Între speranţă şi pragmatism
Speranţa este un sentiment care dezvolta un proces psihologic asigurator. De obicei sentimentul este bazat pe anticiparea unui rezultat pozitiv al unor evenimente legate de împrejurări din viata a unui om sau a unei colectivitati umane. Interesant de mentionat ca acest cuvant este unul dintre primele cuvinte scrise din istoria omenirii. O tablita de argila cu semne cuneiforme scrisa in akkadina [1] datand din mijlocul celui de-al treilea mileniu î.Hr continea cuvantul “speranţa” K(a)VV(u) [se citeste la plural – kavu]. Speranta in aceasta limba si in limbile derivate: asiriana, ebraica, aramaica si sirica inseamna si rabdare. Unul dintre cele mai frumoase versete biblice legate de speranta (nădejde) este Psalmul 64 bine cunoscut marinarilor, versetul “6: Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor de pe mare departe”. Va asigur ca l-am spus de zeci de ori in cumpana oceanelor.
Pentru ca speranta sa devina ceva mai mult decat un sentiment este nevoie de credinţa. Daca speranta este un sentiment, credinta este o atitudine. Credinţa se manifesta prin încredere si acceptare fată de un om, valori sau idealuri.
Pana aici definitiile si retrospectiva semantica. Din nefericire, majoritatea romanilor au suprapus valori si idealuri atribuindu-le unui om sau unor oameni intitulati generic “partid politic,” care au cucerit puterea cu ajutorul celor care sperau si credeau sa le implineasca sperantele si sa justifice credinta. Nu s-a intamplat si probabil ca nu se va intampla. Pur si simplu, moda asta nu se mai poarta pe meleagurile noastre si poate nici nu s-a purtat vreodata.
Alternativa la sentimente de genul descris mai sus a fost si este pragmatismul. Pragmatismul este singura metoda de a genera rezultate si a indeplini tintele pe care lipsa de valori sau idealuri ale unei generatii sau ale unei epoci istorice sarace in aceste igrediente. Cuvantul pragmatism provine din termenul grecesc “pragma,” care poate fi tradus in acţiune. Pragmatismul se referă la comportamentul uman de a suspenda (sau a amana) un ideal, pentru a urmari un alt ideal, cu o importanta mai mică, dar mai fezabil si posibil de realizat. Whilliam James in “Teoria pragmatistă” sustinea ca valoarea unei idei si adevarul din ea se confirma numai prin experimentarea ei si prin primirea rezultatelor asteptate. Nu pot exista in viata politica, economica si sociala idei teoretice transformate verbal in adevaruri si debitate intr-un fel imposibil de experimentat eficace.
Intr-un cuvant, a venit timpul sa lasam de o parte speranţele si credintele si sa ne ocupam pragmatic de niste idei care pot aduce si rezultate. Bineinteles ca noi nu suntem nemti, deci noi nu putem fi pragmatici. Vom continua sa ne imbatam la bucurii si necazuri. Cei care nu beau se vor imbata cu apa rece si cu totii îl vom astepta pe providentialul om care nu va veni niciodata. Simplu, nu are de unde veni!
[1] Akkad a fost un oras din Mesopotamia antică, situat pe malul Eufratului, la cca 50 km sud-vest de Bagdad, fondat probabil de Sargon I. Akkad populat de triburi semitice devine stat, printre primele care instituie o administratie centralizată si o armată permanentă, prima cunoscută în istorie.
Similare
Written by Theophyle
20/04/2012 la 3:14 pm
Publicat în 2012, Agenda, Civic, Miezul zilei, Opinie, Sfârşit de săptămână, Sociale
Tagged with 2012 - Romania, Agenda, Civic, Eseu, Miezul zilei, Sfârşit de săptămână
83 răspunsuri
Subscribe to comments with RSS.
Comentariile sunt închise.
Mai putin documentat istoric, asa ziceam si eu acum ceva vreme: http://blogdecainerau.wordpress.com/2012/03/31/nu-l-asteptati-pe-omul-provindetial-ne-trebuie-ditai-miracolul-3-2/
Omul providential nu are de unde veni, dar ne trebuie miracolul trezirii din sperantzele desharte ca vor schimba altii pentru noi ce e stramb.
mishu jamie
20/04/2012 at 3:33 pm
Salut Mishu 🙂
am citit atunci, si mi-a placut!
Theophyle
20/04/2012 at 3:39 pm
Buna ziua la toata lumea intr-o zi de sarbatoare 🙂
Daca doriti o plimbare prin Bucurestiul artei :
https://desydemeter.wordpress.com/2012/04/20/muzeul-national-de-arta-al-romaniei-1/
😀
desydemeter
20/04/2012 at 3:34 pm
Salut voios ! 🙂
Cand shnapanii care si-au tras pensii de 160 mil. impreuna cu „bomboneii” lor vor fi scosi in shuturi din ziguratele in care s-au izolat, atunci se cheama ca vom deveni pragmatici.
Pana atunci, ne inchinam la idoli de lut, care ne iau mintile cu promisiuni/margele colorate.
Tzepelica
20/04/2012 at 3:51 pm
Salut timi,
asa e prietene! Ai o mare dreptate. Tampitul ala mic si gasca lui vorbeau de pensii nesimtite si taierea lor, pana la urma ce au facut? Au furat si acum trec la ceilalti, ca sa mai aiba sanse sa fure. Ceapa mami lor de derbedei!
Theophyle
20/04/2012 at 4:17 pm
buna ziua
rominii si pragmatici=baba si mitraliera
pragmatici sunt cei putini care in 89 au actionat ” pragmatic”;cine sunt ii stim toti si foarte multi dintre noi inca ii mai cred;
of topic: n-am citit ziare romanesti in ultimele zire ,dar sunt curios daca vreun ziar a mentionat macar faptul ca argentina a nationalizat toate activele repsol;numai chavez a mai facut asa ceva;in afara de faptul in sine -reprobabil-
s-ar putea sa existe si victime colaterale=spania&euro
eu ,ca de obicei,baga capul in nisisp;pentru mult mai putin ” iron lady” a pornit un razboi contra argentinei
intimplator
20/04/2012 at 4:24 pm
salut Intamplatoer 🙂
vezi daca nu citesti revista presei pe politeia Europeana 😆
http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/04/19/stiri-europene-194-speculantii-din-carca-europei/
Theophyle
20/04/2012 at 4:38 pm
@theophyle
buna ziua
ba chiar sunt cititor zilnic de politeia europeana;cind pot sa ma uit pe altceva decit emailuri si powerpointuri&alte bazaconii d-astea moderne
postarile tale imi dau intotdeauna o idee de ce e inpresa si citeodata nici nu mai caut ceva
intimplator
20/04/2012 at 5:01 pm
Multzam 🙂
Theophyle
20/04/2012 at 5:12 pm
Buna ziua!
Un raspuns pentru @Victor L:
La Pitesti, Curtea de Apel locala a fost singura din tara care inainte de decizia CCR a hotarat in cateva cazuri judecate sa restituie pensionarilor contributia la CASS pentru primii 740 de lei din pensie. Astfel s-a declansat o miscare specifica pensionarilor de stat la cozi sa se judece cu statul. Si saracii, din obisnuinta, nu stau doar la o institutie (respectiv instanta juridica) si fac coada dubla si la Casa de pensii unde depun tot felul de cereri de restituire a celor cateva zeci de lei.
La art. 257 aliniatul 2 din Legea asigurarilor de sanatate (95/2006) se spune:
„(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% (n.n. art 258.1 spune ca aceatsa cota se stabileste anual prin Legea Bugetului), care se aplica asupra:
….
d) indemnizatiilor de somaj;
….
f) veniturilor realizate din pensii.”
Dupa cum vedeti platesc asigurari de sanatate si somerii (care au ajutor mai mic de pensiile) si toti pensionarii.
In schimb art 213 aliniatul 2 prevede:
2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse (n.n. adica de la buget), in conditiile prezentei legi:
…
h) pensionarii, pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit;
…..
articol modificat prin OUG 107/2010 in:
„h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei;”.
Art 213 este cel cu „pomeni” de la buget.
Concluzia nu poate fi decat una:
Toti pensionari datoreaza CASS numai ca pentru unii plateste statul.
Este drept ca plata pentru intrega pensie a CASS provoca aiureli. Astfel un pensionar cu 739 de lei lua pensie mai mare decat unul cu 741 de lei care ramanea doar cu vreo 700.
Solutia este ca statul sa nu mai plateasca pentru niciunul CASS, eventual concomitent cu o crestere de cca 40 de lei a pensiei pentru toti pensionarii cu pensie de peste 740 de lei si proportional pentru cei sub 740 de lei. Aceasta crestere nu are nici un efect imediat la buget intrucat banii tot erau alocati numai ca ajungeau in mod direct in bugetul CASS. Asa vor mai fi notati pe cuponul de pensie si apoi retinuti la sursa. Insa pe viitor. Insa aceatsa masura nu poate fi aplicata pentru ca nu ar mai rezulta o pensie pe principiul contributivitatii. Asa ca singura solutie ramane aplicarea Legii 95/2006 pentru toata lumea si eliminarea tuturor categoriilor privilegiate indiferent ca sunt avantaje pentru pensiile mici sau pensiile speciale.
ribelalu
20/04/2012 at 4:33 pm
Pentru interesati! Pe Politeia Europeana – De la Hammurabi la Costiniu
http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/04/20/de-la-hammurabi-la-costiniu/
Theophyle
20/04/2012 at 4:33 pm
Salut
Chiar daca ar apare „providentialul ” oricum nu ar fi bagat in seama in pletora de falsi profeti care ne inconjoara
Buna ideea cu pragmatismul dar doar pentru noi , oamenii buni 🙂
La ceilalti exista deja un pragmatism fioros : Cei ce doresc pensii si ajutoare de invaliditate pentru sanatosi. Toti ce vor avantaje nemuncite, au fost si sunt DIN 90 extrem de pragmatici !!! 😦 de aia voteaza cu toti nenorocitii de pragmatici ce sunt
lastnightmusic
20/04/2012 at 4:34 pm
Salut TDS 🙂
Numai un astroid politic o poate rezolva – Singura solutie – sa se ajunga la starea in care sa nu mai fie bani pentru platile acestora! In 6 luni se schimba totul!
Theophyle
20/04/2012 at 4:36 pm
salut @intimplator –
Cabernet Sauvignon Samburesti- 21,40 lei- 2009
in Auchan Titan (acolo am vazut acum 2 ore ) in raft 5 din stanga sus la vedere 2 sticle.
lastnightmusic
20/04/2012 at 4:37 pm
@tds
multumesc
iar mi-e teama ca ajung prea tirziu/pina pe 1 mai nu respir aerul ” bucurestiului” ;cit despre ” sefu’ ” atit imi trebuie sa o rog vreodata sa-mi cumpere tigari sau vin,ca nu mai maninc ” ciorba calda” cit traiesc
intimplator
20/04/2012 at 5:04 pm
Sa imi spui cind ajungi in Bucuresti ca sa iti spun unde gasesti . poti sa il incerci cu niste brinza puturoasa (tot acolo vrac gorgonzola granarolo,, mucegai parsifal si alte citeva tot strong flavored si f convenabile mai ales ca poti lua si 50 grame daca vrei )
Si daca iti va place, vom putea continua ‘aventura cunoasterii’ 🙂 pt la ce e bun Samburestiul
lastnightmusic
20/04/2012 at 5:11 pm
Dpdv politic, oferta e penibila : avem de ales intre Laba si Muia. 😦
http://www.domnuleprimar.ro/Laba-Muia-inca-data-Laba-reprezinta-PDL-iar-Muia-porneste-sub-culorile-PSD-dpe-s-1-a12432.htm
Tzepelica
20/04/2012 at 4:46 pm
Salut 🙂
Intre speranta si pragmatism, MRU in crestere:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-csop-977649.html
Radu
20/04/2012 at 4:48 pm
Ziua buna oameni buni,
Interesant la sondaj este procentul celor care au putina si foarte putina incredere. Aici MRU este in fata lui VP si CA cu fo 7-8 %
eugeni
20/04/2012 at 5:02 pm
Mai, dar a fost foarte tare cind a spus chestia cu plafonarea la Proprietatea si cu asumarea . Au facut Crisoiu si turcescu ochii ca la melc 🙂
Joaca foarte tare MRU – mai ales ca sacrificiul lui pe cruce are o limita…. pt ca tot parlamentul trebuie sa manipuleze cartoful asta fierbinte 🙂
lastnightmusic
20/04/2012 at 5:21 pm
Cred ca se poate un pic mai mult.PDL o sa ceara mai mult un 20%, MRU o sa zica ca dupa verificari …..se poate. Parlamentul voteaza. Punct castigat de amanoua partile…..
eugeni
20/04/2012 at 5:43 pm
salut. eliminand discutia cu cifrele, pt. prima data (CEDO – pistol la tampla) clasa politica trebuie sa ia o decizie. Ba chiar doua, caci restituirea in natura catre Biserica Greco-Catolica (adica stramtorarea BOR ca sa dea inapoi) va starni furia Patriarhului si a organizatiei sale.
cinic
21/04/2012 at 12:53 pm
am citit acum citeva minute ca in jur de 10 parlamentari pdl s-au ” mutat” la usl;
cum e cu statutul ala al depuattilor care se muta de la un partid la altul,propus de usl?
aia care pleaca sunt de-a dreptul prosti..cum isi inchipuie ei ca usl are nevoie de ei dupa iunie,cind foamea lor e asa de mare si nu ajung posturile nici pentru ei;daca usl ajunge sa formeze guvernul cred ca vor dubla numarul angajatilor la stat-care vor trai din ce vor lua ca shpagi-ca bani de salarii oricum nu vor fi,iar fondurile europene-pariez pe asta- vor fi suspendate in 12-18 luni de la instalalrea guvernului usl;
eu unul cred ca voi face ca grecii;mutat banii din ro ca astia vor fi in stare sa devalizeze toate conturile
intimplator
20/04/2012 at 5:52 pm
n-am prea inteles cum e cu restituirea asta a proprietatilor dupa legea 10;
daca vor sa limiteze sumele date si sa le esaloneze in 10-50 ani,mai bine sa spuna : ” gata prostilor care nu v-ati descurcat/banii au fost numai pentru ai nostri -sau pragmatici ,ca sa fiu in tonul postarii-si s-au terminat”
intimplator
20/04/2012 at 5:56 pm
Dosarul Voicu, infatisarea de azi:
„Intre timp, judecatoarea Viorica Costiniu ii consiliaza pe avocatii apararii. Viorica Costiniu este prezenta in sala de judecata la toate termenele procesului.”
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12047725-33-lea-termen-dosarul-voicu-procurorul-sedinta-cerut-incarcerarea-senatorului-psd-acuzat-coruptie-pentru-lipsit-proces.htm
ribelalu
20/04/2012 at 6:29 pm
Si totusi cand vine vorba de cei alesi, eu cred ca acestia ar trebuie sa aiba speranta si credinta in planurile lor, in visele, in promisiunile lor ca se implinesc, pentru ca in baza acestora, speranta si credinta, sa actioneze cu pragmatism. Noi, alegatorii, ar trebui sa cantarim pe cei pe care ii alegem dupa speranta si credinta celui pe care il votam, in idealurile lui. Daca nu are nici macar speranta si credinta el insusi, atunci cum ma poate face pe mine sa cred in planurile lui? Dar nu o credinta bazata pe vorbe ci una pe fapte, caci „credinta fara fapte este moarta”, asa cum spune apostolul Iacov!
Marius Bota
20/04/2012 at 6:48 pm
Seara buna
De cind exist nu am avut ocazia sa intilnesc un lider carismatic . Am vazut in schimb demagogi , parveniti , mincinosi si afaceristi fara morala .
In general numitii lideri care stringeau in jurul lor un partid sau o coalitie. Erau garantia unei coagulari politice , a unei idei de putere ca garantie de realizare personala , a rudelor si prietenilor pe banii contribuabililor . Atit . Efectele sint vizibile peste tot . Inclusiv in Romania .
Cred ca de „lideri ” am avut destui si cu efectele cunoscute .
Acum e ora de a avea uniuni de oameni liberi in jurul unor idei cu solutii , cu pragmatismul necesar aplicarii acestora . Epoca liderilor preudo carismatici e moarta si ingropata .
Personal cred ca cine pricepe asta intelege ca sabloanele clasice de gestionare a puterii (cele de pina acum ) nu vor produce eficienta niciodata . Doar vor agrava problemele .
Cloaca in care se scalda Europa de azi si Romania nu au sanse de dezinfectare cu aceiasi protagonisti care au varsat deseurile pina la cele mai inalte niveluri .
Nici macar reciclarea sub alte simboluri politice nu va produce nimic binefacator .
Problema e cit de constienta e natiunea , comunitatea europeana in ansamblu de dezastrele viitoare pe care acesti politicieni le lasa mostenire azi si cit de dispusi sint cetatenii sa se implice in aceasta operatie extrem de dificila de dezinfectare .
Eu sint pesimist . 😦
stefan60
20/04/2012 at 6:50 pm
Din nefericire si eu 😦
Theophyle
20/04/2012 at 8:02 pm
O comparatie proaspata .
Granita Italia – Elvetia . Politia controleaza o masina . Se descopera 200.000 euro bani gheata . Confiscare caci daca legea comunitara prevede max. 10.000 euro de persoana ca limita maxima de cash , si legea italiana prevede aceiasi suma maxima de bani lichizi la purtator .
In acest caz , sa il vad pe Becali cu 1,7 milioane euro in valiza si magistratul care zice ca banii nu pot fi confiscati.
Inteleg tot mai bine de ce marii borfasi a Romaniei nu au nici cea mai mica intentie sa emigreze pe undeva prin tarile din vest . Ar ajunge in scurt timp dupa gratii dar si in chiloti . 🙂
stefan60
20/04/2012 at 7:08 pm
Salut Stef,
Exact la asta ma gandeam. Ce s-ar intampla daca NYPD prinde un domn cu o valiza in care sunt 2 ,il de USD 🙂 mare circ! 😦
Theophyle
20/04/2012 at 7:59 pm
Seara buna!
In atentia bucurestenilor, 20 iunie este aproape:
http://www.europalibera.org/content/article/24543745.html
luminita
20/04/2012 at 7:25 pm
Buna seara,
din nefericire omul nu are inca semnaturile 😦
Theophyle
20/04/2012 at 8:01 pm
Buna seara 🙂
Un miracol s-a produs intr-o zona de o frumusete care taie respiratia. Cred ca este cea mai buna investitie din fonduri europene despre care am citit. Renaste speranta unor investitii bine facute si cu efecte bune pe termen mediu si lung.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/miracolul-de-la-vidra-partiile-care-vor-schimba-soarta-977653.html
mar
20/04/2012 at 7:55 pm
Buna seara 🙂
Frumoase locuri – superb.
Theophyle
20/04/2012 at 8:00 pm
Buna seara,
Funeriu la Cristoiu, pe b1.
cedric
20/04/2012 at 8:07 pm
Foarte bun. O placere sa il asculti
eugeni
20/04/2012 at 8:28 pm
E totusi altceva. De mult n-am mai urmarit o emisiune atat de tihnita si relaxanta. Imi place sa-l urmaresc pe Funeriu. Va seta, zic eu, un trend cel putin diferit in politica … atat cat va fi.
uitaroh
20/04/2012 at 8:29 pm
Oare mai sunt sanse de a se produce un miracol in unele medii 😥
http://www.adevarul.ro/locale/targoviste/MANASTIREA_NUCET_Enoriasii_s-au_imbrancit_la_mici_si_bere-mai_ceva_ca_la_aghiasma-_Politicienii_PSD_au_avut_castig_de_cauza_GALERIE_FOTO_0_685731726.html#
mar
20/04/2012 at 8:13 pm
Salut @mar
Multi se vind pentru putin . E si ieftin sa cumperi voturi doar cu mici si bere . Asa alegatori , asa clasa politica . 😦
stefan60
20/04/2012 at 8:39 pm
Exceptional vorbeste Funeriu, dar pare din alta lume!
cedric
20/04/2012 at 8:26 pm
Salut Cedric,
El este din alta lume. Lumea in care copiii nostri trebuie sa traiasca. Noi nu prea cred ca o vom prinde!
Theophyle
20/04/2012 at 8:28 pm
G 20 decide marirea fondurilor la dispozitia FMI . Nu la cele 600 miliarde deziderate ci doar 400 miliarde dolari .
Japonia contribuie cu 60 miliarde . Curios cine vor fi clientii acestor noi ajutoare . Sigur vor fi din UE . 🙂
stefan60
20/04/2012 at 8:29 pm
Parerea mea bani aruncati!
Theophyle
20/04/2012 at 8:33 pm
Ma gindesc sa largesc garajul . 🙂
stefan60
20/04/2012 at 8:36 pm
mai bine ti-ai construi un adpost atomic in munti 🙂
Theophyle
20/04/2012 at 8:37 pm
Hope for the best and prepare for the worst – nu am vazut acest lucru aplicat in tara noastra.Politicienii nostri sunt de regula hiperoptimisti si cheltuie bani fara a se gindi la urmari. Cu o minima pregatire treceam de criza asta usor dar atit dl.Tariceanu cit si dl.Boc au negat acest lucru 2 ani buni 2008&2009 in care se puteau face multe.
bigone
20/04/2012 at 8:37 pm
bigone salut 🙂
politicienii nostri au un electorat de prosti. Asta este adevarata problema 😦
Theophyle
20/04/2012 at 8:39 pm
„marfa” care se cumpara ieftin . Dai un mic , o bere si ai obtinut voturile necesare realegerii . 😦
Nu conteaza ca te injura tot anul alegatorul , cu pomana preventiva se anesteziaza constinta si uzul ratiunii. 🙂
stefan60
20/04/2012 at 8:42 pm
salut. Daca-ti cad exporturile cu 25% (sau orice vanzari cu 25%) iluzia unor ajustari MICI e paguboasa. Cand mass-media te convinge zi de zi ca-ti merge prost, iti mai cumperi casa? si uite asa industria de constructii si a materialelor de constructii se prabusesc (indiferent de actiunea statului). PS. in toate celelalte tari (nu cu Boc premier) interventia statului a fost alimentarea cu bani a bancilor, ceea ce nu a fost necesar in RO. Deci unde e interventia mica? poate la cei ce ziceau ca ajunge sa se arate Ponta ca totul sa fie o lume de magnolii, lapte si miere, ba chiar si cu carnati ce ploua din cer.
cinic
21/04/2012 at 1:00 pm
Funeriu: „Am observat ca presedintele are o agenda de modernizare a Romaniei si am aderat la aceasta agenda” (raspuns la intrebarea lui Cristoiu daca face parte dintre intelectualii lui Basescu)
cedric
20/04/2012 at 8:43 pm
salutare! 🙂
Funeriu e de pe alta planeta. Planeta majoritatii profilor romani e de alta categorie, l-ar sfisia cu dintii pe fostul ministru.
Cetatean
20/04/2012 at 8:44 pm
Salut C,
unul din putini oameni care chiar au facut ceva cu substanta!
Theophyle
20/04/2012 at 8:50 pm
Prietena lui Teophyle, si fac aici referire la AMP, bate saua sa priceapa iapa:
„Aş face oricînd un institut cu MRU, sau o revistă academică, sau orice de acest gen, dar bravo lui că are curajul să se gîndească la un partid”.
Vorbeste de SRS dar scrie rau numai de PDL de parca SRS ar fi in PDL si nu in PNL. Dupa MRU vorbeste de EBA. Este uimitoare ranchiuna femeii.
MRU poate sa se duca la OXFORD sa fie profesor si AMP L-AR lua pe langa ea sa fie editor la o revista condusa de ea.
Funeriu fiind cu „gasca” nu face doi bani………
eugeni
20/04/2012 at 8:45 pm
Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, l-a inlocuit vineri din functie pe directorul Societatii Feroviare de Turism, Alexandru Dumitrescu.
Ce societate de stat e asta ca nu am auzit in viata mea de asa ceva ? Nu exista pe unde sint eu un „CFR” de turism . 🙂 Ceva posturi calde , bine platite si loc de plasat „cunostintele” ?
stefan60
20/04/2012 at 8:47 pm
Il apreciez f.mult e un om onest , mi-as dori sa fie ministru al Educatiei din nou.
bigone
20/04/2012 at 8:47 pm
Si Nasul a inceput sa emita http://live.nasul.tv/
luminita
20/04/2012 at 8:48 pm
Subiectul este restituirea proprietatilor.
luminita
20/04/2012 at 8:56 pm
Interesant de reamintit ca circul restituirilor a inceput in 1995 cu Legea cumpararii caselor nationalizate de catre chiriasi, marca kaghebistului Ilici Iliescu.
luminita
20/04/2012 at 9:06 pm
luminita salut. Nu vad nicaieri cifre. Iar fara cifre vorbim „consideratii”. A. e adevarat ca 50% din valoare (sau numar de dosare) se refera la Biserica Greco_Catolica? daca da, atunci 50% din problema se rezolva intr-un fel, iar asociatiile chiriasilor, a fostilor proprietari etc nu au amestec in aceasta jumatate a problemei. B. E adevarat ca sume importante (dar JUSTE) din fondul Proprietatea au fost platite catre Auschnitt, Malaxa, Mociornita etc? daca da, iar nu au ameste in asta asociatiile C. Cate vile in total sunt in Cartoierul Primaverii? 500/1000/1500? daca da atunci discutia cu activisti etc este numeric limitata. Deci CIFRE si pe urma putem discuta la obiect!
cinic
21/04/2012 at 1:05 pm
A inceput sa emita NAsul.
mar
20/04/2012 at 8:53 pm
pragmatism = ciolan
http://sareinochi.com/2012/04/20/fa-ce-spune-popa-nu-ce-face-popa/
Sare'n Ochi
20/04/2012 at 9:28 pm
daca Helmuth Kohl nu era pragmatic (real-politik) cand s-ar fi reunit Germania?
cinic
21/04/2012 at 2:20 pm
nu vorbeam despre Helmuth Khol, vorbeam despre traducerea in limbaj mioritic a intelesului cuvantului. dar nu era mai bine daca citeai si link-ul, apoi te exprimai?
Sare'n Ochi
21/04/2012 at 4:25 pm
ok, scuze, dar de ce in RO, cuvanul pragmatic trebuie sa capete conotatii peiorative? Evident ca unii confunda pragmatismul cu oportunismul!
cinic
22/04/2012 at 4:22 pm
da. cei despre care vorbeam. este si vina mea ca ar fi trebuit sa pun inca un = si si cuvantul oportunism.
Sare'n Ochi
22/04/2012 at 5:14 pm
E clar .
Dupa alegerile locale , majorarea de 16% a salarilor bugetarilor e confirmata .
Asa cum e confirmata si finantarea majorarii prin noi datorii .
http://cursdeguvernare.ro/guvernul-catre-comisia-europeana-in-2012-marim-salariile-si-datoriile-incetineste-cresterea-economica.html
Toti demagogii care ne prosteau ca e an electoral , nu trebuie cazut in populisme au schimbat ideile ?
Cum au vazut ca se prabusesc in sondaje , tot la aceleasi masuri facute de altii si aprig criticate au ajuns .
Misto . 😦
stefan60
20/04/2012 at 10:05 pm
boi si criminali,fac si astia ca tariceanu/pentru 1-2 procente vom plati cu virf si indesat
intimplator
20/04/2012 at 10:18 pm
totusi au trecut cele 6 luni de sacrificiu cerute ptr reducerea salariilor. sunt oameni care si platesc intretinerea in rate dupa iarna care a fost 🙂
zigzag
20/04/2012 at 10:52 pm
numai sarac sa nu fii in Ro!
si d-astia sint citeva milioane bune…
dar tot in Ro avem mizerabili cu pensii de 9000-16000 lei si mai spun ca este putin….
buna seara, all
🙂
skorpion
20/04/2012 at 11:27 pm
Circula zvonuri.
O mare scena de tradare la votarea motiunii, mare surpriza…
Eu pariez pe Blaga.
vicepresedintele PNL, Rusanu, azi:
“Domnul Vasile Blaga este un presedinte bun, este un om onest, corect si in niciun caz PNL nu are de gand sa-l schimbe din functie, chiar daca acum avem majoritate in Senat.”
Singurul motiv pentru care nu il schimbi pe al doilea om in stat este ca e omul tau. Blaga este inlocuitorul lui Basescu.
macgregornews
20/04/2012 at 11:47 pm
Intrebare in noapte: dece o fi atit de criminal sa refaci salariile bugetarilor dupa ce, atunci cind le-ai redus, ai promis ca e temporar si ca se va reveni cindva?
Printre bugetarii cu salariile reduse nu au fost majoritatea cu salarii nesimtite, ci multi cu salarii mizerabile.
Deprimant.
Dar e distraciv a-l purta pe Boc prin toate noroaiele, cind pe tine te-a guvernat un geniu
http://www.hotnews.ro/stiri-international-12049573-silvio-berlusconi-catalogat-presupusele-orgii-resedinta-drept-jocuri-burlesti.htm
victor L
20/04/2012 at 11:51 pm
Salut @ victor L
Iarasi te aprinzi ? 🙂
Nu sint bani la buget pentru mariri de salari . Citeste si vei vedea ca marirea de salari se face :
1 – pe datorie .
2 – anul urmator va fi asa cum e scris : „o scadere a cresterii economice” . Asta inseamna ca statul va incasa in 2013 si mai putini bani . Ca urmare ,deficitul datorat reintegrarii salarilor va fi si mai ridicat .
3- reducerea personalului bugetar prin trecera la pensie si angajarea doar a 1 angajat la 7 noi pensionati insemna ca cheltuiala se muta pe fondul de pensi si va creste . Deja e in deficit finantarea pensilor cu peste 12 miliarde lei noi anual . Va creste acest deficit cu „reforma” asta .
Legat de majorarile de salarii :
De regula se fac majorari de salari cind ai posibilitatile materiale asigurate . Adica un trend de incasari fiscale mai ridicat . Nu se obtine acest trend cind e criza .
Chiar daca dai sarcina lui Bejan sa faca amenzi pe banda rulanta pentru a avea banii necesari maririlor de salarii. Care amenzi prin definitie sint o masura temporara , cu efect doar in un an . De vazut si citi bani efectivi incaseaza statul din amenzile astea ca pina se pronunta judecatorii (in procesele de contestatie a amenzilor ) , trec ani buni si banii sint doar pe hartie nu si in buzunar .
Ai uitat repede cind au facut legea (in unanimitate de marire a salarilor in invatamint cu 50 % si niciodata aplicata) , dar ai uitat si gura mare a lui Basescu care in direct Tv se ratoia la Tariceanu spunind : „sint bani pentru aceste mariri ” .
Berlusconi nu insist dar sa pricepi ca Italia nu a fost cu caciula in mana la FMI si nici presedintele Italiei nu a iesit pe sticla sa strige impotriva „salarilor nesimtite” si a „pensilor speciale ” sau sa spuna ca bugetarii sint ca niste grasuni pe spinarea privatilor.
Se vede ca la unii va sta in gat cind citesc presa romaneasca si o dau pe acest blog . Poate castigi si tu o paine ca postac si atunci te inteleg ca trebuie sa apari mereu cind scriu ceva real care defavorizeaza Boc si PDL .
PS . Curios ca nu scri nimic cind se publica ca un fost judecator are pensie de 16.036 lei lunar sau cind se afla oficial ca recalcularea pensilor militare a dus la o crestere de peste 30 % a mediei acestor pensi cu cresterea deficitului fondului de pensi cu un miliard de lei noi . Nu vezi sau ai „indicatii” , „sarcini de servici” sa denaturezi realitatile strigatoare la cer ?
Noapte buna .
Tine minte , scrie si sefilor tai , nu sint membru , simpatizant USL dar nici prost sa cred toate minciunile PDL sau ale lui Basescu .
stefan60
21/04/2012 at 12:37 am
sa stii ca Victor L a mentionat despre pensia halucinanta a lui costiniu de 16.000 lei/luna chiar la articolul lui cristi danilet postat la contributors. poti sa verifici chiar acum…..
skorpion
21/04/2012 at 12:40 am
Nici Vlaston nu e membru , simpatizant USL dar are aceleasi resorturi ca matale.
Victor L nu este un om platit. Matale………. bibicule…….. 🙂 cam violent
lastnightmusic
21/04/2012 at 4:49 am
salve. daca lasi toti judecatorii si fara pensii si fara salarii tot nu poti adauga UN LEU la pensie celor 6 mil. pensionari. Hai sa vorbim cifre nu consideratii! 1,2 mil. bugetari primesc 200 ron in medie, adica 240 mil. lunar, adica 1,5 mld. pana la sf. anului, adica cam 0,3% din PIB. Din aceste sume, se intorc prin impozite, contributii si TVA cam jumatate la bugetele statului, asa ca „gaura neta” e vreo 7-800 mil. Daca presupunem ca mai scad si restantele la banci si acele banci isi maresc profitul si platesc ceva mai multe impozite parca nu e diavolul absolut. Ca ar fi trebuit redus mai drastic numarul de bugetari e o alta discutie, la care, evident cei ce stau pe margine fluiera si dau solutii. Fapt este ca concedierea unui bugetar e rareori definitiva si judecatorii au creat MULTE surprize si statul a fost obligat sa dea si toate salariile inapoi fara ca , in perioada respectiva persoana sa fi prestat vreo munca. A se vedea, in acest sens, faptul real (revoltator daca vreit) ca pe multe posturi sunt cate trei salariati, dintre care doi au fost repusi acolo de justitie.
cinic
21/04/2012 at 2:29 pm
salve stefan. doua mici corectii necesare. A. nu e vorba de o angajare la 7 PENSIONARI ci vacantari (mai mor, isi mai gasesc servicii, mai emigreaza etc si NU!, nu se pensioneaza anticipat mai nimeni caci penalizarea e ingrozitoare B. media de varsta a functionarilor publici (deci nu a bugetarilor) este de peste 50 de ani. NB. am senzatia ca exagerezi cu media de 30% la pensii militare (poate la ceva subofiteri). Iar faptul ca pensiile militare se platesc din bugetul Min.Muncii si nu se mai platesc din bugetul MAN, ce schimba in materie de deficit la bugetul consolidat. PS. risposte senza offese prego!
cinic
21/04/2012 at 2:35 pm
Victor / TDS ,
Boc isi merita soarta, poate mai mult decatat atat. A inselat chiar daca a fost inselat la randul lui. Majoritatea promisiunilor lui nu au fost reale:
1. Toatesacaderile de persopnal au fost de fapt anulari ale unor posturi neocupate;
2. Nu a facut nimic pentru a scadea pensiile „nesimtite”, au ramas asa cum au fost;
3. idemnizatiile revolutionarilor au fost date inapoi aproape integral;
4. a intretinut o relatie clientelara exact ca a cea a PSD-ului.
Ca Presedinte al partidului a fost la fel de slab si incompetent. Un jalnic personaj. E a fost cinstit – exact! El nu a furat, in jurul lui s-au facut averi.
Theophyle
21/04/2012 at 5:43 am
Thephyle
Aici nu e vorba de Boc, poate sa mearga si la puscarie daca e nevoie linga Apostu. Bine ?
Aici ma refer la atitudinille de tip Loda. Aceste atitudini nu au nici o legatura cu convingerile personale pe care le pot intelege ci cu fripturismul. pe care nu il inteleg . De asta ii iau apararea lui Victor L,
Parca am obosit sa aud si pe blogul asta de la Stefan ”martorul lui Vlaston” ca Basescu :: ” invatamint cu 50 % si niciodata aplicata) , dar ai uitat si gura mare a lui Basescu care in direct Tv se ratoia la Tariceanu spunind : “sint bani pentru aceste mariri ” .
O voi mai auzi de la el de 100 de ori ? in timp ce face „laudatio luiMN” pe Contributors il trimite pe Victor L sa transmita nustiu ce sefilor sai pedelaci ?
Care sunt sefii lui victor L. ?
lastnightmusic
21/04/2012 at 6:26 am
TDS,
Theo o sa-ti raspunda, sunt sigur! Avand in vedere ca acest blog ti se datoreaza si tie intr-o proportie destul de ridicata (conform legendelor fondatoare cunoscute apropiatilor). Cred ca este necesar sa te atentionez ca Theo nu si-a schimbat nici macar un micron parerea despre Boc in ultimii 2-3 ani, vezi:
https://theophylepoliteia.wordpress.com/2009/10/13/dl-boc/
huniad
21/04/2012 at 8:01 am
Nu astept raspuns de la Teophyle in ce il priveste pe Boc si nici atentionari
Ce naiba mai frate chiar nu mai e coerent ce scriu ? ii scriam doar lui Stefan schimbat la fata de cind e „martorul lui Vlaston „
lastnightmusic
21/04/2012 at 10:23 am
nu tu speranta, nu tu pragmatism, ci doar oroare si lehamite si greata,
vedeti figurile care candideaza in div. orase
http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-va-prezinta-harta-conflictelor-politice-batalia-pentru-romania-977737.html
skorpion
21/04/2012 at 12:11 am
O lectura ptr. cafeau de dimineata 🙂 Cristoiu il demoleaza pe Puturosul natiei.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-la-crin-antonescu-la-cateaua-in-calduri-977731.html
mar
21/04/2012 at 1:10 am
Buna Dimineata,
Postare noua!
huniad
21/04/2012 at 6:57 am