Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Sfârşit de săptămână: 17 martie “Efectul Gâdea si planeta maimuţelor curentate”

Bună dimineata intr-o zi de sâmbata, sfârsit de săptămână. Sâmbătă, vremea va fi frumoasă şi va continua să se încălzească. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 20 de grade, iar cele minime între -3 şi 6 grade, mai coborâte în depresiuni, dar şi mai ridicate în Dealurile de Vest. În zonele joase, dimineaţa şi noaptea, vor fi condiţii ca izolat să se semnaleze ceaţă.

La Bucureşti, vremea va fi frumoasă şi va continua să se încălzească. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 16…17 grade, iar cea minimă de 1…3 grade. Mediafax

Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3783     RON; 1 USD = 3. 3544   RON; 1 EURO = 1. 3052 USD; Francul elvetian 3. 6258 RON. Gramul de aur 177.7899 RON. Evolutia saptamanala o puteti citi aici


Cum va evolua euro la cursul BNR după maximul istoric atins vineri. Cursul leu/euro se va stabiliza în perioada următoare, iar BNR va continua să intervină indirect în piaţă la fiecare moment de volatilitate ridicată, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două zile, când ordinele de cumpărare plasate de jucătorii străini au dus referinţa la un nou maxim istoric.  Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat vineri la cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,3783 lei/euro. Leul s-a depreciat vizibil în raport cu euro încă de joi, după ce jucătorii străini care mizau pe aprecierea leului şi a valutelor din regiune au început să închidă din poziţii, pe fondul revenirii optimismului asupra economiei SUA şi al creşterii randamentului titlurilor de stat americane. Pentru închiderea poziţiilor, jucătorii au cumpărat euro din piaţă punând presiune pe deprecierea leului în raport cu moneda europeană. Astfel, în a doua parte a şedinţei de joi cursul de schimb leu/euro a urcat pe piaţa interbancară până la 4,39 unităţi, nivel apropiat de maximul istoric de 4,401 unităţi atins în iunie 2010. Potrivit dealerilor, după ce rata de schimb s-a apropiat de nivelul de 4,39 lei/euro, BNR a intervenit indirect în piaţă şi a vândut euro prin intermediul unei bănci comerciale, pentru a tempera deprecierea leului. Dealerii spun că banca centrală a continuat să intervină indirect în piaţă în şedinţa de vineri, vânzând euro prin altă bancă, şi a reuşit să readucă cotaţiile sub 4,38 lei/euro. Cu toate acestea, BNR a publicat o rată de referinţă de 4,3783 lei/euro, nou maxim istoric, depăşind precedentul record atins pe 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.Integral in Ziarul Financiar.

Opt persoane au fost reţinute în dosarul în care este cercetat deputatul Mihail Boldea. Opt persoane, între care fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc, au fost reţinute de către procurorii DIICOT Galaţi, în dosarul care îl vizează pe deputatul Mihail Boldea care a fost audiat, vineri, în cazul privind înşelăciunile cu terenuri din Galaţi. Deputat în Parlamentul României, acuzat de înşelăciune, fals şi uz de fals, Mihail Boldea făcea parte dintr-un grup infracţional specializat în acţiuni de înşelăciune. Prejudiciul estimat se ridică la un milion de euro. Poliţiştii şi procurorii din Galaţi au stabilit că 22 persoane, printre care şi deputatul UNPR Mihail Boldea, alcătuiau o reţea infracţională care a vândut unor cumpărători de bună credinţă terenuri şi imobile aflate sub sechestru. În rândul celor cercetaţi de anchetatori, se numără şi un avocat din cadrul Baroului Galaţi şi un fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi. Potrivit DIICOT Galaţi, grup infracţional se specializase în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În această dimineaţă, opt din persoanele cercetate de procurorii DIICOT fost reţinute, anunţă Mediafax. Printre acestea se află secretara deputatului Boldea şi un fost arbitru. Reţinuţii vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Adevarul

Becali şi Vadim Tudor, de la „planeta maimuţelor curentate” la „camarazi” în alegeri. Evoluţia unei relaţii cu năbădăi! De la dragoste la ură şi injurii şi din nou la declaraţii de dragoste electorală. Relaţia politică dintre liderii PRM şi PNG, C.V. Tudor şi Gigi Becali poate fi asemuită cu cea a doi îndrăgostiţi copleşiţi de fiorul alegerilor. Cei doi politicieni au făcut uneori deliciul presei trecând de declaraţiile pline de caramederie la cuvinte grele şi invenctive aruncate cu patos la fileu. Timpul şi mai ales interesul şi nevoia de supravieţuire politică i-au adus pe cei doi lideri din nou în aceeaşi barcă şi la atitudini mult mai cordiale. n aprilie 2009, cei doi politicieni ştergeau cu buretele trei ani presăraţi de injurii, acuzaţii şi trimiteri reciproce la anumite spitale de psihiatrie cu care s-au blagosvlovit reciproc. Culmea a fost că liderul PRM a fost cel care i-a profeţit “mafiotului” din Pipera că va ajunge la puşcărie. Războiul dintre cei doi a pornit încă de la începutul anului 2006, atunci când PNG a preluat o felie importantă din nişa electorală naţionalistă pe care se baza PRM. Sondajele care îl plasau pe Becalii cu mult înainte sa în opţiunile românilor au ridicat tensiunea lui C.V. Tudor care a început la acea vreme să tune şi să fulgere pe la tot felul de televiziuni la adresa “golanului, vagabondului” din Pipera care îndrăzneşte să trateze cu el de la egal la egal posibilitatea unei colaborări electorale. Integral in EVZ.

Efectul Gâdea: Şeful CNAS dă în judecată Antena 3. Lucian Duţă, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a anunţat că va da în judecată televiziunea Antena 3. El susţine că postul duce o campanie împotriva lui, care îi afectează imaginea şi viaţa personală şi aduce prejudicii şi instituţiei pe care o conduce, notează agenţia Mediafax, citată de RTV.net. In ediţia de joi seară a emisiunii „Sinteza zilei” realizată de Mihai Gâdea, la postul de televiziune Antena 3, moderatorul a prezentat „o schemă” prin care o firmă deţinută de Simona Duţă ar fi beneficiat de plăţi din partea CNAS. Moderatorul şi invitaţii au dezbătut apoi declaraţia de avere a lui Duţă, comparând-o cu cele anterioare în care existau menţiuni legate de fosta soţie a acestuia, Simona Duţă. Moderatorul a ţinut să precizeze că nu îi este clar dacă Lucian Duţă a divorţat de soţia sa ori a omis completarea rubricilor privind-o pe aceasta, dezbătând apoi şi acest aspect cu invitaţii din platou. Într-o declaraţie pentru Mediafax, Lucian Duţă spune că a divorţat de soţia sa, Simona Duţă, în 2009, înainte să fi fost numit preşedinte al CNAS, şi că fosta lui soţie este administrator la o companie care efectuează servicii medicale oftalmologice, nu distribuie medicamente. Romania Libera.

AVAS amendează Ford cu 14 mil. euro pentru că a produs anul trecut de 33 de ori mai puţine maşini decât a promis. Ford Motor Company va fi amendat cu 14 mil. euro de către statul român pentru nerespectarea contractului de privatizare semnat în septembrie 2007 la Salonul Auto de la Frankfurt, americanii asamblând anul trecut aproape 7.600 de utilitare Transit Connect, în timp ce în urmă cu cinci ani promiteau să vor produce în 2011 cel puţin 250.000 de maşini. Printre cei care au criticat activitatea Ford la Craiova se numără şi preşedintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu negativ atât Nokia cât şi Ford, care s-a angajat să producă 300.000 de maşini dar „a produs numai 20.000 de remorci sau minivanuri”. Ford şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au semnat noul act adiţional la contractul de privatizare al Automobile Craiova, după mai bine de un an şi jumătate de negocieri. Discuţiile au fost demarate în toamna anului 2010 în condiţiile în care constructorul american nu mai putea respecta angajamentele asumate în septembrie 2007 prin contract în ceea ce priveşte finalizarea investiţiei de 675 mil. euro în uzina auto sau producţia de 250.000 de unităţi în 2011 respectiv 300.000 de maşini în 2012. Actul adiţional a fost semnat de către Don Gelinas, reprezentant al Ford Motor Company şi Aurelian Popa, în calitate de preşedinte AVAS şi preşedinte al Comisiei de negociere. Ziarul Financiar.

Miză uriaşă în Afacerea „Mită la judecător”. SRI şi DNA au distrus visul de un miliard de euro al unor mega-afacerişti. În spatele mitei de la Curtea de Apel Timişoara se ascunde o afacere de 1 miliard de euro. Lupta mare s-a dus pe toate fronturile între mai mulţi afacerişti români şi străini care au vrut să pună mâna pe o exploatare cu o valoare de un miliard de euro. În jurul acestor cercuri de afaceri sunt nume importante din business-ul românesc. Judecătorul Cătălin Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara ar fi luat mită suma de 50.000 de euro, prin intermediul soţiei lui, pentru a interveni pe lângă magistraţi. Aceştia judecau două litigii care vizau afacerea estimată la un miliard de euro. Potrivit surselor EVZ, în dosarul judecătorului timișorean există și doi suspecți cetățeni străini, care ar fi oferit mita intermediată de directorul Moldomin și șeful Poliției Moldova Nouă, pentru câștigarea a două litigii comerciale, cu o miză de milioane de euro. Nicolae Cătălin Șerban a fost reținut aseară, pentru 24 de ore. Aceleași surse precizează că cei doi cetățeni străini sunt căutați de autorități. Nu se știe dacă aceștia se mai află pe teritoriul României. Avocatul magistratului acuzat de corupție, Gheorghe Mateuț, a confirmat că în dosar sunt vehiculate și numele unor cetățeni străini, despre care a dezvăluit, însă, doar că au nume aparent sârbești, dar ar avea cetățenie elvețiană. Informațiile nu au fost oficial confirmate, până la această oră, de DNA. În cauză nu există niciun denunțător, operațiunea fiind efectuată de Serviciul Român de Informații (SRI), în colaborare cu procurorii DNA București. Integral in EVZ.

Brânza „Made in Italy” produsă în România îi înfurie pe fermierii italieni. Mii de protestatari, în mare parte agricultori, au manifestat joi în faţa Camerei Deputaţilor din Roma împotriva finanţării din partea statului italian a „brânzei italiene” produsă în România. Protestul face parte dintr-o campanie de amploare pentru apărarea brandului „Made in Italy”, scrie HotNews.ro. Iniţiativa aparţine organizaţiei „Coldiretti”, care reuneşte agricultorii italieni la nivel naţional, şi a fost susţinută de sute de primari şi reprezentanţi ai asociaţiilor de consumatori şi ecologiste, care s-au alăturat manifestanţilor. Principala ţintă a protestatarilor este brânza făcută în România şi vândută drept produs italian autohton. „Italienii finanţează brânza de tip pecorino, dar românească” – a fost unul din sloganurile protestatarilor, care au declanşat o adevărată campanie în apărarea produselor alimentare „made în Italy”. În ultimii ani, statul italian a contribuit, prin fonduri publice, la susţinerea producţiei unor alimente tradiţionale, care în loc să fie prelucrate integral în Italia, sunt aduse din România. În vizorul „Coldiretti” a intrat societatea românească „Lactitalia”, cu 69,5% capital privat italian. Restul de 29,5% aparţine societăţii de stat Simest, controlată de Ministerul Dezvoltării Economice din Italia. „Lactitalia” ar beneficia astfel, direct, de subvenţii de stat pentru promovarea produselor italiene originale. Reprezentanţii „Coldiretti” au expus în faţa jurnaliştilor mostre de produse „tradiţionale” italieneşti- caşcaval „cacciotta” şi „pecorino”, făcute însă în România.  Romania Libera

Mişcarea „România noastră”, care îl are între fondatori pe Geoană, a fost lansată. Senatorul independent Mircea Geoană a participat, vineri seară, la Romexpo, la lansarea mişcării „România noastră”, el fiind unul dintre numeroşii membri fondatori care au ţinut discursuri, între care Ovidiu Lipan Ţăndărică, Dana Safta, Mihaela Mihai, Andrei Postelnicu. Evenimentul a fost prezentat de jurnalistul Radu Soviani şi a constat în susţinerea unor discursuri de maximum cinci minute din partea câtorva zeci de membri fondatori ai mişcării „România noastră”.Prezentarea evenimentului a fost una de tip american, cei care au ţinut discursuri adresându-se participanţilor aşezaţi în semicerc în timp ce în spatele vorbitorilor pe un ecran de aproximativ o sută de metri pătraţi erau prezentate denumirea mişcării şi sigla acesteia – o casă tricoloră cu acoperiş roşu. Totodată, pe ecran rula sloganul „Construim împreună România noastră”. Senatorul independent Mircea Geoană le-a spus participanţilor, în discursul său, că proiectul „Casa România” înseamnă că fiecare cetăţean român are o bucăţică de acţionariat din România, că mişcarea are rolul de a-i determina pe cetăţeni să se implice şi de a nu se mai lăsa conduşi de „lipitori de afişe de la partide”. Geoană a mai spus că nu a pornit el această mişcare în totalitate şi că aceasta reprezintă un loc simbolic de întâlnire pentru cei care vor să adere. Mircea Geoană a venit la eveniment împreună de soţia sa, Mihaela Geoană, cei doi stând împreună. În sala s-au mai aflat soacra senatorului, Margareta Costea şi fiica acestuia. La eveniment, a asistat şi social-democratul Doru Giugula, el spunându-le jurnaliştilor prezenţi că a venit din proprie iniţiativă, să vadă „cum cade iar Mircea Geoană în cap”. Gandul.

Va doresc o zi buna!

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. neata,
  bine ca macar Duta de la CNAS da in judecata latrinele tv, daca Boc nu face acest demers.

  skorpion

  17/03/2012 at 10:05 am

  • Buna Dimineata skorpion,
   sper sa aiba atatea procese, cate minciuni emit – poate sa-i invete minte!

   huniad

   17/03/2012 at 10:07 am

 2. Buna dimineata 🙂
  Acum probabil, dupa pupatul in piata centrala intre marele Jiji si uriesul trubadur, vor urma iar justificari de tipul : “M-am certat si cu … , dar fara jigniri: el m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanta” 😆

  DanSu

  17/03/2012 at 10:25 am

  • Buna DanSu,
   Mostenirea lui Caragiale traieste in fiecare politician roman. Din nefericire probabil pentru eternitate.

   huniad

   17/03/2012 at 10:44 am

 3. Cst despre branza italieneasca fabricata in Ro… Imi aduc anminte ca cel mai bun salam de Sibiu se facea la Bacau (pe vremea lui ceasca).
  Dar in registrul serios, se poate vedea putin sub informatia pura, si problemele adevarate ale agriculturii (asa numit performante) de la noi. Problema subventiilor in UE. Nu am competentele necesare sa analizez mai adanc, dar pentru cei ce se pricep si la agricultura si la subventii, apare marea problema a subventionarii produselor agricole din UE si de pe la noi. Cred ca e o tema de meditat, ca tot ne laudam ca (atunci cand da dumnezeu vreme buna) agricultura noastra are o pondere uriasa in PIB – raportata la celelalte tari. Pe undeva am impresia ca la noi agricultura subventioneaza de multe ori (prin preturi – nesubventionate – dar obligat tinute mici – din cauza concurentei din celelalte tari – cu subventii) celelalte ramuri de activitate.

  DanSu

  17/03/2012 at 10:33 am

  • nici eu nu le am cu o cunostere a subiectului. Stiu numai ca “Lactitalia” este o firma serioasa si au produse f. bune 🙂

   huniad

   17/03/2012 at 10:46 am

 4. Buna ziua 🙂
  Painea noastra cea de toate zilele, plina de orice, mai putin apa, faina, drojdie 😦
  http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/e-uri-daunatoare-in-paine-vezi-care-sunt-consecintele-257491.html

  mar

  17/03/2012 at 11:57 am

  • Buna ziu,
   gata – nu mai mancam nici paine!

   huniad

   17/03/2012 at 12:03 pm

   • Ba da, dar o pregatim acasa. Este extrem de relaxant, are un gust si o arma fabuloasa, mai ales daca o pregatim cu drojdii salbatice. Dupa ce ai mancat o data nu te mai apropii de „cauciucul” din comertz comercializat sub diferite denumiri.

    mar

    17/03/2012 at 12:09 pm

 5. Chiar as vrea sa se uneasca trinebunul – cu maimuta curentata – si cu domnu dan, sa vedem cu totii ce popor ales avem la alegeri… cati dintre noi care voteaza sunt dementi sadea

  A A

  17/03/2012 at 11:59 am

  • Salut 🙂 va asigur ca sunt multi! 😦

   Theophyle

   17/03/2012 at 12:02 pm

 6. ziua buna tuturor! sa speram ca proiectul ‘Casa Romania’ are si piscina si spa.nu de alta dar prosty ar fi in stare sa umble noapte pe cine stie ce interlop sa faca si el un dus.de remarcat „apetitul ptr putere” al cucoanelor din fam jioana: „miaela dragostea lui” si revolotionara margareta.aceste doua nesimtite stau cu certificatul de revolutionar in casa iar altii care chiar au avut de suferit in decembrie 89 n au dupa ce bea apa.pana cand?

  zigzag

  17/03/2012 at 12:01 pm

  • Buna zigzag,
   Pana cand le va intra in cap, sau vor intelege cu picioarele in fund pe care le primesc de 22 de ani 😦

   huniad

   17/03/2012 at 12:04 pm

 7. A A,
  cei care vor vota cu vadim & becali & dandiaconescu or fi cam 40% cam tot atitia citi sustin ca soarele se invirte in jurul Terrei…..
  trist, dar acesta-i adevarul.

  skorpion

  17/03/2012 at 12:31 pm

 8. Buna ziua la toata lumea 🙂

  Sunteti invitati in Israel, in gradinile Bahai pe care le-am vazut – sunt superbe :

  http://desydemeter.wordpress.com/2012/03/17/calea-spre-sublim-gradinile-bahai-1/
  🙂

  desydemeter

  17/03/2012 at 12:40 pm

 9. o zi buna.
  eu zic ca ar trebui sa gasim o modalitate sa dam si noi Latrinele in judecata pentru ca ne strica ziua – ne induc stari de neliniste si teama si din cauza aceasta avem aciditate gastrica si dam bani pe medicamente. sa ne plateasca tratamentele la vreo 100 de mii de cetateni si sa-i vedem atunci…

  Sare'n Ochi

  17/03/2012 at 1:44 pm

 10. Salut pe toata lumea 🙂
  Postare noua!

  Theophyle

  17/03/2012 at 3:39 pm

 11. @sare…

  Telecomanda

  purligaru'

  18/03/2012 at 9:42 pm


Comentariile sunt închise.