Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Revista Presei – 20 aprilie / “Parlamentarii săltăreţi şi justiţia pe bani mulţi”

Bună dimineata intr-o zi de vineri. Vremea va fi în general instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporare şi pe arii relativ extinse se vor semnala averse şi descărcări electrice. Izolat la munte cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindină, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14 şi 20 de grade, iar cele minime se vor situa între 3 şi 11 grade.

La Bucureşti , vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări mai ales în cursul zilei când temporar vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi 18…19 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Mediafax

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3748      RON; 1 USD = 3. 3308   RON; 1 EURO = 1. 3134 USD; Francul elvetian 3. 6408 RON. Gramul de aur 175.8029 RON.

Sunt în conducerea judeţelor de 20, 12 sau opt ani şi mai vor un mandat. Cine are pâinea şi cuţitul în aproape jumătate din judeţele ţării. Un număr de 13 preşedinţi de consilii judeţene din 41 sunt la al doilea mandat şi majoritatea atacă un al treilea la alegerile din 10 iunie. Doi sunt la al treilea mandat, iar unu a şi uitat să numere anii de când conduce judeţul. Numele lui este Marian Oprişan şi este în conducerea Vrancei de 20 de ani. De când sunt aleşi uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene (CJ) au căpătat o putere formidabilă – sunt, practic, stăpânii pe judeţ. Pentru că ei împart celorlalţi bună parte din bani. Într-o postare pe site-ul său Marian Oprişan, şeful de la Vrancea, îşi aminteşte de copilărie cu modestia unui om pe care bunăstarea nu l-a făcut să uite de unde a plecat: pe când era copil, în timpul iernii, el şi fratele său aveau o singură pereche de pantofi pe care o încălţau pe rând să meargă la şcoală. Dar, cum adaugă el, a învăţat atunci că „educaţia e singura cale de a ieşi din sărăcie”. Dacă te uiţi pe declaraţia de avere observi că Marian Oprişan şi-a atins visul. Nu este chiar baronul baronilor cum presa a scris, dar are după ce bea apă: patru apartamente şi venituri salariale lunare de 4.000 de lei, într-un judeţ în care câştigul salarial mediu net este unul dintre cele mai mici din ţară – 1.088 lei. Sigur, Oprişan nu este atât de bogat pe cât colegul său Liviu Dragnea (mai multe terenuri intravilane, case de locuit şi de vacanţă, spaţii comerciale) aflat la con­ducerea Consiliului Judeţean Teleorman de 12 ani, după ce mai fusese alţi patru prefect al judeţului (între 1996 şi 2000). Dar nu pomeneşte în respectiva declaraţie de un domeniu întins pe care l-ar avea la Baloteşti – şi de care presa a scris în mai multe rânduri – semn că nu îl are, sau nu pe numele lui. Marian Oprişan are însă un proces pe rol încă din 2006, pentru o presupusă deturnare de fonduri publice pe care procurorii i-o atribuie. Prejudiciul ar fi de peste 2 mil. euro. Oprişan neagă, dar procesul merge înainte cu zeci de amânări, strămutări şi refaceri de urmărire penală. Ce au în comun judeţele Vrancea şi Teleorman în afara faptului că sunt conduse de doi social-democraţi? Integral in Ziarul Financiar. Merita citit!

Trecerea la euro, bătută-n cuie: 2015. Guvernul a aprobat Programul de Convergenţă 2012, care prevede că peste mai puţin de trei ani vom adopta moneda unică. Până atunci, vom avea de îndeplinit criterii drastice de aderare. Cea mai ambiţioasă ţintă economică a României, după aderarea la Uniunea Europeană din 2007, este adoptarea euro ca monedă naţională şi intrarea în clubul select al Zonei Euro în anul 2015. Este o ţintă dificil de atins nu atât prin criteriile pe care va trebui să le îndeplinim, cât prin viteza de acţiune pe care o presupune aderarea în 2015. Practic, economia noastră – aflată în stadiul pe care-l cunoaştem cu toţii prea bine – va trebui să se transforme într-un mediu de afaceri exemplar, cu preţuri aproape perfect stabile, deficite extrem de mici şi o datorie externă relativ uşor de acoperit. Toate acestea, în mai puţin de trei ani, adică până la 1 ianuarie 2015! Ei bine, cu toate controversele legate de data aderării (majoritatea economiştilor români nu cred că este realistă), Guvernul Ungureanu a adoptat, în şedinţa din această săptămână, Programul de Convergenţă care prevede intrarea în faza pregătitoare (ERM) în 2013 şi trecerea la euro în anul 2015. Principalul obiectiv prevăzut în documentul guvernamental este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014. „Cadrul macroeconomic prognozat se bazează pe creşteri ale PIB-ului între 3,1 şi 3,9%, cu circa un punct peste potenţial, având în vedere contribuţia pozitivă adusă de investiţii şi, mai ales, a atragerii de fonduri europene. Adevarul.

Târgul care îngroapă USL la Capitală. O înţelegere încălcată de Crin Antonescu face ca PSD şi PNL să se îndrepte spre candidaturi separate. Victor Ponta și Crin Antonescu, doi lideri în Uniune și armonie numai când interesele politice sunt complementare. Pentru a nu se trezi după alegerile locale cu trei primari de sectoare de la PSD, Crin Antonescu a preferat să încalce târgul făcut cu Victor Ponta. Potrivit unor surse social-democrate, îngrijoraţi de escaladarea conflictului la nivelul USL Bucureşti, liderii PSD i-au cerut explicaţii lui Ponta de ce susţine un conservator, pe Ştefan Florescu, la primăria sectorului 6. Ponta le-a comunicat că aşa a fost înţelegerea iniţială cu Antonescu: susţinerea senatorului Cristian Bâgiu drept candidat USL la şefia CJ Buzău, în schimbul cedării către PSD a candidaturii la primăria sectorului 6. Ştefan Florescu era parte a târgului făcut de Ponta cu Piedone. Acesta a condiţionat revenirea la USL de susţinerea lui Florescu la 6. Cu gândul că, după alegeri cei doi vor veni la PSD, Ponta a acceptat, deşi, până la acea oră, liberalul Rareş Mănescu era persoana agreată în USL pentru primăria sectorului 6, susţin aceleaşi surse. Acest lucru l-a iritat pe preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a acuzat că nu a ştiut de înţelegere. Pe lângă acest motiv a mai fost unul care a dus la schimbarea de atitudine a lui Antonescu: faptul că liderii PSD Buzău s-au opus vehement, preferând să-l susţină pe Victor Mocanu, acum independent, pentru un nou mandat, semn că USL nu funcţionează în acest judeţ. Integral in EVZ.

Solurile României ”se topesc” sub ochii noştri. Grânarul Europei devine un imens pustiu. Calitatea solurilor româneşti se degradează accentuat. Spre exemplu, humusul- cel mai valoros „ingredient” al solului- s-a înjumătăţit în doar trei decenii. În acelaşi timp, românii aplică de cinci ori mai puţine îngrăşăminte decât media UE. Ce efecte va avea sărăcirea solului românesc? Tot aşa cum un pacient merge la laboratorul medical să i se preleveze sânge pentru analize, ca medicii să vadă dacă suferă de anemie, din cauza lipsei de fier, sau dacă are glicemia mărită, tot aşa pedologii şi agrochimiştii monitorizează caracteristicile şi starea de sănătate a învelişului de soluri al ţării. Ei prelevează probe de sol pe care le analizează, după care dau un diagnostic terenului analizat şi propun o reţetă prin care să se administreze diverse „medicamente” parcelei respective, ca să se vindece, în caz că e bolnavă. Studiul pedologic împarte solurile în tipuri şi descrie caracteristicile fizico-chimice ale fiecărui tip de sol, fără de cunoaşterea cărora, nu poţi şti care culturi agricole se potrivesc mănuşă terenului respective şi care sunt sortite eşecului. Explică directorul Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie: „Să luăm spre exemplu celebra zonă de podgorii de la Drăgăşani. E o zonă viticolă excelentă în zona Drăgăşanilor, dar nu toate dealurile sunt la fel. Pot să am o plantaţie pe un deal cu condiţii excelente. Veniţi şi dumneavoastră şi vă cumpăraţi o parcelă pe un deal cu structură de sol diferită, însă pe care ochiometric nu-l diferenţiezi de celălalt. Dumneavoastră vă puneţi plantaţia alături de via vecinului, însă producţia pe care o obţineţi e foarte redusă, fără nici o eficienţă economică. Fără studii de sol nu se poate amplasa nimic, mai ales la culturile care cer investiţi: viţa de vie, pomii fructiferi, orezăriile, cer investiţii mari. Nu este ca la grâu, că-l pun anul ăsta şi dacă nu merge, anul viitor nu mai fac”. Integral in Romania Libera.

Parlamentarii Săltăreţi. Harta migraţiei politice din 2008 până în prezent. Migraţia politică este un trend în România, nu mai puţin de 73 de parlamentari mutându-se de la un partid la altul de la începutul actualei legislaturi. Cei mai activi din 2008 până acum au fost cei aleşi sub sigla PSD, 29 de deputaţi şi 9 senatori social-democraţi schimbându-şi partidul. În top, urmează PDL, 15 deputaţi şi 7 senatori alegând pe parcursul celor patru ani de mandat să renunţe la formaţiunea condusă de Emil Boc. Ultima plecare, cea a Mihaelei Popa a lovit în plin puterea care pierde majoritatea la Senat. Dintre liberali, doar şase deputaţi şi şapte senatori au ales să-şi schimbe partidul sub sigla căruia au candidat. Din punct de vedere al numărului de schimbări ale partidului, cel mai „activ” parlamentar este senatorul Liviu Câmpanu , care s-a tot mutat de la PNL la UNPR şi înapoi. Astfel, din 2008 până în septembrie 2009 a fost la liberali, apoi timp de 1 an şi jumătate a stat la progresişti. Ulterior, Câmpanu a revenit pentru o lună la PNL, în prezent fiind din nou la UNPR. Pe aceeaşi listă se află şi deputatul PSD, Bobeş Marin, care şi-a început activitatea parlamentară la social-democraţi, unde a stat până în februarie 2010, când a plecat la adversarii democrat-liberali. Se pare că şi aici a fost nemulţumit, motiv pentru care în septembrie 2011 s-a întors la PSD. Nehotărât este şi deputatul PDL Florentin Gust , care a trecut prin trei partide, plus tabăra independenţilor. Astfel, dacă până în 2011, deputatul ales pe lista PSD a fost statornic, din luna mai a aceluiaşi an a decis să treacă la conservatori. După o perioadă de indecizie de patru luni, timp în care a fost independent, Gust s-a dat cu puterea, trecând la PDL, în martie 2012. Un alt „migrator politic” este şi deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru. Astăzi progresist, el şi-a început activitatea parlamentară în 2008 la PSD, ca din ianuarie 2010 până în februarie 2011 să fie independent. Ulterior, timp de aproape nouă luni, deputatul a stat sub aripa conservatorilor până în octombrie 2011. Tot în acea lună, Ciuhodaru s-a stabilit, cel puţin până în prezent, la UNPR. Integral in Gandul.

TVR: Fostul judecator ICCJ Florin Costiniu, trimis in judecata in dosarul Voicu, beneficiaza de o pensie de serviciu de 16.063 de lei. Fost sef al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trimis in judecata de DNA pentru complicitate la trafic de influenta, Florin Costiniu primeste o pensie de 16.063 de lei, informeaza postul public de televiziune. Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, condamnat in prima instanta la doi ani de inchisoare cu suspendare, primeste o pensie de 6.604 lei. TVR sustine ca procurorul Sterian Guli, condamnat si el in prima instanta, a solicitat sa fie pensionat inainte de o decizie definitiva pentru a beneficia de o pensie de 9.271 lei. UPDATE Laura Codruta Kovesi: Magistratii condamnati pentru fapte de coruptie nu trebuie sa primeasca pensie de serviciu. Cand incepe actiunea penala magistratului sa-i fie suspendat dreptul de a primi pensie de serviciu. CSM a aprobat pentru judecatoarea ICCJ Iuliana Pusoiu, anchetata pentru luare de mita in dosarul judecatoarei Gabriela Birsan, o pensie de 9.635 de lei, dar presedintele nu a semnat decretul de eliberare din functie. Fost sef al Sectiei Civile a ICCJ, Florin Costiniu s-a pensionat in 2010 si beneficieaza de o pensie de 16.063 de lei pe luna, arata TVR. Florin Costiniu a fost arestat preventiv pentru trei zile in 2010 si acum este judecat in libertate pentru coruptie in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul judecator Costiniu pentru complicitate la trafic de influenta. Procurorul Sterian Guli – condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare (sentinta nedefinitiva) a solicitat si el pensionarea. Procurorul Guli ar urma sa beneficieze de o pensie de  9.271 lei, adica 80 la suta din ultimul salariu. Integral HotNews.

Guvernul anunţă Comisia Europeană că diminuările salariale vor fi recuperate integral în acest an. Guvernul anunţă Comisia Europeană că în acest an va decide recuperarea integrală a diminuărilor salariale aplicate în 2010 angajaţilor din sectorul bugetar, ceea ce va conduce la o uşoară creştere a cheltuielilor de personal, dar cu tendinţă de scădere a acestora pe termen mediu. Recuperarea integrală a diminuărilor salariale este prevăzută în Programul de convergenţă aprobat, miercuri, de Guvern, la capitolul privind politica bugetară pentru acest an, „puncte cheie ale bugetului pe 2012”. „În condiţiile menţinerii politicii de înlocuire a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrală a diminuărilor salariale aplicate în 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o uşoară creştere faţă de anul 2011, însă pe termen mediu se reia tendinţa de scădere a acestora”, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX. Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern. Săptămâna trecută, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus liderilor sindicali, întro întâlnire la sediul Guvernului, că este preocupat de recuperarea salarială în sectorul bugetar, dar că nu lansează promisiuni în acest sens, ci doar o speranţă care se poate materializa în funcţie de evoluţia economiei. După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%. Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor. Surse oficiale au declarat pe 9 martie că premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Mugur Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului. Potrivit surselor, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior. Mediafax

Tarifele cântăreților electorali: de la 1.500, la 15.000 de euro. Cel mai scump e Horia Brenciu, care a cerut 15.000 de euro, transport și 10 camere de hotel. Dar un concert tot trebuie în campanie, să te voteze lumea! Majoritatea cântăreţilor ar acceptat să performeze pentru un partid politic, iar onorariile pentru prestaţiile lor sunt neschimbate din 2009, de la alegerile prezidenţiale. EVZ a făcut un experiment: am invitat vedete din showbiz să cânte la un presupus miting electoral organizat pe 5 mai la Iaşi. Sub pretextul lansării candidaţilor PSD la alegerile locale, am sunat cântăreţi reprezentativi şi le-am propus să cânte pe scena unui presupus miting electoral organizat, în faţa Palatului Culturii. Băieţii de la Voltaj au zis că sunt ocupaţi pe 5 mai, dar în altă zi ar fi liberi şi ni l-au dat la telefon pe impresarul lor, ocupat şi el cu deplasările în America. „Onorariul formaţiei Voltaj este de 8.500 de euro la care se adaugă cheltuieli cu transport, cazare, masă. Am înţeles că e un miting electoral, nicio problemă. Să asiguraţi cazarea pentru 10 persoane. Dacă nu mă prindeţi când sunt în State, să îmi daţi un sms şi vă sun înapoi”, a spus impresarul de la Voltaj. I-am chemat apoi pe lăutarii de la Clejani, gândindu-ne că electoratul ar fi bucuros să danseze şi pe muzică populară în timp ce se îndoapă cu mititei şi bere. Viorica de la Clejani era ocupată, dar am vorbit cu soţul său, Ioniţă: „În principiu se poate. Am o rezervare pentru 5 mai la care nu s-a achitat avansul şi nu s-a bătut în cuie. Dacă ne punem de acord şi semnăm contractul împreună, vin la dumneavoastră. Onorariul nostru e 5.000 de euro şi cazare asigurată pentru 15 persoane. Transportul este de 50 cenţi pe km. Mai putem discuta onorariul”. Intregral in Evz.

Subiectele zilei in Europa pot fi citite pe Politeia Europeana.

Va urez o zi buna!

Written by Theophyle

20/04/2012 la 7:38 am

54 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „majoritatea economiştilor români nu cred că este realistă” – o minoritate zice ca dispare Euro pana atunci.

  Oare cine va avea dreptate? Suspans! 🙂

  John Galt

  20/04/2012 at 8:00 am

  • Nuna dimineata John 🙂
   Teoretic ambele pot fi corecte. Noi romanii, avem aptitudinea intarzieri. Ajungem cand se termnina sindrofia. Personal cred ca este o idiotenie, desi inteleg de ce se doreste faptul.

   huniad

   20/04/2012 at 8:46 am

   • Buna dimineata.

    Soros (nu sunt un fan al lui insa uneori are dreptate – unii ar zice si interes):

    “This Cognitive Dissonance, I think, is creating a political dynamic which is going to destroy not only the Euro but, certainly, the Schengen Treaty won’t survive and The Common Market won’t survive and the European Union itself may end in acrimonious recrimination ……”

    “the euro has really broken down .. the Bundesbank has “started taking measures to limit the losses that it would sustain in case of a breakup.”

    http://www.youtube.com/watch?v=T0_0A1K7dlE&feature=player_embedded

    Sau alt link: se termină Spațiul Schengen! Vor fi din nou controale la granița dintre Germania și Franța.

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/se-termina-spatiul-schengen-vor-fi-din-nou-controale-la-granita-dintre-germania-si-franta-1649.html

    Faptul ca nici un politician nu spune nimic de aceste probleme arata cat se poate de clar ce neam de soareci si lingai a ajuns sa ne reprezinte. Niste fricosi care se tem de propria umbra, slugi cu pretentii dar fara pic de viziune.

    John Galt

    20/04/2012 at 10:55 am

    • Sorry John 🙂
     Sa-i vad muta lui Soros, chiar nu-mi place de loc. Linkul este postat inchis. Cine doreste sa-l vada la fata pe fariseul respectiv nu are decat! Noua ne este greu sa-i vizionam progeniturile mioritice (cu mici exceptii).

     huniad

     20/04/2012 at 11:16 am

     • Scuze, n-am stiut ca-l ia ca videoclip. E mai bine asa pentru ca nici eu nu am vro placere sa-l aud (sau sa-l vad) – asa vroiam sa apara de la inceput. Pe de alta parte nici nu am cum sa-l ignor.

      John Galt

      20/04/2012 at 11:41 am

   • The IMF suggests that 58 European banks will have to sell some US$3.8tr of assets in the worse case scenario. The baseline forecast suggests asset sales of US$2.6tr over the next 18 months. The relevant banks disposed of US$580bn of assets in the 4th Q 2011 and the IMF warned that European banks may dump 7.0% of their assets by the end of next year

    Importantly, the continued relative strength of the Euro could well reflect European banks repatriating funds back home, following sales of assets, particularly in Asia. With Asia’s huge requirement for capital, this is undoubtedly going to affect economies in the region;
    Deutsche Bank reports that the worst of the crisis is yet to come. The state that CDS’s imply that 4 or more European countries may suffer credit events. Perhaps Deutsche Bank should send the report to the Bundesbank and to Berlin”

    http://www.ritholtz.com/blog/2012/04/imfs-report-warns-of-massive-deleveraging-by-european-banks/

    John Galt

    20/04/2012 at 11:03 am

   • Deutsche Bank reports that the worst of the crisis is yet to come. The state that CDS’s imply that 4 or more European countries may suffer credit events.

    4 tari in credit event e un scenariu la care nu se gandea aproape nimeni in urma cu 4 ani. Azi deja e aproape o certitudine. Deutsche Bank este mai mare decat bugetul federal al Germaniei. Daca are probleme atunci si Germania va avea probleme. Mari!

    Leverage-ul DB e de 62:1 (a urcat dupa criza).

    John Galt

    20/04/2012 at 11:09 am

  • dupa toate eforturile si sumele cheltuite pana acum, are cineva curajul (dintre decidenti nu dintre cei ce afirma fara sa-si ia vreo responsabilitate despre esec) sa renunte la euro? Consecintele revenirii la monede individuale sunt imense (in bani). [NB. a se nota ca faimosul Roubini este in faliment cu firma sa de consultanta]. Economistii romani (daca vorbim de alde Voinea) sunt fie prapastiosi -aduce rating pe sticla- fie „politic interesati” sa nu cumva sa fie frane la dezmatul bugetar. A se nota de asemenea ca tratatul fiscal e obligatoriu in zona euro, ceea ce darama toate viziunile economice ale PSD. Sunt de asemenea gata sa pariez ca din momentul inscaunarii lui Ponta incepe dezmatul bugetar (inclusiv o crestere spectaculoasa a inflatiei), asa ca in 2013 nu vom mai avea nicio cifra „buna pt. euro”.

   cinic

   20/04/2012 at 9:18 am

 2. O buna dimineata tuturor
  Asa cum stie toata suflarea,marele politician poposeste si la Timisoara
  http://oradetimis.oradestiri.ro/ce-va-face-crin-antonescu-la-timisoara/editorial/2012/04/20/

  ela

  20/04/2012 at 8:09 am

  • Buna ela,
   sper sa ii faceti o primire „calduroasa” 😆

   huniad

   20/04/2012 at 8:44 am

 3. Ziua buna la lumea buna!

  mishu jamie

  20/04/2012 at 8:10 am

 4. huniad

  20/04/2012 at 8:42 am

 5. neata,

  asta cu pensiile de serviciu ale magistratilor (dintre care unii cu potential de puscarias) ma revolta.
  cifre ca 9000, 12000, 14000 lei/luna mi se par halucinante !!
  (mai ales ca multi judecatori, procurori au colaborat cu mafia romaneasca)

  intr-o tara in care milioane de angajati au un salariu lunar de pina la1000-1200-1500 lei,
  milioane de pensionari au sub 1000 lei pe luna!!

  skorpion

  20/04/2012 at 9:16 am

 6. buna ziua tuturor. Un strigat de disperare: ce facem dragilor sa dezmeticim electoratul ? Vad Caritasul USL: da-ne tu votul si o sa-ti dam de toate si mereu! Vad mirajul pomanagelilor („las’ca venim noi la guvernare si va fi bine”). Ce putem face sa-l sprijinim pe MRU si dreapta ? cum facem ca Mihai Neamtu sa vada (macar tactic) ca trebuie sa-l sprijine pe MRU?

  cinic

  20/04/2012 at 9:22 am

  • Salut cinic,
   facem ce trebuie – iesim in strada!

   huniad

   20/04/2012 at 10:14 am

 7. o zi buna tuturor!

  Sare'n Ochi

  20/04/2012 at 9:45 am

 8. vreau doar sa va salut, poate reusesc.
  Pe Politeia Europeana platforma mi-a dat cu sic si m-a trimis undeva 😉

  victor L

  20/04/2012 at 9:49 am

  • Salut Victor 🙂
   Care e problema cu platforam?

   huniad

   20/04/2012 at 10:15 am

 9. Buna dimineata 🙂
  Din categoria: Improscati dreptatea in popor:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12038892-doua-cazuri-similare-doua-decizii-diferite-aceeasi-instanta-curtea-apel-timisoara-gasit-incompatibil-rectorul-parlamentar-nicolae-robu-pnl-compatibil-rectorul-parlamentar-stefan-iosif-dragulescu-pdl.htm
  Nu ca ar fi ceva nou pt. madama aia din Ro. chioara si cu cutitul de bucatarie intr-o mana si cantarul smecherit in cealalta . 😈

  DanSu

  20/04/2012 at 10:10 am

 10. Salutare! 🙂

  Referitor la aberatiile din Justitie cu un rector incompatibil si unul compatibil.

  Ambii sunt incompatibili. Interpretarea corecta a legii este, consider eu, cea in speta privind rectorul Nicolae Robu.

  Ce au in comun ambele spete? Invocarea inselatoare a deciziei 375/2005 a CCR, pe care CA Timisoara o considera inaplicabila in prima speta (e corecta judecata) si aplicabila in a doua (aici e fals).

  Miza este aplicarea trationamentului CCR privind imposibilitatea scurtatii mandatelor. Problema e insa ca instanta e ori idioata, ori proasta. Fragmentul din Decizia CCR invocat se refera la mandatele de conducere ale unor judecatorilor, care sunt aparate de reducerea duratei de catre institutia inamovibilitatii judecatorului. Or, exista inamovibilitate a rectorilor? Evident ca NU!

  Iata fragmentul din decizia CCR. Fragmentul integral:

  Principiul inamovibilităţii se aplică atât în privinţa duratei funcţiei de judecător cât şi la durata mandatului funcţiei de conducere îndeplinit de acesta, care nu poate fi nici micşorată şi nici prelungită fără consimţământul judecătorului.

  Pe de altă parte, legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcţiilor de conducere în alt fel decât legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu şi pentru mandatele în curs, altfel ar însemna să nesocotească regula neretroactivităţii legii, care este normă de nivel constituţional, prevăzută în art.15 alin.2 din Legea fundamentală.

  în sensul celor arătate este de reţinut că magistraţii care îndeplinesc în prezent funcţii de conducere au mandate pe o perioadă de 5 ani, în conformitate cu reglementările în vigoare la data promovării lor, iar unii dintre ei au exercitat funcţia de conducere mai puţin de 3 ani cât se prevede în reglementarea actuală. Numirea lor s-a făcut pe baza criteriilor de vechime în magistratură şi de competenţă profesională, stabilite de legile în vigoare. Actuala reglementare face să înceteze sau, potrivit distincţiei menţionate, scurtează toate mandatele de conducere ale judecătorilor şi procurorilor. Încetarea sau, respectiv, scurtarea tuturor mandatelor de conducere în curs de exercitare se constituie într-un precedent legislativ primejdios pentru funcţionarea statului de drept”.

  Or, atit baietii rectori cit si instanta s-au dus tzeava pe fragmentul: „Pe de altă parte, legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcţiilor de conducere în alt fel decât legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu şi pentru mandatele în curs, altfel ar însemna să nesocotească regula neretroactivităţii legii, care este normă de nivel constituţional, prevăzută în art.15 alin.2 din Legea fundamentală” pe care l-au luat ca valabil pentru orice tip de functie de conducere (inclusiv pentru rector).

  E fals. Rationamentul CCR se aplica doar judecatorilor cu functii de conducere, doar ei sunt inamovibili.

  Cetatean

  20/04/2012 at 10:38 am

 11. Madam Pipiddi are un editorial in RL. Scopul principal e zugravirea lui MRU pe post de pudel a lui Basescu. Da’ mai are si scopuri secundare. Cucoana asta are un fix contra lui Funeriu. Pentru cineva care se tot lauda cu cit e de umblat prin lume, e cel putin ciudata aceasta fixatie contra reformei din educatie. Nu se poate stapini sa nu dea cu subintelesul. Cica, zice dinsa, ministerul educatiei este condus de gasca lui Funeriu, Nu grupul lui, sau oamenii lui, ci musai „gasca”. Asta ca sa intuiasca toata lumea ca Funeriu asta e niscai sef mafiot sau macar ceva soi de baron care are si el clientela lui pe care a plasat-o toata in minister.
  Dupa ce il face mafiot pe Funeriu, nu se lasa pina nu il face si incompetent, Logica e sublima dar inexistenta. Funeriu e incompetent, ca de anul trecut de cind cu faimosul BAC unde sa redus copiatul cu 95% si clasarea universitatilor, madam Pipiddi nu a observat nici un faimos profesor din vest sa aplice la o universitate din Romania.
  Sint tare curios, madama asta chiar crede ca universitatile de top din lume se bazeaza pe copiat la examene, pe orice loaza promovind cu orice pret, pe avansarea in mediul academic bazata doar pe „meritocratia” vechimii in acelasi scaun?

  Aha

  20/04/2012 at 11:04 am

 12. Salut prieteni!
  Stenograme din cazul Boldea (pun linkurile separat pentru a nu intra in spam):
  http://www.viata-libera.ro/eveniment/29693-stenograme-in-cazul-boldea-afla-ce-discutii-telefonice-a-avut-deputatul-inainte-d-ea-fi-arestat

  ribelalu

  20/04/2012 at 12:20 pm

 13. @Citi (10:38),
  Eu nu judec neaparat pe fondul problemei, daca sunt sau nu compatibili rectorii. Daca e asa sau nu, este o discutie ce tine de tehnicalitatea justitiei, care pe baza actelor si in virtutea legii judeca (corect sau stramb) starea de fapt.
  Ce este muuult 👿 mai grav decat o decizie incorecta, este pur si simplu faptul ca pe aceiasi speta, aceiasi instanta se pronunta diferit.
  Cu alte cuvinte, inainte de decizie, eu nu stiam daca sunt sau nu incompatibili, problema grava este ca nici dupa judecata nu stiu cum sta treaba.
  Aka, trebuie sa existe o regula – buna/proasta – dar o regula. Care regula poate fi pastrata/schimbata/imbunatatita. Problema apare cand nu exista nici o regula. Iar cele doua sentinte contradictorii au consfintit de fapt lipsa regulii.

  DanSu

  20/04/2012 at 12:29 pm

  • Si @mishu… , sincer cred ca apartenenta politica (PDL respectiv PNL) nu are nici o semnificatie. Ar fi bine sa aiba importanta asta – ar fi o regula (straba/nedreapta) dar o regula – care poate fi imbunatatita/corectata/anulata. Ar exista o logica.
   Dar ma tem mult mai tare de lipsa acestei logici.
   Lipsa regulilor/logicii duce la arbitrar. Rolul social al justitiei este (pe cat e omeneste posibil) reducerea arbitrariului. Cu hotarari contradictorii, arbitrarul devine regula. 👿

   DanSu

   20/04/2012 at 12:34 pm

   • Uneori parca ti-e dor de precedentul judiciar? Dar daca prima decizie e aia nashpa?

    mishu jamie

    20/04/2012 at 2:38 pm

  • E vorba de „suflete de slugi” si atat; sau prosti.
   PS Spui: „aceiasi instanta se pronunta diferit”. M-am uitat la Presedintele completului de judecata si la grefier (singurele informatii accesibile mie): sunt diferiti, totusi. Ceea ce demonstreaza ca „justitia” trece prin „constiinta” unor persoane; si cand nu e… 😦

   Emil

   20/04/2012 at 3:06 pm

 14. Aberatii la Pitesti la Tribunal:
  Pensionarii lesina la coada (din cauza sanatatii precare) pentru ca vor sa se judece cu statul ca sa nu le mai opreasca 5,5% asigurari de sanatate pentru primii 740 de lei din pensie.

  Legea pensiilor prevede clar ca toti pensionarii datoreaza CASS, numai ca statul, ca ajutor social, platea CASS in locul celor cu pensii sub 740 de lei.
  Solutia este ca statul sa nu mai plateasca pentru nimeni si sa mareasca pensiile cu 40 de lei.
  Practic le da la toti si apoi le ia la toti aceasta suma. Acum nu e niciun castig insa pe viitor avantajele statului sunt foarte mari.

  ribelalu

  20/04/2012 at 12:33 pm

  • 😆 Superb. @ribelalu, preiau ce ai spus – si pun pe facebuc ;). Sper sa nu ai nimic impotriva (o sa precizez si sursa)

   DanSu

   20/04/2012 at 12:36 pm

   • Nu am nimic impotriva 🙂

    ribelalu

    20/04/2012 at 12:58 pm

  • nu era mai simplu sa fi dat guvernul o lege clara de la inceput care sa nu lase loc de interpretari si sa nu creeze haosul asta ? unde nu-i cap vai de picioare !

   zigzag

   20/04/2012 at 1:08 pm

 15. Buna ziua,
  dezastru la PDL: azi au mai trecut trei parlamentari la PNL (unul e senator)!
  Nu pricep ce i-a apucat boala asta , pare contagioasa rau!

  cedric

  20/04/2012 at 12:40 pm

  • salut tuturor! e usor de priceput : cand pd rupea cu dintii din pnl cum era ? acum s a intors foaia si vedem foarte bine ca vorba romaneasca ” ce tie nu ti place altuia nu-i face” e de actualitate. in concluzie: usl=pdl=aceeasi mizeria. iar domn’ Base ne a aratat inca odata ca nu are mana buna in a-si alege colaboratorii cu care voia sa reformeze Romanica 🙂

   zigzag

   20/04/2012 at 1:06 pm

   • Ai si tu dreptate: Basescu putea sa lase macar 2-3 parlamentari nealesi de mana lui; asa insa…:-)

    Emil

    20/04/2012 at 2:39 pm

  • si de unde naiba jilturi de vice-presedinti si mandate de euro-parlamentar la toti?

   mishu jamie

   20/04/2012 at 2:47 pm

 16. Iliescu tine o cuvantare fulminanta pensionarilor din PSD. Iar isi aduce aminte de congresul PSD din 2005 cand partidul „a fost torpilat” de anumite forte din interior. „Acum suntem nevoiti sa mergem impreuna cu liberalii, desi avem multe lucruri care ne deosebesc”!

  cedric

  20/04/2012 at 1:23 pm

  • pai isi permite ilici sa tina cuvantari: in ultimii 2 3 ani nu l a deranjat parchetul general nici macar odata :))

   zigzag

   20/04/2012 at 1:26 pm

  • Este totusi halucinant cum in zilele noastre un asemenea personaj mai tine „capul de afis” pe media romaneasca. Te ia cu fiori cand il vezi din nou pe televizor in direct cu concetatenii. Mimica i-a ramas aceeasi. Nu difera cu nimic discursurile lui de azi cu cele de acu’ 2 decenii.
   E cinic dar dramatic.
   Suntem jalnici!

   uitaroh

   20/04/2012 at 1:28 pm

   • A idreptate. Este de neimaginat ce „vanjos” este dpdv politic la 82 de ani. Recunosc ca il face praf pe Ponta la capitolul „comunicare cu masele”. A prezentat macar niste obiective concrete (comuniste in esenta), dar Ponta inafara de ironii ieftine la adresa presedintelui si a guvernului nu spune nimic, e gaunos ca si Antonescu.

    cedric

    20/04/2012 at 1:34 pm

 17. Ziua buna
  Mai tineti minte discursurile inflacarate a domnului Boc legat de pensile nesimtite ? De cum va reforma guvernul si partidul lui aceste nedreptati ?
  Se vede ce taieri dureroase a facut coalitia lui privind pensile celor din ICCJ , armata , MI , SRI . Nimic . Zero barat . La unii chiar a marit pensile nesimtite dupa recalculare .
  Bineinteles ca atunci cind vin oamenii politici pe ecran si ne explica ca tara nu are bani , trebuie sa credem orbeste . 😦
  Crede si nu cerceta scrie undeva dara acum si mujicul de rind nu mai are incredere in NIMENI.

  stefan60

  20/04/2012 at 2:20 pm

 18. Eu am fost chiar super-optimist dupa miscarea cu MRU prim-ministru, dar acum optimismul meu se topeste rapid pe zi ce trece. Sa va spun de ce:
  – Esecul „Cuprumin”, mai bine nu lauda atat vanzarea aia, pana nu era semnat contractul si virati banii in conturi!
  – Numirea acelui striper in functie de prefect – nu e admisibil! Nicaieri in lume nu cred ca ar fi permis asa ceva, indiferent cat de liberali ne-am numi.
  – Decizia de plafonare a restituirilor la 15% – atunci cand te numesti tu insuti liberal (chiar si autosuspendat), nu ai voie sa fac asa ceva! E pur si simplu nationalizare. Solutiile sunt altele: plata intr-o suta de ani, actiuni la societati de stat, referendum sa hotarasca „poporul” – nu iti incalci pur si simplu principiile fiindca nu sunt bani! Cred ca este o mare greseala. Si mentionez ca nu am nimic de revendicat nici eu nici vreun membru al familiei si nici macar vreun prieten. 🙂
  – si nu in ultimul rand, dezertarile din fiecare zi din parlamentarii Pdl.
  Cred ca este batut in cuie, Usl-ul va conduce. Incep sa ma obisnuiesc cu idea asta si sa sper ca nu va fi o tragedie in definitiv am trait 21 de ani sub Ceausescu, n-o fi mai rau decat atunci…

  victor.vb2

  20/04/2012 at 2:37 pm

 19. @ ribelalu,
  e o greseala aici; dezinformare tv sau altceva:
  „Aberatii la Pitesti la Tribunal:
  Pensionarii lesina la coada (din cauza sanatatii precare) pentru ca vor sa se judece cu statul ca sa nu le mai opreasca 5,5% asigurari de sanatate pentru primii 740 de lei din pensie.”
  Incepind cu luna mai nu se mai retine contributia pentru asigurari de sanatate celor cu pensia de pina la 740 lei.
  Iar celor cu pensia peste 740 lei li se retine doar ce depaseste aceasta suma.
  Si, in plus, nu se vor restitui sumele retinute pina acum, pen`ca hotarirea CC este doar pentru viitor si nu retroactiva.
  Niste juristi, avocati, dornici de clientele prostesc multimile.
  NB, aseara am auzit o stirista (nu mai stiu la ce televizie) spunind ca in urma hotaririi CC nu se vor mai retine contributii sociale din pensiile peste 740. CNa-ul nu se sesizeaza la murarele dezinformari.
  @ huniad,
  nu stiu care e problema cu platforma, dar imi da cu flit mai in fiecare dimineata si imi cere parola; dar ma descurc, sint major si vaccinat 😛

  victor L

  20/04/2012 at 2:50 pm

  • Salut,
   cred ca dumneavoastra setati browserul sa stearga toata istoria si cookies la siturile pe care le vedeti intr-o anumita zi , deci cand stingeti calculatorul. Platforma noastra va considera un utilizatoir nou. In orice caz dumneavoastra procedati corect 🙂

   huniad

   20/04/2012 at 3:12 pm

 20. Salut pe toata lumea 🙂
  Huniad liber 😆 pana maine!

  Postare noua 🙂

  Theophyle

  20/04/2012 at 3:14 pm

  • Salut Sefu! 🙂
   Ceva bonusuri? 😀

   huniad

   20/04/2012 at 3:16 pm

 21. Ce si saptamana asta e Paste? 😆

  Theophyle

  20/04/2012 at 3:17 pm


Comentariile sunt închise.