armata sovietica, sau unitatile de militie si armata populara. Ei s-au retras in munti asteptind sa vina americanii care nu au mai venit.Apoi ei au fost haituiti si vinduti de ciobani si de locuitorii din sate. (Cei ce i-au ajutat, rude prieteni au facut puscarie multa sau au fost asasinati) Mai mult parasutistii trimisi de aliati (antrenatisi de Neagu Djuvara au fost mintiti ca f curind vor veni americanii iar rezistenta lor sa fie folosita in negocierile lor cu rusii…. nimic mai mult.

   lastnightmusic

   23/04/2012 at 4:54 pm

   • Salut,
    sper din toata inima sa-i trimitem pe ei in munti! 😉 Ca ai nostri deja au fost!

    Theophyle

    23/04/2012 at 4:57 pm

   • salut ! nush la tine cum a fost dar la bunicii mei , la munte , in zona poiana largului au luptat. si cu arma.iar unii dupa 17 18 ani de puscarie au continuat lupta.ba chiar unul dintre ei a ajuns cu jalba in mana si in franta si in sua la casa alba pana a stat la masa cu madam clinton.apoi in 2009 a venit in tara si a mai facut un efort sa nu ajunga geoana presedinte. http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/gcaraza/aiud/anexe/anexa1.htm idee e ca nu poti lupta cu ciuma rosie, condamnand comunismul si decorand sef de militie sau de securitate .

    zigzag

    23/04/2012 at 5:07 pm

 2. Salutare din nou! 🙂

  Politica de cadre isi arata limitele zilele astea, cind cretinii din PDL fug ca potirnichile la PNL, ca „sa construiasca o dreapta puternica”. La fel cum cei de la PSD au fugit la UNPR ca sa faca o „stinga moderna”.

  Nu vad nici un parlamentar lamentindu-se ca nu avem un stat de drept puternic. ba chiar ii vad urlind ca li se asculta telefoanele. Daca ar fi dupa mine, nici nu ar trebui sa aiba telefon mobil, ci sa vrbeasca prin telefonul ala prin care vorbesc doi oameni din care unul e liber si altul e dincolo de un geam 😈

  Cetatean

  23/04/2012 at 4:54 pm

  • Salut Cetatean 🙂
   Mai devreme sau mai tarziu toti magarii astia vor plati cumva. Din nefericire PDL-ul plateste pentru incompetenta crasa a liderilor lor!

   Theophyle

   23/04/2012 at 4:59 pm

   • Theo,

    Marii lideri ai PDL si senatorii care pleaca pe capete sunt din acelasi aluat. Atita l-au mai vrut pe Blaga la Senat astia din PDL, ca sub presedintia lui pleaca pe capete la PNL. Mai sa fie, si multi foarte apropiati de Blaga. Evident, e doar o concidenta, cum e o concidenta ca Frunzaverde era mina dreapta a lui Blaga si a plecat, ca Mihaela Popa era apropata de Frunzaverde si a plecat, ca Petru Filip e apropiat de Blaga si va pleca, ca altii si altii sunt din zona de cumatrie politica Blaga-Frunzaverde.

    Iar liderii din BPN al PDL care au stiut sa voteze excluderea lui Preda in doi timpi si trei miscari insa se uita ca viteii cum le pleaca oamenii din partid arata un lucru cunoscut de toata lumea: repede mai stiu sa invoce disciplina de partid, insa cind vine vorba de respectarea obligatiilor pe care le au, ca reprezentanti ai alegatorilor, se fac ca ploua.

    Cetatean

    23/04/2012 at 5:06 pm

    • Cetatean,
     sper ca mortiune sa reuseasca si MRU sa aiba timpul necesar sa-si construiasca un partid. Din nefericire nu avem noi norocul asta. Cel mai bun lucru pentru MRU acum ar fi caderea guvenuui.

     Theophyle

     23/04/2012 at 5:12 pm

     • asa zic si eu. si culmea ar fi bine si ptr pdl. cred ca singura sansa ptr pdl sunt anticipate rapid.si s ar potrivi sa pice kiar cu alegerile locale, cu toate ca n am inteles de ce trageau cu dintii sa comaseze alegerile astea.

      zigzag

      23/04/2012 at 5:14 pm

     • Theophyle,
      Cine mai vine alaturi de MRU daca ii pica guvernul- deci un esec ? Cine ii mai ia interviuri la televiziune ? Nu ajunge un Nicusor Dan nestiut de tara ?
      intreb doar

      lastnightmusic

      23/04/2012 at 5:46 pm

      • TDS,
       Toti cei care au nevoie de o sansa de supravietuire politica su pe care MRU si publicul ii va accepta. Romania este o tara de „milostivi”. MRU apare ca cel care nu a porimit o sansa sa indrepte lucrurile. Intr-o luna el ii devanseaza pe clovni cu 10% Pun pariu cu tine pe ce vrei, Asculta-i discursul vineri dimineata si ai sa intelegi. 😆

       Theophyle

       23/04/2012 at 5:54 pm

      • 1)Teoria toti sunt o apa si-un pamant, cu corolarul dezamagirii universale nu este originala, iar daca vestmintele ei pot fi alese in functie de adresanti. Iata, insa, si o viziune mai optimista si cu adevarat constructiva, venita chiar de pe campul de lupta:

       http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-orgie-si-renastere-977943.html

       2)O alta tema bine tintita in context este scrisoarea Epicentrului catre MRU. Pacat ca initiativa oportuna si solid ancorata a lui Marius nu a beneficiat de suportul Politeia zilele astea.

       judex

       23/04/2012 at 6:29 pm

       • Judex salut,
        de unde stiti ca scrisoarea lui Marius nu a primit suportul nostru?

        Theophyle

        23/04/2012 at 6:31 pm

       • Poate nu am observat eu, e-adevarat. In caz ca ma-nsel, te rog sa accepti scuzele mele, Theo. Chiar m-as bucura sa ma fi inselat in privinta asta.

        judex

        23/04/2012 at 6:44 pm

   • @Theophyle: salut ! nu pdl plateste. noi platim, cei care am crezut in ei.multi din pdl si au umplut buzunaru pe speranta noastra si acum ii doare la basca ca pleaca de la ciolan !

    zigzag

    23/04/2012 at 5:09 pm

    • Salut Ziggy,
     pai sper sa avem si noi ac de cojocul lor! 😆

     Theophyle

     23/04/2012 at 5:13 pm

 3. DanSu

  23/04/2012 at 5:26 pm

 4. A inceput „ciolaniada” . Asa se separa graul de neghina. E bine pntru PDL sa stea o tura. Dar sunt trista pentru citiva din acest partid. Pacat ca au o politica de cadre de tot risul.

  Mariana

  23/04/2012 at 5:42 pm

  • buna Mariana –
   Va sta 2 ture
   Aici este lupta intre regimul Iliescu si adversarii sai. Adversarii sunt putini si slabi ca intotdeauna. Eu am votat Basescu si PDL ca vot negativ: Da doamne sa nu se intoarca la putere regiml IIliescu
   care e format din usl, dd,prm, udmr,(in majoritate) jumate din PDL

   lastnightmusic

   23/04/2012 at 5:52 pm

 5. Salutare ! 🙂
  Sperantele inselate se razbuna.
  Cand te inconjori de pupincuristi/nonvalori pt. ca iti suporti doar propria opinie, la final n-ai dreptul sa te miri ca acesti Ianusi sar in alta barca, cu flotabilitate conjunctural mai buna.
  Cf. binecunoscutului slogan electoral (general valabil) „ei cu ei, noi cu voi”.
  In care nu s-a precizat cine sunt ei/noi/voi….

  Tzepelica

  23/04/2012 at 6:08 pm

 6. Memorabil, venerabilul neica Zaharia :
  „…unde nu e moral, acolo e corupţie şi o soţietate fără prinţipuri va să zică că nu le are!”
  Cam asta e. 😦

  Tzepelica

  23/04/2012 at 6:16 pm

  • Salut timi,
   asta e! A venit si timpul platilor. Sper sa-l vad si pe ala al rasplatilor 😉

   Theophyle

   23/04/2012 at 6:20 pm

 7. sal`tare tutulor,
  mamma mia, ce mai fug sobolanii de chiar zici ca vine apocalipsa.
  Si cu asemenea uamini voiau unii ca Boc sa formeze un partid durabil si de dreapta! astia doar semnalizau la dreapta, dar erau setati pe stinga.
  Asemenea creaturi politice sint o „binefacere” pentru orice dusman.
  Iar pe plan extern ni se sugereaza un viitor in roz:
  „In randurile stangii franceze exista oameni care cunosc mai bine Romania si sunt poate ceva mai atenti la Romania, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro Luca Niculescu, redactor sef al RFI Romania si trimis special la Paris, la alegerile prezidentiale, al Digi 24.”

  victor L

  23/04/2012 at 6:34 pm

  • Salut Victor,
   Mda, sper sa ramana acolo unde sunt!

   Theophyle

   23/04/2012 at 6:58 pm

 8. Sedinta la Parlament: se citeste motiunea.

  Cetatean

  23/04/2012 at 6:37 pm

 9. Buna ziua,
  noi (cel putin eu) am votat PDL cu gandul la cateva nume care promiteau sa fie de calitate si care , in general, nu m-au dezamagit. Dar constat abia acum ca PDL a inclus si multe persoane complet necunoscut, de proasta calitate despre a caror existenta n-am stiut. Ma intreb cum au avut acces printre candidatii PDL la parlament, acesti „no-name” care se regasesc acum printre cei ce pleaca din partid. Aici PDL ne-a inselat, bagandu-ne pe gat persoane care n-aveau ce cauta in parlament (poate au platit bine de au fost sustinuti, altfel nu-mi explic, pentru ca alte merite nu aveau). Acum PDL plateste pe drept, dar platim si noi votul de incredere pe care l-am acordat.

  cedric

  23/04/2012 at 6:39 pm

 10. Ponta anunta trecerea lui Petru Filip la PSD!

  cedric

  23/04/2012 at 6:40 pm

  • Din ce spune (fost primar in opozitie), sa inteleg faptul ca se vrea si la Putere?

   Emil

   23/04/2012 at 6:43 pm

 11. Una din cele mai mari dezamagiri.

  cedric

  23/04/2012 at 6:41 pm

  • Se pare ca ii este frica sa nu fie „pensionat” din politica .

   Emil

   23/04/2012 at 6:48 pm

 12. Mi-e scarba, scarba , scarba! Sa se duca dracului de politica si de politicieni.

  cedric

  23/04/2012 at 6:43 pm

 13. cedric,
  daca tie (noua, celor de pe margine) ti-e scirba, dece nu ai mila de politicieni, care trebuie sa inghita balti de broaste? 😛

  victor L

  23/04/2012 at 6:48 pm

 14. Nu am nici o mila. Au vrut sa intre in politica pentru avantaje , s-au pricopsit cu totii asa ca , din partea mea , pot sa inghita si crocodili ca si-au facut plinul pentru tot neamul lor.

  cedric

  23/04/2012 at 6:53 pm

 15. Petru Filip a fost coleg de facultate cu Blaga.
  Ar fi interesant de stiut cu ce s-a ocupat inainte de `89.

  Tzepelica

  23/04/2012 at 6:54 pm

  • cu ce se ocupa si Blaga si Frunzaverde, probabil 😦

   Theophyle

   23/04/2012 at 6:57 pm

   • Cu …siguranta ! 😦

    Tzepelica

    23/04/2012 at 6:57 pm

   • Adica cu ce? ca eu nu le cunosc trecutul.

    cedric

    23/04/2012 at 6:58 pm

 16. Banuiesc ca motiunea va trece, va pica guvernul si va veni raiul pe pamant cu USL la guvernare. Asta meritam ca suntem un popor de dobitoci de sus pana jos. Astia predomina, astia ne decid viata.

  cedric

  23/04/2012 at 6:57 pm

  • Cheer up people! You sound depressed and that depresses me too. Let’s hope and be positive.

   frovol

   23/04/2012 at 8:43 pm

   • Salut frovol 🙂
    Chiar de loc, acuma incepem sa ne organizam pentru o batalie pe care am mai dus-o!

    Theophyle

    23/04/2012 at 8:45 pm

 17. Scenariu (posibil, dar nu-l doresc 😉 ):
  – trece motiunea de cenzura;
  – la guvernare ajunge stinga;
  – care va fi ajutata de Franta lui Holande;
  – si de noul guvern olandez ce va accepta primirea in Schengen.
  Ce nu e bine?
  – ca o sa mareasca pensiile, salariile?
  Au spus ca au de unde 😛

  victor L

  23/04/2012 at 6:57 pm

  • Sigur,
   de la gainile lui Nastase :mrgreen:

   Theophyle

   23/04/2012 at 7:01 pm

  • @victor l
   americanilor le-au trebuit 2 ani sa se lamureasca cu obama
   se zice ca francezilor le vor trebui 2 luni sa se lamureasca cu hollande(daca va cistiga)
   cum la romani orice minune tine 3 zile,probabil ca vor trebui 3 saptamini -nu doua-de unde masa sa dea bani la cei care ii vor vota; abia le ajung lor dupa ” foamea” indurata;
   partea proasta e ca in momentul de fta nimeni,dar nimeni cu citeva exceptii sngulare(basescu,mru,ceva tehnocrati pri ceva partide)nu stiu ce trebuie sa faca;
   europa parca e cuprinsa de sindromul sinuciderii,nu numai romania

   intimplator

   23/04/2012 at 7:04 pm

 18. buna seara
  stie cineva cind pleaca elena udrea din pdl???

  intimplator

  23/04/2012 at 7:00 pm

  • Nu avem noi norocul asta 😦

   clemycali

   23/04/2012 at 7:01 pm

 19. Da, scarba e cuvantul cel mai bun, exprima intr-u totul si ceea ce simt eu insumi.
  Dar si o stare de neputinta, fiindca pare ca pe zi ce trece numarul celor pe care ii banuiesc „de minim bun simt” din tara asta se reduce rapid.
  Am 44 ani si copii pe care incerc sa-i cresc insuflandu-le ideea ca trebuie sa fie mandri ca sunt romani, ca iata neamul nostru cate fapte eroice a infaptuit si cum am stat mereu cu pieptul gol in calea cotropitorilor si cum mereu am reusit – cu greu – sa biruim. Dar citesc Boia si Constantinescu si re-invat istoria – care nu a fost deloc cea invatata de mine la scoala. Observ cum Caragiale a acoperit istoria noastra pentru 200 de ani inainte de a se naste si inca probabil 200 ani dupa ce s-a dus dintre noi, cu toate miticismele pe care le urasc cu toate ca sunt regatean get-beget.
  Observ cum la 44 ani, cu o afacere de care sunt mandru si pe care am construit-o singur de la zero, cu o familie minunata – ma gandesc parca destul de des sa-mi bag picioarele sa-mi iau sotia si copiii si sa plec dracului de-aici.
  ca fiind nu atat de vechi aici printre voi mi-am dat seama ca foarte multi traiti in afara Romaniei – si zau ca parca incep sa va invidiez. Nu din punct de vedere material – am tot ce-mi trebuie – dar cu siguranta sunteti mai relaxati decat noi astia care zi de zi dam nas in nas cu manelismul, grobianismul si nesimtirea mandrilor nostri concetateni.
  Cum spuneam si pe „Politeia Europeana” acum cateva zile, ceea ce ma caracterizeaza zilele astea este ca „M-am saturat de Romania!”. Si – la dracu’! – nu vad motive pentru care mi-ar trece prea curand sentimentul asta…

  victor.vb2

  23/04/2012 at 7:00 pm

  • Ceva nou sub soare?

   “…In primul rand, hotarasem eu, trebuia sa selectez o personalitate de care lumea ar fi multumita sa scape, nu in mod necesar un politician (imi era greu, se vede, sa evit ceea ce era evident) si, pur si simplu, sa asasinez de la distanta…”
   Anthony Berkeley
   Cutia cu bomboane otravite, Editura Curtea Veche, 2010
   Traducerea Constantin Badea
   Aparuta in 1929 !
   http://en.wikipedia.org/wiki/The_Poisoned_Chocolates_Case

   Emil

   23/04/2012 at 8:01 pm

 20. Buna seara, buna seara. Uite asa pleaca aripa Blaga din PDL. Nici o paguba. Si daca ma gandesc bine ii dau dreptate lui Theophyle, daca motiunea trece si guvernul cade, simpatia populara ptr Ungureanu va fi imensa. „Nu l-au lasat sa faca nimic maica”, etc.

  clemycali

  23/04/2012 at 7:01 pm

 21. As vrea sa plece si Blaga, sa se aleaga, vorba romanului. Macar sa stim ca si-au luat toti catrafusele si s-au dus sa reintregeasca structurile!

  cedric

  23/04/2012 at 7:01 pm

  • Poate dar nu imi fac iluzii.

   clemycali

   23/04/2012 at 7:03 pm

  • Da, Filip a lucrat la proiectul asta impreuna cu alta trista figura , Catalin Croitoru, nemultumit ca n-a fost pus ministru invatamantului. O nulitate cu pretentii, fost lider sindical,pe care il astept sa treaca la USL.

   cedric

   23/04/2012 at 7:07 pm

 22. buna seara,
  vin si eu cu o imensa doza de scepticism, neputinta si lehamite..
  poate imi va trece, poate nu.

  ma mir ca mai ramin creiere mari si oneste in Ro,
  chiar nu merita!
  in special ma refer la tinerii de buna calitate….

  skorpion

  23/04/2012 at 7:20 pm

 23. in tara asta chiar nu poti construi aproape nimic sau cu fantastice eforturi!!

  skorpion

  23/04/2012 at 7:21 pm

 24. Buna seara!
  Toata propaganda USL-ului din ultimii ani se va intoarce ca un bumerang impotriva lor in momentul in care, daca ajung la putere, nu vor face nimic din ce au promis, nu vor modifica nimic din legislatia adoptata de PDL si vor incerca sa concesioneze resursele si sa privatizeze ceea ce era de privatizat.
  In plus au pietrele de moara cu despagubirile caselor nationalizate, cu salarizarile cu deficitul, cu MCV-ul, cu adoptarea euro, cu datoria externa, cu sentintele, cu migratorii politici, cu coruptia, cu lupta interna din USL samd. Sincer, aproape ca imi doresc sa-i vad in actiune.
  In timpul asta poate ca MRu si echipa aleasa de el (nu de altii!) are timp sa se coaca.

  ribelalu

  23/04/2012 at 7:38 pm

  • crezi tu ca asa va fi atita timp cit latrinele vor lucra la foc continuu si cu turatie maxima??!!
   creierele (si sint citeva milioane bune) sint deja spalate in spalatoriile latrinare, asa ca daca ajunge usl-ul la guvernare, tot Basescu si PDL vor fi blestemati…

   skorpion

   23/04/2012 at 7:42 pm

   • asa este…antena terestra a lui felix se va transforma in „cantarea guvernului ponta”. insa jumatate dintre spalatii de creier tot isi vor reveni ca boxerii in pumni. restul vor migra la PPDD. iar DD va ajunge tot la puscarie pana la urma, bagat de ai lui ponta de data asta. pariu?

    ribelalu

    23/04/2012 at 7:46 pm

    • salve! la puscarie va fi aglomeratie mare : sinistru ponta abia asteapta sa se razbune pe cine considera el necesar 🙂 cat despre latrine… vor deveni un fel raportor al arestarilor facute zi de zi si vor fi finanta din bani publici cum era moda…

     zigzag

     23/04/2012 at 7:58 pm

  • nu am crezut vreodata ca voi putea sa spun ca da, sa vina iliescu la putere (ba nu, mint, l-am votat in 2000 impotriva lui vadim!), dar acum cred ca da, este bine sa cada guvernul MRU, si sa vina usl-ul. Sa-l suspende si pe Basescu (au voie sa o faca acum in ultimele 6 luni inainte de alegeri?) si sa fie alegeri de toate felurile. si dupa cat timp o fi poate vom avea o optiune pentru „da” si nu doar una de „cel mai mic rau”.

   victor.vb2

   23/04/2012 at 7:45 pm

   • Basescu e greu de suspendat acum dupa amendamentul Sova si noua reglementare a referendumului. Daca schimba legile va semana a lovitura de stat.
    insa sunt de acord ca singura sansa a PDL de a ramane in parlament si a nu se dezintegra este ca alegerile sa fie cat mai repede. USL nu are oameni. are imagine ca partid dar din punct de vedere al candidatilor este mort.

    ribelalu

    23/04/2012 at 7:50 pm

 25. Poate ca schimbandu-se majoritatea in parlament, va incepe si Parlamentul sa lucreze. Decat blocajul asta prin care trec tacit toate aberatiile, mai bine sa avem legi dezbatute si importante, indiferent cine le propune.
  Singurul pericol in cazul in care USl vine la putere este ca hotii amatori din PDL vor fi inlocuiti de profesionisti ai USL. insa conditiile sunt altele fata de vremea lui Nastase, si directia tot FMI si UE o vor da.

  ribelalu

  23/04/2012 at 7:44 pm

 26. Ziua buna oameni buni,

  Atata cat poate ea sa fie de buna.

  Este evident ca Basescu si-a ridicat mainile de pe pdl. E. Boc nu mai primeste „instructiuni” si este ca musca fara cap. Blaga, zimbeste in barba. Pnl-ul i-a asigurat un loc, ceva acolo. Lazaroiu vorbeste de haos si „schimbare”. Unde? , cand? si cum?. Pdl-ul pierde pe toate directiile. Unde naiba este E. Boc?.

  Se simte nevoia acuta de un lider adevarat.

  eugeni

  23/04/2012 at 7:54 pm

  • Liderul adevarat este Ungureanu. Va preluat partidul oficial dupa alegerile locale. Poate chiar si mai rapid in cazul in care motiunea de cenzura reuseste.

   clemycali

   23/04/2012 at 7:56 pm

   • Clemy, nu cred ca statutul partidului ar permite asta. Mai sunt atatia la rand: Udrea, Olteanu, Cezar Preda…..

    Numai daca i se considera „vechimea” de la pnl……

    eugeni

    23/04/2012 at 8:01 pm

    • Dupa dezastrul de la locale nu o sa se mai gandeasca nimeni la litera statutului. Udrea va avea pe carca esecul de la Bucuresti, Blaga va trebui sa raspunda ptr migratia senatorilor PDL, etc.

     clemycali

     23/04/2012 at 8:05 pm

     • @clemy: nu va fi prea mare dezastru de la locale.au si pedelacii niste baroni bine infipti in teritoriu unde castiga lejer alegerile. vor pierde capitala unde probabil sunt blat cu oprescu 🙂

      zigzag

      23/04/2012 at 8:07 pm

  • nu cred ca si a ridicat vreo mana de pe pdl.basescu tot ce a pierdut a pierdut pe mana lui a unor colegi care il tradeaza cand ii e lumea mai draga.dar cred ca se astepta , deoarece cand faci politica si majoritati parlamentare bazate doar pe tradari si traseisti e clar ca la un moment dat iti vine randul sa fii tradat si trimis la somn 🙂

   zigzag

   23/04/2012 at 8:02 pm

   • Daca Basescu ar fi trimis un mesaj clar, catre pdl, dupa plecarea gunoiului de Frunzaverde, ar fi aratat strategia si tactica de urmat, atunci oamenii ar fi fost mai circumspecti daca sa plece sau nu.

    eugeni

    23/04/2012 at 8:12 pm

    • De ce sa transmita mesaj Eugene? Nu a mai facut-o in repetate randuri si a vorbit la pereti? S-o fi saturat si el sa vorbeasca cu surzii.

     clemycali

     23/04/2012 at 8:14 pm

 27. Seara buna 🙂
  Puturosul national la Turcescu

  mar

  23/04/2012 at 7:57 pm

  • Am naturelul simtitor, nu pot pentru ca sa il ascult. 🙂

   eugeni

   23/04/2012 at 7:59 pm

 28. Uitati ce zice un deputat PDL, banuit ca va trece la USL, dar deocamdata se mai gandeste:

  Stefan Seremi a dezvaluit faptul ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu nu va fi aprobata, din simplul fapt ca nici initiatorii sai nu isi doresc acest lucru.

  „Sincer va spun, n-o sa fie aprobata, pentru ca nu doresc cei care au depus-o. Va spun din surse sigure ca sunt cel putin 20 de deputati si senatori din Opozitie care vor vota impotriva motiunii.

  Sigur va spun, ca am avut o discutie cu cineva din zona respectiva si a zis ‘Domne, la chestia asta ne-am gandit, dar n-o sa ne inhamam acum la o guvernare, pe ultimele luni, ca sa pierdem din ceea ce am agonisit’.

  Cei care mi-au spus au afirmat ‘Suntem 20 de deputati si senatori care vom vota impotriva motiunii’. Si daca vor fi si unii care vor vota, nu va trece. Asta s-a dezbatut in cadrul USL”, a declarat parlamentarul PDL, adaugand ca aceste informatii le-a aflat de la un presedinte executiv al unui dintre cele trei partide din USL.

  cedric

  23/04/2012 at 8:02 pm

  • Posibil dar eu nu mi-as pune mari sperante in „informatiile sigure” ale lui Seremi.

   clemycali

   23/04/2012 at 8:04 pm

  • @cedric : eu nu m as mira ca zilele astea pentru fiecare pedelac fugit … sa plece de la psd si pnl un numar dublu. 🙂 prea e liniste intr o anumita zona.

   zigzag

   23/04/2012 at 8:04 pm

 29. Seara buna la lumea buna. Cine are nervi tari, poate ne zice si noua ce a spus adormirea sa la Turcescu. Am avut o zi grea, deci ma voi uita pe HBo, cu un ochi la voi. Crin „live” este peste puterile mele .

  mishu jamie

  23/04/2012 at 8:06 pm

  • Bravo 😆

   Theophyle

   23/04/2012 at 8:10 pm

 30. O sa se repete treaba de data trecuta, circuscriptiile o sa fie „desenate” de psd si pnl.

  eugeni

  23/04/2012 at 8:07 pm

 31. Prieteni urmeaza un comunicat Politeia 🙂
  Va rugam sustinerea voastra!
  Postare noua

  Theophyle

  23/04/2012 at 8:11 pm


Comentariile sunt închise.