Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână: 14 aprilie / “Sărbători fericite”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de Săptămâna Mare. Meteorologii au emis o informare de vreme rea pentru intervalul 14 aprilie ora 09:00 – 15 aprilie ora 21:00, când se vor produce averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în toate regiunile ţării. Vremea va fi instabilă. Temporar înnorările vor fi accentuate şi vor fi averse, însoţite de descărcări electrice, pe arii extinse în Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, unde cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp, mai ales în zonele deluroase şi montane din aceste regiuni. Vor fi condiţii de grindină. În nord-vestul şi centrul ţării doar local vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va avea intensificări îndeosebi în jumătatea de est a teritoriului, cu viteze mai mari la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade, iar cele minime se vor situa între 5 şi 12 grade.

La Bucureşti Vremea va fi instabilă. Temporar, mai ales în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii, vor fi averse, însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 10…11 grade. Mediafax.

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3733      RON; 1 USD = 3. 3249   RON; 1 EURO = 1. 3153 USD; Francul elvetian 3. 6394 RON. Gramul de aur 178.5483 RON.  Evolutia saptamanala o puteti citi aici

Câţi români se trateză anual la Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Spitalul general din Viena. Aproximativ 600 de români au mers anul trecut la tratament la spitalul AKH din Viena (Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Spitalul general din Viena), una dintre cele mai populare unităţi printre românii care au nevoie de tratament în străinătate. „Numărul românilor (trataţi la AKH – n.red.) creşte uşor”, au spus reprezentanţii biroului de presă ai spitalului AKH, care au indicat numărul pacienţilor români care au primit tratament în 2011. În cadrul spitalului, controlat de statul austriac, taxele pentru o zi de îngrijiri pot ajunge şi la 1.200 de euro în cazul pacienţilor străini, astfel că dacă se consideră că fiecare român a cheltuit minimum 5.000 de euro pentru tratament în cadrul spitalului, rezultă că aceştia au scos din buzunar cel puţin 3 milioane de euro. Nemulţumiţi de serviciile primite în ţară sau pentru că problemele lor nu au rezolvare în România, tot mai mulţi pacienţi iau calea străinătăţii, iar în majoritatea cazurilor îşi plătesc singuri tratamentul. Statul român se implică prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în finanţarea unor cheltuieli, însă sumele sunt reduse, potrivit calculelor ZF, acestea ridicându-se la 42 mil. lei (10 mil. euro) anul trecut. CNAS decontează servicii în străinătate pentru persoane care călătoresc sau care s-au mutat în alte ţări, dar sunt asigurate în România, în timp ce ministerul suportă intervenţiile în cazuri extrem de grave pentru care nu există tratament în spitalele româneşti. Ziarul Financiar.

Cât valorează aurul extras de grupul canadian din România şi cum va evolua preţul. Eldorado Gold, compania care deţine 80% din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certej, în judeţul Hunedoara, 270 de milioane de dolari şi să extragă în medie, anual, începând din 2015, peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint. La preţul mediu luat în calcul de grupul canadian pentru reevaluarea rezervelor, valoarea celor peste 4 tone de aur ar fi de 160 de milioane de dolari americani sau 220 milioane dolari la cotaţia internaţională de vineri. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizată la 12 ani, potrivit unui comunicat al Eldorado Gold, preluat de mineweb.com. Eldorado a cumpărat anul trecut European Goldfields, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Tranzacţia a fost evaluată la 2,4 miliarde de dolari. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român. Investiţia anunţată la Certej de grupul canadian este mai mare cu 15% comparativ cu cea estimată într-un studiu de fezabilitate din 2010. Concret, investitorii canadieni preconizează în Certej o producţie medie de 130.000 de uncii de aur (echivalentul a 4,04 tone de aur) şi 660.000 de uncii de argint (20,5 tone argint), cu costuri de exploatare de 400 de dolari pe uncie pentru aur. Eldorado Gold, care operează mine pe mai multe continente, intenţionează să realizeze o producţie totală anuală de aur de 1,7 milioane de uncii (53 de tone) în decurs de cinci ani, costurile medii nete de operare fiind estimate la 350 dolari pe uncie, potrivit anunţului făcut joi de companie. Integral in Gandul.

Scandalos! Baronul Rosu, albit inainte de alegeri. Judecatorii Curtii de Apel din Targu Mures l-au „albit” pe Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, recordmanul conflictelor de interese dintre alesii din Romania. Magistratii au anulat raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care dovedea ca Nicolescu si-a invitat firmele la afaceri cu statul. Investigatia facuta de ANI a scos la lumina 14 contracte pe care Constantin Nicolescu le-a acordat firmelor saleInvestigaţia făcută de ANI a scos la lumină 14 contracte pe care Constantin Nicolescu le-a acordat firmelor sale. Nouă contracte le-a semnat el însuşi, ca preşedinte de consiliu judeţean, chiar cu directorii propriilor firme. Alte cinci contracte, tot cu firmele sale, au fost aprobate tot de Nicolescu. În declaraţia de interese, Nicolescu nu a pomenit nimic despre afacerile cu statul ale firmelor, lăsând rubrica imaculată. Preşedintele Coniliului Judeţean Argeş ar fi trebuit să înscrie zeci de contracte primite de la aproape toate instituţiile de stat din judeţ. Au semnat contracte, cu firmele familiei Nicolescu, Muzeul judeţean, Direcţia de Asistenţă Socială, Biblioteca judeţeană, Poliţia comunitară Piteşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Agenţia Naţională a Rezervelor de stat şi Hidroelectrica.Integral in EVZ

Telefoanele mobile furate nu vor mai funcționa în nicio rețea din România. Până la sfârșitul acestui an, România ar putea avea o bază de date care să conțină codurile unice de identificare ale telefoanelor pierdute. Președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, este de părere că o asemenea bază de date ar proteja utilizatorii și ar descuraja furtul de telefoane. Zilele trecute, marii operatori de telefonie mobilă din SUA, respectiv Verizon, Sprint, T-Mobile și AT&T, au ajuns la un acord potrivit căruia vor începe să blocheze smartphone-urile care sunt declarate furate, informează Bloomberg. Această decizie este menită să preîntâmpine furtul de telefoane, un fenomen care capătă amploare pe zi ce trece. Potrivit unui proiect de lege aflat pe masa Congresului american, blocarea telefoanelor furate se va face pe baza unei serii unice de identificare, dar și a unor baze de date naționale. Odată blocate, telefoanele nu vor mai putea fi utilizate în altă rețea. ANCOM analizează posibilitatea reglementării blocării telefoanelor mobile furate, însă deocamdată nu se știe dacă acest demers va fi impus printr-o decizie sau va presupune încheierea unui acord cu toți operatorii de telefonie mobilă din România, a declarat pentru hotnews.ro Cătălin Marinescu, șeful ANCOM.Adevarul.

Antonescu: Sunt de acord cu Băsescu legat de necesitatea unei decizii privind exploatarea resurselor. Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, la Realitatea TV, că, în mod excepţional, este de acord cu preşedintele Traian Băsescu în legătură cu faptul că trebuie luată o decizie privind exploatarea resurselor, potrivit Mediafax. Preşedintele PNL a spus că este adevărat că trebuie luată o decizie privind exploatarea resurselor. El nu a precizat însă ce decizie trebuie luată. Preşedintele PNL a mai spus că subiectul trebuie dezbătut public. Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, noului ministru al Mediului şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist. El a menţionat că este necesară o decizie rapidă a autorităţilor române în legătură cu investiţiile străine privind resursele naturale. Băsescu a menţionat că deciziile, de aprobare sau respingere, sunt de preferat actualei situaţii în care investitorii aşteaptă hotărâri din partea autorităţilor. Romania Libera.

Multinationalele din Romania: cati salariati lucreaza, cum sunt distribuite pe industrii si tari de provenienta si care e valoarea adaugata bruta. Activitatea filialelor straine (FATS) din Romania nu a fost analizata decat recent, datele privitoare la aceasta zona de business fiind tratate mai cu discretie de presa de business din cauza informatiilor de multe ori in suficiente. HotNews.ro impreuna cu INS au analizat activitatea acestor filiale straine (definite drept companie rezidenta in tara noastra, dar care este controlata de catre o entitate nerezidenta). Cel mai mare numar de filiale straine este detinut de intreprinderile din Italia, iar cea mai mare pondere a cifrei de afaceri a fost realizata de filiale ale intreprinderilor din Germania. In medie intr-o companie FATS s-au inregistrat 36 de salariati. Cifra de afaceri medie realizata de o intreprindere FATS a fost de 14,6 mil. lei, iar valoarea adaugata bruta de 2,9 mil. lei.  In sectorul „Servicii” s-a inregistrat cel mai mare numar de filliale straine. In Romania, numarul de intreprinderi active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de 491.198.  Sectorul „Industrie” insuma 58.853 intreprinderi, respectiv 12,0% din total. Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile din cadrul sectorului „Comert”, respectiv 40,2%. Sectorul „Servicii” reprezenta 35,6% din  totalul intreprinderilor active, iar ponderea inregistrata in cadrul sectorului „Constructii” a fost de 12,2%.  Din  totalul companiilor active intreprinderile FATS au totalizat un numar de 25.835, ceea ce reprezinta o pondere de 5,3%. Se observa ca cea mai mare pondere a intreprinderilor FATS se regaseste in sectorul „Servicii” care insuma 9.504 intreprinderi, iar cel mai mic numar in sectorul  „Constructii”, respectiv 2.846. In ceea ce priveste ponderea intreprinderilor FATS in  total sector, cea mai mare s-a inregistrat in industrie 8,9%, in timp ce valoarea cea mai scazuta s-a inregistrat in comert 4,2%. Integral in HotNews

Topul absorbției fondurilor UE: București-Ilfov, codașa regiunilor de dezvoltare. Regiunea Bucureşti-Ilfov are proiectele pe fonduri structurale cele mai valoroase, ca bani potențiali care pot fi absorbți de la Comisia Europeană, dar, raportat la valorile eligibile, plățile efectuate către beneficiari sunt cele mai reduse, din anul 2007 până în prezent. Potrivit datelor transmise până la 31 martie 2012 în Sistemul Unic de Management al Informaţiei (SMIS) de cele 7 autorități de management din cadrul ministerelor care gestionează fonduri structurale și de coeziune, regiunea București-Ilfov înregistrează 1.908 contracte de finanțare, cu valoare eligibilă totală de 21,977 miliarde de lei, iar plățile către beneficiari au ajuns la 780,3 milioane de lei, adică 3,55% din valoarea eligibilă. În total, cele 8 regiuni de dezvoltare ale României înregistrează 7.812 contracte de finanţare pe fonduri structurale, cu valoarea eligibilă de 69 miliarde de lei. Plățile efectuate către beneficiari ajung la 8,576 miliarde de lei, adică 12,42% din valoarea eligibilă. Plățile către beneficiari nu reflectă, însă, absorbția propriu-zisă de bani europeni, pentru că acești 8,576 de miliarde de lei înseamnă și bani de la bugetul de stat, sub formă de prefinanțări, pe lângă banii europeni, care sunt accesați în baza facturilor trimise la Bruxelles și aprobate de Comisia Europeană. De asemenea, trebuie subliniat că datele transmise de autoritățile de management în SMIS nu sunt complete. Integral in Curs de Guvernare

Omul de afaceri Călin Mihai Stoia a părăsit Penitenciarul Târgu Mureş. Fostul primar Călin Apostu rămâne în arest. Omul de afaceri Călin Mihai Stoia a părăsit vineri seară, în jurul orei 22,15, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el exprimându-şi regretul că nu a fost eliberat şi fostul primar al Clujului Sorin Apostu. Stoia a fost eliberat ca urmare a deciziei instanţei supreme de punere a sa în libertate, după ce avocaţii săi au făcut recurs faţă de hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş din 4 aprilie, prin care acesta era menţinut în arest preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX. La ieşirea din penitenciar, Călin Mihai Stoia a declarat ziariştilor că regretă că alături de el nu a fost eliberat şi fostul primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu, alături de care este judecat într-un dosar privind mai multe fapte de corupţie, instrumentat de DNA.”Mă bucur foarte mult, îmi pare rău că nu e şi primarul (n.r. – eliberat). Nu aveam nici eu, nici el ce să căutăm în puşcărie”, a spus Stoia, care a adăugat că dosarul are la bază „abuzurile DNA”, dar care, în opinia sa, se vor temina.Stoia le-a urat jurnaliştilor prezenţi „Sărbători fericite”, după care a plecat spre Cluj Napoca. Curtea de Apel Târgu Mureş a respins în 4 aprilie ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, şi ale omului de afaceri Călin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventivă. Sentinţa a fost atacată cu recurs de avocaţii acestora, iar ICCJ a decis, vineri, eliberarea lui Stoia sub control judiciar şi a respins o cerere similară a lui Apostu, astfel că fostul edil va petrece Paştele în arest. Omul de afaceri Călin Stoia a primit însă interdicţie de a părăsi ţara. Mediafax

Subiectele zilei in Europa pot fi citite pe Politeia Europeana.

O zi bună si Sărbători fericite!

Written by Theophyle

14/04/2012 la 6:54 am

34 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ziua buna la lumea buna!

  mishu jamie

  14/04/2012 at 7:46 am

 2. O zi frumoasa tuturor!

  ela

  14/04/2012 at 7:49 am

 3. Buna ziua si multumiri doamnelor distinse 🙂

  huniad

  14/04/2012 at 8:07 am

 4. Ziua Bună! Super noutăţi, unde se mută slujba de Înviere în noaptea asta:
  http://baricada.wordpress.com/2012/04/14/slujba-de-inviere-va-avea-loc-pe-arena-nationala/

  baricada

  14/04/2012 at 8:40 am

 5. Buna ziua 🙂
  Multumiri ptr. efortul facut ptr. a ne informa si lumina in problemele firbinti ale cetati.

  mar

  14/04/2012 at 8:44 am

  • Buna Ziua mar,
   cu multa placere, meritul este a lui Theophyle. Eu sunt numai gardianul de serviciu 🙂

   huniad

   14/04/2012 at 8:48 am

   • Gardianul pazeste portile cetatii 😀 lucru deosebit de important 😀

    mar

    14/04/2012 at 8:50 am

 6. buna dimineata
  ca de obicei dan popa-hotnews-are analize bune;
  de remarcat ca in turism investitiile straine sunt 0,5 pct ;sa fie asta legat de calitatea serviciilor oferite?investitii straine putine… turismul ramas pe mina lui mazare&co si serviciile ….

  intimplator

  14/04/2012 at 8:55 am

 7. Buna dimineata
  Sarbatori fericite alaturi de familie, multa sanatate si tot ce va doriti. Toate cele bune tuturor.
  Multumesc pentru informatiile si comentariile de o calitate ireprosabila.

  Alex

  14/04/2012 at 9:15 am

  • Buna Ziua Alex,
   Multumiri si Paste Fericit!

   huniad

   14/04/2012 at 11:28 am

 8. o zi buna tuturor!
  si un Paste fericit, cu multa sanatate!

  Sare'n Ochi

  14/04/2012 at 9:25 am

 9. neata,
  doar 0,003 % se trateaza in strainatate, restul ”se bucura” de exceptionalele tratamente gasite in Ro.
  tilharii se albesc de Paste (Ctin Nicolescu)

  Sarbatori Fericite, tuturor!

  skorpion

  14/04/2012 at 9:43 am

 10. Buna dimineata si multumim de informatii si totodata
  Sa-ti fie viata pufoasa ca un cozonac, fara griji ca a unui miel, colorata ca un ou de Pasti si luminoasa ca ZIUA INVIERII.
  HRISTOS A INVIAT!

  yepurasalexandra

  14/04/2012 at 9:53 am

 11. Sarbatori Fericite si multa sanatate tuturor!

  zigzag

  14/04/2012 at 9:57 am

 12. Brusc s-a-nserat. În sfeşnic lumânarea
  Pocnind se-aprinse singură, din nou.
  Trei zile l-am vegheat sub răsuflarea
  De somn ce-n somn e somnului ecou
  http://sareinochi.com/2012/04/14/iviere/

  Sare'n Ochi

  14/04/2012 at 9:57 am

  • Servus Saricica!
   Frumos, frumos! Ai terminat drobul de facut? 😀

   desydemeter

   14/04/2012 at 11:29 am

   • anul acesta il face soacra-mea.
    de atata master chef, pe toti i-a apucat cheful de gatit. cuminte, m-am retras din calea furtunii 😀

    Sare'n Ochi

    14/04/2012 at 11:31 am

 13. Buna ziua all 🙂
  Sarbatori fericite si numai bucurii!
  Daca aveti timp puteti veni in vizita :

  https://desydemeter.wordpress.com/2012/04/14/saptamana-mare-in-artele-plastice-3/
  😀

  desydemeter

  14/04/2012 at 12:08 pm

 14. Buna ziua!
  Un Paste fericit impreuna cu cei dragi va doresc tuturor!
  Sarbatori fericite gazdelor noastre, Theophyle, Demeter, Huniad plus Catzelul, va multumesc ca ati creat acest loc de intalnire si de schimb de idei, atat de frumos si prietenos !

  luminita

  14/04/2012 at 12:30 pm

  • Sarut mana luminita 🙂
   Multe multumiri si sarbatori fericite tie si familiei. La noi „non-stopul” nu se inchide niciodata 😆

   huniad

   14/04/2012 at 12:34 pm

   • 😆 😆 😆

    luminita

    14/04/2012 at 12:39 pm

 15. Fie ca lumina Invierii Mantuitorului sa va inunde casa si sa va aduca numai armonie , fericire si multa iubire ! Paste fericit!

  Multumim pentru informatii si pentru comentariile pertinente, civilizate si pline de realism.

  Mariana

  14/04/2012 at 12:56 pm

  • Multe multumiri Mariana,
   Paste Fericit tie si familiei tale!

   huniad

   14/04/2012 at 1:02 pm

 16. Salut „fratii si surorile” virtuali din Romania . 🙂
  Nu mancati ca spartii ca nu vine sfirsitul lumii . Stiu din surse sigure .
  Dupa cina cea de taina , sint perfect informat . 😆
  Sa fiti santosi si fericiti . De Pasti dar si in fiecare zi .

  stefan60

  14/04/2012 at 2:42 pm

  • Salut Stefan 🙂
   De mancat vor manca si de baut asemenea. Au calcat pietele si supermarketurile de parca marti vor navali tatarii!
   Paste fericit tie si familiei in insorita Italie 🙂

   huniad

   14/04/2012 at 2:46 pm

  • salve Stef,Huniad 🙂
   Daca esti asa de bine informat ,sunt convins ca stii ca cina inca nu a fost platita.Defapt e unul pe-acolo pe pamantul sfant,un fel de Bula de-al lor,care atat el cat si antecesorii lui care au durat lacashul cu mai bine de 2000 de ani in urma,au trimis an de an scrisori Sfantului Scaun,doar doar vreun Papa s-a-ndura ca sa plateasca datoria.Actualizata,cu inflatzia la zi,nu in emisiuni ale BCE sau FED ci in aur.
   Cum traversam cu totzii o perioada dificila,iti recomand sa ai grija de lingourile din garaj si F-16 sa fie in stand-by 😆
   ..
   Paste Fericit Stefan,Huniad 🙂

   mircea

   14/04/2012 at 3:19 pm

 17. Ciao, Stefan! Vi auguro una Buona Pasqua! 😀

  luminita

  14/04/2012 at 2:58 pm

 18. Sarbatori Fericite la toata lumea 🙂

  Postare noua!

  Theophyle

  14/04/2012 at 3:04 pm


Comentariile sunt închise.