Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Raportul NICE şi afacerea “piramidon”

In primul rand trebuie sa atentionez cititorul ca Raportul NICE nu ar fi fost comandat si facut de autoritatile romane daca lucrul depindea de ei  nici peste 100 de ani. Normal ca nu, acest raport poate strica afacerile multor “baieti destepti din sanatate”, afaceri de cateva miliarde de euro, din care toata lumea traia, multi chiar se imbogateau.  Din nefericire, raportul NICE se ocupa numai de medicamentele compensate si gratuite, fapt care diminueaza drastic suma totala a “afacerii piramidon”. Deci vorbim “numai” de o suma care variaza intre 1,4 – 1,8 miliarde de euro (depinde cine face socotelile). 

 Dupa cum bineinteles stiti, Romania nu este o tara lipsita de legi, desi majoritatea sunt de fapt ordonante de urgenta. La data de 16 martie (acum doua saptamani), Ministerul Sanatatii lanseaza in dezbatere publica proiectul de “Hotarare de Guvern pentru modificarea Anexei la Hotararea de Guvern 720/2008” pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Bun,  aici avem prima minciuna – Nu este vorba de denumiri ci de continutul acestei liste! Si cand vorbesc de continut ma refer bineinteles la medicatia, provenienta si relatia pret / beneficiu (price / performance).  

 Dupa cum vedeti, trece destul de mult timp intre promulgarea unei legi / hotarare de guvern  si implementarea ei. Discutam in legatura cu modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.389/2010)

 Probabil ca “afacerea piramidon” ar fi mers mai departe daca FMI nu ar fi fost speriat de costurile enorme  ale medicamentelor gratuite si compensate fata de datele pe care le aveau si din alte  state din Uniunea Europeana. Deci sa fie clar ca Raportul NICE nu a fost comandat de autoritatile romane ci de FMI si finantat de Banca Mondiala.

 De mentionat ca NICE nu este o organizatie de “neica nimeni”, ci este un institut serios, infiintat in 1999 si face parte din Serviciul National de Sanatate a Marii Britanii (NHS – National Health Service). Institutul a dobandit o reputatie serioasa pentru lucrarile pe care le produce in Marea Britanie si in lumea intreaga. Lucru lesne de vazut pe situl organizatiei care prezinta metodologia lor si domeniile de care se ocupa.

 Lista medicamentelor compensate (sau gratuite) a fost (si este) produsa de o comisie nationala cu dreptul de a include sau a exclude medicamente pe baza unor dosare intocmite  de companiile farmaceutice care doresc  sa-si includa sau sa schimbe medicamente din lista de compensate/gratuite. Baza legala a acestui proces este ancorat in Ordinul 318, promulgat pe timpul fostului Ministru al Sanatatii  Eugen Nicolaescu (PNL).

 Dosarul  este verificat de medicii si farmacistii membri in cele 46  comisii  de specialitate ale  Ministerului Sanatatii. Aceste comisii de specialitate inainteaza o recomandare catre comisia nationala. Comisia nationala, numita si CNT – Comisiei Nationale de Transparenta, hotaraste da or ba. Nu trebuie sa uitam nici un moment ca acesti oameni sunt decidenti ultimativi ai unui buget care variaza intre 1,4 – 1,8 miliarde de euro.

 Despre CNT – Comisia Nationala de Transparenta pot zice multe lucruri. Primul din aceste lucruri este faptul ca acesti stimati oameni sunt atat de importanti ca nu raspund nici la mailuri (unde am reusit sa gasesc) si nici la telefoane. Simplu, Olimpul nu raspunde muritorilor de rand, chiar daca muritorii se recomanda cu nume, profesie si experienta profesionala.  Nu am sa dau numele acestor olimpieni, dar voi le puteti cunoaste dintr-un articol foarte bun publicat de Vlad Mixich pe HotNews. Un lucru totusi tin sa mentionez – din acesti olimpieni, sase la numar, trei nu si-au publicat declaratiile de avere si interese.

 Sistemul medical romanesc are multe probleme, care incep de la medicina de familie, metodologia aplicata aproape in toate etapele pe care un pacient trebuie sa le treaca  si se sfarsesc pe masa acestui  CNT , care trebuie sa dea raspunsuri la problemele celor mai problematice populatii posibile – cei batrani si saraci. La data cand scriu aceste randuri trebuie sa mentionez ca lista acestor medicamente nu a fost revizuita din 2008, asta ar insemna o vesnicie in lumea in care traim.

 Am citit cu mare atentie propunerile NICE, sunt de acord cu majoritatea, sunt insa cateva propuneri care nu tin cont de structura si specificul populatiei noastre, in special cea rurala; populatie care nu beneficiaza de posibilitatea unei   igiene minime, care este greu afectata de lipsa apei tratate si a unei sanitatii normale care este aproape de neintalnit in occident.

 Despre unele schimbari propuse si parerea mea, atat cat ea conteaza,  in postarea urmatoare.  Am citit cu groaza comentariile la articolul lui  Vlad Mixich pe HotNews. Majoritatatii comentatorilor le urez toate binefacerile sistemului de sanatate asa cum a fost creat de intemeietorul democratiei originale si urmasii lui directi.  Politizarea acestor subiecte este inumana si arata cat de departe suntem noi de o normalitate si o minima solidaritate sociala.

 P.S. Pe Politeia Europeana puteti citi despre Gazul de şist.     

40 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. o zi buna tuturor!
  politizarea sanatatii este o crima.
  dar asa se intampla cand unii (ma repet de cate ori pot) prefera sa-si pele creierii in loc sa practice igiena personala.

  Sare'n Ochi

  01/04/2012 at 11:26 am

  • de fapt noi discutam aici despre o igiena sociala deficitara.

   Hronic

   01/04/2012 at 12:20 pm

   • Buna ziua hronic,
    Delicat spus. De fapt discutam despre un sistem de sanatate corupt, ineficient si nepasator!

    huniad

    01/04/2012 at 12:28 pm

   • de fapt noi discutam aici ca inclusiv igiena mintala este deficitara.

    Sare'n Ochi

    01/04/2012 at 1:29 pm

 2. off topic, amintiri din copilarie pentru multi dintre noi, va readuc in memorie (cu ocazia 1 aprilie :D) un escroc genial (care, mie unul, mi-a incantat copilaria)
  http://sareinochi.com/2012/04/01/de-1-aprilie-un-impostor-genial/

  Sare'n Ochi

  01/04/2012 at 11:28 am

  • Salut 🙂

   O postare extraordinara 🙂 m-au apucat nostalgii demult uitate … Ma intreb, citind postarea ta, cum as fi evoluat eu, ca om, daca nu as fi citit si rascitit romanele lui Karl May, daca nu as fi petrecut atatea dupamese pierdut in aventurile create de el, in loc sa joc fotbal prin parcuri. Nu stiu, e greu sa cuantific, in mod sigur insa as fi fost mai sarac …

   Radu

   01/04/2012 at 11:48 am

 3. Resalut
  Din cite inteleg , sistemul medicamentelor in RO este exact ca cel italian .Care sistem este cam asa :
  1- Medicamente gratuite.
  2- Medicamente compensate (40 % dar si pina la 70 % )
  3- Medicamente cu plata integrala de catre pacient .
  In ambele tari , partea leului o fac medicamentele gratuite pe care statul le plateste integral in locul pacientilor . E si normal tinind cond ca anumite medicinale sint esentiale pentru salvarea bolnavului sau insanatosirea acestuia . Ca sint medicamente vindute prin farmacii sau cumparate direct de spitale , clinici , e mai putin relevant .
  In un astfel de sistem , statul prin comisile specializate stabileste pretul de cumparare , compensare a acestora . Prin 1992 , in Italia sistemul a explodat datorita coruptiei colosale care se exercita asupra acestor persoane care decideau pe banii contribuabililor ce si cum . Reamintesc ce am scris cu citeva zile in urma , seful comisiei nationale a medicamentelor a fost arestat in acele timpuri alaturi de sotie ( ca coruptia de regula loveste intreaga familie nu doar un singur membru a acesteia 🙂 ) . In urma perchezitilor facute a iesit la iveala echivalentul a 20 milione euro de avere imposibil de justificat ( vedeti ce inseamna controlul averilor ? 🙂 ) Nenea asta a mers la mititica si averea a fost confiscata definitiv de stat ( tot datorita unor legi „comuniste” , incompatibile cu democratia 🙂 )
  NOTA . Si sotia acestui domn a avut un lung sejur dupa gratii ca era si ea mare sef in niste comisii tot legate de stabilirea preturilor in sanatate . ( rudele sint mereu mai capabile si mai experte decit oricare concurs cinstit de acordare a unui post 😦 )
  Tot atunci a iesit la iveala sumedenia de SRL care vindeau statului la preturi umflate medicamente care daca ar fi fost de cumparat in Grecia , erau mai ieftine . (citat din rechizitoriul procurorilor )
  – Ca urmare , aceste firme capusa au disparut prin lege si statul a tratat preturile direct cu casele producatoare . Aceasta a fost prima masura .
  – Seconda – descoperirea apei calde , adica au cerut ministerelor de resort din alte tari UE sa comunice preturile de achizitie a medicamentelor . Au facut o medie si ca urmare a aparut faimosul pret maxim de compensare .
  – Terzo .- Au informatizat medicii de familie , policlinicile si farmaciile . Asa, pe baza cardului de sanatate obligatoriu tuturor , au inceput sa „studieze” fluxurile de retete si medicamente eliberate de farmacii . Multe surprize aici . Morti care consumau inca medicinale cu gramada , copii care bateau recordul mondial de antibiotice pe tinar sau oameni emigrati de multi ani care „consumau” cantitati ridicate de medicinale speciale chiar daca traiau de zeci de ani prin Argentina sau Filipine .

  Ca urmare , profund revoltate de sistemul politienesc italian , 🙂 marile firme de medicamente nu au abandonat tara ca ciolanul era gros si ca atare au gasit noi tehnici de a umfla banii sanatatii . Cu sprijinul unei legi epocale care a deschis accesul spitalelor private la banul public , coruptia a devenit mai rafinata , mai ascunsa dar cu aceleasi efecte devastante . Calatorii la „conferinte ” internationale platite de aceleasi firme dar nu tuturor ci doar celor cu „greutate” din sistem , presing pe medicii de familie insotit de atentii cadou pentru a prescrie mai degraba un medicament si nu altul (care tot aceleasi efecte le are dar scazind licenta de marca protejata , cam dupa 25 de ani , devin neprofitabil caci pot fi copiate gratuit de toti ) . Se remarca si o trecere de la coruptia pentru medicamente la coruptia pentru scule , aparate , dispozitive . Ca dovada actualmente un respectat profesor doctor conferentiar e dupa gratii deoarece efectua operatii inutile (in clinica lui privata dar cu plata de la bugetul national de sanatate ) pe batrini de 70 si culmea , chiar de 90 de ani prin implantarea unor dispozitive extrem de scumpe dar de care pacientii nu aveau absolut nevoie . Cum au demostrat gramada de analize medicale efectuate caci nu se trata de badea Ion ci de o ditamai hahalera de medic ajuns sa confunde meseria cu propriul buzunar .
  Asta nu insemana ca toti sint la fel dar cind o tara ca Italia cheltuieste anual peste 200 miliarde euro cu sanatatea cetatenilor (mult peste intregul PIB romanesc anual ) , e semn ca undeva se cheltuieste prost si ineficient . De regula problemele incep de la virf , unde se decid regurile , normele , modurile de activitate a unui sector atit de important ca sanatatea . Cine are ochi de citit sa citeasca , cine nu , sa continue sa ne promita vrajeli pe sticla mentinind in realitate acelasi sistem la nivel de ciolan si interes de „gasca ” .

  Multumesc tuturor pentru rabdarea demonstrata in a citi acest lung cometariu dar cum am spus mereu , apa calda exista de mult si mai bine inveti din greserile altora decit sa repeti aceleasi greseli pe propria piele . Uneori insistind mereu in a gresi ca proba suprema a incapatinarii , perseverentei sau popular spus , prostie umana . 😆

  stefan60

  01/04/2012 at 12:53 pm

  • Salut Stefan,
   super comentariu. Multumesc! Concluzia ar fi – daca starpesti coruptia ordinara vei primi una mai subtila fara insa sa ai sansa de a scapa de ea 😦

   huniad

   01/04/2012 at 1:15 pm

   • Da, coruptie extra-ordinara! 🙂

    Ziua buna tuturor.

    EuCuMine

    01/04/2012 at 1:20 pm

    • Si plenipotentiara! 😦

     maya

     01/04/2012 at 2:24 pm

   • Salut @huniad
    Coruptia exista peste tot . Diferenta de baza (cum bine zice @ intimplator) , una e sa fie la 0, 5 % din sumele in joc si alta e sa fie la 50 % din aceleasi sume .
    E absolut logic ca sanatatea pentru a fi eficienta sa aiba nevoie de bani . Dar daca preventiv cauti doar noi surse de finantare (cum era vechiul proiect a legii sanatatii , retras) si fara sa faci ordine in ce cheltuiesti ACUM , oricare resursa nou atrasa va fi destinata inevitabil risipei .
    Doar ca asta nu o recunoaste nimeni caci „baietii destepti” nu sint doar in energie . Important pentru ei nu este eficienta unui sistem ci accesul la sume cit mai ridicate . 😦

    Coruptia se combate intens in alte tari , inclusiv in „amarita” de Italie . In special de cind „vaca de muls” a ajuns la limita si criza mondiala a pus niste limite reale capacitatii de a te indatora anual pentru a sadisface poftele unora sau altora, in un sector sau altul .

    stefan60

    01/04/2012 at 1:43 pm

 4. Buna ziua,
  il completez pe huniad : discutam despre un sistem medical pus pe capatuiala pe spatele suferintei oamenilor, un sac fara fund in care oricati bani s-ar baga ar disparea fara urma si fara justificari plauzibile. Vina apartine exclusiv managerilor din minister, din spitale din Directiile Sanitare, din Casa de Asigurari. Exista medici exceptionali , mai ales in domeniile chirurgicale, care opereaza fara a conditiona actul medical de primirea de recompense dar carora pacientii le sunt recunoscatori pe masura posibilitatilor. Altii, mai putin buni profesionisti au „tarife” nescrise dar care se transmit din gura in gura de la un pacient la altul, pacienti care trebuie sa se conformeze obiceiurilor sectiei respective.
  Asta e, nu putem generaliza nici partile bune nici cele rele, desi ultimele sunt majoritare.
  in alta ordine de idei, Ponta jubileaza:
  http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/ponta-romania-intra-de-azi-in-recesiune-guvernul-vinde-ultimele-resurse-ale-tarii-1159317
  Nu stiu cata dreptate are, astept date oficiale dar se pare ca alta treaba n-a avut decat sa stea la cotitura si sa pandeasca momentul. Un nenorocit!

  cedric

  01/04/2012 at 1:01 pm

  • Salut Cedric,
   nimic nu este negru sau alb. Intotdeauna vor fi medici adevarati si simulanti, oameni cinstiti cu demnitatea sau ticalosi. Problema este insa a sistemului. Ce face sistemul sa-i promoceze pe cei buni si sa-i inlature pe ticalosi.

   huniad

   01/04/2012 at 1:17 pm

  • ponta o sa apara maine si o sa zica ca ne a pacalit de 1 aprilie. 🙂 salutare tuturor!

   zigzag

   01/04/2012 at 1:27 pm

   • Buna ziua Zigzag!

    huniad

    01/04/2012 at 1:39 pm

   • Pacaleala nu numai de 1 aprilie este chiar Ponta!Pofta cea poftit si acum ponteaza! 😦

    maya

    01/04/2012 at 2:27 pm

  • Parca s-ar bucura!
   Un nenorocit? Putin zis!!! 😦

   maya

   01/04/2012 at 4:04 pm

 5. buna ziua;
  intii scuze,ieri am incercat sa fiu ” wise guy ” cu raportul nice; e vorba de mere si eu credeam ca e vorba de portocale; asa e cind vrei sa pari destept

  intamplator

  01/04/2012 at 1:31 pm

  • Din cate inteleg (citesc si aud de la Theo) chiar sunteti destept!

   huniad

   01/04/2012 at 1:40 pm

   • @huniad
    multumesc/
    nu uit ca ,totusi,azi e 1 aprilie(iau complimentul ca atare)

    intamplator

    01/04/2012 at 4:05 pm

 6. Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

  maya

  01/04/2012 at 2:09 pm

  • Servus maya 🙂

   huniad

   01/04/2012 at 2:12 pm

   • Huniad
    😆
    Servus!

    La noi, ninge! Duminica a Floriilor cu stelute de zapada! 🙂

    maya

    01/04/2012 at 2:22 pm

    • maya poate sarbatoriti la voi Karácsony si Virágvasárnap impreuna 🙂 Iese mai ieftin si mai frumos 😆

     huniad

     01/04/2012 at 2:31 pm

     • Huniad
      😆
      Chiar asta era ideea! 😆
      Un fel de 2 in unul!

      Flori in gradina,ram de salcim si fulgi de zapada;pina si natura s-a acomodat crizei!
      Sau mai degraba ne pune la incercare crezul……..?

      maya

      01/04/2012 at 2:36 pm

 7. Afacerea „piramidon” a fost posibila si cu largul concurs al sistemului medical

  „Subiectul excursiilor şi atenţiilor pe care companiile le oferă medicilor a făcut întotdeauna vâlvă și stârnit suspiciuni. Oameni din sistem susţin că aceste „evenimente ştiinţifice” sunt, de multe ori, o modalitate de influenţa subtil doctorii să umple reţetele cu produsele lor.

  Când doctorii precriu într-o veselie, toată lumea e fericită. Statul face decontări către farmacii, iar, de acolo, banii ajung la distribuitori, respectiv la producători.”

  Citiţi mai mult: Excursii în India pentru medici pe banii bolnavilor de cancer – Sănătate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalos-excursii-in-india-pentru-medici-pe-banii-bolnavilor-de-cancer-973258.html#ixzz1qmmy8bFc
  EVZ.ro

  maya

  01/04/2012 at 2:12 pm

 8. Intr-un stat in care un medic renunta la profesie pentru a ajunge primar- piramidon sigur este „ceva putred in Danemarca”!
  Ori este un medic vai de capul lui, ori serveste ceva interese, incepind de la cele personale pina la cele „de grup”.
  Mai trist este ca mai are sanse la inca o tura de 4 ani de „prescriptii medicale”!

  „Primarul – piramidon” SOprescu cel mai bun medic dintre primari ! 😦
  Sa aiba legatura cu asta?
  http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2008_498.html

  maya

  01/04/2012 at 2:20 pm

 9. In Ungaria medicamentele (unele) se ieftinesc cu 18% si se trece la licitatia in orb! (licitantii nu cunosc preturile medicamentelor oferite de fiecare dintre ei).

  Nu ar fi si la noi „stilul” acesta de licitatie o solutie? Intreb si eu!

  maya

  01/04/2012 at 2:56 pm

 10. Cind il aud pe Nicolaescu ca se lauda cum a reformat el sistemul medical imi vine rau! 😦
  Acum sta pe margini si probabil se incalzeste pentru o noua „reformare”……noroc cu lamiile……

  maya

  01/04/2012 at 3:00 pm

 11. Şerban Brădişteanu susţine că cele patru milioane de euro, de care este acuzat că le-ar fi luat mită, ar fi ajuns, de fapt, la o prietenă de-a sa, care însă a decedat în luna aprilie 2006. Magistratul Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, l-a crezut pe cuvânt pe medicul Şerban Brădişteanu şi a ignorat actele procurorilor români şi elveţieni.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cazul_Bradisteanu-_spaga_e_la_mort_0_286171935.html
  Citi ca el???? 😦

  maya

  01/04/2012 at 3:02 pm

 12. Buna ziua la toata lumea 🙂
  Daca doriti o alta excursie in Europa si la Brasov:

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/04/01/arhitectura-medievala-europeana-stilul-gotic-1/
  😀

  desydemeter

  01/04/2012 at 3:21 pm

 13. 25 de milioane de euro cheltuiti de catre stat pentru cei in coma alcoolica ajunsi la spital, majoritatea dintre ei neasigurati!

  maya

  01/04/2012 at 3:39 pm

  • servus maya 🙂
   Ce puteau sa faca? Sa-i lase sa moara?

   Theophyle

   01/04/2012 at 4:05 pm

   • Theo-Phyl
    😆
    Servus!

    Nu! Puteau sa le mai dea de baut dupa ce ii tratau/trezeau!Un fel de (inca) ajutor social!

    maya

    01/04/2012 at 4:13 pm

    • Scuze:pina la urma alcoolismul este o boala!

     maya

     01/04/2012 at 4:23 pm

 14. Salut pe toata lumea,
  Postare noua!

  Theophyle

  01/04/2012 at 4:06 pm

 15. buna ziua
  ceea ce se intimpla cu sistemul sanitar din romania este strigator la cer;cred ca nici in justitie sau invatamint procentul nemultumitilor atit dintre beneficiari cit si dintre prestatori nu e mai mare decit nemultumitii de ” sanatate” poate doar sa concureze la primul loc ” la nemultumiri” cu nemultumirea in clasa politica
  fara sa reverific,parca cifrele in valori absolute au crescut de 4 ori in citiva ani( e vorba de la miliard la miliarde de euro);asistenta medicala a scazut la fel,probabil de vreo 4 ori;mai mult angajatii din sisitem susutin-eu zic ca pe buna dreptate-ca sunt prost platiti;ceva pute ,si pute rau in sistemul de asistenta medicala;
  nu cred ca privatizarea propusa va remedia situatia;nu stiu daca la momentul actual exista o radiografie cit de cit exacta a ” sistemului de sanatate” pentru a avea date care sa permita o reformare adevarata;daca aceste date nu sunt vom asista din nou la o lege facuta ” ca sa fie bifata”
  cardul de sanatate si retetele on line -sa speram ca se vor tine de cuvint si vor fi realitati anul asta-vor devoala putin din opacitatea sistemului;
  mai mult sistemul trebuie sa lupte cu formidabilul lobby al producatorilor de medicamente(cred ca acest lobby are la dispozitie sume mai mari decit cel din industria militara-” gripa porcina&tamiflu e doar ultimul exemplu de eficienta a acestui lobby);
  sa eviti neregulile e imposibil;in cel mai bun caz le poti reduce…cu cit..mi-e teama ca la noi nu se va intimpla si vom asista din nou la un esec
  poate ca o solutie ar fi sa se puna datele existente la dispozitia unui grup din afara sistemului care sa le analizeze si sa faca propuneri;astea sa fie comparate cu cele ale ” specialistilor din sistem” si -iar-poate ca va iesi ceva mai bun;
  si inchei cu una din ultimele mele fixatii” lege a finantarii transparente a partidelor” -citeodata ca sa elimini cauza e bine intii sa elimini efectul.

  intamplator

  01/04/2012 at 4:26 pm


Comentariile sunt închise.