Politeía

Quis custodiet ipsos custodes?

Moldova are Presedinte!

Astazi, Nicolae Timofti, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, a fost ales presedintele Republicii Moldova in Parlamentul de la Chisinau. Sa speram ca alegerea sa va pune punct unei crize politice care a durat putin mau mult de doi ani.

Pentru mine a scrie o analiza legata de problemele politice dintre China si Vietnam sau problemele etnice din Bahrain este mult mai facil decat sa ma ocup de Moldova. Spun Moldova si nu Basarabia pentru simplul fapt ca, personal, am probleme cu numele Basarabia pe care il pot folosi numai la modul in care pot folosi numele Sucevean, Iesean sau Galatean.  Nu o fac din cauze nationaliste sau tot felul de bazaconii pe care cineva le poate induce, o fac pentru ca istoric acesta este adevarul.

In Republica Moldova traieste astazi un popor care este format din doua mari etnii – moldoveni de etnie romaneasca si moldoveni de etnie slava (ruso-ucraineana-bulgara).    Procentajele formale, care indica un procent de aproape 70% romanofoni, implicit de etnie romaneasca, nu sunt corecte, din simplul motiv – lingvistica  este un factor important, dar nu predominant in determinarea etniei. Sunt o mare majoritate de moldoveni-romani care vorbesc rusa, chiar si in cadrul intim, deci limba nu poate fi un factor obiectiv in cazul de fata.

De maine voi publica o istorie mai putin cunoscuta despre Moldova de Est,  cea de dincolo de Prut, istorie pe care am pregatit-o sa o public, dar am hotarat sa o aman dupa “mini-scandalul” iscat in 2009 cand am publicat “Istoria inedita a Dobrogei”; cred ca a venit timpul sa discutam serios despre istoria noastra adevarata. Asa cum am scris in preambului acelei serii de articole, pentru o mai buna intelegere a diferentelor intre istoriografia relevanta si plastografia istorica propun o lecturare cel putin a prefatei Profesorului Neagu Djuvara in cartea „Tohomerius-Negru Voda”, editia Humanitas din 2009.

La evenimentele actuale. Desi politica moldoveneasca are o puternica incarcatura etnica,  impartirea in “comunisti”-rusofoni si “democrati”–romanofoni este cel putin hilara.  Sunt absolut sigur ca o impartire intre cei care doresc o reforma democratica si cei care sunt refractari acestei reforme, apartinand  ideologic si sentimental la ceea ce consider eu “ancien regime”, nu este marcata  numai de liniile etnice sau lingvistice, ci de multe alte elemente, in special de ordin social si psihologic si foarte putin doctrinar. Soarta doctrinelor in Moldova de Est este identica cu soarta doctrinelor in Moldova de Vest.

Personal cred ca revenirea structurala la albia nationala a moldovenilor de etnie romana se poate face numai la nivel European, cand si Romania si Moldova vor putea deveni doua “judete” ale unei Federatii Europene. La nivel cultural a existat intotdeauna pentru ca ei (dânşii)  au fost aici si noi acolo!

Din nefericire, regimul Voronin a perpetuat o situatie coloniala, tratament de care au avut parte moldovenii de dincolo de Prut si pe timpul Rusiei comuniste, dar si in perioada Romaniei Mari (adevarat, nu este placut sa o citesti, adevarurile insa sunt intotdeauna neplacute).  Situatia de profunda dependenta stimulata de regimul comunist de la Chisinau trebuie sa ia sfarsit daca moldovenii isi doresc o soarta mai buna, dependenta de vointa si determinarea lor si a politicienilor lor, din nefericire la fel de coruptibili si pusi pe capatuiala ca politicienii romani.

Voi continua despre subiect cu un serial pe blogul de istorie, serial pe care il voi incepe maine si cu o recenzie pe blogul de carte a volumului semnat de Charles King – “Moldovenii. Romania. Rusia si politica culturala”, parerea mea – carte importanta, necesara intelegerii unor parti importante din istoria Moldovei de Est.

Nota: Nicolae Timofti are 63 de ani și a deținut până în prezent funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutulesti, Floreşti. A absolvit şcoala din oraşul Floreşti, apoi Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova. A lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei. În 1976 este ales judecător, iar în 1990 – vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme şi preşedinte al Colegiului Penal. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996 este numit preşedinte al Curţii de Apel. El a fost destituit din această funcţie în decembrie 2001. La 4 martie 2011 acesta a fost ales în calitate de conducător al CSM. Nicolae Timofti a declarat recent că are viziuni pro-europene și că prima sa vizită oficială o va face la Bruxelles. Noul președinte se poziționează ca un mediator între partidele din coaliția de guvernare, care au declarat că-l susțin cu condiția ca acesta să respecte legile și Constituția. Nicolae Timofti s-a angajat să susțină ferm programul de guvernare al Alianței pentru Integrare Europeană. Din nefericire, Nicolae Timofti figurează şi pe lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO in doua cazuri diferite.

Ce zic comunisti:

15.00. Pe scenă continuă să se facă declarații anti-guvernare. Comuniștii învinuiesc AIE de uzurparea puterii în stat și intimidarea simpatizanților săi.
14.43. Vladimir Voronin anunță de pe scenă că PCRM suspendă protestele până la data de 1 Mai, atunci când comuniștii vor organiza un Congres Civic.
14.38. Toată fracțiunea parlamentară a PCRM a urcat pe scenă. Vladimir Voronin: „Aceasta e o zi neagră. Noi am întocmit un text în care se mentționează despre toate încălcările aceste guvernări. Numărul mare al lor demonstrează că Parlamentului nu mai este legitim. Îmi pare rău că jertfă a fost ales un judecător. El încalcă legea. Ei toți au săvârșit o crimă împotriva statului și a Constituției”, a spus sursa. Sursa:Unimedia

100 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Salutare la toata lumea
    Ma bucur ca RM si-a ales presedinte, cred ca varianta aleasa nu este chiar cea mai rea.
    Maine voi da refreshuri toata ziua pe blog, in asteptarea postarii tale despre istoria Moldovei de Est.

    Eduard

    16/03/2012 at 4:11 pm

    • Salut Eduard, poti sa incepi din seara asta pe blogul de carte 🙂
      In orice caz sa nu te astepti numai la „vesti bune” istoria locurilor noastre nu a fost intotdeauna clara 😆

      Theophyle

      16/03/2012 at 4:14 pm

      • Nu plec de la zero, am ceva cunostinte. Si nici idealist nu sunt. Asa ca niciun adevar nu e prea dur. 🙂

        Eduard

        16/03/2012 at 4:23 pm

  2. Buna ziua,
    Oare tinerii moldoveni nu reprezinta o speranta pt. tzara? Multi s-au scolit in Romania, iar cei care s-au intors acasa au vederi mai occidentale. Greu de dislocat dinozaurii si de schimbat mentalitatea celor batrani (o stim si de la noi) dar poate si mirajul UE sa-i ajute sa mai schimbe raportul de forte dintre vechi si nou.

    cedric

    16/03/2012 at 4:14 pm

    • buna ziua
      cred ca tinerii din moldova(sa-l ascult pe @theophyle si sa nu mai zic basarabia),cei cu vederi occidentale sunt,ca si cei romani,plecati de mult spre tarile unde se vede in fapt ” occidentul”

      intamplator

      16/03/2012 at 4:18 pm

    • salut @cedric, @intamplator,
      tinerii din Moldova au luat drumul occidentului la fel ca ai nostri! Cu mai multe greutati dar nu cu mai putin avant!

      Theophyle

      16/03/2012 at 4:20 pm

      • buna ziua
        asta ziceam si eu;daca ii iei dupa accent pe strazile din vest,cred ca sunt la paritate,moldovenii(incluzindu-i si pe ” ai nostri)cu ceilalti;” bastinasii” nici macar nu mai fac diferenta,sunt romani;cei mai multi nici macar nu stiu ca exista o republica moldova,independenta de romania
        cam cum e si cu tiganii: jumatate romani cealalta jumatate unguri,sirbi macedoneni..,dar toata lumea ii crede tigani romani

        intamplator

        16/03/2012 at 4:26 pm

        • ai vrut rrromi ai primi rrrromi 😦

          Theophyle

          16/03/2012 at 4:35 pm

          • sorry,in viata mea n-am scris si noi scrie rromi,sau romi sau cum doriti,nu mai doresc de vorbit;
            tot spre buna regula schimbarea denumirii s-a facut sub primministeriatul lui isarescu/nu stiu cind a incept dar el a dat HG

            intamplator

            16/03/2012 at 6:56 pm

  3. Din cate inteleg eu, se putea si mai rau, actualul Presedinte este, la nivel declarativ ce putin, romanofon si pro-european. Insasi protestele comunistilor arata ca nu sunt multumiti de ceea ce a iesit, ceea ce este de bine, cred.

    Stiu ca pot fi invinuit de naivitate sau lipsa de perspectiva, dar acum, cand se implinesc 200 de ani de la raptul rusesc din 1812, eu care am radacini de-o parte si de alta a Prutului, tot mai sper sa apuc sa vad tara reintregita pana mor. Mai am in jur de 30-40 de ani, daca judec dupa statisticile actuale legate de speranta de viata, poate ca dupa o prima unire in Uniunea Europeana am sa apuc sa vad si o unire adevarata, in granitele aceluiasi stat.

    Morel

    16/03/2012 at 4:17 pm

    • Morel salut,
      Nu cred intr-o unire teritoriala. Este mult prea complicata treaba, poate vom vedea o unire in cadrul UE – Schengen, peste 15-20 de ani. Trebuie de lucrat la unirea spirituala, culturala si intarirea „romanismului” in Moldova de Est. Bineinteles ca Presedintele Timofti merita tot creditul. Astazi m-au deranjat cele doua condamnari CEDO (am citit si cauzele) dar mai mult decat asta, faptul ca Voronin & Co. au amanat protestele. Cineva a primit acolo un telefon de la Moscova, de ce? si de la cine!.

      P.S nu te-am citi de mult, sper ca esti bine 🙂

      Theophyle

      16/03/2012 at 4:26 pm

      • de la cine? pai, clar ca de la wwputin.

        skorpion

        16/03/2012 at 4:34 pm

        • Deci? Cred ca se joaca un fel de alba-neagra acolo. Nu-i vad eu pe rusi ridicand mainile. Deci o noua partida e mai utila decat scandalul lui Voronin. Au facut-o si in Transistria!~

          Theophyle

          16/03/2012 at 4:37 pm

          • dupa materialul din stratfor – daca e autentic- nu rusii ridica sau coboara mainile ci RO a ridicat mainile 🙂 si chestia asta se gaseste putin si intr o declaratie a lui Timofti. iar intelectualitatea unionista din Moldova este foarte sensibila la unele mesaje- sau lipsa unor mesaje – de la Bucuresti.

            zigzag

            16/03/2012 at 4:41 pm

        • Sau din jermania?ori de la bucuresti? :))

          zigzag

          16/03/2012 at 4:38 pm

      • Sunt bine, recunosc ca scriu rar, dar citesc des :). De fiecare data cand aflu de vreo problema sau situatie care ma intereseaza in legatura cu Romania, vin sa citesc acest blog, pentru ca empatizez si cu gazda si cu colegii comentatori…

        Adevarul este ca trebuie exportat ‘romanism’ in Moldova de Est si asta nu se va face cu prea mult succes atata vreme cat nici in Romania ‘romanismul’ nu mai are prea multa valoare: Daca mai adaugi la lipsa de interes a contemporanilor si un guvern ‘rusofon’ precum se arata cel preconizat cu usl, lucrurile se vor misca tare greu in directia potrivita. Dar tu ai spus 15-20, eu mai am 30-40, chiar dublu sa fie si tot mai am o sansa 🙂

        Morel

        16/03/2012 at 4:45 pm

    • Cred ca totusi se face o „unire culturala”, RRA are post la Chisinauun. In plus se face un transfer de bune practici de aici dincolo de Prut, din ce am mai auzit.

      mar

      16/03/2012 at 4:29 pm

      • bunele practici ar fi indicat sa se faca dinspre Chisnau spre Bucuresti :). ma refer la partea culturala in special.

        zigzag

        16/03/2012 at 4:47 pm

        • SMURD si nu numai.

          mar

          16/03/2012 at 5:03 pm

  4. buna ziua,
    @Morel, cred, ca are dreptate, daca voronin este suparat, atunci inseamna ca alegerea a fost buna, chiar si partial, dar buna
    🙂

    skorpion

    16/03/2012 at 4:21 pm

    • Marele semn de intrebare este cum de a votat Dodon si compania cu Timofti.
      Sincer, eu credeam ca nu se va gasi un compromis intre socialisti si liberali, date fiind diferentele radicale de interese, dar uite ca a venit, si nici macar nu i-am auzit gurita lui Ghimpu. Deci, ce li s-a dat socialistilor?

      Eduard

      16/03/2012 at 4:26 pm

    • Salut skorpi 🙂
      vezi comentariul meu de mai sus (4:26)

      Theophyle

      16/03/2012 at 4:28 pm

    • Voronin cred ca ar fi suparat de oricare ales in afara de el insusi. 🙂

      mishu jamie

      16/03/2012 at 5:41 pm

  5. Ziua buna 🙂
    Este un inceput, mai greu dar lucrurile incep sa se miste si la Chisinau.
    Cred ca mare parte din tinerii care se scolesc in Romania nu se mai intorc acasa.

    mar

    16/03/2012 at 4:23 pm

  6. buna ziua! ce bine seamana discursul comunistilor lui voronin cu discursul lui chuky@tonta . iar despre relatia RO stenograma aici http://www.timpul.md/articol/exclusiv-wikileaks-despre-acordul-ruso-german-filat-voronin-lupu-i-r–moldova-32051.html?action=print . astept continuarea la postarea de azi 😛 😀

    zigzag

    16/03/2012 at 4:37 pm

    • Salut Zigy, vine 🙂

      Theophyle

      16/03/2012 at 4:38 pm

      • Base si MRU vor avea ocazia sa si demonstreze patriotismul si inteligenta la nivel de fapte nu doar la nivel declarativ in scopul de a mai obtine niste voturi de peste Prut. oricum talharul ilici a pus o mare piedica in anii 90 relatiilor dintre RO si Moldova.

        zigzag

        16/03/2012 at 4:43 pm

  7. Buna ziua,
    @Theophyle: ar fi posibil sa dati si linkul la “Istoria inedita a Dobrogei” ? Daca se poate…

    val

    16/03/2012 at 5:13 pm

    • Salut Val,
      sigur, sunt 4 articole consecutive – incepe cu asta:

      http://theo-phyl.blogspot.com/2009/10/dobrogea-o-istorie-inedita-1.html

      Theophyle

      16/03/2012 at 5:21 pm

      • un foarte multumesc !

        val

        16/03/2012 at 5:26 pm

      • foarte interesant si instructiv, multumiri 🙂

        mar

        16/03/2012 at 5:36 pm

        • mar am cenzu\rat-o la greu, ceea ce a ramas e cam 50% din material!

          Theophyle

          16/03/2012 at 5:42 pm

          • Din ce cauza? Nu sunt familiar cu controversa.

            Eduard

            16/03/2012 at 6:14 pm

            • Istoriografia romaneasca nu prea agreaza altceva decat etnogeneza oficiala si nici ca au existat state romanesti independente inaintea „descalecatelor” oficiale. Deci pentru ei Istoria Romaniei sau a principatelor Romane incepe in secolul al XII-XIII- eu zic ca a inceput in secolul al VIII-lea – IX-Lea, adica cam 400 de ani mai devreme si in alte locuri decat cele desmnate de acest gentlmani

              Theophyle

              16/03/2012 at 6:47 pm

              • Mai ai articolele originale?

                Eduard

                16/03/2012 at 7:05 pm

              • Eduard 😦 ma faci sa plang – cum adica originale? toate sunt originale 😆 Ce, crezi ca am o armata de scribi sa lucreze gratis pentru mine?!

                Theophyle

                16/03/2012 at 7:28 pm

              • Seara buna.

                Si eu as fi interesat de articolele originale.

                EuCuMine

                16/03/2012 at 8:03 pm

              • Oops, scuze. N-am citit raspunsul inainte sa postez.

                EuCuMine

                16/03/2012 at 8:13 pm

              • Theophyle, m-am referit la varianta 100%, cea pe care ai scris-o initial (fara sa fii ajutat de scribi), dar din care ai taiat.

                Eduard

                16/03/2012 at 9:00 pm

              • Bulgarii considera Dobrogea primul teritoriu bulgaresc din sudul Dobrogei. Pentru ei, Romania e un ocupant. Cam cum e Ukraina fata de Bucivina si sudul Basarabiei.

                ribelalu

                16/03/2012 at 11:11 pm

              • din sudul Dunarii, scuze

                ribelalu

                16/03/2012 at 11:12 pm

      • si eu,multumesc

        intamplator

        16/03/2012 at 7:01 pm

  8. Seara buna la lumea buna.

    mishu jamie

    16/03/2012 at 5:41 pm

    • Buna Mishule 🙂

      Theophyle

      16/03/2012 at 7:26 pm

  9. Oameni buni sara buna,

    L-am uitat me Mircea Geoana, care acum revine in tromba cu miscarea lui, miscare care „Va fi organizata ca o miscare nepolitica, dar va avea un scop politic”.
    Aici m-a pierdut, dar nu este prima data. Sa ii uram succes, desi are nevoie de un noroc fenomenal….:)
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11761354-mircea-geoana-isi-lanseaza-romexpo-platforma-civica-casa-romania.htm

    eugeni

    16/03/2012 at 5:42 pm

    • Acum toata lumea e in miscare. Facem jogging, adica ne miscam cu talent! 😆

      Theophyle

      16/03/2012 at 5:43 pm

      • Teophyle,

        Blogul de istorie este ca 1001 de nopti, (am mai zis-o odata).

        La un moment dat afirmi ca la Herculane : „S-a descoperit si un mare numar de monede si 40 de tabule votive ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare, de o valoare enorma – niciuna nu se mai afla in Romania”

        Cand au disparut?, acum dupa 1989?. In mod normal, nu ar trebui cerute inapoi?

        eugeni

        16/03/2012 at 5:52 pm

        • La 1001 de nopti, incepi cu o poveste si nu stii unde ajungi. Meru itzi zici : o citesc numai pe asta si ma opresc, stiind foarte bine ca intrii in alta poveste…..:)

          eugeni

          16/03/2012 at 6:12 pm

          • Salut eugeni, ma bucur ca iti place, nu prea am avut timp sa scriu in ultimul timp. Poate e necesara o pauza de politica si o intoarcere mai intensa la istorie

            Theophyle

            16/03/2012 at 6:14 pm

    • o fi cu turismul? ,ca tot acum la romexpo e tirg de turism
      cred ca ar avea mai mult succes ca travel agent

      intamplator

      16/03/2012 at 7:02 pm

  10. Theo, sugerez lecturarea articolului Anne-Marie Blajan de pe HotNews referitor la portretul noului presedinte moldovean, creionat din mai multe fatzete (pareri), in fine, eu cred ca este raul cel mai mic in situatia in care problema trebuia transata.

    Lumi (pentru a nu clona pe Luminita)

    16/03/2012 at 6:16 pm

    • Multumesc pentru atentionare 🙂

      Theophyle

      16/03/2012 at 6:40 pm

  11. Ca deobicei off topic,

    Tocmai am citit editorialul lui Campeanu in R.L.
    Zice omul la un moment dat:
    „Arta interviului este despre un singur lucru: extragerea de informaţii de interes public de la un interlocutor care nu doreşte să le ofere, dar doreşte în schimb să profite de tine pentru a-şi promova propria imagine.”

    Nu sunt de acord. Arta interviului nu este asta. Arta interviului este de a pune intrebarile care trebuie ca sa aflii raspunsurile care te intereseaza. (punct).
    In rest este vorba de narcisism si exchibitonism atat de o pare cat si de cealalta a microfonului.

    eugeni

    16/03/2012 at 6:32 pm

    • warning, warnig! formulare proasta a frazei. A se citi:

      Arta interviului este de a pune intrebarile necesare ca sa aflii raspunsurile care te intereseaza.

      eugeni

      16/03/2012 at 6:35 pm

  12. off topic, ( este de’a mirarilea? ) 🙂

    Ghici cine se intreaba daca suntem blestemati?
    O fi iRealitatea?
    Or fi Antenele?
    O fi OTV?
    O fi Elodia?
    N’apai,nu, dragii mosului, apai ii Vlaston, care este sigur ca suntem blestemati numa’ ca nu stie cine a facut-o
    Ii uram cautare fructuoasa, 🙂

    http://www.nouarepublica.ro/cine-ne-o-fi-blestemat/

    Daca vrea, ii dau raspunsul pe care nu il gaseste intr-un articol intreg : Iliescu. :).

    eugeni

    16/03/2012 at 7:03 pm

  13. @intimplator 07.02
    gresit;
    tocmai am citit ca geoana a lansat ” casa romania”
    precis intra in domeniul afacerilor de catering=restaurant,vin…cam asta pare a fi dupa nume

    intamplator

    16/03/2012 at 7:09 pm

    • Salut
      Casa asta , a domnului Geona , are o fundatie sanatoasa sau la prima adiere de vint se darima mizerabil ?

      stefan60

      16/03/2012 at 7:13 pm

      • Sakut Stef 🙂
        incerca si el sa ramana important! Si sa aduca un ban acasa 🙂

        Theophyle

        16/03/2012 at 7:36 pm

  14. Acum vorbeste Geoana. E cam mizericordios , dupa parerea mea!

    cedric

    16/03/2012 at 7:12 pm

  15. off topic-ungaria
    chair nu-l vad bine pe orban cu astfel de declaratii;pacat ca de suferit vor suferi ungurii si nu viktoras( alt victor,si asta-parca sunt nume predestinate)

    Comisia Europeană a denunţat vineri declaraţiile premierului conservator ungar Viktor Orban, care a comparat Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică, relatează Mediafax.

    „Cei care compară Uniunea Europeană cu URSS arată o absenţă totală de înţelegere a ceea ce este democraţia”, a afirmat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

    Potrivit acestuia, comparaţia lui Orban sfidează „importanta contribuţie a tuturor celor care au apărat şi s-au luptat pentru libertate şi democraţie”.

    Joi, la Budapesta, de Ziua Naţională a Ungariei, în faţa a 250.000 de persoane, potrivit datelor Guvernului său, Orban a apărat „suveranitatea naţională” a ţării sale şi i-a criticat pe „birocraţii europeni”. „Nu vom fi o colonie”, a declarat el şi a avertizat că „ungarii nu se vor supune niciodată dictatelor străine”. El a amintit, de asemenea, revolta Ungariei din 1956 împotriva URSS

    intamplator

    16/03/2012 at 7:17 pm

    • Asta e dus cu pluta. Ce are revolta din ’56 cu UE? S-au isi inchipuie ca deficitul bgetar si legile alea idioate care le da sint ca un fel de rezistenta la imperiul UE, urmeaza ca populatia sa iasa in strada cu furcile fugarind ambasadorii germaniei, si dupa aia trimite madam Merkel panzerele sa lupte cu deficitul unguresc?
      Daca nu le convine nu-i tine nimeni in UE cu tancuri si mitraliere. Un aiurit.

      Aha

      16/03/2012 at 7:39 pm

      • n-am gasit textul cuvintarii/acum, s-ar putea ca si fragmentele sa fie puse intentionat alaturate
        oricum el se strofoaca mereu la bancheri,la finanta ” ovreiasca”,la cit sunt ungurii de orpsiti de toti,la cit de nemernici sunt austriecii-ca si aia cica le-au luat din teritorii/nu mai vorbim de romani si slovaci
        ca e dus cu pluta,da si e dus rau…..problema grava e ca discursul asta xenofob a dat rezultate si ca abia in ultimele luni a inceput lumea” buna” sa se sesizeze;atentionarile sunt ” soft” dupa mine,ginditi-va cum s-a reactionat la heider in austria /raul-ca discursul asta xenofob al lui orban e un rau-trebuie oprit urgent,altfel poate fi prea tirziu

        intamplator

        16/03/2012 at 7:56 pm

        • Vad ca lui viktorash nu i-a scos nimeni discursul cripto-nazist cu ‘finanta mondiala’ sau idioteniile iredentiste din cap.

          Ar cam fi timpul.

          EuCuMine

          16/03/2012 at 8:11 pm

        • Un imbecil sinsitru care isi va ruina tara si nenorocii poporul!

          Theophyle

          16/03/2012 at 8:21 pm

    • Ungaria se indreapta cu pasi repezi spre faliment si izolare politica si financiara internationala

      ribelalu

      16/03/2012 at 11:14 pm

  16. Buna seara,
    S eu sunt sceptic despre o unire teritoriala – cel putin nu prea curand. Am calatorit o singura data in Moldova de peste Prut, anul trecut. In afara de extraordinara frumusete a domnisoarelor si doamnelor 🙂 , mbracate cu un bun gust fantastic si aratand spre surprinderea mea ca vand o stare materiala foarte bune (nu stiu cum reusesc, dar sunt foarte ingrijite), m-a mai surprins cat de mult se vorbeste in ruseste, practic peste tot: la hotel la restaurant, in taxi, pe strada. daca intri intr-un magazin in Chisinau esti intampinat cu „dobro… vecer” parca, sau ceva de genul – in niciun caz cu „Buna ziua”. Am intrebat soferii de taxi de ce la radioul lor din masina (cel prin care sunt anuntati prin statie unde sa mearga in cursa) se vorbeste mereu doar in rusa si nu in romana – si am aflat ca toate firmele sunt ale unor cetateni de nationalitate rusa care impun practic limba lor materna ca limba „oficiala” in firmele proprii. La fel la hoteluri etc. Asadar cred ca pauza de 32 de ani din 1918 pana in 1940 nu a fost de ajuns ca sa „invinga” perioadele de rusificare dintre 1812 – 1918 si 1940 – 1989. Iar din pacate Romania este ea insasi atat de slaba acum incat nu vad ce ar putea face – iar prea multi prieteni nu avem din pacate, ca sustinere…

    victor.vb2

    16/03/2012 at 7:36 pm

  17. Doamnelor si domnilor , vine timpul frumos , ideal in golf . 🙂
    Marina USA a decis sa trimita alte 4 nave dragoare de mine in zona . Bineinteles ca doar asa , ca nu stiu unde sa mai trimita soldatii . 😆

    stefan60

    16/03/2012 at 7:41 pm

    • Ei si tu,
      fac baietii exercitii tactice 😆

      Theophyle

      16/03/2012 at 8:20 pm

      • Aha . Nu am dubitat niciodata ca e doar instructie si atit . 😆

        stefan60

        16/03/2012 at 8:24 pm

  18. Pentru interesati continuarea serialului Energia Rusească şi vlaga Europeană (4) Agenţi si influenţe

    http://politeiaeuropa.wordpress.com/2012/03/16/energia-ruseasca-si-vlaga-europeana-4-agenti-si-influente/

    Theophyle

    16/03/2012 at 8:00 pm

    • Asta intra la categoria „A Practical Guide to Situational Awareness” – concept general Stratfor aplicat pentru zona

      A A

      16/03/2012 at 8:19 pm

  19. Parlamentarul Putuosila nu a grait de la inaltimea functiei – parlamentarii USL nu vor lua parte la dezbaterile pe tema modificarii Constitutiei si a precizat ca „e suficienta o lege pentru reducerea numarului de parlamentari”
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11764362-crin-antonescu-parlamentarii-usl-nu-vor-participa-dezbaterile-privind-modificarea-constitutiei.htm

    mar

    16/03/2012 at 8:37 pm

  20. „Migratie politica in sens negativ este cand un politician pleaca din Opozitie in Putere. Cand pleaca de la Putere in Opozitie, lucrurile sunt din alta perspectiva”, a spus presedintele conservator, vorbind despre un proiect de interzicere a migratiei politice.

    Halal gandire politica si etica in special. Il recunoastem pe Felix!

    cedric

    16/03/2012 at 8:54 pm

  21. Se pare ca l’au ajuns blestemele lui Tog pe M. Boldea.
    Acum este o facatura de la „centru” si totzi ii „vrea” rau.
    I-a scris lui TB si tuturor pe care ii cunoste. 🙂 . Oare primeste raspuns?

    eugeni

    16/03/2012 at 9:18 pm

  22. Pot sa pun si eu un anuntz pe blog? Despre NR? Hmmmm?

    mishu jamie

    16/03/2012 at 9:31 pm

    • Nobody home?

      mishu jamie

      16/03/2012 at 9:34 pm

      • Misu, nu sunt sheful, dar sunt curios. Sper sa fie o veste buna 🙂 . Desi nu pare, sunt pro -NR si membru NR 🙂

        eugeni

        16/03/2012 at 9:41 pm

  23. ba da 🙂

    Cetatean

    16/03/2012 at 9:36 pm

  24. seara bună 🙂

    test (fără număr!)

    val_one

    16/03/2012 at 9:39 pm

  25. Campanie de strangere de semnaturi pentru infiintzarea Partidului Noua Republica:
    Lume, lume, cine nu se resemneaza, semneaza!
    Bucurestiul cucereste Slobozia! – o echipa din grupul nostru o sa-i asiste cu logistica si doua maini harnice de ajutor pe colegii din Ialomita. Ne puteti gasi sambata 17.03.2012 CSS intre orele 10:00-13:00 Zona Central si Zona Supermarket Ialomita.
    BUCURESTI: In Cismigiu – sambata 17.03.2012 CSS intre orele 10:00-13:00
    si duminica 18.03.2012 CSS intre orele 10:00-13:00.
    Exceptand „task-force”-ul de Slobozia (sambata) unde sunt 8 locuri, pentru actiunile din Bucuresti/Cismigiu toti cei ce pot participa sau pot indruma prieteni/amici/colegi/rude – sunt rugati sa o faca ! Orice semnatura este importanta !
    Colegii din Cismigiu vor fi reperati dupa insemnele distinctive Noua Republica : tricouri albe „Mai E Cineva Aici?” , steaguri , baloane !
    Hai ca se poate!
    Daca e impotriva politicii blogului, a se sterge, nu-i suparare. 🙂

    mishu jamie

    16/03/2012 at 9:40 pm

    • Poate va ajut si eu cu niste semnaturi din Slobozia. 🙂

      Eduard

      16/03/2012 at 10:46 pm

    • Am vorbit cu un prieten care e weekendul asta in Slobozia, va veni sa va ajute la strans de semanturi. Primiti?

      Eduard

      16/03/2012 at 10:52 pm

      • Cu mare bucurie, in locurile deja anuntzate. O sa ne remarce sigur. 🙂

        mishu jamie

        16/03/2012 at 11:11 pm

    • Nice… Chiar in inima pesedismului si uselismului

      A A

      16/03/2012 at 10:54 pm

  26. Theophyle, se pare că este platforma are o problemă cu gravatarele, eu am încercat să comentez cu alte adrese de mail, cu avatar. la toate încercărle, îmi apare invariabil acest mesaj:

    That email address is associated with an existing WordPress.com account, please log in to use it.

    eu nu am cont pe wordpress şi nici nu pot să-mi fac, neavînd blog personal.

    val_one

    16/03/2012 at 9:43 pm

  27. Mishule, s-a receptat 🙂

    Vad ca e putina lume pe blog, eu am ceva probleme cu netul.

    Cetatean

    16/03/2012 at 10:42 pm

  28. Duminica seara, ora 21 invitatul lui Cristoiu este Traian Basescu.

    mar

    16/03/2012 at 10:57 pm

  29. scuze pentru off topic, dar a inceput campania strins semnaturi pentru candidatul Primariei Bucuresti

    De la: Nicusor Dan contact@nicusordan.ro

    Stimati prieteni ai Asociatiei Salvati Bucurestiul,

    Daca doriti sa sprijiniti campania lui Nicusor Dan la primarie, va rugam sa ne ajutati in campania de strangere de semnaturi, obligatorie pentru depunerea candidaturii.

    Un prim test va avea loc in aceasta seara in Lipscani. Intalnirea este la ora 18:30 la fantana de la Universitate, dar cineva din echipa va sta pana la ora 20.

    Am indicat mai jos 20 de puncte aglomerate pentru acest week-end si pentru zilele care urmeaza. Pentru piete recomandam sa se mearga dimineata, pentru parcuri incepand cu ora 13. Pentru locuri publice (Piata Universitatii, etc.) recomandam zilele saptamanii.

    Gasiti in seara asta intre 18:30 si 20:00 pe cineva din echipa la fantana de la Universitate, de unde puteti lua tricoul de campanie, formularele de completat si un pix. Sambata si duminica intre orele 9 si 20 veti gasi de asemenea permanent pe cineva la sediul Asociatiei Salvati Bucurestiul care sa va dea tricoul de campanie, formularele de completat si un pix. Sediul Asociatiei este in Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 10. Aici intrati in curte, mergeti aprox 40 metri, faceti dreapta, prima usa la dreapta. De aici veti fi ghidat de indicatoare pana la camera Asociatiei de la etajul 1.

    Locurile pe care le recomandam pentru acest week-end sunt:
    Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost Parcul IOR)
    Parcul Bazilescu (fost Nicolae Bălcescu)
    Parcul Bordei
    Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”
    Parcul Carol (sau al Libertății)
    Parcul Circul de Stat
    Parcul Cișmigiu
    Parcul Crângași
    Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroș)
    Parcul Herăstrău (sau Carol al II-lea)
    Grădina Icoanei
    Parcul Izvor
    Parcul Kiseleff
    Parcul Național (fost 23 august)
    Parcul Plumbuita
    Parcul Tei
    Parcul Tineretului
    Ștrandul Tineretului
    Parcul Titan (fost Balta Albă)
    Piata 1 Mai
    Piata Amzei
    Piata Crangasi
    Piata Domenii
    Piata Dorobanti
    Piata Drumul Taberei (Moghioros)
    Piata George Cosbuc
    Piata Iancului
    Piata Obor
    Piata Sudului
    Piata Traian
    Piata Veteranilor
    Piata Victoriei
    Piata Universitatii
    Piata Unirii
    Piata Romana
    Gara de Nord
    Grozăvești.

    skorpion

    16/03/2012 at 10:57 pm

  30. Buna seara,
    Am fost curios ce scrii…nu stiu daca ai fost dar eu am fost (si cu carti si fara) peste Prut si in Bucovina de Nord (Cernauti si Noua Sulita).
    Acum ce sa zic… i-am cunoscut (vazut+discutat ce cred ei acum ca ar fi dupa 50 de ani de spalare pe creier) + pe cei plecati din Basarabia (respect parerea ta …’o fac pentru ca istoric acesta este adevarul.’…cum sa zic…fiecare ramane cu parerile lui cum sa numeste teritoriul dintre Prut si Nistru…)
    Imi amintesc de surprinderea TOTALA a unui rus (nu de unde sunt ci venit in vizita la copii) cand ne-a auzit vorbind pe mine si pe un roman din Basarabia (asa-i consider eu)…stii chestia aia imaginea care face cat o mie de cuvinte…a facut o paralela dintre ei si ‘rusii albi’ …any way…discutii se pot face si se fac…unire nu se mai poate acum…a fost pierduta ocazia de kgbila.
    Trebuie sa ma opresc din motive de low battery.Voi reveni.
    Un sfarsit de saptamana placut!

    septigre

    16/03/2012 at 11:03 pm

    • salut, septigre!
      candva, poate se va intampla cumva. 😉
      Eu nu pot sa uit primul Pod de Flori peste Prut. Am fost acolo. Atunci s-a ratat momentul.
      Un sfarsit de saptamana placut si tie!

      luminita

      17/03/2012 at 12:17 am

  31. Timpul trece si probleme tragice, traumatizante, trec treptat sub colbul uitarii.
    Il vad pe Turcescu cum, practic, spune ca romanii au fost lasi ca nu au avut dizidentzi, lasand de inteles ca el ar fi avut curaj.
    As dori sa il intreb pe Turcescu daca prevede in urmatoarele zile sa faca niste emisiuni de dezvaluire a veniturilor BOR, sa imi spuna cati preoti au fost angajati ai securitatii etc, cat se fura si cati se eludeaza la plata impozitelor, si de ce trebuie platit , partial, salariul din buget.
    Ai curaj Domnule Turcescu?, garantat nu.

    As dori sa il vad dupa zece emisiuni consecutive ce mai crede de cariera lui si curajul de a vorbi.

    eugeni

    16/03/2012 at 11:41 pm

    • Interesanta propunere.
      N-are fibra sa faca asta… numai gura (ii place sa se auda, asa vorbeste cateodata – exista talent la asta) e de Turcescu

      A A

      16/03/2012 at 11:53 pm

  32. Istoria oficiala a Romaniei este un mare rahat. Cateva fapte de arme (le numeri pe degete) sunt umflate cu pompa si multe povesti (cum sunt cele cu Gelu, Glad si Menumorut (ultimii doi nici nu erau valahi) sunt prezentate ca adevaruri istorice absolute.
    Absolut toti conducatorii roamni din antichitate si evul mediu, prezentati elogios in cartile de istorie, au pierdut cate ceva, uneori chiar viata, chiar dupa victorii:
    – Buresbista asasinat probabil si statul destramat
    – Decebal invins de mai multe ori, s-a sinucis si statul dac a fost partial cucerit
    – Mircea cel Batran dupa victoria de la Rovine, pierde de fapt razboiul si domnia. Revenit pe tron sprijina mereu pretendentii turci pierzatori si dupa ce se linistesc apele un Imp. Otoman, pierde Dobrogea
    – Iancu de Hunedoara, cand bate, cand pierde. Moare dupa batalia de la Belgrad
    – Vlad Tepes. Dupa „atacul de noapte” pierde razboiul si domnia
    – Stefan cel Mare. Daca am fi la box ar avea un palmares de invidiat. Totusi infrangerile au fost foarte dure. Pierde sudul Basarabiei. Moare in chinuri (chinuit mai mult de doctorii-vraci ai vremii) datorita ranii de la picior care nu i s-a vindecat niciodata (rana facuta la asediul Chiliei, stapanita de Vlad Tepes, in cooperare cu turcii – mare atentie! – chiar in timpul in care Vlad Tepes era atacat de turci)
    – Radu de la Afumati… zeci de microbatalii cu turci, cand bate, cand pierde. Omorat de boierii Craiovesti
    – Ioan Voda – omorat de turci
    – Mihai Viteazul. Dupa victoria asupra avangarzii turcesti la Calugareni se retrage in munti asteptand ajutor de la suzeranul sau transilvanean, Sigismund Bathory (este de discutat chiar si cine a facut prima unire a tarilor romane) Acesta ca un bun suzeran, vine in ajutorul vasalului sau cu o armata de cateva ori mai mare ca a lui Mihai si numai asa ramane Mihai pe tron. Trebuie mentionat faptul (ascuns de catre istoricii nostri) ca Mihai nu a actionat niciodata de capul lui, fiind doar o rotita in marele razboi dintre turci si coalitia condusa de habsburgi. Daca atentia turcilor nu era indreptata spre Viena. Mihai nu avea cea mai mica sansa sa castige cele cateva batalii prin Balcani. In fine…Mihai sfarseste omorat de habsburgi (nu de unguri cum stiu multi!)
    – Dimitrie Cantemir – fugit la rusi
    – Constantin Brancoveanu – omorat de turci
    – Tudor Vladimirescu – omorat de greci
    Si astia sunt cei mai importanti. Va dati seama de restul? Bine…eu am spus varianta simplista. Au avut si mari merite acesti domnitori. Insa la sfarsit, cand s-a tras linie, rezultatele nu prea au fost favorabile.

    Mai rasunatoare ar fi faptele principilor transilvaneni din familiile Zapolya, Bethlen, Bathory si Racockzi. Dar aici e tacere in istoria noastra. Parca Istoria Romaniei si istoria romanilor nu ar avea nicio legatura…

    ribelalu

    16/03/2012 at 11:47 pm

    • Ai dreptate, @ribelalu.
      Din fericire, mistificarile astea au incurajat Unirea si ne-au tinut impreuna. Fara ele, nu stiu daca eram ce suntem astazi (nu ca am fi mare lucru).

      Eduard

      17/03/2012 at 12:17 am

  33. Buna seara,
    Am revenit.
    Articolul reprezinta punctul tau de vedere pe care Il respect !
    Nu-i usor sa scrii despre asta…pentru ca noi nu am avut scrisa o ‘istorie adevarata ‘(nu gasesc alt termen) cu bune si rele despre stramosii nostri!
    Pot sa spun ca pentru mine cei pe care ii numesti ‘moldoveni de etnie romaneasca’ sunt de fapt romani ‘rataciti’ nu in tranzitie ci datorita timpului in care ne aflam.
    DA…Corect…ACUM sunt o alta tara…etc…istoric..alta mancare de peste…pentru ca…dupa atatia ani de spalare pe creier (cand li s-a spus ca romanii au fost si …si…) dai peste unii care sunt mai romani decat romanii din Romania! Si cica’s moldoveni! Apropo…cei aia moldoveni?aia de la Iasi se considera moldoveni?… Stai sa vezi ce durere de cap au unii straini cand incearca sa ne deosebeasca…imi aduc aminte de rusi care ma intrebau : de care parte esti?(adevarat ca prima data NU am inteles ce vor de la mine).
    P.S.1)nu stiu daca e permis…https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/dragoste-de-neam/page/2/
    P.S.2)@ribelaru…istoria cea pe care o cauti…depinde de cine o ‘scrie’…rusi…romani…ucraineni…unguri…daca-i asculti…te-apuca un dor…
    Am sa-ti spun ceva…rusii ca rusii…ungurii ca ungurii…dar…mai sovini ca ucrainenii NU am vazut!
    Experienta …encore…personala…tineti minte cand a fost cu pierderea procesului cu ucrainenii ..da Domnul si dau peste unul de-al lor…da’ nascut in afara…nu castiga si nu pierdea nimic…dar…il durea sincer sufletul ca au pierdut…sa vezi la el indoctrinare…+cred sigur a aflat ca romanii au gasit petrol…si BUCOVINA NU A APARTINUT UCRAINEI!

    septigre

    17/03/2012 at 12:19 am

  34. @Ribelalu

    Daca citim „Trecute vietzi de doamne si domnitze” de N.Gane mai aflam ca Tara Romaneasca si cu Moldova se bateau precum „chiorii” intre ei. Se trimeteau mai putzine trupe impotriva tatarilor decat impotriva uneia sau alteia

    Stefan cel Mare a incercat sa isi puna un baiat domn in Tara Romaneasca etc.

    Cartea chiar merita citita , o placere

    eugeni

    17/03/2012 at 12:25 am

  35. Ziua buna la lumea buna! Nu uitati, ne gasiti prin Bucuresti, Slobozia si Galati pentru o semnatura de infiintare a partidului Noua Republica.

    mishu jamie

    17/03/2012 at 7:38 am

  36. buna dimineata
    @ribelalu
    a scrie istoria romanilor asa cum o spuneti Dvs ar insemna ca istoria angliei e un lung sir de omoruri intre fratidin aceasi familie,intre scotieni si englezi,intre englezi si francezi….
    istoria frantei ,la fel o lupta continua intre normanzi si bretoni,intre bretoni si cei din aquitania si intre cei din ile de france si restul…nu mai zicem de cei din savoia
    sau evul mediu nu a avut renasterea a avut paduchi,mirosuri,molime,balega….
    razboiul de independenta american de fapt a fost un sir de ciomageli intre citeva sute/mii de soldati de o parte si alta si in final intre francezi si englezi
    nu sunt de acord cu prezentarea faptelor istorice ca sa serveasca nationalismului tembel,dar nici sa spunem ca romanii nu au facut nimic;asa amariti romanii astia au stat aici,au facut copii,si pina la urma si-au facut un stat national;sa nu ne fie rusine de asta
    daca e sa scriem istorie de ce nu spune nimeni nimic de ” volatilizarea” aurului extras din transilvania intre 1784-1786?ca in finantele habsburgice nu apare contabilizat/cine i-a folosit pe moti?(si astia erau romania)

    intamplator

    17/03/2012 at 8:04 am

  37. Buna ziua,
    postare noua!

    huniad

    17/03/2012 at 10:01 am


Comentariile sunt închise.